- 4K-s okosmonitor huppant le az MSI tervezőasztaláról
- Almás felhangokat pendít meg a Cougar legújabb, E-ATX-es háza
- A kelleténél jobban lebutítja egyes GeForce RTX 5090-es VGA-it a Zotac
- Komoly technikai frissítést kap a Grand Theft Auto V
- És akkor bevillant a nagy ötlet: miért ne lehetne hűteni egy tápcsatlakozót?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Apple MacBook
- RAM topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen videókártyát?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
Új hozzászólás Aktív témák
-
K.Tamas89
aktív tag
válasz
Lacielvtárs #3499 üzenetére
Tegnap még újra pasztáztam. Nyertem vele 4 fokot, de még így is sokalom :/
Mindenképpen megejtek egy jobb paszta beszerzését, illetve megnézem amit ajánlottál.Köszi a segítséget mindenkinek
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
K.Tamas89 #3497 üzenetére
jaa, és a paszta nálam artic MX-4-es
"borsos" az ára, de hidd el megéri, én magam sem gondoltam hogy ennyit jelent amikor "beüzemeltem"
majd 5-6 fokot jelentett a hagyományos 2-300 forintoshoz képest -
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
K.Tamas89 #3497 üzenetére
szia
meg érdemes egy füstölővel megnézni hogy a légáramlás milyen a házban...
tapasztalatból mondom, mert én jártam úgy anno én is hogy a ventik el vették egymás "erejét" és így megtörték a légáramlást...
sokat szenvedtem én is mire belőttem úgy a gépem hogy jó legyen a légáramlás és csendes is legyen no meg terhelés alatt sem megy 60 fok főlé a cpu
pedig nem egy atom kúlerem van -
-
-
K.Tamas89
aktív tag
Sziasztok!
U.i. a kép az nem az én biosomról készült.
HPC - ez micsoda lenne?
Illetve az SVM-et/Virtualizációt érdemes bekapcsolni állandóra, vagy felesleges?[ Szerkesztve ]
-
-
Komi28
senior tag
Vettem egy Delock 61635 IDE/SATA belső SATA/IDE átalakítót.
Sajnos nem ismeri fel a lapRádugom a satat és a Ide csatit és a tápot, sárgán világít a led de nem látni sehol sem, hogy felismerné a rádugott vinyót.
Valami ötlet esetleg? -
-
válasz
Taifa Díaz #3486 üzenetére
háááát, nekem 4,2 GHz-ig volt OK az FX-6300-al. Új lappal instant +200 MHz azonos feszen.
-
troll81
addikt
válasz
Taifa Díaz #3484 üzenetére
szia neked milyen tapasztalatod van a 8320 al kapcsolatban?a lap remélem majd birja kényelmesen
nem egy tuning bajnok deszka
-
troll81
addikt
válasz
Taifa Díaz #3481 üzenetére
szia nekem a 4.2 4.4 ghz elég lenne a 7970 hez a cput nem szeretném szét feszelni sem ami az alp fesz be belefér az elég szerintem de ez jelenleg nem az igazi váltok egyet
köszönöm
-
troll81
addikt
sziasztok a 7970 nek kevés lett a fx6300 nem tudom a lapom a 8320 vagy 8350 melyik lenne a jobb bele?mert nem egy tuning deszka bár ezzel a 95 w al jol elvan
-
-
ReFleXx
addikt
Van egy asus m5a97 evo r2.0 alaplapom, hogy tudom rávenni hogy a YUMI-s Win 7 installeres 16 GB-s pendriverol bootoljon? Nem akar erről az USB eszközről bootolni nekem.
-
powermause
tag
válasz
powermause #3469 üzenetére
....úgy néz ki, az új Genius KB-G255 Gaming bill.a hunyó.Ezt nem lehet PS2 fordítóról használni.A régivel megy is, indul is, de ezzel nem, a PS2 port.Na mindegy.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
elso
csendes tag
Azt tudja valaki mitől lehet az, hogy néha indulásnál nem akar menni a ps2es egér?Számomra elég furcsa ez
-
válasz
Lacielvtárs #3470 üzenetére
Nem tudok, kerülöm az átalakítókat, szervizes bill. van mindkét féle. BIOS-ban van állítás USB-re, este meglesem. Indulnia kellene róla.
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
powermause #3469 üzenetére
nálam ezek az átalakítók csak egérnél működtek, szám. tech. pályafutásom alatt...
de hátha jön majd VIZion mester és mondd valami okosat erre is mert, ö is nagyon képben van eme lapok köreiben -
powermause
tag
Üdv mindenkinek!
Tegnap vettem új billentyűzetet(KB-G255 Gaming).PS2 port- USB fordító - összedug.Bill. világít de nem működik.Vissza a régit(Modecom MC-9006).Most már az is csak világít de nem megy.Fől a legújabb bios-t ASUS M5A97 EVO R2.0 - 2201.Nem változik.Most már csak usb-ről megy mindkét billentyűzet.De onnan hiba nélkül.Viszont innen nem lehet indítani a gépet.(Ugye az csak PS2 portról megy.)Bios-ban nincs valami állítási lehetőség hogy usb-ről is lehessen indítani a gépet, billentyűzettel?[ Szerkesztve ]
-
vakond5
őstag
válasz
Lacielvtárs #3465 üzenetére
Nálam sincs már évek óta bekötve
-
-
szente
addikt
válasz
dodopek #3457 üzenetére
Ha sima zene lejátszásnál akarod, hogy az összes hangfal szóljon, akkor a házimozin kell állítamod. A hangártya ilyenkor csak sztereo jelet küld ki.
Filmnél meg ezzel szoktam lecsekkolni:[link]
Ha itt rendesen szól, akkor a filmel is rendesen fog nagy valószinüséggel.
Media Player Classic-kal szoktam filmet nézni.[ Szerkesztve ]
-
dodopek
addikt
Sziasztok, beszúrom ide is, hiszen kicsit on...
Sziasztok!
Következő problémám támadt. Asus m5a97 deszka, integrált alc 887 hangkari, win7 x64 ulti rendszer.
Eddig jack kimenetre volt dugva a sima sztereo hangszóró. Most optikai kábellel rádugtam az LG LG DH 6520T házimozira. Rögtön felismerte a digitális hangeszközt, szól is szépen, de csak sztereóban. Feldobtam az Asus oldaláról a legfrissebb drivert, de semmi változás. A hangeszköz tulajdonságaiban csak 2.0 beállítások vannak, és a realtek hd audio managger sem engedi sztereonál jobban szétbontani.Mit csinálja, hogy rendesen menjen az 5.1?
Köszi!
-
válasz
Lacielvtárs #3454 üzenetére
Na be ne' óccsámá...
Azon a deszkán a véges sávok miatt kapott még egy chipet, az AsMedia SATA controllert, ahhoz nemlesz elég az AMD driver, külön van, letöltési oldalon megtekinthető.Az M5A97-en nincs, ott kevesebb SATA port van.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
honda130 #3444 üzenetére
Leírtuk sokszor: nem csak tuning miatt kell babrálni. Egyszerűen auto-n túl sok feszt kap a proci feleslegesen. Ezt lehet kihasználni vagy órajel emelésre, vagy csökkented a feszt. A legtöbb alapon elketyeg a turbó frekin.
Ramokhoz is azért kell nyúlni, mert auto-n néha nem jó időzítést állít be, BSoD lesz. Ha nem lesz, akkor nem kell piszkálni.Tomax89: ha nem felejtem el, majd rákérdezek külföldieknél, mert nálam nincs, itt meg sokaknak van ez a probléma
AsMedia az plussz sata portokhoz van, tedd fel. RTFM 22. oldal...
-
pipo112
őstag
válasz
honda130 #3444 üzenetére
szia a ramokat nem kell piszkálni ddr3 freqi 1866mhz utána spd info check ott megnézed milyen időzítéseket kér mellé pl:9-9-9-24 vagy 10-11-9-27na ezt az adatot megadod a dram timing controllban és kéész
Viszont ha ezek nem jönnek le az 1660-as hsz-ből akkor inkább keres valakit aki vágja az oc-t .
Másik lehetőség bios belép és ott asus optimálra rakod az felturbóza neked a rendszered és az tuti jó lesz ott nem szúrhatsz el semmit . -
Komi28
senior tag
Bekapcsoláskor egyet kell csipogni a gépnek?
-
K.Tamas89
aktív tag
Viszont még egy kérdés.
Az AsMedia sata vezérlője jobb mint a gyári AMD-s sata vezérlő?! Vagy inkább maradjak a gyárinál? Tapasztalatok? -
K.Tamas89
aktív tag
válasz
Lacielvtárs #3446 üzenetére
Aztán lesz gépek lázadása
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
K.Tamas89 #3442 üzenetére
amúgy ez a probléma ha jól emlékszem a videokártya radeon drivere az okozója...
de ha tévedek, úgy is jön valaki és kiigazítja
amúgy én is úgy gondolom hogy a gépem ne csináljon semmit anélkül, hogy mondanám vagy csinálnám vele...
én magam alapból ezek mindig is kikapcsoltam
nem kell önállósodnia
még a végén a tudtaára ébred[ Szerkesztve ]
-
pipo112
őstag
-
K.Tamas89
aktív tag
Sziasztok!
Egy ilyen problémám lenne:
Nem tér vissza alvó módból a gép, a gép bekapcsol,ledek felvillannak, kialszanak, nem sípol, semmi ilyesmi. De a monitorra/TV-re nem ad ki jelet/képet. Legújabb bios van rajta, ez okozhatja a problémát? Esetleg valakinek volt már ehez hasonló problémája?
Ez a konfigom:ASUS M5A99FX Pro R2.0,AMD FX6300@4,4Ghz + EKL Alpenföhn Brocken&Coolink Swif2 120P, 2X4GB CORSAIR Vengeance LP@1866mhz, Gigabyte R9 270X , 120GB OCZ Agility 3 SSD, 1TB Seagate 7200.14 HDD, Chieftec CTG-500, Benq G2420HDBL&Hyundai 32" Smart LED TV
Köszönöm előre is a választ.
-
honda130
tag
válasz
pipo112 #3440 üzenetére
Oké. Akkor rögtön lenne is kérdésem. A beállításoknál haladok ugye lefelé. Elérek a DRAM timming control, DRAM driving control és a DIGI+ Power control-hoz. Ezekhez nem kell nyúlni?
A feszültségek nekem mind Auton vannak és közben egy-egy érték kicsit változik. Ezeket hogy kell állítgatni? És ha kell, akkor hogyan? -
honda130
tag
Sziasztok Srácok!
A TPU és EPU funkcióval kell mit kezdeni az M5A99x EVO R.2 alaplapon? Pontosan mik is ezek? Az alaplapon a kapcsolókat hova kell kapcsolni?
Köszike! -
válasz
K.Tamas89 #3433 üzenetére
Elsőként a ventisre: keressél boltban Y kábelt, ami egy alaplapibról 2 ventit lehet rádugni. Wattokra figyelj!
XMP profilt nem tudom lehet-e betöltetni, én kézzel állítgatom, de manual-t olvasd el, bár szerintem csak kiírja az SPD infót, de nem tölti. Minden procinak más a Vid értéke, szal. Neked kell belőni, ahigy a lapod 1660 hsz-ben van. 4,2 elég szerény, lesz az több is!
-
K.Tamas89
aktív tag
Tudna nekem valaki olyat helyet mondani vagy személyt , akár itt a Hardveren, aki árul olyat hogy: kettő darab 3 pines venticsatiból csinál egy darabot? Tehát ilyen Y kábel-re gondoltam. Köszönöm
-
K.Tamas89
aktív tag
válasz
pipo112 #3432 üzenetére
Sziasztok!
ASUS M5A99FX Pro r2.0 lapnál van olyan külön hogy XMP profil betöltése? Vagy a megadott értékek alapján nekem kell beállítani?
Ui.: Nemsokára birtokomban lesz az FX 6300-as procim helyett, egy FX 8320-as proci. Egy kis tuningban kérnék majd segítséget hozzá, mert gondolom ez a proci más feszekkel dolgozik, mint a FX 6300. Ennek mennyi az alapfesze? Max. 4,2-re szeretném majd felhúzni, ezt gondolom simán vinni fogja? Egy Alpenföhn Brocken hűtő lesz alatta, ez hűtötte a 6300-ast is.Köszi előre is a választ.
[ Szerkesztve ]
-
-
honda130
tag
válasz
Taifa Díaz #3428 üzenetére
Kipróbáltam, így már 1866-ot ír ki, amire állítottam. De akkor mi az a másik érték?
-
honda130
tag
Figyu! Holnap szerintem még ráérek kicsit, készítek képet erről a dologról. Három oszlopban is vannak adatok, és nagyon érdekelne, mit jelentenek ezek a számok. Persze csak ésszerű határokon belül érdekel. Ha nem gond, akkor számítanék a támogatásotokra.
Most kicsit belefáradtam a mai napba...Ja? tegnapiba. Lepihennék. Így is hős vagyok...Fáradt hős.
Köszönöm az eddigi segítséget! Sokat tanultam ma is. Kicsit sikerült a Biost is feltérképezni. Mást nem, hogy mi hol van. Az is lényeges annak aki nem látta még. Mondhatom, nagyon tetszik. Végre nem az a régi pötyögős Bios. Meg azért állítgatni is lehet csomó dolgot. Majd még a ventilátor beállításokkal zaklatnálak bennetek, mert halk gépet szeretnék, de nem akarok előre ugrani túlzottan.Jó éjszakát mindenkinek!
-
válasz
honda130 #3424 üzenetére
Nah, SPD-ben írja? Az nem baj, a ram "profiljait" listázza, az adott órajelhez tartozó időzítéseket. Kellene ott többnek is lennie.
Milyen érdekes, hogy amit OS-ben, programmal érdemesebb nézni azt van, aki biosban keresi, míg mások win alatt próbálnak tuningolni, mikor az biosból egyszerűbb
[ Szerkesztve ]
-
-
-
válasz
honda130 #3418 üzenetére
Biosban a boot menüben állítsd át az EZ mode-t Advanced-ra, akkor rögtön oda jutsz, nem kell kattingatni. Legjobb, ha leírod az SPD adatokat, vagy CPU-Z-ből kiírod, ott minden fontost ír, a többit nem kell állítgatni (lehet, de ahhoz több tapasztalat kell, mint nekünk összesen a topikban...). Ezután beállítod azokra az értékekre. De elsőként a CPU beállítás legyenstabil, utána kicsi + fesszel a CPU/NB -nek és a ramnak, mennie kellene 1866 MHz-n, viszont az OC már (igen, a memvezérlőnek az), ezért csak manualban fogod tudni beállítani, sőt, lehet csak restart után.
BIOSBAN minden fullon megy, ez természetes. Örülj neki, így az alaplapra dugott ventik biztosan elindulnak, kicsit portalanítanak
-
honda130
tag
Az a baj, hogy manualban semmit nem enged állítani.
Kérdés: Belépek a Bios-ba, Alul megnyomom a Shortcut(F3) gombot, Utána CPU configuration-t, fenn jobbra a Tool-gombot, majd az Asus SPD information sorra kattintok. Ilyenkor kiírja a Ram minden adatát. Ott van hogy melyik foglalatban milyen ram van. kiírja pontosan, hogy 4Gb van mondjuk a 2-esben és a 4-esben. De miért ír 1333MHZ-et, mikor az én ramom 1866-os?
Érdekesség: Windows alatt a ventik szépen lelassulnak. Biosban pedig felpörögnek. Persze azért, mert ilyenkor felmegy a proci hőmérséklet 35 fokról pár perc alatt 39fokra. Ez természetes? Nagyobbat dolgozik biosban a proci mint Windows alatt? -
vakond5
őstag
Valami tagolást alkalmazz már légyszives, mert valami borzalom ahogy írsz. Semmi nagybetű, vagy mondatbeli írásjel. Köszi.
-
NyMRooD
őstag
Köszi, csak azért kérdem mert a Macho 120 rev. a takarja és a hűtésével sem vagyok megelégedve, viszont magasabb nem nagyon fér a házamba (Thermaltake Urban s31).
-
válasz
honda130 #3411 üzenetére
D.O.C.P. az amolyan félig manuális mód, sok értéket auto állít be. EVO lapot nem ismerem, de ott is jónak kb. kell lennie, ami az 1660-ban volt, csak más értékekkel.
NyMRooD: az egy vizes cucc, ami nem takarja a ram slotokat, viszont ha a radidnak nincs hely akkor lehet úgy rakni, hogy ne férj hozzá...
-háztól függ.
-
NyMRooD
őstag
Ha az M5A99FX PRO R2.0 alaplapomra egy Corsair h100i hűtőt szerelek, használható marad mind a 4 Ram slot? Mert most egy Macho 120 Rev. a van és nem használható csak 3 slot. Előre is köszi a választ.
-
honda130
tag
válasz
pipo112 #3410 üzenetére
Szerintem nincs vele semmi gond, csak az 1660-as hsz-ben lévő legelső képen lévő legelső menüpontot nem manualon kell hagynom, hanem ..Nem tudom, valami négy betű a neve. Nem tudom már mi az, de ha arra állítom a manual helyett, akkor minden másképp jön elő és állítható. Ráadásul a ramok frekvenciájánál is olyan kiválasztható értékeket ajánl fel, amik közt már a ramom 1866MHz-es értéke is szerepel. Manual beállításnál a CPU Ratio-t is autonak írja, ezen a másik beállításom pedig már a számot írja ki.
-
honda130
tag
válasz
pipo112 #3408 üzenetére
Értem amit írsz, csak lehet nem jól magyarázom a dolgot. Nekem nem az a probléma, hogy nem menti el az általam beállított értékeket, hanem az, hogy nem tudom állítani amit szeretnék. Sok olyan "Auto" beállítás van, tehát alapból autót ír ki egy-egy menüpont, amire hiába kattintok, nem ajánl fel mást. Simán nem változik semmi, nem ugrik elő semmi, úgy csinál mintha rá sem kattintottam volna.
-
-
honda130
tag
válasz
pipo112 #3406 üzenetére
Köszi!
A frissítés már oké, valóban kicsomagolva sikerült. Felment tegnap a Cap fájl. A mem ok gombot megpróbálom, ennyire még senki nem írta le nekem. olvasgatom a manualt, dehát fel kellett darabolni a sok oldalas PDF fájlt, majd oldalanként fordíttatom a google-val, mert az egészet nem tudja. Túl nagynak találja. Közben a fordított oldallal párhuzamosan kell néznem az eredeti angol manualt is, mert a fordításnál nincs ott egy kép sem. Legalább azt tudjam, melyik oldal fordítását "olvasom" Így elég hosszadalmas, de azért kitartok. Ilyenkor jönne jól, ha iskolában nem oroszul kellett volna tanulnunk, hanem angolul. Tudom, azóta 10-szer megtanulhattam volna, de nem így történt.
Minden esetre egyenlőre nem adom fel, mert érzésem szerint még annyit nem sikerült foglalkoznom vele, hogy feladjam. Az alapvető bajom az volt a Bios beállításokkal, hogy ami auto, az sok esetben nem engedi állítani magát. Nem felejtek el valami alapvetőt amitől alap akar minden maradni? -
pipo112
őstag
válasz
honda130 #3405 üzenetére
hali a lapodon van egy gomb mem ok az van alá írva bootolás közbe benyomod az elemzi a ramot és utána felkínálja hogy lépj be a biosba és mentsd el a beállítást viszont hiába 1866mhz-es a ramod 1333mehz-t olvas minden lap alapból a biosban van egy olyan rész ahol meg tudod nézni a ramod specifikációit ez az memory spd info amit ott látsz az alapján állítsd be és ments
a biosban az asus ez update-ban bírod frissíteni a biost töltsd le egy külső vinyora vagy pendrive-ra de oda csak a kicsomagolt fájlt rakd az ez update-ben látni fogod a meghajtót ott keresd meg ezt a cap fájlt és frissíts ez kb 5-10p nekem is ennyi volt ezek után próbáld meg belőni a procit arra a mi neked megfelel és stabillá tenni a rendszered az összefoglalóban le írtak alapján ha valami nem világos írj segítünk vagy ha nagyon nem megy keres egy szakit a közelben aki személyesen tud segíteni[ Szerkesztve ]
-
honda130
tag
Sziasztok! Csak úgy kutyafuttában próbáltam az 1660-as hsz beállításai alapján én is állítgatni a biost. Megmondom őszintén, a Ram frekijénél tapasztaltam az első problémát, mert az én ramomnak megfelelő HZ nincs a felsorolásban. (1866) Ezenkívül még nagyon sok olyan állítás van, ami nem engedi magát autó-ról elállítani. Lehet hogy valamit valahol még engedélyezni kéne?
-
-
NyMRooD
őstag
Az aláírásomban látható konfigom van, 2 napja lett összeszerelve, de vagy az összeszerelésben, vagy uefi beállításban lehet valami hiba, mert első indításra az asus logón nem mindig megy túl, ilyenkor egy idő után eltűnik az uefi-be való belépést leíró felirat. Ilyenkor az uefi-be sem lehet belépni, csak a restart segít. Uefi-ben minden defaulton van, a system performance normal-ra van állítva. Előre is köszönöm a segítséget.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Microsoft Office és Office 365 topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Ukrajnai háború
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- További aktív témák...
- 32GB (2x16GB) Kingston Fury Beast Black DDR4-3200MHz CL16 XMP2.0 RAM KIT
- MSI B550-A PRO - garanciával
- Kingston FURY 16GB (2x8GB) KIT DDR4 3200MHz CL16 Beast Black - sok garanciával
- Eladó Gigabyte EP35-DS4 - Q9450 12M Cache, 2.66 GHz, 1333 MHz FSB - 8 Gb DDR2 800 Mhz
- ASUS PRIME A520M-A II/CSM - felbontott, nem használt, garis