Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • ViZion

  félisten

  Nah, akkor egyben az alapok, képekkel...
  Az egyszerű szorzó emelést írom, később lehet ezt finomítani, de a legtöbbet, legyegyszerűbben így lehet kipofozni a prociból. Csak CPU tuning, ramok, stb nincs húzva így, aki akarja az próbálja, neten is van rá leírás sok, összességében valós használatban pl. HT link 2000 vs. 2600 nem érezhető.
  Amiket ki kell kapcsolni első körben:
  - AI OC tuner: manual
  - CPU ratio: ezt állítgatjuk
  - Turbo core: kikapcsoljuk. Van, aki kiteszteli 3/4 modulra is, és beállítja, ha már a teljesre stabil OC van.
  - CPU bus freq: ez az "FSB", mivel több értéket is ebből számol, célszerű nem piszkálni, vagy ha igen, akkor mindent figyelni kell, mert nehezebben kizárható, h mit húztunk túl, ha nem megy a tuning.
  - PCIe freq: 100 ennek a tuningja sokat nem gyorsít, viszont instabil lehet tőle...
  - mem freq: kézzel kattintsuk a memóriánk gyári sebességére. Ha nem megy az OC, akkor vegyük lejjebb és teszteljük úgy is, mert lehet, h ez az ok, akkor is, ha csak CPU volt húzva.
  - CPU/NB freq: 2200-2400 FX-el stabil, memória tuninghoz kell feljebb pöccinteni
  - HT link speed: 2200-2600, szintén memória tuningnál segíthet, de sokat összességében nem dob rajta
  - CPU és PCIe spread spectrum: kikapcs. Ezzel a gép az interferenciát csökkentené, viszont néha hibának nézi az OS és ezért nem lesz stabil a tuning, szal. kikapcs
  - EPU power saving: kikapcs. Nem spórolunk. Ha stabil, ki lehet tesztelni bekapcsolva is.

  A feszültségekről kép:

  Ofset módba a feszt, + jel, kicsit pöccintünk rá, restart után biosban írja, hol járunk. Megint állítunk, restart és ellenőrizzük újra. CPU, CPU/NB és a ram feszt érdemes piszkálni, többi sokat nem zavar. Ahogy a képen is van, (ramra hiába próbáltam adni kicsi feszt, nem akarja a jót :DDD ) Digi+ beállításnál, terhelés alatt jól jöhet, másrészt így tutira nem rakja vmi brutál feszre ezeket. AUTO értéken a CPU-t túlfeszeli, feleslegesen, az max. tesztelésre jó.

  Következik a ramok beállítása. CPU-Z SPD fülön, de a biosban is tools/SPD info kiírja a ramok gyári értékeit. Amiket ott látunk, azt kell a DRAM timing controll menübe beírni:
  DRAM Cas latency
  DRAM ras to cas
  DRAM ras pre time
  DRAM command rate 1T / 2T
  DRAM ras act time
  DRAM Row cycle time
  Ha jó értéket mutat, akkor maradhat auto-n is, bár később a tuningnál lehet meggondolja. Ha tuningoljuk a ramot, ahhoz nem kapunk gyári időzítéseket, szal. aki ilyesmit tervez, az kicsit netezzen, mert saját megérzésből ez nehezen lesz stabil. Magasabb frekin a magasabb időzítések miatt néha alig jobbak az eredmények, szal. megfontolandó, h megéri-e szöszölni pár % esetleges gyorsulásért.

  Ahol csak LLC van (nem EVO vagy Pro lapok), ott az LLC-t enabled-re kell rakni, mert ahogy tapasztaltam az auto is disabled neki.

  Digi+ beállítások: csak az érdekeseket írom, többi a képen
  CPU LLC: Ultra. Extreme-n már volt másoknál probléma, ezen már stabilan tartja a feszt nálam.
  CPU Power Phase: optimized teljesen jó, ha nem akarjuk szénné tuningolni, extreme vagy manual a komolyabb tuninghoz szükséges lehet.
  CPU Power duty: T-probe ha a hőmérsékletet figyelje, Extreme: feszültséget figyelje, ehhez jó VRM hűtés kell, cserébe stabilabb a CPU feszültség, a VRM jobban melegszik.

  Advanced/CPU config:
  C6 state: kikapcsolva néhol megszűnteti a cicergést, nekem sajna nem.
  APM master mode: Kikapcsolni, h a TDP-t át lehessen lépni.
  HPC, C1E: durvább tuninghoz ki kell kapcsolni, ha stabil, akkor bekapcsolva újratesztelni, h maradhat-e.

  Felesleges cuccokat (pl. soros port, front USB3, ilyesmik) kapcsoljuk ki. Tuning előtt frissítsünk biost, ha még nem tettük meg. Utána load bios defaults, és kezdhetjük is... :D

  Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

Hozzászólok Aktív témák