- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Arc Battlemage B570/B580
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen asztali médialejátszót?
- Apple asztali gépek
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gulyopapa
addikt
Sziasztok!
ASROCK Z77 Extreme 4 alaplap.
Azt írja hogy 14 USB bemenet van rajta.
A kérdésem az lenne hogy hol???
Én a felét sem találtam... -
Weareus
addikt
Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
-
-
Andras786
újonc
válasz BlueAthlon #9 üzenetére
Ezt ki mondta, hogy nem tuningosak? Asrock alaplapból is lehet venni Z170, Z270 és X99-es tuning lapokat.
Az, hogy te az olcsóbb kategóriából rendelsz, mert azt tudod jobban eladni, arról nem a márka tehet.A meghibásodási arányt sem tudod felmérni, mert csak alapkategóriákból rendelsz. Nekem is mondták már üzletben, hogy ez meg az a jó, miközben csak alapkategóriás lapjaik voltak.De mert a Gigabyte jobb, mind az ASUS stb, stb.. ezt így nem lehet megállapítani, ha csak mindenből az alapkategóriát rendeled.
Azt lehet mondani, hogy az alapkategóriába X Y márkának kisebb a meghíbásodási aránya.
ASUS sem rossz, hidd el, ha nem egy 15 ezres lapot veszel alapul !
Az igaz, hogy az Ashrock talán jobbat gyárt alsókategóriába, viszont felsőkategóriába már az ASUS leveri.
Így nem lehet általánosítani egy egy márkát, hogy rendelek pár darab alapkategóriát, aztán megnézem melyiket hozzák vissza az üzletbe előbb. Ez szériától is függ, ez az egyik.A másik meg az mondom, hogy az alapkategóriát pl az ASUS nem nagyon csinálja meg, mert arra nem ad annyit, mind a drágább lapjaira.[ Szerkesztve ]
-
jeni
félisten
válasz bajtokarpi #4989 üzenetére
Olyat keress ami USB 3-ra ír valamit.
A Z170 lapnál:
ADVANCE->CHIPSET->DEEP SLEEP->Engedélyezés S5 -
bajtokarpi
őstag
Sziasztok!
Van egy Asrock B150M PRO4 alaplapom. Kikapcsolt állapotban is világít az egerem. A biosban van rá lehetőség, hogy az "egér ne kapjon áramot"?
köszönöm
battletag: bossi#2666
-
Weareus
addikt
válasz Gulyopapa #4985 üzenetére
Az alaplap qvl-jét nézd meg! Alkalmasint itt találod.
Nem biztos, hogy érdemes foglalkozni vele és költeni rá (a ramokra gondolok.)
Kérdésedet itt tedd fel, alaplap típus, processzor, milyen ram van és milyent szeretnél/érdemes opciók megadásával.[ Szerkesztve ]
Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
Burt1793
veterán
Nagy bajban vagyok, csináltam egy internet flash-es bios update-et az asrock b150m pro4-esen (a windows 10 már fent volt, működött rendben, frissítések és driverek is felmentek), behalt az egész, bekapcsolom a gépet, a működést jelző LED világít, de semmi sem történik. Mit lehet tenni?
Asus-on csináltam eddig ilyet, nem volt gond és a frissítés is javított a bios-on. -
Gulyopapa
addikt
Sziasztok!
ASRock Z77 Extreme4 alaplapba milyen memória rakható még, amit elbír?
Jelenleg DDR3 1600-asok vannak benne évek óta. Frissíteni akarok.
Proci i7 3770@4,3
Kösz a válaszokat! -
Kernel
nagyúr
válasz Burt1793 #4983 üzenetére
Ha nem látnád a monitort, akkor állítani sem tudnád a BIOS / UEFI-t, vagy nem tudom, mire gondoltál.
Érzékeli a monitort, arra fog váltani, esetleg a videó részére megosztott RAM méretét tudod változtatni. De kezdésnek jó az alapértelmezett is.
Több monitor esetén kiteszi mindegyikre ugyanazt a képet, persze nem mindegyik processzor támogat 3 kimenetet egyszerre.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Burt1793
veterán
D sub kábelt adtak a monitorhoz, azzal kötöm össze őket. Gondolom állítani kell a bioson, hogy használja a proci igpjét a lap. Remélem dsubbal is rendben működik. Miért ne? 😃
A windows10et a tvre kötve rakom fel rá, mert addig a régi gép még üzemel a helyén. Szóval először a hdmit fogom kipróbálni.
[ Szerkesztve ]
-
jeni
félisten
válasz Doky586 #4980 üzenetére
igen értem mire gondolsz. utaltam rá,hogy elvileg kellett kapnia hozzá egy külső USB HUB tápot.
ha jól láttam oda egy 12V 2,5A írtak elő. 3A külső táp az jobban kapni és erősebb is lenne ami kevésbé melegedne. ez megfelelhet oda ha jó a csatlakozó dugója
ezek közt valamelyik tutira jó,lehet,hogy pont valamelyike másutt olcsóbbak.szerk.: utólag olvasóm,hogy kapott külső tápot hozzá.
így látatlanban egy másik HDD-re a Win7 feltenni és azon próbálni.ha ott is rosszul megy akkor az asztali gép alaplap drivere vagy maga az alaplap USB része nem korrekt.
[ Szerkesztve ]
-
Burki
aktív tag
Kaptam hozzá tápot. Anélkül nem világít a kontroll lámpa sem rajta.
Asrock Z87 Extreme6, i7 4770K+CM Hyper 103, 2*8 GB Corsair Vengeance,FSP Hexa+ 500W, MSI RX 480 GAMING 8GB, SSD HyperX 120GB FURY, WD Blue 1TB EZEX, Cooler Master N300
-
én NEM az usb-ről felvett tápra gondoltam, hanem a POWER csatlakozóba dugott dugasztápról felvett tápra.. a specifikációja szerint szüksége lesz rá még ha nem is használja ki az ampereket Win7-en.. (Win10-en talán nem kellene) (szerintem nem is adtak hozzá ilyen tápot, de csak tud venni egy 3A-est)
[ Szerkesztve ]
-
jeni
félisten
válasz Doky586 #4978 üzenetére
Én is erre gondoltam,hogy valami nincs rendben a táp ellátással.
Lehetséges,hogy az USB csatlakozón nem megfelelő az +5V sem?
Ugyanis terhelést szerint ez nem lehet akadály,mert egy USB HUB nem fogyaszt sokat ,ennek nem is szabadna terhelni gépet sem.
Bár az nem lett írva,hogy a ORCICO 7 HUB egységnek van-e saját tápellátása?
Az utóbbi ellentmond mindnek,hogy más gépen jól megy.[ Szerkesztve ]
-
-
Burki
aktív tag
Nagyon köszönöm a segítséget!
Erre a Win7 driverre azt írja,hogy "Ez a számítógép nem felel meg a szoftver telepítéséhez előírt minimális követelményeknek."
Úgyis terveztem már,hogy újratelepítem a Win-t, előtte teszek egy próbát Win7-vel.
Asrock Z87 Extreme6, i7 4770K+CM Hyper 103, 2*8 GB Corsair Vengeance,FSP Hexa+ 500W, MSI RX 480 GAMING 8GB, SSD HyperX 120GB FURY, WD Blue 1TB EZEX, Cooler Master N300
-
jeni
félisten
a korábbiakat megpróbálod tesztelni, azokat amelyeket az elején adtak ki a gyártói oldalon.
Win7 USB 3.0USB 3/22/2016 Windows® 7 64bit
5.20MB Intel USB 3.0 illesztőprogram verzió:2.5.0.19
Windows 7 verzió:2.5.0.19
Windows 7 64bit verzió:2.5.0.19az is megoldás lehet,ha egy tartalék HDD-re felteszel egy Win7-t persze addig a Win10-s SSD-t lehúzod a gépről és ezzel az új Win7-el megnézzed,hogy azzal is hibázik-e az alaplapod ezzel az ORICO-val ismét?
[ Szerkesztve ]
-
Burki
aktív tag
Más asztali gépen nem próbáltam még. A driver cserét hogyan tudom kivitelezni? Illetve honnan tudok másik drivert letölteni?
-
jeni
félisten
Esetleg az USB 3.0 driverét lecserélnéd az alaplapodnál?
Másik gépen vagyis laptopon ahogy írtad ott jól megy. más asztali PC gépén is?
Mert ebben az esetben az Asrock B85M lapod drivere a hibás.
Lehetséges,hogy az USB csatlakozón nem megfelelő az +5V sem?
Ha tuti vagy abban,hogy más gépeken tesztelve hibátlan akkor nyugodtan az alaplapot leadhatod garanciális hibára. Ha nem garis akkor marad a kérdés,hogy a lapot eladod és veszel másikat ami 1150 tokozású és M méretű lap.
VAgy a másik megoldás,hogy a ORICO-t adod el.
Nekem egy UH720-s van ami anno 11500Ft volt és semmi bajom nincs vele lévén itthon 2 év garit kaptam rá.[ Szerkesztve ]
-
Burki
aktív tag
Sziasztok!
Nem biztos,hogy jó helyre írok,de hiába túrom az internetet, nem találok semmi olyan anyagot, amivel el tudnék indulni, bár lehet,hogy rossz kulcsszavakkal keresek. Remélem itt lesz valakinek ötlete.
Vettem májusban egy ORICO USB 3.0 aktív hubot. Sajnos jó pár hónapra fiókba került, mert a kínai supportnak hiába írtam, nem tudtak okosat mondani a problémámra.
Adott egy Asrock B85M Pro 4 alaplap, és a fentebb linkelt HUB. Windows 10 64 bit fut a gépen. A probléma a következő: USB 2.0 csatlakozóra kötve a HUB-ot tökéletesen működik, viszont ha USB 3.0-ás csatlakozóra kötöm, akkor folyamatosan villog a tálcán a "Hardver biztonságos eltávolítása" ikon, és az eszköz folyamatosan lekapcsol, majd újracsatlakozik, így gyakorlatilag használhatatlanná téve azt.
Biztosan nem hardveres a probléma, mert az alaplapi USB 3.0 csatlakozók tökéletesen működnek, ha direktben dugok rá mondjuk külső vincsesztert, illetve a HUB is tökéletesen működik más géppel, mert a laptopom USB 3.0 csatlakozójára kötve nincs semmi baj. Csak az a baj,hogy én az asztali gép csatlakozóit szeretném vele bővíteni, és nem volna hátrány,hogyha menne az USD 3.0-ás sebesség.
Elviekben a működéséhez nem szükségeltetik külön illesztőprogram, nem is járt hozzá sem lemez, sem letöltő link.
Van valakinek ötlete,hogy mi lehet a probléma forrása? Nagyon örülnék, hogyha valaki tudna okosat mondani,hogy mi lehet a baja. Ahhoz túl drága volt,hogy csak úgy a fiókban heverjen.
Előre is köszönöm a segítséget!
-
Kernel
nagyúr
válasz Burt1793 #4970 üzenetére
Melyik slot-okba rakjam a RAM-okat? Csak két modul van négy helyre.
Meg kell nézni a doksit, enyémnél (B75) a processzor felől nézve az 1. és 3. slotba kellett tenni, hogy működjön a dual-channel.
HDMI-vel kössem a monitort a lapra?
Szerintem célszerűbb a DVI, mert a HDMI-n nem mindig jelent meg a kép az UEFI-felületnél vagy a boot köztes átmeneténél, persze ez nem biztos, hogy másnál is így működik. De nekem HDMI-ről egyébként is a TV megy, így adja magát.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Burt1793
veterán
Sziasztok!
Egy ASROCK B150M Pro4 lapon lesz egy i5 6500, 8 gb ddr4 ram, passzív cpu hűtővel, dvga nélkül.
Amint összeraktam a gépet, megy fel rá a windows 10. Az lenne a kérdésem, hogy kell-e a windows 10 után még drivereket telepíteni vagy mindent megold a rendszerfrissítés? Ha igen, van az alaplaphoz olyan program, ami megkeres mindent és feltelepít?
BIOS-t érdemes frissíteni? Mire érdemes?
BIOS-ban van valami, amit érdemes átállítani?
CPU hűtő port-ra nem lesz semmi sem kötve a lapon, mivel nincs rajta venti, gond nélkül elindul így a gép?
Melyik slot-okba rakjam a RAM-okat? Csak két modul van négy helyre.
HDMI-vel kössem a monitort a lapra?
Köszönöm a válaszokat! -
Rotic6
újonc
Nos a problémám annyi lenne, hogy van az ASRock N68C-S UCC alaplap, ebben van integrálva egy videokártya, viszont mikor megkaptam a lapot, beletettem egy Gigabyte 210 1GB DDR3 GV-N210D3-1GI videokártyát, itt BIOS beállítások nélkül automatikusan erről a 210-es kártyáról adta a képet.
Most viszont a 210-es kártyát lecseréltem egy GIGABYTE GT 730-ra és a gondok itt kezdődnek, hogy ha ez a kártya van rátéve az alaplapra akkor BIOS-ban bármit állítok (PCI vagy PCI exp, vagy ONEBOARD) csak az integrált kártyáról adja a képet.
Pontosan hol és mit kéne állítanom, hogy a GT 730-al adjon képet? -
Kernel
nagyúr
Nekem mondjuk más típus van, de itt úgy működik, hogy ha videokártyát érzékel, automatikusan letiltódik a megosztott RAM, emiatt az alaplapi videó beszünteti a működését.
Ha mindkettőt használni akarom, manuálisan kell RAM-ot adni az alaplapinak (Shared RAM opció vagy ilyesmi).
Úgyhogy nem tudom, nálad mi a gond, ezt csak tájékoztatásként írtam.
-
Rotic6
újonc
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.
Kaptam egy ASRock N68C-S UCC alaplapot, kipróbálás idejére beletettem egy gigabyte 1 gb-os videókártyát, majd használatra lenne benne egy Gigabyte GT 730-as kártya, ezzel viszont az a bökkenő, hogy bios-ban bármit állítok csak az integrált kártyáról hajlandó képet adni, ezt milyen módon tudom elkerülni, és működésre bírni a GT 730-ast?
A válaszokat előre is köszönöm! -
Weareus
addikt
Be van vonva egy vízálló réteggel, ezt demózták is.
Természetesen a csatlakozókra vigyázni kell, de ezzel a coating fícsőrrel vizes gépeknél a "vízkár" valószínűségét tetemesen csökkenteni lehet. Eddig engem sem érdekelt, de most, hogy túl vagyok az első olyan áztatáson, ami hardveráldozatot is követelt (jó kis 1155-ös Asus deszka R.I.P.), így már rágugliztam a waterproof motherboards varázsszavakra, egyenlőre az Asrockot hozta, ilyen deszkám még úgysem volt, alaplap okosító topikban a márkát ajánlották, gondoltam miért ne...[ Szerkesztve ]
-
jimmy87
tag
Sziasztok!
Az alany egy ASrock 970 Extreme 4.
Működik szépen, teszi a dolgát.
Viszont A hozzá kapott AXTU(Asrock Extereme Tuning Utility) IES alatti résznél azt írja, hogy CPU power phase 1.
Ez mit jelent ? A tápomon csak 1db 4-pines ATX csati van a procihoz.
Ha jól tudom az alaplap 4+2 fázisos.
A prcim egy FX 6100-s.Válaszokat előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
Weareus
addikt
Addig is csatlakoznék a társasághoz egy ilyennel:
[link]Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
Weareus
addikt
Vajon a Z270-es (Kaby Lake) vízálló Asrock deszkák mikor jönnek ki?
Tűkön ülök![ Szerkesztve ]
-
Brave_86
aktív tag
Hali
Asrock z68 pro3 lapnál mit lehetne állítani, hogy ha kikapcsolom a gépet (win10) akkor az USB3 porton lévő külső hdd is leálljon?
BIOS-ban már néztem, de eddig nem jöttem rá. Valami jumpert kellene átdugni, hogy kikapcsolt állapotban ne legyen áram alatt? -
Blas109
csendes tag
Sziasztok!
B150M PRO4 lappal kapcsolatban, ha bekapcsolom az Ultra Fast Boot opciót akkor minden indításnál csak a BIOSba jutok vissza. Win10 64bit az OS, a VGA pedig Gigabyte GTX 1060 3GB OC. Olvastam sok helyen, hogy a VBIOS-nak kell támogatnia az UEFI GOP-ot, amit ha jól tudok elvileg támogat is, de ennél tovább nem jutottam hogy miért csinálja ezt...valakinek tapasztalat esetleg?
Köszi,
Balázs -
dolbyman
tag
válasz Blas109 #4956 üzenetére
Ma csoda történt...
bekapcsoltam a gépet, és minden OK, a vetik egyszer csak elhallgattak, pedig, most nem nyúltam semmihez napok óta. (ha ez számít le volt áramtalanítva a gép éjszaka, lehet, hogy ez kellet neki?)a biosban külön nem lehet pwm-et állítani, mindkét csatlakozóhoz van négy opcio, csak azokat lehet kiválasztani. (itt választottam a silence módot) Most tényleg csendes, nem is forgatja csak 800-as fordulaton)
??? hát nem vagyok informatikus, nem is értem mi történhetett.
Köszönöm mindenkinek aki időt szánt rám.
Bandi
-
Blas109
csendes tag
válasz dolbyman #4955 üzenetére
Pedig egyszerűbb BIOSt frissíteni mint forrasztgatni
http://www.asrock.com/mb/Intel/H97%20Pro4/?cat=Download&os=BIOS
Ezen az oldalon megtalálod mind a három módszerhez (windowsból, pendriveról, DOSból) a leírásokat (piros keresztes oszlop) és a letöltéseket is.
Egyébként a BIOS beállítások között nincs olyan, ahol váltani lehet PWM és feszültség kontrollált ventillátor vezérlés között? -
dolbyman
tag
válasz Blas109 #4953 üzenetére
Ezért nem tudom, hogy akarom é a biost birizgálni...
elég láma vagyok, de azé' igen 4 tűs csatira dugtam, és úgy tűnik eltaláltam mind a négy érintkezőt
egyébkén kettő is van ilyen az alaplapon, egyik sem nagyon müxik állítgatás szempontjából, egyébként minden remek a gépben.
egyenlőre nem tettem fel ilyen progit, de lehet, hogy kipróbálom.... vagy van ithon két cooler Master hűtőm, azt könnyebb szívvel szétfaragom, és beforrasztok egy ellenállást, hogy olyan 800-1000-es fordulaton menjen....csinált már ilyet valaki, vagy az már nagyon sufnituning
Bandi
-
-
Blas109
csendes tag
válasz dolbyman #4952 üzenetére
BIOS frissítést megpróbálhatsz hátha segít ha még nem a legfrissebb.
Esetleg nem BIOSból vezérelni őket. A-tunerrel vagy ilyesmi?
(nekem a B150M PRO4 lapomon a két CHA_FAN kimenet közül csak az egyik volt vezérelhető bármit csináltam, csere kellett hozzá hogy jó legyen.)
-
dolbyman
tag
Sziasztok!
Ha a biosba "csendesre" állítom a házventiket, akkor is mennek ezerrel, és hangosak....
valaki árulja el legyen szíves a megoldást, mert ez így hangos
alalplap: asrock H97 PRO4
venti: Enermax tb silence pwmköszi előre is.
Bandi
-
szabadoslac
tag
Remélem
FSP 750 w
-
jeni
félisten
válasz szabadoslac #4947 üzenetére
a táp megfelelő neki?
-
szabadoslac
tag
Sziasztok.
Szerintetek mi lehet a gond?
Haverom Fm2+ Asrock lapjába korábban R7 370 volt.
Hibátlanul futott. Most egy R9 es került bele és nem indul el a game vagy kifagy.
Törölve és újra telepítve lett az R9 de hibát okoz.
Az egész win7 et tegyük újra? Vagy más a gond
Előre is köszi.
-
Blas109
csendes tag
válasz Blas109 #4945 üzenetére
Egyébként próbáltam keresni olyan programot amivel tudnám a ventiket vezérelni windowsból. Letöltöttem több verziójú AXTU-t és telepítettem a Program files x86-ba, meg sima program files-ba is, de egyik sem működött. Ugyanez F-tuner meg A-tunerrel is...mindegyikre azt írta, hogy nem erre a platformra való.
Ötlet esetleg ezzel kapcsolatban? -
Blas109
csendes tag
válasz Doky586 #4943 üzenetére
Na akkor majd utánanézek a W10 kikapcsolós dolognak, paranoid módon kezdek mindent az alaplap számlájára írni (és a próbálkozások során már jóó sokszor indítottam újra, kapcsoltam ki-be a gépet)
Mind a két ventim 3pines, 4 pines csatlakozóra dugva, viszont ez az alaplap tud "Smart Fan Speed Control" nevű funkciót, ami annyit tesz hogy felismeri a rádugott ventillátor fajtáját és lehetővé teszi a szabályozást. Mint ahogy az egyik venti esetén működik is...míg a másiknál nem. Illetve BIOS frissítés után működött a másiknál is, míg úgy nem döntött hogy inkább nem teszi azt többé
[ Szerkesztve ]
-
válasz Blas109 #4941 üzenetére
"hogy kikapcsoláskor leáll a Win10, elmegy a monitorról a kép, ... meg is áll a HDD, (SSD a rendszermeghajtó) majd újra felpörgeti a HDD-t, a házon a hozzá tartozó LED is világít, ezt így tartja kb 10, 10en pár másodpercig majd leáll teljesen a gép."
Ez a új w10 módi tudtommal: nem leállít, hanem újraindít majd hibernál..
Talán biosban is letiltható, de egyszerűbb parancssorból tiltani a hibernálást és újra visszakapod a normál kikapcsolást.. (powercfg -h off
)"ház venti szabályozása"
ha 4-es tüskére 3-as ventit, vagy 3-as tüskére 4-es ventit dugsz akkor így jársz ASRock lapokon..[ Szerkesztve ]
-
Fred23
nagyúr
válasz Blas109 #4941 üzenetére
Biztos, hogy 4pin-es ventid van?! Csak mert a negyedik pin szolgál a sebesség szabályozására, és ebből következően ha rádugsz a lapra egy 3pin-es ventit, akkor nyista sebszabályozás!
" kikapcsoláskor leáll a Win10, elmegy a monitorról a kép, lelassul talán meg is áll a HDD, (SSD a rendszermeghajtó) majd újra felpörgeti a HDD-t, a házon a hozzá tartozó LED is világít, ezt így tartja kb 10, 10en pár másodpercig majd leáll teljesen a gép."
Ez meg nálam összesen 1x fordult elő, közvetlenül a BIOS frissítése után! Indítottad már a gépet egynél többször is, mióta frissítetted a BIOS-t? Amúgy ez tényleg nagyon furcsa dolog, de a lényeg, hogy nálam csak 1x fordult elő.
-
Blas109
csendes tag
Szia!
Firssítettem a BIOST.
Jó hír, hogy az egér akadás megszűnt.
Viszont utána néhány indításig működött a BIOSból mindkét ház venti szabályozása, aztán úgy döntött hogy továbbra is csak az egyik fogom tudni szabályozni a másikat nem.
Emellett ami furcsa még számomra, hogy kikapcsoláskor leáll a Win10, elmegy a monitorról a kép, lelassul talán meg is áll a HDD, (SSD a rendszermeghajtó) majd újra felpörgeti a HDD-t, a házon a hozzá tartozó LED is világít, ezt így tartja kb 10, 10en pár másodpercig majd leáll teljesen a gép.Ezekről tudtok esetleg véleményt mondani? Nekem furcsák ezek a tünetek és gondolkozok, hogy érdemes-e visszavinnem garisan az alaplapot.
Köszi!
-
Blas109
csendes tag
Sziasztok!
ASROCK B150M PRO4 alaplappal lépett fel az alábbi probléma:
Az UEFI-ben(!) és a Win10-ben is akadozott az egér (Logitech Performance MX wireless, USB-s vevő egységgel) mozgása, hol jobban hol kevésbé és kb semmivel nem találtam összefüggőnek a jelenséget.
Ezután csináltam egy BOOT-ot, ahol a PS2 csatlakozós billentyűzetemet kihúztam a gépből, ennek hatására a BOOT kb 3x gyorsabb lett (SSD-ről megy), valamint a probléma az egérrel megszűnt!Emellett a lapon a másik furcsaság amit tapasztaltam, hogy míg a CHA_FAN1 sebességét tudom szabályozni az UEFI-ből, addig a CHA_FAN2-t nem. Hiába állítom bármire nem reagál csak pörög maxon. (Ma megpróbálom hogy megcserélem a két ventillátor csatlakozását, az eddig szabályzható kerüljön a CHA_FAN2-re és meglátom mi történik. Elvileg a két ventillátor ugyanolyan fajta)
Tudja valaki, hogy mi okozhatja ezt? Én raktam össze a gépet, teljesen új alkatrészekből, lehetséges hogy valami baj van az alaplappal, esetleg az összerakással? A WIN10 stabilan fut, ott az egéren kívül más problémát nem tapasztaltam.
Emellett a lapon a másik furcsaság amit tapasztaltam, hogy míg a CHA_FAN1 sebességét tudom szabályozni az UEFI-ből, addig a CHA_FAN2-t nem. Hiába állítom bármire nem reagál csak pörög maxon. (Ma megpróbálom hogy megcserélem a két ventillátor csatlakozását, az eddig szabályzható kerüljön a CHA_FAN2-re és meglátom mi történik. Elvileg a két ventillátor ugyanolyan fajta)
Config:
Alaplap: ASROCK B150M PRO4
CPU: INTEL i5 6500
GPU: GIGABYTE GTX 1060 3GB
Memória: HYPERX FURY DDR4 2x4 GB 2133 MHzElőre is köszi a válaszokat!
-
-
Kernel
nagyúr
válasz laskr99 #4935 üzenetére
Nézőpont kérdése, a passzív mélyhez is tartozik valahol egy erősítő.
hálózatról megy 6V 300A.
A hálózat 230 V, 300 A árammal hegeszteni lehet, szakember számára ezek értelmezhetetlen dolgok, de nem is ez a lényeg.
-
Kernel
nagyúr
válasz djculture #4932 üzenetére
Azért ez nem kisimpedanciás teljesítményerősítő --> hangszóró kapcsolat, ahol sokat számít a terhelés megválasztása.
Az aktív hangszóró bemenete csak egy erősítő / előerősítő nagyimpedanciás bemenete.
Ilyen előerősítők bemeneti impedanciája 100 kΩ nagyságrendben szokott lenni, de legyen csak 10 kΩ. Ha párhuzamosan kettővel terhelsz egy jelforrásra, az is még csak 5 kΩ.
Ehhez képest egy szokványos fejhallgató impedanciája 32 Ω. Tehát egy fejhallgató kimenetre, 10 kΩ bemenetű előerősítőből akár 300 darabot is ráköthetnél, párhuzamosan.
Ehhez jön még, hogy a Jack-csatlakozás önmagában is zárlatveszélyes dugdosás közben, a vezetékek is törhetnek, zárlatosodhatnak, egy ilyen kimenetnek ezt el kell elviselni.
Arról nem beszélve, például az Intel® HD Audio front panel specifikáció 600 Ω forrásimpedanciát definiál. Ha egy ilyen kimenetet rövidre zársz, 600 Ω korlátozza az áramot, tehát nincs zárlat.
Hasonló a helyzet a hátsó vonalkimenetnél is, hiába zárod, nincs zárlat, a forrásimpedancia miatt.
-
djculture
félisten
válasz laskr99 #4929 üzenetére
Nem mert ugyanazon kimenet csak kétfelé van osztva, egyik lekapcsol ha a másikat bedugod másképpen túlterhelődne. Megoldható amúgy egy soundblaster vagy egyéb hangkártyával amin lehet 4.0-át is kapcsolni akkor lesz két független kimenet. Az alaplapi megoldások nem igazán szeparáltak.
[ Szerkesztve ]
-
laskr99
addikt
Sziasztok!
Van egy Blitzwolf BW-F3 hangszóróm és egy pár tescos tejfölös doboz hangszóróm. Mindkettő jackel van van a gépre rakva. Asrock H97 pro4 lappal. A Blitwolf a hátsó porton van és a tejfölös dobozok az elsőn. Az a baj ,hogy mindkettő be van kapcsolva és csak a tejfölös doboz szól. Meg lehet valahogy oldani,hogy mindkettő egyszerre szóljon?
-
-
Lamberd
tag
Sziasztok
Vettem egy asrock extreme 4 alaplapot de nem találok neki fórumot , a kérdések ide mehetnek vagy tudtok neki fórumot .
Előre is köszi .
Lambi
-
Fred23
nagyúr
Megmagyaráznád, hogy miért? Ha egy B150-es lapnál ott van, hogy "Supports Intel® Extreme Memory Profile (XMP) 2.0", akkor az csak azt jelenti, hogy beállíthatok egy XMP Profile #2-t (DDR4-2133 CL13-13-13 @1.2V), de az egyes profilt már nem? Másoktól is hallottam már, amit most írtál, csak nem értem. Esetleg a prociban lévő memóriavezérlő a ludas, amit én B150-es lapból eredően nem állíthatok? Ha igen, akkor ez azt jelenti, hogy ha cserélem a procit egy Kaby Lake-es procira, ahol már 2400-at támogat a memvezérlő, akkor működni fog a RAM 2400-on?
Asszem, megfejtettem, de javíts ki, ha tévedek!
[ Szerkesztve ]
-
CHIPman
nagyúr
Üdv.
Z170 Pro4S-re feltettem a 7.3-as BIOS-t, és a Turbo mindenképp bekapcsol, ha a szorzót átállítom auto-ról fixre. Ha ekkor kikapcsolom a turbot, akkor a szorzó is visszaáll auto-ra. Régi biossal nem ilyen volt. Valaki találkozott már ezzel?hardverapro.hu/tag/chipman - keresek 1TB 2230 SSD-t, eladó 2x16, 2x8GB notebook DDR4
-
Fred23
nagyúr
Ha se a Kingston, se az Asrock oldalán nincs benne a HyperX Savage CL12 2400-as RAM a támogatottak / teszteltek között, attól még ugye nem várható semmi baj? Legvacakabb esetben max. nem megy az XMP profil, nem? A kinézett RAM-nak van JEDEC: DDR4-2133 CL15-15-15 @1.2V profilja, ezért gondolom, hogy egyszerűen nem lehet baj. De azért rákérdezek.
1,35V-on próbált már valaki B150M Pro4-ben tuningos RAM-ot legújabb, 7.10-es BIOS mellett?
HyperX Savage RAM-nál:
XMP TIMING PARAMETERS
•JEDEC: DDR4-2133 CL15-15-15 @1.2V
•XMP Profile #1: DDR4-2400 CL12-14-14 @1.35V
•XMP Profile #2: DDR4-2133 CL13-13-13 @1.2V[ Szerkesztve ]
-
jeni
félisten
A gyári oldala és a manualja ezt írja. Anno hasonlo Asrock lapot raktam össze es oda a Geil 400-s DDR1 2x1 GB ramot tudott fogadni ami mai nap is hibatlanul mukodik a fateromnál. A proci ott egy Intel Prescot 3.Ghz és a kari megy egy a Ati VGA HD3850. Talán egy másik DDR1 lapot cserélni ahol nincs megkötés.
-
ALFA
senior tag
Én az ilyeneket adományba adom, ha kezem ügyébe kerülnek, srácok találták, nekik sikerélmény, hogy összeraknak egy gépet és megtanulgatnak rajta gépelni.
Jól értem, hogy úgy gondolod, ha kisebb MHz-es a RAM, akkor megy bele 2 GB, különben csak 1GB, és szerinted a DDR PC 3200 a maximum, ami belemehet, 5300-nak már nincs esélye?
[ Szerkesztve ]
Amit ma megtehetsz - miért nem tetted meg tegnap?
-
jeni
félisten
-
ALFA
senior tag
Üdv, remélem, tudtok segíteni.
Állítólag Asrock céghez tartozik a 775VM800 típusú alaplap, Hardwarerinfo szerint P4 3 GHz proci van benne és maximum 2 db 1 GB-os, 60ns - 70ns RAM tehető bele.
Magyarra fordítva milyen RAM-okat keresgéljenek hozzá igyekvő fiatalok?
DDR vagy DDR2, és PC 3200, 6400, 8500 vagy valami más típusú kell?
Amit ma megtehetsz - miért nem tetted meg tegnap?
-
Wizard!
csendes tag
válasz fejesg2 #4910 üzenetére
Igen, nekem is ez a sejtésem! Berendeltem a mai nap egy Asus Xonar hangkártyát, remélem azzal már jó lesz!
"A megbízható embert még ellensége is tiszteli, mondta volt nagyapám -, mert a megbízható ember a társadalom sziklaköve, amire országot lehet építeni. A többi szemét, amit elfú a szél..."
-
fejesg2
senior tag
válasz Wizard! #4898 üzenetére
Szia!
Kb, 8 hónapja én is ilyenbe futottam bele. Minden tünet ugyan ez volt. Mindent én is végig zongoráztam. Aztán valaki javasolta, hogy vegyek egy 800ft-os külső hangvezérlőt (usb-s) és azzal is próbáljam meg. Ha azzal megszólal, akkor az alaplapi integrált hangkártyának vége. Ezt is tettem, meg is szólalt vele. Szerencsémre Győrben ahol lakok volt egy eladó, ugyanilyen 970 Extreme4 lap baráti áron, úgyhogy meg is vettem és lecseréltem a hibás lapomat. Remélem tudtam segíteni, legalább támpontot adni.Üdv, Gábor.
Az élet egy szar játék, de a grafikája nagyon ott van!
-
Kernel
nagyúr
válasz Wizard! #4908 üzenetére
Két hátsó hangszóró nálad miért halvány? Ha én beállok 5.1-re, három kimenet aktív (miután hármat dugtam be), de hátul nem halvány, animál is:
Sztereót említettél, de most akkor jelenleg nálad a fekete és narancs kimenetben is van dugó, vagy csak beragadt az érintkező?
-
-
Kernel
nagyúr
válasz Wizard! #4906 üzenetére
Nem akarlak hülyére venni, de biztosan jó helyre van dugva?
Nálam itt a fekete és zöld aktív, többi ki van halványulva, mert ez egy kvadro rendszer. Nálad konkrétan a zöld szín jelez, amikor bedugod?
Teszt futtatásakor animálnak a hangszórók?
-
Wizard!
csendes tag
Szia!
Én már nagyon régóta Windows 10-et használok. Eddig hibátlanul működött már lassan egy éve! Mint ahogy írtam is, TV-n számítógépezek és HDMI-vel van összedugva. Tehát természetesen képen van!
Logitech hangszórót használtam a géphez idáig ami 2.0, de mint írtam több hangszóróval is és több fejhallgatóval is próbáltam, tehát nem azzal van a probléma!
Minden beállítást lefuttattam, és nem észlel semmi problémát a számítógép, az illesztőprogramokat is felismeri mindenből a legfrissebb van feltelepítve! Nincs digitális kábelem, erősítőm sincs, analóg kábellel kötöttem össze a hangfalat a számítógéppel! Igen, a képre azért nem panaszkodok, mert nekem a hanggal van problémám!
Semmi problémám nem volt idáig az alaplappal, és az az érdekes, hogy az eszközkezelőben is mutatja a Realtek-et, és az illesztőprogramot is feltelepíti, azt is érzékeli ha bedugom a jack csatlakozót.. Tehát szerintem nem romlott el az alaplapi hangkártya, viszont fogalmam sincs, hogy mi a probléma mert szerintem senki nem fog tudni olyat mondani, amit még nem próbáltam volna ki, de bízom benne, hogy van az az ember aki tud segíteni!
"A megbízható embert még ellensége is tiszteli, mondta volt nagyapám -, mert a megbízható ember a társadalom sziklaköve, amire országot lehet építeni. A többi szemét, amit elfú a szél..."
-
jeni
félisten
válasz Wizard! #4901 üzenetére
Olvastam az írásodat.
Windows 7-n is ezt csinálja,hogy TV-re csatlakoztatott PC-n a VGA HDMI kimeneten (TV-n bemenet) csak a hang van? A képről 1 szót se írtál! Van egyáltalán TV_n kép ami a PC felől jön?
A PC-n a hátsó ra csatlakoztatott hangszóró legyen az 2.0 vagy 7.1 azon sehogy sem jön ki a hang?Ezek a jelenségek csak Windows 10 alatt jön elő?
Mert itt már alaplapi hiba van,attól függetlenül,hogy a VGA-n a HDMi mi van alapból a külső hangszórókra is meg kell jelennie a hangnak. Lefuttattad rendesen a hangok részénél minden beállítást? Nem tudom van-e olyan benne,hogy ha váltanak VGA kimenetre akkor az alaplapi törlődik-e? Persze ha alapból vissza van téve alapértelmezetté akkor a HÁTSÓ hangkimeneten kell lennie hangnak.
A Realtek digitális optikai kimeneten sincs hang ha azt az erősítőbe dugod?
Viszont írtad,hogy az újra felrakott Win10-nél már alapból sem volt hang de képre miért nem panaszkodsz? Vagy a képpel semmi gond az végig jelen van a TV-nél?
Ha itt se megy akkor ez egyértelműen alaplapi hibára utal!Amúgy nekem se tetszik az Asrock 1150 Extreme 6 lap. Életem első márka amit magamnak vettem meg (másnak vettem Asrock lapot korábban gépszereléshez de ilyenről még nem panaszkodott) de lehet,hogy az utolsó lesz! Néha az a jelenség van,hogy nem kapcsol ki teljesen a gép. Van mikor a lekapcsol de mégis mennek a ventik és a bill világít! Meg aztán nem tudom ennél megoldani,hogy két-két különálló rendszert tegyek fel külön eszközökre (HDD). A második újraindításnál megjavul a kikapcsolási mizéria.Az MSi nem volt ilyen gondom.
[ Szerkesztve ]
-
Wizard!
csendes tag
válasz Wizard! #4903 üzenetére
Ezeken már túl vagyok ha erre gondoltál, de ezt már le is írtam, így sem lett jó!
-
-
Wizard!
csendes tag
válasz Doky586 #4900 üzenetére
" Próbáltam több hangszóróval, de nem a hangszórókkal van a probléma, sőt ha Fejhallghatót dugok be, azon se jön hang! Próbáltam az előlapi bemeneten is, ott sem jön hang. " végig olvastad egyáltalán?
[ Szerkesztve ]