- Az AMD Kínára szabott AI gyorsítója is beleesik az USA új exportkorlátozásaiba
- Elviszi az ARM Artisan Foundation IP üzletágát a Cadence
- Ipari mennyiségű hibát javít az új GeForce driver
- Mindenben erősít az egyszerű AI tartalomgenerálást biztosító Amuse 3.0
- Ütemesen növekszik a QD-OLED a monitorpiacon
- RAM topik
- Ipari mennyiségű hibát javít az új GeForce driver
- Apple asztali gépek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Bejelentette a következő EPYC generáció gyártástechnológiáját az AMD
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
nexus1026 #4498 üzenetére
Lenne értelme, ha tuningolnál, amit nem említettél. Egyébként a gyártó oldalán (ahol külön kiemelik, hogy ne frissítsd, ha nem muszáj) fel van tüntetve, hogy mik változnak az egyes verziókban. Nálam frissítés után egy század voltnyi feszültséggel kevesebbel is beéri már a proci. Persze keringenek olyan esetek az interneten, ahol ez pont fordított irányban változik. Ezen kívül, ha frissítesz, egy-két opciót kapsz még pluszban, ami hasznos is lehet bizonyos esetekben. Ilyen például az ultra fast boot. (ezt nem tudom, hogy a te alaplapodban támogatott-e) Olvass utána, és el tudod dönteni, hogy kell-e vagy sem.
-
nexus1026
csendes tag
Értem, köszönöm a választ, lebeszéltél róla.
Csak gondoltam biztos jó, ha a legújabb verzió van fent, lehet gyorsabb lesz, stabilabb, vagy ilyesmi. Engem az ilyen érdekelt, hogy: "Improve CPU core", meg "stabiliti/compatible improve", de ezek szerint semmi értelme. Köszi még egyszer!
-
-
nexus1026
csendes tag
Sziasztok!
Lenne nekem egy ASRock Z77 Pro4-M-es alaplapom, és szeretném a BIOS-t frissíteni (v.1.90), de nagyon félek tőle, mert az előző alaplapomat is ezzel teljesen tönkrevágtam. Érdemes frissíteni, vagy teljesen felesleges egy átlagos felhasználónak? És pontosan hogy kell? A választ előre is köszönöm!
-
zserbox
őstag
válasz
RetepNyaraB #4493 üzenetére
tudsz alul feszelni a feszültségeknél keresd
-
RetepNyaraB
veterán
z77 ext 4-ben tudom-e alulfeszelni a ramokat? 1,65V Corsair xms3 a proci meg 2500k. Annak ez túl nagy feszültség, nem? Vagy keverek valamit?
-
radi8tor
MODERÁTOR
A fórum az alaplapról szól, kérem ne menjetek bele operációs-rendszeres alapkérdésekbe!
Megkérnék mindenkit a netikett és a szabályzat betartására! -
Ronny3
aktív tag
Csak annyi, hogy az Intel az ASROCK Z77 alaplapban NEM támogatja XP alatt egyik USB 3 controllert sem.. XP alatt nem kezeli az USB 3-ast!
de elég részletesen leírtam fentebb, hogy mi miért van.. gyakorlati tapasztalatból írtam le mindent... sajnos..
Ám ha ennyire mindent tudsz akkor megköszönném, ha írnál egy XP-t tmámogató driver
Neked biztos se perc alatt megvan
-
Ronny3
aktív tag
Hú hát ez nagyon jó ötlet, csak egy a baj vele, hogy az ASROCK Z77-es Fatality Prof. alaplapnál az ETRON USB 3-as controlleren sem USB 3-as sebességgel megy az adat, pedig ahhoz ÍRTAK XP drivert!!!!
Mivel az ALAPLAP Intel chipsetes és a bele integrált Intel USB 3-as csatlakozókra nem írtak XP drivert ami az USB 3-as dogokért felel, ezért egyik idegen gyártó USB 3 -as csatlakozóval sem érnék célt..Vagyis hiába tennék be másik USB 3 -as akármit, akkor is csak USB 2-esen menne az adat rajta, ha van XP támogatása annak ha nincs, mert az Intel nem írt drivert XP alá se így se úgy
Jónapot!
-
Jack@l
veterán
DE bakke, az xp még az ssd-t se támogatja rendesen, szénné fogja írni, rendes videokari támogatás sincs, a sebességről nem is beszélve. Mit akarsz még egy z7x-es chipsettel xp-n?
Fogjad fel: ma minden hülye szembe megy veled az autopályán...
Hogy megoldás is legyen:
- Írsz magad egy drivert rá
- Veszel egy külső usb3-as kártyát, amihez még talán írtak (erősen kételkedek hogy sok ilyen van egy éven belüli driverrel) -
Ronny3
aktív tag
Jó hát köszönöm a hasznos választ
De mint az AHCI módban működő XP-t ezt is megfogom oldani valahogy, ha nem segít senki érdemben akkor ezt is magam megcsinálom, mint az AHCI mód XP-n lévő működését is egyedül jöttem rá a megoldásra...
Már kérték, hogy publikáljam, csak még nem volt rá időm..viszont jó lenne, ha valaki úgy is írna, hogy LEGYEN megoldás fenti (#4464) problémámra az INTEL USB 3 -as XP-s driver támogatásra, mert nem statisztikát készítek, hogy miért nincs XP-re driver, hanem megoldást keresekKöszönöm
#4472: Jó ezek azért nem teljesen így vannak! Majd egy éve NORMÁLISAN megy az SSD meghajtó soha semmi baja, stabil stb.. és a VIDEÓ kártyámra is 100% -os támodgatás van.. de nincs kedvem ehhez, alapvetően nem az SSD meghajtó miatt írtam, de nem gond!
-
Coolmat
őstag
SSD-t XP-vel használni különösen hátrányos, mert nem támogatja a TRIM-et, így hamarabb elhasználódnak a cellák az írástól (ha bővebben érdekel a téma, javaslom nézz át a Flash SSD topikba, rengeteg hasznos leírás van a témaösszefoglalóban).
Win7 64 bit friss telepítés kikapcsolt hibernálással és lapozófájllal 10GB-ot foglalt, 60GB-os SSD-nél is még rengeteg helyed marad programokat telepíteni. -
Jack@l
veterán
Win8-ba natívan benne van az usb3, drivereket meg két okból nem készítenek xp-re:
- mert régi és hivbatalosan is hallott lesz pár hónapon belül
- hogy vedd meg az ujabb oprendszertUI: én se csinálnék drivert egy 10 évvel ezelőtti oprendszerhez, mint ahogyan az uj oprendszerek se igazán támogatják már a 10 évvel ezelőtti nyomtatót/scannert...
UUI: el lehet szépen férni egy 60 gigás ssd-n win7/win8-al -
Ronny3
aktív tag
válasz
zserbox #4467 üzenetére
De egy 60 Gb-os SSD meghajtónál elég nagy szám a +13 GB felesleges helyfoglalás!
ÉS tök mindegy, hogy én mit várok el, azért írtam, hogy valaki biztos tudja mi a jó megoldás, hogy XP-n is tudjam használni az USB 3 lehetőségét!
És azért nem írnak XP-re driver, mert azt hiszik már manapság mindenki win 7-et használ.., de ezt cáfolja meg az, hogy az Intelen kivül másik 4 gyártó ÍR XP-re is USB 3 drivert!
-
Ronny3
aktív tag
válasz
Coolmat #4465 üzenetére
Jó én ezt értem.., de tudod az a furcsa, hogy az Intelen kivül kb az összes gyártó készít XP-re is drivert MOST is! Így van az USB 3 -as eXtensible Host Controller kapcsolatban is!! Sorólhatnék jó pár gyártót
Nem fogok váltani win 7-re sem... mert kiakadok attól, hogy annyi helyet foglal el feleslegesen a HDD-ből, hogy el sem hiszem.. és nemlehet kikapcsolni azt a kompatibilitási izét, hogy ne foglaljon el +13 GB-ot kb
Na ezért nem váltok a win 7 -re meg azért sem , mert kb soha semmit nem találok ott...
-
Coolmat
őstag
Kérlek ne sértődj meg, de nincs mit csodálkozni azon, hogy egy 2012-es alaplaphoz már nincs támogatás egy 2001-ben kiadott oprendszerhez (aminek a kibővített támogatása jövő áprilisban megszűnik). Azt javaslom barátkozz meg a Win7-el (a 8-al még nekem sem sikerült), mert nem lehet örökké XP-t használni, bármilyen jó is volt a saját idejében.
-
Ronny3
aktív tag
Valaki tud 32 Bites WINDOWS XP-re drivert az Intel USB 3.0 eXtensible Host Controller -re ???
Az Intel csak win 7-től készítette el a drivert, de nem akarom elhinni, hogy nincs megoldás, hogy win xp alatt is GYORS, 3-4 szeres legyen a másolási sebesség, mint a win 7-nél...
Kell egy driver valahogy, csak nem tudom még hogy
Nem mindegy, hogy 7 óra alatt másolok ki egy 2 TB -os HDD-t a külső USB 3-as HDD-re vagy 24 óra alattKöszönöm, ha tud valaki ebben segíetni!
-
Jack@l
veterán
válasz
Killerlaca #4457 üzenetére
Szerintem is új elem, + egy cmos clear az elem berakása előtt
(ha így se jó, akkor mehet vissza gariba)
-
Kernel
nagyúr
válasz
Elméletben lehetne hibás akár a rezgőkvarc is, illetve az oszcillátor áramkörében egyéb alkatrész, ami az időalapot adja.
Más készülékekben találkoztam már kínai rezgőkvarcok hibájával, ami például egy órás rádiónál az óra megállását okozza. Csak az mondjuk bekapcsolásra nem nagyon reagált, inkább kocogtatásra volt érzékeny.
Pár hónapja másik topikban is láttam egyébként ilyen esetet (alaplapos azonnali kérdések, vagy mi), de nem tudni, mi lett vele. Eszerint nem egyedi probléma.
(A rezgőkvarcról mindig az a néphit jut eszembe, hogy sok ember a kvarcórák kijelzőjét máig "kvarckijelzőnek" nevezi. Holott a kvarc csak egy apró alkatrész az óra belsejében, ami a fotón is látható, és az óra pontossága múlik rajta. A kijelző meg LCD.)
-
boz82
tag
válasz
Killerlaca #4460 üzenetére
nekem is ilyen van. Nem állítottam semmit és jó.remélem nem jön elő nálam. . Biost frissítettél ? Én nem . .
-
Killerlaca
senior tag
Az megvolt...
-
boz82
tag
válasz
szerintem is elem
-
válasz
Egy elemcserét megpróbálhatsz az alaplapon. Hátha.
mobal,
-
Killerlaca
senior tag
Sziasztok!
Adott az aláírásomban szereplő gép.
A kérdésem az lenne, hogy kell valamit beállítanom a BIOS-ban vagy hagyhatok mindet úgy ahogy van?Azért kérdem mert van egy olyan gondom a géppel ami nagyon idegesít, hogy néha nem megy a BIOS-ban az óra.
Áramtalanítás után újra elindul. Ezt pár hetente eljátssza velem. És vannak random fagyásaim is. Csak úgy megáll a gép.
Ez lehet összefüggésben a BIOS órával értem ezalatt, hogy valami gond van az alaplappal?
Én a lapra gyanakszom csak hogyan tudom ezt gariztatni mivel ha áramtalnítom elküldöm ott összerakják tuti jó lesz. Ki tudják ők mérni vagy tesztelni, hogy tényleg rossz a lap? Vagy összedugják "hát megy ez" aztán ennyi? Az iponnál van a garim.Előre is köszönöm.
-
Szia!
Miután elolvastam a hsz-od, elővettem a kézikönyvet, átbogarásztam háromszor is, majd a csatlakozókat is átnéztem legalább háromszor, és tényleg, legutóbb figyelmetlenségből egy pinnel balra kötöttem be a bekapcsológombot. Gyors átdugtam a másik pinre, és most működik, biosból kikapcs után is.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!Jack@l kollégától meg elnézést kérek, de ez a ,,Biosból nem szokás gépet kinyomni'' mondat egyáltalán nem volt válasz a kérdésemre.
-
reflxx
aktív tag
Sziasztok! Tegnap beszereltem B75 pro3-met a gépembe, de nem tudom bebootolni a windows dvd-t. bejön a win8 logó, és utánna semmi. Ha újraindítom sokszor fel sem ismeri a vinyót, vagy a dvd írót.. aztán a sata kábeleket átdugom másik slot-ba és úgy ismeri fel megint.. Valami tipp? ._.
Előre is köszi! -
Gaben01
őstag
Pontosan ez történik,illetve egyből újra is indul.
Bár abban nem vagyok biztos,hogy ezek a beállítások:
Share Memory [Auto]
IGPU Multi-Moniter [Enabled]
Render Standby [Enabled]
Deep Render Standby [Enabled] ahhoz kellenek,hogy az igp aktív legyen.
Azon csodálkozok,hogy a primary graphics adapter-nél csak onboard/pci/pci-e van és nincs olyan opció,hogy auto.CPU-Z se látja az igp-t,csak a GTX460-at.Már átolvastam a user's manualt vagy 10-szer,minden vackot megnéztem a bios-ban de nem tudok rájönni,hogy mit kéne állítani.
Ennek ellenére nem teszek le az ITX-re váltásról és az igp használatáról.A múlt héten valami csoda folytán 11K volt iponban a fekete bitfenix prodigy kb 15 percig.Gyorsan be is rendeltem 2-t,de másnap jött a telefon,hogy készlethiány miatt nem tudják teljesíteni a rendelést.Meglepő. -
imrufo
tag
Hali!
Tutibiztos minden jól van összedugva?
Csak mert hasonló a konfigunk, és ugyanezzel a házzal nálam semmi hiba.
Ha kikapcsolom, ha resetelem, ha bios-ból kikapcs vagy reset, ha alaplapi kikapcs vagy reset, vagy bios-ból alaplapi kikapcs vagy reset, nálam mindig működik a bekapcsoló gomb, és simán indul a gép. Mindig AA van a kijelzőn, ami ha jól tudom a hibátlan működést jelzi... -
-
válasz
Flashget #4443 üzenetére
Nem! Kérlek értsétek meg, hogy nem random csinálja. Ez szabályszerűen. 100%-osan elő tudom hozni a jelenséget, ha BIOS-ból egyszerűen kinyomom a gépet. Ez után nem reagál másra, csak az alaplapi bekapcs gombra. Fújdogálhatom én, semmi értelme. Különben is, egy hónapos gépet nem hiszem, hogy a por nagyon zargatna. Értelmes tanács nem nagyon hangzott még el.
Kipróbáltam másik bekapcsológombbal, ugyan úgy előjön a jelenség. Tehát egyáltalán nem véletlenszerű!ASRock supportot ha tud valaki, ahol lehetőleg magyarul le tudnám írni a bajomat, azt megköszönném. Másrészt meg az alaplapon lévő debug kijelző. Kikapcsolásnál (windowsos, rendes kikapcsolásnál) kiír egy A4-es kódot, ami ezt takarja: South bridge initialization before microcode is loading. Ezzel kapcsolatban csak annyit nem értek, hogy mégis mit akarna betölteni, mikor leállítom?
Biosból való kikapcsolás alkalmával nincs ideje ilyet kiírni. -
Flashget
félisten
Ez a ház van nekem is és néha nagyon ritkán nálam is rájön, hogy nem kapcsol be.
Ilyenkor leszedem az előlapot pár fújás tűdőból, vissza az előlep és müxik. De lehet ugyanezt érném el ha egy 5 kilós samuval fenyegetném vagy az Armageddon c. filmből az ismert jelenet.
Valszeg por miatt csinálja. -
válasz
zserbox #4440 üzenetére
Ezt is kizárnám, mert nem teljesen random csinálja.
CSAK, ha BIOS-ból kinyomom, vagy, ahogy itt leírtam.
CM 912plus a házam. Hát nem tudom... Amikor windowsból kikapcsolom, akkor 100%-ban mindig jó!
Viszont most lehet, hogy kipróbálom egy másik bekapcsológombbal, mert egy másik házból még maradt. Ha azzal sem jó, akkor ezt is kizárhatjuk. Szerintem valami szoftveres a gond, csak tudnám mi. -
-
Sziasztok!
Régebben már írtam ide a problémámmal, hogy néha nem tudom a ház kapcsolóján bekapcsolni a gépet. Na azt hiszem, kezd egyre jobban idegesíteni a dolog. Windowsban rámentem, hogy frissítés majd leállítás, aztán úgy hagytam a gépet. Mire hazajöttem nem tudtam megint bekapcsolni. Valaki segítsen mi lehet a baja? Ház, lap típusa az adatlapomon vannak, ha számít. Ha nem tudom bekapcsolni a gépet, akkor az alaplapi gomb segítségével keltem életre. Arra mindig hallgat, viszont baromira idegesítő szétszedni mindig a gépet. Bios a legújabb van fennt, 2.80-as. Segítsetek!
-
emlekmas
tag
Hel ppls, még soha nem próbáltam ilyen funkciót, ezért érdekelne. Aláírásomban szereplő deszkánál ha van egy ssd az oprendszernek és a használatos programoknak, és ezek mellé szeretnék egy raid-1 tömböt létrehozni (tükrözőset) két egyforma green vinyóból, akkor azt a lap le tudja kezelni, hogy az ssd vinyó önállóan achi módban, a másik kettő meg raidben úgy, ahogy nekik kell?
Ezek mellé később lehet tenni önállóan újabb hdd-t anélkül, hogy megkergülne a rendszer??? -
Predator2
addikt
Helló
Kivitelezhető lehet az h ne kapcsoljanak be a cpu ventik vagy akár a vga ventijei is amíg nincs nagy terhelés alatt a gép? És ha igen akkor hogyan kell? (netezés közben is szerintem feleslegesen zúg a gép )
Arcock z77 extreme 4 alaplap és i5 3570k cpu
Nincs tuningolva.Három és fél óra használat után (főként netezés) ilyen hőmérsékleti adatokkal megy a gép: [link]
AXTU beállítások:
Hardware monitor: [link]
Fan Control: [link]
THX
-
Remington
őstag
Olyannal találkozott már valaki hogy hiába állít bármit a biosban valójában nem állítódik át?
Mert nálam most ez van. Januárban cseréltem procihűtőt, utána be akartam állítani a ventiszabályzást, azt is mutatta amit beállítottam de nem változott semmi, OC résznél szintén. Akkor frissítettem a biost és megjavult.
Most megint állítgatnám a ventiket de nem működik, nyomtam egy Load UEFI Defaults-ot is de semmi, ugyanúgy az eddig beállításaimmal megy.
-
Jack@l
veterán
-
Mans20
addikt
Tud valaki olyan címet ahová magyarúl lehet írni az asrocknak?mert unom már ezt a gyökér márkát,már egy éve lefagy a rendszer,meg van hogy bootoláskor megáll a betöltés és csak a win logó marad a monitoron,gariba nem viszem mert nem mindíg jön elő a hiba. Z75 pro3 a lap 1.80 bios,kékhalál meg nincs,így hibakód se.
-
larryking
senior tag
Üdvözletem!
Van egy olyan gondom, hogy ma bekapcsoltam a gépemet és a 8 pines alaplapi csatiból füst és láng csapott fel. A lap asrock z77 extreme4, a proci i5 3570K, táp chieftec 500W 80plus, 3x2Gb 1600 DDR3 Mushkin. A éap kb 4 hónapos, és módszeresen megégett a 8pines. Ötlet, hogy mi lehetett, illetve gariztatható szerintetek?
-
Predator2
addikt
Helló
Ennek milyen gyakorlati haszna van/mi értelme?
Páramentesítő
A felhasználó megakadályozhatja a nedvességből adódó alaplapi károsodást a „Páramentesítő funkció” bekapcsolásával. Ha bekapcsolja a Páramentesítő funkciót, a számítógép bekapcsol, hogy automatikusan páramentesítse a rendszert, miután S4/S5 állapotba lépett.[link]
-
Kernel
nagyúr
Szerintem legegyszerűbb az UEFI Internetről frissítés, mert az még annyi előkészületet sem igényel, hogy kikeressük a honlapon a letöltést és kicsomagoljuk valamelyik meghajtóra, illetve pendrive-ra.
Ettől függetlenül azért nyugodtabb vagyok, ha előkészítem külön is a fájlt, mert szünetmentesem nincs, viszont probléma esetén USB-ről állítólag vakon is lehet szépíteni egy elrontott frissítést.
-
Itt vagyok, 2.8-as biossal. (Lett pár új beállításom, meg más lett a logó) Ami egy picit rossz hír, hogy ez az érdekesség még mindig fennáll nálam
Így jártam. Nem fogok vele szenvedni, mert soha nem kapcsolom ki bios-ból a gépet, eszembe se jutott volna, ha nem akartam volna gyorsan áramtalanítani a gépet, mielőtt visszapakolom az oldalát. Mondhatni sajátos feature-öm van
Köszönöm szépen a segítséget mindenkinek!
Ja és még valami: Nekem volt ilyen beállításmentő dolgom, de bios frissítés során letörölte. Még jó, hogy lefotóztam a beállításokat, viszont most lehet, hogy megint megturkálom, hátha picit többet lehet kihozni belőle.Még egy dolog: Szerintem is egyszerűbb volt a windowsos frissítés. Csak elindítottam, újraindult, majd megint újraindult, majd megint, és már ment is. Pofon egyszerű volt
-
Mentettem bios profilt. Az lenne a kérdésem, mert olvastam 1-2 helyen, meg te is írtad most, hogy többet ki tudnék hozni belőle. Ezt meg lehet jósolni, hogy pozitív irányba változik a dolog, vagy negatívba is változhat? (mondjuk több feszt kér a proci, mint eddig) Vagy ez annyira nem mérvadó, hogy foglalkozni kelljen vele?
Illetve még egy kérdés: Ha felteszem az újat, (hoppá, még egy kérdés: hogyan érdemes feltenni, mert asrock oldalán több módszert is ajánl?) vissza tudom tenni a régit? -
L4CI2
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone topik
- Rendszergazda topic
- RAM topik
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky
- Autós topik
- Yettel topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- Gigabyte GA-H55-UD3H rev: 1.3 alaplap, + i7-860 négymagos proi, + hűtő
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Strix X570-F Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- HyperX 16GB KIT DDR4 3333MHz CL16 Predator
- Eladó 2 pár KINGSTON FURY 64GB Beast RGB DDR4 3600MHz CL18 Memória KIT
- Corsair VENGEANCE RGB PRO 32GB (4x8GB) DDR4 3600MHz
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s Gen3 - i5-1245U I 16GB I 256SSD I 14" WUXGA I MAGYAR I W11 I NBD Gar!
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest