Hirdetés
Hirdetés
(használd a CYBSEC25PH kuponkódot további 20 ezer ft kedvezményért!)
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
quigon #17304 üzenetére
Igen! Itt lehet követni a változtatásokat.
Azért előtte, biztos ami biztos, mentsd el a régi kódot, mert, ahogy írta, már nincs meg neki a hardver, nem tudta kipróbálni, hogy megfelelően működik-e a módosított kód, így ha vmi gond van, vissza tudsz térni az előző verzióhoz. -
válasz
razorbenke92 #17291 üzenetére
Lehet kapni kereskedelmi forgalomban ilyen Bluetooth pedált, van, amelyiknél meg tudták oldani a zajmentes működést, de az olcsóbbak jellemzően - pont az anyag spórolás miatt - jellemzően nem. Én viszont úgy döntöttem, hogy nem fogok 30+e Ft-ot kifizetni egy 2 gombos billentyűzetért
inkább megcsinálom jól. Elég kreatív vagyok.
Persze tudom, hogy nem ezzel kapcsolatban kértél tanácsot
Nagyon örülök minden ötletnek
Egy optós távolságszenzor is tök jó megoldás lenne, de praktikus okokból olyan szerkezet kell, ami ad haptikus visszajelzést, és kisebb mozdulatokra nem reagál, rajta tudom tartani a lábam pl. két lapozás között, mivel játék közben nem látom se a lábam, se a pedált, szóval nincs lehetőség megkeresni, ha levettem róla a lábam, vagy elcsúszik. -
válasz
Tankblock #17286 üzenetére
Én is gondoltam résoptóra, van is itthon, de gondoltam teszek egy próbát a touch-al, mégis külön alkatrész nélkül, esetleg néhány darab alufóliával kiváltható lenne a kapcsoló.
bár a követelményed ellent mond a csendességnek...
Miért is?
Lapozó pedált építek elektronikus kottaállvány mellé. Az előző (szintén általam épített) példány egy Bluetooth billentyűzet +3D nyomtatott tok felhasználásával készült, működik is szépen, de egyrészt elalszik, ha sokáig nincs nyomkodva, másrészt a mechanikája elég hangosra sikerült, így gyakorlásra jó, de koncertre, stúdiófelvételre nem alkalmas.
Az optimális megoldás minden mozgó alkatrész nélküli touch érzékelés lenne. Kézenfekvő lenne, hogy zokniban nyomkodjam közvetlenül a touch szenzortde ez színpadon megint nem megoldás.
Mi lenne, ha egy gumilap vagy egy vékonyabb habgumi lap két oldalára tennék nyáklapot vagy alufóliát? Cipővel toppantásra vajon lehetne aktiválni?
Apropó toppantás: mi lenne, ha piezo-t használnék? 🤔 -
Sziasztok! Esp32 kérdésem lenne. Használja valaki a touch button funkciót? Az érdekelne, mivel lehet még érintést kiváltani a touch lábakon az emberi testen kívül?
Szeretnék csinálni olyan lábpedált, aminek nagyon halkan kellene működni, és bírni kellene a strapát, például ha nagyobb erővel vagy sebességgel taposok rá. Az jutott eszembe, hogy mivel úgyis esp32 lesz benne, mi lenne, ha tactile kapcsolók helyett valahogy a touch funkciót használnám? Ha jól sejtem, kapacitív elven működik, tehát egy nagyobb fémlemez, vagy kondenzátor segítségével tudnám esetleg megbízhatóan aktiválni? -
válasz
tonermagus #17217 üzenetére
Mi lesz ez, valami labdajáték, vagy hasonló?
1. nemigen jelent akadályt, sőt, akár még jól is jöhet, ha szeretnéd a hatótávolságot pontosan behatárolni, mert ha megfelelő szögben leárnyékolod a vevőt, egy távolságon túl nem kap jelet. Egy tsop vevő 120°-ban vesz, de mivel filléres cucc, semmi akadálya, hogy teleszórd vele a célpontot, hogy minden irányt le tudj fedni.
2. a pára ilyen kis távolságon nem hiszem, az eső talán ronthatja a vételt, ezt ki kell tapasztalni, de ha például saras lesz az adó vagy a vevő, az kitakar(hat)ja a jelet.
-
válasz
Tankblock #17167 üzenetére
Én nem azt írtam, hogy az egy típus. A bitfieldnél csak az számít, hogy signed vagy unsigned, úgyis egy custom típus jön létre, legalábbis ha jól értelmezem a dolgokat, létrehozhatok benne akár 1, akár 300bites int típust is, vagy van vmi ésszerű korlát?
A másik, ha signed típust adok meg, 1 biten, akkor annak az értéke 0 vagy -1 lehet, ugye?
-
válasz
Tankblock #17164 üzenetére
Nem lehet, hogy bit field esetén amúgy is tök mindegy, hogy milyen típust adsz meg, mert csak azt figyeli, signed vagy unsigned? 1 bitnél értelmezhetetlen bármilyen típus a bool-on kívül, 1-nél több bit pedig úgyis custom adattípus lesz.
Bár azt nem tudom, mi van, ha mondjuk float-ot adok meg 🤔 -
válasz
tonermagus #17156 üzenetére
Infra LED + tsop IRreceiver? 1 méteren belül elég jó hatásfokkal működik.
-
válasz
Tankblock #17086 üzenetére
Ez érdekes. Úgy emlékszem, hogy én is azzal próbálkoztam először, csak nem volt benne Attiny12 támogatás
Most az AVR stúdió 4 van fent, mert ezzel sikerült csak működő kódot fordítani. Létezik, hogy ennyire béna lettem volna?
Megtennéd, hogy írsz és fordítasz rá valami egyszerű kódot, mondjuk ledvillogtatást, esetleg ha van lehetőség, UART-on kiíratni vmi szöveget, és elküldöd nekem a hex fájlt? Most már igazán kíváncsi vagyok.
-
Úgy tudom volt valamilyen próbálkozás RAM nélküli C compiler létrehozására, de sajnos nem találtam sehol letölthető formában, szerintem félbe hagyták a fejlesztést. Nyilván nem volt értelme túl sok energiát fektetni bele, se változók, se szubrutinok használatára nem lenne lehetőség, 3word-nyi hardware stack van a CPU-ban, 3-nál mélyebb rekurzió fölött gyakorlatilag lábon lövi magát a program.
Lehetne a programmemóriát adat tárolására is használni, de mivel összesen 1kB áll rendelkezésre, ez sem lenne túl előremutató. Az UART modulom assembly-ban írva is jelenleg több mint 800 Byte, miközben magát a programot, ami használni fogja, még el sem kezdtem írni. -
válasz
Tankblock #17082 üzenetére
Szoftveres UART-ot írtam, és a 32 regiszterrel az RX buffert is meg tudtam oldani viszonylag egyszerűen.
1,2MHz órajel mellett piszkosul ki kell számolni minden utasítás ciklusidejét, hogy kijöjjön a 115200b/s sebesség. Az oszcillátor kalibrációja nélkül nem is sikerült.
-
válasz
Tankblock #17079 üzenetére
Vettem egy marék Attiny12-t (Attiny85 helyett küldték Kínából, hogy véletlenül, vagy szándékosan, azt sosem tudom meg), nincs benne ram, ezért nem lehet C-ben programozni. Mérgemben megtanultam assembly-ban programozni, hogy ne vesszenek kárba (régebben 6510 assembly-al volt már dolgom). Nem túl hatékony vele dolgozni, de nagyon büszke vagyok, mikor sikerül valamit megírni rá.
Épp egy ubtech robothoz csinálok belőle külső szenzort.
-
válasz
Tankblock #17077 üzenetére
Általában igaz, hogy illik tudni mi történik, mert jöhetnek a meglepetések...
20 év alatt ez az első alkalom, hogy találkozom ezzel a formulával, és nem érzem úgy, hogy bármiről is lemaradtam volna
Hozzátartozik, hogy nem múlik rajta a megélhetésem, tehát könnyen vagyok nagyvonalú. De már csak az alaposságom és a kíváncsiságom miatt is utána fogok olvasni.
Minél többet tudok a C++-ról, annál jobban szeretem az assembly-t.
-
-
-
válasz
Killer man #17044 üzenetére
Milyen ledet? Nem mindegy. Piros vagy zöld ledből 3-at sorba kötve összesen 10-15mA kell nekik. Mármint feltételezve, hogy 5V a tápfesz (és a magas jelszint).
-
válasz
Killer man #17041 üzenetére
Attiny88 van rajta ezek szerint? Az adatlapja alapján bírja a 40mA-t.
DC Current per I/O Pin ............................................... 40.0 mA
Mit szeretnél rákötni, ami ennyit igényel? -
válasz
Killer man #17039 üzenetére
Sosem hallottam még ilyen nevű eszközről. Milyen uC van rajta?
Látatlanban azt mondom, hogy nem bír el 40mA-t. Az AVR-ek talán bírnak ennyit, de inkább sink módban, push módban asszem 27mA a max. Az esp-k még ennyit se, ott talán 17mA a max áram. -
válasz
Brain75 #17034 üzenetére
Túl konkrét vagy, az a baj.
Az eszköz gondolom egy játékvezérlő, a készülék funkciója pedig valamiféle csalás lenne.
A feladatot valószínűleg meg lehet oldani a fent említett usb host shielddel, és egy Arduino Pro micro-val olyan módon, hogy rögzíteni kell a gamepad jeleit a host shielden keresztül, a pro micro-val pedig egy másik gamepad-et emulálni. Némi késleltetéssel lehet számolni. -
válasz
Brain75 #17032 üzenetére
Szia! Az első két bekezdés egyszerűnek tűnik, mintha egy tanítható infra távirányítóról lenne szó.
A gondok itt kezdődnek:
A jel USB-n jön és USB-n kell továbbmennie
Erről kicsit többet kéne tudni, mert elég sokféle jel közlekedhet usb-n, viszont Arduinoval csak egy részét lehet feldolgozni vagy emulálni. Valószínűleg szükség lesz egy olyan eszközre, amit pont kettővel feletted linkelt a kolléga. -
válasz
razorbenke92 #17020 üzenetére
Köszönöm, így világos!
És ez a benne maradt megnyúlás hogy befolyásolja a mérést? -
válasz
razorbenke92 #17018 üzenetére
"5% void limittel engedik át a röntgenes vizsgálaton."
Ez mit jelent?A statikus feszültség pontosan mit okoz a tokon belül?
-
Ez az a library, ami felhekkel egy bináris kódot az IMU-ra indításkor? Én játszottam egy időben sokat vele, és a raw értékekkel nem érdemes vesződni, hagyd, hogy a DMP dolgozzon! És igen, idő kell neki, hogy megálljon a drift, attól függően, hogy mennyire találod el az alap kalibrációs értékeket, 1-5 percig is tarthat. A rossz hír, hogy pontosan sosem fogod eltalálni, mert mindentől függ, főleg a chip hőmérsékletétől, ami meg ugye bekapcsolástól kezdve folyamatosan változik, a környezet hőmérsékletétől függően. Próbáld ki, ha kézbe veszed és az ujjaddal elkezded melegíteni, rögtön elkezd driftelni.
-
válasz
Ton-ton #16990 üzenetére
Értem, mire gondolsz. Viszont a stepper vezérlés a fenti hardverrel is indirekt módon történik, tehát nem közvetlenül küldi a léptető impuzusokat (pwm), hanem az i2c buszon regisztereket tölt fel, irány és sebesség adatokat küld. Ez persze nem zárja ki az időzítési problémákat, de valószínűleg mégis működik a módszer, különben nem létezne a fenti hardver.
-
válasz
Janos250 #16985 üzenetére
Én stepper drivert kerestem, valamiért félrehordott a Google, én meg a buszon állva elnéztem.
Nyilván tudom, hogy stepper drivert keres, hiszen a RAMPS is az. Bár jobban meggondolva robot karokhoz inkább servo-t szokás használni 🤔
Ha nem elírás, akkor itt van ez a stepper driver HAT. -
válasz
sisi22 #16981 üzenetére
Ennél egyszerűbb a helyzet: 1db kütyü kell, meg két gomb.
Sokkal könnyebb lenne, ha mondanál valami konkrétumot a projektről, annak függvényében javasolnám az Arduino pro micro-t, illetve esetleg a Sparkfun Digispark-ot, amihez még külön usb kábel se kell, és olcsóbb, cserébe néha elég esetleges a működése. -
válasz
sisi22 #16965 üzenetére
Adatok mentésére én még egy ilyet is kitaláltam: Arduinoval lehetséges usb billentyűzet emulálása. Mi lenne, ha az eszköz gépre dugva az előzőleg megnyitott Word dokumentumba / Notepadba egyszerűen begépelné a mérési eredményeket.
Ennél egyszerűbbet nem tudok elképzelni.
Valójában mi lesz ez a cucc, valami játék, vagy valamilyen edzéshez kell?
-
válasz
sisi22 #16965 üzenetére
Ez a soros port nem az a soros port, amire te gondolsz, ez usb-n keresztüli (virtuális) soros port emuláció. Vagyis usb-vel rádugod a gépre, csak kell valami, ami tudja kezelni. Valószínűleg a legjobb megoldás Janos250 javaslata alapján egy esp32, ami egy önálló webszervert képes megvalósítani. Felkapcsolódva vele az otthoni wifi hálózatra, gépről rá tudsz kapcsolódni és megnézni rajta az adatokat.
20 forintos kérdés: Arkagyij Rajkin
Jó lenne, ha megmásznád ezt a spanyol hegyet, különben kell valaki, aki megmássza helyetted.
Lehet önálló kütyü is, van mindenféle kijelző, karakteres vagy grafikus, pénz kérdése.
-
válasz
sisi22 #16959 üzenetére
Szia! Ez egy egyszerű feladat és hardver szempontjából is szinte bármivel meg lehet oldani. Így inkább az a kérdés, hogy van-e otthon bármilyen Arduino kompatibilis eszköz, illetve milyen programozói tapasztalatod van?
Ez egy játék lenne? Csak hogy megfelelő teherbírású és lehetőleg pergésmentes nyomógombot is kell hozzá találni.
A kijelzés csak PC-n fog történni, vagy szóba jöhet valamilyen LCD kijelző? Előbbi esetben szükség lesz egy PC oldali programra, ami képes soros porton érkező adatokat megfelelő formában kijelezni.
-
Ha módosítod a color () függvényt erre:
void color (unsigned char red, unsigned char green, unsigned char blue,
int redPin, int greenPin, int bluePin);
{
analogWrite(redPin, 255-red); // PWM signal output
analogWrite(greenPin, 255-green); // PWM signal output
analogWrite(bluePin, 255-blue); // PWM signal output
} ;akkor a kódodban már meglévő összes color () hívást hozzá kell módosítani.
Tehát ehelyett:void loop() // run over and over again
{
// Basic colors:
color(255, 0, 0); // turn the RGB LED red
delay(1000); // delay for 1 second
color(0,255, 0); // turn the RGB LED green
color(0, 0, 255); // turn the RGB LED blue
delay(1000); // delay for 1 seconderre:
void loop() // run over and over again
{
// Basic colors:
color(255, 0, 0,11,10,9 ); // turn the RGB LED red
color(0,255, 0,11,10,9); // turn the RGB LED green
color(0, 0, 255,11,10,9); // turn the RGB LED blue
delay(1000); // delay for 1 secondkülönben hibát fog jelezni (megjegyzem a hibaüzenet nem a te bosszantásodra van, hanem leírja, mit csinálj máshogy
)
-
Esetleg, ha van szkópod nézd meg, látható-e szabálytalanság a négyszög jelben a stabil pontoknál! Arra gondolok, hogy a mechanika behúzza a helyére a stabil állapotnál, kifelé pedig nehezebben engedi, tehát a kettő közt látszódnia kellene valami különbségnek, lassú tekerésnél legalábbis.
-
válasz
ekkold #16860 üzenetére
Ja, hogy ez mechanikailag stabil állapot?
Én pont fordítva fognék hozzá: szimpla lépésesként kezelném, aztán pár beolvasás után megnézném, hogy a stabil állapotok többsége páros szám, vagyis ha legtöbbször 2 lépésenként stabilizálódik, akkor dupla lépéses. Kell egy treshold, mondjuk 75% fölött egyik, alatta a másik, és ezt addig tologatod, amíg megbízhatóan nem tud jósolni az algoritmus.
De ezt nehéz így látatlanban megoldani, kéne tudni, mire használod. Pontosan milyen feladat az, ahol nem tudod előre, hogy melyik kerül az áramkörbe? -
válasz
Undoroid #16829 üzenetére
Boldog új évet neked is! (Hol voltál 9 napig?!
)
1. Igen.
2. Ezt csak empirikusan fogod tudni megállapítani. Ha a két modul egy gyártótól származik, akkor van rá esély, hogy a két library bizonyos mértékig kompatibilis egymással, és ha nem akarsz olyan parancsokat küldeni, amit a másik modul nem ért, akkor elvileg működhet. Ha mégsem, akkor a megfelelő lib beszerzése és a kód megfelelő sorainak a javítása lesz a megoldás. Ha ez sem működik, akkor sajnos marad a reverse engineering: bele kell nézni mindkét library-be, és átírni az egész programot.
-
válasz
Dißnäëß #16819 üzenetére
Most volt időm végigolvasni ez a hosszú hozzászólást
Eddig abban a hitben voltam, hogy egy graceful shutdown után áramtalanítani is szeretnéd minden alkalommal az eszközt (magamból indultam ki). Ha tervezetten mindig áram alatt lesz, és csak az esetleges áramszünetekre kell a backup megoldás, akkor valóban inkább valami elemet kellene használni, pl 2db CR2032.
A számláló nullázására én megint más metódust használnék
Ha nem lesz kijelző, akkor lehetne 3db RGB led (vagy egyszerűen csak 3db led) mint állapot visszajelző, olcsó és hatékony megoldás.
Érdemes lenne a csövek hőfokának mérését is bevenni a projektbe, ahogy írtad, elég fontos paramétere a működésnek. Vagy külön termisztorral, vagy esetleg a fűtőszál ellenállásának a változásával, ahogy a forrasztópákáknál szokás. -
válasz
razorbenke92 #16822 üzenetére
sima load-balancera gondolsz
Igen, doktor úr, ez a pontos kifejezés!
-
válasz
Dißnäëß #16816 üzenetére
Csak megy a brainstorming az általad kitalált feladatra, alternatív módszerek tekintetében, hátha van jobb/biztonságosabb, ami esetleg nem jutott eszedbe, vagy nem tudtál róla, hogy ilyet lehet.
(Magam részéről ezt egy rejtvénynek tekintem, amit meg kell oldani. Szeretem a rejtvényeket
)
Alapvetően jó, amit kitaláltál, és működni is fog, de kérdés, mennyire biztonságos a tápelvétel utánra tenni az adatok mentését, illetve mennyire kényelmes hosszú távon az erősítő biztonságos kikapcsolására figyelni. Erre írtam, hogy az igazán hülyebiztos módszer a számláló folyamatos mentése lenne, plusz biker kolléga ötlete alapján kitaláltam egy még hatékonyabb módszert, de csak akkor írom le, ha érdekel. -
válasz
razorbenke92 #16804 üzenetére
Távolról sem kell 3byte wear counter, elég egyetlen bit minden adatcsomag mellé.
A számlálókat is lehet 2byte-on ábrázolni, a 3.byte-ból úgyis csak az alsó 3bit lenne használva, összesen 8byte-ra lehet tömöríteni, az már több mint 24 évnyi üzemidő, napi 8 óra használattal is 73 évig elég lesz.De számoljunk akkor csak 5 percenként, úgy elég 17 bit a 10000 órához! 3 számláló helyett pedig 5tel.
5 számláló = 10byte, + az 5 számláló legfelső (17.) bitje + wear leveling bit, és még marad 2 szabad bit tetszőleges felhasználásra, összesen 11byte. Ha jól számolom, 88 év jön így ki.De nem értem amúgy miért nem elég 1 számláló, elvileg mind3 cső együtt öregszik a többivel, nem?
Új hozzászólás Aktív témák
- ASUS TUF F15 gamer laptop, i5-11400H, RTX 3050 Ti, makulátlan állapotban+ajándék
- SONY NEX-5N (SONY E bajonett)
- Samsung 870 QVO 8TB - keveset használt, 2026-ig garanciális - 100/100
- Garanciális // Lenovo Legion 5 // i9-14900HX // 32GB RAM // 1TB SSD // RTX 4070 // 240Hz
- Acer Predator Helios 16 // i7-13700HX // 32GB RAM // 1TB SSD // RTX 4070 // 240Hz
- Dell XPS 13 9370 - 9380 UHD touch, 16GB RAM, 256-512GB SSD, jó akku, szép állapot, számla, garancia
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 64GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3453
- Samsung Galaxy Z Fold 6 Silver Shadow Hajlítható csúcstechnológia, AI extrákkal,2028. 01. 24
- Bomba ár! Fujitsu T936 Convertible: i5-6G I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W10 I Gari!
- Apple iPhone 15 Pro max 255GB,Kábel,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest