- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Hobby elektronika
- Modding és elektronikai kérdések
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- OLED TV topic
- CPU léghűtés kibeszélő
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
tuzpenge
őstag
válasz
general #81598 üzenetére
Soha nem kapcsolok ki semmit, nem zárok be semmit, csak lehajtom a fedelet. Szinte semmit nem merül mióta a hibernate módot átírtam (na jó pár %-ot azért csak merül, de az előtte lévő állapothoz képest semmit). Nálad valami más lesz. Mondjuk a chrome nálam telepítve sincs.
-
trobi28
addikt
válasz
general #81596 üzenetére
Szerintem ott nem a wifi lesz a ludas. Én sohasem kapcsolom ki a, sőt mást sem és nem tapasztalok ilyen merülést, azt meg főleg nem, hogy alvó állapotban meleg legyen a gép
Lehet, hogy a Chrome ragadt be, vagy valami más, ami nem engedte alvó módba. Indítsd újra, de úgy, hogy ne töltsön vissza minden alkalmazást. -
general
addikt
Sziasztok!
Beírtam nemrég terminalba azt a kis parancsot, amivel alvó állapotban nem merül annyira, mert nem tartja a ramban a cuccot. Azóta tényleg remek a dolog, alig merül. Viszont ha bekapcsolva marad a wifi, na az durván lemeríti, ez normális? Tegnap este direkt így hagytam, levettem a töltőről, wifi bekapcsolva, lehajtottam. Csak a Chrome futott, semmi más. Most délelőtt, mikor felnyitottam 23% volt az akksi és eléggé meleg volt a gép. Ez azért elég erős merülés, vagy ez ilyen? Mi a fene dolgozik ilyenkor ennyire?
15" 2015, Mojave.
-
Nnobi
tag
válasz
brickm #81591 üzenetére
Szia! használattól függ, de 7-8 órát simán, ha net/email facebook akkor akár 9 órát is, így hogy 92-93% a max kapacitása.
Head88: köszi, egyenlőre nem tapasztalok olyan működési hibát ami zavarna, majd meglátjuk, ha jól emlékszem 6 hó gari van rá, addig ha lenne gond akkor kijön.
-
Head88
addikt
Nem jelent semmit a dátum. A hamisított (utángyártott és hamis közt van különbség) akkuk elektronikájába írt adatok általában egy gyári akku eeprom tartalmának másolata. (így a gép gyárinak ismeri fel)
A nem gyári akkuk általában gyenge minőségűek. Az is jelent valamit, hogy már alacsonyabb a max kapacitása mint kéne legyen.
Biztos vagyok benne, hogy az üzemidő is kevesebb.Gyári újak max kapacitása általában 4-5%-kal magasabb mint a design capacity. Így jóideig tudja biztosítani, hogy 100%-ot mutasson a rendszer.
Ha működik és nem érzékelsz semmi hibát akkor nem foglalkozz vele. Viszont ha valami gond van akkor használd ki, hogy kaptál az akksira garanciát.
-
Nnobi
tag
-
Head88
addikt
Kizárt dolog, hogy gyári akkut kaptál. Eredeti apple alkatrészt csak hivatalos apple APR-AASP szervizben kapsz. (más nem tudja beszerezni a zárt alkatrészellátó rendszer miatt)
A szervizek listája: Almárium Pro, iStyle, iCenter, Care Center.
Minden más szerviz nem hivatalos.A dátum nem fog beállni x töltésciklus után mivel az egy eeprom memóriában van tárolva.
-
trobi28
addikt
válasz
Head88 #81573 üzenetére
Már sok "helyes használat" javaslatot olvastam, de ha nem gond, én úgy használom az összes ilyen eszközömet, ahogy tettem az elmúlt XX évben
A saját tapasztalatnál még nem találtam hitelesebb információt
Természetesen saját felelősségre, mindenki úgy használja, ahogy akarja az eszközeit. Nem vitát akarok szítani csak megosztom az általam tapasztalt dolgokat -
tuzpenge
őstag
Urak,
lenne egy kérdésem Hozzátok. Ha cserélem az ssd-t a macbookban és megvásároltam a paragon ntfs-t kezelő progiját, akkor mielőtt az új ssd-t beszerelem és telepítem a macOS-t előtte kikapcsoljam a lincence-et a myparagon oldalon, vagy ha time machine-ból akarok mentést visszatenni az új ssd-re akkor nem kell, csak ha teljesen szűz rendszert szeretnék? Vagy hogyan működik ez? Remélem érhető volt amit szeretnék
Köszönöm! -
Nnobi
tag
Sziasztok !
Olyan kérdésem lenne, hogy cseréltettem akkut a 2015 -ös macbook retina 12" gépembe,
A Bölcső utcai szervízben csináltattam, ami a kérdés hogyan tudom megnézni , hogy gyári akkut raktak-e bele ,mert ők azt mondták , hogy igen, de a cocconut battery is illetve az i-stat menü is azt írja öregebb az akku gyártási ideje mint a gépem!
A ciklus számláló 0-ről indult most 10 ciklus van benne, de %-osan nem tudtam 92% főlé vinni az akku állapotát [kép] Reklamáljak vagy jól van ez így? akku típusa: [kép]
Szervizes aki csinálta azt mondta nekem mikor megnéztem a gyártás időt ,hogy majd pár töltési ciklus után fog beállni a megfelelő év, ho, nap csodálkoztam ,de elfogadtam: -
vans?
őstag
sziasztok,
nem tudom, mennyire Mac related a kerdesem, de a lenyeg annyi, hogy meg kellene irnom egy szakdolgozatot a kozeljovoben angol nyelven, viszont magyar az OSX, magyar a Microsoft Word, minden magyar. Jo lenne, ha az elirasokat javitana (helyesirassal nincs problemam), hogy tudom ezt beallitani?
koszi minden segitseget!
-
tuzpenge
őstag
válasz
trobi28 #81572 üzenetére
Az enyém 184 ciklus és 2 év után 88,4% a coconut szerint. De kb 1 hete még 94% volt. Előtte egy hónappal meg 89%. Szóval tök hülyeségeket ír ki a coconut is. Ha most rajtahagyom a töltőn vagy 2 napig megint 92% körül fog kijelezni. Ja én szinte mindig akksiról használom, csak a töltés ideéig van a töltőn (pont mint egy telefon).
-
Head88
addikt
válasz
csanyiadam #81574 üzenetére
Kompatibilis ssd a gyári, a transcend jetdrive 850 (480GB) vagy az OWC megoldása.
Az apple gépekbe egyedi lábkiosztású pci-e ssd kell. -
csanyiadam
tag
Sziasztok. Szeretnék a Macbook Air 2017 készülékembe SSD-t bővíteni. A terv 500GB lenne. Tudtok ajánlani magyar webshopot, ahol jó ár érték arányban lehet kompatibilis SSD-t rendelni? Köszönöm szépen a segítséget. :) Ádám
-
Head88
addikt
válasz
trobi28 #81570 üzenetére
100%-nál lekapcsolja a töltést valóban, de ha tápra kötve használod akkor az akku 100-ról 95-re lemerül bizonyos idő után, amit 95% alá érve újra visszatölt 100-ra és kezdi elölről. Ezt 20x megteszi akkor már 1 töltésciklus úgy, hogy le sem vetted a tápról a gépet.
A 0 pedig 0. A lemerülés előtt alvóba vágja magát a gép, ennyi a 100%-os merülés elleni védelem. Ezt kb 15%-nál teszi meg. Ha visszaébreszted akkor kinullázható.
A helyes akkuhasználat a li-po/li-ion akksik esetében a 20-80% közti használat. Vegyes lemerítés és rátöltés.
Lényeg. Nem kell kímélni. Azért van, hogy használd. Az 1000 ciklus csak egy ajánlás. Tud az jóval többet is. -
trobi28
addikt
válasz
Lazika #81568 üzenetére
Az én tapasztalatom az, hogy az akkumulátornak az a legjobb, ha 0-100% körzött van használva. Ennyi a kapacitása, így ha fel van töltve, akkor lekapcsolja a töltés, ha lemerül, kikapcsol. Van beleépítve védelem, a 0 nem nulla, marad még benne kb 20%, de így védik a 0-ra való merítéstől. Az akkumulátorok rákfenéje a gyorstöltés. Én is sokat használom töltőről, havi 1-2x lemerítem
-
Lazika
senior tag
Sziasztok!
Tudom, hogy sokan töltőről használjátok a mac-et, viszont azt szeretném kérdezni, hogy mikor ajánlott hány százaléknál feltenni tölteni? Köszi.
-
tuzpenge
őstag
Sziasztok!
Iso file-t szeretnék God-ra konvertálni (xbox 360 rgh formátum), viszont az iso2god nem működik mojave alatt. Van esetleg valakinek megoldása erre azon kívűl hogy használjak windows-os pc-t erre?
Köszi! -
tboldi
nagyúr
válasz
freelanced #81563 üzenetére
-
tboldi
nagyúr
válasz
freelanced #81561 üzenetére
Én most egy Tucano Top Second Skint használok a 15” Próhoz, elég passzentos, nem lötyög benne.
-
freelanced
addikt
Üdv!
Akinek új Macbook Pro 13” 2TB van (2019 vagy legalábbis a hasonló méretű modellek) azok milyen tokot használnak, mit ajánlotok? Minél jobbat, praktikusabbat és nagyobb biztonságot jelentőt szeretnék majd.
Régen volt olyan Incase amit tetszett mert nem cipzáros de most amik vannak azok elvileg nagyobbak mint a gép, nem illeszkednek jól.
köszönöm!
-
TBMC
addikt
sziasztok!
mac os sierra vagy el capitan telepítőt hivatalos forraából honnan tudok letölteni?
bootable usbhez kellene. de mindenhol csak "InstallMacOSX.dmg" -be botlok...egy macbook airhez kellene amin sierra futott, de törölte ismerősöm a partíciót, viszont újratelepíteni már nem tudta, mert a catalina akart rá felmenni, viszont mivel annak apfskell, ezért nem volt hajlandó települni. leformázódott apfsre a kötet, VISZONT folyton elszállt hibával.... ezt követően próbáltuk a belső recoveryből, az pedig már nem ment mert annak meg mac os extended kellett volna. apfs törlés, mac os extendedre formázás a fenének sem akart menni, folyton elszállt hibával...
internet recoveryvel elindult az el capitan telepítő, végigfut majd a folyamat befejezte előtt 3 perccel elszáll: nem telepíthető mert az apple nem tudta ellenőrizni a gépet..mojavem van, usb telepítő, de hiába bootoltatnám, fel sem ismeri, mert annak is apfskell ugye.. ja igen, és apfsre nem tudok már formázni partíciót, csak a korábbi filerendszerekre...
-
törölt tag
sziasztok
remelem jo a topik. a problemam a kovetkezo:
vettem egy macbookot es szeretnem rajta a mar meglévő apple id fiokom használni. itunesba gond nélkül bejelentkeztem, azonban ha jól tudom ez nem elég.
bemegyek a beallitasokba es ott is be akarnek jelentkezni. beírom mail cím, kod párost majd jon a ketlepcsos hitelesítés. ott mindegy mit választok ki (iPad, telefon) sehol se jelenik meg a szükséges kod. ha bemegyek valamelyik ketyeren a "jelszó es biztonság" részre es kérek onnan egy kódot azt a MacBook-ra beírva nem fogadja el. mit tudnek tenni?
A macbookon kontaktjaim nem latom, se as fotokat, se naptarat. Közben azonban ha iMessagen írnak azt mar a gépre is megkapom, de mail címeket es telefonszámokat latok csak. A beallitasok szerint a család tagja vagyok mar es latom a gépeimet, illetve a többi tagot, de semmi több.remélem érthető voltam es bocsánat a szedett-vedett iras miatt, de nemet nyelvű a gép, az autokorr meg olyan, amilyen. köszi a választ előre is.
-
Sakab
senior tag
Sziasztok, egy gyors kérdésem lenne. Van egy Macbook pro-m 2013-as, amit HDMI-s 34"-os minitorral használok. Kérdésem az lenne, hogy ha ezt bővíteni szeretném plusz egy monitorral Thunderbolt 2-es kábellel akkor ez müködhet? Letudja kezelni a HDMI-s kimenet mellett a TB2-öt is? Nem játékra kellene, video kártyát nem terhelendő program futna csak.
Kellemes ünnepeket mindenkinek. -
whited
addikt
Sziasztok
Ha US ebay-en kezdek el nézni gépeket akkor mekkora plusz költséggel kell számoljak egy cirka 160k-s gép esetén? -
brickm
őstag
Mindenem jogtiszta, csak ezzel ban a problémám pl:
[link]
És ezt más appnál is sikerült már észlelnem, hogy kérdés és kérés nélkül módosul, aztán én meg pislogok, hogy miért forog össze vissza a ventim.
Másik a Lightroom, a legújabb verzió 1 uj funkciót tartalmaz, amit tudok nélkülözni, ellenben úgy akad, mint a szemét. Az előtte levő verzió meg tökéletesen gördülékenyen megy... csak hát folyton refresheli magát én meg törölgetem. -
brickm
őstag
Sziasztok!
vajon van arra valami gyári megoldás macos-en belül, hogy egy adott szoftver ne tudjon kimenő netet használni? (Tűzfal plusz megfelelő portok tiltása helyett, hogy ne kelljen keresgetni miket használ). Kikapcsolhatatlan automata frissítések miatt. -
TBMC
addikt
szerk: probléma megoldva.
wifi interface delete majd újrapakolása,
ezt követően:/Library/Preferences/SystemConfiguration/
majd innen az alábbiakat töröltem:
com.apple.airport.preferences.plist
com.apple.network.identification.plist
com.apple.wifi.message-tracer.plistNetworkInterfaces.plist
preferences.plistreboot, majd ezeket újra létrehozza.
és voilá, megy minden...besz@rás. nem jöttem rá mi okozta a hibát, de a fentebbi a megoldás, ha esetleg más is ilyesmibe futna.
-
TBMC
addikt
sziasztok!
először is: BOLDOG KARÁCSONYT KÍVÁNOK!
majd egy kis segítségre lenne szükségem:
adott egy canon ts5100 nyomtató...
egyik nap még megy minden flottúl wifin, másik nap off. a mac nem nyomtat rá, nem szkennel vele.. driver reinstall egyebek megvoltak. a setupnál már fura volt mert egyszer látta a mac egyszer nem. elkezd vele kommunikálni, majd befuccsol.
airprint hozzá akarja adni, látja, de ezt küvetően a set up processnél szintén eldobja, unable to verify...usbn megy. wifin nem.
a hálón van a nyomtató, látom, rendben vele minden.
ipadról, iphoneról tudok hozzá csatlakozni, nyomtatni.
a direct IPre is tudok csatlakozni iosről.DE
macről a fenének sem jön be a belső hálós IPje.. mintha valami blokkolná, se direct ipként célozva nem tudom felvenni, sőőőt még safariból/chromeból sem tudok csatlakozni a kiosztott címhez. (iosről megy)
van valami ötletek?
szerk: változtattam belső hálózatos fix ipn... továbbra sem tölti be safariból sem. ios szintén megy...
-
brodarics
tag
sziasztok,
ha az íróasztalon az egyik mappát nem akarom, hogy feltöltögesse icloudba(filmek mappa) akkor azt be lehet valahogy állítani? Arra rájöttem, hogy lehet az egészet blokkolni, de én csak ezt a mappát korlátoznám.
A legfrissebb Catalina van fenn, ha ez számít.
köszi
-
törölt tag
válasz
IntelKiller7 #81528 üzenetére
Transmission (linux microserver)
-
r4z
nagyúr
válasz
Transmission
-
SharpSA
veterán
válasz
Synology NAS...
-
icoj69
tag
válasz
Flox
-
tboldi
nagyúr
válasz
Transmission
-
IntelKiller7
veterán
Milyen torrent klienst használtok? Ez az utorrent web valami katasztrófa.
Megcsinálhatnák, hogy a Classic menjen az új OS-en. -
icoj69
tag
válasz
Head88 #81522 üzenetére
Ezt a metodikát értem és már csináltam is, sikeresen. Ami most nem sikerül az az, hogy egy iso van letöltve és abból szeretnék boot-olható pendrive-ot. Az tiszta, hogy formázom és visszaállítás, lemezkép, stb. Sajnos mindig hibaüzenet jön, nem készíti el a pendrive-ot.
-
Head88
addikt
10.9-től nem vészes egy usb telepítő elkészítése. Lemezkezelőben formázod a drive-ot macos kiterjesztett-gpt formátumra. És terminalban kiadsz egy parancsot.
Régebbieket nem vágom. De elvileg úgy kell hogy az image fájlt visszaállítással rátolod a drive-ra.
-
icoj69
tag
Szeretnék egy kis segítséget kérni.
Van egy Macbook Pro amin fut a Catalina, szeretnék egy boot USB drive-ot készíteni, de Snow Leopardra. Az iso-t letöltöttem, van egy 16Gb pendriv-om is. A lemezkezelőben próbáltam a visszaállítással lemezképről, de nem sikerűl. A pendriv-ot csak leformázni tudom, particionálni nem. Persze erre nincs is szükségem. A lényeg, hogy nem sikerül. -
r4z
nagyúr
válasz
freelanced #81505 üzenetére
Mikroszalas kendo vizesen, aztan szarazon, mindenfele tisztitoszer es alkohol nelkul.
-
ODGx
tag
Sziasztok,
Van valakinek ötlete, hogy mit lehetne azzal kezdni, hogy egy macbook air a frissitést követően minden alkalmazásra azt írja, hogy "Nem nyitja meg az xyz alkalmazást mert az lehet, hogy sérült vagy hiányos."? macOS High Sierra 10.13.6
Köszönöm előre is. -
SharpSA
veterán
válasz
Nekem egyik ilyen program a BetterSnapTool. Az ablakok gyors elhelyezését állítottam be a CTRL+ALT+CMD+egygomb-ra. Plusz tud sok mást is. Használom a Battery Monitort is, a CleanMyMac X-et, egér miatt a SmoothScroll-t, a SwitchResX-et (bár ez csak infó miatt van a külső monitorokhoz), az Itsycal-t és a HyperDock-ot.
-
FIREBLADE78
addikt
válasz
Mosogatószeres víz,aztán szárazra.
-
Alex91
félisten
válasz
Na, en pont az ilyen rendszerbe belebaxo progikat kerulom...
-
freelanced
addikt
válasz
SharpSA #81504 üzenetére
Köszönöm a válaszokat!
Inkább olyasmire gondolok mint az Alfred, vagy a Magnet, most ez a kettő pont olyan amiről már hallottam és elég hasznos, viszont nem feltétlenül egy rétegnek megfelelő, hanem mindenkinek. Legalábbis szerintem az ablakok ide-oda rendezgetése elég hasznos, függetlenül attól, hogy kiről van szó. Aztán lehet, hogy tévedek
Más:
Ki mivel tisztítja a kijelzőt? Van valamilyen bevett megoldásotok rá, vagy valamilyen bevált kendő?
Alapból általában lefújom a port a kijelzőkről aztán törlöm valamivel, lehetőleg először kicsit nedvesen aztán pedig száraz mikroszálassal, de mikroszálasból eddig mind elég változó minőség volt amit kifogtam.
-
SharpSA
veterán
válasz
freelanced #81501 üzenetére
Szerintem ez nagyon egyén, felhasználás függő. Van akit érdekel a készülék állípota, ezért kirak mindenféle ikont ami mutatja hogy éppen az akumlátor vagy akármi hogy áll. Van akinek szüksége van az Officera van akinek meg nincs. Szóval az a kérdés hogy igen nehéz. Inkább azt írd le hogy milyen feladatra ki mit ajánl.
-
Alex91
félisten
válasz
freelanced #81501 üzenetére
Szerintem csak olyat tegyel fel, amire tenyleg szukseget erzed... Max. megkerdezed, hogy az adott dologra ki mit ajanl.
-
SharpSA
veterán
válasz
brickm #81496 üzenetére
Ezt pontosan hogy kell? Hol van az a Login item?
Végül lett egy 2018-as 16/256GB-os 13"-os MacBook Pro készülékem. Az előző készülék mentését erre visszaraktam a TimeMachine segítségével. Mi a teendő akkor, ha egy áruházi alkalmazás, jelen esetben az Informant (Fanatic Software) nem akar települni. A mentés visszaállítása sikeres volt, de nem akart elindulni, mert valami sérülést jelzett. Írta, hogy töröljem le és telepítsem újra. Na az újratelepítés nem sikerül. Hiába nyomok rá az áruházban a letöltés ikonra, nem töltődik le.
-
freelanced
addikt
Üdv!
Jelenleg ki milyet alkalmazásokat, programokat használ, melyeket kötelező jellegűnek tart egy új User számára?
Néztem az összefoglalót, van jó pár, válogatok onnan is, de nem tudom mennyire friss, illetve, hogy mi az a néhány alkalmazás amit javasoltok, hogy szerezzek be majd.
Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
- Új DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -40% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- Dell Vostro 5590
- ASUS ROG Zephyrus M16 RTX 3070
- Új Lenovo Thinkpad T16 G2 (Gen2) AMD Ryzen 7 PRO 7840U 16GB RAM 512GB SSD Win11Pro 3 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Air 15 M3 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Keresünk dokkolókat
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
- Akció! Windows 10 pro OEM licenc kulcs 64/32 bit activation key licensz, liszensz,kulcs
- Samsung Galaxy S24 128GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest