- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
tailor
őstag
válasz
#18379748 #1739 üzenetére
Azért ez a "megpróbáljuk kitalálni"-nál kicsivel bonyolultabb...
-
-
Ajándékok
aktív tag
válasz
#18379748 #1716 üzenetére
Még nincs meg a scanner, pont azért lenne jó tudni, milyen felbontás kell, hogy megfelelőt vegyek.
Jó régen volt olyan információ, hogy egy átlag fénykép kb 20mbit felbontású. Ez ~1000dpi. Ez igaz lehet? Ha 4800dpi-set veszek, akkor 4800-al érdemes scannelni és azt visszaméretezni 1200-ra? Jobb lesz a minősége, mintha 1200-as scannert használnék? Egy 9600-as még jobb minőséget ad?
Esetleg egy nagy felbontású digitális fényképezőgép is tud hasonló minőséget? -
itouchfan
senior tag
válasz
#18379748 #1697 üzenetére
köszi szépen! közben, a használati utasításokat átbogarászva a Canonban van időzítő funkció ami lényegében megoldja a problémát.
halagabor: szvsz nem rossz, sőt. viszont néhány kép kicsit szemcsés, nem lejárt filmre fotóztál? ISO értéket mennyire állítottad be hozzá?
de egyébként szerintem ennél jobb scan képeket az alsó árkategóriás, olcsóbb helyeken nem fogsz kapni, csak ha valami jóval drágább műhelyt választasz. -
Warton
őstag
válasz
#18379748 #1681 üzenetére
Így-így!
Maximum akkor éri meg, ha te magad alakítod át saját kezűleg, ha már fizetni kell érte akkor az már nagyon nem pálya.
Egyszer bizniszeltem egy csávóval, aki azzal vagizott, hogy megveszi a 45mm-es 2.0 minolta obit 4000-ért, rákölt 20.000-t és átalakíttatja a bajonettet EF-re és árulja 30.000-ért. Mondom, hogy zsírkréta, de 20.000-ért kapok Canon EF 50 1.8-at, minek vennék drágábban manuál üveget, ami pont ugyanazt tudja?!
Manuál üvegben az a buli, hogy olcsóbb, mint a normál, géphez használtan árult objektív, vagy valami eszméletlen különleges bokeht tud vagy mittomén.
-
dzz
aktív tag
válasz
#18379748 #1674 üzenetére
[Mondom a hétvégén lesz
] Március 18.
Vannak már kifejezetten keresett dolgok a fejemben, de mindig vannak új ötletek, amiket szeretnék kicsit megismerni, hogy kell-e ez valóban nekem vagy nem. Ezért volt a kérdés. A filmes gép kategória csak érdeklődés és nem az a fajta vagyok aki beleugrik mindenbe! Ezért jó, hogy egy másik topicból ide irányítottak, már eddig is sokat tanultam az eddigi hozzászólásokból. -
Cheesus
senior tag
válasz
#18379748 #1653 üzenetére
Köszi a választ
Munkahelyemből kifolyólag elég sok mindenhez hozzá tudok férni, pl csak FF filmből tudnék venni Agfa-t, Ilford-ot, Fomapant és Kodakot is, és ezek még csak a márkák voltak, kapásból van kb egy 10 különböző filmből álló választási lehetőségem.
Mondjuk Kodakból csak ez van: Kodak TMY 400 135/36, viszont az Ilford XP2 400 135/36 kockásat 1700Ft-ért adják, bár ha régről van tapasztalatotok az Ilford-al, elég széles skálán mozog náluk a negatív (Delta, HP5, PAN), az előhívás 700Ft-ba kerülne, de ebbe benne van a digitalizálás is.
Lehet akkor kezdőnek egy Ilford-ot választok, aztán meglátjuk mi sül ki belőle
-
Muerte68
addikt
-
Muerte68
addikt
válasz
#18379748 #1658 üzenetére
olyanra gondoltam ahol csinálnak papírképet is ,vagy azt hol érdemes megcsináltatni?
Idáig bevittem a helyi fotósboltba ők elvitték valakihez előhivatni utána ők csináltak papírképet-de gondolom töbfajta minőség van,olvastam is régebben milyen nyomtatók voltak-meg ha jóltudom pesten még van is ilyen szalon ahol igy csinálják a képet meg lehet bérelni is cuccot. -
Muerte68
addikt
válasz
#18379748 #1656 üzenetére
ez jó köszönöm
régóta kerestem ilyet
Honnan lehet tudni melyik filmet hogy lehet előhivatni?
Én sokszor csak beviszem előhivatni a fotólaborba.
Van olyan ahol hagyományos módon hívják elő és lehet postán is intézni?Nem sok tekercset használok nem volna nagy gáz ha kicsit drágább is. -
-
eeXaa
addikt
válasz
#18379748 #1584 üzenetére
...amúgy inkább feltapadás az...
Jahh.. írtam neki... aszondja minden rendben volt mielőtt becsomagolta... asztán majd meglássuk mit mondanak a boltban jövő héten.... a kincsvadászatot feladtam már, úgysem lehet kivételesen jó obikat olcsón megszerezni... egyenlőre azzal is boldog lennék ha ez a szett is működőképes lenne, ...mégha egy minimálisat is kell majd költenem rá.. -
eeXaa
addikt
válasz
#18379748 #1573 üzenetére
...kipróbáltam most új elemekkel, de mégcsak a batery check sem reagál... olyan mintha simán meghalt volna egy felhúzástól... van aki azt írta hogy b záridőre kell csak állítani... de sajnos az sem működik... nem tom mi legyen.. 45 font volt postával kaptam hozzá egy vivitar 28-200 at meg egy 50/1.8 at.. ráadásúl elèg tiszták belülről..
-
YM
senior tag
válasz
#18379748 #1539 üzenetére
Scannerben végülis nem kell olyan oltári nagy felbontású. Nyomtatni úgyse arról fogok, hanem a negatívról, nem?!
Mivel jobb egy drága filmes váz, mint egy régi, amiben elektronika sincs (szinte) ?
Hát lehet maradni fogok az utóbbi megoldásnál. Hogy tudom lemérni, hogy egy filmes szalon megfelelő eszközökkel van-e felszerelve?
-
Cheesus
senior tag
válasz
#18379748 #1517 üzenetére
Koszonom neked, es masterful87-nek is a valaszt
Pentaxot nem szeretnek venni, mivel az egyik Ricoh PK bajonettes, azert vagyok gondolkodoba, hogy erdemes-e mindket rendszert megtartanom. Lehet inkabb el kellene adni a PK-s obikat, es venni helyette m42-est ha ugy adodik... De azert egy par tekercset ellovok veluk, mar csak az elmeny meg teszt miatt is -
bogar879
újonc
válasz
#18379748 #1493 üzenetére
Köszönöm Optikus!
Köszönöm a segítséget!
Kerestem azóta helyiségeket, hogy hol lenne jó a negatívot a hívótankba tenni, de szekrénybe vagy padlásfeljárón nem igazán szeretnék vergődni, és ott is volt mindig valami kis hézag, ahol beszivárgot a fény. Szóval akkor zsák is lesz. Köszi, hogy írtál márkákat így könnyebb lesz keresnem.
Örülök a segítségnek a nagyításról is, mert akkor nem kapkodok ezek után egy párezer forintos padlásról lekapart nagyítógépek után.
Azt olvastam, hogy a színes nagyítás nagyon nehéz, és hogy otthoni körülmények között szinte lehetetlen. Ez mennyire igaz? Messzire vagyok még a fekete-fehér nagyítástól is, csak hogy ha mégis lehetséges akkor spórolnék a színkeverősre. Még annyi, hogy ha színkeverőssel nagyítok akkor olyasmi effekteket lehet elérni, mint ha színes szűrővel fényképeznék? -
spanyoll
addikt
válasz
#18379748 #1475 üzenetére
Ja persze nem várok csúcsminőséget, plusz azt is tudom, hogy a hipsterőrület miatt mindenki ilyennel akar játszani, de azért na, valami alap minőséget csak hozzunk már.
Amúgy utánakérdeztem ismerősömnél, azt mondja, hogy a FF már 2.0-s keverés és jobbak, de na. Mindegy, kipróbálom, aztán majd meglátjuk -
spanyoll
addikt
-
krisz12356
tag
válasz
#18379748 #1445 üzenetére
csak fekete-fehér hívás és nagyítás, tudom ,hogy itthon egyszerűbb lenne de sajnos itthon nem tudok kialakítani egy helyet hozzá a sulim meg zárva van szeptemberig és van pár tekercs filmem amit előhívnék már...de ha van olyan hely ahol csak nagyítani lehet az se rossz
-
-
toth_janika
őstag
válasz
#18379748 #1419 üzenetére
Köszönöm a választ.
Az "olcsó film", "olcsó hívás", stb nem az én világom. A fényképezőgépben azért gondolkodok "olcsóban", mert soha életemben egy kockát nem lőttem még, viszont a kisfilm egyáltalán nem vonz.
Ne kérdezd miért... Gőzöm sincs... Világ életemben szerettem a KF, NF-et... Barátomnak van Hasselbald-ja meg Mamiya-ja, viszont egyik sem működik, és csak dísz, viszont nagyon ki akarom próbálni, hogy működnek
Mivel még nem fotóztam analógra, ezért ki szeretném próbálni, és ha bejön, akkor elmélyülni a rejtelmeiben... Pl... Odahaza a sufniban csinálni egy sötétkamrát, és mókolni
Szerk.: Arról nem is beszélve, hogy egy scanner-el meg lehet oldani az "olcsó előhívást"
Vagy nem? -
toth_janika
őstag
válasz
#18379748 #1416 üzenetére
Na akkor kidobatom, a koffert meg megszerzem a D7000nek
KöszönömEgyébként én is szeretnék analóggal fotózni. Nagyon vonzanak a középformátumú gépek. TLR főleg, de mellette a Mamiya, Hasselbald, Roliflex vonal is. Tudnál ajánlani olyan gépet, amivel már el lehet kezdeni középformátumban nyomulni, viszont nem 100-200-500e-s gépek?
-
-
masterful87
senior tag
válasz
#18379748 #1369 üzenetére
Én ezekhez a dolgokhoz nagyon amatőr vagyok (na meg fiatal is), de a tisztánlátás végett:
A keresők lefedettsége maximum 100%-os, de inkább kevesebb.
Tehát ha a keresőn komponálok, és azon látok mindent, amit rögzíteni akarok, akkor tuti, hogy a negatívon is rajta lesz, de lehet, hogy egy kicsivel több is! (kevesebb semmiképpen)Régen volt a szakember (talán ő volt az optikus) előhívta a negát, és nagyítógépen elkészült a színes kép több lépcsőben, különböző vetítési időkkel, extra vegyszerekkel a fekete-fehér képekhez képest. Mivel ember csinálta, előfordulhatott hogy kicsit újra lett vágva, méretezve a kép.
De ha alapból 1:1-ben levilágítást használ, akkor nem történhet levágás, a negatív teljes tartalma a képre kerül?!Ma meg egy automata minilaborba megy bele a negatív, és a digitalizálás során okádék minőségben mentik le, majd azt nyomtatják ki? WTF?
Aki ma analóg fotózik, annak tényleg marad a házi hívás, meg mindenféle trükkös módon a negatív digitalizálása? (szuper szkenner, vagy dslr átvilágítással)
Értem én, hogy digitális korban élünk, de hogy egy ilyen forradalmi, csodálatos technikával így elbánjanak... elszomorító!
-
Freddy76
addikt
válasz
#18379748 #1341 üzenetére
Most mi a f@szért húzod fel magad? Hol írtam én, hogy az az irányadó piaci ár? Amúgy meg senki nem tartozott semmivel, az elmúlt három évben kb. 30 felhasználó kereset privátban ilyen-olyan jogi ügyeivel, mindnek segítettem, már amennyire az egy privát üzenetváltás során lehet. Senkitől sem kértem semmit. A gép is teljesen legálisan jött hozzám, papírral, számlával. De ha neked ebből az jött ki, hogy valakivel kilopattam egy raktárból, mert tartozott nekem, hát gondold, és okozzon elégedettséget a tudat, hogy hozzád képest ilyen erkölcsi toprongyok járnak ide.
Szerk.: ja, és gőzöm sem volt, hogy mennyi egy jó állapotú om4 piaci ára. Ezért lepődtem meg azon, amit Stauffenberg írt.
-
j.bravo
addikt
válasz
#18379748 #1341 üzenetére
Nyugi, nem akartalak én felidegesíteni. Gondoltam hozzáértő jobbat talál mint mondjuk én
de ha az a 10k poén volt, az is oké. A lényeg hogy nem elvárható hogy ilyet találjon az ember... Nekem kb sose sikerül nagyonalkalmi vételt kifogni, csak viszonylag jó árat.
F80-at se találtam még szépet 20k alatt (igaz ezekhez volt elemtarto markolat is) -
törölt tag
válasz
#18379748 #1330 üzenetére
Terveim szerint használnám is a gépet!
De nekem fontos az is, hogy jól is nézzen ki, és értékálló is legyen.
Időm van, keresgélek én, csak nagyjából azért szerettem volna tudni, mennyit érnek ezek a cuccok ma.
Egyelőre nem ástam magam mélyen bele a filmes témába, nyilván sokat kell tanulni még...
Szeretném megismerni, megtanulni a fotózás ezen részét is. (meg igazából zavar is, hogy használom a digi kamerát, erről meg nem tudok semmit...) -
spanyoll
addikt
válasz
#18379748 #1316 üzenetére
Semminek semmi baja. Tehát azt mondod, hogy lehet így is irtani? Én is gondolkoztam ezen, de akkor még mindig ugye megmaradhatnak a spórák, aztán ha azok beszemetelik magukat másik obikba akkor nem örülünk. Ha viszont lehet így irtani akkor megpróbálkoznék ezzel, mert ettől függetlenül semmi baja, a telepek pedig viszonylag elég kicsik. Apró porcicának néztem őket első körben, tehát nem vészes, képalkotást nem hiszem, hogy nagyon befolyásolná, de majd tesztelem, veszek is bele hétfőn filmet.
-
spanyoll
addikt
válasz
#18379748 #1314 üzenetére
No, megvan a gép. Patika állapot a bőrtokjával együtt, minden tökéletes rajta azt leszámítva, hogy három pici gomba van rajta. Ettől függetlenül elhoztam, ennyiért ajándék, aztán vagy kipucoltatom (első ajánlat amit kaptam rá az 3-6000, amennyit sajnálnék rá így hirtelen), vagy szépen külön tárolom többi géptől meg obitól (most az ablakban van), és akkor nagy baj nem lehet. Persze a gombátlanítás lenne a legjobb megoldás, de basszus, többet költeni rá, mint maga a gép
Amúgy nagyon tetszik. Taperásztam kicsit, a kezelése nem nehéz,rögtön ráállt a kezem, viszont a keresője tényleg nem könnyű, nem kis kihívás élességet találni -
-
tommyx
tag
válasz
#18379748 #1294 üzenetére
Úgy volt, hogy mivel nem tudta "normál" módon szkennelni, ezért abban maradtunk, hogy beszkenneli máshogy, de az rosszabb minőségű lesz. És az is lett
Nem tudom, pontosan, mit csinált, hogy őszinte legyek.
Szóval alapvetően szkennelve kéne jó minőségben, hogy utána kitalálhassam, hogy akarok-e papírképet valamelyikből... Ma megpróbálkozom az ArtBázison. -
spanyoll
addikt
-
spanyoll
addikt
válasz
#18379748 #1240 üzenetére
Vicces, meg nem mondom, hogy pontosan mennyiért vettem, de szerintem 35-40 volt, inkább 40. 40 alatt ha találsz akkor csapj le rá mindenképp, 40-50 között jó állapotú kevés esztétikai hibával (50ért már inkább majdnem semmivel), 50 fölött pedig a patika darabok mennek
-
spanyoll
addikt
válasz
#18379748 #1202 üzenetére
Egy percig nem mondtam, hogy ezért vettem meg az FM2-t
Szimplán csak hozzám került végre egy hívótank (köszi Sanyi innen is), aztán akkor belevetném magam a hívogatás rejtelmeibe és lezongoráznám azokat a dolgokat amik érdekelnek. Ettől még nemsoká megjön a rendelt ektar 100, megyek jövő héten venni portra 160at, meg valami 400as minőségibb FF-et
Plusz vadászok ebayen nem katasztrófa árú kodachromeokra. Nem lehet olyan, hogy nem lövök el egy tekercset abból, egy kis plusz árat megér.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Nyaralás topik
- Macska topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus Rog Zephyrus G14 notebook - R9 4900HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 2060 6GB Max-Q WIN10
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Fotós felszerelés - Stúdió lámpa / Softbox / Vaku
- 100.000 ft -tól Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! ASUS ROG Strix G18
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged