-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chaser
legenda
mortar/w b550m lapja van vkinek?
nem tudom aktiválni a temp limitet - pedig nemrég még tudtam emlékeim szerint ( : -
több helyen lehet állítani, nem tudok rájönni mi ír felül mit
tdp limit megy, edc limit megy, temp nem megy
talán még első bios, lehet az a bajCJ4567
az aegiseken hővezetőcsíknak csúfolt akármi van - valami nagyon vékony alu lemez, nincs "tartása", annyira vékony -
azok gyárilag 1,35v-osak 3000/3200 kiteknél is
sztem az a samu csak azért kapott 1,2v-ot mert 2666-os, talán annyi a jedec érték, nyilván ha megy ennél nagyobb órajelet kényelmesen a feszültségtől sem lesz semmi baja 1,35-ig biztosan
max rá kell tolni egy ventit ha félti valaki a melegedéstől[ Szerkesztve ]
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
CJ4567
nagyúr
válasz hokuszpk #36796 üzenetére
Szerintem 1,33V-ig elmehetsz, én egy évig használtam úgy két Teamgroup Elite 2400MHz CL16-os RAM-ot, kutya bajuk nem lett, szerintem az 1,3 még teljesen biztonságos, ha nem akarnál fölé menni.
Most 1,42V-on megy a Hynix CJR-es Viper Steel 3600 CL17, de ezen van hűtőborda.
[ Szerkesztve ]
No Sana No Life
-
Chaser
legenda
válasz hokuszpk #36796 üzenetére
kedvet csináltatok hozzá hogy holnap bekapcsoljam a gépet a héten még elmaradt utána meg úgy sem érek rá
a 3200-es 2x16 aegist adja valaki jó áron? 43e alzán, gondolkozom is egy dupla kiten
annál jóval olcsóbb itt?_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
hokuszpk
nagyúr
mondom megy majd ez feljebb, 1.275V -nél tartunk, tippre azert elvisel 1.3V -t is ; talan most a hosszuhetvegen lesz idom matekolni vele.
apron vettem ha valaki esetleg szinten szeretne koltseghatekonyan vasarolni, Ar*to korrekt aron adja.[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
HSM
félisten
válasz #32839680 #36791 üzenetére
Azt hiszem, akkor feltártuk a probléma forrását....
#36792 hokuszpk : Micsoda úri kitekkel játszol.. Az enyém 2133Mhz gyárilag, 3733Mhz CL16-on hajtom.
Viccen félretéve, sajnos az OEM kitek sajnos sokszor nem tuningbarátok. Nem is a borda, inkább a válogatás hiánya. Így azért már nem rossz 3333-on járni.#36793 Bib : Jogos az észrevétel. Az eredeti méréseim/tapasztalataim az "AGESA ComboV2 1.0.8.1" verzióval készültek, ahogy írtam is. A frissebb 1.1.0.0 verziókat több okból is kihagytam, majd a lapomhoz a "AGESA ComboV2 1.2.0.3 B" jött még ki, ezt ismét kipróbálva én is azt tapasztaltam, hogy kicsit kevésbé adagolja ész nélkül maga alá a feszt ezzel a CPU. Sajnos megmérni nem volt eddig időm, ma ezt is pótoltam, első nekifutásra durván 0,4-0,5V-al alacsonyabb értékeket mérek hasonló órajelekkel, mint korábban [link] . Ez ugyan még nem olyan jó, mint amit allcore-al tud a csip, továbbra is azért tud rendesen ugrálni a hőfok, de nem is olyan botrány rossz már a működés, mint a korábbi BIOS-okkal.
Jelenleg 4Ghz-re korlátozott PB-al használom (nem volt még időm az allcore tuning profilom sem visszaállítani az új BIOS-hoz), így teljesen jó már az utolsó 50-150Mhz beáldozásával. -
Chaser
legenda
-
-
HSM
félisten
válasz #32839680 #36786 üzenetére
Az energiatakarékos profilt nem szoktam használni, mert lassan emeli az órajelet, így a pörgősségéből jócskán veszít a rendszer. A balanced illene pörgős, de nem egyből max órajeles (az a teljesítménycentrikus) legyen.
Nálam egyébként az allcore 4.2Ghz gyönyörűen megoldotta a gondot, igencsak pörgős a rendszer, és nem ugrál 20 fokokat a CPU hőfok sem a "semmitől".
-
hokuszpk
nagyúr
"Ehhez csak annyit, hogy a melegedés jelenségét ugyanígy minimális veszteséggel megoldja az allcore OC, vagy a PB kikapcsolása is [link] ."
valoban. csak minek matekoltassam a delikvenst orakig, hogy meddig mehet le feszben , felfele frekiben, mikor ez igy is felugrik ha teheti a 4.7 - 4.8 -as tartomanyba ?
es teljesen stabil.* 75 fok alatt még nemprobaltam, de lehet azt is megnezem.
** a homersekleten kivul minden mas manual limit regota igy van belove, 7/24 -es setup.
*** juteszembe, a ramot nemreg piszkaltam, eddig stabil[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz hokuszpk #36782 üzenetére
Ehhez csak annyit, hogy a melegedés jelenségét ugyanígy minimális veszteséggel megoldja az allcore OC, vagy a PB kikapcsolása is [link] .
Egyébként érdekes a dolog, nekem pl. a sima 3600 melegedett is, de nem is a hőfok volt a gond (prime95 alatt kb. 91 fok engem nem zavart volna), hanem hogy ezt kb. 4 másodperc alatt elérte gyári BOOST-al, illetve hogy pl. egy weblap betöltés is kb. azonnal dobott rajta vagy 20 fokot és mindezt egy kb. 3X-osan túlméretezett (65W vs.180W) hűtő alatt. Utóbbin pedig nem segítene a hőfok limit, mert ugyanúgy 50-ről 70 fokra lökné fel, ha ráfrissítek a PH-s topikokra.
Ellenben ami érdekes, a notebookom 4650U-s Renoir CPU-ja (az 5700G Zen2-es elődje) a 23W-os tartós és 25W rövid limitjével, ~23W-os hűtő alatt sem csinál olyan zavaró hőugrásokat, mint az asztali a gyári agyonfeszelős PB-al.[ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
válasz #32839680 #36780 üzenetére
hogy az uj procikban ez mennyire jolmukodik...
megtalaltam a Biostar lap AMD CBS menuben a PBO-t atbillentve "manual" allasba a "CPU Thermal throttling" vagyhogyhivja opciot.
eddig erre nemnagyon tuneroltunk, most probalgatom az 5700G -t, ami Auto/$DEFAULT ugytunik 85 fokig hagyja magat felfuteni, eees 75 fokra allitva hwinfoszerint megall 76 foknal ( cb23 es y-cruncher alatt neztem ), megis alig veszit teljesitmenyt. Ha nemdolok el, -- mert hosszu nap ejszakaja kovetkezik, -- csinalok screenshotokat.az biztos, hogy a kovetkezo hofok miatt aggodonak ezen limit atallitasat fogom javallani.
-
Chaser
legenda
válasz #32839680 #36778 üzenetére
előző vmelyik gb lapnál figyeltem ha a temp limit 80 fok volt, akkor 70-nél már lőtte a trotylingot a sw-ek szerint
arra gondoltam azért, hogy véletlen sem legyen kitéve tartósan a limitnek a cpu
de ha eleve ráhagyás van ennek nem sok értelme, persze nem 1xxx cpu-kat használtam_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Alpi.
addikt
válasz #32839680 #36778 üzenetére
Konkrétan nem is tudom, hogy Zen2-nél ez hogyan van, de az biztos, hogy sok szenzor, egyesített érétke alapján közöl pár hőfokot.
Mindig ehhez érdemes tartani, a Cpu szenzorok értékeire.
A lap is közöl hőfokot, feszeket, de azok sokszor adnak valótlan számokat. Általában jó, de olyankor is egy, a változásokra picit lassabban reagáló érétket ad. A Vcore-nál meg ugye a Vrm-ből mért értéket mutat, míg a Cpu sense feszek mind a cpu belsejében, mondhatni a felhasználás helyén van mérve.
Anno, Intelnél a szenzorok a Tjmax-tol számított különbséget mérték. Lefele.
A Tjmax-ra voltak kalibrálva, hiszen ott kellett pontosnak lenniük. Ha lent elég nagy szórást is mutattak, felfele (ami a konkrét közölt értéknél lefele, ugye. ) , a hőfok emelkedésével viszont egyre kisebb lett. Bár nagyon nem nézett kij ól, de igazán nem volt szempont, hogy 40 foknál mennyit mutat. 35-öt vagy 55-öt, mivel nem volt érdekes a cpu oldaláról. Egyedül a Tjmax volt az és fontos is, mivel ugye védelmi mechanizmusokkal volt egybekötve.
Emiatt kellett a Tjmaxot megadni egy-két cpunál, leggyakrabban az asztali típusoknál standard (arra volt alapesetben állítva core-temp pl.) Tjmax-hoz képesti offset értékkel.
A gyakorlatban viszont nem mindig volt ilyen sima, mint ahogy Morgyi is említette. Ami biztos volt, hogy vannak értékek és hogy vagy ennyi vagy annyi. Kb. az összes kombót kirakták ami ebből kirakható a különböző szoftverek az idők során. Szerencsére legtöbb esetben Aida jól ismerte fel, kezelte és mutatta. Vagyis ahhoz lehetett tartani, hozzá offsetelni bármelyik másik, általunk preferált progit. Visszagondolva azért ez óriási segítség volt.[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
hokuszpk
nagyúr
válasz Szlavik #36773 üzenetére
regen nem volt jo a coretemp a Ryzenekhez, ha olyan homersekleten mentek volna a procik, mit amit neha bedobott, mára nemlenne mukodo AMD-s gep.
nemtudom azota javitottak-e, mert nemhasznalom, de esetleg ha nem a legujabb verzio van, akkor frissitsd le.Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
Szlavik
tag
Sziasztok! Egy kis segítségre lenne szükségem. 1 éve üzemeltetek egy 3600X-et mindent alap beállításokon egy két energiaséma kivételével. Cm 212 black hűtő van rajta az alap stock helyett, hogy 80 fok alatt tudjam tartani.
Az imént alvó módból indítva azt láttam, hogy a core temp 1.17. 121 fokot regisztrált max hőmérsékletként, amin kissé leakadtam .Olyanra már volt példa, hogy mondjuk 79 fok max. de 121 fok? ez létezik? új raktam a core tempet . Mert a TJ MAX: pl nem aktív. Foglalkozzak ezzel vagy csak valami program hiba?
Egyáltalán megszaladhat e ennyire, hogy ilyen hőfokok regisztrálódjanak?Segítségeteket előre is köszönöm.
"Fontos a pontos, ki késik tiszteletlen, így maradhat névjegyed meg másnak díszkeretben"bet"
-
CJ4567
nagyúr
Elérhetővé vált a W11 CPPC2 problémáját javító chipset driver.
Ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem: all-core OC-nál valamit számít a CPPC2?
[ Szerkesztve ]
No Sana No Life
-
Dragon3000
veterán
válasz Create. #36762 üzenetére
Én is ezt tapasztaltam a saját példányommal, pbo mellett 4,2-4,25GHz körül járt egy adott játékban és közben 70-75 fokos volt, 1,25V all core 4,5GHz, ugyanaz a játék ugyanazzal a fix ventilátor és pumpa sebességgel, már csak 60 fok volt. Ez alapján nem kicsit feszelte túl a cpu-t A 4,5GHz ki lett tesztelve programokkal is, magasabb feszültséggel se kaptam jobb értékeket, csak a fogyasztás és a melegedés lett rosszabb.
-
addikt
Szerintem a most boltból megvehető 3600-akat vétek nem ac oc-ni (vagy legalábbis megpróbálni). A 4.2 olyan 1.25v-ból szerintem meg kellene legyen. Már sokkal jobbak, mint régen volt, nekem az első 3600-am 1.33v-al volt 4.2ghz, a mostani (kb 5hónapos) meg 1.24v-al megy 4.3ghz-t. És mellette a hőfokok is jobbak jóval, mint auto-n vagy pbo-val (még 1.3v mellett is jobb, persze jobbacska hűtővel, nem a gyárival).
[ Szerkesztve ]
-
Alpi.
addikt
válasz Asshur #36758 üzenetére
Zen+ -nak nem volt rosszabb a késleltetése, mint Zen2-nek sztem. De már régen volt..
5600G és 5700G-nek is "teljes" az írás sávszél, de ha jól rémlik, ez már 4000-es apuknál is így volt. Csak azokból alig volt egy egy mutatóba.https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Asshur
tag
válasz hokuszpk #36756 üzenetére
Tényleg fullos az írási sebesség az 5700G-nél, a késleltetés viszont kicsit rosszabb, kb.:
a ZEN+ szintjén van. Kíváncsi vagyok, ez pontosan mit eredményez felhasználástól függően.https://www.kitguru.net/components/cpu/luke-hill/amd-ryzen-7-5700g-apu-zen-3-vega-8-review/7/
-
hokuszpk
nagyúr
válasz mokus1 #36755 üzenetére
kene nyitni egy countert ennek a kerdesnek.
terheletlen allapotban nemsok, mert keves mellette az amper, amibol kovetkezoen a watt se sok.
a memoriavezerlo meg igy van tervezve, az iras csak a ket chipletes ( 3900x, 3950x, 5900, 5950x ) procikon mukodik teljes savszelesseggel. Meg mondjuk ugytunik az 5700G -n is, de ennek a megerositeset nem olvastam sehol.Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
mokus1
addikt
Vettem egy 3600-ast. Minden auto-n van, nem nyúltam hozzá. A feszültség terhelt állapotban akár 1,45v-ig is elszaladhat. Nem sok ez neki?
Szerk: A másik az 1700as procim ugyanezzel a memóriával 40000MB/s körüli memóriaírást produkált. Ez 21000et. Kevésnek tűnik nekem
[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
válasz #32839680 #36748 üzenetére
az nagyon nem placebo, teljesen mindegy milyen időközönként váltja az órajelet
és pont ez az, másodpercen belül is többször váltja
ha winben feltolja magát maxra 1-2 corenál az nem stratégia, hanem ostobaság - ha szépen akarok fogalmazni -, és nem csak chrome megnyitásakor, hanem simán böngészés közben is, vagy csak úgy alapon ha megmozdítom az egeret
agresszív boost értelmetlenül, nekem nem hiányzik
jelenleg fix 4ghz ami mindig ott van, de 4,2-ig még kényelmesen el tudok menni ac, bőven jó
sokkal hatékonyabb/csendesebb a gép amire nekem kell, mintha rábízom a gyári beállításra...vesztek pár száz mhz-et 1-2 magnál, na bummm, %-osan lóPh@sz kategória
és így van, kinek mi_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.