Hirdetés
- SONY LCD és LED TV-k
- iPad topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- CPU léghűtés kibeszélő
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
asdddsa
tag
válasz
darál0w #10897 üzenetére
Ha én azt tudnám
Volt egy MINI-ITX-es lapom gigától az is ezt csinálta csak az könnyebben megjavutmost egy ASUS van az nem csinál ilyet igaz azon nem Realtek van. Lehet jellemző ez a gigákra
, pedig megszerettem őket az évek alatt
.
Az a baj lusta vagyok belekezdeni az oc-ba megint, mert ha clear cmos kell akkor ki kell venni a vga-t ami mostmár még rosszabb a mugen miatt
, amúgy 220-on még ment 225-ön clr cmos kelett neki.
-
asdddsa
tag
válasz
asdddsa #10885 üzenetére
Úgy néz ki hogy halasztani kell a tuningot, mert a lapomat gariztatni kell( meghalt rajta az integrált hangkártya
).
off:
Hangkártyát meg ha veszek, akkor már valami jobbat vennék, mert van hozá elég jó hangcuccom, de most nem akarok erre 10-en 20-on akráhány ezret költeni. -
leonel
aktív tag
Sziasztok.
965-nek mennyi az egészséges hőfok max huzamos terhelésben?(3,9Ghz-en Cinebenh alatt 60C prime alatt 63-64C.)
Köszi előre is!
-
siriq
őstag
-
asdddsa
tag
925 Hőfokok+minimális tuning, Mugen 2 Rev.B, 26 C°-os szobában, mögötte egy 12cm-es CM venti felette pedig egy 14cm-s Notcua NF-P14 FLX MAX-on.
Idle:
Leszabályozva 2-3 fokkal melegebb cserébe síri csend.
Load: (25 perc Prime95 In-place large FFTs)
Ugyan az, tuning nem sok( hétvége\jövőhéten lesz nagyobb alapfeszes tuning).
Letekert ventikkel(terhelve is csendes a mugen) 42-43C°, a Mugen hűtőjét a lapom 920-930 rpm között járatta.
Gyári hűtővel ilyenkor már 62-65foknál járt és visított mint egy macska -
gYaLo
őstag
válasz
bazso29 #10877 üzenetére
Én ezt úgy orvosoltam, hogy a C&Q-t kikapcsoltam, biosban a Q-Fan -t beállítottam, jelenleg 3,2ghz -en 45 fokos procival 2721-es RPM el rendeklezem
Ez szerintem teljesen baráti!
Játékok alatt max ilyen 50fok és akkor 32** as RPM ami engem speciel nem zavar...
Amikor a Q-Fan -t még nem kapcsoltam be, akkor folyamatosan 5500-as RPM, sőt volt olyan, hogy 6300-at jelzett ki az Asus PC Probe. -
reset
senior tag
válasz
forise #10876 üzenetére
Szia!
"De ha jól láttam akkor ehhez a művelethez le kell szednem az egész hűtőt az alaplap processzor foglalatáról is...?" Ha még nincs a venti leműtésében rutinod, valóban ajánlatos leszedned az egész hűtőt a CPU-ról a műtét előtt, mivel igencsak erősen feszülnek a rögzítő fülek, és elég nehéz lepattintani őket. -
asdddsa
tag
válasz
bazso29 #10877 üzenetére
Szerintem inkább CM Hyper 212 Plus.
925-re elvileg jövőhéten kapom meg a Scythe Mugen 2-őt, ha gondolod várj és meglátod az eredményétés ha van annyid rá
(szerintem megéri).
Kb ugyanúgy melegszik mint a tied ha azonos beállításon mennek. nekem tuningolva 60-63 fokos volt, pasztát cseréltem rajta(MX-2) egyből 56-58 fokos lett, igaz ez csak kis gagyi réz magos alu "hűtő". Na majd a mugennel kiderül mit tudcsak kapnám már meg
.
-
bazso29
aktív tag
Bár használtan vettem a félkonfigot, de úgy tudom még a gyári bios van rajta (Gigabyte GA-790XTA-UD4). C&Q eddig ment, azóta nem megy (vagy nem is akar, hiszen melege van) mióta nekem is melegem van a szobában, kb. 5 órája pörög 5000 környékén, persze a proci is végig 3.2Ghz-en megy minden esetben. (Hozzá kell tenni, hogy 2 napja van meg a gép.)
Nekem egy Thermaltake TMG A1 hűtőt ajánlottak, 16 dB és max. 2500-as fordulatszám. Kérdés mennyire képes hűteni a procit ha meg szeretném húzni picit feljebb.. Persze ez már másik topikba tartozik, szerintem. -
forise
tag
-
siriq
őstag
válasz
bazso29 #10873 üzenetére
En spec olcso ocz vendetta 2-t raktam ra. Most, hogy tuningolom(beallitasokat keresek stb), felraktam max fordulatra(1500). Idle 24 fok terhelve meg(intelburn test) 48 korul van(kb 18 fok van a szobamban). Mindenkeppen ajanlatos beszerezni hasonlot. C&Q-nak mennie kellene. Bios frissites volt?
-
bazso29
aktív tag
válasz
forise #10872 üzenetére
Gondolom nekem jött a válasz.
Igen, ilyen, azért a 6000 az durva.. Akkor jobb ha lecserélem, mert nagyon hangos, még fejhallgatót használva is hallom. Most forog 4500at és 40 fokosak a magok bár elég meleg van a szobában, nem is vesz vissza a C&Q. Ami érdekes, hogy Everestet nézegetve néha fagy a gép, de pl. mafia 2, gta 4 alatt stabil a rendszer. Este ráeresztek egy hosszabb prime-ot, ha baja van akkor kiderül. -
forise
tag
válasz
Zyelor #10871 üzenetére
Szia
Ha esetlegilyen, akkor igen. A 940-hez adták, de forog gyorsabban is, néha 6000 felett van az
everest szerint.
Egyébkén valaki tudna segíteni, hogy ezt a fajta hűtőt hogyan lehet szétszedni, mert a venti lefogatás nem csavaros, hogy a bordák közül a szöszt ki lehessen tisztítani. A spray a sarkokból nem szedte ki.
Most látom a kép nem tökéletes, mert ennek csavaros lefogatású a ventije, de a többi megegyezik amim a gépemben van -
Zyelor
aktív tag
Sziasztok!
Kicsit off a téma, de ha volt egy hirtelen áramszünet a lakásban, akkor hogyan tudom ellenőrizni, hogy a gépnek lett-e valami baja?
A Windows bebootolt, most onnan írok. A proci (itt a maghőket értem a proci alatt) csak a startolás után volt melegebb a megszokottnál (45 fokos volt közvetlen az összes alkalmazás betöltése után- az elmúlt időben 42 fok körül ólálkodott). Bár arra tudok gondolni, hogy ez azért is lehet, mert most melegebb van itt mint az elmúlt 3 hétben bármikor volt. Most ilyen félig idleben 37-39 fokos a CPU(mag), szerintem ez a külső hőmérsékletre való tekintettel elfogadható.
Hidegebb napokon 28 fok is volt a maghő.
Nincs gáz vele, ugye? -
bazso29
aktív tag
X4 955 gyári hűtőjénél normális az 5000-5200-as fordulatszám alapon? Tehát 3.2Ghz-en. Így megy 42 fokon netezés közben, prime alatt pedig 55 fok. C&Q 800Mhz-nél forog 2ezret. Néha azt hiszem elindul oldalra a gépház léghajtással.. Ha normális akkor sikítva dobom ki a gépből, ha nem akkor mi a megoldás rá?
-
siriq
őstag
Gyors kerdes. A P II 955-s procinak(c3) mi a default vcore? Nem talalom.
-
gYaLo
őstag
válasz
Thrawn #10857 üzenetére
Köszönöm szépen a segítséget! Most irodában vagyok, majd este tudom állítgatni a lapot
darál0w: Azért szeretném kikapcsolni, mert nem szeretem annyira, ha ingadozik az órajelem, legyen mindig gyors, ha meg torrentezek vagy valmi és nem vagyok gép előtt, akkor úgyis három kattintással bekapcsolom az EPU-t
-
Thrawn
félisten
A Cool and Quietet (C'n'Q) és a C1E-t kapcsold ki. BE procinál egyszerű a tuning, emeld a szorzót ameddig bírja. Ha a ramokat is tuningolni szeretnéd, akkor a ref.órajelet is emelned kell. Dióhéjban kb. ennyi, bővebben itt okosodhatsz.
-
gYaLo
őstag
Sziasztok!
Teljesen kezdő vagyok az AMD nél...
Még soha nem volt AMD -s processzorom. Tegnap szereztem egy Phenom II X4 955-ös prockot, és az lenne a kérdésem, hogy mit kapcsoljak ki a Biosban (Asus bios) , hogy ha nincs terhelve a gépem, akkor ne vegye vissza a proci órajelét.... ?
Következő kérdésem a tuning lenne...
Hallottam valamit, a Black Editionról, hogy az órajelet szabadon lehet húzni, ennek mi a módja ill. menete ?
Elnézést a fárasztó kérdésekért...
A válaszokat előre is köszönöm -
Thrawn
félisten
válasz
Whaazzup #10844 üzenetére
Abszolút nem bántottál meg, csak olyasmiket írtál amin megakadt a szemem és inkább rákérdeztem, hogy is gondoltad. Igen, ezért jó a fórum
BE procit általában azért vesz valaki, mert tudja, nyitott a szorzója ami megkönnyíti a tuningot. És tuningolni is fogja, ami ugye nagyobb hőtermeléssel jár, főleg ha feszültséget is emel. Kell egy jó hűtő is, mert a gyári kevés, de ezt bele kell kalkulálni. -
Motaba78
addikt
nem a melegedéssel volt a gond, hanem hogy a cpu ventijét nem szabályozta és maxon pörgött mintha nem lett volna beállítva a c1e a biosban, de bios friisités után érdekes módon megjavult. frissités előtt 2000-2200, frissités után 1600-1800rpm
a cpu mag feszkóját biosban csökkentettem 1.3975re 1.42ről és c1e engedélyezve
így most win7 alatt nyugalmi állapotban 0,96v-1.36volt között ugrál az órajel 790-2996Mhz között.everest szerint c2 steppinges akkor ez még tdp=140w
azért nem kevés azt meg kell hagyni előtte egy c2d e8400 volt a maga 65w-jávalA további kérdésem mennyi az a fesz a cpunak amire nyugodtam levehetem hogy ne kajoljon annyit ?
a szórzót visszavettem biosban 15re így most 3Ghz-en ketyeg, és váltogatja az órajelet és a feszültséget.
-
siriq
őstag
válasz
Whaazzup #10844 üzenetére
Ezen meg azert csiszolni kell. Max a peces bolt ismerosoknek nem lehet hinni. 286-s procival kezdtem(a pc korszakom) de ez eddig 1 procim halt meg(az en hibambol). 486-tol tuningolok(ha tudtam volna a tuningrol mar a 386-t is huztam volna). Melegedes pedig rosz hutesrol arulkodik. Nalam 53 fok felett meg nem volt a procim(megy ez tobbet is mint 3.6 csak en nekem nem lenyeg a 4 ghz). Pont az a jo a procimban, hogy csak a szorzot emelem es kesz. Azert a usert a jotol nem hozzaertesunk miatt ne tantoritsuk mar el.
blocker: kerdes mire hasznalod. Ha szamitasigenyes dolgokra akkor igen. jatek stb akkor nem.
-
blocker
csendes tag
Üdv!
Melyik processzort érdemesebb megvenni?
AMD Phenom II X4 955 BE 3.2gHz
vagy
AMD Phenom II X6 1055 2.8 gHz
érdemesebb kicsit többet befektetni a 6 magosba ami csak 2.8 egy mag, vagy legyen a 3.2 4 maggal?
-
Whaazzup
senior tag
válasz
Thrawn #10842 üzenetére
Szia.Nem igazán akarok veled harcba szállni nem ezért írtam,én már megtanultam nem igazán nagydolog a tuning,ez valami olyasmi mint az autóverseny ki tudja jobban tuningolni a verdáját.De a helyzet az hogy azt nem tudják hogy ezek az autók csak igen kevés ideig működnek megbízhatóan,aztán hengerfej,szelep,hajtókar stb hibák jönnek ki rajta.Ez csak példa volt,büntetlenül a számtekben sem lehet döngetni a határokat előbb utóbb elszáll valami.Az meg hogy a Blackes procikban szabadon hagyták a szorzót az egy dolog,de több barátom van akinek PC-boltja van (MÉG)és sorba viszik vissza a Blackes procikat.Nincs velük bajom de nekem is volt vissza is vittem melegedés miatt.Nem fikáztam le ezt a procit csak leírtam azt amit tapasztaltam ennyi.Ha úgy érzed hogy megbántottalak evvel most rögtön elnézésedet kérem,nem volt szándékomban.De ha volt egy szar verdád arra nem fogod azt mondani hű de jó.ÜDV.
És ezért jó a fórum hogy mindenki elmondja és megvédi amiben hisz,és amiben menő.
-
Motaba78
addikt
Sziasztok
ma léptem be a ti klubbotokba egy 965BE cpuval (asszem még a 140W) a hűtő rajt egy hyper tx3 alaplap MA790XT-UD4P
olyan kérdésem lenne hogy ez az alaplap nem vezérli megfelelően a ventillátorokat ?
CPU hőfok everest szerint 43°C
a cpu venti hyper tx3 viszont 2000-2200 fordulaton felraktam az et6 progit ott hiába állítom be a fenti fordulatszámot nem csinál semmit az alaplap bios verziószáma f7a biosban a c& q engedélyezve van de nem látom hogy működne is.
tudtok valami beállításokkal szolgálni amit esetleg be kellene állítanom ?
(ez előtt p5b deluxe + e8400 volt hűen szolgált) de ez valamiért szívat kicsit.
A ház egy HAF932 tehát ez sem lehet probléma.előre is köszi a segítséget.
-
Thrawn
félisten
válasz
Whaazzup #10841 üzenetére
Milyen az az intelligens BIOS?
Ha arra gondolsz, hogy egyes lapok képesek automatikus tuningra (5-10% körül) akkor értem, csak az a baj, hogy azok számára akik egy kicsit is kiismerik magukat a BIOS-ban ennek a funkciónak abszolút nem veszik semmi hasznát.
Az általad olyannyira leszólt Black Edition procik képességeit ki sem használják, mert szorzót egyáltalán nem állítanak, kizárólag a ref.órajelet emelik (aminek hatására ugye minden más órajel is emelkedik, kivéve a PCI és PCIe órajeleket). Egy ilyen procinál pedig békénhagyni a szorzókat eléggé értelmetlen, hiszen épp emiatt könnyebb őket tuningolni. Az, hogy megsül a BE-kben a hőérzékelő pedig nem igaz. Egyáltalán nem igaz. -
Whaazzup
senior tag
válasz
alias_bobo #10827 üzenetére
Szia.A 4 mag jobb én a X4 945 nél tenném le a voksot.De a X4 955 is megfelel csak nem szeretem a BLACKES procikat.ÜDV.
-
Zeratul
addikt
válasz
pokadv #10801 üzenetére
A CPU hőmérséklet a lapka hőfokát méri, a magoké meg bent a szilicium lapkán belül. Sziliciumnak is van egy hővezetési tényezője és ezt tokozásnak át is kell valahogy adni. AMD a megengedett max hőmérsékletet on die azaz hordozón (nem a magban mért) mért hőmérsékletben adja meg, szóval no para.
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
alias_bobo #10832 üzenetére
márcsak a C3 stepp miatt is...nameg gondolom olcsobb is
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
alias_bobo #10827 üzenetére
pretested X4re 1 szavazat.
-
alias_bobo
tag
válasz
Whaazzup #10825 üzenetére
Köszönöm a válasz!
És melyikkel járnék jobban? Egy Phenom II X4 955 BE C2-vel vagy egy Pretested Phenom II X2 555 BE C3 @ X4 955 procival? -
Whaazzup
senior tag
válasz
alias_bobo #10823 üzenetére
Szia.Ha egy proci jól tuningolható akkor alapfeszen is megy 15-25% között és a többi hardvert nem kell baszkurálni miatta,egy jó alaplap (PL Gigabyte) úgy is hozzá igazítja vagy közelíti az optimális stabilitást hozzá.Így nem csökkented le a procid élettartamát és a alaplapét.JÓ MINŐSÉGŰ MEMORIÁT kell venni és gyorsat ez a titka.ÜDV.
Ha jó procit fogtál ki menni fog,de nagyon pici léptekkel felfelé ez is fontos.ÜDV.
-
Whaazzup
senior tag
válasz
alias_bobo #10819 üzenetére
Szia.Azt hogyha sokat tuningolod a melegtől belül elhal a hőérzékelője és csak a végtelenségig melegedni fog nincs hűtő ami lehűtse,sorozatban viszik vissza a BLACKES
procikat ez miatt nem igazán idő álló tuning proci.Nem kell sok neki 2-4-szor jobban meghúzod feszkóval és vége.Utána tegyél fel egy orthost futtasd és már látod is milyen gyorsan melegszik én már lecseréltem C2D-re.ÜDV. -
Whaazzup
senior tag
Szia.Általánosan mondom,bárki cáfolhatja.Az a lényeg hogy a tuning alatt a rammok feszültségét emelni kell a CPU-hoz képest,de semmi esetre sem túlzásba vinni.Szerintem a Dual chaneles ram kezelés nem igazán tuning álló minden lapnál,az előtt én mindig csak single módban használtam a rammokat ami kb,csak 6-10% -kal lassabb a dualnál.Tudom a mai lapoknál a slotok miatt nehezebb 4gb rammot singleben berakni.Hát ennyi.ÜDV.De ha másfajta rammot próbálsz lehet hogy nem fog CRC hibát írni ramja válogatja.
-
Thrawn
félisten
válasz
alias_bobo #10819 üzenetére
Alapfeszen 3,5-3,6 GHz, emelt fesszel 3,8-3,9 GHz (ha szerencsés vagy akkor a 4 GHz is meglehet jó hűtéssel).
-
alias_bobo
tag
Sziasztok!
Egy ilyen C2 steppinges Phenom II X4 955 procitól mit várhatok tuning terén?
cpu-z v1.48 cpu-z v1.54
A válaszokat előre is köszönöm. -
Sziasztok!
Elképzelhető, hogy a tuning olyan jelenséget okoz, hogy egy HDD-n tárolt image file sérül? Próbáltam belőle telepíteni és telepítés közben az egyik file másolásánál kiírja, hogy CRC hibás. Ha csináltam a lemezről egy új image-t, akkor azzal nem volt gond. A letárolt image file volt hibás.
A HDD-m Sentinel szerint 100%-os, bad sector mentes.
A konfig egy 955 BE CPU, Astock 890GX Extreme3, GEIL DD3 2133@1600MHz. A CPU-t 3500MHz-re raktam alapfeszen, a HT 2400 MHz, a RAM-okat hagytam 1600-on.
Hónapok óta használom így hibátlanul. Okozhatta az OC, hogy megsérült az iso?
Előre is köszönöm a segítséget.
-
Ger_man
senior tag
Egyébként, nekem most az AOD a kupakra, C&Q mellett, TX2vel (1400an pörög) 34-35° ír ki.
Sajna a magokra nem tudok értéket mondani, mivel 4magosítva van a 720am ami így nem jelzi a maghőket. Ja és terhelve, alafesz és 3200mhz-en futtatva, 55-60°.Lehet hogy a pasztázással is gond van...
Egyébként 3maggal kísérletezgetve arra jöttem rá, hogy a kupak és a magok hőmérséklete között 11-12fok van, pluszba a kupakra... de ezt terhelve értem.
-
Ger_man
senior tag
-
pokadv
csendes tag
Egy Phenom II x940BE procim van Gigabyte MA 790X-DS4-es alaplapban. Nincs húzva, tehát 3GHz-en megy. Terhelés nélkül (C&Q bekapcs) 45°C a mag, a CPU hőmérséklet (ha a tmpin1 az) olyan 35°C. Probléma terhelés alatt van. Hosszabb terhelés közben a mag hőmérséklet a 70°C-ot verdesi, miközben a CPU hőmérséklet csak 45°C-ra megy fel. Nem nagyon értem hogy lehet ilyen magas érték a magoknál, hiszen egy egész jó hűtő (CM Hyper TX2) van a gépben és a házhűtés is megfelelő (3 venti elől hátul és oldalt). Ezek az értékek normálisak vagy tartsak egy poroltót a gép mellet. Esetleg vegyek valami másik CPU hűtőt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG UltraGear Gaming Monitorok: ÁPRILIS MADNESS -30%
- Csere-Beszámítás! Samsung Galaxy S24 Ultra 5G! 12+256GB Szürke
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest