- Computex 2025: "ragadozó" QD-OLED monitorok az Acer fémjelzésével
- Computex 2025: Acer monitorok kreatív profik számára
- Computex 2025: épp bemutatkozott a Wooting 60HE v2, és már ki is állították
- Perelik a CrowdStrike-ot a 7000 törölt repülőjárat miatt
- Meggondolta magát az NVIDIA, kvantumgépes cégbe fektetne
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nem tudom kinek igertem egy honapja SCSI lemezt.
18GB WD Single-ended HP code: A5286-69002
A muanyagbol kihamozva egy normal SCSI merevlemezt kapunk, de erre nem vallakozok, multok is becsipte a kezem es vegul kalapaccsal mentem neki.
Szoval ha kell, akkor szabadon elviheto.
-
válasz
zoltanz #8262 üzenetére
kozeps ceg 50 fo folotti vallakozast jelent, de en ikabb azt mondanam, hogy 30 terminaltol felfele.
Igazad van szervereknel jelentos a UX hanyad, az AD es az Exchange marad tipikusan windowson.
En megprobaltam linuxon dolgozni a cegnel, de irtozatos
A toolok egy resze nem megy, mer IE kell neki meghatarozott java kornyezettel. Wine-al belovom, mire 1 honap mulva a frissites utan megint nem megy. Win alatt nyomsz egy cache uritest es ujra OK. AD integracio maceras, nem megy a single sign on, az exchange calendart elerem, de elegge experimental. A ppt prezik jo resze nem jelenik meg rendesen. A video conf nem fut, a citrix client nem kompatibilis... Az APEH altal a bevallasokhoz kiadott keretprogik nagy reszevel hasonlo a szitu.
Ahoz, hogy ez mind klappoljon annyi dolgot kell a szerver oldalon atalakitani, hogy a cegnek nem eri meg.
Ha uj ceget alapitanek, vagy uj rendszert kell felfektetni, akkor viszont megerne. Reszleges kivaltas is lehetseges, de ekkor elvart, hogy a partnerek fele ez atlatszo legyen.
Asszem nagyon elmentunk OFF-ba
-
válasz
zoltanz #8258 üzenetére
Ne a titkarnot vedd alapul, akinek a passziansz a legfontosabb alkalmazas.
Remedy, SAP, checkpoint, Citrix, VPOP, APEH kliensek nem futnak rendesen lin alatt. Van ami reszlegesen igen, de sok dolog nem. Az atteres koltsege magas, a hosszu megterules miatt nem valtanak.
Sajnos az MS sikerrel teremtett kvazi szabvanyt
-
Tudja valaki, hogy a 3DMark99 MAX mi a francert ad egy szamjegyu eredmenyt a 6x86 procikra? Raadasul szerinte 0MHz-en fut a gep
-
válasz
zoltanz #8253 üzenetére
Bocsi, elgepeltem: cloud
Kozepes cegnel megeri? En mar szamoltam parszor es nem erte meg. Persze lehetne talalni, mondjuk ha olyan ceg, ahova amugy is be kell mindent tanitani. Sajnos sok olyan dolog van, amit nem egyszeru megoldani linux alol, hala az exploderre irt webes applikacioknak. Sok olyan dologgal szamolni kell, ami elsore nem jutna az ember eszebe, pl fluktuacio okozta ujrakepzes, termelekenyseg csokkenes stb.
Ami viszont bevallt megoldas:
vekony kliens, win applikacios szerverrel. Igy a Gizikenek a win szerverrol fut az a ket progi, ami kell. minden adat egy gepen van. A kozponti karbantartas, virusmentesseg stb. behozza a beruhazas arat. Csak ugye ez droid melokhoz mukodik, ahol stabil ugymenet van.
-
válasz
zoltanz #8250 üzenetére
Semleges vagyok, igen.
Kliensnek jo a win. Nincs is ezzel semmi baj, mert ha minden titkarnot, vagy konyvelo droidot at akarsz kepezni, az tobbe kerul, mint egy erosen korlatozott XP kliens karbantartasa. Na meg konnyu hozza helpdeskest talalni. Szerver oldalon megfordul a kocka. Jateknal megint, cludonal ismet. Szoval a feladathoz igazitjuk a szerszamot es nem forditva.
ON topic: Szerintetek mennyire lehet felhuzni egy 6x86L CPU-t? FSB, szorzo, fesz tippeket kerek. A kornyezet:
MVP3, 133-as SD-RAM, Peltier + TX2
-
válasz
zoltanz #8247 üzenetére
A kedvencem a 6310i volt, most jol elvagyok az E51-el. Igazibol nem hianyzik az N900, mert minek cipeljem azt a felteglat mindenhova?
Azert oszinten bevallom a widows hivozes eros volt. Egy kollega az asztalomra csempeszett egy Win CD-t es 7-es nyakbaakasztot. Szerencsejere gyorsan szabira ment. De jon meg az en utcamba!
-
válasz
zoltanz #8244 üzenetére
En wines? Latok eleg szervert, de csak a win csinalja azt, hogy rendszeresen ledoglenek rajta a szervizek es a felugyelo applikacio sem veszi ezt eszre. Pontosabban nem ledoglik, hanem annyira leakel, hogy felzabalja maga alol az eroforrast.
Valamit felreertettel. Nem a Nokiaval van gond, hanem azzal, hogy ezek internettabletek. A 900-ba raktak eloszor telefon modult, bar szerintem az elodokbe is belefert volna. Amugy formara nekem a 770 jott be a legjobban, bar a 800-as sokkal gyorsabb. Sajnos a WSOD engem sem kimelt, igy marad az utobbi, mert a 900-at meg nem tudtam beadni a fonoksegnek, de ami kesik...
A ceges telefonra szavazok, mert az ingyert van. Sajat telefonom eddig meg nem volt
-
Van valakinek otlete, hogy hogyan lehet VIA MVP3- win2k kombo alatt beroffenteni az USB-t? Eger nelkul nehez fps-t jatszani.
-
válasz
snake1977 #8160 üzenetére
A VC kepes vold direcben irni a file rendszert, megkerulve a DOS-t. igy nem egyesevel hivgatta a megszakitasokat, hanem frankon irogatott a FAT-be. Ugyanigy ha allomanyt masoltal kepes volt beolvasni a RAM-ba, majd onnan kiirni, igy gyorsitva az egeszet. A smartdrv-vel viszont erdekes dolgokat muveltek egyutt, ilyenkor jol jott az ndd es a diskedit.
-
Ay eee teljesitmenye es bemutatasi ara nem volt aranyban az eltelt idovel. Kb 10x teljesitmeny, gyengebb kijelzo es a szolgaltatasok sem notek radikalisan. Ha 40k-ert adtak volna es most kerulne 15-be, az korrekt lenne. Raadasul ugy harangozak be, mint ha valami zsenialisat talaltak volna ki.
Mas pelda: N770 vs iPhone vagy N900. A fejlesztes nem radikalis, evekig altattak a technikat. Kozben mar az N800-ba is lehetett volna 2G-t tenni es a Maemoval tok jo lett volna.
Kicsit visszakanyarodva: Az allitolagos Apple tabletet megvizsgalva a kollegakkal rajottunk, hogy ezt 3 eve vizionaltuk. Valami kis fogyasztasu, de eros CPU (arm) nagy RAM, hogy abbol dolgozzon, flash disk es valami open konnyen portolhato OS (OSX, GNU/linux, BSD...) Kell egy megfelelo meretu (5-7 col) kijelzo touch screen-nel es megfelelo felbontassal (min 1024x600, de inkabb 1280x720) Ingyenes fejlesztoi kornyezet es egy SW exchange/bolt. A meretet korlatozni kell, lehetoleg a kijelzon ne logjon nagyon tul semmi. Kellenek a szokasos sallangok: wifi, USB, bluetooth, HD gyoritas es minimum 3 oras hasznalati ido.
-
Kaptam ket laptopot az adatokert cserebe, ami a merevlemezukon van.
DTK green740 notebookhoz keresek ROM-ot. azt irja, hogy checksum error es
bootol. Van hozza PCMCIA CD, lan es modem is.
Portocom MP-980. Akkora, mint egy mai netbook. Pentium MMX 233, 64MB RAM es win2k. A legjobb, hogy van benne hangkartya, USB, modem es egy 1024x600-as szines kijelzo. Sajnos a zsanerokat eltorte valaki, igy a kijelzo igen erdekesen nyeklik-nyaklik.
Neha azt erzem, hogy az elmult evekben neha elfelejtik a fejlesztok, amit mar egyszer megvalositottak. Asus eee 7 collal 800x480-as felbontassal, nagyobb fogyival. Nevetseges, hogy 10 ev alatt nem tudtak tobbet fejleszteni
-
Raktarral rendelkezok: 166 vagy 200MHz-es K5, K6, 6x86MX procit keresek.
-
Akos, Bacsi: Szerda reggelig szedjetek ossze, hogy mi kell a mogyorobol, szerdan el tudok ugrani erte. Csutortokon Tacra megyek, ergo el tudom teleportalni is.
-
Befejeztem az 5x86 vs P75 tesztelesi fazisat. Az eredmeny nem meglepo, ha a technikai parametereket nezzuk, de ekkora c2c differenciara nem szamitottam.
-
Lattatok mar olyat, hogy tuningolashoz alulfeszelni kellett a processzort? 5x86: 3.75-on instalbil, de 3.3V-nal frankon megy +35%-ot
-
Lehet EMS kartya is. Ugye akkor ugy kezeltek a felso memoriat a real modban futo applikaciok, hogy egy 64k-s reszre ha jol emlekszem 4 16k-s blokkban belapoztak a felso memoriat. Erre tobb modszer letezett:
- protected modeban atmasoltak (pl. EMM386)
- DMA copy
- HW kartya ISA buson keresztulUgye fel kellett tolteni a regisztereket a lap szamaval es egy megszakitast hivni, ahol ult az EMS kezelo. A sikerrol vagy sikertelensegrol a regisztereken keresztul ertesult a program. Jo moka volt...
-
válasz
zoltanz #7779 üzenetére
Nem nagy etwas. Kell egy mplayer, leforditod minimum 4x:
1 - i386
2 - MMX enabled
3 - SSE
4 - SSE2Bar lehet, hogy az ujabbak mar tamogatjak az SSE4-et is, akkor van meg par kor. En most jol elvagyok az adatbazis teszttel. Bar mar rohadtul elegem van, hogy a 486-os napok ota mast sem csinal, csak tekerei a merevlemeyt
-
válasz
znagyznagy2 #7744 üzenetére
Jol erted. Mostanaban probalgattam par dolgot es mindig arra jutok, hogy az utolso par% teljesitmeny noveles nem eri meg a macerat (melegedes, fagyas) Persze ez alol a hobbi kivetel. (las meg peltier...) A tesztprogikon kivul sehol nem fogod eszrevenni. Peldaul:
h264 kodolas 2 ora helyett 2ora 5 perc - 5 perc megeri, hogy a + ventik miatt olyan hangja van, mintha egy MIG21-et hajtomuveznenk?
jatek alatt 47 fps helyett 50 - 30 felett mar nem szamit, verpistikek persze azt allitjak eszreveszik...Ha 166-rol 200-ra feltolod az 20%, ez pont eleg lehet 720p nezeshez, vagy hogy ahol eddig akadt valami game ne szaggasson be. Ehhez kepest 200-> 209 4.5% mar nem szamit szerintem.
A fentiek szigoruan a maganvelemenyem tukrozik. Ugyaningy a Phenomom sem hajtom 3.8-on, csak 3.5-on, mert ott nem kell neki + fesz.
-
válasz
#95904256 #7737 üzenetére
Akosfnek igaza van, ha ragaszkodsz a platformhoz tuningold meg, ne torodj a manuallal, csak huzd fel az FSB-t es kicsit a feszultseget. 200MHz +- semmit sem jelent, max ha benchmarkolgatod.
Vagy azert a penzert vehetsz egy AMD-s lapot, bele pedig egy Athlon II 240-et. Kb 25k-bol meguszod es kicsit tobb jovoje van, mint a 775-nek.
-
Na lefutott az uj kis sql tesztem. Nem a legjobb, de van benne par valoshoz hasonlito resz is. Persze az igazi az lenne, ha nagyobb db-t hasznalnek osszetettebb tablakon, de igy is elegge meggyotri a regi vasakat.
Szoval szavankent berakom egy tablaba a Bibliat, majd ezen hajtok vegre nehany updatet. Egy masik tablat egy groupolt select kimenetevel toltom fel. Vegul a ket tablat join-olva nyomok egy lekerdezest ketszer, de kozben meg van egy kis idexalas is, csak hogy ne unatkozzon a rendszer.
P3-500 512MB RAM cca 5min
P100 32MB RAM 71m48s -
válasz
#95904256 #7612 üzenetére
Aktualis tapasztalat, hogy okozhatja mas is a hibat. A teszt vinyom csak egy kabellel hajlando uzemelni, valamiert masik nem jo neki. Pedig egy ezer eves merevlemez.
A 3850-em, amit elpasszoltam nem akart eloszor elindulni, mert a vevo gepeben rossz volt egy memoria modul. Ki a franc gondolna erre?
Szoval nyugi, gondolt ujra at a dolgot.
-
válasz
#95904256 #7589 üzenetére
A szerver verzio igazan csak annyival ter el, hogy minimal install;
No X (gui) vagy mas fancy dolog, csak a pure console. A kernel 486-ra lett optimalizalva. Talan az szamithat, hogy igy gyakorlatilag csak a kernel van a memoriaban, semmi mas sallang, ami megfogna.
Nem hiszem, hogy valami mas varazslat lenne benne, itt meg az sem szamit, hogy a pingvinek jobban ellenalnak a fagynak, mint az ablakok.
-
válasz
#95904256 #7584 üzenetére
Talan az lehet az oka, hogy server verzio, igy nem fut semmi gui es daemonok kozul is csak az apache-t raktam fel.
Mas tema:
Nekilattam a mysql tesztnek. 4 dolgot gondoltam merni egy egyszeru, de megterhelo sorral:
1. Iras teszt:
db letrehozas
2 tabla
1. tabla load data a Bibliat: egysor/szo, szo hossza
2. tablaba az elofordulo szavak es elofordulasuk gyakorisagat szedetem vele ossze2. Olvasas:
select *
select * ahol a szo like Jesu%
select * from 1. tabla, ahol az elofordulas <500
szavak megszamlalasa3. Update
update mindenhol the -> THE
(drop, indexeles???)4. backup:
dbdump+restore
Velemenyeket, otleteket varok, mielott bepotyogom azt a par sort.
-
Akos
em hiszem, hogy radikalis valtozas lenne az elozo eredmenyhez kepest. max 5-10%.
32M rammal sikerult elinditanom az ubuntut es egesz emberi eredmenyeket hoz a P75. Persze csak kategoriajan belul
-
válasz
#95904256 #7564 üzenetére
proci-peltier-borda-venti
Nem ugy hasznalom, ahogy kellene, mert a procira kellene egy hoeloszto lap, amire a peltier menne. Nekem hianyzik ez a 4-5mm-es rez lap.
Tapellatas molexrol megy, nem valami profi, de anno is igy csinaltuk es mukodott. A 12V-os beallitas pokolian melegszik, ezert 7V-rol hajtom, ahol kicsivel 3A felett vesz fel.
A deresedessel nem nagyon torodok.Szivacsbol vagtam egy keretet kore, rovidtavon boven eleg. A multkor deresedett egy ora utan
-
válasz
#95904256 #7562 üzenetére
Bacsis megszant egy deszkaval, azzal jatszottam amiota alszik a gyerek. Felemesak a tapasztalataim:
keresni kell valami tuningosabb processzort.
Az elso 160-ig OK, folotte semmi sem hatja meg.
A masodik kicsit jobb, 5V, 40W folotti hutoteljesitmeny hatasara bootol 200MHz-en, de nem stabil. Viszont 180-on 4V CPU es 7V-os peltier (cca 20W) atomstabilla teszi, meg csak nem is melegszik a hutoborda komolyan.
johet a linux...
-
-
válasz
zoltanz #7517 üzenetére
ubuntu server. Tehat semmi no X. De ha mar elindul a rendszer, akkor barmikor mehet a startx, vagy be lehet nyomni a gdm-et. De a tesztekhez nem kell. Azt hiszem ez a testre szabhatosag a legnagyobb elonye a linuxnak. (Na meg a legnagyobb hatranya is, mert nem lehet minimalis hzzaertes nelkul nekilatni a vagdosasnak.) Ajanlom figyelmedbe az ubunutlite-ot.
-
válasz
DarthSun #7513 üzenetére
Elsore visszatertem a legacy driverekhez es csinaltam egy minimal kernelt a regi beidegzodessel. Az 4MB-al is felbootol, de gyakorlatilag semmi nincs benne a clock/random/HDD/ networking quartetten kivul. Poennak ok, de benchmarkolni ertelmetlen.
A masodik korben az volt a kerdes, hogy mi az a minimum, amivel ra tudom venni valami normal kernel szeruseg bootolasara.
Szerencsere ma mar nem kell forditani kernelt csak nagyon keves esetben. Inkabb az a jellemzo, hogy egy-egy modult fordit hozza az ember, ha valami specilis kartyat akar beuzemelni.
-
Ubuntu 9.04 on 486 project:
10MB RAM-al swap nelkul hajlando elindulni a nagyjabol gyari kernel. Meg be is tudok logolni, de csak 604kb szabad, ergo ra kell gyurnom a swapra
Kernel forditasnal 3 dolgot modositottam:
- CPU fixen 386-ra allitva
- Memory optimalizacio bekapcsolva
- RAM drv kikapcsolvaA grubban beadom a fizikai eszkozt, nem UUID-vel szorakozok. A initramfs hatranya ott jon ki, ha nincs a kernelben a root diszk vezerlojenek a modulja, illetve a file rendszere. Swappal 24M-an meg a Gnome is elindult ropke 40 perc alatt
A szetfureszelt kernel ennel persze meg jobb eredmenyt ad.
-
válasz
DarthSun #7495 üzenetére
Azzal nem lesz gond. A legacy modulokat forgattam le, illetve bele a kernelbe. A rmdrv-t kiutottem es megszabadultam a na sok nem szukseges sata-usb-pcie cucctol.
Amit windowsra irsz, az XP-re igaz. Most eppen szivok egy aprosaggal, igy elokaptam hirtelen felindulasbol egy win7-es merevlemezt. Teljesen mas lapban, procival, vidkartyaval, mas portra dugva is elindult. Igaz, 10 percig szoszmotolt a login ablak elott, majd rogton mondta, hogy inditsam ujra. Reboot utan mukszik. Az MS atvette a boot particio otletet es jol implementalta.
zoltanz: A wrpnal ha jol emlekszem 8db driver lemez volt es az egesz cucc majd 30 lemezt tett ki. du 3-tol ejfelig fel is lehetett rangatni egy 386sx-re.
-
válasz
DarthSun #7464 üzenetére
Egyertelmu, hogy az 1-2 tokeletesen fut egy 486-on, anno 386-on toltuk. A classic jo kerdes.
Ha mar lud legyen kover alapon 2.6.28-at
Ha nem ismernetek, akkor ajanlom a figyelmetekbe a PC Engineer's Reference Book nevu csodat. Van benne lerakatnyi jumpereles, labkiosztas, BIOS reference. Jo hosszu es neha jo kis osszefuggeseket lehet benne talalni.
-
válasz
zoltanz #7462 üzenetére
A doom3 egy P3-mon eppen, hogy eldocogott. Ha ezen a klasszik jol fut, akkor az P2 vonalon hatareset, Pentiumon viszont 10fps korul megy. 486-on ha az 5-ot eleri, akkor mar csoda tortent. Ezzel tesztelni ertelmetlen, mert nem ad ertekelheto eremenyt, csak a tizedesekben. Poennak viszont nem utolso.
Felhegesztettem a doay of the tentacle-t, meg mindig jokat tudok rajta rohogni. Nem minden a grafika.
Keszul a megvagott kernel a linuxhoz, mar van olyen verzio, ami 26MB-al elindul. Tovabb irtom belole a dolgokat...
-
válasz
zoltanz #7459 üzenetére
Mar csak memoriat kell eleget varazsolni a 486-ba.
A 486 es a Pentium kozott tobb, mint ketszeres a sebesseg arany c2c es hasonlo igaz egy P3 vs Pentiumra is. (Ennel nagyobb, mert a 133-as sima Pentium nehol tobb, mint ketszer gyorsabb a 150-es 5x86-nal) Tehat ha 200MHz-en jaratod a ket 5x86-ot, akkor minimum 2x2x4 -> 16 szoros a lemaradasa. Persze ez tul optimista, mert az FPU, MMX, L2 cache, SSEmiatt inkabb 40-50x aranyrol beszelhetunk. Ha a ket 486-os magot kihajtjuk, akkor legyen 1:20 a 486
3.
Hmm lehet, hogy inkabb mspf-ben kell merni a sebesseget.
mspf= ms/frame
-
válasz
zoltanz #7448 üzenetére
Erdemes megnezni, hogy mi kellene neki:
openGL - OK, ez nem problema
RAM: 512MB Hmmm a legjobb 486-os, amit lattam 256MB-ot kezelt, de az nem PC-volt. Az utolso szeriakba lehetett belapatolni 128MB-ot.
CPU: 1.5GHz es ez nem 486-os MHz, ergo tobb, mint egy (inkabb ketto) nagysagrend lemaradasa van szerencsetlennek, de a slide show karpotol
Video: 64MB Most gyokoltek a sracok, hogy mit lehet beletolni. Arra jutottak, hogy a Riva 128 4MB-al mar kiralysagos.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest