Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #8283 üzenetére

Mondtam, hogy lesz majd valaki aki majd jól megmagyarázza, hogy miért jogosak, de legalábbis érthetőek a magasan megszabott árak. Ez az Nvidia termékeinek generációról generációra történő áremelései esetén is kivétel nélkül megtörténik. Aztán ugyanezek az emberek elismeréssel tapsolnak a profit rekordokhoz és emelkedő margókhoz, hogy és nem veszik észre, hogy az ő ingyen végzett rajongói marketing tevékenységük hozzájárult ahhoz, hogy a cég ennyire sikeres legyen

Természetesen technikai értelemben lehet igazság a felszabadult N6/N7 készletekben. Abu szerint már csak $5000 egy N6 wafer.

Arra akartam csak felhívni a figyelmet, hogy a 3D stacking most már nem kísérleti, egy egész generáció lefutott vele és már arra is futja - nem csak költség, hanem volumen alapon is - , hogy $329-ért adják.

Ezzel együtt biztosan drága lesz az elején.
    Részben azért, mert a volument elviszi a prioritást élvező szerver
    Másrészt pedig azért, mert a terméket minden bizonnyal nem költség alapon fogják pozícionálni. Ahogy a $329-es 5800X3D egészen biztosan most sem költség alapon pozicionált ár, hanem kompetitív környezet alapján: A valamivel olcsóbb 13600K-val ez a versenyképes ajánlat. Szóval én nem zárnám ki, hogy mondjuk fél év múlva esetleg még olcsóbb legyen.

A Zen3 idején is jelentek meg lamentáló cikkek, hogy hát ez van, az olcsó processzorok kora lejárt, $300 alatt nem lehet chipletes processzort gyártani. És most mi van? Pontosan annyiba kerül egy 5600, mint egy 180mm2-es Cézanne 5600G (forintban), amit ha dollárra átszámítok, akkor legjobb esetben is $130-150 jön ki.

Persze, persze ez pontosan annak eredménye, hogy a volument nem viszi el más piac meg hogy a TSMC gyártási kapacitását sem viszi el más cég és olcsóbb lett a gyártás. De hát akkor azok a cikkek/kijelentések, amelyek sommásan megállapították, hogy $300 az alsó határ azok egyszerűen tévedtek, vagy felültek a céges marketinganyagoknak. Merthogy nyilván amikor az AMD reprezentív beszélget Abuval meg Ian Cutressel, akkor arról fogja megpróbálni meggyőzni, hogy ezek az árak, nem érdemes jobb árakban reménykedni. Jensen úgy fogalmazott az olcsó GPU a múlté. Lehet, hogy most igaz, de nézzük majd meg fél vagy egy év múlva, fognak-e újra mindenféle játékokat csatolni, csak vedd már meg azt a redvás GPU-t.

Ezzel csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy lehet, hogy aki azt hirdeti, hogy a drága örökké drága marad, az hamis proféta, vagy céges érdekeket igyekszik képviselni. Hisz nekik az a jó, ha most veszed és ennyirét.
    Eközben a Zen3 és a Zen3D teljesen jó példák arra, hogy miképp eshet egy termék ára egy év alatt, vagy amikor kifutó szériává válik. Ebben egyébként nem lenne semmi meglepő - mindig is ez történt -, ha nem lettek volna olyan állítások a termék életciklusának közepén, hogy ennél olcsóbb soha nem is lesz.

Új hozzászólás Aktív témák