Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

Raptor Lake rajthét - MF adatok:

Érdekes, hogy nem törte meg egyáltalán az AM4 elsőségét.
    Részletes adatok: [link]
    (TechEpiphany gyűjtéséből)

Mivel a Raptor Lake igen komoly kihívást intézett minden szempontból az AMD felé, én ennél picit nagyobb hatásra számítottam
    Persze az kétségtelen, hogy
    - ez csupán egy bolt.
    - ország és ország között komoly eltérések lehetnek
    - a Raptor Lake lehet, hogy jobban kezdett, vagy jobban is fog alakulni, mint a Zen4
    - készletről árulva az AM4/ADL ára sokkal kedvezőbb lehet, mint az emelkedett értékű dollárért újonnan vásárolt termékek.
    - a végső eladási szám bizonyára nem a DIY piacon, hanem az OEM-eknél fog eldőlni.

Az jutott eszembe, hogy egyébként a következő hónapokban milyen sok eszköz áll még az AMD rendelkezésére.

- az előbbiekben emlegetett $69-os előállítási ár megengedi, hogy alacsonyabb áron (is) forgalomba hozzanak terméket. Ez csak annak függvénye, hogy van-e elég kapacitások. Ha többet adnak el, akkor ugyanis a fix költségek (tervezés, stb) több darabszámra terül, tehát egy példányra számolva még alacsonyabb is lesz.

- A CES-re pletykálják az X3D változat megjelenését. Ami - ha hihetünk MLID pletykáinak - valamivel jobb előrelépést fog biztosítani, mint a 5800X3D volt az 5800X-hez képest. De talán az ott látott átlagos +15% is elég lehet ahhoz, hogy visszavegye az AMD az elsőséget gaming területen.
    Persze ne bízzuk el magunkat túlságosan! Ha a technológia ugyanaz, akkor a megemelt L2$ méret miatt csökkenhet a nyomás az L3$-en és emiatt elképzelhető, hogy esetleg a 3x nagyobb L3$ IPC-re gyakorolt hatása kisebb lesz.

- De ezzel nagyjából egyidőben várható a Zen4c bejelentése/megjelenése is. Ez persze szintén nem új információ. Csak kontextusba helyezem:
    Ha az AMD megcsinálja a Zen4X3D + Zen4c hybrid SKU-t, akkor minden szempontból visszaveheti az elsőséget.

A 7800X(3D) minden bizonnyal 1 CCD + v-cache lesz
    De ezen kívül csinálhat:
    - 2x6 magos CCD v-cache-sel (vs 13900K gaming & professional)
    - 2x8 magos CCD v-cache-sel (vs 13700K gaming & professional)
    (- 1x6 magos CCD v-cache-sel (vs 13600K gaming))
    - 1x8 magos CCD + 1x16magos CCD (vs 13900K multi)
    - 1x6 magos CCD + 1x12magos CCD (vs 13700K multi)
    - 1x8 magos CCD V-cache-sel + 1x16magos CCD (vs 13900K ultimate)
    - 1x6 magos CCD V-cache-sel + 1x12magos CCD (vs 13700K ultimate)

Bizonyára nem soroltam felaz összes lehetséges kombinációt
    És bizonyára még az általam felsoroltak sem mind valósulnak majd meg.

De azért itt még - elvileg a közeljövőben - elég komoly (szerintem gaming és multi terén akár 20-30%-os) teljesítménynövekedés jöhet. Lehet, hogy az AMD azért sem izgatja magát különösebben, mert ezek lesznek majd a valódi teherhordó termékek, míg a most megjelent SKU-k csupán egy alapot jelentenek.

Új hozzászólás Aktív témák