Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Home server / házi szerver építése
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Projektor topic
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Megmentené a GPU-s PhysX-et a ZLUDA
Új hozzászólás Aktív témák
-
Savage5
senior tag
válasz
dangerzone #5574 üzenetére
50 celsius az az elméleti határ, aminél el kell gondolkozni egy jobb hűtési megoldáson. Jobb egy félvezetőt pár fokkal szobahőmérséklet fölött tartani, mint párral az elméleti maximum alatt (90-85 fok magtól függően). Azért elméleti ez is (hiába vannak ennyire hitelesítve a tranzisztorok), mert van olyan 2400+-om, ami megjárta jópár órán keresztül a 90+ celsiust (megdöglött ventilátor, alaplapi hővédelem kikapcsolva), mégis a mai napig üzemel szar hűtővel, 1.85V mellett 2300 Mhz-en. De volt olyan Palominom is, amit állandóan levágott a hővédelem nyáron (folyamatosan ment 65-70 fok környékén) és nem is húzott ki másfél évnél többet.
C3motox!: attól, hogy bebootol, még nem biztos, hogy stabil is. Érdemes már ezen az FSB-n is rányomni 24 órára, vagy legalább egy teljes éjszakára egy Prime95-öt (stress CPU). Ha hibázik, nem érdemes tovább erőlködni vele, vissza kell venni az órajelét.
-
Savage5
senior tag
válasz
C3motox! #5570 üzenetére
Inkább tapogasd meg kézzel a bordát, vagy ha van digitális hőmérőd, tartsd oda pár percig a borda aljához közel. Vagy tedd fel a SpeedFan-t, Everest-et, mert ilyen wizardokban nem bízom (nem mintha ezekben jobban megbíznék).
A lényeg, hogy 50 celsius fölé ne nagyon menjen terhelés közben sem a processzor, és ne vidd 1.9V fölé a feszültséget. Ezt is csak akkor állítsd be, ha tényleg jó hűtőd van és van elől be, hátul ki légmozgás a házban. A chipseteddel az a gond, hogy nem tuningbajnok, sem az alaplap, amit építettek köré. VIA-knál az volt a legfőbb gond sokáig, hogy az FSB növelésével megnőtt az AGP frekvencia is, amit nem lehetett fixálni, legyen az 4x-es vagy az újabb, 8x-os foglalat. Bár az AMD chipről nincs saját tapasztalatom ezen a téren, de nem sok jót jósolok annak sem, ha egy VIA VT83C686B déli híddal eresztették össze... -
Savage5
senior tag
válasz
C3motox! #5564 üzenetére
Privátos kérdésedre is válaszolva, felőlem folytathatjuk, bár még mindig szkeptikus vagyok a chipsetedre ránézve.
Azt jó lenne tudni, hogy az 1800+-osod milyen magra épül: Palomino vagy T-Bred A/B. Abból a szempontból nem mindegy, hogy mekkora feszültséget adhatsz neki, bár itt is érvényes a +-10%, ha az alaplap enged annyit.
Meg a másik nem mindegy, az az alaplapod, ezt is tudni kéne pontosan, hogy sima, Lite, vagy RAID-es, mert ha még nincs benne a "legújabb" BIOS, csak az alap, akkor bele kéne szerintem azt rakni, de utánanézek a lapodnak. -
Savage5
senior tag
válasz
C3motox! #5557 üzenetére
Akkor még sajtold ki azt a kicsit is 144-ig!
Másrészről tényleg sok sikert hozzá, de sajnos nem fogsz szemmel láthatólag gyorsabb rendszert kapni ettől a pár megahertztől.
greatchaos: ezen nekem is megakadt a szemem, de a chipseten is, mert szoftmenü ide vagy oda, fizikai korlátai lesznek a lappal.
Ezért írtam, hogy olcsóbb hús nélkül a leves, mégis ehető. Bár amikor nem tudtam aludni, mint most, bennem is bennem volt a kisördög, hogy kell az a pár mhz és álljunk neki éjszakázni.
-
Savage5
senior tag
válasz
greatchaos #5555 üzenetére
Főleg amihez ez van írva: AMD761/VIA 686B, annál nagyon próbálkozni sem érdemes.
-
Savage5
senior tag
válasz
homarci #5502 üzenetére
Az XP mindenképp jobb, mert:
- a 2500+-os Sempron 166-os FSB-vel, 10.5-ös szorzóval megy 1750 Mhz-et 256 KB másodszintű gyorsítótárral,
- a 2800+ meg jobb esetben Barton magos (512 KB L2), 166x12.5=2083 Mhz paraméterekkel, rosszabb esetben meg TBred-B magos, szintén 166-os FSB-vel, de a maga 13.5-ös szorzója miatt 2250 Mhz-en jár, az meg +500 Mhz többlet a Sempronnal szemben. -
Savage5
senior tag
De az a dióda, ami az alaplapon a socketen belül, vagy a sockethez nagyon közel helyezkedik el. Azt nem értem, hogy akkor miért írta a bordát, ha Everest pl. mutatja neki a fokokat. Másrészről a processzormag és a borda között is lehet akár 5-7 celsius eltérés is, ha rászárad a paszta és rossz lesz a vezetőképessége, rosszul van felhelyezve a hűtő, vagy eleve gyengén csiszolt, polírozott a borda alja. A dióda is mást mutathat pár fokkal, mint ami valójában van, mert az sem a processzormagban helyezkedik el...
-
Savage5
senior tag
válasz
Steve-0 #5481 üzenetére
Rakhatsz, csak arra figyelj, hogy meddig bírja a potméter. Nézd meg, hogy mennyi amper vagy watt van ráírva a szabályzóra, és mennyi a ventilátorra. Nekem egy ilyen van: FFB0812EHE. Látható, hogy nem hétköznapi darab, nem hiába égettem le én sem vele egy hagyományos potmétert.
No-kia: a Barton 166(,66)x11-en jár (1833 Mhz), a 2000+-osod meg 133(,33)x11,5-ön (1533 Mhz). A számozás nagy mértékben függ attól, hogy mit piszkálsz, nagyobb tartományokat ugrik akkor, ha FSB-hez is nyúlsz, nem csak a szorzóhoz. De kérdezhetném, hogy nem tökmindegy ez a része tuningnál? Úgyis csak a Mhz-ek számítanak.
Az 1 órás SuperPi-t meg felejtsd el, ha stabil gépet akarsz, Prime-mal nyúzd. 24 óra már valami, de fél nap a minimum. -
Savage5
senior tag
válasz
Steve-0 #5474 üzenetére
Attól függ, hogy az FD után milyen szám áll, mert van, ami 30 köbcenti levegőt szállít percenként, van, ami akár ennek a négyszeresét. Mindenesetre a márka nem rossz (meg ha potméterrel úgyis leszabályozod...).
akosf: minden olyan mATX lap, mely rendelkezik az nForce2 chipsettel, ami tudja natívan a 400 Mhz FSB-t, abban megvan az az átlagpotenciál, ami egy hagyományos ATX-ben is. Inkább az a kérdés, hogy melyik gyártó épített mATX-et nForce2 köré. Példa. A VIA KM400(A)-at azért nem sorolom ide, mert nem sokban különbözik a KT400(A)-tól, aminél visszaosztási és szinkron problémák voltak (FSB<->AGP frequency). Sajnos a tesztoldalak is hanyagolták annó a micro szabvány tuningolhatóságának vizsgálatát.
Pampolini: inkább mit nem támogat. Egy asztali Bartont azért sem bírnál beletenni, mert azok nagyátlag 1.65V-tal indulnak be, egy mobil szegmensben meg nem nagyon fogsz tudni 1.4V fölé menni (kevés olyan laptop van, amiben van ilyen túlhajthatóság). De szerintem a 2000+ XP-M-mel talán nem lenne gond, bár nincs a múltkori listában, amit felsorol a manual... Magyarul a fene tudja.
Meg kellene próbálni, csak mondjuk könnyen beszélek, hogy nem az én pénzem forog a süllyesztőben, ha netán nem jó.
-
Savage5
senior tag
válasz
Steve-0 #5470 üzenetére
Hangjával inkább átlagosnak mondható, de teljesítménye mélyen alul van: [link]. Ha jó, halk, a passzívhoz közeli hűtést akarsz, azt olcsón úgyse fogod megúszni (hacsak nem jó időben, jó helyen). Egy jó borda mindennek az alapja, legyen teljesen rézből (ne csak a talpa) és ha lehet, legyen hőcsöve is. Viszont egy potméter pár száz forint, amivel szinte minden, átlagos (2000-3000 RPM) ventilátor fordulatszámát csavargathatod le, fel.
Itt egy "maszek" teszt, ami pazarul összefoglalja a socket A-s hűtőket, és azok teljesítményét. Hátha nyújt valami támpontot. -
Savage5
senior tag
válasz
Steve-0 #5468 üzenetére
Én ezt úgy oldottam meg, hogy vettem egy TR SP-97-et és tettem rá egy Delta hűtőt (hasonlót, mint amilyet ajánlanak referenciaként az oldalán), plussz beszereztem mellé egy ilyet.
Erre csak a Deltát nem kötöttem rá, az leégetett már egy szimpla potmétert, nem akartam kockáztatni. Ha csak netezek, letekerem az összes hűtőt, ha valamit próbálok nyögvenyelősen játszani, rántok egyet a kallantyúkon és a csend megtörik. -
Savage5
senior tag
Én személy szerint egy AMD-s, 780G-s lapra gondoltam, elég frappáns integrált videókártyával van szerelve, nem kellene 30 ezer körül kidobni egy 9600 GT-re. Ha 9 ezerért tudnál 1 gigás DDR1-et, akkor ugyanennyiért már vehetsz 2 gigát DDR2-ből, és a legkisebb kétmagos sincs 15 ezer: Athlon X2 4000+ S940 AM2 Brisbane dobozos vadiúj 3 év gar: 11.500,- Gianninál. Ez, mivel dobozos, hűtőt is kapsz hozzá. A többi, mint a monitor, billentyűzet, egér, ház, opcionális. És mégegyszer mondom, nem lebeszélni akarlak a régiről, de én érzem a különbséget a kétmagos és az egymagos rendszer között akkor is, ha folyamatosan kattintgatok olyan oldalakon, amik tele vannak nagy állományokkal és JAVA-s cuccokkal, pedig mindkettőn van tűzfal és vírusírtó valós idejű ellenőrzéssel. A tömörítéseket meg nem is említettem, ott sem tudok elsiklani a difi felett. Picivel tényleg többe kerülne ez a fajta formáció, de jóval időtállóbb, amire később se kéne költeni (ha mégis, a bővíthetősége is rengetek opciót kínálna). De mégegyszer elnézést, ha erőszakosnak tűnnék és belepofáznék.
Amúgy én se nyertem semmit, de majd legközelebb is lesz játék, akkor meg ott szerintem úgyis találkozunk. -
Savage5
senior tag
Úgy lehet, ahogyan az én EPoX 8K9AI-m 1500+-osnak ismerte fel a 2400+-os T-Bredet. VIA chipset csodája, hogy néha visszaáll Safety-módba a rendszer a BIOS-ban. Nem egyszer fordult elő már velem is ez, főleg attól volt, amikor még szutykabb tápt használtam, a legkisebb feszültségingadozásra is visszaállította magát egy restart vagy bekapcsolás után. Amióta benne figyel az FSP 350W-os, azóta kussol és végzi a dolgát túlhajtva a rendszer.
Gondolom, végrehajtottad, ha már említetted, hogy túlhúztad a processzort, de azért megkérdezem: Load Optimal BIOS settings megvolt?
VIA-nál én is gyakran nyomogattam ezt a gombot...
Hibaüzenetet meg annyit kellett volna dobnia a POST-ban, hogy !!Warning! CPU multiplier bla bla...Ismerős a neved, benne voltál a kalapban a mostani nyereményjátéknál, ugye?
-
Savage5
senior tag
válasz
Pampolini #5442 üzenetére
Az a legfőbb gond, hogy a gép túl régi. Ha nincs hozzá megfelelően friss BIOS, akkor szerintem nem fogja meglátni a 2600+-ost a rendszer. Az asztalival meg az a gond, hogy nem tudod, hogy le van-e zárva a szorzója, avagy sem. Ha igen, akkor az FSB fog a laptop alaplapjának gondot okozni, mert ha az 266 Mhz-re van hitelesítve, nem fogja tudni tartani a tempót a belehelyezett asztali 333 Mhz-ével. És egy laptop nem arról híres, hogy tuningfunkciókban bővelkedik a BIOS-a, legyen az ősrégi, vagy vadonat új notebook.
De próba nélkül nem lehet elmondani a pudingról, hogy milyen ízű, viszont sok pudingot sem éri már meg összezabálni, mert akkor gyomorrontást fogsz kapni, ha meglátod a végén a pénztárcád tartalmát.Steve-0: ha találsz is, óvatosan, mert nem tudhatod, hogy mi lehet a .bin fájlban. Ha valami kókány munka, akkor nemhogy a processzor nem fog működni benne, hanem az alaplap sem, azt lehet kivágni majdnem az egészet a kukába.
-
Savage5
senior tag
válasz
Steve-0 #5441 üzenetére
AMD Athlon XP 1800+ 1.53-GHz processor 301644-001
AMD Athlon XP 1700+ 1.47-GHz processor 291592-001
AMD Athlon XP 1600+ 1.40-GHz processor 291591-001
AMD Athlon XP 1500+ 1.30-GHz processor 291590-001
AMD Athlon XP 1400+ 1.20-GHz processor 293664-001
AMD Duron 1.30-GHz processor 291589-001A = AMD Athlon XP+
153 = 1.53 GHz
147 = 1.47 GHz
140 = 1.40 GHz
D = AMD Duron
130 = 1.30 GHz
120 = 1.20 GHzAMD Athlon XP+ 1.53-, 1.47-, 1.40-, 1.30-, or 1.20-GHz
processors, or AMD Duron 1.30-GHz processor, varying by
notebook model.Azt írja, hogy ezeket a variációkat viseli el a lap. Namármost ha a lehető legmagasabb órajelő processzort vesszük alapul, akkor kiderül, hogy annak is maximum 266-os FSB-je van, ami azt feltételezi, hogy a 2600+ mobilnak sem jelenthet ez gondot, ugyanis egyetlen egy mobil Athlon XP sem készült gyárilag nagyobb FSB-vel.
AXMD1800FVQ3C (1.53G) FVQ3C OPGA, F 1.40 100 266 -
AXMD1900FVQ3C (1.60G) FVQ3C OPGA, F 1.40 100 266 -AXMG2600FQQ4C (2.00G) FQQ4C OPGA,F 1.45 100 266 TDP 47W
AXMA2600FKT3C (2.13G) FKT3C OPGA, F 1.65 90 266 -De ez sem feltételezi azt, hogy egy 2600+-os flottul menne benne, mert ahogy említettem, ha a BIOS-ba van beleégetve, hogy xy-t támogat csak, akkor pakolhatsz akármit bele, nem fog menni.
(Lusta voltam átlapozni ennyi oldalas dokumentációt.) -
Savage5
senior tag
válasz
Pampolini #5438 üzenetére
A mobil attól mobil, hogy a szorzózárja nyitott, így a notebook fogyasztástól függően tudja változtatni a mobil processzor órajelét azzal, hogy alap- és készenléti járaton csökkenti, míg terhelt módban növeli a szorzót. Bele tudnál helyezni egy asztalit is a laptopba, mert lábkiosztásban egyáltalán nem különbözik a hordozhatótól, a bibi inkább ott kezdődik, hogy lehet, hogy szorzózáras a processzor, ettől meg pont az előnyét bukod el rajta: rohadt sokat fogy fogyasztani -> melegedni fog és nem fogja abban a kis, zárt helységben úgy leadni a hőt, mint amire tervezték a notebookot, és kapásból lerövidítené a felére az akkumulátor üzemidejét is a fogyasztásból fakadóan. A másik gond, hogy más száma van egy asztali CPU-nak (AXDA), amit lehet, hogy nem ismer fel a laptop alaplapja (régen fordítva voltak gondok: sok tuninggyerek próbálgatta az asztali alaplapokba a mobil processzorát, csak volt, amikor nem ismerte fel úgy, ahogy kellett volna). Úgyhogy mindenképp mobil kellene neked, hacsak nincs időd és felesleges pénzed kísérletezgetni egy asztalival.
Steve-0: bár nem olvastam el a Compaq masina leírását, nem látom akadályát. Mondjuk elég régi egy darab, a cikkből is kideült, amit linkeltél (2002), de ha van a laphoz BIOS, ami támogatja, akkor fizikai korlátja nincs (mindenesetre át kell nyálazni a leírást). Láttam ám, mire gondoltál az előbb (apró).
-
Savage5
senior tag
Assassin's Creed minimum requirements:
Supported OS: Windows XP / Vista (only)
Processor: Dual core processor 2.6 GHz Intel Pentium D or AMD Athlon 64 X2 3800+ (Intel Core 2 Duo 2.2 GHz or AMD Athlon 64 X2 4400+ or better recommended)
RAM: 2 GB (3 GB recommended)
Video Card: 256 MB DirectX 10.0–compliant video card or DirectX 9.0–compliant card with Shader Model 3.0 or higher (512 MB video card recommended) (see supported list)*
Sound Card: DirectX 9.0 or 10.0 compliant sound card (5.1 sound card recommended)
DirectX Version: DirectX 10.0 libraries (included on disc)
DVD-ROM: DVD-ROM dual-layer drive
Hard Drive Space: 12 GB
Peripherals Supported: Keyboard, mouse, optional controller (Xbox 360 Controller for Windows recommended)*Supported Video Cards at Time of Release:
ATI RADEON X1300-1950 / HD 2000 / 3000 series
NVIDIA GeForce 6600-6800 / 7 / 8 / 9 seriesRace Driver - GRID minimum specifications:
Windows XP/Vista. (If running Windows Vista, SP1 is recommended)
DirectX 9.0c
Pentium 4 @ 3.0GHz or Athlon 64 3000+
1GB RAM.
Graphics Card: GeForce 6800 / Radeon X1300 or above
DirectX Compatible Sound Card
Dual Layer Compatible DVD-ROM Drive
12.5 GB Hard Drive SpaceRecommended specifications:
Windows XP/Vista. (If running Windows Vista, SP1 is recommended)
DirectX 9.0c
Intel Core 2 Duo @ 2.66Ghz or Athlon X2 3800+
2GB RAM.
Graphics Card: GeForce 8800 or Radeon X1950
Sound Card: Creative Sound Blaster X-Fi Sound Card.
Dual Layer Compatible DVD-ROM Drive
12.5 GB Hard Drive SpaceSupported graphics cards:
ATI Radeon X1300, X1600, X1800, X1900, X1950, HD2600, HD2900, HD3870
NVIDIA Geforce 6800, 7100, 7300, 7600, 7800, 7900, 7950, 8600, 8800, 9800Not compatible with all integrated sound/graphics solutions (inc.Laptops)
TCP/IP mode (2-12 players) Requirements:
Broadband internet connection required - 512kbps + Recommended
TCP/IP NetworkSupported controllers:
GRID™ can be configured to use almost any PC controller, however we recommend the following controllers for the best game play experience:Microsoft X360 controller
Logitech G25
Logitech MOMO
Logitech Driving Force Pro
Thrustmaster RGT Force Feedback ProMind a kettő minimum rendszerkövetelménynél olyan processzorok vannak felsorolva, amik már legalább az SSE2-t, de még az SSE3-at is támogatják. Szóval ha nincs is külön feltűntetve ez a kikötés, az Athlon XP-k akkor is kiestek a játékból.
-
Savage5
senior tag
válasz
Method Man #5426 üzenetére
Az szerintem nem azért ír hibát. Meg se kérdezem, hogy törttel vagy eredetivel próbálsz-e játszani... Az a +100 Mhz meg elhiheted, hogy nem fog sokat dobni a latton, maximum a játék rendszerelemzője ad egy zöld pipát érte, de attól még ugyanott tartasz.
-
Savage5
senior tag
válasz
Method Man #5423 üzenetére
Lapozz vissza párat (archívumok), találsz szájbarágós, lépésről lépésre leírós tuningmódszereket is különböző esetekhez.
-
Savage5
senior tag
válasz
GS9 Miller #5264 üzenetére
7600 GS/GT mellett voksolok én is. Hogy miért (szerintem):
6600 GT-t ahogy nézem csak itt az aprón, még mindig 10.000-en felül adják, akkor már inkább egy 7300 GT, de abból meg ami megérné, az a Galaxy 128-as fajta, azt meg 16-17k körül csomagolják, annyiért meg ott van egy jobb 7600 GS, amit (ha nem riadsz meg tőle) fel is húzhatsz 7600 GT szintre: [link]. De ha ekörüli áron kapsz GT-t, akkor még az is megéri, mert legalább nem kell tuningolni. Nekem 7800 GS van 2500+@2100 Mhz mellett, de ha beleáll a jancsiszög, se fogom tudni ezzel a CPU-val kihajtani, teljesítményre meg csak mégegy link: [link]. Ezzel egyben választ próbáltam arra is adni, hogy mennyire hajtja ki a géped: nem fogja, de legalább nem a VGA limiten kell aggódj.Persze, azt hozzá kell tennem, hogy ennyit lassan nem ér meg belefeccölni az egész gépbe, nem is írtál árat, de 20 rongynál szerintem meghúzható az a bizonyos határ...
-
Savage5
senior tag
Ha még nem adtál neki kakakót, adj neki 1.75V-ig, vízzel talán mehetsz 1.8V-ig is. Viszont ha ennyire melegszik így a téli időkben, akkor nem nagyon érdemes hajtani, mert nyáron nem biztos, hogy bírni fogja, ha még melegebb lesz a környezet. Ha 2300-2400 Mhz-en stabil, azaz minimum 6 órás Prime, Orthos után se dob hibát és nem szökik az egekbe a hő, annak örülhetsz, 1666-ról elég szép eredmény...
-
Savage5
senior tag
válasz
--=Zolee=-- #5247 üzenetére
Innen. Kiválasztod a pontos típust a Socket A résznél, ha sima NF7, akkor azt, ha NF7-S, akkor azt, mert nem írtad se a leírásodba, se a hozzászólásba, hogy melyik a pontos verzió. Ha te sem vagy biztos benne, akkor nézd meg magán a lapon. Utána rákattintasz a megfelelőre, jobb oldalt a Support Information-nél lesz a BIOS és a Manual. Elsőből letöltöd a legfrissebbet és hozzá leszeded a Manualt is, le van írva lépésről lépésre benne, hogyan kell BIOS-t frissíteni.
-
Savage5
senior tag
válasz
--=Zolee=-- #5242 üzenetére
[link]
Nézd meg, milyen szép az ára is. Meg ha már 3 ember javasolja, annyira szar nem lehet. Szerezz be egyet, hogy legalább ezt a hibaforrást kiszűrd. Utána jöhet a többi lehetőség, ha még mindig nem megy a masina. -
Savage5
senior tag
Röviden, sorrendben: Palomino > Thoroughbred A > Thoroughbred B > Thorton > Barton. A Sempron egy más tészta, az egy ráncfelvarrott TBred magos megoldás 166 Mhz-es FSB-vel, egyetlen egy Barton magos került ki belőle, az pedig a 3000+.
Még nézelődj a piacon, hátha találsz Bartont...
-
Savage5
senior tag
-
Savage5
senior tag
válasz
ormembar #5213 üzenetére
"...a srác gépében még működött..."
Ezt láttad is élőben, vagy küldött róla képeket, miközben ment a processzor? Mert ha csak úgy mondta a levegőbe, akkor erre keresztet vethetsz, ha 2 lapban sem működik. Esetleg még csinálhatod azt, hogy isopropyl alkohollal átpucolod mégegyszer a tetejét, esetleg a lábait, ha valahol látsz trutyit (főleg, ha ezüsttel volt bekenve) rajta.
-
Savage5
senior tag
-
Savage5
senior tag
Akkor annak ott a vége kb., nem érdemes tovább erőltetni. Nyáron mit fogsz csinálni, akkor is tudja a hűtési rendszer tartani a 16 fokot? Mert ha bejön egy 50 fokos meleg megint, akkor nehéz lesz...
ádyz: a félvezetőkről általánosan elmondható, hogy "minél hidegebb, annál jobb", mert a hőmérséklet csökkentésével az ellenállásuk is csökken. Ha pl. -10 °C-ra tud valaki vinni egy alapfeszültséggel 2300-2400 Mhz-et futó Bartont, akkor szerintem feszültségemeléssel és a hő tartásával el lehet érni 3 Ghz-et, vagy még többet is. De ugye a szárazjég folyamatos adagolása időigényes és drága.
-
Savage5
senior tag
Namost ha beleraktad a lehető legfrissebb BIOS-t, ami az 1006-os, akkor szerintem nem lesz gond, kezeli attól kezdve az összes Palominot, az összes TBred-A-t és majdnem az összes TBred-B-t 266 Mhz FSB-ig bezárólag. Sőt, még a Thortonokat is támogatja, ha eleve olyan a lapod. Itt van róla hivatalos infó az összes támogatott processzorról. Az a PCB oszlop, amit látsz, az a nyomtatott áramköri lap, és a Thortonoknál látsz egy számot. Ha az a szám rajta van a te lapod egyik sarkában is (mint pl. ezen a képen is), akkor belemegy a support szerint akár 2400+-os Thorton is. És ha a hivatalos oldalon ilyet írnak, akkor bizony annak hihetsz. Tehát ha tudsz szerezni egy 133x16-os, AXDA2600DKV3C sorszámú 2600+-os TBred-B-t viszonylag olcsón (3-4, max. 5k), akkor talán azt még érdemes beletenni, de mint mondtam, nem éri meg sokat erre a gépre költeni, mert sajnos vannak ennek a K7-esnek olyan korlátai, amik nem a processzoron fognak múlni.
-
Savage5
senior tag
A 133-as FSB-t ha felszorzod 2-vel, 266-ot kapsz, a 133-as a belső órajel, a 266 pedig az effektive a DDR miatt.
133x11 pedig a processzor valós órajele, amin fut."...akármennyire is eltérek a 11X133-as gyári értéktől (pedig egy sor értéket felkínál), rögtön kilép a bootolásnál a gép, és csak a kikapcsolás és újraindítás segít, azzal a hibaüzenettel, hogy nem megfelelő volt a beállított frekvencia leosztás..."
Tehát ha pl. 133x10-et állítasz be neki, akkor is? Mert ezzel még nem ártanál neki.
Van ezen kívül a lapodon egy Jumper és egy 4-es kapcsoló, amivel tudod állítani manuálisan a CPU/DRAM arányokat 100/133/166 között. Ezek hogy vannak beállítva?A procicseréhez annyit tudnék hozzátenni, hogy nem biztos, hogy megéri, lehet, hogy lapot célszerűbb lenne cserélni. Vagy ami kézenfekvőbb lenne, egész gépet, mert amennyit áldoznál a lapra meg a processzorra, ahhoz hozzáteszel még egy kicsit és ott egy új gép, akár kétmagos is, az meg már bőven kielégíti a videokódolási vágyadat.
De ha ragaszkodsz a processzorcseréhez, akkor: a 2600+-os jó választás lehet, csak arra figyelj, hogy 133 FSB-set (tehát 266) keress, mert nem vagyok biztos benne, hogy egy 2600+ Barton magos, 166 FSB-s normálisan elfutna a lapodban, a 133-as a biztos.ádyz: csak kukacoskodás, a 166 FSB már 333 Mhz effektive lenne.
-
Savage5
senior tag
Két rossz hírem is van, úgyhogy mindegy, melyikkel kezdem. Az első az, hogy a lapod maximum 133-as FSB-t támogat (tehát 266 Mhz), az az A7S333 jelzés csak a memóriára vonatkozik. A másik az, hogy a SiS chipset nem a tuningjáról híres, úgyhogy mégkisebb ezzel az esély, hogy túlhajtsd annak a lapnak a chipsetét, mégha a procid bírná is. Ha a szorzót tudod a BIOS-ban állítani, akkor megpróbálhatod azt, hogy lejjebb veszed, és tolod felfele kis lépésekben az FSB-t, ameddig bírja a lap és a processzor.
"Az itt olvasottak alapján pedig ezt a procit akár 2000 Hz-en is simán lehetne üzemeltetni."
Ez meg egy annyira relatív és kicsontozott dolog már: a tuning lutri, még két teljesen azonos hardver esetén SEM biztos, hogy ugyanakkora teljesítménytöbbletet lehet elérni az egyikkel, mint a másikkal.
-
Savage5
senior tag
"Eredmény nagy büdös 000000"
Csodálkozol? Mégegyszer muszáj ezek szerint idéznem: "Ha viszont ezen időpont után jött le a gyártósorról és nincs mákod, szorzózáras, akkor az ún. szuperlock került bele, amit SEHOGYAN nem fogsz tudni feloldani."
"Nem azzal van a gond hogy nem bírja az FSB-t de 2600 MHz fölöt 16Cfok alatt kell tartani a magot,ami nem olyan egyszerű dolog!
Viszont mehet 2400MHz-n de úgy lenne jó ha az fsb400MHz lenne."Ezt meg végképp nem értem. Miért kéne a processzort 16 Celsius fok alatt tartani 2600 Mhz-nél? 50 fok az a bizonyos határpont, ahol nagyon oda kell figyelni a hűtésre, mert hosszabb távon az 50 fok feletti üzemi hő árthat a magnak, legyen tél vagy nyár.
És igen, úgy lenne jó, ha az FSB 400-on menne szinkronban a RAM-okkal, de az a 368 is jobb, mint a 166, ha ugyanúgy szinkronban van a memóriákkal. Ha meg vízhűtésed van és bírja a 2600-at is és még nem érte el az 50 fokot(!), akkor miért ne mehetne 400-on?... -
Savage5
senior tag
válasz
Durabol #5179 üzenetére
A mobilosításról keresgélj a topikban, tuti, hogy írtak már róla. Régi emlékeim szerint az L5-ös hídnál kellett grafitozni a 2. vagy 3. lézervágta hidat, de ahogy nézem a Sempronos képeket a neten, nem vagyok benne biztos. Ehhez inkább látni kéne élőben egy processzort.
A program pedig a CrystalCPUID. -
Savage5
senior tag
"AQYHA 0408WPMW"
Ennek látom értelmét, hogy kiemeljem: 0408, tehát 2004. 8. hete: ha lockmentes (amire az esély 0% alatt van), akkor örömébódottá, ha nem bírod a szorzót varriálni, akkor szuperlockos.
AQYHA steppingesek elég jól mentek, ha nem emlékszem rosszul, akkor alapfeszen a 2500+ Bartonok elmentek 2200-2300 Mhz környékére, de 2400-2500 fölé 1.85V-tal is igen ritkán. De ha valaki elért 2700-at vízzel, akkor jó lapban, jó RAM-okkal ezzel se lehet nagy akadály.
-
Savage5
senior tag
Nos, akkor röviden: ha el vannak vágva az L1-es hidak és a leírások alapján te xy-t betömöd (grafit/ezüst móka), a szorzó szabadon állítható lesz a BIOS-ban, ha a lapod is támogatja. Ha viszont nincsenek elvágva gyárilag, akkor nincs mit betömni (szuperlock)! Slussz, ez az egyik módszer, marad következő lépés. A másik pedig azon az oldalon van, amit linkeltél az #5181-es hozzászólásban, a lábkötözéses mód. A dolog abban különbözik, hogy bedrótozol xy lábat és konkrétan azzal a beállítással fog indulni a gép, tehát ha a BIOS-od Autodetect-re van állítva, ha manuálisan állítasz be akármit neki, azzal az xy beállítással fog indulni, amit te bedrótoztál. De van egy olyan a Multiplier selection-nél, hogy Unlock - Multi VIA BIOS... Ez ugyan azt jelenti, hogy manuálisan tudod állítani BIOS-ból a szorzót.
Mégegyszer: ha 2003. 39. hete előtt készült egy Athlon XP, akkor nagy az esély rá, hogy lockmentes, tehát szabadon állíthatod a szorzót. Ha lockos, az sem baj, mert akkor jöhet szóba az L1-es híd kötögetése, ha jól csinálod, lockmentes lesz a processzor.
Ha viszont ezen időpont után jött le a gyártósorról és nincs mákod, szorzózáras, akkor az ún. szuperlock került bele, amit SEHOGYAN nem fogsz tudni feloldani. Ekkor két dolgot csinálhatsz: ha VIA-s, AMD-s (esetleg SiS-es) lapod van, akkor mobilosíthatod a procit, ha viszont Nforce-os, akkor csumáig húzod az FSB-t, ameddig bírja a lap, a memóriák és a processzor.Mindkét dolognak megvan a maga veszélye is: ha a hidak közé grafitot/ezüstot mázolsz, akkor ember legyen a talpán, aki abból a kis lézervágásból kiszedi a cucclit. Ha viszont drótozol és lelóg, átlóg másik lábra csak egy kicsit is, valamit akár rövidre is zárhatsz és ugyanúgy elúszhat a CPU. Úgyhogy mindkét esetben nagyon óvatosan járj el, acélidegzet, sebészkezek (meg egy nagy kalappal, hogy sikerüljön is)!...
-
Savage5
senior tag
"Ki tudja hol találok infot a Batron proci szorzózár
kikapcsolásról. Mert mindenhol csak palomínóhoz találok leírást."Itt. Böngészd át a fórumot, főleg a 2-es archívumot és keress rá olyan szavakra, mint a szorzózár, lock, mobilosítás, Lxx híd, stb.
Egy biztos, ha a processzorod 2003. 39. hete után készült, akkor ún. szuperlock került bele, azt meg nem fogod te semmivel kioldani (példa: AQZFA utáni számok: 0343 - 2003. 43. hét).A 2800+ gyorsaságával kapcsolatban meg hitetlen vagyok. A 2800+ 2083 Mhz-en megy 166-os FSB-vel 12 és feles szorzóval, míg a kisebb 3000+ is 166-os, de 13-as szorzóval, ami 2167 Mhz-et eredményez. A nagyobb pedig 200-as FSB mellett 10 és feles szorzóval 2100 Mhz-en. Ez a hangyafingnyi különbség is maximum csak tömörítéses benchmarkoknál jönne elő, ha valami nagyobb különbség van, akkor szerintem a RAM szinkron/aszinkron működése jöhet szóba, de teljes gépkörnyezet ismerete nélkül nem is lehet választ adni ilyen kérdésre...
De ha mutatsz teszteket hiteles képekkel, én elhiszem neked.
-
Savage5
senior tag
válasz
Foglalt név #5156 üzenetére
És az elem és a tápcsere részét is?
-
Savage5
senior tag
válasz
Foglalt név #5149 üzenetére
Fogod az egész gépet, teljesen darabjaira szeded, ha van kompresszor kéznél, lefújatsz mindent egy az egyben, ha nincs, egyenként megpucolod az összes alkatrészt. Átvizsgálod mégegyszer a lapot, hogy van-e rajta puffadt kondi. Ha nincs, mehet a házba (bakok, alátétek!). A procit megfogod, leszeded tiszta isopropyllal vagy sebbenzinnel a rajta levő, megkeményedett trutyit, fehér pasztával újrakened csak a magot, vagy mehet ezüstös is, ha van valami márkás darabod (valami Zalman, Silver, akármi hasonló, csak ne bóvli 200 Ft-os legyen). Szépen, óvatosan ráteszed a hűtőt, aminek szintén megpucoltad az alját a szutyoktól és a bordáit a porcsomóktól. Memóriákat is... Ha a tápod valami kodegány fajta (bár kétlem, hogy egy olyan elmenne problémamentesen 4 évig), akkor szerezz legalább próba erejéig valami normálisat (pl. FSP 350W), aztán gép beindít... Remélhetőleg a következő állapot az enjoy, ha nem, akkor lehet, hogy tényleg öregszik a gép és nincs valami sok neki hátra.
Jah, azt elfelejtettem, hogy 4 év után mindenképp cserélj elemet az alaplapban, 2-300 Ft-ért kapsz 3V-os lapost minden PC boltban. Belerakod, elindítod, azután leállítod a masinát és CMOS reset mégegyszer jumperrel a biztonság kedvéért. Ha ezek után sem működik, akkor részemről passz.
Sok sikert a "mókához"! -
Savage5
senior tag
Én durván ennyit számoltam rá:
1.
Epox 8RDA /nforce2/ - 4k
Athlon Xp 1700+ /Tbred B/ - 3k
2*256 DDR+512DDR 400mhz - 2x2k+3k
MSI 5900XT 128MB - 6k
7200 RPM-s ide vinyo 160GB - 6-7k
2.
Abit NF7 S2G /nforce 2 U400/ - 5k
Sempron 2600+ /Tbred-B/ - 4k
2*512DDR 400Mhz - 2x3k
9600XT 256MB - 5k
7200 RPM-s IDE vinyo 80 GB - 4-5k
Ezek az árak csak "szerintem" árak, nem kutatgattam a piacon agyba-főbe mostanság, ha rákérdezel a topikban, amit írtam, ott vagy ennyit írnak saccperkábé, mint én, vagy rámcáfolnak, de ennél többet nem hiszem, hogy fogsz kapni értük.És azért írtam, hogy megpróbálnám átdobni az Abitba az 1700-ast, mert nagyobb esély van rá, hogy a szorzója nem lockos, Abit meg tuti, hogy 400 FSB-s.
-
Savage5
senior tag
Arra kell figyelni, hogy: ezek a socket A tokozású processzorok teljesen nyíltak, azaz a csupasz mag szabadon van, nincs rajtuk "sapka". Ha felhelyezed a hűtőt, akkor nagyon kell ügyelni, hogy nehogy egy kicsit is megdőljön, és úgy kezdd el lefeszíteni a foglalatra a hűtőborda lábait, mert egy az egyben le fogod sarkazni a magot. Ugyanerre kell figyelni levételnél is, az nem olyan nagy baj, hogy ha vízszintesen megcsúszik kicsit a hűtő a magon, de ha megdől rajta, és csak egy kicsi nyomást is gyakorolsz rá, akkor letörhet a sarkából vagy lereszelheted vele az egyik oldalát. Ha teljesen kezdő vagy, akkor szerintem próbáld megkérni egy hozzáértő ismerősöd, hogy csinálja meg helyetted, vagy szerezz valahonnan egy sarkazásvédőt, direkt ezekhez a K7-esekhez csináltak ilyet.
Azért lenne érdemes mindenképp megpróbálni mindkettő processzorral a tuningot, mert az 1700+-os és a 2600+-os Sempron is 11-es szorzóval dolgozik, L2 cache méretük is egyezik, de utóbbinak alapból nagyobb az FSB-je és ha kifogtál egy antituningos 1700+-ost, akkor a Sempron mindenképp jobb lenne, ha nem vinné az előző a minimum 166-os Front Side Bus-t.Árazásról annyit, hogy sajnos ezek már nem sokat érnek, egy 2500+ Barton magos megy 5-6-7k körül most. Úgyhogy ennél olcsóbban lehetne beárazni, esetleg itt kérj árakat, van pár fószer, aki figyeli a kis- és nagykereskedéseket, és ezekhez mérten jól beárazzák a dolgokat. (Ez az 5-6-7k-s ár nem teljesen mérvadó, ettől lehet olcsóbban és drágábban is eladni ilyen processzorokat, láttam már 2500+ (@3200+) Bartont elmenni 18k-ért, de 3-ért is.)
-
Savage5
senior tag
"Abit NF7 S2G /nforce 2 U400/
Sempron 2600+ /Tbred-B/
2*512DDR 400Mhz
9600XT 256MB
7200 RPM-s IDE vinyo 80 GB"Ebbe tedd át szerintem próba erejéig mindenképp az 1700+-ost és a Geforce-ot, és próbáld meg húzni a procit (legfrissebb alaplapi BIOS-szal, először aszinkronban, hogy kiderüljön, a lap és a processzor mennyit visz, utána szórakozhatsz a RAM-okkal is).
Másik gépbe ATi drivernek itt vannak ezek, azokat nézd, ahol a Descriptionbe CP van írva, nempedig CCC! De itt és itt is szétnézhetsz, hátha van jobb, ami kihajta az XT-t. -
Savage5
senior tag
Ha nem akarsz VGA-t meg DDR-t cserélni, akkor itt van pár tipp, amit nézegess:
K8N Neo2-F, K8N Neo2 Platinum, K8N Neo2-FX, K8T Neo2-F/ FIR, 939Dual-VSTA, 939Dual-SATA2, 939A8X-M.
Van jópár bazáros itt, ahol körbenézhetsz, érdeklődhetsz és ezek alapján kiválaszthatod a neked legolcsóbbat, legmegfelelőbbet (csak támpontokat adtam, amiken elindulhatsz!). -
Savage5
senior tag
válasz
Birsinator #5112 üzenetére
Én csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz. Próba cseresznye alapon próbálhatod húzni a dolgokat a gépedben, de abszolút semmi haszna. Mivel KT lapod van, ami VIA, abból is a régebbi fajta (volt KT400, 600, 880, stb. is), nem fogod tudni fixálni az AGP/PCI frequenciát ha nem szabványos FSB-n hajtod a processzort (100, 133, 166, 200 Mhz), akkor meg csak a gond jön, nő az AGP frekije is, ami gyakori fekete képernyőkhöz vezet... Arra meg nem sok esélyt látok, hogy a procit ennyivel túlhajtsd. A lézervágásokat megpróbálhatod, de ha mellényúlsz, dobhatod ki a kukába. Úgyhogy én ezt az ötletedet támogatom: "bár lehet hogy bedurvítok, és tavasszal kap egy használt 3 Ghz körüli gépet 'oszt játszhat vele...", vagy feltolod neki a Diablo 2 nevű játékot öcsédnek a gépre és ha szereti az ilyen típusúakat, akkor ezzel ellesz egy darabig, ezt garantálom.
Sajna ez a tényállás, nem sok mindent lehet egy ilyen konfigurációval már kezdeni tuning terén, rákölteni meg pláne nem éri meg, szerintem... -
Savage5
senior tag
válasz
Mmerlin #5098 üzenetére
"AXDA2500DKV4D T853744D40203
AQYHA0414FPFW"AXD - processzor architektúra: Athlon XP Desktop
A - max. power (?)
2500 - modelszám: 2500+
D - tokozás: D = oPGA
K - üzemi feszültség: K = 1.65V
V - maximális üzemi hőmérséklet: V = 85 celsius
4 - L2 cache mérete: 4 = 512 KB
D - FSB: D = 333 MhzAz utánalevők nagyjából lényegtelenek (meg azt passzolom is, meg ide is egy nagy (?) részemről...).
Viszont a 3. sorozat érdekes még:
AQYHA - stepping (ezekből már sejthető, hogy tuningban mennyit bírnak)
04 - gyártás éve: 04, azaz 2004
14 - gyártás hete: 14, azaz (2004) 14. hetében készült
FPFW - (?)Ha benéztem valamit, akkor a hozzáértőbbek úgyis korrigálnak.
-
Savage5
senior tag
válasz
ricsy888 #5057 üzenetére
Nekem egy 7800 GS van egy elfuserált Athlon XP 2500+ mellett, ami az Istenért sem akarja vinni még a 3200+-t sem (2200 Mhz), és merem állítani, hogy a felét sem tudom 1833 Mhz-en kihajtani. Szóval én is amondó vagyok, hogy ekkora kártyát már felesleges egy olyan socket A fölé venni, amelyik alapon ketyeg. Minimum Monya78 procija kéne bele, hogy a VGA fellélegezzen.
-
Savage5
senior tag
válasz
ricsy888 #5039 üzenetére
"Mit tudok ilyenkor csinálni vele?"
Megpróbálod beletenni a lehető legfrissebb BIOS-t: innen és/vagy innen (nem tudom, mi a kettő között a difi). Elolvasod a lapod manualját, hogy és miként kell BIOS-t flashelni (ha jól emlékszem, ezeken van valami trükkös jumper is a socket közelében, amit ide-oda kell állítgatni, hogy bírd frissíteni). Ha ezután sem lehet a Vcore-t állítani, se szorzót, se semmit, akkor hagyod az egészet, fél évig valahogy kihúzod ezzel a géppel és megpróbálsz félretenni egy teljesen új konfigra. Tényleg igaza van az előttem szólónak, nem fogsz sokat érni azzal a plussz párszáz Mhz-cel, én még a 7600 GS ötletét is elvetném ennél a lapnál... Sajnos ez van, nem sok mindent tudsz ezzel kezdeni.
-
Savage5
senior tag
Core 2 Duohoz Core 2 Duo kell.
És nézek is nagyot, hogy az Epox lenne a gát a tuningban, pedig ismerem jól, közel 10 lap végigkísért az elejétől fogva, ebből 2 maradt a mai napig nálam, csak ugye nincs mit kihajtatni vele.
Ha még nem voltak olyan jó RAM-jaid az Epoxban, az nem jelenti azt, hogy nem is lesznek vagy lehetnek: [link]. -
Savage5
senior tag
Nem kizárt, hogy a lap a ludas, ha több RAM-mal is próbálkoztál. Most mondanám, hogy lehet, hogy plussz kaja kéne az északi hídnak és menne feljebb is az FSB, de nem mondom, Isten ments, hogy miattam égesd el a lapot. Szerintem jó az a konfig úgy, ahogy van, elérted a 2400 Mhz-et, én még a 2200-nak is örülnék, ha ezen stabil, akkor szerintem nem érdemes tovább piszkálni.
Azt a mobil Bartont Monya78 DFI-jében kéne megrántani a memóriáival, vagy egy A-Data 566-os párral. -
Savage5
senior tag
Nem, Asus A7N8X-X a butított változat, nincs benne Dual Channel sem, a Deluxe-on meg van minden, mi szem, szájnak ingere.
#4559: annyi az eltérés, hogy a Thortonban 256 KB L2 cache van, a Bartonban 512 KB és az FSB-jük alacsonyabb. Ha fel lehet piszkálni a Thortonban azt a +256 KB-ot és működik is, akkor már csak egy kis FSB-növelés kell és semmiben nem tér el egy Bartontól a Thorton. -
Savage5
senior tag
A Serial ATA és a SATA ugyanaz... Sima ATA-ként szokták emlegetni a párhuzamos ATA csatlakozót (Parallel ATA, PATA), amire szerintem te gondolsz. Ezek, ha már natívan nem is, de külső chippel támogatva vannak még a legtöbb socket 775-ös lapon. Én csak azt nem értem, hogy az ATA, és pláne a s775 hogy jön az Athlon XP fórumba?
-
Savage5
senior tag
Kb. annyira képes, amennyire te meg tudod rántani. Megfogod az FSB-t a BIOS-ban és tolod felfele párosával, ameddig tudod (AGP frekvenciát rögzíted 66 Mhz-re, RAM-okat pedig visszaosztod, ha nem bírják a magasabb Front Side Bus-t, ha igen, akkor azoknak is nő az órajelük). Ha kell, adsz neki egy kis plussz Voltot (ugye a Sempronnak már lockosnak kell lennie, a szorzóval nem fogsz tudni játszani).
A VGA-dra meg ott az ATITool, de csak óvatosan, mostanság a nagy melegben rengeteg 9800-as nem adott többé a fekete képen kívül semmit a monitorra. A táp meg ha FSP, bírnia kell szuflával.
Ez csak egy tipp vagy támpont, nagy sebességtöbbletre ne számíts, a ~2 Ghz nagyjából kihajtja azt a 9800-ast. -
Savage5
senior tag
válasz
Silenzio #4539 üzenetére
60 fok körül optimális, de egyáltalán nem gáz, ha terhelés közben felmegy 85-re, egy VGA-nak még a 100-at is illik elviselnie. Fel is van sok nVidianál tűntetve a speciális tulajdonságoknál, hogy maglassulási küszöb 110-115 celsius, ezt már kártya típusa válogatja. De akkor sem annyira nagy gáz.
Mr.Horse: ha jól tudom, az a Silentpipe passzív hűtés, de akkor sem ártana a házba előre, hátra beszerelni egy-egy 8 centis ventilátort minimum, vagy amekkora és amennyi belefér az egész házba. Elég csak annyi, hogy legyen egy kis szellőzés, nem muszáj ultragyors, ultranagy teljesítményűt és ezzel együtt ultrahangosat belevenni... -
Savage5
senior tag
Ha nem nagyon megy 50 fok fölé terhelve sem, akkor nem nagy gond, viszont szerintem ellenőrizd le, hogy a hűtő jól van-e felrakva a processzorra, esetleg pasztázd újra normális, fehér pasztával. Ha nagyon melegedne terhelve (60-65 fok), akkor gondolkodj el egy hasonló hűtőn is: [link].
Az, hogy mitől van, passzolom, 10-15 celsius nagyon sok egy másik chipsethez képest, SiS se volt melegedős, de a VIA sem. -
Savage5
senior tag
Ha nem teszem bele az összes ventilátort, PCI eszközt és egyik winyót kifelejtem a listából, elég egy 350-es FSP, ha beleteszek mindent, ami perpill a gépben van, bizony kell neki a 450-es Chifi. Hmmm...
Én inkább ha online kalkulátort akarok, megkérdezem vagy felkeresem stol-t, didyman-t, Csaba_20_-at, bennük valahogy jobban megbízok táp téren. -
Savage5
senior tag
válasz
Jozzyfiu #4520 üzenetére
Én amondó vagyok, hogy felejtős. Előbb kaptál körül és belül árakat, szerintem pont nem a tápon kéne spórolni. Ha a normális teljesítmény ebben a kategóriában drága lenne, megérteném, de így...
Paqito: akkor most összeszámolom ezzel, mennyit eszik a gépem, mert kíváncsivá váltam.
[Szerkesztve] -
Savage5
senior tag
válasz
Jozzyfiu #4515 üzenetére
Ha valami kodegány vagy vargánya fajta tápod van, akkor a felsorolt dolgok felét is elfelejtheted, azoknál örülhetsz, ha a fele teljesítményt le tudják adni, mint ami rájuk van írva. 350-400W-osban tudnám ajánlani az FSP-t, a kisebb olcsóbb, mint 10k, a nagyobb is akörül mozog, vagy egy 400W-os Delta beles Chieftec (GPS-xxxAA-101A). De nézz körül és kérd ki mások véleményét is: [link].
-
Savage5
senior tag
válasz
Mr.Horse #4507 üzenetére
Ránézésre engem az infarktus kerülget. A mag északi része totálkáros, és nem hiszem, hogy csak én látom annak, letöltöttem a nagy felbontású képet és akárhogy nagyítom, kicsinyítem, tropa az egész északi széle. De ha a tulaj rázoomol a mag sarkazott részére és kattint egy szép nagy felbontású képet, akkor jobban meg lehet mondani. Egy képről nem lehet ezt 100%-ig megállapítani, de ezen elég jól látszik az, aminek nem kéne látszania szerintem...
#4505: 51 fok terhelve még nem vészes, de ettől nem nagyon kéne feljebb ereszteni. az a CPU dióda a maga 80 fokával fogalmam sincs, mi akar lenni, esetleg szedd le a legújabb Everest-et és azzal nézd, hátha nincs benne abban ez a felesleg. Vagy talán a magban is lenne dióda, ami közvetlenül ott méri a hőt? Nem hinném.
[Szerkesztve] -
Savage5
senior tag
''Ez azt jelentene, h ennyit tud a procim''
Szerintem oszd vissza a RAM-okat 400-ra, vagy annál kevesebbre Auto-n hagyva az időzítéseket és keresd meg a szorzóval a CPU végét. Ha megvan, akkor 200x10-re beállíthatod a processzort és szépen mész felfele az FSB-vel, amíg ki nem akad (itt kezdheted 214-215x10-nél, ha fél éve még azon pörgött és semmi baj nem volt vele, de természetesen előtte a memória időzítéseit állítsd a lehető legmagasabbra -> 3-4-4-8-1 vagy 2T, vagy akár ennél is magasabbra, ha lehet). Így megkeresed a RAM vagy a chipset végét is. Nem 2 perces móka, de akinek EPoX lapja van egy mobil Bartonnal, annak szinte kötelező.
''felesleges feszkot emelni''
1.8V után felesleges, 1.75V-ot szerintem még adhatsz neki. A mobil Barton lényege, hogy kiválogatták a jobb fajta Bartonokat, amik beérik kevesebb fesszel azonos megahertzen és lockmentesek, tehát alapjában véve ugyan azok, nem sokban különböznek. Ergo 1.65V az alapfeszültségük az asztali példányoknak, eddig nyugodtan mehetsz a mobillal is. 1.75V-ot szoktad adni tuningnál, ez még a biztonságos határ, 1.8V is belefér a +10%-ba (az asztali 1.65V-hoz képest), de ezt már csak akkor ajánlanám, ha tényleg nem valami ótvar hűtésed van. Efölé meg értelmetlen menni, ha egy mobil nem megy 1.75-1.8V-on xy Mhz-et, akkor 1.90-en sem fog annyival többet hozni a konyhára.
A végén a kettőt együtt kombinálva megkaphatod a végleges eredményeket.
Prime95 és Memtest a minimum, amiket érdemes ~6 óráig futtatni, ha annyit kibírnak, akkor valószínű, nem lesz hiba semminél. Tényleg nem 2 perc, de megéri, amit kihozhatsz abból a konfigból. Vagy ott a másik lehetőség: átdobod hozzám azt a mobil csodát, én majd elszórakozok vele!
Sok sikert és jó tuningot! -
Savage5
senior tag
válasz
Jozzyfiu #4482 üzenetére
Fogd meg a bordát, ha piszok forró, akkor mielőbb szerezz be valami értelmesebb hűtést, vagy ellenőrizd a mostanit, hogy jól van-e rárakva. Minél több réz van a bordában, annál jobb a hőfelvétele és leadása, ezért jobb lenne egy teljesen réz, vagy minimum réz talpú hűtő. Ha nem annyira meleg, csak langyos a borda, akkor is ellenőrizd a hűtőt a processzoron, mert ha nincs normálisan rajta, lehet, hogy nem adja át a hőt a mag neki. Ellenkező esetben nem muszáj minden ilyen hőfigyelő programnak hinni, de jobb a békesség.
-
Savage5
senior tag
válasz
elfelejtette #4471 üzenetére
Na ezaz, legalább hadd álmodozzak egy kicsit.
-
Savage5
senior tag
Azon vagyok. *gúnyosan félig lesütött szemmel néző szmájli*
Egyébként tényleg megpróbálhatod 200x11-en is, az a hivatalosan legmagasabb Athlon XP (most eltekintve a 256 KB L2 cache-től). Ha azt viszi, akkor van névlegesen egy 3200+-od.Ha nem megy, 1,75V-ig emelhetsz feszültséget, még az 1,8V is benne van a +10%-ban, de jobb, ha minél kisebb a feszültség. De a Prime-ot mindenképp futtasd minimum 6 órát, akármennyi legyen is a tuning.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W10 I CAM I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB CM CMP 510 Corsair 650W
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I9 13900K / RTX 4080 / 32GB RAM / 1 TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest