- Házimozi haladó szinten
- Milyen egeret válasszak?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Bluetooth hangszórók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HP notebook topic
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fatpingvin
addikt
dmesg mondjuk lehetne e nulladik kör...
2: lehet, bár elég körülményes, és amit leírtál az az USB esetén nem üzemszerű működés, szóval én azt se tartom kizártnak hogy valami hardveres probléma van. illetve azt se tartom elképzelhetetlennek, hogy a BIOS fogva tartja, ha be van kapcsolva a BIOSban a legacy PS/2 keyboard emulation akkor azt egy próba erejéig érdemes lehet kikapcsolni (én nyaltam már be ezt a problémát egy thin clienttel, az USB billentyűzetektől teljesen megkerült, nem engedte a kernelnek átvenni. az APC UPS meg ugye akármekkora baromságnak hangzik, de HID-ként jelentkezik be az OS felé.) -
fatpingvin
addikt
memtesttel nem csak magát a memóriát teszteljük, hanem a memóriavezérlőt és a memóriát együtt. simán lehet hogy az előbbivel van gond.
ha a már fagyó rendszert klónoztad át, akkor simán lehet hogy átörökítettél egy bad blockot, ami szépen csendben vált írhatatlanná és így megőrzött valami hibás értéket.
mondom, kezdjük egy memtesttel, illetve az eredeti disk smartctl -a átnézésével. kernel logot verbose-ra állítva is utol lehet érni dolgokat, dmesg-ben is meg tudnak jelenni az ilyen problémák előjelei. -
fatpingvin
addikt
válasz
bambano #33460 üzenetére
ez néha bajos. én RAID elemekkel szoktam néha szívni, pontosan nem emlékszem mi volt de valami olyasmi hogy ha a mda magához vette akkor a kernel visított ha az egyszeri diszket le akartam dzsuválni és nem engedte.
igazából a lényeg annyi hogy semmi ne akarja használatba venni mielőtt nullázol.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Dr.FantastiK #33400 üzenetére
na és ezt ki állítja?
-
fatpingvin
addikt
-
fatpingvin
addikt
válasz
R̲e̲m̲ #33355 üzenetére
EZ nem működött?
vagy mit értesz pontosan az alatt hogy ne is csatlakoztassa? gondolom valami szerverről van szó és a BMC/IPMI cuccait látjuk.
mit szeretnél konkrétan elérni, illetve ezt nem tudod a BMC saját managementjében beállítani hogy ilyeneket ne is jelenítsen meg a rendszer felé? -
fatpingvin
addikt
válasz
szbalogh #33217 üzenetére
szuper, hajrá
ha elakadsz és a manual se segít akkor szólj. mondjuk ha ilyen nagy matek a kérdés akkor esélyesen amúgy se azon fog múlni a dolog hogy melyik kártya adja a videokimenetet, a grafkártyából arra tippelek hogy leginkább "csak" a CUDA-t fogja használni.
apropo, a megfelelő függvénykönyvtárak legyenek telepítve ami a GPU computinghoz kell, de ez már kicsit rtfm jellegű tanács. nézd meg mit ír a dokumentáció -
fatpingvin
addikt
ja mert a szabványos indentation olyan sokat számít annak fényében hogy most megosztod a forrást vagy sem? szórakozunk, kérem?
ha valakinek nem tetszik majd küld egy pull requestet amiben javítja. vagy beleírod a readme-be hogy stilisztikai megjegyzéseket, ehhez kapcsolódó PR-ket nem kérsz. -
fatpingvin
addikt
tippre azt mondom hogy jó lesz, de igazából ez tipikusan egy olyan dolog amit tesztelni értelmesebb és hatékonyabb.
intel-amd vonalon nem lesz gond, csináld azt mint a legtöbb disztrókarbantartó a kernellel és fordítsd a legrégebbi többmagos AMD opteronokkal kompatibilisre, onnantól kb bármin elmegy.
gitre meg a readme-be bökd bele hogy ubin főzted, expected to work on every distro, ha nem akkor visítsanak. -
fatpingvin
addikt
válasz
arcoskönyv #33162 üzenetére
hát ha csak a QXL virtuális videoadapter jutott a böngészőnek akkor persze, vagy prociból dekódol vagy a QXL limitált hívásátviteli képességeit használja ami azért ugye nem túl combos.
-
fatpingvin
addikt
válasz
lionhearted #33124 üzenetére
ezt speciel nem tudtam, köszi. ennek fényében az RSA4096 még egy darabig jó választásnak tűnik
-
fatpingvin
addikt
válasz
arcoskönyv #33117 üzenetére
ecdsa, ezt a szót kerestem
valami elliptic curve alapú dolog volt de nem emlékeztem a pontos nevére. -
fatpingvin
addikt
-
fatpingvin
addikt
Sziasztok!
ma délelőtti agyvérzés során rájöttem hogy ha tetszik ha nem a nyomtatónk mögé kell egy nyomtatószerver is, ez hogy minden gép külön csatlakozik rá ez nem állapot.
szóval kérdés, illetve leginkább iránymutatást kérnék, az elképzelés a következő:
legyen egy kis SBC a nyomtató mögött amire az rá van kötve, ezen fusson egy CUPS szerver ami önmaga kezeli a nyomtató PPD-jét ha ilyet lehet, a többi gép a hálózaton keresztül ennek a gépnek küldje a nyomtatandó dolgokat.
a CUPS szerver beüzemelése oké a nyomtatószerveren, viszont az számomra nem világos hogy a kliens gépeken mit kell beállítani hogy a nyomiszervernek el is tudják küldeni a print anyagot. mindegyik Linuxos, windows kompatibilitás nem kell.
Kérhetek erre esetleg valami monkey level tutorialt vagy egyéb iránymutatást?
Köszi! -
fatpingvin
addikt
válasz
arcoskönyv #32992 üzenetére
hát, jobb híján, de azért alapvetően jobb ha maga a chipset tudja
engem speciel kifejezetten bosszant hogy a laptopomon nincs natív seriel port, USB-n bohóckodok én is.
-
fatpingvin
addikt
ez tök érdekes mert rengeteg laptop megfordult a kezem alatt de most találkozom vele először. ami nem integrált Intel volt az mind ReTek.
probléma valóban nincs vele, hálózati interfész, nekem valahol szimpatikus is de az kicsit zavart hogy kb semmi ilyen általános tudnivalók jellegű leírással nem találkoztam. ebayen viszont a tálcás kivitel röhejesen drága belőlük. -
fatpingvin
addikt
Hello!
Qualcomm Atheros Ethernet vezérlőkről Linux fronton lehet valamit tudni? érdemes használni ha van, etc...
van egy alaplapom amin van egy Atheros 8161 vezérlő, gigabitesnek mondja magát, az alx nevű driver kezeli is, viszont gyakorlatilag semmi infót nem találok róla online, ilyen chippel nem találtam különálló kártyát, egyetlen, mPCIe foglalatba passzoló ilyen tákolós megoldást leszámítva. (szerk: közben találtam egy MikroTik gyártmányú quad-port gigabites kártyát, azon egy másik atheros Ethernet vezérlő chip van négy darab...)
mi ez a chip?
az elérhető információk alapján egy igazi cryptid, csak nem tudom hova tenni. a legtöbb ezsközön fel se tüntetik, még a Realteknél is szutyokabb lenne?
-
fatpingvin
addikt
ha kisteljesítményű NASom van akkor arról nem fogok adatot streamelni hanem simán storage szervernbek fogom használni. az "annyira öreg hogy csak SMB1-et tud" meg elég nehezen értelmezhető, esetleg az lehet hogy annyira öreg hogy már nem tudok rá valami supported general purpose Linux disztrót telepíteni. ha ez amúgy sem opció, hát, olyan hardverem meg nem lesz
ahogy smart tv-m meg hasonló marhaságaim nincsenek.
-
fatpingvin
addikt
válasz
bambano #32729 üzenetére
jogos. ez így hirtelen nem jutott eszembe pedig valóban egyszerűbb, bár emlékeim szerint egy már lokálisan meglévő csomagnál nem számít a signature*. a lényeg ugyanaz, lett egy, a rendszerbe abszolút nem illeszkedő csomagod ami egy olyan állapot amit alapvetően inkább megszüntetni illik mint előállítani.
*csináltam már ilyet, valami audiovizualizációs cuccnál aminek a deb csomagjában a drága fejlesztő benne hagyta a building dependencyket is, hogy milyen megfontolás alapján azt meg ne kérdezd, de at that point egyszerűbb volt így megoldani mint újraforgatni az egészet.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Fecogame #32727 üzenetére
örülök ha segíthettem
viszont hadd kérdezzek vissza, ez válasz volt a kérdésedre?
ha önmagában egy csomagot akarsz frissíteni a potenciális dependency breaking árán, azt az APT legjobb tudomásom szerint (amúgy teljesen érthető okokból) nem támogatja. olyankor marad az a csótány megoldás hogy beszerzed valahonnan a csomagot, kibontod, törlöd a dependency listáját, újracsomagolod és felteszed, de ez az a fajta tákolás amit senkinek nem javaslok ugyanis kb garantáltan gallyra fog menni valami, nem véletlenül van kitalálva a függőségkezelés.
ja, és a --no-install-recommends nem írja felül, csak potenciálisan lecsökkenti a járulékosan upgradelt-telepített csomagok listáját ha van köztük olyan ami nem dependency csak recommended. az APT ugyanis by default arra van konfigurálva hogy a recommended csomagokat is dependencyként kezelje, kivéve ha ez valahol törést okozna, olyankor nyilván nem. meg lehet mondani neki explicite hogy ne így viselkedjen default de hacsak nbem valami célirányosan nagyon minimál rendszerre van szükséged akkor nem érdemes, nem véletlenül van szétszedve a recommended és a suggested: a suggested tényleg csak a javasolt, a recommended viszont simán lehet hogy konkrétan kell a csomag funkcionális működéséhez, csak technikailag üzemképes anélkül is.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Fecogame #32725 üzenetére
apt show nano megválaszolja a kérdésed...
Depends: libc6 (>= 2.27), libncursesw6 (>= 6), libtinfo6 (>= 6)
magyarán a dependency resolver nem tudja CSAK a nanót frissíteni ugyanis az új verzió magával hozza a dependencyk új verziójától való függőséget is. jelen esetben ez a 3 csomag az ami érintett, ott is vannak a listában, viszont ezeknek is vannak saját függőségeik. esetleg rá lehet próbálni a --no-install-recommends kapcsolóra
az --only-upgrade switch nem azt csinálja hogy a függőségi fa figyelmen kívül hagyásával feldobja a legújabb csomagot aztán vagy működik vagy nem, hanem a fán simán csak nem megy tovább a hard dependencyknél, azokat viszont mint minden normális dependency resolver, frissíti.
-
fatpingvin
addikt
sajnos így...
saját kérdés:
Debian. Van-e olyan kész megoldás arra a feladatra, hogy ki akarom kapcsolni a gépet, viszont fut rajta egy program (akár démonizálva) aminek viszont meg kell várni hogy befejezze az éppen aktuális taskját, elküldje hálózaton ahová jutott és csak UTÁNA álljon le a rendszer. Azért írom így mert automatizálni szeretném, ergo az nem játszik hogy manuálisan szabályos leállás, aztán ha leállt akkor poweroff.
nem tudom hogy van-e beleépítve olyan hogy simán process signallal szabályos, üzemszerű leállást tudjon produkálni, de ha démonként rohangál akkor van ilyen parancs hozzá ami ezt intézi.
valamiért az az érzésem hogy erre van valami rendszerkoherens megoldásén nem kell shutdown szkriptet írni hozzá (4 sor lenne, szval nem gond...), csak nem tudom hol kéne keresni.
FAHClientől van szó amúgy, de igazából kíváncsi lennék valami általános megoldásra ha van ilyen.
-
fatpingvin
addikt
ha célirányosan GPU computing kell, akkor akármennyire hányok én is tőle de valami NV kártya. a ROCm nagyon jó cucc, csak sokkal szűkebb a hardvertámogatása és kb egy nagyságrenddel kevesebb library van hozzá készen elérhetően mint a CUDA-hoz.
hashcat alá meg sajnos ha modern hardvert akarsz akkor nem is kérdés, CUDA fog kelleni. ROCm fronton mindenképpen előre utána kell járni hogy TÉNYLEG menni fog-e rajta. én a TensorFlow-al jártam majdnem így, az szerencsére bizonyos verzió felett támogatott.
szerk: egyetértek. úgy vártam én is ROCm-et mint éhező egy falat kenyeret, végre egy értelmes CUDA alternatíva. végülis lett, de nem ment akkorát mint reméltem, végülis megy a fejlesztgetése, de egy csomó kártyán csak experimental, a telepítése egészen kretén módon van megoldva (mi van ha NEM akarok konténerezni?) hozzá tartozó library elég kevés van, a CUDA-ROCm OTF fordító meg ahogy nézem még mindig csak koncepciószinten, kísérleti jelleggel létezik.
-
fatpingvin
addikt
válasz
bambano #32624 üzenetére
én nemrég a reszicsökkentés végett visszaváltottam egy 1043ND-re az épített Via procis routeremről... maradjunk annyiban, már keresem a x8-as PCIe szalagkábelt amivel a normálisabb gépházba vissza tudom tenni és vissza tudom állítani az előző konfigurációt. ezek a SOHO routerek egyszerűen nem alkalmasak a feladatra, vagy legalábbis csak kompromisszumosan.
-
fatpingvin
addikt
kíváncsian várom a példákat. az ésszerű középút meglátásom szerint a Fedora és az OpenSUSE képében jelen van, érdekes módonm az előbbinek mintha lenne valami köze a RHEL-hez... ja hogy a Debiant szívesebben használják mert support nélkül is megy amire elindítod, az uborkát meg inkább hagyjuk is, az mindennek a megtestesülése amit irtani kéne a desktop Linuxból.
-
fatpingvin
addikt
válasz
bambano #32311 üzenetére
ugyanez a mechanizmus (csak fordítva) szokott a hátterében állni annak, amikor júzer belépés alatt su-val rootra vált, és a PATH-ben mondjuk nincs benne az /usr/sbin, ugyanis az csak a root pathjében van alapesetben, viszont a session a júzer környezeti változóit örökli meg
-
fatpingvin
addikt
válasz
supi007 #32295 üzenetére
írnék okosat de bambano már megválaszolta ami felmerült.
igen, a lényeg ez. jó kis oldschool serial connectionmanapság UART debug néven szokják ismerni a népek, főleg beágyazott eszközök kapcsán. azt kevesen tudják így általánosságban hogy ezzel kb BÁRMILYEN két gépet össze lehet kötni egy terminál session erejéig amin van serial port.
-
fatpingvin
addikt
válasz
supi007 #32279 üzenetére
nekem kicsit az a benyomásom hogy nem látod a fától az erdőt.
az pl miért nem lenne jó megoldás, hogy otthon csinálsz kényelmesen egy virtuális gépet, rádugsz egy merevlemezt, azt felveszed a VM-nek háttértárnak, végigtolsz lokálban egy telepítést, ha ilyen nagyon okos "predictable network interface naming" funkció van a disztróban azt kilövöd a bánatba hogy interfésznévnek maradjon az eth0, majd megkérsz valakit aki fizikai kontaktba kerül azzal a géppel hogy ballagjon oda, bökje bele a lemezt és kapcsolja be vele. -
fatpingvin
addikt
-
fatpingvin
addikt
köszi mindkettőtöknek!
-
fatpingvin
addikt
Hi all!
a mostani frissítésnél (Debian) néztem hogy a wicd-t le akarja szedni mert hogy python2 függő. Tud valaki valami ÉRTELMES alternatívát rá, ami nem a networkmanager? pythonban nem vagyok annyira profi hogy meg merjem próbálni átírni python3-ra. -
fatpingvin
addikt
"sambagroup group létrehozása, ebbe belepakolva a samba júzert illetve az SSH-s másolós júzert"
én ezt csinálnám. az én itthoni storage szerveremen is hasonlóan van megoldva, csinálsz egy csoportot amibe beleteszel mindenkit akinek tudnia kell írni-olvasni rá, permission meg ugye a 070-n túlmutatóan bármilyen racionálisabb lehet -
-
fatpingvin
addikt
válasz
Speeedfire #32178 üzenetére
az baj. akkor nem tudom mi ment félre
-
fatpingvin
addikt
válasz
Speeedfire #32176 üzenetére
whereis unzip?
-
fatpingvin
addikt
válasz
MasterMark #32142 üzenetére
ó igen, bash script zalgo text
bocsi hogy értelmesebb válaszra nem futotta, a sajátjaimat se szoktam tudni értelmezni fél év múlva...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vicces képek
- Napelem
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Házimozi haladó szinten
- Milyen egeret válasszak?
- Autós topik
- Gitáros topic
- Viccrovat
- Macska topik
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470M - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest