-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hogyan tudnám rávenni a KDE-s Debian7-en az Appert, hogy jelszó kérés nélkül frissítsen? Magától lefut az ellenőrzés a háttérben, csak feldobja a jelszó kérő ablakot. Az itt olvasott polkit-es megoldás nem működik: [link], mást meg nem találtam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Megnéztem a videót azokkal a bevillanó vonalakkal, de ez totál más. Nálunk ilyesmi hibák vannak: [link] [link], de ezek csak bizonyos effektek lejátszása esetén kerülnek elő, ha azok nem játszódnak le, akkor semmi gond nincs.
Továbbá ha ilyen "széttörés" után kikapcsolom az asztali effekteket billentyűzettel, akkor helyreáll minden. Szóval tisztán grafikai a hiba, magára a disztróra nincs kihatással. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Talán ilyen testinges daily snapshoot iso, de nem ajánlanám. Úgy rendesen friss kernelt két helyről kaphatsz, az egyik ha a Debian testing / unstaibl repót használod de ezt nem javaslom napi használatra, a másik meg a backports.
Vagy még ott a lehetőség, hogy a zárt Catalystot használod a nyílt driver helyett, akkor kevésbé kötődsz kernel verzióhoz.Az OpenGL-es DE-t nem tudom mire érted. Pl. a KDE effektjeit lehet a különböző OpenGL verziókkal használni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Debian topic kicsit halott, valakinek van tapasztalta Wheezy + backportsos kernel terén?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Apollyon #18863 üzenetére
Itt a gond az volt hogy nem töröltem az egész partíciós táblát, mert nem túl nagy a vinyó és nem feltételeztem, hogy GPT-s a fájlrendszer.
Most a Debian fent van, majd otthon kap egy win7-et is, aztán visszarakom a grubot és kész. Kis vinyónál nem sok értelme van megtartani a GPT-s fájlrendszert.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Basszus, valahogy nem jól töröltem a GPT-s cuccokat, mert a Gparted jelezte, hogy itt még GPT-s nyomok vannak, holott nincs GPT-hez kellő partíció.
Most végleg legyalultam a GPT-t és csináltam rendes MBR-es rendszert. Vagyis buktam a win7 install pár óráját.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Van itt egy modern, Core i5-ös Acer E1-571 laptop.
Win8 megölve, Win7 felrakva hagyományos bios módban. Partíciók készen vannak, ntfs-ek. Mikor a Debian 7.03-at szeretném telepíteni, akkor nem látja a partíciókat. Mind a satás vinyót, mind a pendriveomat SCSI eszköznek látja, a HDD-t meg egybefüggő üres helynek. A gép kapott bios frissítést és IDE módban is megpróbáltam, de semmi változás, nem látja a partíciókat.
Mit tudok kezdeni ezzel?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az Ubuntu pont rossz példa erre
, de igen mivel a frissítés mindig a legfrissebb állapotra történik. (most tekintsünk el a különböző kiadási modellektől és az esetleges xyz verzióktól mint pl. a naptári Ubuntuk mert ott külön van a frissítés meg a disztribúció frissítés)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ngabor2 #18778 üzenetére
Esetleg egy jobb, stabilabb disztrót kellene megnézned.
Tudom javasolni a Chakrát (akár csak egy tesztre live rendszer alól, de működő driverrel!), ott majd most fognak xorg verziót lépni, az odaigazított béta driverrel. Ráadásul nem kell kézzel telepíteni drivert.
Amúgy én se szívesen vennék nV cuccot, a hozzáállásuk a dolgokhoz nem igazán tetszik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Van nekem egy cm6631A chipes külső hangkártyám, USB-s csatolófelületű. Bár látszik a hangeszközk között és pont úgy fel is ismeri a gép mint Windows alatt, de hangot még sehogy nem adott.
lsusb: Bus 007 Device 002: ID 0d8c:0314 C-Media Electronics, Inc.
Induláskor a kernel ezt írja: usb-audio: : clock source 23 is not valid, cannot use, erről kb. ezt találni, a 191-es sornál érdekes: [link]
Merre lehetne továbbmenni a hibakeresésben?
ngabor2: A béta catalystet próbáld ki, az ismeri az Xorgot. Chakránál pont most volt ez téma: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
a 9. utas #18448 üzenetére
Python scriptet régebben használtam, több játékban is azzal lehetett rendesen moddolni, de már az is régen volt.
Tudsz valamerre jó QT creator leírást? Nem is igazán a c++ a gond, sima c-t használtam PC-s programozásban is nem csak beágyazott részen (mostanában csak ott programoztam, az meg más világ), csak kicsit összetett így elsőre. Mondjuk ha eljutok oda, hogy meghívom az egyik függvényből a shell scriptet, akkor már a gondjaim fele megoldódik, mert a feladat nagy részét a script végzi. (egy fpga-t vezérlek és nyelem le tőle a mért értékeket, ebből szeretnék majd grafikont rajzolni)
bobalazs: amikor ilyet csináltam, mentettem a partíciós táblát is. A visszaállításkor nagyobb vinyóra kerültek a dolgok, akkor csak az utolsó partíciót hozzáigazítottam az új mérethez, és készen is voltam. Tehát a partíciós táblát, és a partíciókat is visszaállítottam, ez két művelet a kpartedben, clonezillában nem tudom hogy van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Keresek valami GUI-s megoldást / fejlesztő környezetet, amivel tudok egy egyszerű GUI-t csinálni shell scriptek kezelésére. Valami olyasmi kellene mint a QT designer, ami nagyon frankó, csak a C++ -t már sok éve nem használtam.
A kdialog, meg ennek a gnome-os megfelelője nem lennének rosszak, csak nem tudnak eleget.Bár attól tartok, hogyha grafikonot is szeretnék rajzoltatni, akkor arra csak a QT designer marad, mert a gnuplotot nem igazán lehet beágyazni másba ahogy néztem, nekik meg van beépített rajzolójuk. Csak akkor meg c++ kerül elő...
bobalazs: partíciót menteni meg visszaállítani a partíció szerkesztők is tudnak mint a gparted / kparted, de vannak készen is ilyen iso-k, amik csak erre készültek, pl. Clonezilla.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
anorche1 #18437 üzenetére
Chakra topicba gyere át.
1280x720 -as felbontáson üzemel 1366x768 helyett - amíg HD Ready TV-m volt, folyamatosan ezzel küzdöttem, de a zárt driver alatt. Nem volt rá megoldás egyik disztró alatt sem (se xrandr, se más), az oldotta meg, hogy vettem egy fullhd 82-es TV-t a bóvli 82-es hd reaedy helyett és 1920*1080-ban használom a rendszert...
És az olyan programokat, amikhez nincs chakra telepítő, mint pl. wine, azt hogyan tudnám feltelepíteni? - a Wine része a bináris csomag készletnek, simán telepítheted az oktopi csomagkezelőben.
A telepítés utáni első indításban bejött egy varázsló, amivel lehetett témát váltani. Ezt a várazslót meg is találtam, de hosszú folyamat végig menni rajta csak azért hogy témát váltsak. Ezt hol tudom egyszerűbben elintézni? - az a kapudan volt, de minden beállítást megtalálsz külön a KDE rendszerbeállítások menüjében.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #18424 üzenetére
Csak pár dologra tudom a választ.
Fájlrendszer mindegy, de az EXT4 szokott az ajánlott lenni desktop Linuxokhoz. A partíció kezeléséhez meg GPT-t kezelő progi kell, ilyen pl. a GParted. KDE-s társa a KParted tudomásom szerint még nem tökéletes GPT a terén.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Wine alatt valaki próbálkozik a Mass Effect 1 - 2, vagy az STO futtatásával? Mostanában egyikkel sem jutok sehova, Crossover alatt sem. ME2-be egyszer eljutottam a menüig, de többet nem. Az 1 ugyan fut, de a menü és a játék is batár lassú, ez másnál is előfordul.
STO meg elkezd betölteni ha a launchert megkerülve a klienst indítom el közvetlen, de a folyamat egyrészt lassú, másrészt egy idő után megáll.
Konfigomnál lévő pc, zárt AMD driverrel. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rimuru #18171 üzenetére
Teljes KDE-s Chakra ram használata a boot után 460MB. Még mindig maradna 300MB arra, hogy bármit lehessen rajta csinálni, ha a 768MB-os felállást nézzük. - az egyetlen dolog amit kikapcsoltam, az a nepomuk fájl indexelés -
Ettől független persze 1GB alá nem mennék már le én sem, szereznék valami olcsó használt ramot az ilyen gépbe.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Chakránál csak egy repót kell belőni a nem QT alapú progikhoz aztán kulcsra kész, teljesen felhasználó barát.
Ilyen ArchBanges tippekre meg ne hallgass, az nem egy kényelmi disztró, de nem is az a célja.
Gyere át a Chakra topicba, ha gondolod.
Siriusb: pedig mindenki tudja, hogy KDE a király. És a Chakra.
A kapitány úr tudja a tutit!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egy kb. 40 csomag pár darabonkénti felrakása után egy kielégíthetetlen függőséget talált a mesa, így nem tudtam lefordítani az újat.
Mindegy, bevágtam a gépbe egy TNT2-t amit most találtam, ezzel megy...
pakriksz: ha használsz asztali effekteket, annak a konfigjában van olyan, hogy "letiltás teljes képernyős alkalmazásoknál", ez esetleg segíthet. Nem tudom mi lehet nálad a gáz, nálam és haveromnál is simán mentek a Unigine engines benchmarkok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Itt talán hamarabb kapok segítséget, mert most sietnem kell a kérdéses géppel.
Szóval adott egy régi P3-as masina, elég válogatós, így egy Ati Rage Ultra (r128) videokártya megy benne, a kártya hibátlan.
Debian 7 LXDE-t raktam fel mert cél egy ismerősnek az XP kiváltása és ez hasonlít rá. A gond az, hogy a Debianban lévő xorg verzióval nem megy ez a kártya. Arch fórumokban találni némi infót, frissebb Mesa, vagy driver lehet a megoldás, de nem igazán tudom merre induljak el.
A recovery konzol megy, csináltam benne hálózatot, szóval letölteni és telepíteni tudok. Próbaképpen egy friss kernelt néztem a backportsból, de az nem oldotta meg.
Valaki találkozott ezzel a problémával? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kovaax #16514 üzenetére
Csak arra utaltam, hogy kizártnak tartom a kézi csomag fordítás szükségességét. A leírásban ő az 1.2.4-es usb-modeswitch csomagot rakta fel forrásból, ma meg már 1.2.5-1 körül tartanak a disztrók egyből telepíthető csomagjaival.
Plusz a javasolt disztrómban alapból benne is van ez a csomag.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
siebener #16496 üzenetére
Ez ott nálad úgy működne, hogy leszedsz egy 10-15G helyet a második partíciódból egy új partíciónak, gondolom ott vannak az adatok, és ennyi helyen simán elmenne bármelyik disztró, 2-8Gb körül vannak telepítés után.
Az említett Ubuntut arra a gépre nem tartom jó ötletnek, mert az aktuális 2 kiadása nem éppen erőforrás kímélő. Ubuntu származékokat meg a saját tapasztaltaim miatt nem ajánlom. (kb. mind az, amit HCL javasolt
)
Ezért javasoltam Arch alapú disztrót: [link], nézd meg milyen precízen le van írva minden az usb-s modemek kezeléséről.
Egyébként igen, live disztró alatt be tudod lőni a modemet és menni is fog. Max ha valami nagyon speciális modemed van, akkor kellhet alkotni valamit, de nem valószínű.Jester01: ez a module config ez melyik fájl?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #16487 üzenetére
Jártam pár kört, a /.asoundrc fájlt létrehozva már voltak eredmények, ha jó hangeszközt írtam be, akkor bejött a tálcán egy hangerő szabályzó. A betett Creative Live így sem szólalt meg, végül kiszedtem, mert időközben véletlen megszólalt az alaplapi, biosban letiltott hangkártya. Igaz nem volt stabil, de aztán leszedtem a két pulse csomagot, onnantól szólt, csak megint korrigálni kellett a device értékeket az asoundrc-ben.
Most a skype és Youtube hangja is megvan, bár csak az egyik csatorna szól, valszeg hibás a hangkártya, de a következő gép upgradeig már így marad, úgy is csak mono tartalmak szólnának rajta...
siebener: nagyjából bármelyik disztró vígan elvan 1G rammal, max a proci lesz kicsit gyér. Ha pl. most win alatt vagy, akkor válassz egy diszrót a Linux Live kompatibilitási listájából: [link] Mivel vacakolni kell a cuccoddal, javaslok valami Arch alapú disztrót, ahol használható az Arch wiki, pl. a Manjaro-t a neked tetsző felülettel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #16487 üzenetére
A hegyi beszéd itt nem segít!
No az van, hogy SSE1-es procira régi flashplayer megy, az meg nem akart szólni pulseaudio nélkül, hiába van minden másnak hangja.
Egyébként maga a pulseaudio egy jó dolog, főleg ha igazi hangkártyád van, mint pl. egy Audigy. Pulse nélkül kapod az üzeneteket bootoláskor, hogy ilyen eszköz meg olyan eszköz örökre el lett távolítva, valamint a hangeszközök között az annyi audigy hangeszköz van, ahány módon be lehet lőni a kimenetet. Ha van pulse, akkor szépen egyetlen hangeszköz van, szépen kiválasztható hangfal konfigurációval és a hülye boot alatti üzenetek nélkül.Az én disztróm pl. alapból pulseaudioval érkezik, de ezt megelőzően már sokan kérték a fórumában, hogy legyen ez, mert egyszerűen jobb, mint nélküle.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Archbang - OpenBox szakértőt keresek.
A régi flashplayer miatt felraktam a pulseaudio és a pulseaudio-alsa csomagokat, de azóta nincs hang. Valamilyen grafikus megoldás nincs az alapértelmezett hangkártya kiválasztására? Már belegabalyodtam az alsamixer meg egyebek terminálos abajgatásába és nem stimmel az alapértelmezett hangeszköz beállítása a wikiben írtak szerint, nincs olyan fájl...
Van egy USB-s mikrofon, egy alaplapi, meg egy valami kártya, de hiába van feltolva minden hangeszköznek mindene az alsamixerben, semelyik kimeneten nincs hang. Holnap cserélek hangkártyát, hátha...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Pár hete kérdeztem, hogy miért van gond a flash lejátszással régebbi gépen.
No tegnap meglátogattam egy ismerőst, még a Chrom 18 idején lett felrakva a Chakra neki, azóta csak használták. Viszont mivel a 21-es Chromera frissítés után nem volt többé flash lejátszás, meg a Chakra fejlesztői megszüntették az x86 ágat, így felraktam a gépre egy Manjaro-t.
Pikk-pakk, a gép szinte repül, de persze flash nem megy. Kis fejvakarás után rájöttem, hogy SSE2 kell az aktuális flashpluginnek, a proci meg csak SSE1-et tud, mert AthlonXP.
A megoldás az volt, hogy vissza kellett tenni a 10. valahányas flashplugint ami letölthető az Adobe oldaláról a mozillás plugin mappába, innentől biztonsági figyelmeztetés mellett, de van flash.Hang persze alapból nem volt, de azt a pulseaudio és pulseaudio-alsa csomagok telepítése megoldotta.
No, hátha valakinek segít majd...
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
VaZso, Bambano: Ami kernel frissítésként jelentkezik, akkor az csak biztonsági frissítés és hibajavítás? Tehát új funkciók nem érkeznek és ezért 2.6.32 még mindig a "fő" verzió?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #16253 üzenetére
Bár gondolom ismered, de ha nem, kapj le egy adblock+ kieget a rókához, sokat segít rajta ilyen gyenge gépen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akkor csak felrakta a csomagot, de nem használja a drivert. Kézzel át kell írnod a xorgot, hogy használja a drivert. [link]
MasterDeeJay:
Esetleg egy IDE - CF átalakító, vagy DOM modul, stb. simán megoldhajta a gondot, és akkor pl. egy ArchBang simán felmegy mindössze 2G-re.Egyébként ha bedugsz egy pendriveot a gépbe, arra simán telepíthetsz cd-ről, csak igazából a pen nem erre van kitalálva, meg a gépnek is tudnia kell róla bootolnia. Live disztró CD-ről az inkább szenvedés a lassú reakcióidő miatt.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem zörgött, hanem gyárilag sipító hangot adott ki az a nudli légkavaró.
Amúgy volt hozzá alkatrészem, meg rárakhattam volna 8 centis ventit, de sokkal egyszerűbb volt vga-t cserélni, úgy is tele vagyok P3-4 korszak hardvereivel, vga-ból is van vagy 6-8 darab. Az a P4 Celeronos gép meg úgy is harmat gyenge, tök mindegy mi van benne vga terén...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Én használtam, de nem testinges Debiannal, hanem a stabillal. Alap helyzetben is jól működött és akkor is, amikor telepítettem a hozzá való drivert. Flash ment, még a Minecraft is megy mindkét drierrel, igaz játszható szintet egyikkel sem éri el.
Pont tegnap cseréltem a kártyát egy régebbi passzív Radeonra, mert őrjítően hangos volt a hűtése ennek a gagyi kártyának...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #15898 üzenetére
Persze hogy van kavarodás, tapasztalataim onnan származtak, hogy Win alatt leformázok egy partíciót, aztán jóság van. Amíg este nem került elő a partíció típusa dolog, addig nem is tudtam, hogy milyen szinten lehet kezelni ezt a kérdést Linux alatt. Hiába no, villamosmérnök bekerült a terminálba és csak szakbarbárkodik!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Lollll megvan mi a hiba.
Az a lépés maradt ki, amikor megadom a fájlrendszer típusát az fdiskben. Ott megadtam neki a megfelelő LBA-s típust, végigcsináltam újra a folyamatot, kitoltam az img-t az SD kártyára, így a fájlrendszer jó lett és gyönyörűen bootol a PI.
Köszönöm mindenkinek a segítségét
, majd holnap megpróbálom bash-ba foglalni ezt a sok parancsot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #15885 üzenetére
Így hoztam létre:
partx -a /dev/loop0
mkfs.vfat -F 32 -I /dev/loop0p1
mkfs.ext4 /dev/loop0p2Ha a penen utólag cserélem a partíció ID-t fdisk-el, akkor az beállítja, az adatokat meg bukom, de mindkét partíción. Ha újra kitolom a cuccot rá, dd-vel, akkor meg megint visszaáll minden partíció Linux típusúra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #15868 üzenetére
No most picit megakadtam.
A folyamat:
-fájl létrehozása
-fdiskel partícionálom
-beteszem loop eszköznek
-partx -a /dev/loop0, majd pedig jön a fájlrendszerek létrehozása
-csinálok 2-2 könyvtárat, a forrás könyvtárakba csatolom az eredeti sd kártya partícióit, a cél könyvtárakba meg a loop eszköz ugyanilyen partícióit.
-rsync-el átmásolom a partíciókatEz idáig megvan, de az image file-t ha kitolom dd-vel a rasp. oldalán megadottak szerint, vagy win alatt a programjukkal, akkor a fájlrendszerrel gondok lesznek. Az fdisk -l mindkét fájlrendszert Linux-nak írja, de az nem lehet, mert az első partíció tartalmát látja a Windows. Win szerint a fájlrendszer FAT.
Végeredmény az, hogy nem bootol az eszköz.Normál esetben Win95 Fat32 (LBA) kellene h. legyen az fdisk -l szerint az első partíció.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #15866 üzenetére
Azt hiszem értem, csináltam csatolási könyvtárakat mind a 2-2 partíciónak, a forrás könyvtárba felcsatoltam az sd kártya partícióit, a cél könyvtárbaba meg a loop0 két partícióját, aztán elkezdtem az rsync-et közöttük, most nagyban megy a másolás.
Majd szerintem próbálok írni erre egy scriptet, hogy ne kelljen ennyit gépelni. Nagyon kíváncsi leszek, tud-e bootolni a lemezkép ha kitolom az eszközre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #15864 üzenetére
Ezzel az opcióval nem annak kellene megtörténnie?
--devices
This option causes rsync to transfer character and block device files to the remote system to recreate these devices. This option has no effect if the receiving rsync is not run as the super-user (see also the --super and --fake-super options).Mondjuk ezzel az opcióval is pont ugyanannyi történik, mint nélküle. Ha ez nem jó, akkor mit javasolsz?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #15861 üzenetére
No, most a partíciók megvannak, fájlrendszerük is stimmel végre. Viszont a másolással kicsit elakadtam.
Először próbáltam közvetlen az SD kártyáról másolni így:
sudo rsync -va /dev/mmcblk0p1 /dev/loop0p1
Ez nem ad hibát, csak semmit nem másol.Ha a korábban mentett 2Gb-s állományt is becsatolom loop eszköznek és abból próbálok másolni így:
sudo rsync -va /dev/loop1p1 /dev/loop0p1
Akkor szerinte nincs olyan, hogy /dev/loop1p1. Mondjuk ezt meg is értem, mert kparted alatt nem látszanak a partíciói, míg a loop0-nak meg mindkettő jó.bambano: hmm, valamelyik raspb. fórumban volt. Akkor mit javasolsz olyan másolásra, hogy ne másolódjon át az üres hely, mint pl. dd-vel?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #15857 üzenetére
Az fstab sikerült, a fájlon meg tudta csinálni a partíciókat. Most megcsináltam a loop eszközt, /dev/loop3 alatt van. Itt hogyan kell megadni a partíciót?
Tehát csinálnám az első, fat32-es formázást, csak nem vágom a szintaxist. sudo mkfs.vfat -f 32 /dev/loop3 és valami...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #15855 üzenetére
Megpróbálom a te megoldásodat.
dd if=/dev/zero of=miniiso.img bs=1 count=0 seek=750M
Ez a parancs megcsinálta az üres fájlt, innen hogyan tovább? Gugliztam egy kört, de nem egészen világos, hogyan hozok létre partíciót egy fájlban, főleg kettőt. Ha az meglenne, már mehetne a másolás. Másolásra itt az rsync fog majd kelleni?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #15853 üzenetére
Hmm, ez kicsit még magas nekem. Találtam olyan írást, hogy mentsük le a partíciókat, majd csatoljuk fel mount vagy losetup-al az img-t, majd simán méretezzük át egy grafikus partíciószerkesztővel.
Ez okés, de a kparted nem lát fájlrendszert egyik partíción sem, se losetup, se mount-os csatolással. Mikor fel van csatolva pl. mountal, akkor az adott könyvtárban viszont ott van a teljes könyvtárszerkezet, szóval a fájlrendszer mégis létezik. Lehet a kparted nincs ilyesmire felkészítve?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #15851 üzenetére
Így már kezd valami értelme lenni a dolognak. Itt az lenne a lényeg, hogy csak pár megával nagyobb image fájlt csináljak, mint amennyi hely kell a rendszernek, az üres területet nem kívánom lementeni.
Szóval ez a 740MB megvan, de akkor a partíció hosszát kézzel be kell állítani ehhez az értékhez? Mivel lehet ezt megtenni?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mit rontok el srácok?
Nekiálltam lementeni a saját raspberry imagemet, az megvan.
$ fdisk -l -u -c 592 2012-11-09-wheezy-raspbian-minimal-hungarian.img
2012-11-09-wheezy-raspbian-minimal-hungarian.img lemez: 739 MB, 739999744) bájt
255 fej, 63 szektor, 89 cilinder, összesen 1445312 szektor
Egység: sectors 1 * 512 = 512 bájt
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Lemezazonosító: 0x000714e9
Eszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
2012-11-09-wheezy-raspbian-minimal-hungarian.img1 8192 122879 57344 c W95 FAT32 (LBA)
2012-11-09-wheezy-raspbian-minimal-hungarian.img2 122880 3788799 1832960 83 LinuxViszont csatolnám a második partíciót, akkor gond van:
sudo mount -t ext4 -o loop,offset=62914560 2012-11-09-wheezy-raspbian-minimal-hungarian.img /mnt/
A probléma:
dmesg | tail
[ 2814.527181] EXT4-fs (loop1): bad geometry: block count 458240 exceeds size of device (180664 blocks)Továbbá az sem teljesen világos, hogy miért nem tudok csatolni egy mkdir-el létrehozott mappába úgy, ahogy (az amúgy kicsit pontatlan) eredeti leírásban szerepel? Azt kapom, hogy nem létezik olyan fájl vagy mappa. [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #15792 üzenetére
No felraktam azt a csomagot. Érdekes, korábbi időszakban is sokat próbálkoztam velük, de akkor nem mentek.
Na most ezt tapasztaltam:
vainfo
libva: VA-API version 0.32.0
Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0".
libva: va_getDriverName() returns 0
libva: Trying to open /usr/lib/dri/fglrx_drv_video.so
libva: va_openDriver() returns 0
vainfo: VA-API version: 0.32 (libva 1.0.15)
vainfo: Driver version: Splitted-Desktop Systems XvBA backend for VA-API - 0.8.0
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLDEz után újrafordítottam az FFMPEG-et vaapi és vdpau (mondjuk erre nincs szükségem) támogatással, majd kipróbáltam a VLC-t:
vlc --ffmpeg-hw
VLC media player 2.0.4 Twoflower (revision 2.0.3-289-g6e6100a)
[0x171e108] main libvlc: A VLC futtatása az alapértelmezett felülettel. A VLC felület nélküli használatához használja a „cvlc” parancsot.
kfilemodule(11819) KSambaSharePrivate::testparmParamValue: We got some errors while running testparm "Load smb config files from /etc/samba/smb.conf
Error loading services.
"
kfilemodule(11819) KSambaSharePrivate::findSmbConf: KSambaShare: Could not find smb.conf!
MKV/Ebml Parser: m_el[mi_level] == NULL
MKV/Ebml Parser: Up cannot escape itself
MKV/Ebml Parser: m_el[mi_level] == NULL
MKV/Ebml Parser: Up cannot escape itself
No accelerated IMDCT transform found
libva: va_openDriver() returns 0
xvba_video: XVBA_GetSurface(): status 2
[0x7f494cc02a78] avcodec decoder: Using VA API version 0.32 for hardware decoding.Szóval papíron működik, de a proci terhelés pont annyi, mintha nem használná a HW dekódert. Próbáltam az smplayert is, ott sem tapasztaltam eltérést a terhelésben, bár oda még hiányzik a vaapi-s gstreamer, azt még forrásból sem tudtam feltenni.
mszl: milyen DE-t használsz? A KDE alap hálózatkezelője pontosan kiírja az aktuális sebességet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #15787 üzenetére
A Xorg log az nálam is stimmel:
[ 11.286] (II) LoadModule: "fglrx"
[ 11.286] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so
[ 12.833] (II) Module fglrx: vendor="FireGL - AMD Technologies Inc."
[ 12.833] compiled for 1.4.99.906, module version = 8.98.2
[ 12.833] Module class: X.Org Video Driver
[ 12.842] (II) Loading sub module "fglrxdrm"
[ 12.842] (II) LoadModule: "fglrxdrm"
[ 12.842] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/linux/libfglrxdrm.so
[ 12.913] (II) Module fglrxdrm: vendor="FireGL - AMD Technologies Inc."
[ 12.914] compiled for 1.4.99.906, module version = 8.98.2
[ 12.914] (II) AMD Proprietary Linux Driver Version Identifier:8.98.2
[ 12.914] (II) AMD Proprietary Linux Driver Release Identifier: 8.982 $
[ 12.914] (II) AMD Proprietary Linux Driver Build Date: Jul 27 2012 20:37:56Ellenben a vainfo nem, és eddig minden disztrón pontosan ezt a problémát tapasztaltam:
vainfo
libva: va_openDriver() returns -1Ezt hogy oldottad meg?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vinibali #15760 üzenetére
Nem hiszem, plusz egy mai normális disztrón már a Catalyst telepítése teljesen automatikus, nem kell kézzel feltenni. Még Debian alatt is csak ki kell adni a csomag telepítés parancsot terminálban és megy minden magától.
Azt nem tudom, hogy html5 alatt mi történik, majd megnézem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vinibali #15757 üzenetére
A Catalyst az a zárt driver.
Amihez létezik vaapi Linuxon, az az mplayer és a gstreamer, mindkettőt fel kell tenni vaapi-s verzióban, akkor lehet pl. Smplayerben használni a vaapi-t. Per pill a gstreamer-vaapi -t nem tudtam felrakni még forrásból sem, így nem értem a dolog végére.
Hogy a Chromeban lévő flashplayer mit használ GPU gyorsításra, arról fogalmam sincs, de szerintem nem fog működni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Én nem ajánlok senkinek Ubuntu alapú disztrót. Ha rám hallgatsz, akkor maradsz a Debian mellett, nem véletlen van annyira sok leszármazottja. Leszeded a netinstallos telepítőt, az elején kiválasztod a neked tetsző alternatív DE-t a "gyári" Gnome2 helyett, és minden meglesz. (a köv. Debian kiadás egyébként XFCE-t fog használni)
Írtam két cikket korábban Debian témában, pont kapóra jön ide. Mondjuk ez a két módszer univerzális minden disztrón.
Itt megtalálod az fstab beállításait: [link] itt meg a ramdisket: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook 2560P - i5-2GEN I 4GB I 320GB I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest