-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Speeedfire
félisten
Nagyon jól most már az asztalin és a notin is az van, semmi gond sincs vele. Gyors és stabil. Minden csomag megvan rá ami kell nekem.
Sokkal jobban bejön eddig mint az ubi.
A parancssoros csomag telepítés is jobban átlátható.Nem lett meg a hiba oka, reinstall lett belőle.
kovaax: Régebben próbáltam már, de nekem desktopban nem jött be, kicsit "görcsösnek" találtam. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Vele beszéltem már, igazából azt sem tudta megmondani, hogy melyik disztrón melyik driverrel ment neki. írásait is olvastam, de azok már régiek, nem aktuálisak. Azóta meg vett nVidia karit, szal már nem tud segíteni.
Helyzet az, hogy Ubis tárolókat nem igen fejlesztik, a vaapi-s fájlok még áprilisiak, a launchpad, stb.-ről beszerzett frissebb repók ugyan elérhetők, de azokkal sem ment semmi.
-
veze
őstag
van hozzá csomagkezelés, de én a sajat magam által letöltött csomagot nem tudok hozzádni. csak a netről maga által leszedett csomagokbol válogathatok. ezeket fel is teszi rendesen.
Transmission is jo lenne, de az sincs a felkinalt lehetöségekben, anélkül meg nem tudom hozzáadni, külsö csomagbol. Azt sem tudom befolyásolni hogy honnan szedje a csomaginformációkat ( gondolom a gyártó oldalaról..)
a telepitővel feltett alkalmazásokat ki se lehet venni, erre sem kinal lehetöséget. eltávolítani csak a csomagkezelöből utolag feltett dolgokat lehet. na de ha nem lehet leszedni a feltelepitett az se lenne baj.csak tudnék másikat mellé..
lehet felteszem a 3.20-as firmware-t és abban még a régebbi van... jobbb ötletem nincs.. -
rigo88
aktív tag
a pirelli routerbe van dugva a pendrive (memóriakártya)
csak hogy tiszta legyen, ezt írja ami alapján gondoltam, hogy fut file server a routeren..:File Server
This page allows user to configure the File Server features to share files with desktops/laptops using Windows® 95, 98, NT 4.0, 2000, XP or other OS supporting NetBIOS/SMB protocol. If you have hard drive or flash disk connected to USB port, you may create sharing folder by specifying which device and directory(path) you would like to share.
ami alapján gondoltam, hogy a linuxos dreambox supportálja a smb-t, mivel a 3 lehetőség közül az egyik az az. (nfs, smb, cifs)
a címe: \\192.168.0.1\shared
nincs userrel/passal védve.
pc-ről (w7) elérhető, webftp-t is tettem rá, úgy is elérhető, mindenhogyan elérhető a világ végéről is. sőt a világ végéről is be tudok lépni a box ssh/telnet felületére, csak mountolni nem tudok semmit rá -
Speeedfire
félisten
Értem, szóval manapság már bárki írhat szakmai cikket hozzáértés nélkül ... Ezt sajnos szomorúan hallom.
Zolien: Szerintem azzal nincs gond ha valaki csak ubuntut vagy más "hájpolt" distrot használ, csak amikor a komolyabb neveket utólag csak odalökik, hogy "amúgy van debian meg gentoo is, csak azok ...."
Igen, azokkal kicsit dolgozni is kell. -
Sotho
őstag
Már húzom lefele a dvd-t
Kaptam egy sun ultra 5-öt azt nézegetem256MB ram 400Mhz ultrasparc IIi proci.
Sikerült egy 80 gigás ata hitachi vinyót beletenni csak le kellet korlátozni 32 GB-ra
A solaris 9 megy rajta de számomra tökéletesen használhatatlan a grafikus felülete. Ezért próbálkozok különféle linuxokkal. -
Phvhun
őstag
Univerzális kocka vagyok
Több nyelven programozok ( Html, Css, Php, Pascal, Delphi, C++*, Basic*, Javascript*, )
*Csak egy bizonyos feladat megoldására használtam, vagy már nem nagyon emlékszek rá.
Windowst nagyon jól ismerem/kezelem, linuxot már sokszor próbáltam, volt vele nagyon sok problémám, de mindent meg tudtam oldani, hackintosh is volt már, de csak azért mert iphone-ra akartam programozni egyik ismerősömmel, de aztán abból nem lett semmi.
Ismerek rengeteg programot mindenféle feladat megoldására, és alternatívát nagyon sokra.
Majdnem mindegyik ismerősöm számitógéphez kötődö problémái miatt hozzám fordul segítségért.
Értek még a quake3 engine-s játékokhoz elég jól, de persze ebből hasznom semmi nem lesz.
Grafikai dolgokban is otthon vagyok: Photoshop, 3dsmax, Eyeon Fusion stb..
3D studio max tanfolyamot végeztem.És még így a végére egy ömlesztett lista amikkel foglalkoztam és eszembe jut : Reverse engineering, Neural networks, Hack készitése Call of duty játékokhoz ( Csak tanulási célból ), Vírusirtók próbálgatása ( majdnem az összeset kipróbáltam már, de hogy minek.. ), Windows buherálása kivül belül, éés sorolhatnám még.. )
Érdekel még a robotika, és minden ami ezzel kapcsolatos.
És a legnagyobb problémám az, hogy itt kavarog a fejemben egy csomó dolog, de ha nem megyek el egyik irányba komolyabban akkor kb semmi értelme az egésznek.
-
DreaD88
tag
Köszi az 5letet...
Bele is vágtam, a program letöltve és feltelepítve, de nem indul el (csak forog a "homokóra", a tálcán megjelenik a program, majd eltűnik), innen megtudtam, hogy miért...
Kell az a php5 gtk valami...Innen pedig megtudtam, hogyan telepítsem és minden megy is szépen, egészen a './configure'-ig eljutok, majd 'make'-nél:
make: ***NO targets specified and no makefile found. Stop.
megakadok...Tipp, hogyan tovább? :/
-
FixY67
senior tag
Persze... keresgélek. Miután kipróbáltam előbb VirtualBox(!) alatt, majd xen domU-ként a legújabb OpenSolaris-t és kis híján elsírtam magam. Sebességben nehéz lenne alulmúlni azt, amit ma művelt. Nekem meg még mindig kellene valami stabil, nemwindows alap a virtuális gépeim alá.
A VB-s lassúság csak azért imádnivaló, mert ugye mindketten a néhai Sun gyermekei és úgy emlékszem, natív környezetben ennyire nem lassú a Solaris.
-
FixY67
senior tag
Épp azért kezdtem nézegetni a netinstallt, mert a live-ról nem volt hajlandó már vmware-ben sem települni.
Ahogy elnézem, hóttmindegy, melyik tükrön keresgélek.
A "szervert kell beállítani" volt ahol feladtam. Nincs megadva konkrét CentOS cím, továbbkeresni meg egyszerűen lusta voltam.
---Apropo lustaság: lehet, hogy a CentOS sem nyerő... eredetileg azt akartam megnézni, hogy xen-ből vagy kvm-ből újabb verziót hoz-e magával, mint mondjuk a debian lenny vagy az ubuntu intrepid. De utóbb, félálomban mintha találtam volna valamit, hogy ugyanazok a verziók vannak itt is és asszem, ennél a pontnál adtam fel a kutatást.
(fedorát már korábban, mert rettenetesen instabilnak tűnt a friss verzió vmware player alatt).---------
szerk: nem győzöm hangsúlyozni, mostanában iszonyat lusta vagyok, ha linux témában keresgélni kell... -
FixY67
senior tag
És létezik olyan CentOS változat, amit egyetlen médiáról (CD/DVD image) lehet telepíteni?
Ott elakadtam, hogy nem volt kedvem öt vagy hét CD-t letölteni és megírni, DVD-ből csak torrent file-t találtam, azt meg nem használok, a netes installer meg... hát finoman szólva nincs agyonautomatizálva - tőlem várja, hogy találjam ki a telepítő anyag elérési útvonalait...
(debian alapú rendszerek legalább gyárilag tartalmazzák ezeket, én meg lusta vagyok)
ui: Fedora már valahol 12-nél tart, nem? Redhat-ből meg csak 5.x-ig láttam...
-
FixY67
senior tag
Azért köszi az összefoglalót!
(megjegyzem, már a RedHat 2.0-ért is pénzt kértek - igaz, akkor még a könyvért és a CD-kért, net, pláne nagy sávszéllel, nem volt jellemző (itthon) - sajnos már nincs meg sem a könyv, sem a CD-k)
Amikor a #9320-t írtam, akkor ott tartottam, hogy a RH nagyjából tiszta volt, de valahol az oldalukon volt egy megjegyzés, hogy ők támogatják a Fedorát. És itt elakadtam, hogy ha ez így van, akkor mi van a CentOS körül? Írtam ide, aztán elkezdtem turkálni és végül találtam egy oldalt, ahol leírták:
A Fedora gyakorlatilag egy a RH által pénzelt fejlesztés, ami a RHEL előtt jár és ha találnak benne valami érdemleges anyagot, azt átteszik a fizetős verzióba is.
A CentOS, meg elvileg egy "kiherélt" RHEL, amiből szintén elméletileg kiirtottak minden redhates hivatkozást és nem GPL-es(??? - így írták, de szvsz inkább a nem free licensz alatt kiadott programokra gondoltak) szoftvereket.Ami nekem mostanság komoly (lelki) problémát okoz: doksiból CentOS 5.2 a legfrissebb, holott már 5.4-nél tartanak. Ráadásul ez a dokumentáció a RHEL leírása, még a "RedHat" szövegek, copyright-ok is bennemaradtak. Valahogy olyan érzésem van, hogy linuxos környezetekben egyre erősebben csökken a dokumentáció készítési hajlandóság.
(megértem valahol a fejlesztőket, én is mocsok mód utáltam sokáig az ilyen munkát, nade akkoris...)
-
Speeedfire
félisten
red hat
debian
slackware
suse
freebsd (mondjuk ez nem linux)
gentootöbb nem is igazán jut eszembe
ezek a főbb vonulatok ha jól tudom
nem állt szándékomban e-háborút kirobbantanimindegyiknek jó kis leírásai vannak, ha jól tudom akkor a gentoonak és a slackwarenek kicsit foghíjasabb de ott is meglehet mindenre találni a választ
-
-
nekem is így néz ki:
/dev/sdb2 on /media/SATA type fuseblk (rw,allow_other,blksize=4096)
/dev/sda2 on /media/Win7 type fuseblk (rw,allow_other,blksize=4096)
/dev/sda5 on /media/ISO type fuseblk (rw,allow_other,blksize=4096)
/dev/sdb1 on /media/Temp type ext4 (rw)
/dev/sdb3 on /media/Film type fuseblk (rw,allow_other,blksize=4096)
/dev/sdb5 on /media/Download type fuseblk (rw,allow_other,blksize=4096)
/dev/sdb6 on /media/mp3 type fuseblk (rw,allow_other,blksize=4096)az fstab pedig így:
/dev/sdb2 /media/SATA ntfs-3g auto,defaults 0 0
/dev/sda2 /media/Win7 ntfs-3g auto,defaults 0 0
/dev/sda5 /media/ISO ntfs-3g auto,defaults 0 0
/dev/sdb1 /media/Temp ext4 auto,defaults 0 0
/dev/sdb3 /media/Film ntfs-3g auto,defaults 0 0
/dev/sdb5 /media/Download ntfs-3g auto,defaults 0 0
/dev/sdb6 /media/mp3 ntfs-3g auto,defaults 0 0 -
FixY67
senior tag
Jó kérdés, nem tudom. Ennyire mélyen nem merültem még el a linux gyönyöreiben.
De a dologhoz az is hozzátartozik: számomra nem teljesen tiszta, mi a funkciója a userspace drivereknek. Ahogy az sem, hogy miképp lesz az ntfs-ből fuseblk.Az biztos, hogy umount és egy sudo mount /windows/C után is így nézett ki.
-
FixY67
senior tag
Bocs, ha tévednék, de szerintem te itt összekeverted a PXE-t és a szervizprocesszort!
A szervizprocesszor (ami gyakorlatilag egy etherneten elérhető konzol) való arra, hogy távolról tudj matatni a gépen - pl. indításkor ki tudd választani a boot eszközt - a PXE pedig arra kell, hogy hálózaton elérhető eszközről tudj bebootolni akár egy diszkekkel nem rendelkező gépet is.
-
ivivan
tag
Ilyenkor csak újrahúz, frissít, kész. max 2 óra.
Nem igazán vágom hogy gondolod. Gondolom kétfelé particionálnád a vinyót: egy rendszer és egy többi részre és a rendszer partíciót húznád újra. De miből gondolod, hogy az, aki feltörte oda rakta a dolgait? Többnyire a /var/... vagy a /home/... tudnak írni az ilyen esetben, amit viszont a te módszereddel nem cserélnél le...
Mi van azzal a tűzfallal? Legalább valami hardveres akármi van előtte?
Egy ici-pici iptables alapú izét raktam rá, kb 10 sor, de ezenkívül semmi. És most elbizonytalanodtam, hogy egyáltalán boot közben lefut-e az a script!
-
PuMbA
titán
Igen,az összes felsorolt lejátszóban van többmagos támogatás,hiszen 2009-ben ez már alap. Hiába állítom be 2 szálra az SMplayer-t akkor is egyet haszál. 100%-on megy az egyik mag a másik pedig 10-20-on az Xorg miatt. Ugyanez a videó tökéletesen megy Ubuntu 8.04-en és Windowson mindenféle állítgatás nélkül és mindenféle lejátszóval. Ez egy akkora bug ,mint egy ház,de leszarják.
-
PuMbA
titán
"Lehet a gyári csomag nem támogatja a muti kórt."
Eddigi Ubuntukba és Fedorákba támogatta,most direkt szívatnak a fejlesztők vagy mi?"Szerintem ez inkább a lejátszó program sara. Miket használsz?"
VLC,xine,mplayer,totem.
Biztos nem a lejátszó program,mert a VLC 0.9.9-es verziója (Ubuntu 9.10-ben 1.0.2 van) meg használt több magot Ubuntu 8.04-en.Sweet Lou 6: akkor neked is csak egy magon megy,ugyanis a másik magon az a 20-30% az Xorg server miatt van és nekem is váltakozik a két mag között,de az csak amiatt,hogy egyszer az egyik másszor a másik magnak adja a feladatot az ütemező. Egyenlőnek kell lennie a %-oknak nagyjából,nekem régen egyenlőek voltak amikor ment rendesen...
Ezzel meg tudnátok nézni? [link]
-
floatr
veterán
Nem is értem egyébként ezt az egészet. Hirtelen ötlettől vezérelve feldobtam egy vm-be, és érdekes módon majdnem minden működött tökéletesen. A bubihoz képest egy késztermék. Ha lesz időm, írok róla egy kis szösszenetet.
Egyébként fent van a rsyslog, de maga a log file nem létezik, így a (k)log viewer is elhasal.
-
Speeedfire
félisten
sd-vel nemtok mit kezdeni, ebbe a szutyokba edo kell
sd-ből tudok kukázni még bőven a padláson
de ígyis annyira halott a gép h nemtom mit tudok kihozni belőle
annyira megtetszett a linux a 633-as gépemen h a p1-es géppel is akarok valamit kezdeniMajor Major: énis a dsl-on és a puppy linuxon gondolkozok
-
rtom
senior tag
Conky honlap és ubuntufórum több ezer conkyrc-vel. Sztem számodra nem lesz probléma, de csak hogy segítsek: az conkyba emlékeim és az alábbi parancsod kiemenete alapján az
exec aticonfig --od-gettemp | grep Temperature | cut -c20-25
sorra fogod kapni a GPU hőmérsékletet. Terminálban teszteld le, hogy a cut utáni értékekre mi lesz jóaz enyém csak tipp.
-
H_Zozo
tag
Én nem találtam, elméletileg az lcdproc telepítése után a /user/local/lib/lcdproc/ könyvtárban kellene lennie egy ks0108.so filenak. De ez sajnos nekem nincs, így kell az előzőekben leírt driver hozzá.
Ha hazamegyek megpróbálom ezt a fordítósdit, remélem sikerül. A módszert egyébként már próbáltam, de azt írta nincs ilyen parancs. Valószínűleg nem volt kicsomagolva vagy nem a kicsomagolt könyvtárban voltam.
Elméletileg ha puttyal bemegyek a gépbe a kitömörített mappába, akkor működnie kellene?
Ez a gcc meg make még nem világos. Ezek nem lehetnek benne a FreeNAS-ban alapból, vagy telepíteni kell őket? Ha igen, az hogy történik? -
-
bambano
titán
Nem az ibm megfejéséről szól a történet, arról szól a történet, hogy hogyan lehetne egy má$ik nagy kedvenc érdekében azt a vetélytársat lesöpörni a piacról, amelyik már a sec jelentés szerint is komoly aggodalomra adhat okot a részvényesek számára.
A csatamezőn az sco meg a novell lövöldözik éppen, de a vezénylő parancsnokok sapkáján nem ezek a címkék vannak.
Annál is mocskosabb a történet, mert ha hinnénk a látszatnak, akkor itt egy híres, ős linuxos cég perel egy linuxos céget védjegy bitorlási okkal, ami önmagában nonszensz.
-
Bikkrom
senior tag
A Compizra is meglett a válasz, minden ablak és asztal izeg, mozog, hajlik, dől, görög, pörög, forog stb.
Jött is egy "gond" hirtelenjében.Egy ilyen Gembird mini usb bluetooth-t dugtam rá a gépre, a felső sarokban meg is jelent a BT jel de "Új eszköz beállítás"-ánál amikor a PIN-t lehet megadni eszközt is kellene választani de nem látja a BT adaptert. Teendő?
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Total Commander
- OpenWRT topic
- Milyen légkondit a lakásba?
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Garmin topik
- Milyen videókártyát?
- Milyen okostelefont vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- BestBuy topik
- Motorola Edge 30 Ultra - a 200 megapixeles kérdés
- További aktív témák...
- Beszámítás! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Apple iPhone X, 256GB, Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest