- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali notebookos kérdések órája
- HP notebook topic
- Fujifilm X
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Samsung Galaxy Tab S6 - letett valamit az asztalra
- Gaming notebook topik
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Vezetékes FEJhallgatók
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
bambano #23361 üzenetére
Hát, ennyire nem ismerem a Unix filozófiáját, mindenesetre nem rég programoztam Linux alatt soros portot, ill. GPIO-kat, és ott a portkezelés úgy zajlik, hogy fájlokat olvasol és írsz egy virtuális meghajtón. Amit én mondtam, a kvázi ugyanez, tehát nem lehet messze a Linux filozófiájától.
-
válasz
DrojDtroll #23357 üzenetére
Virtuális meghajtóra (tehát gyakorlatilag a RAM-ba) kirakod egy fájlba a változókat.
-
Még mindig nem értem ezt.
Adott 2 merevlemez, plusz egy RAID1 tömb 2 merevlemezből. Mindegyik új szereplő a rendszerben, mindhármat én formáztam, raktam össze, mountoltam, stb. Az egyik Samsung utána írható olvasható, ugyanúgy samba alól is, ahogy kell. A másik Samsung írható olvasható, de samba alól nem. A WDRED RAID1 tömb pedig, ahogy már írtam, sehonnan. chmod mindent megoldott, de nem értem, mitől ilyen rapszodikus az egész. -
Tegnap megjöttek a merevlemezek, össze is raktam egy RAID1 tömböt. Minden rendben ment, fel is mountoltam, első ránézésre minden rendben. Második ránézésre viszont nem tudom írni, merthogy nincs jogosultságom. Mi lehet az oka?
-
válasz
Jester01 #23277 üzenetére
Én is itt kerestem a hibát, de aztán véletlenül lett meg. Nem lőttem le a gépet, amikor nem indult el, mert el kellett szaladnom az eredeti SSD-ért. Mire visszaértem, elindult a rendszer. Emlékeztem, hogy ennyit akkor vár, ha nem sikerül valamit az fstabból felcsatolnia. Úgyhogy belenéztem az fstabba, és bizony ott volt még a swap. A gpartednek ki kellene kommentelnie, valamiért mégsem teszi meg. Szóval a kiterjesztés után érdemes ránézni az fstabra újraindítás előtt. Most baba a rendszer, és végre működik a smartmontools demon is, dobja a teszt üzeneteket indulásnál.
This message was generated by the smartd daemon running on:
host name: homerserver
DNS domain: [Empty]
The following warning/error was logged by the smartd daemon:
TEST EMAIL from smartd for device: /dev/sdf [SAT]
Device info:
SAMSUNG HD642JJ, S/N:S1AFJ90S107202, WWN:5-0000f0-00b012720, FW:1AA01113, 640 GBMost már jöhetnek a WD RED-ek. Csak ne lenne ilyen horror áruk.
-
Uraim, köszi a tippeket!
Közben leszedtem a legfrissebb Clonezillat, és kinyomtam USB-re, gyönyörűen összedobta nekem a GRUB-ot is. Visszagondolva, szerintem a másik csak GRUB1-et tudott, ez lehetett a gond.
Közben feljött egy újabb kérdés. Most terjeszteném ki a partíció méretét, és közben arra jutottam, hogy kilőném a swapot, mert nincs rá szükségem (RAM van, hibernálás nincs), és SSD-n amúgy sem szerencsés. Gparteddel próbálkoztam, az ki is tudja kapcsolni, aztán swap, majd partíció törlése, végül kiterjesztés. Ha ezután megpróbálom elindítom a rendszert, nem töltődik be. Odáig jutok, hogy futnak a pontok, hogy az OS töltődik. Mi lehet az oka?
-
Mivel szoktatok, ha szoktatok lemezt klónozni? Van egy 32 GB-os SSD-m, 60 GB-osra költöznék. Clonezillaval klónoztam disk to disk (de nem 1:1 másolat), de a GRUB-ot nem tudta összerakni. Elindult elsőre az OS, de most meg gondjaim vannak, és ki is írt valami verziós hibát, meg hogy cserélve lett a meghajtó.
Mivel klónozzak, hogy ne legyen ilyen gondom? ddrescue? -
válasz
zserrbo #23238 üzenetére
A VNC-ből a legtöbb openszósz, a TeamViewer szerintem nem az. Illetve, ha jól rémlik, nem is teljesen free. Valamint előre be is kell lépned egy fiókba, nem?
Ha jól tudom, van X11-nek is az RDP-hez hasonló megoldása, bár én nem próbáltam.
Mindegy, a lényeg, hogy ha biztonságos kapcsolatot akarsz, akkor kell egy VPN (kötelező), és az alá már mehet egy VNC. -
Szívok a smartmontools démonnal. Felraktam egy ssmtp-t hozzá, az gyönyörűen működik. Viszont a démont hiába állítom be, hogy indulásnál dobjon egy üzenetet, csak nem akar. Senkinek nincs vele tapasztalata?
OFF: Ma nyomtam fel a Lubuntu 14.10-et (én elég régóta lubizok a homeserveren), nagyon jó release-nek tűnik.
-
válasz
bambano #23059 üzenetére
Yepp, hétvégén hosszú áramszünet volt, ezért leállítottuk a szervereket. Szabályosan, ahogy kell. Újraindításnál már nem indultak a rendszerek, szinkronizálni kellett a tömböket. Ugyanezen szervereken volt már RAM-hiba, táphiba, és egyszer lehalt a SAN vezérlője is. 2 év alatt mindez.
Az SSH-m meg azóta sem megy. Mit csináljak? Több gépről próbáltam.
-
Az mitől lehet, hogy az SSH login egy ideje nem működik?
-
Köszi, Uraim!
-
válasz
CPT.Pirk #22993 üzenetére
Ez nem V-Sync-es probléma szokott lenni? Van lehetőség bekapcsolni?
Más: van Linux alá SMART figyelő? Kiolvasni bármivel ki tudom, de nekem olyan kellene, ami folyamatosan figyeli, és üzen (email), ha gond van. A la HD Sentinel, csak Linuxra. Ha jól tudom, ennek a linuxos variánsa nem tud ilyet. Bambano, Te biztos tudsz ilyet.
-
válasz
Jester01 #22986 üzenetére
Nem tudom magam lemérni, mert ettől függ, hogy 2db 3 TB-os (R1) vagy 3db 2 TB-os (R5) lemezt veszek. Tudom, hogy RAID5 esetén 4 TB-om lenne, de ha nem tudom normálisan megvalósítani, akkor inkább hagyom.
A Celeron 847-em kb. 1,5x annyit tud, mint egy Atom 330, de az sem túl bivaly.
Itt vannak egyébként összehasonlítható eredmények: [link] Ez alapján nagy eltérés nincs a RAID1 és RAID5 között (eléggé meglepő), de az is igaz, hogy ez meg egy E7400-as CPU (Core 2 Duo), ami szintén nem gyenge. -
-
Sose hallottam róla. Nagyon jó a leírás is, és benne van, ami nekem érdekes: It covers creating and mounting btrfs file systems, resizing btrfs file systems online, adding and removing devices, changing RAID levels, creating subvolumes and snapshots, using compression and other things.
Te használod esetleg? Egyébként az általad linkelt SnapRAID oldalon szereplő összehasonlítás szerint a SnapRAID sem lehet rossz. Valaki azzal futott már köröket?
-
Ok, közben futottam még pár kört. Jelek szerint kevesek ezek a CPU-k ehhez. Elbírnak vele, de egy rebuild akár 50-60 óra is lehet.
-
válasz
bambano #22970 üzenetére
Néztem egy ext4-zfs összehasonlítást, nem volt jobb átvitelben a zfs, igazából csak a hibajavítás miatt lehet érdekes. RAID5-ben egyértelműen jobb volt az ext4 teljesítményre. Viszont elég ijesztő, hogy az Avotononon 80% feletti terheléseket produkált a RAID5.
Ugyanakkor azt olvastam, hogy ez csak SSD-nél lényeges, HDD-ket vidáman kiszolgál egy gyenge CPU is.F34R: Zavarni nem zavar, nekem elég, ha elbír vele. A mai trendekkel ellentétben én nem streamelek róla, médialejátszóként sem üzemel. Egyszerű fájlszerver. Ugyanakkor viszonylagosan gyenge a CPU.
-
Oprendszer csere nem lesz.
Lubuntu van fent már évek óta, nagyon jól bekonfigoltam, nincs kedvem ennek újra nekifutni. Egyedül a owncloud hiányzik, az majd a RAID után jön.
Szerintem megpróbálom a RAID 5-öt, mert 3db 2 TB-os merevlemez olcsóbb, mint 2db 4TB-os, csak azzal nem vagyok tisztában, hogy ez mennyire terheli a processzort. -
Hi,
ide írom, mert szerintem itt vannak a leginkább tapasztaltak a témában.
Linuxos homeserver.
Első kérdés: Raknék össze egy RAID tömböt, de nem tudom, hogy melyik lenne a bölcs döntés. RAID 1 vagy RAID 5 (sw)? Mennyire terhel megy egy Sandy bridge Celeront (17W)? Igazából a szervernek az elsődleges feladata, hogy hálózati meghajtó, itt tároljuk a családi fotókat, doksikat, stb. 4 hotswap fiók van, de nem mindet akarom felhasználni, így RAID6 nem lesz. A sebesség csak addig releváns, hogy annyit tudjon, amit az 1Gbites háló elbír.
Második kérdés: konvertált már valaki MDADM-mel RAID1-et RAID5-re?
Harmadik kérdés: ZFS RAIDz. Válasszam inkább az MDADM helyett? Ez tud konvertálást?Köszi előre is.
-
Hali,
Ubis topikban nem tudtak segíteni, szóval ide tolom az arcom.
Felraktam ma egy Mintet (ubi), és szinte tökéletes, de:
- nem bírom felgyorsítani a flesst. Van benne egy Haswell i5, de én egy 6870-et használok kimenetnek. Feltettem a legfrissebb AMD (zárt) drivert is, de nem sok minden változott. Kicsivel jobb, de még mindig elég gyatra.
- recseg a hang. Borzalmasan. De csak olyankor, ha valami éppen megszólal. Amúgy csend van. Éppen most jött ki a legfrissebb Retek meghajtó, befordítottam, és ez sem javult meg.Soha nem volt hasonló problémám, gyanítom, hogy túl friss a vas. Bár ez csak a hangra lenne magyarázat.
-
Hi!
Két (három) kérdésem volna:
Örököltünk egy Debianos szervert. Van rajta Samba share és levelező is, de rajta volt a domain kiszolgáló is (samban keresztül). Azt hittem, a felhasználók jelszavai ilyenkor mindenhol megegyeznek, de nem. Hogyan tudom kideríteni egy mailfiók jelszavát? Megváltoztatni?Hogyan tudok az otthoni Lubuntumon:
a.) X11 szervert futtatni login nélkül.
b.) Valamelyik magyar dyndns szerveren IP-t frissíteni (dyndns.hu preferált)Köszönöm!
-
válasz
Pszihonaranc #17498 üzenetére
Én azt ajánlom, nyisd ki az összefoglalót...
-
-
Jó reggelt,
nálam már így van beállítva.
#17353: Igen, lehetséges, külföldi topikokban is azt olvastam, hogy a Win7 lesz a ludas, mivel Vista alatt ez nem tapasztalható.
#17354: Win7 laptopról. Csak a másolási ablakból leolvasható adatokból vettem ki.
#17355: ~36MBps sem túl rózsás, de azzal azért már együtt lehet élni.Ezeket majd mind végigjárom. Nincs jó hetem. Legyakta a nagy gépemet a Gigabyte @BIOS-a. Még a dual bios sem működik. Totál halott. Állhatok neki kívülről flashelni az IC-t. A HP notim dögledezik, ötödikre sikerül bekapcsolni. Vettem feleslegesen egy HP P400-at kártyát.
-
1,5MB/s a tipikus, néha felmegy 3-ra. Elég ijesztő. Elvárás kábelen 100 körül lenne, wifin meg ami éppen kifér.
Tavaly egy HP Microserveren WHS2011-gyel simán jött az elvárt érték, most némileg erősebb konfig van.
Lubuntu 13.04 van amúgy fent, Sandy Celeron, 4GB RAM, SSD, stb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali notebookos kérdések órája
- HP notebook topic
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Fujifilm X
- Milyen routert?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Milyen légkondit a lakásba?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest