Új hozzászólás Aktív témák

• urandom0

senior tag

Lecseréltem az oprendszer a Raspberrymen.
    Eredetileg Fedora IoT-ot akartam rá, de háromszori próbálkozásra sem sikerült elindítanom az installját, aminek magától el kellett volna indulnia. Sebaj, gondoltam, úgyis kísérletezős kedvemben vagyok, feldobtam rá egy Devuant. Oké, frankó, működik, és nagyon gyors, csak hát na... az összes disztróm systemd-es, vannak systemd service fájlaim, én systemd-re vagyok berendezkedve, úgyhogy gondoltam, legyen inkább Debian (Raspberry Pi OS), mégis csak ez a hivatalosan ajánlott rendszer RPi-re.
    Ez is felment, frankó, működik, elkezdtem összerakni a dolgaim, Apache virtual hostok, radicale, stb., na a radicale elhasalt, egy csodálatos hibaüzenet (valami ilyesmi volt, hogy requests.exceptions.SSLError: HTTPSConnectionPool(host='www.url.com', port=443): Max retries exceeded with url: (Caused by SSLError(SSLError(336265225, '[SSL] PEM lib (_ssl.c:3837)')))) és fél méter traceback kíséretében (persze, ezt is úgy kellett kikönyörögni tőle, alapból csak az stdout-ra logol). Valószínűleg valami Python hiba lehetett, amit azóta javítottak, de Debian-ig még nem csorgott le a javítás.

Na jó, mondom, a Debian nem a barátom, keressünk mást. Mivel úgyis RHEL-alapú rendszert akartam rá, elkezdtem vacillálni a Rocky és az AlmaLinux között. A Rocky jelen pillanatban népszerűbb, úgyhogy az ment rá.
    Feltelepítettem, beállítottam a szokásos dolgokat, hozzáadtam az RPM Fusiont (ez hozza magával az EPEL-t is), és összeraktam a radicale szerverem, és most teljesen jól működik. Általános használat közben egy kicsit lassabb, mint Devuannal, illetve hát a dnf jóval lassabb, de legalább minden működik.
    Egyetlen egy hibába futottam bele, segfaultot dob, ha kbdrate-tel állítgatom a billentyűzetet, de ez valami RPi specifikus hiba lehet, mert másnál is előjött már évekkel ezelőtt Raspbian alatt.

Új hozzászólás Aktív témák