- Analóg fényképezés
- Már csak több évre szóló szerződésekben gondolkodnak a memóriagyártók
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Konkrét irányba vinné a kínai AI-t a Kínai Félvezetőipari Szövetség vezetője
- Házimozi haladó szinten
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Autós kamerák
- Modding és elektronikai kérdések
- Kezdő fotósok digitális fényképei
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
wetomi
aktív tag
Sziasztok!
Néhány hete eltűntek a jelszavaim és fogalmam sincs, Chromium, vagy KDE Wallet, vagy oprendszer között, vagy ezeken kívül van probléma (nyilván felhasználói oldalon van egy probléma, hogy nem volt backup, de ezen lépjünk túl).
Chromium böngészőt használok openSUSE Leap 16.0-val. (jó pár év alatt nem kevés frissítést és disztró főverzió váltást élt túl). A KDE Wallet jelszókezelőhöz látszólag van hozzáférése a Chromiumnak és ezzel párhuzamosan Chromium jelszókezelője pedig üres, de emlékeim szerint korábban ott voltak elmentve az adatok és tulajdonképpen nem is a KDE Walletben.
Azon felhasználónevek, amikhez korábban volt jelszó elmentve, azok megjelennek a böngészőben, mint korábban mentett bejelentkezési adatok, de jelszó nem elérhető hozzá.
A szokatlan, hogy ha egy weboldalon bejelentkezek az általam megadott jelszóval, akkor a Chromium felajánlja a felhasználónév+jelszó párosának elmentését (hiszen üres a jelszókezelő), de ezt követően valójában mégsem ment el semmilyen adatot.
Nem tudom konkrét frissítéshez sem kötni a jelenséget. Amikor először észrevettem, akkor vártam pár napot és további frissítésekkel próbáltam előre menekülni, de nem lett megoldás. Az sem kizárt, hogy a gyerek nyomkodott el valamit, de ennyire nem láttam még belemászva a gépbe (elég kontrollált körülmények között engedem a gépen mesét nézni az életkora miatt).
Néztem a böngészőben használt profilt és még itt érzek szokatlan dolgot. "Személy 2" nevű profil látszik a böngészőben, de nincsen másik sem. Totál nem emlékszek, hogy az előző években bármikor is foglalkoztam volna plusz profilok hozzáadásával, kezelésével, törlésével.
A december-januári időszakban többször volt olyan, hogy hosszabb uptime, vagy altatás után a Singleton fájlokat törölni kellett, mert különben nem indult a Chromium, de a jelszavakkal akkor még nem volt gond.
Van ötletetek, hogy milyen irányba induljak a jelszavak keresésével?
-
-
vibra
tag
Sziasztok !
SegÍtséget kérnék hang hibával kapcsolatban.
A gép Intel NUC6CAZY Linux Mint 21 XFCE ( 5.15.0-174 Kernel ).
A hiba jelenség, hogy zene lejátszása közben random egy-egy pillanatra megakad a hang, de csak ha a netről hallgatok zenét. A YT-on és a Spotify-on nagyon sokszor meghallani a Shortwave-n viszont még nem vettem észre.Wifivel 5GHz-en kapcsolódik a gép a hálózathoz.
Az alábbi beállÍtásokat elvégeztem, de nem sokat javult a helyzet.
- BT letiltva
- wifi energiagazdálkodás letiltva
- pulseaudio latency módosÍtva ( default-fragment-size-msec= 10 )
Amit még találtam a témában az a TCP Streamer használata, ezt még csak próbálom.Esetleg lenne még valami más megoldás?
-
Rhino666
addikt
válasz
kristof123
üzenetére
Van kulonosebb oka annak hogy nem SSD-t hasznalsz? Instant megoldana az osszes parkoltatasos problemat. Az ilyen pici winyokkal csak a baj van (foleg laptopba rakva), 10+ TB alatt nem igazan latom ertelmet a technologianak.
-
kristof123
őstag
-
Rhino666
addikt
FYI: Devuan Server alapból nem telepít NTP klienst. Kellett pár hónap ahhoz hogy elcsússzon az óra annyira, hogy észrevegyem a problémát. Mondanom sem kell, jó móka volt debugolni.
-
Ablakos
addikt
$ lsblk
nvme0n1 259:4 0 476,9G 0 disk
├─nvme0n1p1 259:5 0 1G 0 part /boot/efi
A sudo gdisk /dev/nvme0n1p1 miért mondja, hogy:Found invalid GPT and valid MBR; converting MBR to GPT formatin memory. THIS OPERATION IS POTENTIALLY DESTRUCTIVE! Exit bytyping 'q' if you don't want to convert your MBR partitionsto GPT format!A rendszer erről a partról indul. Nem akarom piszkálni ezt a partíciót, csak a másik lemezen akartam ennek egy "tükör" tartalék efi partícióját létrehozni és ekkor botlottam ebbe.
-
Ablakos
addikt
válasz
Ablakos
üzenetére
A szokásos figyelmetlenségem. (de fejlődöm, mert telefonnal videóra veszem a telepítést így kiderült a hiba)
A/boot/efi rendben volt mountolva, de a partíció típusa Linux-on maradt és nem Linux EFI system. Csak a település legvégén szállt el az installer.
Most már végre előállt az alkotás.
-
-
Ablakos
addikt
Mielőtt élesben próbálkoznék, asztali gépen kísérletezem. De itt is natívan akarom telepíteni az opensuse szervert. 2db nvme, a korábbi instrukciótok alapján csak az első lemezen /boot/efi, raid1-ben (titkosítatlanul) swap és raid1-ben btrfs subvolumeokkal.
A telepítés vége felé mindig elszáll a telepítő. Nem tudom mit rontok el?
-
bambano
titán
válasz
Ablakos
üzenetére
Hogy a régi raid1 metadata módszerrel kell létrehozni a raid1-et, és akkor működik.
Az új metadata módszer a raid kötet első blokkjára teszi a szuperblokkját (ki volt az az agyhalott, aki ezt kitalálta), ezért a raid kötet nem ismerhető fel sima fájlrendszerként, a régi meg a végére tette. -
Ablakos
addikt
Szerver telepítésnél úgy emlékszem a /boot/efi is ajánlott raid1-be tenni. (bármelyik lemez vacakol, akkor is elindulhat a rendszer stb.) A yast2 telepítő figyelmeztet, hogy nem garantált az indulás az EFi partíció raid1-ben.
Most mi a mondás erre a szituációra? -
Vasti74
senior tag
válasz
Ablakos
üzenetére
Nem tudom manapság hol tart a világ, de régen a szolgáltató (internet szolgáltató) smtp szerverét használtuk erre a célra (relay, ha jól mondom, de már tényleg rég volt ;-). Akkoriban a GMail.nél engedélyezni kellett valahol ezt a lehetőséget, de mintha valami gondok is lettek volna vele néha, szóval jobb a békesség, meg a szolgáltatónak amúgy is van, működni is szokott, ennyi.
MTA téren is érdemes körülnézni: én még exim-et használtam, a sendmail tudtommal mindig körülményesebb volt. Gondolom van több alternatíva, érdemes valami egyszerű megoldást találni ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
Sub-ZeRo
üzenetére
Bocs, nem követtem a történetet, de én a NAS-t NFS-en csatolom fel linux alatt.
Az fstab-ban csatolom, és az kell, hogy a uid - gid egyezzen a két oldalon.
Én ezt úgy csinálom, hogy a telepítéskori első felhasználót utólag módosítom, a többit meg eleve úgy adom hozzá, ahogy a NAS-on van. Az első lépés persze elkerülhető, ha van egy "admin" felhasználód 1000-es uid - gid párossal, és a többit meg eleve úgy adod hozzá, hogy egyezzenek ;-) -
Ablakos
addikt
Nem sikerül a sendmail/relay beüzemelése. Számtalan leírást végig olvastam, de a log "Connection timed out with smtp.gmail.com" bejegyzést ad.
Terminálban: ~$ telnet smtp.gmail.com 587
Trying 142.251.127.109...
Connected to smtp.gmail.com.
Escape character is '^]'.
220 smtp.gmail.com ESMTP 5b1f17b1804b1-488940e075esm243847685e9.9 - gsmtp
HELO smtp.gmail.com
250 smtp.gmail.com at your service
^]
telnet> quit
Connection closed.Remélem jól gondolom, hogy ezek szerint "csak" a sendmail configom lehet rossz?
-
válasz
lionhearted
üzenetére
Terminal alatt azt értem, hogy ha terminal alatt megyek rá, vagy adom ki az adott parancsot, ott be tudok lépni a rendszerbe, látom mi van a szerveren. De ha indítok egy fájlkezelőt és rámennék, hogy bele tudjak nézni, nem enged.
Na terminálon keresztül nincs ilyen. Ott be tudok lépni. Nem dob hibát. Itt meg ezt írja.
-
Lenry
félisten
válasz
MasterMark
üzenetére
arról megy a vita, hogy ez az első kis lépés a nagy behódolás felé.
-
-
Dißnäëß
nagyúr
fyi (kezdőbe tettem)
Érdekel a véleményetek, ki hogy látja.
-
-
Ablakos
addikt
Az envir. bejegyzésbent az ssh agent ezt mutatja:
declare -x SSH_AUTH_SOCK="/run/user/1000/gcr/ssh"A flatpak alkalmazásban viszont ez látszik:
*** System environment variables:SSH_AUTH_SOCK=/run/flatpak/ssh-authPróbáltam override -olni a flatpak filesystem bejegyzést, de nem akar a jó helyre mutatni. Van erre valami jó megoldás? (vagy inkább standard kézzel telepítése az alkalmazásnak)
-
Ablakos
addikt
Az agentbe több private kulcsom is be van töltve. Amikor ssh -zom soha nem kérdezi melyik kulccsot használjam. Mi alapján találja ki, melyik kulcs a jó, mert mindig betalál. (a kulcs megjegyzések össze-vissza nem user@hostname alapján vannak)
-
Ablakos
addikt
"miért kell neki shell?"
www-data tulajdonában van a webhely és a nevében akarok mindent elkövetni. (pl. drupal config fájlokat módosítani)
Terminálban eddig úgy csináltam, hogy a su "-s /bin/bash" paraméterrel kapott ideiglenes login shellt a www-data. (Ahogyan írtad, alapból nologin shellje van ennek a tech. usernek.)Most már ssh kulccsal is elérem a www-data usert közvetlenül DC-vel távolról, de shell nélkül ez jön: "This account is currently not available."
Ezért még elkövettem a "chsh -s /bin/bash www-data"Lehet vadhülyeség, amit alkottam, de nem tudtam jobbat kitalálni.
-
Ablakos
addikt
válasz
urandom0
üzenetére
Az volt a terv: Desktop linuxon (DC) grafikus ablakban akartam belépni egy távoli szerverre www-data userként.Mivel nincs jelszava a www-data usernek, ezért csak (sudo) su paranccsal lehet terminálban is kapcsolódni. Ráadásul a sudo jelszót pipolva akartam átadni, de a mondás szerint rossz ötlet.
Elengedtem ezt a jelszavas akármit.
Készítettem ssh kulcsot és valódi shellt a www-data usernek. (jelszava továbbra sem lesz)
Működik, ez a vége.
Köszi mindenkinek a tanácsokat. -
sonar
addikt
Most nem azért de ez a www-data nem egy technikai user akinek nincsen shell-je?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Analóg fényképezés
- Battlefield 6
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- Már csak több évre szóló szerződésekben gondolkodnak a memóriagyártók
- Asztalos klub
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- További aktív témák...
- HP EliteBook 640 G9 - i5-1235U 16GB 1000GB 1 év garancia
- HP EliteBook 640 G11 Core Ultra 5 125U 32GB 1TB FHD 1 év gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Ulefone RugKing 4 Pro
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B760 i5 14600KF 32GB DDR5 500GB SSD RX 9070 16GB be quiet! Pure Base 500DX 750W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Így műküdik és terminálon látom is mik vannak benne. Fájl kezelőben is megjelenik a mnt mappa de nem tudok hozzáférni. Nem értem. Lehet meghaladja a képességeimet de samba alatt könyebb volt a megosztás. :/