Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Micro Four Thirds
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Házimozi belépő szinten
- Felújított ősi tekercsekre hangol az új AMD Software
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- SSD kibeszélő
Új hozzászólás Aktív témák
-
Savage5
senior tag
válasz
Zoli329 #1298 üzenetére
De akkor elvileg jobban járok egy 1066-os RAM-mal, ami megy ekkora Mhz-en 4-4-4-12-t, mint 800-assal, ha azt fel is bírom tornászni 1000 Mhz-re, akkor az időzítés szerintem romlik, legalább mindegyik egyet. Direkt azért kérdeztem, hogy ne ütközzek RAM-gátba, ha próbálom majd a CPU-t rángatni.
-
csongi
veterán
válasz
Tituszazeb #1293 üzenetére
6 K körűl lehet venni OEM-es FSP tápot. Ahoz a konfighoz még elég az is. Ha alapfeszes tuningnál maradsz, vagy csak minimális feszt emelsz.
jut eszembe. Ugyan azt a gyári hűtést adják a többi procihoz is,ha nem emelsz feszt, egyenlőre elég a gyári hűtés is. De azért a szoba hőmérsékletét nem árt figyelembe venni, hogy mikor mennyin járatod a vasat.
[Szerkesztve] -
Savage5
senior tag
Nekem viszont az lenne a kérdésem, hogy A64 X2 mellé beteszek mondjuk egy A-Data 1066-os RAM-párt, akkor mi történik? Elindul egyáltalán a masina, és ha el, hogy változtatja, vagy hogy állítja be a RAM osztóját a BIOS-ban? Gondolom, ugyanúgy megy a dolog, mint egy max. DDR400-ig támogató lapnál és egy 466-os memóriapárnál: 400-on fog menni a RAM (jelen esetben 800-on, ha annyit támogat max. az alaplap). Most fordult meg ez a fejemben.
-
Savage5
senior tag
válasz
Tituszazeb #1293 üzenetére
Ha a Deltás tesztnél lévő konfigurációt elvitte egy 450-es (400-as is elég lenne), akkor a tiédet is elvinné, az meg szerintem nem drága, inkább megéri többet költeni tápra, nem azon érdemes spórolni, mert a gagyibbak tényleg magukkal ránthatnak 1-2 hardvert... De less meg még egy pár táptesztet itt a PH!-n, főleg a konfigurációkat hasonlítsd össze és nézd a fogyasztást: [link].
Mod: egy kis összehasonlítás ár alapján is, ez is sejtet már valamit:
Tápegység: Mercury 400W/450W vadiúj 1 év garancia AKCIÓ: 3900/4500,-
Tápegység: Chieftec 400W GPS-400AA 12cm fan, PFC 1 év garancia: 11.500,-
[Szerkesztve] -
Tituszazeb
tag
Szóval táp mindenekfelett!
csak ne lennének ilyen drágák(egy szegény, szerncsétlen diák vok
)
tehát a rendszer stabilitása szempontjából a táp még a hűtésnél is fontosabb.
egyébként új táp nélkül nagyon kockázatos akció lenne?? -
szab.tam
nagyúr
válasz
Tituszazeb #1287 üzenetére
motocorder kolléga adta az ötletet:
[link]
itt be kell ütni pl: 1.4v@1.5v és megadja hogy melyik lábakat kell rövidrezárni. egyelőre az látszik már, hogy sokkal magasabb fsb-ket is bír. a végső stabil bruttó órajel mennyi lesz, még nem tudom. most megyek a hűtőért. este teszt, aztán közzéteszem, szerintem olyan 3.3 ghz krül, a 800-as ramok pedig cl5-ön kb. 940. ez még csak sacc. -
Savage5
senior tag
válasz
Tituszazeb #1286 üzenetére
-
Savage5
senior tag
válasz
szab.tam #1285 üzenetére
De nálad 450-es Chifi figyel be, az meg jóval fölötte van egy 350-es Mercuryhoz képest. Én még fizikailag nem sok mindent bántottam egy hardveren, max. hűtőt cseréltem, újrapasztáztam gyári dolgokat 1-2 kondenzátort (de nem az egész alaplapon!). Ha ellesek jópár dolgot, talán nem ijedek meg a voltmodoktól és a drótozásoktól.
-
Savage5
senior tag
válasz
Tituszazeb #1283 üzenetére
Szerintem azzal kezdd, hogy lecseréled a tápot valami normálisabbra, ha a gyári 350-es egy Mercuryt takar. És nem árt beszerelni előre, hátulra egy-egy légkavarót. Én ezek nélkül nem vágnék egyenlőre bele, de vannak nálamnál jóval merészebb vállalkozók.
-
Tituszazeb
tag
Sziasztok!
Nemrég vettem egy gépet, és a procit egy kicsit (vagy nagyon) húzni szeretném.
A konfig: AMD Athlon X2 3600+ , ABIT KN9-S , 2*512- 800 Mhz-es Kingmax memória, Galaxy 7600GS GDDR3 , 256 MB, gyári Galaxy hűtés (nem Zalman sajnos), Hitachi 80 GB-os SATA2, 8 MB cache, NEC DVD író, Mercury KM84 ivory ház, 350W gyári táppal.
csak cpu venti van, rendszer venti nincs. Szerintetek belevágjak egy kis húzásba komolyabb hűtés nélkül? vagy túl rizikós lenne? -
csongi
veterán
válasz
Deathmatch #1240 üzenetére
Kerülendő egy alaplap.
-
Savage5
senior tag
válasz
szab.tam #1273 üzenetére
Az a 4 sarkos lefogató csak LGA775, azaz Intel CPU esetén értendő, de nézd meg a 2. linket is. Ott van socket AM2-s változat. A pár csavarra meg azt értettem, hogy ha ki kéne szedni a lapot a házból, mert csak úgy lehetne feltenni a processzorra a hűtőt, akkor is megérné ilyen hűtő esetén szerintem, de a 2. linken lévő képek nem azt tanusítják, hogy ki kéne szedni az egészet...
[Szerkesztve] -
szab.tam
nagyúr
válasz
Savage5 #1272 üzenetére
már faragtam be hűtővel, úgyhoy most lehet, hogy adom a műhülyét. amit megértettem.
''nem kell csavargatni'' - gondolom arra érted, hogy nem kell az alaplapot kiszedni, és mindent atomjaira.
''meg azt a pár csavart megérné szerintem kiszedni'' - milyen pár csavart kell kiszedni?
ha jól látom, akkor ez nem a 2 karmon fekszik, hanem a 4 sarkon lévő csavaron? ezt a hűtőt akkor simán a 4 sarkon rácsavarom? vagy hogy is van ez?
most néztem be aházba. a keretet, amin a gyári hűtő fekszik, 4 fehér műanyag akármi tartja. azt kell kiszednem. és azt hogy kell?
[Szerkesztve] -
Savage5
senior tag
válasz
szab.tam #1271 üzenetére
[link]
''A hűtő, mondhatni, klasszikus formájú. Az alaplapra merőlegesen álló ventilátor és borda hőcsöveken keresztül kapja a meleget. Tuningos hűtőknél szokatlan, hogy a felfogató rendszer maradt az alap LGA775-ös, tehát nem kell csavarozni vagy kiszerelni az alaplapot.''
Ez LGA775-nél, de AM2-nél sem kell csavargatni: [link]. Meg azt a pár csavart megérné szerintem kiszedni. -
szab.tam
nagyúr
válasz
motocoder #1264 üzenetére
azért elsőre mellbevágott valami! amikor kiszedtem a procit, és ránéztem a foglalatra, valahogy minden másként volt. persze, az ábra a proci lábait mutatja, nem a foglalatét...
elég kényes dolog, az első patkót sikerült beleejtenem a házba, remélem nem fog semmit rövidrezárni. sebészek előnyben, remegő kéz hátrány.
nagyon hasznos linket küldtél, még egyszer thx.
ha pedig megsütöm a procit, rendkívül foglak úúútálni! -
Djuree
félisten
válasz
Kiskutyák #1265 üzenetére
a proci fsb-jét kell feltolnod, de ezzel együtt emelkedik a memó órajele is, ezt nem lehet kikerülni, de ezzel ne foglalkozz, elég akkor foglalkozni vele ha nem megy 2400-on, de nagy valószínűséggel menni fog.
ha nem megy:
lassan emeld a feszt (+10% megengedett max.)
ha így sem megy akkor:
a memet oszd vissza 667-re. -
Kiskutyák
aktív tag
Szevasztok!
Tudna nekem valaki segiteni tuning kérdésben?
ASUS M2N-E, AMD A64 X2 3800+, 3*512 DDR2 (800) ram, ASUS GeForce7600GT 256, 250 GB Samsung SERIAL ATA2, AC FREEZER 64 PRO, 2 rendszerhűtő hátul 2 rendszerhűtő elöl!
Szeretném a procimat felhúzni 2400 MHz-re!Mit kell beállitanom a biosban?Elég,ha csak a proci órajelét húzom fel vagy a feszültséget is fel kell vinnem (az most auto-n van)?
A ramhoz is hozzá kell nyúlni????????
Köszi
üdv -
szab.tam
nagyúr
válasz
motocoder #1260 üzenetére
ááááá! csak nem bírtam ki! megpatkoltam a foglalatot, így kaptam +0.1 v feszt. simán viszi a 267-es fsb-t is, lehet, hogy feljebb is, de addig fölösleges, amíg nincsenek 1066-os ramjaim. első nekifutásra nagyon keményen melegszik, ide már kevés a gyári hűtő... orthosnál pillanatat alat 70 fok fölött van, és levág a gép, valszeg a meleg miatt. nem akarom megsütni, így szerzek hűtőt, majd utána tesztelek. úgy érzem, hogy egy ilyen 235x14=3290-en simán menni fog. ezt még a cl4-es 800-as ramok is bírják cl5-ön 940-en. a mem olv 9700, írás 9400, másolás 9100. de hűteni kéne. a ramok szerintem ezt még bírják, majd nyomok egy memetestet. de a procinak meleg.
várok is rögtön jó léghűtő javaslatot. de olyat, amihez nem kell fabrikálni, és nem kell alaplapot kiszedni, átmenő csavar, stb, hanem simán beleakad a foglalat körüli keret két karmába. -
motocoder
aktív tag
válasz
szab.tam #1254 üzenetére
Kiprobálltam a 1.55 öst több lyukast is de az nem müködött.
Ez a 3.3+4.4-es 0.05 Voltot adott neki ezzel stabilabb lett.1,27>1,32-re emelkedett.
A biosba a feszt manualissan a maximális 1.3v-ra raktam.
Én csak az fsbt állitottam igy értem el ezt az eredményt. A ramot te is vedd vissza.
Nyugottan kiprobállhatod nem rontja el.
Majd linkelj te is egy everestet kiváncsi vagyok az eredményedre.
[Szerkesztve] -
szab.tam
nagyúr
válasz
motocoder #1253 üzenetére
thx, kipróbálom holnap. legfejjebb megint nem lesz 1 hétig gépem...
de hát a kiváncsiság! már régebben találkoztam ezzel az oldallal, még bartonos időkben, ott a szorzózár oldás lett volna az eksön lényege. csak maerás lett volna állandóan ki-betenni aprocit. de itt egyszeri a mutatvány. gyári hűtőm van, így 1,5-nél többet nem kap. még adhatnék neki 1,55-öt, de az már sok, és egy lyukba 2 drót is kéne (3.2-3.3)... (gruppendrótozás)
[Szerkesztve] -
AtHoS
nagyúr
válasz
szab.tam #1248 üzenetére
A memória kiteszteléséhez:
1. A Memória beállítást tedd kézileg DDR2-800-ra BIOS-ban, így a lehető legmagasabb működesi frekit tudod majd elérni
2. HT szorzó menjen nyugodtan 1X-re (vagy 200MHz)
3. Ha a memónak tudsz adni feszkót akkor emelj rajta
4. Prociszorzót tedd 10-re, így a proci nem szól közbe
Most indulhat a memótesztelés az alapfreki emelésével Orthos - Blend ajánlott a teszteléshez.
Indulj alacsony alapfrekivel és pl. Everestben nézd, hogy éppen hol tartasz
10x250-nél 1000MHz a memófreki!!!!! -
AtHoS
nagyúr
válasz
szab.tam #1243 üzenetére
Az max alapfreki kiteszteléséhez:
1. A Memória beállítást tedd kézileg DDR2-400-ra BIOS-ban, így elég lassú lesz, hogy ne az korlátozzon mikor emeled az alapfrekit
2. HT szorzó menjen nyugodtan 1X-re (vagy 200MHz)
3. Ha a chipsetnek tudsz adni feszkót akkor emelj rajta
4. Prociszorzót tedd jó kicsire. pl. 6
Nos ha minden igaz, akkor már mehet is a teszt -
szab.tam
nagyúr
válasz
motocoder #1244 üzenetére
nem kevertél össze 2 dolgot?
1: cool and quiet
2: ''A SATA II interfész Native Command Queuing (NCQ) elnevezésű, intelligens rendszere fontossági sorrendbe állítja az egy időben megkapott utasításokat, és prioritásuk szerint hajtja végre azokat. A rangsorolási folyamat növeli a meghajtó teljesítményét.'' -
szab.tam
nagyúr
első sorban azokat az x2-es tesókat kérdezem, akik próbálkoztak már kis szorzó + magas fsb mellett viszonylag magas mem frekivel.
1. próba: 15x214=3210; ram: 8-as osztó: 800 cl4
2. próba: 14x229=3206; ram: 7-es osztó: 916 cl5 (+ sok fesz!)
ezek tesztelt, működő beállítások.
arra szeretnék rájönni, hogy mi az alaplap és a proci párosnak az fsb maximuma. ezért bekapcsoltam a ram flexibilitás kapcsolót, ami nálam arra hivatott, hogy a cpu:ram osztót magától rugalmasan állítsa, azaz nem feszesen, tehát egy 250x12=3000-nél nem 6-tal osztja le a ramot, (mert akkor effektív 1000 mhz-en kéne menjen), hanem vlalmilyen nagyobb osztóval számol, így elindul a gép.
de valamiért ez nem mindig működik tökéletesen, nem írom hosszan le, mert ez most nem érdekes.
ezzel a technikával eljutottam 12x255-ig. az alaplap elvileg 300-ig támogatja az fsb-t.
látszólag ellentmond, (a ram flexibilitás bekapcsolva) de valamiért azt gondolom, hogy a ramok állják az útját a további fsb emelésnek.
ha a ramoktól elvonatkoztatunk, (feltételezzük, hogy űber-brutál ramok vannak a gépben) létezik, hogy 255-nél vége van az fsb-nek?
aránylag gyenge alaplapom (Asrock AM2NF3-VSTA), de erős procim (6000+) van.
az egésznek az a lényege, hogy szívesen vennék egy geil ultra plusz kitet (1066 mhz, cl4). mert ha bírná a proci + lap a 267-et, akkor 12x267=3204; ram 6-os osztó mellett menne eff. 1068-ban.
még az is megoldás lenne, hogy kölcsönkérni 2 olcsó 1066 cl5-ös kingmaxot (azt, ami kb.20k)
[Szerkesztve] -
TomBoy1986
veterán
Köszönet az infokért, bár mindössze elméleti síkon érdekelnek ezek a kis procik
-
Geffry
aktív tag
válasz
Deathmatch #1240 üzenetére
Távol álljon tőlem hogy okoskodni akarjak, de szerintem itt [link] van a helye a kérdésnek, illetve ott is tanyáznak azok akik tudhatják a választ...
-
Deathmatch
tag
Sziasztok!
Alaplap MSI K9N Neo-F alaplapról kinek mi a véleménye/ tapasztalata?
vagy inkább maradjak a Gigabyte GA-M55S-S3 lapnál? -
motocoder
aktív tag
[link]Itt van a 6400+-rol egy link:
Sajnos a biosom nem támogtja. -
Vandit.
addikt
válasz
TomBoy1986 #1224 üzenetére
Már múlhéten is volt Hammonnál.
-
csongi
veterán
válasz
Undeadthomas #1230 üzenetére
Abit KN9S, árban ott van ahol az általad megnevezett többi lap. Stabíl élg jó tuning potenciával.
Asrock-al egy a baj, a feszt nem tudod benne emelni. -
Gyuri27
félisten
válasz
-
Savage5
senior tag
válasz
Egy Abit alternatíva, bár árban nem biztos, hogy az: [link].
-
Zoli329
addikt
válasz
Abitból a KN9S jó vétel, pontosan nem tudom ezekhez képest hol helyezkedik el árban.
-
Undeadthomas
csendes tag
4600+ X2 es am2 es procin godnolkodk csak nem tom milyen deszkát tegyek alá
Amit nézem az:
Gigabyte GA-M55S-S3 nforce 550-el
Asus M2N nforce 430-al
Asrock ALIVENF5-eSATA2+ nforce 520-al
ezzek ugy egy árba vannak 100ft az eltérés köztük melyik lenne a legjobb véttel
és az Abit lapokról mi a véleményetek mert abbol sok fajta van de nem nagyon láttok roluk teszteket. -
Zoli329
addikt
válasz
Beszerezhető. Sok árlistán láttam már.
Mondjuk én nem cserélném el a 4000+-om rá. Azt max 5600ra. (talán 5200re ha kipróbált) -
Olasza
aktív tag
Nos, én is beléptem. X2 3800+ F2, de az alaplapom nem hajlandó neki 1.25 Voltnál többet adni.
Ez a max. Pedig az előző procinak simán lehetett adni +0.2V-ot is. Így marad minden alapon.
-
AtHoS
nagyúr
válasz
Ezért is linkeltem be pár eredményt a jobbik fajtából is, mert 1 prociból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Bár ez a pár ''jobbik'' sem csinál szerintem nyarat, ha általánosságban nem követi őket a széria. Majd pár hét múlva, mikor már több példány is gazdára talál és jobban elterjed ez a széria, lehet igazából ítélkezni felettük
-
Gyuri27
félisten
válasz
TomBoy1986 #1221 üzenetére
ezért irtam amit
bár a kedves társak adhatnának normális értelmezhető infót, ha már kérdést tesznek fel -
katt777
félisten
válasz
bucilali #1216 üzenetére
Én is rájöttem, ezért is küldtem az imént hsz-t, amelyből, úgy véltem, kiderül, hogy az eladó nem állt feladata magaslatán (ezért is küldtem az S939-es listát). Alighanem, így visszanézve, rosszul fogalmaztam. Ráadásul a nekem ajánlott állítólagos proci Machester magos volt (állítólag), de éppen a fentiek miatt erre már nem tértem ki. Kerülöm az említett üzletet.
Szóval bocs a félretájékoztatásomból adódott rossz infóért mindenkitől, és kösz a javítást (nem kell 2x).
[Szerkesztve] -
katt777
félisten
válasz
bucilali #1212 üzenetére
Nem AM2-re gondoltam. Azt írtam, AM2-be kerestem procit, de amit ajánlottak (5600+), az 939-es volt, mint kiderült, és új. Azt nem tudom, melyik nagykerből akarták beszerezni, mert tévedésük kiderülése után nagyon nem akartak a témával foglalkozni. Tehát csak azt tudom mondani, hogy ez állítólag létezik (a kapható legnagyobb volt a kérdés, ha jól emléxem), de beszerezhetőségét tekintve nem tudok segíteni.
Az eladó szakértelménektekintetében itt egy lista 4800+-ig:
[link] -
sosperecek18
őstag
válasz
attila199207 #1213 üzenetére
Egy 350w-os Fsp tökéletes lesz...
-
attila199207
tag
köszike a segitséget télleg sokat segitetél ! hát még kicsit sportoltam és ugy néz ki hogy a 33 is össze gyülik minden rokont lehuztam kicsit ! MSI Radeon RX1950PRO 256MB 256bit DDR3 PCI-E most erre halytok csupa jot mondtak rola
anyit szeretnék még meg tudni hogy elég-e neki egy 350 watos táp? -
Gyuri27
félisten
válasz
VaniliásRönk #1209 üzenetére
irtam: valóban jóra gondoltam de rosszat irtam a +0.5v-l.
Tehát így helyes +0,05v és így 1,4v összesen.
Ezt láttátok már [link]?
[Szerkesztve] -
Gyuri27
félisten
válasz
zsámoly #1200 üzenetére
Hát akkor a ramok miatt szerintem felesleges mert ugye 667-n tudja a cl4-t. 800-n cl5 Azért egy mezei kingston-tól ez elég jó.
Mint irtam 100-200MHz nem hoz annyit mint ha a ramokat lassabban hajtanád.
Természetesen a biosban. Pontosan melyik menü hanyadik sora nem tudom, de a lap totyikjában megmondják.
VaniliásRönk: természetesen +0,05.arra is gondoltam ezért írtam 1,4v-t. Természetesen így kerek.
TomBoy1986: természetesen ha am2 akkor csak windsor lehet. Bár azért a stepping nem mindegy. Szerintem.
[Szerkesztve] -
MooN00
aktív tag
válasz
TomBoy1986 #1205 üzenetére
Kicsit info hiányos a dolog, mert ha s939-esre gondolt , akkor lehet Manchester magos is....
-
TomBoy1986
veterán
válasz
Gaben26 #1198 üzenetére
A 3800+ csak Windsor magos lehet, szóval ha szerencséd van, akkor 2600MHz-et is kihozhatsz belőle, természetesen nem alapfeszültségen.
A feszültséget ne emeld 1.5V fölé (1.3V az alap). Ennek fényében próbálkozz,ha további információra van szükséged, akkor ez segíthet: [link] -
zsámoly
tag
válasz
VaniliásRönk #1202 üzenetére
Valóban.
0,05 akart az lenni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800XT 16GB Pure Base 500 White 1000W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Prémium! Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! R5 5600X / RTX 4060 / 32Gb DDR4 / 1TB SSD
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest