- VR topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- A GravaStar analóg klaviatúráira nem mondható, hogy konformisták volnának
- Bluetooth hangszórók
- iPad topik
- OLED TV topic
- Átlátszó, vezetékmentes YUNZII klaviatúra numerikus paddal
- TCL LCD és LED TV-k
- Philips LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
vlevi
nagyúr
válasz
King Unique #120632 üzenetére
További linkeken azt ecsetelgetik jó hosszán, hogy az SSD-re is megy valamilyen defrag, ha szükséges, legfeljebb havonta egyszer.
Azt boncolgatják, hogy Hdd-nel a file rendszer fragmentacioja nagyobb mértékű teljesítmény csökkenéshez vezet, ezért van szükség a defragra.
SSD eseten annyira nem egyértelmű a helyzet, mert az SSD nem lassul le attol, hogy fragmentáltak a fileok, mert végülis magán az SSD-n amúgy is szétszórtan vannak tárolva a blokkok, érre a file rendszer nem is tartalmaz információt, az az SSD firmware dolga.
Viszont maga a file rendszer nem bír el bizonyos mértékű fragmentacioja nagyobbat, ezért kell havonta egyszer azt rendberakni.
Én sem tudom eldönteni, hol az igazság.Az viszont a w10 ilyen jellegű bugjaira nem mentség, hogy ez azért jó nekünk, mert félévente új rendszert kapunk, w7 eseten viszont 10 évig csak egy rendszer volt.
-
vlevi
nagyúr
válasz
King Unique #120622 üzenetére
Ebben a linkben van szó az SSD defragról.
"...azonban sokkal súlyosabb gondra derült fény vele kapcsolatban..." -
vlevi
nagyúr
válasz
#12901120 #120620 üzenetére
Nekem mondod?
A legeslegelső W7 publikus bélát próbaképp felraktam 2009 májusában a gépemre, egy rövid próba erejéig. Az a rövid próba addíg tartott, amíg az év októberében meg nem jelent a végleges változat, akkor cseréltem le a Core2Duo gépemet (amin a bétát használtam) egy i5-re, és vele a dobozos W7-re. -
vlevi
nagyúr
válasz
Dumi86 #120615 üzenetére
Miért is lenne másképp, mint az összes korábbi build updattel???
Most azt olvastam a PC fórumon, hogy a lemezkarbantartó nem jegyzi be az utolsó karbantartás idejét, ezért állandóan b***tatja a meghajtókat (SSD-t is) a W10.
Megnéztem, tényleg úgy szerepeltek a meghajtók, mintha sosem futott volna rajtuk semmi, pedig az alapértelmezett heti-re volt kapcsolva.Fenntartom a korábbi véleményemet, hogy ennyi elb***tt frissítés azért a W7-nél nem volt.
-
vlevi
nagyúr
-
vlevi
nagyúr
válasz
Cs1csó #120569 üzenetére
Hát, igen, sajnos vannak meg ilyen egzotikus szoftverek, amik miatt nemhogy a régi rendzsert, de a régi vasat is meg kell tartani, és óvni meg a széltől is, nehogy valami baja légyen.
Ez olyan, mint amikor Cobol programozókat keresnek. Azt se azért, mert abban kezdik az új projektet, hanem mert már az is nyugdíjba ment, aki 20 éve átvette az előző fejlesztőtől:)MasterDeeJay: Nem próbáltatok meg virtual gépen (Wmvare) futtatni?
-
vlevi
nagyúr
válasz
King Unique #120559 üzenetére
Olvastam valahol, hogy a Microsoft is tévézi, hogy abbahagyja a 32 bites rendszerek támogatását.
-
vlevi
nagyúr
válasz
adi mester #120514 üzenetére
Média creation tool.
Az megcsinálja az uefi, mbr telepítéshez is használható módon.
Az esetek jelentős részében szerintem a rufus használata felesleges. -
vlevi
nagyúr
válasz
Kupszi #120182 üzenetére
Asus B450 lap, és Ryzen5-3600,G-Skill 16GB 3200-as memória, videókártya Nvidia 1060.
Ez a konfig így hibátlanul megy a 2004-es Win10-en.
A chipset driverek az AMD honlapjáról lettek letöltve, de úgy látom már van frissebb chipset driver, már tőtöm is, mert június 3-n adták ki, a májusi win10 frissítéshez.
[link] -
vlevi
nagyúr
válasz
SunMount3r #120111 üzenetére
Videókártyád van?
Mert az én E5400-as gépemben egy Intel G41 chipsetbe integrált alaplapi VGA vezérlő volt, ami kábé a desktopot tudta elvinni, de már a 720p-s YT videók is beszaggattak vele, mert hardveres gyorsítás az kb sehol nem volt rajta.
És emiatt nagyjából használhatatlan manapság egy ilyen gép, mert a benne lévő 2 processzormagot teljes egészében felemészti az alap windows funkciók, a desktop, és a böngésző kiszolgálása. Nekem legalábbis ez volt a tapasztalatom. Legrosszabb Ubuntu Linuxxal volt, ott volt olyan, hogy hosszú másodpercekre megállt még az egérkurzor is. -
vlevi
nagyúr
válasz
SunMount3r #120109 üzenetére
NX, PAE, SSE2
Én úgy emlékszem, hogy ezek a követelmények nem a w10, hanem a w8.1 valamelyik frissítésénél jelentek meg. Illetve, mintha csak az NX lett volna az új követelmény.
De én korábban próbáltam w10-t telepíteni Core2duo E5400 CPU-ra, gond nélkül felment, meg a 64 bites is.Ha jól látom, T4300-rol van szó, és az Intel honlapja azt írja, ez a proci támogatja az NX-t, szóval hajrá :)
[link] -
vlevi
nagyúr
válasz
King Unique #120085 üzenetére
Nekem nem volt bajom az aero felülettel.
Természetesen most csak a UI felől közelítem meg a dolgot, mert, hogy belül rengeteget változott, azt nem vitatom, és nagy részének az előnyeit biztosan eszre sem vesszük, csak használjuk, anélkül, hogy feltűnne.
De pl nálam a font renderelés, ami nagyon nem tetszik, az UWP felületen nagyon látványosan randa, szálkás vacak, de az alap segoe ui is jobban nézett ki hetesen, mint most. És ez nem csak régi szép emlék, képernyő mentéseket elnézve látszik.
Az, pedig, hogy az UWP letisztult-e, vagy igénytelenül semmilyen, az már egyéni ízlés kérdése. De próbáljak cukrozni a kutyaszart ezzel a szín átmenetes blur-os hatterrel, hat, szerintem úgy meg rosszabb :)Az előbbi cikkre reagálva, viszont nagyon sok olyan dolog is van, amit bevezettek, aztán eltűnik. Ilyen volt a w8 start képernyője, a sets, az élő csempék, és lehet folytatni a sort. Kísérleteznék, de nagyon nem jón be nekik a UI megújítása.
-
vlevi
nagyúr
válasz
#86564352 #120078 üzenetére
Természetesen.
Látszik rajta, hogy az egész még akkor kezdődött, amikor a Windows Phone-al próbálkoztak. Az egész Metro, Modern UI, majd UWP-re átkeresztelt dolog ehhez kapcsolódik.
Értem én, hogy telefonra kellett egy keretrendszer, mert ott mégsem lehet a 30-40 éves Winapi-ra fejleszteni, de a Windows Phone kimúlt, desktopra pedig senkit sem érdekelt az UWP felület, és az áruházuk se nagyon.
Volt pár próbálkozás, tulajdonképpen ma is ugyanazok az alkalmazások vannak fenn a store-ban, amit a Win8 megjelenésekor kezdeti lendülettel írtak a fejlesztők, de azóta alig valami.
Látszólag az UWP alól is kezd kihátrálni a Microsoft, mert ugyebár itt vannak az élő csempék, amikről az a hír járja, hogy meg fognak szűnni. Megintcsak arról van szó, hogy a Windowsos telefon nyitóképernyőjén ezek még akár működőképesek is lehettek volna, de desktopon a startképernyő nem létezik, a startmenüben meg olyan rövid ideig tartózkodik az ember, hogy értelmetlen az élő csempéről beszélni.
xBox talán, ahol más a helyzet, de azt meg nem hiszem, hogy ilyesmire használnák az xBox tulajdonosok.Amikor bedurvulok, akkor eszembe szokott jutni olyan dolog, hogy a Microsoft kidobhatná az elmúlt 7-8 évet, és wisszatérhetne a 7-es Windowshoz
De ilyet nem írok, mert letiltanak innen. Persze, vannak dolgok, amiket betettek a 10-esbe, és hasznos.
Paint3D, pl
És biztos sok olyan dolog is van, amit én (és az átlagfelhasználók nagy része) nem használ, nem is tudja, hogy van.
Amíg a melóhelyen 7-es volt, itthon pedig 10-es, valamiért sosem volt olyan érzésem a melós gépen, hogy valami hiányzik, és az otthoni gépen sem éreztem sosem olyat, hogy hű, ez mennyivel jobban működik 10-es alatt, 7esen. -
vlevi
nagyúr
válasz
krealon #119764 üzenetére
"Akkor te is elkovetted a Windows ellenes fo bunt."
Ez mondjuk a Microsoft fő bűne a userek ellen.
Mert mi a legáltalánosabb Windows javítás? Indítsd újra a gépet.
Erre beletették azt a marhaságot, hogy ha ki is kapcsolod, akkor se kapcsoljon ki, gyűljön csak a sok szemét a memóriában, hogy aztán a következő kikapcsolásásnák is megmaradjon.
Cserébe mit nyerünk vele? Állítólag gyorsabb az indulás, de ez csak HDD-s gépeken mérhető, ellenben sokkal lassabb a leállítás, mert a memóriatartalmat ki kell írnia (mint egy hibernálásnál), a merevlemezre. -
vlevi
nagyúr
2004-es verzióban előjött egy számámra nem túl jó változtatás.
Korábban a hangkeverőben, ha lenémítottam egy alkalmazást, az nagyjából véglegesen megjegyezte, és az a program többet nem adott ki hangot.
Most, a 2004-ben, ez a némítás csak addig tart, amíg be nem zárom a programot.
Ez így természetesen nem jó. -
vlevi
nagyúr
válasz
VGYke #119323 üzenetére
Óóó, már nagyon régen megjelent
King Unique írta, #119281
Már frissítettem is vele a rendszert, nemrég települt,hát, fogjuk rá, olyan mint volt
Legalábbis remélem, rosszabb nem lesz. -
vlevi
nagyúr
válasz
Fernet #119308 üzenetére
Mert szerintem téged is elért az az átok, ami engem. Az egyik külső usb2-be vinyomat valamelyik frissítés óta (jopár honapja) nem kezeli a w10, csak usb2-n. Ha usb3-ba dugom, csak kínálódik, de annyira, hogy még a billenytuzetet, egeret is lekapcsolja. Csak akkor hagyja abba, ha kihúzom azt a Hdd-m, és átdugom usb2-be.
-
-
vlevi
nagyúr
válasz
Lauda #118980 üzenetére
Sajnos nem kell ahhoz mókolt telepítő, hogy ez az összegző frissítés ne menjen fel.
Nekem Win10x64 Home van, MCT-vel készített telepítőt raktam fel, és nálam is jelentkezik frissítési hiba, igaz, a hibaüzenet más.
(#118587)
Nekem is ott áll, akármit csinálok vele, scf, dism, softwaredistribution mappa törlés megvolt, nem megy fel.
Windows telepítőt nem indítottam még csak.
Majd meglátjuk, hogy, ha jön a májusi update, akkor az mit kezd vele. -
vlevi
nagyúr
válasz
pinnacle #118941 üzenetére
Sose lesz tökéletes.
UWP-ben, és abban a néhány Winapi programban, ami erre már fel van készítve, működik a dolog, mert ezesetben az alkalmazás natív méretben fut, a nagyítás nagyjából úgy történik, hogy nagyobb betűméretet, ikonokat, satöbbit használ az alkalmazás. Normálisan sajnos nem tudom leírni, de kb ez a helyzet.
Más programoknál viszont ez nem működik, ezért ott a Windows nagyítja fel a képet, kb úgy, mintha te paintban ránagyítanál. Ettől lesz kockás szélű, homályos, szutyok. Annyira, hogy ha most előveszem a Visual Studio-t, és csinálok egy vadiúj Winforms alkalmazást, akkor a képernyő, betűméret mértékegysége a pixel. Abból csak úgy lesz felskálázás, ha 1.25 pixelt jelenít meg a Windows 1 helyett, mert a megírt programot nem. A Windows intéző átáll az új, nagyobb betűméretre, de az elindíott alkalmazás az marad az eredeti betűméreten, csak a Windows nagyítja fel az ablakot 125%-al.
IOS-en, Androidon azért működik ez a dolog tökéletesen, mert ott csak az újabb fajta, az UWP-re hasonlító alkalmazások vannak, amik dinamikusan méretezhetők, ott a felbontás nem fizikai, hanem logikai mértékegységen alapul, Windows alatt sajnos a programok jelentős része még mindíg a régi Winapi-ra épül, ott pedig nem nagyon volt szempont a méretezhetőség. -
vlevi
nagyúr
válasz
kukulec #118867 üzenetére
A rendszer nyelvét bármikor, bármelyik Windows kiadásban változtathatod.
Vehetsz bármilyen windowst, az esetek túlnyomó részében csak a sorozatszámára van szükség (meglévő gép újra telepítése esetén még arra sem)
Telepítőt érdemes egy 8gigás pendrivera megcsinálni a Microsoft oldaláról letöltött MCT (Media creation tool) segítségével. Ez mindíg a letöltéskor legfrissebb változatot tölti le, telepítéskor dől majd el, hogy Home, vagy Pro változatot kérsz-e telepíteni. -
vlevi
nagyúr
válasz
Troy. #118621 üzenetére
Az esetek túlnyomó részében nem szükséges rufust használni.
UEFI rendszernek nem kell boot partició, csak egy fat32-es pendrive.
A pendrive-ra rámásolod a Win10 iso tartalmát, és szinte biztos, hogy el fog indulni vele a telepítő.
Media Creation Tool is csinál bootolható pendrive-t, ráadásul az megcsinálni UEFI, vagy BIOS-os gépek indításához is. -
vlevi
nagyúr
válasz
King Unique #118591 üzenetére
Hát, sajnos ezek a tippek nem váltak be
Hibaelhárító szerint nincs hiba.
Softwaredistrubiton mappa törölve lett, ahogy előbb is írtam.
Másik user meg egyelőre nincs.
Windowst pedig emiatt nem fogom újratelepíteni
Egyébként nálam a WU eddig normálisan működött, szerintem, ha ez megoldódik, ezután is fog.
Vagy majd kiadnak valami frissítést javító frissítést, ami jól tönkrevág valami mást, és aztán lesz majd egy azt is javító frissítés. Általában így szokták csinálni -
vlevi
nagyúr
Vagyunk egy páran ezzel a problémával
KB4556799 – hiba: 0x8e5e03faAnnyi 5letem volt, hogy a Windows Update service-t ideiglenesen leállítottam, töröltem a Softwaredistribution/download könyvtárat, gépet újraindítot. Ezután újra megpróbáltam a frissítést, de továbbra sem sikerült.
Win10x64, 1909, Vírusirtó a Defender. Nem tudom mi lehet a baja, neten keresgettem, de nem lettem okosabb.
-
vlevi
nagyúr
válasz
Soma01 #118451 üzenetére
Az a szarság az egészben, hogy KB a WinXP volt az utolsó, (de talán már az se), aminél nagyjából úgy történtek a dolgok, ahogy azt elképzeli az ember.
Vista, Win7, stb már nagyon támaszkodnak a háttérfolyamatokra, és ehhez állandóan kell valami háttértár művelet, és ebben a HDD az nagyon vacak. Hacsak nincs 8-16 giga RAM, amibe viszonylag gyorsan 1 lépésben belapátol mindent.
Az SSD azért sokkal jobb, mert egy HDD, főleg, ha 2.5"-s, akkor ezeket az apó műveletekt csak 1-2MByte/sec átviteli sebsséggel képes megoldani. Az apró fileoknál szó sincs a 100MByte/sec folyamatos átviteli sebességről.
Az SSD ezzel szemben (még a legátlagosab SATA-s SSD is), folyamatos átvitelben tud 500MByte/sec körül, ellenben a lassú, apró fileos műveleteknél is hozza a 30-100MByte/sec átlagos sebességet. Nos, itt van az, amikor a HDD-nél 50, 100x gyorsabb.Ja, a 2magos U-s proci sem egy erőbajnok, és próbáltam Ubuntut futtatni Core2Duo gépen. Két okból volt használhatatlan. Az egyik, hogy folyamatosan a tárhelyet babrálta az is. Hiába volt SSD alatta, 2Giga RAM volt a gépben, az Ubuntu Gnome Desktop önmagában felzabálta a 2G RAM-t, és egy egérmegmozdításhoz swappelnie kellett. Miközben a proci használat is 80-90% volt folyamatosan.
Hiába próbáltam meg minél minimálisabb Linux disztrót alá tenni, csak részben oldotta meg a problémát, mert a 2Giga memória annyira kevés volt már, hogy oké, a Linux csak bebootolt valahogy, de elindítottam egy Firefoxot, és akkor attól volt vége.
Szerencsére csak pár napig tartott az a kínlódás, amíg a régi gépet eladtam, és nem érkezett meg a régi, addig kellett azt a szekrény aljáról előbányászott bontószökevényt használni. -
vlevi
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #118430 üzenetére
Macriumban szeretem azt is, hogy az elkészített mentés image-ket fel lehet mountolni, mint egy CD ISO-t, vagy mást, és böngészni benne.
Egyszerkétszer már előfordult, hogy 1-1 file-ra volt szükség a mentésből, ezzel a módszerrel sokkal könnyebb volt visszaszerezni a tartalmát.Perzse biztos, hogy a többi backup program is tud ilyet, de én a Macriumot használom.
-
vlevi
nagyúr
Nem tudom, van-e külön topic a Win10X-nek nevezett változatnak, de egy ideje kering róla az a hír, hogy rendes gépekre is telepíthető lesz.
[link]
Ha fordítva olvassuk, akkor ez azt is jelentheti, hogy ez megint egy olyan valami a microsofttól (ketkijelzos eszkoz), amire nem nagyon van igény, de azért csak váriaknak meg vele.
Nem lennék meglepve, mert nagyon sok ilyen, hamvába holt próbálkozása volt az utóbbi 10 évben a cégnek. -
vlevi
nagyúr
Azt olvastam, hogy csúszhat a májusi nagy frissítés (2020H1)
[link] -
vlevi
nagyúr
válasz
hobizoli #117606 üzenetére
Természetesen a drivere újra kell telepítheti egy ilyen mértékű hw váltás után, de asszem utoljára a w7-nel volt olyan, hogy hardvercsere miatt nem indult. Asszem akkor is csak az volt a gond, hogy a régi alaplap ata, az új pedig ahci módban volt beállítva.
De pont emiatt, vagy 10 éve default az ahci, sőt már nincs is állítási lehetőség, szóval ez a probléma is kipipálva.
Akkor lehetne csak gond, ha egy olyan hdd/ssd alrendszer lenne a gépben, amit gyárilag nem ismer. -
vlevi
nagyúr
válasz
Winnie The P #117595 üzenetére
Nekem az intel i5-3470, és ehhez tartozó B75 alaplap (8 éves konfig) Ryzen5-re, és B450 lapra cseréjét is kibírta.
A proci csere esetén pedig még az aktiválás sem vész el. De ha megtörténne, akkor is lehet újra aktiválni a rendszert. -
vlevi
nagyúr
válasz
Sayen #117593 üzenetére
Nem szükséges.
Feltelepíted a Macrium Reflect Free programot, és azzal át klónozod a régi HDD tartalmát az újra úgy, hogy minden particiót kiválasztasz.
Aztán a SATA csatlakozót átdugot a régiből az újba, és kész.
Ha esetleg az új HDD nagyobb lenne, mint a régi, akkor a klónozás után particiót kell megnövelni.
Ha kisebb az új, de a régin kevesebbet használtál, mint a kisebb, új HDD mérete, az sem gond, a Macrium meg fogja csinálni, mert átméretezi azt, amit kell, ahhoz, hogy ráférjen.Elrontani csak egy dolgot tudsz klónozás közben, ha az új, üreset klónoznád rá a régi, teli vinyóra, mert akkor letöröl mindent
De, ha ezt nem cseréled össze, akkor semmi baj nem történhet, mert ha a klónozás nem sikerül, a régi akkor is megmarad változatlan formában, és lehet újra próbálkozni. -
vlevi
nagyúr
válasz
balazs1956 #117075 üzenetére
Igen, sajnos kuka. 30ezer forint alatt lehet kapni a HA-n i3-as brand gépeket 4GB memóriával, vinyóval.Már így is használható böngészésre, FB-ra, de akár komolyabb Office programok futtatására is. Ha pedig abban kicseréled a vinyót egy 100-120-as SSD-re, akkor szárnyakat kap.
-
vlevi
nagyúr
válasz
King Unique #117067 üzenetére
Én próbáltam linux mintet core2duo gépen, 2gb -ram-al, nem kívánom senkinek. Ssd volt alatta, de a 2gb memória folyamatosan teljesen tele volt, folyamatosan swappelt, a cpu szinte végig 100% korul, pedig csak egy böngésző volt benn, 1 füllel.
-
vlevi
nagyúr
válasz
forguet #116332 üzenetére
Ugyanebben a helyzetben voltam én is pár hete/hónapja.
Nem csináltam semmi különlegeset, nem telepítettem újra a Windowst, csak a gépházban, ahol a termékkulcsot meg lehet adni, begépeltem a Win7 termékkulcsát. Ezt elfogadta, és digitális licensszel aktiváltnak mutatja magát a rendzser.
Ez pontosan az a folyamat, amit King Unique írt le az újraaktiválás -nál -
vlevi
nagyúr
válasz
King Unique #116091 üzenetére
"a gépházban kell kikapcsolni a screenshoton bejelölt opciót"
Nekem ez ki van kapcsolva, mégis, a múltkori, frissítés utáni újraindítás után visszatöltötte a Firefoxot. -
vlevi
nagyúr
válasz
Kezdő vagyok #115995 üzenetére
Win95 óta szabályos
Ilyenkor ui nem a tápellátást szakítja meg, hanem rendesen kijelentkezik, és leáll. -
vlevi
nagyúr
válasz
edeleny #115942 üzenetére
"Transmission remote GUI" Valami miatt a smartscreen szűrő veszélyesnek ítéli, a telepítésnél. Korábbi verziókkal volt nekem is ilyen, valami egyéb gombnak kell lennie, ahol lehet telepíteni, de az 5.18-as verziónál már nekem nem írja ezt az üzenetet, simán tudom telepíteni.
"Van egy Routerem WDR3600" SMB v1-t engedélyezni kell a W10-ben, mert biztonsági okokból ezt lekapcsolták 1 vagy 2 évvel ezelőtt. Esetleg, ha nem akarod bekapcsolni, akkor a router IP címét beírva sem jelenik meg?
-
vlevi
nagyúr
válasz
Soma01 #115909 üzenetére
Intel e5400-as core2duo gépen fut a 64 bites win10.
Az ennél öregebb gépekre csak a win7, vagy a w8 (8.1 már nem!) megy fel. Pontosabban fogalmazva, csak arra a processzorra telepitheto, ami kezeli az NX bitet, ami a biztonsagosabb memoria kezeles miatt kell.
Viszont ilyen ócskavasat nem merek ajánlani senkinek, a hardverapro viszont tele van i3, i5 gépekkel, hp, fujitsu siemens, compacq, dell, satöbbi. -
vlevi
nagyúr
Ha imap-t használtál, akkor bármelyik levelező program jó, mert fenn vannak a szerveren a levelek.
Windows posta appja nagyjából működik, de nekem nem teccik, főleg a naptár része az, amivel nem vagyok kibékülve.
Thunderbird se szimpatikus valamiért. Ja, igen. Azért nem, mert abban egy általán nincs naptár, és a Google címjegyzékemet sem ismeri fel.
Én az emclient-t használom, de az asszem az ingyenes verzióban csak 1db fiókot kezel. -
vlevi
nagyúr
válasz
jokeph #115316 üzenetére
Én próbáltam linuxozni, c2d gépen, 2giga rammal, ssd-vel.
Kibírhatatlan fos volt.
Volt, hogy majd egy percre beállt az egész gép, meg az egér se mozdult. Memóriahasználat az egekben, cpu folyamatosan 100%-on, senkinek nem kívánom azt az élményt...
Ez akkor volt, amikor eladtam a régi gépemet, és kb 1 hétig nem érkezett meg az új konfig. -
vlevi
nagyúr
válasz
Dumi86 #115272 üzenetére
Teljesen rendben van.
SSD-nél az optimalizálás nem defragot jelent.
Két fő oka lehet, hogy nem történt optimalizálás.
Az egyik, ha nincs rá szükség.
A másik, ha nem volt annyit nyugodtan a rendszer, hogy megcsinálja. Ez akkor fordulhat elő, ha csak addig megy a gép, amíg ténylegesen használod, és utána kikapcsolod. Ilyenkor nincs üresjárat. A W10 pedig nem fog téged azzal szivatni, hogy használat közben pörgesse agyon a meghajtókat, és ezzel lelassítsa a te dolgodat. -
vlevi
nagyúr
válasz
Lauda #115090 üzenetére
Én is olvasgatom ezt a topicot, és a mindenféle álláspontokat, és mindegyik oldalnak vannak védhető magyarázatai.
De pl. amikor gépet cseréltem (régi 10 éves intel konfig helyett új Ryzen), akkor a W10 természetesen írta, hogy nincs aktiválva a termék, adjam meg a termékkulcsot.
Nos, én levettem a polcról a 2009-es kiadású Windows7 telepítő CD-t, és begépeltem azt a szériaszámot, amiről 2015-ben a W7-et frissítettem W10-re. Az újra begépelés után a W10 elvégezte az aktiválást, és a termék újra aktivált.
Ha minimálisan is érdekelné a Microsoftot, hogy ki, milyen termékkulccsal aktiválja a rendszerét, akkor ezért szólnia kellett volna, hogy ezt a termékkulcsot egy másik hardver használja. De, mivel nem tette, hanem elfogadta, így szerintem CirrMee-nek adok igazat. -
vlevi
nagyúr
Újabb jó hír.
Legalábbis azoknak, akik nem értik, mit keres a Cortana a windowsban.
[link] -
vlevi
nagyúr
válasz
#86564352 #114779 üzenetére
Akkor lett volna jó (talan), ha a desktop helyét átvette volna egy egész képernyős, csempezheto valami, hasonlóan, mint ami windows phone-on is volt, vagy pl az android widgetek.
De az, ahogy w8-on megvalósítottak, volt desktop és teljes képernyős start, azt nagyon nem birtak megemészteni a felhasználok.
Az egész uwp alrendszer baja az, hogy a microsofton kívül szerintem nem igazan fejleszt rá más. Legalábbis pc-n. Innentől kezdve akar meg is szűnhetne az egész kép, nagyon kevesen vennék eszre. -
vlevi
nagyúr
válasz
Armagedown #114768 üzenetére
Nekem az a része nem teccő, hogy belenyúl olyan dolgokba is, amire egyáltalán nem szeretném, ha hozzápiszkakálna.
pl. intézőt átállítgatya.
Néztem én a többi skinjét is, de egyik sem fogott meg annyira, hogy váltsak rá.
De, gondoltam, adok neki ma mégegy esélyt, hátha változott valami.
Hááát, nem...Note: As of December 2017, Classic Shell is no longer in active development. More details here
-
vlevi
nagyúr
válasz
zolee001 #114124 üzenetére
"Volt ilyen,egy félkész oprendszer"
Ismerősi körben is volt néhány darab.
De, ahogy már több ezerszer végig lett beszélve,a Microsoft nagyon későb próbált meg belépni az okostelefon piacra (és akkor se sikerült jót alkotnia), amikor az már nagyjából telítve lett, az iPhone, és a droidos telók által. -
vlevi
nagyúr
válasz
Cs1csó #114104 üzenetére
Termelhetne, ha ezeket a Windows8-al bevezetett dolgokat használná valaki. pl. az áruházat, és a fizetős appokat.
Mert ahogy a Google-nél is, a Microsoft áruházban is a fizetős appok után jutalékot számolnak fel, ami a Google Play Store többmilliós alkalmazásboltjában biztos hoz pénzt, de a Microsoft alkalmazásboltja eléggé kísértetjárta hely, ami nem csoda, mert akkor tudna valamennyire működni, ha lenne windows telefon, és a telefonnal együtt párszázmillió fiatal felhasználó, aki gyakran töltöget le appokat. -
vlevi
nagyúr
válasz
Cs1csó #114101 üzenetére
Mára már kuriózummá vált, hogy pénzt kérnek az oprendszerert.
Az apple mindig is a termék (számítógép, telefon) részének tekintette az OS-t, a Google pedig csak egy keretnek hasznalja az androidot a tobbi penzkereso tevekenysegenek (pl reklamok, play store) mukodteteséhez.
A microsoftnak a windows önmagában nem termel pénzt, gondolom ezért nem adjak ingyen. -
vlevi
nagyúr
válasz
King Unique #113960 üzenetére
Már ahol lehet. Sajnos így van, a könyvtárak részt nem lehet alapértelmezetten átállítani.
XP-ben meg be lehetett allitani, hogy ne jegyezze meg az egyes mappák nézetet, ott egyszer beállítódottam, hogy lista nézet legyen mindenütt, és kész. Wista, ill. hetes óta sajnos már ez sincs, most tízesben meg bejött ez az idétlen csoportositgatasi mánia. -
vlevi
nagyúr
válasz
King Unique #113958 üzenetére
"1. Kikapcsolod a csoportosítást (példa)."
Az a baj, hogy a W10 ezt rendszeresen visszakapcsolgatja. Ha pl. a könyvtárak-at használom (vagyis azt, ami a W7-ben jelent meg, és össze tudom vonni pl. a több helyen lévő képeimet), azt nem bírom leszoktatni róla, hogy NE csoportosítsa. -
vlevi
nagyúr
válasz
mezis #113900 üzenetére
" a telepítési alkönyvtár a felhasználók számára csak olvasható, a program által termelt "szemét"
Természetesen ezirányba tendálnak a dolgok.
A program files mappa már nagyon réges régóta (Wista) csak különleges joggal módosítható. Ezért van, hogy hanyagul megírt programok, amik az exe mellett tárolnák a cfg file-t, csak admin módban működnek.
A teleszemetelésre pedig csak az UWP appoknál van egységes megoldás.
Ez csak akkor tudna működni, ha az egyes programok nem írhatnának tetszőleges helyre, csak korlátozottan. Ez az UWP-nél tulajdonképp működik is. -
vlevi
nagyúr
Van arra valami beállítás, hogy a gép újraindításakor NE töltse be újra a megnyitott programokat? Ráadásul elég szelektíven teszi mindezt, mert a böngészőt újra betölti, de pl. levelezőt, Steam klienst azt nem.
Semmi értelmét nem látom, szabadulnék ettől a csodás fícsörtől, ha lehetne. -
vlevi
nagyúr
válasz
CsaBully #113631 üzenetére
"intel ivy bridge van és amd ryzen lesz"
Nocsak nocsak
Én is most cseréltem ugyanerre.
Nekem még 2015-ben, W7-ről frissített W10-em volt az Ivy-s gépen, és, amikor először beindítottam a Ryzen konfigot, akkor szinte azonnal előjött az aktiválási probléma.
Poénből elővettem a szekrény aljáról a W7 telepítő CD-t (mert még megvan), és arról bepötyögtem újra a W7 gyári számát. Elfogadta, digitálisan aktivált lett a Ryzenes W10-em.
Tudom, hogy erősen megoszlanak a vélemények, hogy ez így teljesen legális-e, vagy sem, de, mivel a Microsoft szoftvere azt mondja, hogy írjam be a telepítéskor kapott kódot, én meg beírtam, és elfogadta, akkor ez így maradt.Ja, és, ha már Ryzen. Tegnap találtam egy YT videót [link] , ahol említették, hogy a Ryzen Chipset Drivert érdemesebb az alaplap gyártója helyett az AMD oldaláról letölteni, mert az AMD chipset drivere tartalmaz egy Ryzen Balanced energiakazdálkodási profilt is, amit pl. az MSI, Giga, Asus, ... oldaláról letöltött chipset driver nem tartalmaz. És télleg..
-
vlevi
nagyúr
válasz
PitLee #113626 üzenetére
"A Win7 (SSD) lementésére melyik a jobb megoldás, egy biztonsági mentés, vagy egy klónozása másik meghajtóra (SSD) ?
A lehet e Win7-et (SSD), HDD-re klónozni ha igen milyen progit ajánlotok?"
Mindkettőre jó a Macrium reflect, én azt használom, de az Easeus Todo Backup Free is megfelelő.
A klónozással egy azonnal bootolható rendszert kapsz, ha berakod a gépbe.
A biztonsági mentés viszont annyiban rugalmasabb, hogy nem kell hozzá egy egész HDD-t elpazarolnod, mert az csak 1db file lesz, amit oda teszel, ahol találsz megfelelő mennyiségű szabad helyet.
Természetesen a backup jelszavazható, tömöríthető, így a tárolása biztonságosabb, és kevesebb helyet foglal.
Ennek a visszaállításához azonban szükséged lesz egy "oprendszer"-re, amit a Macrium, és az Easeus is el tud készíteni. Mindkettő egy minimál méretű, 2-4GB-os pendrive-ra WinPE rendszert rak, amiben egyszerű file manager, és a backup-restore funkciók vannak. -
vlevi
nagyúr
válasz
wanted5 #113446 üzenetére
Windows10-ben a gyorsinítás funkció be van kapcsolva?
Ha igen, akkor egy próbát megér a kikapcsolása.
Ennek a rövid magyarázata az, hogy W10-ben a gép kikapcsolása félig meddig csak hibernálás (a felhasználót kilépteti, de a driverek, a HDD és egyéb rendszertartalom mentésre kerül), és bekapcsoláskor nem végez teljes inicializálást a rendszer. Feltételemez, hogy a videókártya driver ezzel az állapottal nem tud mit kezdeni, és ezért áll be 50Hz-re.
A gép újraindítása ezzel szemben valódi, teljes nulláról indulást jelent. -
vlevi
nagyúr
válasz
#91202560 #113439 üzenetére
Így van, bírnia kellene.
Én egy 8 éves, Ivy Brdige gépet cseréltem le AMD B450 chipsetre, és Ryzen procira, kb 1 percig futott a driverek újratelepítése, de semmi egyéb extra nem volt.
Nem tartom valószínűnek, hogy a 350 és az 570 között akkora változás lenne, ami miatt nem indul el.
Csökkentett módban elindul?
Nincs valami bedugva USB-be? Nekem most éppen van egy problémás HDD-m, azzal nem bootol a W10.
Ja, még esetleg egy dolog lehet. Ha a régi alaplapon nem volt bekapcsolva az AHCI mód (habár ezt kis nagyon nehezen tudom elképzelni), és az újon be van, akkor lehet SATA driver probléma. Legalábbis XP-nél, W7-nél volt.Végső tipp. A Documentsbe úgy tudsz belépni, ha letöltesz, és pendrive-ra kiírsz egy Linux Mint-et. Ez telepítés nélkül elindul, és látja az NTFS meghajtókat, de nem foglalkozik a jogosultságokkal. Ha nincs titkosítva, akkor látod a meghajtó, és a könyvtárak tartalmát.
-
vlevi
nagyúr
válasz
King Unique #113421 üzenetére
Sajnos én vagyok az egyik, aminek az inseider verzióval gondja volt. Akkor az volt a gond, hogy 1mp-re felvillant a bedugott hdd, aztán semmi. Az már elvileg javításra került az insider verzióban, de megjelent helyette egy másik működési probléma.
-
vlevi
nagyúr
válasz
dangerzone #113417 üzenetére
Sajnos most van valami gond az USB3-al, már jeleztem a problémát a Microsoftnak a feedback hub-on.
Több USB3-as HDD-m, pendrive-om van, és az egyiket, egy Orico kulső házat nem hajlandó használni a W10. Korábban tökéletesen működött. Az USB2-be dugva most is rendben van, csak, hát nem mindegy, hogy 100-al, vagy 25-el tudok írni rá. -
vlevi
nagyúr
válasz
Ablakos #113401 üzenetére
Én úgy vettem észre, nem tudja.
És a google naptárakat sem szinkronizálja tökéletesen. Van benne olyan esemény, ami már rég törlésre került a naptáramból, és sajnos a google naptárból a megosztott naptárakat sem lehet benne megjeleníteni, csak azokat, amik az én saját naptáraim. -
vlevi
nagyúr
-
vlevi
nagyúr
válasz
tothjani81 #113328 üzenetére
Nekem most hirtelen az tűnt fel a képen, hogy a bót sorrendben van egy meghajtó, amire nem is semmit, és utána az uefi.
A bios-ban advanced módban meg kellene próbálni átállítani a boot sorrendet. -
-
vlevi
nagyúr
válasz
Lauda #113360 üzenetére
Fenn vagyok az Insider Preview-en egy másik géppel, és, amikor ott megjelent tavaly valamikor, már akkor rühelltem ezt a fícsört.
Az a gond, hogy nem szándékosan húzom rá az egeret, hanem, ha megmozdítom, és odamegy, akkor egy idő után kinyitja.
Ugyanilyen marhaságnak tartom egyébként a weben azt a terjedő tendenciát, hogy, amikor az egér alá egy kép kerül, akkor elkezdi animálni. pl, amikor görgővel scrollozok, akkor a Youtube főoldala marhaidegesítő, hogy ész nélkül mozog minden.King Unique : Asszem az ilyen csoda toolokat kihagyom
1903-ra visszaállás sem opció.mpo: Az ikonok jobbra vannak tőle, de a start menü listát pont kitakarja.
-
vlevi
nagyúr
El sem tudom mondani, mennyire rühellem mostanában a start menü működését, mármint azt a förtelmes újítást, hogy a bal szélen lévő ikonsort 1mp után kinyitja, kiírja szövegesen, de ezzel eltakarja a start menüt.
-
vlevi
nagyúr
válasz
kezo0 #113243 üzenetére
Azért az AMD chipset drivert, és a hangkártya drivert felraktam. (Az Asus oldaláról, az alaplaphoz tartozókat). Volt előtte az eszközkezelőben 3 sárga kérdőjeles driver, mostmár egy sincs. És kaptam a hanghoz (realtek audio) szép beállítópanelt, Realtek Audio Console néven.
-
vlevi
nagyúr
válasz
vlevi #113219 üzenetére
Ehhez a gép cseréhez kapcsolódóan lenne egy kérdésem.
Eléggé komolyan változott a hardver. Korábban Intel P8B75 chipsetről, Ivy Bridge volt az alap, most egy Ryzen5-s konfig van, egy Asus B450M alaplapban.
A Win10 gond nélkül elindult, az első bootoláskor lecserélte a drivereket, letöltötte az újabb, Asus dolgokat, látszólag minden működik (háló, hang, usb). Érdemes újra telepíteni a Windowst, vagy nem? Mivel nem csak böngészésre használom a gépet, van pár tucat letöltött játék, Android Studio, Visual Studio, satöbbik, ezeknek az újrarakása nem 2 perc.
De ha sokan mondjátok, hogy érdemes újratelepíteni az eredetileg 2015-ben felrakott rendszert a hardver csere kedvéért, akkor rászánom azt a 2 napot, mire minden újra felmegy.
Mentés természetesen van, nem ez a gond, hanem inkább az idő. -
vlevi
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #113230 üzenetére
bocs, nem ide szántam...
-
vlevi
nagyúr
Hardvert cseréltem, és ahogy lennie kell, a W7-ről még 2015-ben frissített W10-em elvesztette az aktivációt, írta több helyen is, hogy nem tudja ellenőrizni, és adjak meg termékkulcsot a gépházban.
Olyat tettem, amit ők mondtak, szóval elvileg semmi illegális nincs benne. Elővettem a szekrény mélyéről a Win7 CD-met, és arról megadtam róla W7 OEM termékkulcsot.
Az aktiválás sikeres -
vlevi
nagyúr
válasz
Archanon #112651 üzenetére
Jjjja, most nem az adatvisszahozókra írtam az ingyenest, hanem a mentésre.
Macrium Reflect free-t használok, de próbáltam az Easeus Todo Backup free-t is.
Mindkettő működik, lementettem a particiót, csináltam hozzá 1-2 incremental, differential backupot, és visszatöltöttem egy próbálkozásra használt HDD-re.
Másik dolog, hogy lehet, nem is kell visszatöltened a teljes mentést, mert ezek tudnak olyat, hogy a mentés file-t felcsatlakoztatod, mint egy image-t, és böngészhetsz benne. Ez akkor jó, ha csak néháyn file tűnt el, ment tönkre, akkor abból ki lehet másolni.
Nekem pl. volt már olyan, hogy annyit babráltam egy program konfig file-al, hogy nem akart indulni. Mentésből visszamásoltam a múlt hetit, tökéletes lett minden. Jobb volt, mintha töröltem volna a konfiog, és újra nulláról beállítgattam volna. -
vlevi
nagyúr
válasz
Archanon #112641 üzenetére
Hááát, nagy mázlid volt.
De azért 7-800 gigáról is lehet időnként mentést csinálni, kell hozzá 2TB külső HDD, és valamilyen mentő (backup szoftver). pl. Macrium Reflect, vagy az Easeus. Mindkettőnek van ingyenes verziója. Ezek támogatják a növekményes, különbségi (incremental, differential) mentés módokat, ami azt jelenti, hogy csak a változásokat menti el. Év elején csinálsz egy teljes mentést arról az 1TB-ról, az lesz 6-700mega tömörítve, és, ha nem írod felül állandóan, akkor a különbségi mentések ennél már jóval kisebbek lesznek, mert csak a változtatásokat menti el a rendszer.
Aztán év elején megint csinálsz egy teljeset, és letörlöd a korábbit."Amennyiben nem csinál az ember akkora blaszfémiát, mint én kattintgattam valamit össze-vissza, talán nincs ilyenekre szükség. "
Egész addíg, amíg nem hallasz ilyeneket : D
[link] -
vlevi
nagyúr
válasz
vlevi #112390 üzenetére
Nnna, addig vakaróztam, míg lejárt a szerkesztési idő.
Minek maradjon ott a gépen az összes limlom, ami annak idején a te felhasználódhoz tartozott?
Mert nem csak "rendes" store-ból telepített appok vannak, sőt, szerintem abból nagyon kevés van, amit használ is valaki, a többi alkalmazás pedig igencsak szemeteli a gépet. -
vlevi
nagyúr
válasz
King Unique #112243 üzenetére
Így akartam én is írni, hogy Vistáról csak 8-ra volt lehetőség frissíteni, illetve ott nem is frissítés volt, hanem valamilyen konstrukcióban jóárasítva árulták a W8-t, már nem is emlékszem rá, hogyan.
Arra emlékszem, hogy volt, amikor SSD mellé ajándékban adta W8-t. -
vlevi
nagyúr
válasz
King Unique #112241 üzenetére
"Vagyis a Vista esetében értelemszerűen nem, sőt soha nem is volt, ahogyan pl. az XP-nél sem"
De, aki annak idején kicsit odafigyelt, azoknak volt egy nagyon kedvező upgrade lehetőség, XP, Vista-ról 8-ra, pár forintért.
Aztán persze a 8-ról 10-re ingyen.
De mikor volt már az? Olyan régen, hogy talán igaz se volt, mint a mesében -
vlevi
nagyúr
válasz
#68216320 #112014 üzenetére
Nekem i5-3470 van, és Nvidia 1060, de néha azzal is be-beszaggat.Pedig sem a VGA, sem a CPU nincs közel sem 100%-on, mégis van, hogy hosszú másodpercekig 45-50fps-t produkál, aztán visszamegy.
Egyébként meg röhögve vinné a 120-130fps-t, FullHD Ultra beállításokkal. Na, jó, azért ebben a játékban az Ultra más szintet jelent mint mondjuk egy mai felkapott játékban.
Még annyi kérdés, hogy az 1.36 frissítés fenn van? (Mármint az ATS-ből) Abban már DX11-el megy a játék, nagyságrenddel jobban megy úgy, mint korábban DX9-el. -
vlevi
nagyúr
válasz
Mr.Mercury #111994 üzenetére
Különbségit (differential) tud a Macrium free is.
Novekmenyest (incremental) csak az Easeus free, és a Macrium fizetős tud.
A mentés mérete szempontjából nem mindegy.
Viszont az incremental backup visszaállításához kell az összes korábbi is.
Pl évente csinálsz teljes mentes, havonta differential, és hetente incremental backupot.
Akkor egy október 20-i visszatöltéshez kell a januári teljes, az október 1-i differential, és az október 1 óta készült összes incremental backup (3, v. 4db). -
vlevi
nagyúr
válasz
keszo #111167 üzenetére
2010-es cikk, még a WinXP környezetre íródott, és már a W7 (de talán a Vista) megjelenésével elavult az itt felsorolt lista.
Ennek a magyarázata az, hogy az XP még nem ismerte az SSD fogalmát, ezért az SSD-t normál HDD-nek ismerte fel, és 512 byte-os blokkméretet használt, futott rajta a defrag, satöbbit, minden, ami egy HDD-nél optimális, de SSD-nek kifejezetten nem jó.
A Win7 már viszont helyesen ismeri fel az SSD-ket, és 4K-s blokkokal dolgozik, nem defragol, küldi a TRIMM parancsot, a lapozófile-t is ehhez optimalizálták.
Ezek miatt nem szükséges az itt leírtakat végrehajtani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
• OFF topik
• TILOS a warez!
• Windows 10 frissítési kisokos
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- NEC MultiSync V421 monitor (42") 1920 x1080px
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő (bolti áruk 100.000Ft)
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman i3 FSP 600W
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest