- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Milyen processzort vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Milyen notebookot vegyek?
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Vezetékes FEJhallgatók
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
S@c@
őstag
Sziasztok,
Látom másnál is előjött, de nekem az éjszakai fény, a helymeghatározás is kiszürkült.
Mit lehet tenni? Már próbáltam minden, registryben is jártam, de nem sok eredménnyel. -
movax
őstag
válasz
vlevi #124769 üzenetére
Linux alatt be kell lőni a Samba szervert, utána szépen megy minden, mostanában nem próbáltam, de régebben igen, már hosszú évekkel ezelőtt csont nélkül tudta. Én munkakörnyezetben használtam. Pl. itt egy útmutató.
Ubi helyett a Linux Mintet lehetne megpróbálni, ubi-alapú, de majdhogynem windows-os fíling, plusz a wine is előcsomagolva van benne, ami szükség esetén jól fog. Több kolléga gépén, plusz pár családi gépen is ez van, kb. 10 perc alatt fenn van, minden simán megy benne, minimális testreszabással.
Másrészt én sem láttam még közelről olyan gépet, ami csődös lett volna win10-szempontból. Elég sok vasra tettem én is, de eddig nem láttam beszarást, BSOD-ozást stb. Illetve éppen tegnapelőtt igen, de az egy ősrégi laptop volt, nem bírta a win10-et, ki is írta, nem is erőltettem. Ment rá a Linux Mint, vígan muzsikál vele.
-
-
vlevi
nagyúr
válasz
King Unique #124783 üzenetére
Azzal egyetértek, hogy az én egyik készülékemmel van valamilyen gond.
De biztosan nem a géppel, mert korábban Ivy Bridge-s inteles konfigom volt, amit cseréltem AMD Ryzenre.
Szerintem, ha odaadnám neked azt a kérdéses Orico külső házat, nálad se menne.
Egyelőre emiatt sajnos kénytelen vagyok USB2-n használni, szerencsére viszonylag ritkán van szükség arra, hogy nagy méretű fileokat másoljak rá, olyankor kénytelen vagyok kivárni a kb 3-4x lassab file írási sebességet -
Geth
veterán
válasz
RoyBatty #124788 üzenetére
Nekem évek óta az összes konfig amit összepakoltam a sikeres kategóriában csücsül.
Nem hiszem hogy a saját telepítőm az oka - ezt hinni nagyfokú naivitásra vallana.
A telepítést mindig egy aktuális .1-es build (+ integrált frissítések) wim-ből (tehát semmi extra) csinálom, ez csak egy szelete az összképnek.
Biztos van szerepe a folyamatosan mákos hardverválasztásnak, a mindig szerencsés driverfrissítéseknek, stb.
Azt kell észrevenni, hogy azért mert valakinél sz*r, az nem jelenti azonnal azt, hogy akkor mindenkinél az. És bizony sokszor ez szokott lenni a (hibás) következtetés.
Tegyük hozzá, hogy olyan felhasználót már láttam nem egyet, akinek minden sz*rrá válik a keze alatt, rossz nekik -
Tigerclaw
nagyúr
válasz
King Unique #124792 üzenetére
Egyik sem futott BSOD-re. Az egyik login utan fagy le, total nulla interakcio a billentyuzettel, egerrel, csak neztem a desktopot. A masik meg meg a login elott allt meg total fekete kepernyovel, mikozben lathatoan folyamatosan csesztette az SSD-t. Szinten nem reagalt semmilyen inputra.
-
válasz
King Unique #124791 üzenetére
1909 verzió van (még)
Reményeim szerint helyre raktam, Updateket szüneteltetem (30 napig) ha minden igaz. Aztán majd meglátjuk -
King Unique
titán
válasz
Tigerclaw #124768 üzenetére
Nem, a gépházban 5 x 7 = 35 napos szüneteltetési lehetőség van a frissítéseknél, Pro és magasabb rendű kiadásoknál biztosan, de elvileg Home esetében is. + Pro kiadástól ott van a WUfB is frissítések telepítésének konfigurálásához, halasztásához. Valamint ha egy frissítés esetleg gondot okoz, akkor azt van lehetőség utólag eltávolítani, elrejteni, vagy a rendszer-visszaállítást használni, ha van korábbi visszaállítani pont.
Amúgy az nem teljesen tiszta nekem, hogy a Windows 10-nek most pontosan melyik verziójáról és kiadásáról, valamint melyik frissítésről van szó, de ha az egyik hsz-ben említett 2004, akkor arra az e havi patch kedden a KB4571756 számú frissítés lett kiadva, ami pl. nálam települt gond nélkül. -
King Unique
titán
válasz
MaxxDamage #124762 üzenetére
Ha volt visszaállítási pont, az ilyenkor jól tud jönni, meg ha komplett rendszermentés pl. Macrium Reflect programmal.
Ha ez most 2004-es verzió és érintenek az ismert hibák közül a driveres problémák, akkor nem meglepő a BSOD. Ahol ilyen típusú hibára vannak általános megoldások (példa), ha esetleg még nem próbáltad azokat. Viszont ha az előbbi a gond, akkor az esetben lehet inkább 1909-es verzióval kellene próbálkozni, aminél a letöltés-kiírás-telepítés téma pont nemrég volt részletezve. -
King Unique
titán
válasz
King Unique #124787 üzenetére
Ja, most nézem azt (van amelyiket igen) az IMG fájlt nem nyitja meg a W10 fájlkezelője, tehát úgy nem fog menni az a módszer. Vagyis vagy a más által linkeltet használod, vagy a DD képfájl mód szerint kiírást.
-
-
RoyBatty
aktív tag
válasz
liszi70 #124785 üzenetére
Van egy-két "hurráoptimista" a topikban, nekem is van olyan gépem, amelyen hiba nélkül települ az összes upgrade. De sajnos vannak kevésbé sikeres konfigjaim is. Szerintem fölösleges oltogatni az ide tévedőket, általában azért jönnek ide, mert valami bajuk van, akinek minden király, az viszonylag ritkán kér segítséget -
King Unique
titán
válasz
GEPESZ66 #124786 üzenetére
Hogy ne kelljen a válaszra várni, értelemszerűen igen.
Egyébként meg attól, hogy működhet a sima fájlkezelős másolás is, még nem feltétlen az az általánosan javasolt megoldás.
Illetve Linux-alapú live rendszereknél általánosan a DD képfájl mód szerinti kiírás, amit tud a Rufus, valamint a MemTestX86 esetében a gyárilag mellékelt ImageUSB program is aszerint írja ki az ISO-t, nem véletlenül. Utána a helyreállítás meg le van írja az előbbi válaszokban, válaszban linkelve, ha esetleg elkerülte volna a figyelmedet.
-
King Unique
titán
válasz
Kenderice #124779 üzenetére
Persze, hogy nem működnek rendesen, ha az Avast összegányolta, meg az eszközkezelőben most minden sárga felkiáltójeles... Meg újraindítottad, oké, de ha le lettek manuálisan tiltva az USB-vezérlők, akkor talán újra engedélyezni kellene, valamint szükség esetén naprakészre frissíteni a rendszert, telepíteni a szükséges Windows-frissítéseket és eszközillesztő-frissítéseket.
Amúgy meg nem teljesen tiszta, hogy most mit és hogyan sikerült ennyire összegányolni, de ha máshogy nem megy, akkor telepítsd újra a Windows 10-et, vagy ha az nem opció a 0-ról, akkor egy amolyan "javító upgrade-et" lehetne megpróbálni az MCT-vel / letöltött W10 ISO-t felcsatolni a fájlkezelőben, majd a gyökerében futtatni asetup.exe
fájlt a személyes fájlok és telepített alkalmazások megtartása módszerrel. -
King Unique
titán
válasz
vlevi #124777 üzenetére
Hát ez az, hogy nálad, a nálad telepített Windows 10-nél, a te gépeden, de nem általánosan.
Meg amit írsz arról a bugról, az eleve csak annál a bizonyos Insider Preview verziónál volt, nem a normál verzióknál, de az óta már elvileg javítva lett az előbbinél is. Valamint érdekes módon nálam rendesen működik minden USB 3.X tárolóeszközöm, illetve külső HDD/SSD meghajtóm és pendrive-om, illetve ugyanúgy 2004-es verzióval is. Szóval a hiba eleve az ön készülékében lehet...
-
-
Kenderice
senior tag
válasz
King Unique #124774 üzenetére
A windows rendszernaplóban van egy csomó figyelmeztetés "distributedcom" néven.
Ennek lehet köze az USB hibához? -
GEPESZ66
veterán
válasz
Doky586 #124756 üzenetére
A boot esetében az volt a gond, hogy mivel a gépem nem UEFI, a V4-et kellett volna kiírnom, most reggel olvastam.
Viszont a másik mondatod, ami a kiírásra volt válasz, nem volt egyértelmű számomra.
A Rufus-al írjam ki, vagy a MemTest86 saját alkalmazásával?
Illetve azt is olvastam ma reggel, hogy a MemTest saját alkalmazásán belül van a Reformat funkció, amivel NTFS-re formázva, visszakapom a pendrive teljes kapacitását. -
Kenderice
senior tag
válasz
Igen, rendesen el lett távolítva.
Az USB eszközöket töröltem.
Újraindítás után sem működnek az USB portok.Ha a gép indulásakor benne van egy pendrive akkor a boot menüben kijelzi (ha netán arról akarnám indítani a gépet), tehát az USB portok működnek.
Az USB portokra külső HDD-t bedugva az felpörög, tehát adnak le elég áramot.
Csak éppen nem látja a win, mint külső meghajtót.Biztos, hogy a driverekkel van a gond, de javítani nem tudom mert nincs frissebb.
-
vlevi
nagyúr
válasz
"W10-nél egyes USB-s tárolóeszközök alapból nem működnek USB 3.0 porton"
Az a baj, hogy nálam nem az a helyzet. Bármelyik USB3 portba dugom, Win10, 2004-en nem működik.
Ha valamelyik másik eszközt dugom USB3-n a gépembe, bármelyik portra, akár elöl, akár a hátsó, alaplapi csatlakozóra, hibátlanul megy.
Ugyanez a meghajtó, ami W10 2004 alatt nem megy, az hibátlanul üzemel más rendszereken, USB3-on.
Ezzel kizárom, hogy kábel, vagy fizikai csatlakozási hiba lenne.Volt korábban valamelyik Insider verzióban bejegyzés arról, hogy "certain USB3 drives not working", de utána állítólag ezt javíttották, és úgy tűnt, valóban javult a dolog, de mire kikerült az Insider-ből, addigra megint szar lett...
-
-
King Unique
titán
válasz
GEPESZ66 #124757 üzenetére
Mert az a 256 MB-os csak az ESP/más partíció lehetett, mivel gondolom DD képfájl mód szerint írta ki, meg helytelenül csak a fájlkezelőben nézted, holott eleve a lemezkezelőben kellett volna. De az előző válaszban már le lett írva a teendő, + a másikban az is, hogy a user/program által szoftveresen beállított írásvédett állapotot hogyan lehet megszüntetni. Az viszont nem derült ki, hogy sikerült-e a helyreállítás az előbbiek megfelelő alkalmazása után.
-
King Unique
titán
válasz
Kenderice #124760 üzenetére
Mármint rendesen el lett távolítva az Avast a saját eltávolítójával csökkentett módban, + a linkelt példa alapján az eszközillesztő is az adott eszköznél, illetve a 19-es hibakódnál a javasolt megoldás is alkalmazva lett, ami ugyanez?
Ha igen, akkor ennek márpedig működnie kell. Ha nem, nem az előbbieknak megfelelően csináltad, akkor viszont nem kell meglepődni, ha továbbra sem működik...
Meg egyébként nyilván nem az van, hogy a W10-nél egyes USB-s tárolóeszközök alapból nem működnek USB 3.0 porton, csak USB 2.0-ban, meg nyilván az UASP-nek nincsen hozzá semmi köze. Ahol nem működik, ott általában vagy az USB-kábellel és a fizikai csatlakozással, vagy az eszközzel van gond, vagy előlapi USB-port anomália, vagy OS szinten pl. az Avast miatt, az kavar be, mint esetedben is. + Amúgy annak a bizonyos másik platformnak a rendszereinél is lehetnek érdekes dolgok (példa), szóval ott sem feltétlen az van, hogy ott na majd akkor biztosan működni fog minden esetben. -
Geth
veterán
válasz
Tigerclaw #124768 üzenetére
Én azt az utat választottam, hogy zéró tweakelés, frissítget szépen magától.
Van itt gen3, gen4, gen9, gen10. Asus nincs (így dobta a cinkelt kocka).(#124769) vlevi: pont nemrég linuxoztam, elromlott qnap nasból kiszedett raid1 tükörről kellett menteni, legyen itt egy kis pozitív tapasztalat is
rEFInd-os pen-re felmásoltam a kernelt, initrd-t meg a 20-as ubi server iso-t. Pöccre bootolt (iso-scan/filename=/<.iso> paraméterrel), felmászott, sshd pipa, hdmi + keyboard kihúz, átültem a desktop géphez, ssh, felhúztam az mdraid+lvm-et aztán copy. smb-t nem próbáltam, de hamarosan szükség lesz rá, szerintem menni fog
btw, ubuntu-nak nincs gui-ja, maximum a különböző DE-kről lehet beszélni, vagy pongyolán fogalmazva az ubihoz adott default de-re (gnome) gondolhattál. -
vlevi
nagyúr
válasz
Kenderice #124767 üzenetére
"Azt hiszem áttérek linuxra, a win egyre fosabb..."
Ne tedd...
Én a múlt héten Linuxoztam egy kicsikét, mert a NAS HDD-jét azzal tudtam megberhelni, de amit az ott össze művelt, azt még talán a Win95,98,Ce,Me se tudta együtt produkálni
Na, jó, nem ennyire durván, de csinált érdekeset az Ubuntu.
Kezdte azzal, hogy a boot pendrive-ról indítva nem indult el. Eljutott 3 pöttyig, ott megált.
Nyomtam 10 perc után egy reset-t, akkor meg majdnem betöltődött az üdvözlőképernő.
Harmadikra bebootolt, pedig még a pendrive-t sem igazítottam meg, csak a reset-t nyomtam.
Utána pedig a két monitor közül az egyiket kb 10Hz-el (nem száz, tíz...) villogtatta, fogalmam sincs miért.
Ubuntu 20-as nem látja rendesen az SMB hálózatot, ezért azzal 1 napig nem bírtam elérni a NAS-t, hogy visszamásoljam rá a cuccot.
Aztán Ubuntu18-al minden gond nélkül átment.
De ez 1 nap volt, mire végigszoptam.
Tudom, az Ubuntu az egyik leg rettenetesebb UI, a Windowshoz szokott szemnek, de nem azzal volt a gond. -
Tigerclaw
nagyúr
Nem tudok mas csinalni, mert nem lehet kikapcsolni a frissitest "veglegesen", tweakeles nelkul. Alapbol csak egy het pause-t lehet tenni a frissitesre amit kb. kettore lehet kitolni egy almenuben. Szerencsere a daily driverem egy regi macbook, de a windowsos gepekre is szuksegem van nekem es a csaladban masoknak.
Az egyik gep regebbi i3-as Asus U30JC laptop kb. sandy bridge lehet, a masik meg N4000-es Asus PN40 minigep. A harmadik egy szinten Asus, gamer noti, talan 7.gen 7700HQ-1060 kombo de azt ha be is kapcsolom, azonnal tiltom le az updatet, nem kockaztatok. Amugy nem szandekosan Asus az osszes, csak igy dobta a kocka.
-
Kenderice
senior tag
-
vlevi
nagyúr
válasz
Kenderice #124760 üzenetére
Sajnos nekem is van egy Orico külső HDD házam, amit nem bírok működésre bírni W10 alatt, a 2004-es verzió óta.
Korábban ment gond nélkül, de USB3-ba dugva, csak villog rajta a LED, és egy idő után a W10 összes USB-je megőrül, újra kell indítani a gépet.
Más oprendszerek, pl. Linux alatt is hibátlanul megy.
Ez a HDD a Androidos TV-re van kötve, és ott is hiba nélkül működik USB3-n a lejátszás, felvétel.
W10 alatt sincs vele gond, akkor, ha USB2-be dugom.
Csak ezzel az egyetlen külső HDD házzal csinálja, sem a pendriveok, sem a többi külső HDD-vel nincs gondom.
Gyanítom, hogy azzal lehet nálam a gond, hogy ez az Orico USB3 UASP-t használ, nem lehet, hogy ez szivat? Próbáltam már a W10 eszközkezelőben letörölni a drivereit, de hiába, mert újra visszarakja, ugyanazt a drivert. -
válasz
MaxxDamage #124762 üzenetére
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
Tigerclaw #124761 üzenetére
Ha mas is ugy jar mint en, hogy a rendszervisszaallitas nem fogadja el az amugy elo account jelszot, akkor keszitsen egy USB-s windows telepitot es azon inditva nem ker jelszot a rendszer visszaallitas. Szerencsere a masodik gepet is vissza tudtam allitani egy mukodo allapotra, bar kellett meg utana egy extra reboot, mert belefagyott az elsobe.
Amugy tok jo, hogy mar ket gepemen is figyelnem kell, hogy mikor jar le a frissites szuneteltetesere megadott datum vege, hogy meg idoben meg tudjam hosszabbitani. A harmadik gepemet inkabb be se kapcsolom, amig nem csinal valamit az MS ezzel a helyzettel.
Es meg azt mondjak ez a Windows mar nem az ami volt....
-
válasz
King Unique #124753 üzenetére
-
Kenderice
senior tag
válasz
King Unique #124749 üzenetére
Sajnos nem oldotta meg a gondot.
Az eszközkezelőben ez a szöveg van az USB portoknál:
"A Windows nem tudja elindítani ezt a hardvereszközt, mert az eszköz konfigurációs információi (a beállításjegyzékben) nem teljesek vagy sérültek. (Kód: 19)" -
Tigerclaw
nagyúr
Mar a masodik W10-es laptopom lett hasznalhatatlan egy kb. 1 hetes windows update utan. Mas generacio, mas cpu, mindkettoben SSD.
Az egyik login utan fagy le par masodperc utan, a masik meg a login ablak megjelenese elott. Az elsot sikerult visszaallitanom korabbi allapotra (mar ketszer kellett), most tologatom az updatet, naptarba beirva, hogy mikor kell megint tolnom. A masodiknal azt se tudom, hogy sikerul-e elinditanom ugy, hogy valaszthato legyen a rendszervisszaallitas.Igazi profik dolgoznak az MS-nel....
-
Kenderice
senior tag
válasz
King Unique #124749 üzenetére
Köszönöm. Kipróbálom.
-
GEPESZ66
veterán
válasz
Doky586 #124756 üzenetére
A Memtest saját Boot USB programjaval írtam ki az állományt.
A 8GB helyett 256MB-ot mutatott a WINSOWS, hogy ekkora pendrive van bedugva a gépbe.
Vagy ne ezzel hozzam létre a BOOT pendrive-t?
Egyszer sikerült Memtest86+ boot pindrivet létrehozni,majd formázás után ( ugyan az a pendrive)a létrehozott Memtest 86(síma),màr bem bootolt be,hiába írtam ki. -
-
válasz
MaxxDamage #124754 üzenetére
Ha van még valami ötleted, akkor előre köszi, ha meg más nincs akkor megy a full clear és új rendszert rakok fel, lehet megnézem a 2004-st. Egy próbát lehet megérne.
/aztán utána tenném be az új SSD-t/
-
válasz
King Unique #124753 üzenetére
Az sem használ, kipróbáltam kb. mindent (csökkentett módba se indul)
Az lehet be volt kapcsolva, nem tudom már.
-
King Unique
titán
válasz
MaxxDamage #124751 üzenetére
Miért, az újraindítás nem működik, automatikus javítás, Startup Repair sem használ?
A Fast Boot ≠ Fast Startup, az előző válaszban az utóbbira céloztam.
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #124742 üzenetére
+ Ha írásvédett lett a pendrive, akkor az megtekinthető parancssorban és jó esetben kikapcsolható. Mármint ha a felhasználó/program által lett beállítva írásvédettként a pendrive, mert ha vezérlő, illetve firmware szinten, akkor az előbbi módszerrel nem. + Az írásvédett állapot az ilyen flash vackoknál a tönkremenetel egyik tipikus jele szokott lenni, ahol ez esetben marad a garanciális csere, vagy annak híján a kuka...
-
válasz
King Unique #124750 üzenetére
Jó kérdés látod
Most kivettem az új SSD-t de ugyanaz... egyszerűen nem sikerül elindítani a rendszerem
Mit lehet tenni?UI:
BIOS-ba néztem,
"Fast Boot" DISABLED (ha ez számít valamit) -
King Unique
titán
válasz
MaxxDamage #124748 üzenetére
Ha bekapcsolt gyorsindítás mellett lett leállítva a Windows 10, majd úgy álltál neki ide-oda rakosgatni a meghajtókat, akkor az okozhatta a problémát.
-
King Unique
titán
válasz
Kenderice #124737 üzenetére
"Avast-ot használok folyamatosan."
Tehát nincs miről beszélni, mármint esetedben is nagy valószínűséggel az Avast a probléma oka, nem a Windows 10, ahogyan másoknál szintén: [link], [link], [link]. Aminél ha azóta nem lett ez javítva egy újabb verzióban és programon belül beállítás sincsen rá, akkor pláne siralmas... Ez esetben marad az Avast uninstall és helyette a beépített Defender / másik külső védelem használata, aztán akkor majd normálisan fognak működni a laptop USB-portjai, az azokhoz csatlakoztatott eszközök.
-
Nem értem.
Betettem a laposba + SSD-t és a rendszerem nem indul el, javítani akarja magát (rendszer) - egyből az jön be, majd diag es a választható restart vagy speciális lehetőségek.
Az SSD vadi új bontatlan volt.
Bios-ba néztem a Boot Device és sorrendet, az van megadva amin a rendszer is van.
Ami választható az automatikus javításnál a restartolást és ha azt választom akkor újra ez jön be, vagy a kikapcs.
Ha az egyéb lehetőséget (speciális) választom, ott a restart van meg a rendszer alap helyzetbe állítás.
Mi a fene találhatta? -
DeFranco
nagyúr
válasz
King Unique #124739 üzenetére
Le van írva az előző válasz 2. bekezdésében hogyan lehet létrehozni a telepítési adathordozót, azaz a pendrive-ra kiírni/rámolni az ISO-fájlt.
Elnézést átsiklottam felette
Természetesen igazad van, úgy szakszerű, ahogy írod, valamennyi körültekintés, alaposság feltételezhető a telepítőről, de ha nem megy, besegítek természetesen.
Köszönöm a választ.
-
King Unique
titán
válasz
Cs1csó #124743 üzenetére
Onnan eleve a standard ISO tölthető le 4+ GB-os
install.wim
fájllal a 64 bites esetén, annál azért ajánlott fel a Rufus csak NTFS fájlrendszert a formázásnál, illetve UEFI-NTFS megoldást, azért írta hogy szükség lehet a Secure Boot kikapcsolására. Ha ESD ISO-t tallózol be vele, vagy olyat, amiben eleve a user által daraboltintall.swm
/ csökkentett méretűinstall.wim
fájl van, akkor nem, akkor FAT32-re formázza a pendrive-ot és nincs az előbbi megoldás, nem kell kikapcsolni a Secure Boot opciót. -
Cs1csó
titán
válasz
King Unique #124741 üzenetére
Ennek majd utánanézek, hogy is megy. Mikor azt hittem maradok a 2004-nél töröltem a 1909-es x64-es build-et, de aztán vissza akartam térni hozzá ezért a TechBench-ről letöltöttem és Rufus-szal készítettem egy pendrive-ot de ott ugye kírta a Rufus-hogy telepítés előtt ne felejtsem kikapcsolni a secure boot-ot, és persze a pendrive-on két partíció volt amiket csak a lemezkezelőben tudtam újra egyesíteni, ezért tartom "tisztább, szárazabb érzésnek" a másik verziót.
-
King Unique
titán
válasz
GEPESZ66 #124740 üzenetére
A bináris prefixumok, SI és IEC, valamint GB és GiB közötti különbség megvan?
A pendrive buttó/névleges tárolókapacitása SI szerint a 8 GB, ellenben a nettó, azaz a ténylegesen használható IEC alapon a 7,1 (vagy 7,2/7,3, akár pendrive-tól is függhet) GB, pontosabban ~ 7,1 GiB, nincsen ebben semmi meglepő.
Amúgy meg tessék megnyitni a lemezkezelőt, aztán akkor látszik, mi van a pendrive-on, milyen partíciók. A törléshez, újraparticionáláshoz, újraformázáshoz meg nem feltétlen kell 3rd party program, megoldható a lemezkezelőben, valamint parancssorban (DiskPart) is. Ahol az utóbbinál 8 GB-os pendrive esetén jó a FAT32 fájlrendszer is, azaz a
format fs=fat32 quick
parancs. -
King Unique
titán
válasz
Cs1csó #124736 üzenetére
UEFI-s telepítésnél W10 esetén a Secure Boot kikapcsolása normál esetben nem szükséges. A Rufus UEFI-NTFS megoldását használva szokott erre szükség lenni, de csak a 64 bites 4+ GB-os standard ISO-nál a FAT32 korlátja miatt, az MCT-vel letöltött ESD ISO-nál nem. Viszont darabolás után már az előbbinél is használható FAT32 fájlrendszerű pendrive és akkor nem kell a spéci UEFI-NTFS megoldás, vagyis nem kell a Secure Boot kikapcsolása. Vagy ha eleve támogatja az alaplap UEFI-s telepítésnél az NTFS fájlrendszerű pendrive-ot, akkor nyilván se FAT32, se darabolás nem szükséges, valamint nyilván a Secure Boot kikapcsolása sem pl. a fájlkezelős másolás használatánál.
-
GEPESZ66
veterán
Memtest-hez használtam egy pendrive-t.
Viszont használat után leformázva a Windows csak a 8GB-ból 7,1 GB szabad helyet mutat.
Egy másik programmal is megpróbáltam formázni, ez meg kiírja, hogy valami írásvédett.
Mivel tudnám teljesen leformázni a pendrive-t?
Van rajta a Memtest után valami rejtett állomány? -
King Unique
titán
válasz
DeFranco #124738 üzenetére
Maga a telepítési folyamat "nextnextfinish-sel" alapon lehet nem bonyolult, de sok laikus jellemzően már az elején elrontja és pl. ilyen probléma ütközik azért, mert nem tudatosan telepít. Meg a célmeghajtót sem törli rendesen, aztán ott marad a korábbi telepítés "maradéka" és emiatt lesznek érdekességek, vagy rossz partíciót/lemezt töröl, akkor meg amiatt. Szóval ha nagyon laikus a user és nem csinált még ilyet, akkor nem feltétlen kellene rábízni, szerintem...
AZ NTFS fájlrendszer nem szimplán a pendrive, hanem a hardver, annál az UEFI BIOS szempontjából lényeges, az támogatja-e olyan fájlrendszerű pendrive-ról a telepítést, lásd a linkelt bejegyzést. Na pl ott kezdődik a tudatos telepítés, ha ezzel a user tisztában van, mármint hogy az ő gépénél mi a helyzet ilyen téren.
Le van írva az előző válasz 2. bekezdésében hogyan lehet létrehozni a telepítési adathordozót, azaz a pendrive-ra kiírni/rámolni az ISO-fájlt. -
DeFranco
nagyúr
válasz
King Unique #124735 üzenetére
elméletem szerint ha kap egy kész telepítőt onnan nextnextfinish-sel azért abszolválható a dolog, néhány alap dolgot kell csak egyeztetni és odafigyelni, pl. megfelelő partíció választása, azt előzetesen leüríteni illetve a szükséges adatmentés előzetes elvégzése valamint a felkínált privacy opciókban az odafigyeléssel történő választás.
nekem legalább is ment ezzel a megközelítéssel.
az ntfs nem probléma a pendrive oldaláról.
azt meg tudod írni még, ha lehetséges, hogy az iso-ból hogyan csinálok pendrive telepítő médiát?
-
Kenderice
senior tag
válasz
King Unique #124732 üzenetére
Naprakész a rendszer.
A drivereket a windows telepítette, eddig jól működött.
A fiók rendben van.
Avast-ot használok folyamatosan.
Gondjaim voltak egy pendrive-val, lehet emiatt kapcsolta ki a rendszer az usb-t?
Merevlemezt rádugva felpörög, tehát táp van.
Először a 3.0 usb portot tiltotta le, utána a 2.0-t is. -
Cs1csó
titán
válasz
King Unique #124735 üzenetére
Erről jut eszembe, jelenleg - ha már nincs meg - szerezhető e olyan 1909-es Windows 10 telepítő aminek a használatához nem kell kikapcsolni a secure boot-ot (tehát kisebb mint 4GB a telepítő ezért a pendrive-ra Fat32-be fér fel és nem NTFS-ben és mellé egy kisebb partíciót) majd a telepítés után persze vissza lehet kapcsolni, de ha nem akarok ezzel foglalkozni akkor lehet e még ilyen telepítőt készíteni.
-
King Unique
titán
válasz
DeFranco #124734 üzenetére
Egyrészt a Microsoft szoftverletöltőoldaláról mindig az aktuális verzió tölthető le direktben / MCT-vel, ami most a 2004-es. Ha régebbi kell, pl. 1909-es, akkor az konzumer szinten pl. MWOIDT és TechBench forrásokból szerezhető be, sőt pl. a Rufus is le tudta tölteni. Ahol még mielőtt kérdés lenne, oké mindhárom, mivel microsoftos forrásból történik az ISO-fájl letöltése.
Másrészt az MCT-vel letöltött ESD ISO-nak az az előnye, hogy kisebb méretű az ISO és benne az
install.esd
fájl is 4 GB-nál, ezért rámásolható/kiírható FAT32 fájlrendszerű pendrive-ra is. Az előbbi 3 letöltési opciónál viszont standard ISO van, ami nagyobb 4 GB-nál, illetve benne azinstall.wim
fájl is, ezért alapesetben csak NTFS fájlrendszerű pendrive-ra másolható, írható ki. Ami legacy/CSM szerinti telepítéshez eleve jó, ellenben UEFI-nél nem minden hardver, alaplap esetében támogatott az NTFS fájlrendszerű pendrive-ról a telepítő bootolása. Viszontinstall.swm
fájlokra történő darabolás után már FAT32 fájlrendszerre formázott pendrive is használható telepítési adathordozóként. Az ISO-fájl pendrive írásával/másolásával kapcsolatban meg egy másik válaszban leírtakat, ahol a fájlkezelős másolás is opció, azaz felcsatolni a W10 ISO-t, majd a tartalmát 1:1-ben a pendrive-ra másolni.Harmadrészt az eleve rossz megközelítés, hogy majd attól lesz bolondbiztos az egész, hogy van egy megfelelően elkészített telepítési adathordozó, az oda édeskevés... Ha a user nincsen tisztában azzal mit csinál, nem tudatosan telepít a beállított/támogatott bootolási módnak stb. megfelelően, illetve nem pl. az alábbi blogbejegyésben és hozzászólásban leírtak szerint, akkor kb. semmit nem ér az egész és jellemzően úgyis elront ezt-azt. Illetve maga a Windows-telepítés is azért igényel némi odafigyelést és hozzáértészt, akinél ez nincsen meg, az inkább ne erőltesse, hanem bizza hozzáértő egyénre, szakemberre, ennyi.
-
DeFranco
nagyúr
sziasztok,
van arra lehetőség hogy a 1909-es verzióból készítsek USB-s telepítő médiát egyszerűen?
távol, más által lesz telepítve a win, tehát jó lenne ha olyan bolondbiztosra lehetne csinálni mint az MCT-vel készített USB-s telepítőmédiát.
-
King Unique
titán
válasz
Kenderice #124730 üzenetére
Ebből így nem sok minden derült ki... Nem ismert a laptop pontos típusa mellett a Windows 10 pontos verziója sem és hogy az naprakészre van-e frissítve, ha szükséges (nem inbox) akkor a megfelelő USB driver telepítve lett-e, helyi fiókkal / Microsoft-fiókkal van-e használva, ha az utóbbi akkor szükség esetén a személyazonosság megerősítése megtörtént-e, eszközkezelőben milyen hibakód van, helyi (Defender) / külső antivírus szoftver van-e telepítve, ha az utóbbi akkor nem-e az tiltotta le lásd Avast és társai eseteket (példa), stb.
-
Crucio
aktív tag
válasz
Crucio #124729 üzenetére
Kegyetlen szenvedés volt, de itt a megoldás, ha más is találkozna vele:
Mikor feltettem a Windows 10-et, akkor nem jelszóval jelentkeztem be, hanem a 2FA-t kihasználva telefonról erősítettem meg a bejelentkezést, ezért ezen a gépen az életben nem gépeltem be a jelszavam, ilyenkor úgy néz ki, hogy nem is szinkronizálja le a jelszót (ami végülis érthető) viszont RDP-nél nem is validálja le.
Ahhoz, hogy leszinkronizáltassam az MS jelszavam lokálba parancssorból kell indítani valamit az MS acc nevében, akkor jelszót fog kérni, és már megy is:
runas /u:MicrosoftAccount\<email> cmd.exeEz elindítja az MS acc nevében a cmd-t és menni fog.
Így már e-mail címmel is be tudok jelentkezni
-
Kenderice
senior tag
Sziasztok.
Van egy gondom.
A laptop (hp elitebook) egyik usb portja sem működik.
Az eszközkezelőben figyelmeztetés van mindegyikre. A windows letiltotta őket.
Hiába távolitom el és teszem fel újra, letiltja.
Hogyan tudnám törölni a driver fájlokat és tisztán újratelepíteni?
Vagy mit tudnék csinálni?Köszönöm.
-
lorcsi
veterán
W10 az op rendszerem..
a routerem(tp-link C9) usb portjára rácsatlakoztattam a nyomtatót
hogyan tudom ezt hálózatiként használni?
[kép] - ezt látja a router programja
a gépház nyomtatók és scannerek keresés után nem látjahogyan tovább?
-
tibike8
őstag
válasz
King Unique #124722 üzenetére
-
Crucio
aktív tag
Sziasztok!
Van egy friss Windows 10 telepítés és RDP-vel szeretnék csatlakozni hozzá egy Windows 10-es laptopról.
A felhasználóm egy Microsoft Account (<username>@outlook.com)
Engedélyeztem az RDP-t (Control Panelben/Vezérlőpultban is engedélyezve van)
Külön hozzáadtam a felhasználót is az RDP userekhezViszont mikor bejelentkezem, akkor a következő hibaüzenetet kapom:
Egészen eddig ugyanez a gép (amihez csatlakozni szeretnék) Windows 8.1-et futtatott és az gond nélkül működött így, nem volt benne semmi. Minden ugyanaz, csak most egy friss Windows 10 telepítés van rajta. Ma reggel még ment a 8.1-gyel egyébként, majd reinstall után nem ment.
Gyanítom az MS acc-cal van a gond, sok mindent kipróbáltam a netről, de sehogy sem tudok belépni.Van valakinek valami jó ötlete erre?
-
King Unique
titán
válasz
tibike8 #124721 üzenetére
Hány felhasználói fiók van létrehozva, többfelhasználós a rendszer? Ha igen, akkor reális lehet, hogy egyikből kijelentkezve, másikkal bejelentkezve az alapértelmezett kép jelenik meg a zárolási képernyőn. Ha nem és biztosan a kép opció van beállítva a gépházban a diavetítés és Windows Reflektorfény helyett, akkor viszont értelemszerűen nem kellene cserélődni az előbbinél a képnek, max. az utóbbiaknál.
-
tibike8
őstag
válasz
King Unique #124718 üzenetére
Igen, be van kapcsolva és másik gépen is ezzel a fiókkal vagyok bejelentkezve. Azon nem váltogatja a gépeket.
-
King Unique
titán
válasz
tibike8 #124709 üzenetére
Ha Microsoft-fiókkal használod a Windows 10-et és be van kapcsolva a szinkronizálás, beleértve a témáé is, akkor reális lehet, ha a clean install után a korábban mentett beállítások újra aktívak lesznek a szinkronizálás által. Ha ez nem cél, akkor értelemszerűen ki kell kapcsolni a szinkronizálást, illetve annak a témát érintő részét.
-
zorzy4
addikt
válasz
King Unique #124689 üzenetére
-
King Unique
titán
válasz
tordaitibi #124707 üzenetére
A Startup Repair, a rendszerindítás automatikus javítása az, ami elérhető a telepítő helyreállítási környezetében (WinRE) javítás funkcióként. De ott nincs olyan opció külön, hogy fájlok és alkalmazások megtartása, meg nem is kell, mert nem újratelepíti a Windowst, hanem csak a rendszerindítást akadályozó problémát hárítja el. A megtartásos opció a Windows alóli in-place upgrade-nél van, arra értendő itt a topikban emlegetett "javító upgrade". A telepítőt pendrive-ról bootolva viszont értelemszerűen nem használható ez a lehetőség, illetve ott az upgrade sem, max. a már előzőleg linkelt módszer lehet opció, a meglévő C-t kijelölni formázás/törlés nélkül telepítési célként, a korábbi telepítés pedig olyankor bekerül a Windows.old mappába. Már ha az a cél, mert ugye vannak a WinRE menüben egyéb lehetőségek is a helyreállításhoz, pl. csak a személyes fájlok megtartásánál az alaphelyzetbe állítás, aztán ha van pl. visszaállítási pont, komplett rendszermentés, akkor adott azok használatának lehetősége.
-
tibike8
őstag
válasz
#86564352 #124710 üzenetére
Sokszor volt újraindítva a belakás alatt, a gyorsindítás ki van lőve. és plusz témát sem használok. Csak azt az 1 db képet szeretném beállítani ami korábban is volt. Beállítom, lockolom a gépet és helyesen is mutatja a képemet, aztán 1 percen belül kb vált másikra.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #124707 üzenetére
Létezik. Flash drive-ról bootolsz, javítás vagy rátelepítés.
tibike8: rendszer telepítés után frissítések telepítése is megtörtént? Indítsd újra a gépet, friss telepítés után velem is volt olyan a gyári képet mutogatta, aztán kicsit vártam és következő bootnál már rendesen a spotlight, vagy külön módszer az áruházból a Dynamic Theme app
(azt nem tudom a gyorsindításnak lehet-e köze hozzá, nálam az ki van kapcsolva)
-
tibike8
őstag
Sziasztok, abban tudna alaki segíteni, hogy egy frissen telepített win10 pronál hogy lehetne beállítani, hogy a zárolási képernyőjén midig az a kép látszódjon amit beállítok? Pár perc után mindig egy windowsos gyári képre áll. A beállításoknál nem a diavetítésre vagy a reflektorfényre állítottam természetesen. A win újrahúzása előtt ezzel nem volt gond.
-
MegalodonS
őstag
Sziasztok, egy kerdesem lenne uj Nvidia driver (clean) telepites es ujrainditas kozben belefagyott a telepitesbe, 3-4 ujra inditas es sotet kepernyo utan, mar kek a kepernyo
Probalgassam ujra meg ujra inditgatni??? Mi ez, valaki tudna segiteni, i koszonom
-
válasz
King Unique #124703 üzenetére
Ezt W10 alól nem tudom mert nem kellett még, nem a működő OS alóli kivitelezésre gondoltam.
Hanem arra amit XP alatt 2x is megcsináltam, miután túlgyomláltam a szerencsétlen os-t (így tanul az ember...)
Mivel nem volt képes bebootolni mer kiirtottam valam fontos rendszerfájlt, betettem a telepítő cd-t, ott volt egy Javítás funkció ami visszaírta az oprendszer rendszerfájljait, természetes a személyes adatok, fájlok megtartásával.
És utána még évekig futott az XP.
Én erre gondoltam, hogy létezik-e ez a külső megoldás a tizes alatt is? -
King Unique
titán
Elhiszem, de azért nem feltétlen mindenki ilyen, pl. én sem, számomra hasznosak verzióról-verzióra az egyes újítások. Meg ha eleve ez a frissítési modell már a megjelenéstől, akkor ez van, legalábbis a szokásos kiadásoknál. De ha valaki nem akar félévente váltani, akkor azoknál sem feltétlen kell, lásd választható funkciófrissítések és 18/30 hónapos támogatás. Aztán ugye csak 1x kell megvásárolni (vagy azt sem feltétlen a free upgrade lehetőségnek köszönhetően) és a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően utána ingyen megkapja a user a további újabb verziókat is, nem kell X évente új Windowst vásárolni a lassan egyre elavultabbá váló, EOL státuszhoz közelítő verziók helyett, mint korábban.
-
sz.j
nagyúr
válasz
King Unique #124701 üzenetére
"W7, 8.1 alatt persze hogy nem, mert azoknál nem is volt ilyen funkciófrissítés, build upgrade."
Én meglennék win 10-nél is nélküle..., mert számomra nincs észrevehetően hasznos jelentősége az újabb buildoknak ....
-
King Unique
titán
válasz
tordaitibi #124700 üzenetére
Mivel nála a W10 jelenleg nem bootol be, azért OS alól futtatva az MCT-s / ISO in-place upgrade nyilván nem opció a fájlok, alkalmazások megtartásával. Max. esetleg a "rátelepítés" lehet az pendrive-ról bootolva a telepítőt, aztán vagy/vagy.
-
válasz
tordaitibi #124700 üzenetére
Gondoltam erre én is, hogy USB telepítőt be majd javítás, de az a furcsa(régiekkel ellentétben), hogy itt rámegyek és behozza ugyan azt a felületet, mintha nem USB-ről bootoltam volna.
-
King Unique
titán
W7, 8.1 alatt persze hogy nem, mert azoknál nem is volt ilyen funkciófrissítés, build upgrade.
Max. 8
—►
8.1 esetében, de az meg a Store-on keresztül, ha jól emlékszem. Meg a 8.1-nél WU-n U1, U2, U3, de azok csak kisebb frissítések voltak.
Egyébként szvsz semmi gond nincs a W10-nél ezzel, mármint hogy a problémás eszközökön direkt nem erőlteti a WU a funkciófrissítést és inkább blokkolja, nem ajánlja fel, amíg a probléma el nem hárul. Aki ennek ellenére mégis upgrade-elni akar az újabb verzióra, annak meg adott a lehetőség, sőt már a megjelenésnél adott volt, lásd a linkelt válaszban leírtakat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
• OFF topik
• TILOS a warez!
• Windows 10 frissítési kisokos
- Milyen légkondit a lakásba?
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen processzort vegyek?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Azonnali fotós kérdések órája
- További aktív témák...
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! Asus M5A99FX PRO R2.0 990FX chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged