- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
- Steam Deck
- Milyen TV-t vegyek?
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Házimozi projektorok, kiegészítőik és kialakítások haladóknak
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Asztrofotózás
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Ez a topic épített vízhűtésekkel foglalkozik, kompakt vízhűtések topikja erre a linkre kattintva érhető el! [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
holczy
aktív tag
válasz fox_mulder #64236 üzenetére
-
holczy
aktív tag
válasz Demo07 #64097 üzenetére
[kép] [kép]
Ez nem olyan régen volt. Én megkaptam, hogy a kevés koncentrátum/víz aránya miatt esett szét a folyadék. Szerencsére 1évig sima desztvízzel ment a gép, és nem volt semmi alga/lerakódás. Hétvégén viszont bontás lesz, szóval kiderül (nálam), hogy helyes arány esetén is elő fog fordulni, avagy nem. -
holczy
aktív tag
válasz DonDennis #63077 üzenetére
Én nem spóroltam rajta, de legközelebb fogok. 100mili koncentrátum kéne 900mili vízhez. 50 milit tettem bele. 3 liter vízhez. Fél évet bírt. A rendszer a rendszer 90%-a 2 éve nálam van. A cpu blokkot cseréltem egy éve, amit előtte szétszedtem, és megpucoltam (új blokkról van szó). A tartályban is látok lerakódást. Kíváncsi vagyok mi lesz a szűrőben.
A koncentrátum EK.
Eddig a desztvízzel nem volt egyedül gondom. Nanoxia cfx 3 hónap után beopálosított mindent. -
holczy
aktív tag
válasz F e Z o #62959 üzenetére
Azt, hogy idle jobban ugrált a hőfok, terhelésen viszont alacsonyabb volt pár fokkal. Rendszer semmit nem változott, csövek sem voltak cserélve. Proci 4,8-on ment 1,34volton (arra emlékszem, hogy 1,4v kellett neki 5ghz-hez). Windows szintén ugyan az maradt. Sőt a mostani 7900x-et is hűtöttem azzal a 0,25-ös j1-es jettel (elvileg a 0,3 milis j3 kellett volna bele).
-
holczy
aktív tag
válasz ImpersonatoR #62956 üzenetére
Volt egy copper supermacy evo-m, amiben j2-volt. Azt lecseréltem egy nikkel supermacy evo-ra, amiben j1-volt (meg még van is, mert most lestem meg). Terhelés alatt a j1 jobb értékeket produkált.
-
holczy
aktív tag
Több példát hoztam direkt. És ami nem “passzív hűtéses” példa, az napi használatban is megtalálható. Lényegesen nagyobb terheltséggel, mint mondjuk egy autóé (bár nem versenyautóé). Hőelvezető képességük egyébként közel azonos. Víz 0.18 olaj 0.15.
hidraulika rendszernél (mondjuk egy darunál) nem látsz vízhűtést. Csak egy hőcserélőt. Meg max egy ventillátort, ami néha bekapcsol. -
holczy
aktív tag
7,2 literes motor, 40 liter motorolajjal, 38 liter fagyállóval. Az olajnak nem csak az a szerepe, hogy kenje a motort, hőt is von el (gondoljunk csak bele mekkora felülettel érintkezik) Nyilván valóan vannak határai, ezért szükség van olajhűtőre is (viszont annak a mérete a vízhűtőhöz, vagy akár egy klíma hűtőhöz képest nevetséges).
Ha láttál már trafót (szerintem biztos) nos abban is olaj van, és az végzi a hűtést. Passzívan. Vagy sorolhatnám a hajtásházak tömkelegét, ahol szintén az olaj keni, hűti az alkatrészeket. -
holczy
aktív tag
válasz ImpersonatoR #62934 üzenetére
Én azt vettem észre a 8700k-nál, hogy a 2011-be való jet jobban teljesít.
A 6700k-egy copper macy-val j2-vel volt. A 8700k meg nikkel j1 (használtan vettem, és én sem figyeltem). Szétszedtem átvariáltam, de terhelés alatt jobb volt a j1. Idle állapotban lehelettel gyengébb volt. Én nem szedném szét emiatt. -
holczy
aktív tag
válasz Melorin #62911 üzenetére
Ne leállítsd a ventillátort. Fedj le egyet papírral. Ne kapjon levegőt. Bár ha jól emlékszem, neked 480-as radid van. Kipróbálhatod, hogy 2 ventit fojtasz le. És indíts egy stressztesztet.Majdnem azt a végeredményt kapod meg, mintha alulméretezett radiátorral hűtenéd a rendszert.
Az esetek többségében megkérdezzük, hogy milyen házikóról van szó. Ezek után jön a radi mérete. Rendszer és rendszer között rengeteg a különbség. Nekem pl a gtx1080 55 fokig elmegy 27-30 fokos vízzel.
Neked pedig a 1080ti megáll 35 fokon. (Ez mondjuk nekem picit furcsa, de lehet van chiller is a rendszeredben). -
holczy
aktív tag
válasz Melorin #62903 üzenetére
Mert ha megnézed a linket, akkor láthatod hogy a 360-as radi 400 wattot nem feltétlen képesek elvezetni. Amik meg igen, ott meg elég hangosan fognak pörögni a ventik. Ebben a topikban lévő emberek többségét 3 dolog vezérelte vízhűtés építésére:
1:halk legyen
2:jobb oc-t érjen el, mint aio-val/levegővel
3:tetszik neki
Ha vízhűtésre adod a fejed, te nem szeretnél jobb eredményeket látni, mint előtte? Dehogynem. Különben csalódott lennél, és kidobott pénznek éreznéd.
Ha kíváncsi vagy a különbségekre, tegyél egy vastagabb papírt a radiátorodon lévő ventidre, hogy ott ne kapjon levegőt. Nézd meg terhelésen mennyi lesz a különbség. -
holczy
aktív tag
válasz tomcat78 #62805 üzenetére
Az ország euro-ban kapja a támogatási összegeket. Tény, hogy abban is fizet. Viszont országon belül már forintra van válltva. A számoknak így tényleg jobb. A kérdés csak az, hogy mikor billenik át a mérleg, amikortól ez drasztikus hátránnyá válik az ország számára.
Ezennel befejeztem az eurós gondolatmenetem, nem offolom szét vele jobban a topikot. Kiderül mi lesz a vége. Beszélhetnénk róla napestig. -
holczy
aktív tag
válasz LGG555 #62800 üzenetére
Ehez semmi köze a koronavírusnak. Legalábbis hacsak fél éve már nem találták ki, hogy mostanra kell tetőznie. A következő válság érkezését ugyanis már akkor is lehetett hallani.
Leon77: mindíg lemegy nyáron az euró. nem 100 ft-os esésre kell gondolni, de télen följebb megy, nyáron meg lejjebb. az elmúlt 15 év átlagában legalábbis ez így volt. -
holczy
aktív tag
válasz TESCO-Zsömle #62796 üzenetére
Nyárig érdemes várni. Addigra csökken az euró. Ha csak ben nem jön tavasszal a meghirdetett válság.
-
holczy
aktív tag
válasz Demo07 #62760 üzenetére
Én meg szerintem most szivattam magam rommá. Leütöttem egy 360 monstát, amit be kéne paszírozni a 900D-be. Alapvetően van benne hely ekkorának alul, csak ott már mosolyog egy 480-as monsta. Felülre nem fér el, mert beleérne az alaplapba (plusz nagyon jó helyen van ott a 360 xflow) elöl meg megintcsak nem fér el (meg ott a 240 xflow van jó helyen). Szóval érdekes lesz.
-
holczy
aktív tag
-
holczy
aktív tag
válasz pokmky #62662 üzenetére
Azért költöttél 40 rongyot pumpára, mert kifogtál egy hibásat. Csak esélyed nem volt a garanciára, mert átforrasztottad a gyári csatlakozót jobb minőségűre. A forgalmazónak meg érthető okokból ez nem tetszett.
Nálad ez volt az ok.
Szerintem egyébként te már jártál itt a fórumon. Még Bmw-vel akaszkodtatok össze. -
holczy
aktív tag
válasz fox_mulder #62560 üzenetére
Mennyi idős a fagyállód?
-
holczy
aktív tag
válasz DanCox977 #62548 üzenetére
Hamar gyorsan átfutottam a használt dolgokat aprón, és ebajon. Jelenleg jobban jársz, ha újat veszel. Minimálisan kerül többen, és garanciád is van. Egy 140-es ek d5 tartály van ebajon, de az a te házadban kb elveszik. Oda már illene egy 300-as. Radiból van egy alpha x flow 480/30 30.000-ért. Abban látok fantáziát.
-
-
holczy
aktív tag
válasz h.adam.92 #62392 üzenetére
Gpu-nál (aio hűtéshez képest) 10 fokot bőven hoz . Levegőhöz képest a többiek megosztják a tapasztalatukat mennyi az annyi.
Ryzennél mivel saját magát húzza, szerintem drasztikus hőfokváltozást nem fogsz észlelni. Azt viszont igen, hogy tovább tartja a max órajelet. -
holczy
aktív tag
válasz tothferenc #62227 üzenetére
Haverom csinált ilyet a volt hűtőmel. Kezdetnek meg kell tudnod milyen vastag az aiod csöve. ahhoz való fittinget kell venned, és ugyan olyan vastag csövet toldásnak. Átjáratni mindenképp érdemes lenne (a gyári kitudja milyen folyadék ne keveredjen az újjal).
Hogy a csöveket egyből a radiátorra rátudod mókolni, vagy betoldod a gyáriba, azt már te látod. -
holczy
aktív tag
válasz Melorin #62070 üzenetére
Nem szívás. Ehhez a fajta radihoz, gyári csavart kell venni. Csavart bedugod a helyére, rákapatod az anyát, a radit meg rájátszod az anyára. Ha a profil ahova becsúszik az anya passzentos (bár ezt nem hinném) akkor egy fokkal könnyebb az élet.
Biztosan ezt a radit szeretnéd? -
holczy
aktív tag
válasz Melorin #62047 üzenetére
Ésszerű kereteken belül, igen. Pár hajlítás után megtapasztalod, hogy mekkora hosszon kell melegíteni a csövet. 2 dologra figyelj nagyon: pár milit levágni könnyebb, mint új csövet hajlítani. M összeépített szekció után nyomáspróbázni (egyik felét befogod, a másikba meg erősen belefújsz. Ha nem jön levegő, víz se fog.).
-
holczy
aktív tag
válasz Melorin #62034 üzenetére
Simán kiszállítják. Cső fóliába betekerve, majd bubis fóliába betekerve, és a végén vastagabb kartonba betekerve. Vasfűrésszel nyugodtan vághatod, nem töri el. Ellentétben a réz csővágóval, ami csak karcolgatja, és összeroppantja. Vékony smirglit szerezz be. A fitting leszorító gyűrűjéhez lehet szükség lesz rá. Főleg, ha színes a fitting. Akkor elvesz pár századot az átmérőből, és meghúzáskor menetes karcot vágsz a csőre.
-
holczy
aktív tag
válasz Apollo_21 #61931 üzenetére
Nincs túllihegve. Abból tanul az ember, ha megbeszéljük a dolgokat. Gondolom látta, hogy itt pár embernek milyen hőfokon ketyeg hasonló vga. Az övé nem ezen a hőfokon megy, ezért rákérdezett. Most már tudja, hogy attól a blokktól nem kell többet várni. Szerintem megnyugodott.
-
holczy
aktív tag
-
holczy
aktív tag
válasz fonok87 #61726 üzenetére
A belső átmérő számít. 10mm alatti ne legyen . A külső átmérő pedig ahogy te is írtad, az átmelegítésben/hajlításban lesz lehelletnyivel nehezebb. 10/12-höz nem volt dolgom. 12/16-hoz sem kell erőemelőnfk lenni. Ha normálisan meg van melegítve a cső, gyenge női kéz is elhajlítja.
-
holczy
aktív tag
válasz hiimezio #61551 üzenetére
Átteszed pwm-re, és fan cal. Utána beállítod a görbét úgy ahogy tetszik. Restart. Windows feláll->ai suit-> fan tuning. Ezután biosban, és windowsban is megvannak a karakterisztikák. Beállítod hőfok alapján a görbéket. Ha a windows alatti megfelel, biosban beállítod ugyan azt. Ennyi az egész.
-
-
holczy
aktív tag
válasz korcsi #61458 üzenetére
Ezután megtanulod, hogy minden épített szekció után belefújsz, a másik végét meg befogod. Szerintem az építők nagyrésze járt így, vagy hasonló módon. Ha adapteren sérült a gumigyűrű, az is ki tud ezzel a módszerrel derülni áztatás nélkül.
Gratula a buildhez, és a hőfokokhoz. Üdv a klubban. -
holczy
aktív tag
válasz Nwis86 #61451 üzenetére
Fogj egy centit, és mérj nagyon sokat. Inkább hosszab szakaszt vágj, mert abból lehet rövidebbet csinálni. A műanyag.hu-s plexicső előnye a petg-el szemben, hogy több hajlítást is kibír. Cserébe Demo koléga álltal linkelt vágó nem jó hozzá, mert csak karcolgatja a csövet, vagy eltöri (én is vettem olyan vágót, most a polcon pihenve szemezget velem). Mezei vasfürész, finom smirgli (ez a fitting leszorító gyűrűjéhez kell, mert a cső külső átmérője 16,0x és a leszórítógyűrű képes megkarcolni), sorjázó, hajlító elemek+betét,hőlégfúvó, meg egy vizes edény. 16/12-es cső 950ft/folyóméter+áfa volt egy éve amikor vettem. 4 méterből meg fogod tudni hajlítani az álltalad tervezett rendszert gyakorlást is beleszámítva (90 fokhoz hajlításához én szabványos asztal sarkát használom). Amire még figyelned kell a fenti weboldal csövénél: a fitting gumigyűrűit picit benedvesíted, majd sorjázás után a cső végét picit meglágyítod. Utána beledolod a fittingbe, hogy teljesen lefenekeljen, majd ezután visszahütöd a csövet és fittinget a vizesedényben (mind összerakásnál, mind egy esetleges szétszerelésnél lényegesen kevesebb erőt kell kifejtened).
-
holczy
aktív tag
válasz Demo07 #61409 üzenetére
Ez igazából hozzáálláskérdése.
mert a doboz nem sérült, csak esztétikailag. Viszont az is látszik, hogy a radin max ujjlenyomat (ha) van. Próba képpen küld el nekik az email-t, hogy mi a helyzet. Aztán abból a válaszból már sokminden ki fog derülni. Legroszabb esetben csinálsz rajta egy nyomáspróbát, és beszereled.... -
holczy
aktív tag
válasz hiimezio #61358 üzenetére
Szerintem az alaplapodon van w-pump fan. Arra kéne rádugni első körben. És az a cpu hőfok alapján fogja tekergetni a pumpádat. De miután letöltöd a programot. Biosban nézd meg, hogy mire van állítva a csatlakozók vezérlése (dc/pwm/autó) átállítod pwm-re. Ezután a biosban van egy fan calibration. Azt megcsinálod (ezután biosban is tudsz grafikont állítani). Beállítások mentése és restart. Windowsban az Ai Suitba fan tuning (fan calibration) és utána jöhet a grafikon.
-
holczy
aktív tag
válasz hiimezio #61343 üzenetére
Ha a rá való fittingel rakod össze, nem fog szétcsúszni. Meg amúgy sem. Ek fittingnél is kell kifejteni erőt, hogy szét tudd húzni (van kb 36 db a gépemben. Plusz merevcsőnél nem illik elnagyolni a csőhosszt. Fitting aljáig üljön bele.
Pumpa vezérlés legolcsóbb kivitel: alaplapi driver. Fok/fordulatot grafikonon be tudod lőni.
Ventillátor vezérlés: (egyszerübb lenne itt is az alaplapi driver) Vagy ott a cirsair hub-od. -
holczy
aktív tag
válasz TESCO-Zsömle #61056 üzenetére
Gondolom a "nah ehez mekkora radátor kell majd" miatt linkelte a fentieket.
-
holczy
aktív tag
válasz ericdrawen74 #61022 üzenetére
Jelenleg az intel jobban melegít. Ryzen egy prime95, vagy cb alatt 70-80 fokot produkál, míg intel oldalon simán 90 fok környéke is tud lenni.
-
holczy
aktív tag
-
holczy
aktív tag
válasz Pro!Petya #60990 üzenetére
Citromsav/ecet. Beleöntöd hagyod picit állni. 20-30 perc. Utána befogod(de inkább zárd le a csatlakozóit), és döntögeted ide-oda. Desztvízzel átöblíted. Megnézed mi jön ki belőle. Ha nem tetszik amit látsz, megismétled. Ha tisztának ítéled ami kijön a radiból, mehet a rendszerbe.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Kompakt vízhűtések topikja erre!
● Olvasd el a Téma összefoglalót!
● Privát üzenetben szakmai kérdéssel ne zavarjátok a tagokat!
● A topik csak épített vizes rendszerekkel foglalkozik!
● A topik kiemelt témájú!
● Vízhűtés offtopik
- ELADÓ SAPPHIRE PULSE RX 6700XT + BYKSKI BLOKK
- ThermalTake processzor vízhűtés újszerű 6hó jótállással!
- Thermalright Frozen Notte 240 RGB vízhűtés Új 6hó jótállással!
- Új bontatlan Alphacool Eisblock Aurora Acryl GPX-N RTX 4090 + Backplate (Referencia kàrtyákh (13429)
- Thermaltake TH360 ARGB Sync Snow Edition AIO Liquid Cooler
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest