Új hozzászólás Aktív témák
-
Misi87
csendes újonc
Értem...Egy elcseszett fűtés van, egy régi lengyel szenes kazán volt.Kémény 20as átmérő.Akkor ha jól gondolom a kémény meg sok lesz már mint átmérőben?Nincs szigetelve a ház, háát tervben van az is de így hogy kazán is és még ha a kéményhez is nyúlni kell akkor nem tudom hogyan tovább...Már így is ott tartok hogy feladom...
-
4D4M
senior tag
Kisebbektől kicsit tartok főleg ha később puffer is lenne. Még szerintem a Totya 23 sem lenne kevés önmagában.Vagy tévedek?
~
Ha arra gondolsz, hogy kifűti-e, akkor természetesen a 18 kW-os is képes lenne két ilyen házat is, ha egy kis szigetelés is van rajta, akkor meg 6-ot. A teljesítmény ebben a műfajban a megrakások számával korrelál és az egy megrakásból kinyerhető energiamennyiséggel. És ebben játszik szerepet a puffer, ahol nyilván az nagy előny, ha fűtött térben is tud lenni. Ha a kémény már esetleg adottság, akkor azzal is kell(ene) számolni.#6082 Satus:
Gyári beállításon a minimun a 3.5kw és ezzel fűt addig amíg 21-ről leesik a hőmérséklet 20-ra. Természetesen a kazán végig megy 3.5kw-tal
~
Hát ez ritka ostoba működési módnak hangzik, ha ez üzemszerű. Az lenne az OT lényege, hogy ne csökkenhessen a helyiséghőmérséklet, miközben fűt a kazán. Én a termosztátban keresgélnék, mert ő parancsolja ezt a fajta lefutást a kazánnak. (ha minden állításod megállja a helyét és valóban végig megy az égő is) -
Satus
tag
A beüzemelés sikerült vajon?
Ha a kázán beüzemelésre gondolsz, akkor az annyi volt, hogy beindította a beüzemelő, előremenő 60 fok, gázok jók kész, ennyi volt. Gari miatti karbantartáskor mondta a szerelő-beüzemelő, hogy még ilyen termosztátot nem látott.Max mennyire van állítva?
Most max 7kw, ami kb -10-ig elég.Plusz teljesítmény.
Gyári beállításon a minimun a 3.5kw és ezzel fűt addig amíg 21-ről leesik a hőmérséklet 20-ra. Természetesen a kazán végig megy 3.5kw-tal, csak 0 fok kinti hőmérséklet körül ez már kevés.
Ha leesett 20-ra akkor a beállított max teljesítménnyel kezd el felfűteni, ami most 7kw.
Ha 20.6-nál kezdené ezt csinálni az jó lenne.
Ha a max 20kw-ra van állítva akkor is ez van. -
Misi87
csendes újonc
Köszönöm!Puffertartály egyenlőre nincs tervben későbbiekben igen.Most egyenlőre a kazánt kellene eldönteni.Egyenlőre Totya 18, 23.Celsius 20. A Celsius 25 azt már bőven sok lenne. Nem titok anyagilag inkább Totya és egyenlőre a Totya 23 lenne.Ehhez később már egy puffer is mehetne szerintem.Kisebbektől kicsit tartok főleg ha később puffer is lenne. Még szerintem a Totya 23 sem lenne kevés önmagában.Vagy tévedek?
-
4D4M
senior tag
Ha nem faelgázosító, akkor szerintem nagyjából mindegy milyen kazánról van szó. Sokkal több múlik a useren, mint a kazánon. Illetve még több múlhatna a puffertartályon, ilyen kis rendszernél.
#6076 csubuka:
Azért nem ajánl senki semmit, mert ez nem tartozik azok közé a dolgok közé, amiket széthajtanak az emberek (: Milyen különbségtételt tudsz elképzelni azon túl, hogy olcsó-drága?#6077 Satus:
Ha már OT-s minden, akkor az is meglepő, hogy fél °C-nál nagyobb hiszterézissel üzemel.
A beüzemelés sikerült vajon? Furcsa nekem ez a "plusz teljesítmény" kifejezés. Kifejtenéd, hogy hogyan néz ez ki a valóságban?#6079 Satus:
A max mire van állítva? Attól, hogy meg van adva egy minimum, még nem jelenti azt, hogy azon fog csak üzemelni, vagy nem értem mire gondolsz. -
Satus
tag
Sziasztok.
Adott egy Westen Pulsar Condens 24 készülék és egy Emos P5616OT, openthermes összekötéssel.Termosztát 21 fokra állítva.
A kazán akkor ad rá plusz teljesítményt /kw/, ha a hőmérséklet 20 fokra csökken.
A neten található paraméter beállítások között nem találtam ilyen lehetőséget.
Kérdés: a kazánon van e olyan beállítási lehetőség, hogy pld. 20.6 foknál adjon több teljesítmény?
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Padlófűtéshez az Uponor vagy Wavin osztó-gyűjtői (szelepekkel+ vagy 24V vagy 230V termoelektormos fejekkel) az ajánlottak?
Vagy nem kötelező az "enyhén" túlárazott cuccaikat venni, hanem el lehet menni olyan irányba is, hogy külön összelegózni az oasztóvázat meg a szelepet meg a termoelektromos fejet (vigyázva a löketre!)? Ha igen milyen márkákat ajánlanátok?
-
Misi87
csendes újonc
Sziasztok!
Kazánvétel előtt állok és olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy ki mit ajánlana!Tudom nem egyszerű, de hátha van valakinek gyakorlati tapasztalata vagy véleménye!
A fűtendő terület nem nagy, max 80nm2, 6 helység, 6 radiátor.Radiátorok összteljesítménye kb max 14-15kw.
Egyenlőre Totya és Celsius között lenne a döntés.
Válaszotokat előre is köszönöm!
Üdv Misi!
-
4D4M
senior tag
Illetve kaptam olyan tippet is, hogy zárjam el a visszatérőn lévő szelepet is (azt imbusszal elvileg tudom állítani, egy sima hatlapfej kupak fedi csak amúgy)
~
Eszembe jutott, hogy rakerdezek de sose lehet tudni, hogy ki veszi hülyének nézésnek és ki értékeli (: Természetesen hiába zárod a termosztatikus szelepet, ha a visszatérőn ugyanúgy beerkezik a rendszer nyomása a radiátorba. -
RWD
tag
Köszi a választ! Találtam közben egy másik radiátoron egy ilyet:
https://www.ventil.hu/tesa-radiatorszelep-kezi-kerek.60574.phtml
Ezzel megpróbálom teljesen elzárni, hátha beljebb nyomja a szeleptüskét, mint a termofej hópihe állása. Illetve kaptam olyan tippet is, hogy zárjam el a visszatérőn lévő szelepet is (azt imbusszal elvileg tudom állítani, egy sima hatlapfej kupak fedi csak amúgy), bár nem tudom ez miért segítene rajtam. Amúgy mindkét szelep a radiátor alján van, a folyás meg a radiátor tetején. -
Borisz76
nagyúr
Az őrláng akkor marad meg, ha a gombot elengedem és lehet hallani egy kattanást. ( emlékeim szerint ....)
Ha jól gondolom ez a gázszelep....illetve a benne lévő mágnes vagy micsoda okozza.
De most nincs semmilyen kattanás.Sztemkó-ra kaptam tippet, hogy próbáljam meg rövidre zárva az indítást ! Ezzel ki lehet szűrni a sztemkó hibát.
Kipróbáltam de nem indult így sem.Tehát marad a thermoelem és a mágnes mint hibalehetőség.
-
Borisz76
nagyúr
Miután kialszik az őrláng....nem jön gáz.
Gombot benyomom , meggyújtom.
15-20 mp-ig nyomva tartom majd elengedem.
Ezután pár mp-el később elaszik az őrláng ...és hallom, hogy nem jön a gáz.Tehát a gázszelep jól teszi a dolgát.
Nagy eséllyel a termoelem lesz a ludas.
Most szétkaptam és lefotóztam :
Az a "baj" , hogy nem vagyok gázszerelő és nem tudom megítélni, hogy ez most jó e vagy sem....Miután visszaszereltem , kipróbáltam....nem marad meg továbbra sem a gyújtóláng.
A házat használtan vettük 4 éve.
A kazán már benne volt , nem tudom hány éves lehet.... -
Borisz76
nagyúr
Sziasztok !
Most keretem meg a fórumot....de már időközben feltettem a kérdésemet máshol : [link] -
4D4M
senior tag
Elzárható. Olyan szokott lenni, hogy a termofejekben, amik közüzemi helyekre szántak, hogy határolókat lehet beállítani rajtuk.
Az is elképzelhető, hogy sérült/deformálódott a szeleptányér és nem lehet lezárni. Biztosabb lenne leszedni a radiátort, aztán ledugózni rendesen a szelepeket. -
RWD
tag
Sziasztok!
Van a fürdőben egy "törölközőszárítós" radiátorunk, amelyik szépen fogta magát, és kilyukadt. Van rajta egy kézzel tekerős termofej, viszont annak a legkisebb állása csak a fagyvédelmi "hópihe" ikon, nullára nem tudom tenni. Ergo nem tudom kizárni a körből ezt a radiátort, folyamatosan nyomást veszítek itt (nyilván ha fűtők akkor jobban, ha nem fűtök akkor kevésbé folyik). Kérdésem, hogy ebben az esetben maga a szelep teljesen elzárható, csak rá kell tennem egy teljes zárást biztosító bármit (akár másik, rávaló, "nullás" termofejet), vagy ilyenkor maga a szelep kialakítása olyan, hogy semmiképp nem lehet elzárni? Utóbbi verzió fura lenne, de inkább kérdezek.
Felújítjuk a házat, egyelőre nem lakjuk, így egyelőre pusztán annyi lenne a cél, hogy teljesen elzárjam ezt a radiátort.
Köszönöm előre is! -
4D4M
senior tag
válasz
Vhiktor #6055 üzenetére
Szerintem nem voltak túl magas elvárásaid, bár mindig fontos paraméter, hogy milyen hőleadó rendszer és milyen ház van ráakasztva a kazánra.
Ezek a beállítások, amik a szabályozás alapját képezik. Ezeket kellene leellenőrizni első körben:
Azt már most is le lehet szögezni, hogy ha pl túl kicsi és/vagy "túl jól szigetelt" a lakás/ház, akkor nem fog tudni egy kazán se folyamatosan üzemelni, mert a szükséges teljesítmény gyakran alá kerül a kazán minimális teljesítményének, de mindenesetre ezzel a beruházással megtetted a legtöbbet, amit tehetsz.
60x120as radiátorok.
~
Na jó, de 3 db vagy 23? (:Ezt a kazanban vagy a termosztston nézzem meg?
~
Termosztátban. link -
Vhiktor
nagyúr
Szóval adott egy Saunier Duval Semiatek Condens 24 kazán, vettem hozzá egy Modulációs termosztátott: Saunier Duval SRT 380f/2-t illetve egy időjárás érzékelőt szintén ebből a márkából.
Szakember szerelte be őket.
A problémám:
Én azt vártam ettől az egésztől, hogy sokkal ritkábban fog kikapocslni a kazán, ha közelíti a szobahőmérséklet a termosztáton beállított kívánt hőmérsékletet, akkor a a termosztát vissza modulálja a kazán előremenő víz hőmérsékletetét, tehát mondjuk 54 fokos víz keringett eddig a rendszerben, de a célhőmréskletet közelítve ezt vissza veszi mondjuk 38 fokra, tehát nem kapcsol ki, hanem próbálja tartani a kívánt szoba hőmérsékletet.Ehhez képest semmi ilyesmi nem történik és moduláció sem.
Egydeül csak a külső hömérséklet figyelő alapján állítja be a víz hőmrésékletet a fűtés indításakor aztán azon a hőmérsékleten fűt végig amíg el nem éri a szoba a kívánt hőmrésékletet, majd szépen lekapcsol a kazán. Szóval a kinti hőmrésklettől függően minden bekapcsolásnál más értékre melegíti fel a vízet, de a kikapcsolásig marad ez az érték, nem modulál sehova.
Ez így l*f*sz (bocsánat érte).
Jeleztem a szerelőnek a problémám, kijött a főnőke is, aki nem tudott érdemben hozzászólni, de érti mire gondolok, felhívott egy másik nagy szakit aki szintén nem tudott semmit mondani.
Szóval ennek hogyan is kellene működnie? Én várok el túl sokat?
-
Vhiktor
nagyúr
Sziasztok!
Kondenzációs gákazán modulációs működéséről lehet kérdezni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba Ár! HP ProBook 650 G1 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Garancia!
- T Phone Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i7-7G I 16GB I 512GB SSD I 12,5" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6150 (18c/36t, 2.7/3.7GHz), 512GB RAM,10G, H740p 8GB, áfás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest