Új hozzászólás Aktív témák
-
martonx
veterán
válasz
Dobozossör #1348 üzenetére
Engem az érdekel mire volt jó mindez? VB alatt titkosítani valamit? Mi lett ettől biztonságosabb? Vagy fájl alapú adattárolást használt valaki? Csak erre tudok gondolni. De ez a gondolat meg elég valószerűtlen, így 2011-ben amikor már mindenki adatbázist használ.
Ha meg már ott a VB.Net minek a PHP?
Eh mindegy, sok kérdés felmerült bennem, igaziból egyedül a konkrét megoldás nem érdekelt -
martonx
veterán
Arra gondolsz, hogy van egy A nevű exceled, ebben megnyomod a mentés gombot, és ekkor jelenjen meg és mentődjön le egy B nevű exceled az általad megadott névvel.
B-nek egy munkafüzete legyen, annak a neve a mai dátum?
És mi legyen B egyetlen munkafüzetében? Vagy ez üres legyen?
Ahányszor rányomsz a mentés gombra mindig ez játszódjon le, vagy csak naponta egyszer?Annyiszor le van fentebb írva, hogy értelmesen fogalmazzátok meg, hogy mit akartok, mert ezek abszolút nem triviális kérdések, még ha te magad érted is, hogy mit akarsz, ahhoz hogy segíthessünk, nekünk is meg kell érteni téged.
-
martonx
veterán
válasz
borovszkyg #1338 üzenetére
A sok félrebeszéd helyett inkább küldök egy megoldást:
elkapod az adott munkalap cella kijelölés eseményét, és abba beleírod az alábbi sort:
Range("A1").Value = Cells(ActiveCell.Row, 15)
Ahol a 15 - annak az oszlopnak a száma, amelyiknek az értékét az A1-ben látni akarod.
A fenti párbeszédünkre való tekintettel, inkább leírom a komplett 3 sort, ami kell nekünk:
Private Sub Worksheet_SelectionChange(ByVal Target As Range)
Range("A1").Value = Cells(ActiveCell.Row, 15)
End Sub -
martonx
veterán
válasz
borovszkyg #1336 üzenetére
Jól értem, hogy ennyit akarsz:
Excel tábláról beszélünk (ugye???), és bármely cellát jelölöm ki, annak az értékét látni akarom az A1 cellában. Ennyi???
Mert akkor ez könnyen megoldható.
-
martonx
veterán
válasz
borovszkyg #1334 üzenetére
Ha érthetően leírod, hogy mit akarsz, akkor biztos tudunk segíteni.
-
martonx
veterán
válasz
dani850430 #1332 üzenetére
Az biztos, hogy működik a dolog visszafelé is, INSERT sql paranccsal tudsz az adatbázisodba adatokat írni.
Léptetést rs.next-el tudsz csinálni, ha jól sejtem, vagy valami ilyesmivel, sose használtam VB6-ot.
-
martonx
veterán
válasz
#10382336 #1328 üzenetére
Hali!
Két megoldási utat látok.
1. Watin-t használsz, ezzel egyszerűen, könnyen lehet böngészőt automatizálni. Javascript szerűen (teljes .net) ki tudod vele szedni az adatokat a HTML DOM-ból. Viszont nem túl elegáns módszer villogtatni a böngészőt, az adatok kinyerésekor. Kérdés mennyire lényeges az elegancia?
2. Használd a httpwebrequest, httpwebclient osztályokat. Na, ezekkel nincs semmi tapasztalatom, viszont brutál jó dolgokat lehet velük csinálni, aki ért hozzájuk. A webes játékokhoz a botokat is ezekkel az osztályokkal csinálják a hardcore gamerekA PHUpper is ezekkel működik. Nagyon elegáns ezeket az osztályokat használni, viszont sok tanulást utánajárást igényel, mire beletanulsz.
Ha van időd a feladatra, akkor mindenképpen a 2-es megoldást javaslom. Ha csak gyorsan össze kell dobni egy működőképes megoldást, akkor az 1-est.
-
martonx
veterán
válasz
#10382336 #1324 üzenetére
1. Nem.
2. Ha mégis telepítve van, akkor le tudod menteni a kapott eredményt bármibe, amibe az exceled menteni tud. .net-el tudod COM-on keresztülhasználni az excelt, azaz a felhasználó nem is látja, hogy te excelt hívogatsz a háttérben.Ha pusztán .net-tel akarsz megoldani valamilyen feladatot, talán egyszerűbb lenne, ha elárulnád mi az a feladat, és mi elmondjuk a javaslatainkat.
Például ebben az esetben a httpwebclient és a httpwebrequest osztályok használatát javaslom inkább, ha az elvira oldalát akarod automatizáltan hívogatni valami .net-es alkalmazásból. -
martonx
veterán
Ugye VB.NET-ről beszélünk? Mert ha igen, akkor elküldheted a kódod. Megoldás szempontjából végülis mindegy, hogy .Net vagy nem.
Ha már megvan a mini adatbázisod, és a csv-d, akkor olvasd be csvből az adatokat, majd azokon végiglépdelve, amit nem találsz meg az adatbázisodban, azt beletöltöd.
Amúgy, ahhoz nem kell csv-hogy excellel kezeld az adatokat, sima COM objektumon keresztül tudsz kommunikálni az excellel. Ezt sokkal elegánsabbnak tartanám.
Vagy csinálsz egy excel makrót, ami szintén beleír az adatbázisodba
BME-n már ilyen szakdolgozatokért is adnak diplomát?
-
martonx
veterán
válasz
#10382336 #1316 üzenetére
A *.hlp fájlok rtf-ből álló lapok halmaza. Így ha megcsinálod az rtf-eidet, akkor ezekből egy compilerrel tudsz *.hlp fájlt generálni.
Meglévő *.hlp-t szerkeszteni nem fogsz tudni, hacsak nincs meg a forrásod, amiből generálódott a .hlp.Ha pedig egy meglévő projektedhez akarsz automatikusan help-et generálni, akkor használd a Sandcastle-t (sose használtam, csak sokat hallottam róla), és az elvártnak megfelelően kommentezd a kódodat.
-
martonx
veterán
Sziasztok!
Van itt valaki, aki Silverlightozik? Lenne egy RIA Services-es kérdésem.
-
martonx
veterán
Szívesen!
Érdekes, és marhára elcseszett egy architektúra az, amit ti használtok. A .hta kvázi vastag kliensnek számít, ennek ellenére úgy próbáljátok meg használni, mintha egy IIS-ről futó klasszikus ASP alkalmazás lenne. Aztán megy a nagy csodálkozás, hogy ez miért nem működik, miközben mindent úgy csinálunk, mint a tutorialokban.
Azért kell a külön vbs hogy átláthatóbb legyen az egész??? Ezen betegre röhögtem magam, annak alapján, ahogy leírtad az architektúrátokat.
HIHETETLEN
Tudom nem te tehetsz róla, ehhez kell alkalmazkodnod, de röhejesen béna ez az egész
Veszünk egy kicsit innen - aztán onnan, végül megfűszerezzük ezzel - azzal. Amikor nem működik megpatkoljuk, buheráljuk, végül agyonbonyolítjuk az átláthatóság jegyében.
VÁÁÁÁ -
martonx
veterán
Naponta használok javascript framework-öket, bár én a jquery-re esküszök (mondjuk tagadhatatlan, hogy a dojo és a dhtmlx nagyon látványos dolgokat tud). jquery + dhtmlx kombó a kedvencem.
Megoldási javaslatom:
1. használj jquery-t. Igen, lehet a kettőt párhuzamosan is használni. Jquery játszva kiolvassa neked a textarea értékét.
2. egyúttal jqueryvel a gombodhoz hozzáadnék egy mailto href-et, amit jqueryvel szépen előre összeállítok, és tartalmazná a textarea értékét a bodyban.
3. öröm, boldogságMihez kell itt vbscript? Ha tudsz egy kicsit html-ezni, akkor tudod, hogy a mailto elindítja az alapértelmezett levelezőt, ráadásul szépen lehet paraméterezni.
Vagy az email küldést a háttérben akarod, a felhasználó interakciója nélkül futtatni? Ha már .hta-ról beszélünk, akkor erre is van lehetőséged, de még ekkor sem értem miért kell külön vbs fájl ehhez. -
martonx
veterán
Nem kell ide fájl küldés, ennyi az egész:
</head>
<SCRIPT Language="VBScript">
Sub RunScript
Msgbox comments.innerhtml
End Sub
</SCRIPT>
<body>
<TEXTAREA NAME="comments" COLS=40 ROWS=6></TEXTAREA>
<input id=runbutton class="button" type="button" value="Run Button" name="run_button" onClick="RunScript">
</body>Egyszerű, mint egy faék.
-
martonx
veterán
put/get úristen ez VB6 lesz.
És ezt oktatják az iskolában??? Eldobom az agyamat. Szerencsétlen diákok. Komolyan nem értem, akkor már miért nem VBScriptet oktatnak? Az legalább tartós tudást ad, ha más nem, makró programozásnál lehet hasznosítani.
Na de VB6 tudással mit tudsz kezdeni 2011-ben?
-
martonx
veterán
Szia!
Elvileg működnie kellene az alábbi módszernek (csak .hta-val próbáltam ki, ott működik):
1. adj name attribútumot a textarea-dnak mondjuk name="teszt"
2. ezután a name objektumot már meg kellene, hogy találja a vbscript:strMernemMukodsz = teszt.innerhtml
msgbox(strMernemMukodsz) -
martonx
veterán
Nade most komolyan. Szerinted a dataset az micsoda???
Az nem tűnt fel, hogy a datasetben is tábla van? Fogd fel nyugodtan úgy mint egy memóriában lévő "belső" adatbázist.
Azaz neked a datasettel kell foglalkoznod csak, és kizárólag. Abból kiválogatod amit akarsz, azokból összeállítasz valamit, és a végeredményt kinyomtatod. Ennyi.
Egyébként, ha már van egy ilyen programod, miért nem ezt használod adatfelvitelre is? Nem sokkal elegánsabb lenne, mint az accesst megnyitogatni minden adat módosításhoz?
-
martonx
veterán
Ugye dataset-et használsz? És varázslókkal raktad össze?
Ha így van, akkor nem értem, hogy mi a probléma? Az adatbázisból akarsz adatokat kiolvasni, és megjeleníteni valahol, vagy az adatbázisba akarsz új adatokat betölteni?
Datagridview-t javaslom, mint legegyszerűbb megoldás, de tőlem textboxozhatsz is. Mindkét megoldás egy szimpla drag and drop.
Nem értem hol itt a probléma?
-
martonx
veterán
Én az sql compactot használom, de az Access adatbázis is megteszi. Itt van néhány videó:
http://msdn.microsoft.com/hu-hu/beginner/dd435692%28en-us%29.aspx
http://msdn.microsoft.com/en-us/vbasic/bb466226.aspx?wt.slv=topsectionimg
http://windowsclient.net/learn/videos.aspxHa nagyon nem megy, akkor persze segítek én is.
-
martonx
veterán
Szia!
Ezt már írtam fentebb, hogy a VB6-os Put helyett VB.Net-ben FilePut parancsot lehet használni. És akkor pont ugyanazt a viselkedést kapod, mint VB6-ban.
Másrészt a Put sem csinál mást mint, hogy berak egy elválasztó karaktert az egyes stringek közé. Csak épp a binarywriternél ezt neked kell beszúrnod, a FilePut meg magától beszúr egy /r-t.
Szerintem egyébként mára annyira elterjedtek az adatbázisok, hogy semmi értelme text fájlokban adatot tárolni. Ugyanezt a feladatot, amivel küzdesz egy adatbázis használatával VB.Netben pusztán varázslókkal össze tudod kattintgatni 5 perc alatt, gyorsabb lesz a futása, és sokkal szebb a végeredmény.
-
martonx
veterán
Öööö, most majdnem mondtam egy-két keresetlen szót a kérdés színvonaláról.
Javasolt megoldás, hogy valamit szúrsz az osztály propertyk közé. Mondjuk pontosvesszőt, vagy vesszőt. Ezt hívják csv-nek, jééé
Visszaolvasáskor pedig split-eled a kapott stringet, ahol az elválasztó jel a vessző, vagy pontosvessző lesz.
-
martonx
veterán
Nekem itt valami nem stimmel. Kizártnak tartom, hogy a VB6-os sorod így simán, ugyanazzal az osztály struktúrával binárisan működjön (kitalálja, hogy mia struktúra, azt egymás mellé rendezze, és úgy kiírja). Bár soha nem használatm VB6-ot, csak VBscriptet, meg VBA-t.
Másrészt a FilePut-ot VB.Net-ben is használhatod.
FilePut(filesorszám, Adatok(0).Nev & Adatok(0).Cim)
Visszatérve a példádra ennek is mennie kellene:
binary_writer.Write(Adatok(0).Nev & Adatok(0).Cim)
Az &-ben nem vagyok biztos, lehet, hogy + kell?
-
martonx
veterán
válasz
Atti1112 #1263 üzenetére
Amikor kiadták a kikapcsolás parancsot (EventsThreadShutdown eseménnyel tudod elkapni a kikapcsolást), akkor fogod és lemented egy fileba a hátralévő időt, és a státuszt - mondjuk 0, vagy 1.
Bekapcsoláskor automatikusan indulna a programod. És ha a megfelelő paramétereket találja, akkor nem csinál semmit, vagy standby-ba kapcsol, vagy mittudomén.
Egyébként erre nincs valami default windows funkció? Vagy nem készült már erre a célra program? Sokszor felesleges a spanyol viaszt kétszer feltalálni.
-
martonx
veterán
válasz
ArchElf #1258 üzenetére
Aha. Sosem tagadtam, hogy a winforms-os idők (beleértve VB6-ot és elődeit) kimaradtak az életemből.
Bár most pont lesz egy szakdolgozós ismerősöm, így egy picit megint bele kell majd mélyed nem. Főleg a Chart kontroltól félek
AE neked van tapasztalatod Chartok rajzolásáról Win Formsban? Ahogy nézem elég triviális, de félek lesz egy-két egyéni igény...
-
martonx
veterán
válasz
Atti1112 #1254 üzenetére
Szia!
Amit akarsz az egyszerű, kivéve hogy fogalmam sincs, hogy éred azt el, hogy egyik bekapcsoláskor kérjen jelszót a géped, másiknál meg már ne. Mert ez windows szinten működik, lehet hogy registry-t kellene ehhez állítgatni, vagy mittudomén.
Automatizálás feladatokhoz egyébkként a powershell 2.0-át (ez lehet alapból is tudna ilyet, mindig elképedek, hogy mennyi tudás van benne), vagy az AutoIt-t javasolnám VB6 helyett.
Persze az alap működéshez (automatikusan elindul, elszámol 60 percig, majd kikapcsol) bármilyen program nyelv jó, még VB6 is. Ez max 5 sornyi kódból megvan. A nagy kérdés, hogy utána hogy lehet megoldani a jelszavazást.
Még egy ötlet. Ne kikapcsoljon, csak álljon alvó/készenléti/hibernált módba a gép, ekkor a windows úgyis jelszót kér (ha a windows úgy van beállítva)
-
martonx
veterán
Fogalmam sincs, hogy lehet-e ilyet. Feltételezem, hogy nem a programozás részén múlik, és hogy nem lehet.
Hacsak nem tudsz olyan oldalakat, kvázi webszolgáltatásokat, melyeket eleve GET-tel megfelelő paraméterekkel meg tudsz hívni, és tovább dobnak a paraméterben megadott oldalra.
Ám ez még mindig csak egy proxy továbbítás, nem pedig újabb és újabb. -
martonx
veterán
Ez esetben fingom sincs. Sose használtam VB6-ot, ocx-et sem. Csak ötleteltem.
Mondjuk a VB.NET-es tapasztalataim alapján, ha ez az ocx úgy működik, mint mondjuk egy dll, akkor azt a projekthez hozzáadáskor be kell tudnod állítanod, hogy relatív vagy fix útvonalról működjön.
Persze ezzel lehet, hogy nagy hülyeséget mondtam, de nincs kedvem egy 10 éve elavult technológiával komolyabban foglalkozni. Én a dll-eket így használom, ahogy fentebb írtam, ha ez segített, akkor örülök -
martonx
veterán
Miért nehezíted meg az életedet?
Első körben használj access adatbázist, és mindent varázslóval csinálj. Hidd el, 5 perc alatt össze tudsz rakni egy telefonkönyvet. Aztán, amikor már érted, hogy mit csinált a varázsló, akkor elkezdhetsz bonyolítani. Na de visszakanyarodva a legbonyolultabb megoldáshoz:
1. csinálsz egy csv fájl. Ennek a nevében is benne van, hogy comma separated, azaz alapesetben vesszővel szokták elválasztani a mezőket benne. Ez lehet pontosvessző, esetleg tabulátor is.
2. Nehogy elkezdj szövegfájl feldolgozó programot írni. Ennyi erővel C-ben is írhatnád, az még nehezebb lenne, még többet szopathatod magad vele. Javaslatom: használd a szövegfájlokhoz tartozó ODBC drivert. Ezzel már az ADO alapból fog tudni írni olvasni a szövegfájlodba.
Istenem, már megint más helyett guglizok, tessék egy link, ami tele van olyan oktató videókkal, amik neked kellenek, ahhoz, hogykiverd a fejedből a hülyeségeket.
-
martonx
veterán
ööö, ránézésre nincs user és password a connection stringedben
Ez miatt biztos nem fogsz tudni kapcsolódni, de persze emellett még ezer más oka is lehet a kudarcnak.
Amúgy mdf-et írtál, a connection stringben mdb van, és egyik sem MySQL adatbázis
A helyes connection string elkészítésének van egy pofonegyszerű módja: Varázslót használsz. Aztán, ha mégis kézzel kódban akarod piszkálni az adatbázist, akkor csak kinézed a varázslóból az összeállított connection stringet.
-
martonx
veterán
válasz
dani850430 #1232 üzenetére
Oké, nincs is vele baj. Én a mai napig is rendszeresen VBscriptben programozok.
.Net-et csak komolyabb alkalmazások esetén veszem elő.
Viszont rendszeresen elcsodálkozok a VB6 életén. Így 2010-ben. -
martonx
veterán
válasz
dani850430 #1230 üzenetére
Jól látom, hogy VB6-tal próbálkozol?
-
martonx
veterán
válasz
dani850430 #1228 üzenetére
Szia!
Ha jól értelek, a list1 indexét kell lekérned (mondjuk selection changed eseménynél), és list2 indexét egyenlővé tenned. Esetleg valami kódot mellékelnél, hogy ne csak a levegőbe beszéljek?
-
martonx
veterán
válasz
visityu #1224 üzenetére
No ma rászántam azt az egy percet, és a szépség kedvéért nem egy soros lett, és az 1 percből is 5 lett végül. Íme a kód:
Sub osszead()
On Error Resume Next
TextBox3.Value = CDbl(TextBox1.Value) + CDbl(TextBox2.Value)
End SubFejből is egész jól közelítettem a triviális megoldást. Ez annyival több, hogy hibát is kezel. Az osszead rutint meghívod textbox1 és 2 change eseményekor. Egy köszönöm jól esne
-
martonx
veterán
válasz
visityu #1224 üzenetére
Mivel a problémád az, hogy két számot kell összeadni a legtriviálisabb megoldás valami ilyesmi fejből, szóval nem biztos hogy pont ez lesz:
textbox3.value = textbox1.value + textbox2.value
esetleg a textbox value-kat int-é alakítod mielőtt összeadod. Na ugye, hogy milyen triviális? Micsoda meglepetés, hogy két változót össze kell adni, nem?
Ha ez az ötletindító 1 sorom nem volt elég, akkor küldd el priviben az exceled, és ígérem rászánom azt az egy percet, hogy belejavítsak a kódodba
-
martonx
veterán
válasz
VB Kezdő #1220 üzenetére
Szia!
Gondolom te voltál, aki a másik vb-s fórumban is feltetted ugyanezt a kérdést, pár héttel ezelőtt. Sajnos most is csak ugyanazt tudom mondani, hogy a serialport objektumon keresztül vezérelheted a nyomtatódat.
És biztatásul roppant egyszerű a serialport írása kb. serialport.write("üzenet a text fileból")
Előtte persze megnyitod serialport.open-nel, a végén meg lezárod serialport.close-al.Közben a fa struktúra bejáró algoritmusod bejárja a mappáidat a txt-k után kutatva, amiket megtalál azokat soronként kiolvassa, minden sornál meghívod a serialport.write-ot.
Két .txt között meg küldesz egy serialport.write("soremelés, aminek nem tudom fejből a kódját") üzenetet.
Voilá!
-
martonx
veterán
válasz
visityu #1221 üzenetére
Hehehe. Lehet triviális a megoldásom, de javaslom add össze a két textbox-ban lévő értéket, és ezt írasd bele a harmadik textboxba.
Annyira triviális a megoldás, hogy lusta vagyok beírni azt az egy program sort, ami ezt csinálja, gondolom 1 perc alatt te is rá fogsz jönni.
-
martonx
veterán
Rászántam ezt az 5 percet, és kiderült hogy néha azért van fejlődés az excel makró nyelvben.
Úgy tűnik a sima ActiveSheet.Paste végre úgy működik, ahogy már eddig is kellett volna. Legalábbis bármilyen alkalmazásból rakok szöveget a vágólapra, az excel makró faszán beilleszti azt a megadott cellába.
Hangsúlyozom, hogy ezt 64 bites Office 2010-el tapasztaltam.
-
martonx
veterán
A fenti példa amúgy sem működik Office 2007-tel, úgyhogy nyugodtan felejtsd el, vagy inkább javítsd ki úgy, hogy az működjön.
Pont pár hete tapasztaltam, hogy a nagyvállalati környezetünkben, az egy szál felhasználó gépén, akinek Office 2007-je van, nem fut a fasza kis vágólapos makróm.
shev7 segítségébe ezért is nem akartam beleokoskodni, mivel a megoldása tökéletes, csak sajnos mára egyre ritkábban használható.
Mivel mint mondtam nálunk csak 1 gépen van NEM Office 2003, ezért nem is foglalkoztam a problémával.
Mondjuk a probléma biztosan bagatell, és te is rá tudsz jönni, hogy Office 2007-ben mit kell változtatni a kapott példához képest.
shev7 érthetően leírta, hogy hol kell hozzáadnod a plusz referenciát, ez Office 2007-ben is pont ugyanott található, mint az összes eddigi, sőt az Office 2010-es verzióban is.
Ha nagyon nem tudsz rájönni, itthon Office 2010-em van, ránézhetek a problémára (hacsak majd ki nem derül, hogy a 64 bites Office 2010-es megoldásom nem lesz jó a 32 bites Office 2007-edbe...)
-
martonx
veterán
válasz
dani850430 #1210 üzenetére
Röviden: erre nincs lehetőség.
Hosszabban: Kerekíteni tudsz 4 tizedes pontosságra, és úgy kiíratni. -
martonx
veterán
válasz
#10382336 #1206 üzenetére
Az összefoglalva rész segített
Javaslom adatbázist használj. Eltárolod benne a futtatandó program útvonalát, indítás idejét. Egy timer meg percenként megnézi, hogy mit kell indítani.
Ahhoz képest amit leírtál pár varázslós kattintással meg lehet oldani. Plusz egy pár sor, ami kezeli a timert, meg indítja az útvonalon megadott programot. -
martonx
veterán
válasz
#10382336 #1204 üzenetére
Francba, egy hosszú válasz közepén tartottam, mikor összeomlott a Firefoxom...
Akkor már csak röviden:
1. Ha jól értem egy feladatkezelő programot szeretnél, határidőkkel, lekérdezésekkel. Ehhez nem kellenek mindenféle file-ok, modulok, saját texteditorok, hanem egy sima adatbázis alkalmazás. Varázslókkal pár perc alatt összekattintható, még programozási tudás se nagyon kell hozzá.
2. Windows kereső kiegészítése: erre ezeregy program létezik pl. google toolbar. Vagy ott van a total commander baromi jó file keresője, ami a fileokon belül is keres. Vagy még jobbat mondok. Szimpla windows shell parancs a findstr. Ha mindenképpen programozni akarsz akkor írj a findstr köré egy kis alkalmazást, de hangsúlyozom felesleges.
3. bináris adatot a streamwriter, streamreader tud kezelni. Csak bináris módba kell őket kapcsolni. Miért kell neked bináris adat?
4. Lehet félreértettelek. Ez történik akkor, ha valaki nem 1-2 mondatban lényegre törően válaszol.
-
martonx
veterán
válasz
#10382336 #1202 üzenetére
.ico-t szerkeszteni célprogramokkal tudsz. Googli kidob neked többet is, van köztük ingyenes is. Ha jól értem csinálni szeretnél egy saját ikon-t, és azt használni a programodban?
Ahogy néztem az általad leírtak mindegyike megoldható, ráadásul viszonylag könnyen, de a sok apró dolog együtt nagyon nagy munkának tűnik. Viszont egy dolgot nem írtál le. Mire akarod ezt a programot használni? Lehet lenne sokkal egyszerűbb módja is egy adott feladat megvalósításának, mintsem egy új operációs rendszer elkészítése.
-
martonx
veterán
válasz
#10382336 #1199 üzenetére
Madár riasztó! Erre nem gondoltam volna. Komolyan kíváncsi voltam, hogy mit csinálsz. Jó tudni.
Mondjuk én nem állnék neki ilyet barkácsolni, hanem vennék egy időzítős konnektort, vagy hogy is hívják pontosan. A medence vízforgatását, meg a karácsonyi világítást ilyennel oldottam meg.
De te biztos szeretsz elektronikát szerelni, én meg tisztelem a tudásod.
Egyébként én USB portos eszközöket szoktam programozni, és mivel manapság mindenhez van usb port, ezért nem tudtam elképzelni, hogy a párhuzamos portot mihez használod. De ha magadnak építetted össze, akkor érthető.
Jelenleg másodállásban Malájziában fejlesztett, gyártott usb-s eszközökhöz írok UI-t, igaz azt nem VB.Net-ben hanem C#-ban, bár egyszer lehet portolom VB-re (a kedvenc program nyelvemre).
-
martonx
veterán
válasz
#10382336 #1197 üzenetére
Ez szép, meg jó, de mit csinálsz az LPT-vel? Nekem az új gépemen már nincs is LPT port.
Előre bocsátom az alábbi sorokat viccnek szánom, nem sértésnek:
Azért biztos hasznos, és jó a programod, ha valaki a nagypapa padlásán talált elektronikai eszközöket akarja, az évekkel ezelőtt a szüleinek adományozott ősrégi, LPT portos gépvel programozniRespekt!
-
martonx
veterán
-
martonx
veterán
válasz
csimmasz #1184 üzenetére
Finoman arra akartam utalni, hogy mielőtt hülyeséget kérdezel, egy minimális utána járást illene megejteni.
Ez olyan mintha úgy akarnál autót vezetni, hogy még életedben nem is láttál autót, de még a kereket sem ismered. Remélem érthető volt a példám.
Tehát az, hogy egy stringet (nyugodtan guglizz rá, hogy ez vajon mi lehet) idézőjelek közé kell tenni, olyan alap dolog, mint hogy 1+1 az kettő (nyugodtan próbáld ki számológéppel, tényleg ennyi).És nagy Respect ArchElfnek
-
martonx
veterán
válasz
csimmasz #1180 üzenetére
Úristen. Miért nem lehet legalább egy minimális alap tudással / IQ-val nekivágni fórumozni?
Most komolyan hova lehet még süllyedni? A legközelebbi kérdező analfabéta lesz, és nem ismeri a betűket, és anyukája fog helyette írni a fórumba?
Ne válaszoljatok rá, csak költői kérdés volt.
-
martonx
veterán
válasz
tomazin #1174 üzenetére
Szia!
Például így lehet regex-ezni VBA-ban:
Dim MyExpression As Regex
Set MyExpression = New Regex'Fontosabb tulajdonságok
MyExpression.Global = True
MyExpression.Pattern = "*€$"'Kis-nagy betűt figyelje-e
'MyExpression.IgnoreCase = true'Használata
If MyExpression.Test(MyString) = True Then
MsgBox "Benne van"
Else
MsgBox "Nincs benne"
End IfAhhoz, hogy a VBA ismerje a Regex objektumot a refernciák közé hozzá kell adnod a"Microsoft VBScript Regular Expressions" -t.
Remélem segítettem. -
martonx
veterán
válasz
zsotesz81 #1171 üzenetére
Első ránézésre szinte semmiben.
Aztán mihelyst valami komolyabb programot akarsz csinálni, akkor már mindenben.
Plusz a VB.NET már teljesen objektum orientált, a VB6 még csak részben.
Aztán ott vannak a fejlesztőeszközök különbözőségei.Én napi szinten programozok VBScriptben, excel VBA-ban (bár ez a kettő 99%-ban megegyezik), és VB.NET-ben.
A VB6 valahogy mindig kimaradt az életemből. És soha nem is volt rá szükségem. VB.NET létezik 2001 óta. A VBScript és az excel makró meg változatlannak tűnik hosszú évek óta. Bár a VBScript utódja már megjött a Powershell képében (ráadásul ez már 2.0-nál tart), de az excel makró még az Office 2010-ben is változatlannak tűnik.
-
martonx
veterán
válasz
zsotesz81 #1169 üzenetére
Talán 2010-ben nem egy a 90-es években megjelent VB verzió tanulását kellene erőltetni.
Ha már VB, akkor VB.NET. Abból is áprilisban jelenik meg a 2010-es 4.0-ás verzió.
Az internet tele van oktató videókkal VB.NET-hez.
Tessék kezdetnek: http://msdn.microsoft.com/en-us/vbasic/ms789086.aspx
-
martonx
veterán
Figyi, pusztán jótanács.
1. Mindig azzal kezd a segítség kérést, hogy leírod röviden, tömören, érthetően, hogy mit akarsz csinálni. A kiinduló hozzászólásod alapján úgy tűnt, hogy egy összeadás, kivonást nem tudsz megcsinálni.
2. Nem érdekel a komplett kódod. Elég ha a hibás részt, és a hozzá kapcsolódó kód részeket leírod.
Mert most mit is látunk: Valamit meg akarsz oldani, egy terjedelmesen bemásolt kóddal. De vajon mi lehet az a valami? Egy összeadás, kivonás? Adatbázis lekérdezés? Adatok összepárosítása? Persze, ha hosszasan tanulmányoznám a legelső hozzászólásodat, és a kódodat, lehet közelebbi sejtéseim lennének, de légy oly jó, és tedd könnyebbé, hogy segítsünk.
Ha más is tanácstalan, hogy hogyan kérjen segítséget, pl. ilyen formájú hozzászólás tökéletes lenne:
Van egy excel táblám, ennek A és B oszlopaiban számok vannak. Hogy lehetne makróval megoldani, hogy gombnyomásra C oszlopban összegződjenek az értékeik?
Eddig ezzel próbálkoztam: bla-bla - kód - bla-bla
De nem működik -
martonx
veterán
Te semmit. Sőt a létező legbanálisabb problémára is igyekeztél válaszolni. Bocs, ha félreérthető voltam.
Arra utaltam, hogy valami elképesztő kérdésekkel jönnek elő néhányan.
Én szívesen válaszolok, de van egy szint, amikor a kérdező vagy tökéletesen alkalmatlan a programozásra, vagy azt az 1 perc gondolkodást sem szánja rá a probléma megoldására.Nos, én nem tudok ezekre a kérdésekre válaszolni. Ezért is csak off-ként jegyeztem a véleményemet.
-
martonx
veterán
Két megoldás lehetséges:
1. Minden control-od visible és enabled tulajdonságát átállítod false-ra, míg a másik kupac controlodét meg true-ra. Ez a nem elegáns módszer.
2. Másik formot .show-val tudod megnyitni (ugye most VB.NET-ről beszélünk?). Az újat megnyitod, a régit bezárod. Figyelem fontos a sorrend
Egyúttal project tulajdonságainál be kell állítani, hogy akkor lépjen ki, mikor az utolsó formot is bezártad, ne pedig az alapértelmezett form bezárásakor. Ez az elegánsabb módszer.
+1. Elfelejted a winforms-t, és megcsinálod wpf-ben. No, ez egy külön történet, de ez a legelegánsabb módszer
-
martonx
veterán
Sima sub-ot akarsz meghívni, vagy ahogy nézem a hibaüzenetet egy form event subját???
Te itt egy gombnyomás subját próbálod meghívni? Miért??? Nem hiszem, hogy ez így sikerülne.
Ha azért akarod azt meghívni, mert abban van egy bizonyos kódrészed, és nem akarod kétszer leírni, akkor tedd ki egy sima szubrutinba, vagy funkcióba, és arra hivatkozz mindenhol.
-
martonx
veterán
válasz
Atti1112 #1134 üzenetére
VBScripttel oldd meg:
Dim X_absolute, Y_absolute
X_absolute = window.event.offsetX
Y_absolute = window.event.offsetYEzzel megkapod az egér koordinátáit (bár még sose próbáltam). 15 perc múlva megint lekérdezed, ha a kettő ugyanaz akkor shell parancsként futtatod: %windir%\system32\rundll32.exe PowrProf.dll, SetSuspendState
Vagy az ilyen automatizálás feladatokra még jobb az AutoIt környezet.
-
-
martonx
veterán
Vagy ami még egyszerűbb lett volna, ha a varázslóval megcsináltatod az adatbázis kapcsolatot, majd az ott kialakított connectionstringet használod. Sok connectionstringes szopástól megkíméltem már magam a varázslóval.
Ha jól emlékszek a varázsló automatikusan hozzáadja a szükséges referenciákat is, a solution-höz. Ezután már ninics más dolgod, mint kitörölni a kapott dataset-et, és beírni a kilesett connectionstringet a gomb nyomás mögé. -
martonx
veterán
Kapsz valami hibaüzenetet? Gondolom debugolnod kellene. Ránézésre gyanús amúgy a szintaktika, ahogy a jelölőnégyzet checkstate-t ellenőrzöd. A RunCommandban sem vagyok biztos, hogy jó-e így?
De ez csak ránézés.
Írj be egy stop-ot az if-es sor elé, aztán F8-al lépkedj végig rajta, hogy kiderüljön mi nem jó.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ!! i9 9900 , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- Inspiron 14 7440 2-in-1 14" FHD+ IPS érintő Core 5 120U 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv gar
- Garis ZOTAC GeForce RTX 4070 Ti Trinity 12GB GDDR6X videokártya
- Nokia mobilgyűjtemény - E-series + 2 klasszikus
- Siemens SL 45 - magyar, dobozos, ingyen Fox
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest