- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Hisense LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Véleményes teszt bizonygatja mennyit ér a Macbook Neo 8 GB RAM-ja
- OLED TV topic
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dragon3000
nagyúr
Amíg nem frissül a szabvány, addig az atx esetében nagyon nem tudnak hozzá nyúlni a dolgokhoz, amúgy ők is mondhatnák, hogy miért kell tégla vga-t venni, érd be kisebbel vagy vegyél rá folyadékhűtést és akkor 1 slotos lesz...
A ház esetében, meg olyan házat kell venni, ahol van hely, nekem az alaplap tálca mögött 2cm van, a hdd résznél meg 4cm, bőven elfér minden kábelem, pedig van benne 6hdd és 7ssd. -
csibe1
veterán
válasz
renderman
üzenetére
"(Sokszor eszembe jut a kérdés, miszerint az alaplapok tervezői láttak-e már összerakott PC-t életükben, vagy próbáltak-e gépet összerakni.)"
Nálam is lettek már párszor emlegetve, mert ATX lapon is veszett közel vannak egymáshoz, a slotok.

Tényleg ütni kéne a barmokat, de jó hosszan, és alaposan.

Múltkor a ház tervezőket vettem sorra, mert vicc kategória, hogy háromszor futok neki a kábelezésnek mire sikerül feltenni az oldallapot.
Valamiért nem bírtak még plusz egy centiméter helyet hagyni a merevlemez fiókja, és a ház oldala között. Akkor könnyebb lett volna elrendezni a SATA kábeleket.
A házba amúgy E-ATX méretű alaplap is beleférne, de kb mérettől függetlenül az összes ház ugyanígy el van cseszve az oldalánál. -
renderman
csendes tag
Átérzem a problémádat, én is épp most fogytam ki a 6 SATA portból.
De szerencsére van ilyen bővítőkártya is:
Az is egy rossz vicc, hogy a VGA-nak való PCIE slot alatti rövidebb PCIE slot gyakorlatilag soha nem használható, mert a videokártya elfoglalja előle a helyet, néha még a második elől is...
Nem tudom, van-e olyan, akinek tele van az alaplapja PCIE-alapú bővítőkártyákkal, de nem használ mellette komoly(abb) videokártyát.(Sokszor eszembe jut a kérdés, miszerint az alaplapok tervezői láttak-e már összerakott PC-t életükben, vagy próbáltak-e gépet összerakni.)
-
válasz
Dragon3000
üzenetére
Pont ezzel van bajom nekem is. Elvileg az X870E AM5 alaplapokon akár 8 SATA3 port is lehetne, aztán pl. a Gigabyte Aorus Matster X870E lapon is csupán 4db SATA3 port lett kiépítve ahogy szinte az összes többi "pénz nem számít" kategóriájú lapon is megfigyelhető.
Az X670E lapokon viszont még többnyire megvolt a 6db belőlük. Sajnos nem jó ez az irány, nekem továbbra is kell a minimum 6db SATA3 port. Legutóbbi fejlesztéskor kénytelen voltam egy 6xSATA3 PCIe bővítőkártyát venni ami miatt a hangkártyának (vagy bármi egyébnek) nem maradt hely mert az okos tervezők a PCIe slot-okat is lespórolják az alaplapokról hogy a helyükre m2 kerülhessen.
-
csibe1
veterán
válasz
Dragon3000
üzenetére
A lényeg nem ment át, de van ez így.

-
csibe1
veterán
válasz
Dragon3000
üzenetére
Az ismerős, hogy "jajj, hááát nekem még egy HDD-m se ment tönkre, hát neked az hogy lehet" stílusú dumák.
Örülök neki, nekem meg meg sok másik embernek ment már tönkre HDD.
Itt nem is a mentés volt a lényeg.
Biztos rosszul ütemben táncoltunk teliholdkor, és még a lépést is elvétettük, azért ment tönkre a HDD.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Mi? Max az, hogy nem ment tönkre, de általában az ezt hangoztatóknak nincs semmi mentése. Nekem több példányban is van, mellette egy külső meghajtón is, ami el van rakva. A legtöbb esetben, amihez sokszor 6TB kell, az szinte mindig beszerezhető a netről, ha valami munka miatt kell a sok tárhely, akkor meg gondoskodni kell a mentesről, mert a kisebb hdd csak annyiban van előnyben, hogy ha meg döglik kevesebb adatod veszik el, viszont ha valami külső hatás a gond, akkor a sokszor 6TB hdd is tönkre mehet egyszerre, pl villámcsapás, de ez is elég ritka, de megtörténhet.
-
csibe1
veterán
válasz
Dragon3000
üzenetére
Igen, ez ismerős...
-
S_x96x_S
addikt
csak jelzem,
hogy az NVIDIA
- Blackwell GPU
- Blackwell Ultra GPU
már PCIe Gen6 képes [1],
és már tervezhetik a következő generációkat Gen7 -et is.vagyis ha lennének Gen6-os PC-k, Workstation-ok akkor
a Blackwell RTX / PRO GPU -k -ból is lehetne már Gen6-os.[1]
Aug 22, 2025
Inside NVIDIA Blackwell Ultra: The Chip Powering the AI Factory Era
"PCIe Interface: Gen6 × 16 lanes (256 GB/s bidirectional)"
https://developer.nvidia.com/blog/inside-nvidia-blackwell-ultra-the-chip-powering-the-ai-factory-era/ -
Dragon3000
nagyúr
Mindenkori átlagfelhasználó, nagyon sok helyen csak 1hdd van az 1ssd mellett, esetleg ha olyan házról van szó, akkor még egy sata ment az optikai meghajtónak, de ez is egyre ritkább már. Ez van, nem az lesz az átlagfelhasználó, akinek sok meghajtó van a gépében. Ezt úgy írom, hogy nekem is az egyik gépben van 13 sata eszköz.
-
csibe1
veterán
válasz
Dragon3000
üzenetére
Mikori átlagfelhasználó?

Ki találja már megint ki, hogy mi kell az átlag felhasználónak?
#32 fudi2002
Szerinted, nekem meg nem.
Miért én vegyek külön bővítőkártyát, mert a megszokott 6 SATA helyett csak 4 van, mert valaki szerint az elég??

-
csibe1
veterán
válasz
Dragon3000
üzenetére
Valahová pedig a HDD-ket is kell csatlakoztatni.

-
Dragon3000
nagyúr
főleg ha lenne mellé ugyanúgy 6 SATA port is a háttértáraknak
Szerintem már nem lesz, eleve az usb4 miatti sávszél miatt már usb-ből is kevesebb lett az új chipsetes megoldásainál az amd esetében, így mindig jön valami újítás, aminek kell a nagyobb sávszél és mindig kevesebb lesz valamiből. Régen a csúcs lapokon akár 10 sata is volt, de elég sokra került 8, ma már a csúcsra is van, hogy csak 4 kerül. -
csibe1
veterán
Nálam majd később jön ez a jövő, mert a mostani árak meg egyebek mellett nem lesz gépfejlesztés.

Régebben általában egy játék miatt volt, Battlefield 3-4, CoD MW2019; de a mostani követelmények már nem tetszenek (TPM, BootSector piszkálás), és nincs kedvem a csíterekkel se hadakozni.
Majd 3-4 év múlva, addigra talán lesznek normális árak is.
Persze, egyértelmű, hogy jobb lesz, nem kell a slotokkal annyit variálni, mint most.
Az eddiginél több m2 slot tényleg nem lenne rossz, főleg ha lenne mellé ugyanúgy 6 SATA port is a háttértáraknak. -
Wilks
aktív tag
válasz
tha_answer
üzenetére
Nem kotozkodni akarok,de semmi ujat nem irtal ezzel kapcsolatosan.
Mert ugye,jelenleg van es lesz egy fizikai hatar,amit a jelenlegi "tudomany" nem lesz kepes attorni.
Valszeg a mostani "nano" vilagban eleg nagy potencia van,amit meg csak most kezdtunk el hasznalni.Masfelol orvendetes,hogy "ilyen gyorsan" a piacra dobjak a PCIe.7,0-est.
-
S_x96x_S
addikt
A linux már készül a PCIe 7.0 -ra.
"Linux Begins Seeing Early Preparations For PCIe 7.0"
https://www.phoronix.com/news/Linux-Early-PCIe-Gen-7-Prep
patchek.
https://lore.kernel.org/lkml/20260217080102.206581-2-sunlightlinux@gmail.com/ -
csibe1
veterán
"Nem a vga +2fps miatt fejlesztenek, ha ez így nem lett volna meg valakinek."

Ezt mondjuk a cikk írója is kifejthette volna.
Először nekem is furcsa volt, mert az ugrott be, hogy anno amikor elkezdett lassan terjedni a 4k adás, máshol például Japánban már a 8k adás indult.
Utánagondolva tényleg jó lenne, mert akkor megszűnne az NVMe alaplapi SSD-knél a második SSD-re a sebességkorlátozás, amit most még figyelembe kell venni.
A PCIE foglalatokba tehető SSD-k, bővítőkártyák is nagyobb sebességgel dolgozhatnának. -
MaraTóni
tag
Nálam ASUS Z790 Prime-A Wifi:
16x PCIe 4-ben megy a VGA (RTX4080),
emelett fullos sávszéllel 2 db PCIe4-es SSD, 1Db PCIe3-as SSD, egy SATA-s SSD, és egy SATA-s HDD -
fudi2002
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Nem mondom, hogy sokkal, de 10% körüli difi volt. Én azért örülnék, ha ezek a limitek eltűnnének.
A home servernél(z790) pl használok hw raid kártyát, annak legalább 8x-os slot kell.
+ 2.5-es lan kártya + egy hp 331t-s kártya + egy gagyi vga. Ezzel így éppen elvagyok, kisakkozva a limiteket, de csak 1 nvme van bent. -
tha_answer
őstag
Elobb a utobb a fizikai is hatart fog szabni.
Minel komplexebb a jelatvitel, annal rovidebb a max hossza a pciesavoknak... -
Dragon3000
nagyúr
Már amelyik z790 alaplap támogatja a gen5-t m2 esetében. Ott a z890, ami esetében 1 gen5 ssd mellett is x16 marad a pcie, viszont ha már a második gen5 m2 slotba is kerül ssd, akkor már x8-ra vált, viszont van gen4 m2 slot is, így lehet több gyors ssd is a gépben.
#16 fudi2002
3.0-ás ssdnél kimértem, a chipsetes m2-es slot lassabb.Valamivel biztos lassabb, ha sok sata, m2 slot, usb... van használatban, akkor lehet még lassabb is, elvégre korlátozott a sávszél a cpu és a chipset közt, ez mind amd és intel esetében is jelen lesz.
-
S_x96x_S
addikt
> Az úgy megvan, hogy a jelen platformoknál
> ha használsz egy pcie5.0-ás ssdt akkor
> a vga slot már "csak" 8x tempóval megy.
> ...
> Nem tudok kivételről.???
AMD AM5 - X870E
-nél a zen5 -ös cpu-knak 24 - gen5 -ös sávot tud kiosztani.
"Ryzen CPU combinations with X870E will support up to 44 PCIe lanes, against 36 total on X870.
Both support up to 24 PCIe 5.0 lanes. "
pl.
https://www.asrock.com/mb/AMD/X870E%20Taichi/index.asp#Specificationvagyis a 24 sávból.
x16 a pcie-nek és 1db x4 gen5 m.2 és 1db x4 -es a chipsetnek.PCIe
- 2 x PCIe 5.0 x16 Slots (PCIE1 and PCIE2), support x16 or x8/x8 modes*
Storage:
- 1 x Blazing M.2 Socket (M2_1, Key M), supports type 2280 PCIe Gen5x4 (128 Gb/s) mode* -
fudi2002
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
De azért az sem mindegy sávszél szempontból, hogy
pcie 1x 3.0 (1 GB/s) vagy
pcie 1x 4.0 (2 GB/s) vagy akár
pcie 1x 5.0 (4 GB/s)
amire korlátozódik.3.0-ás ssdnél kimértem, a chipsetes m2-es slot lassabb.
-
Dragon3000
nagyúr
Nem hiszem, hogy lesz változás, mindig amikor el kezdik használni az új szabványt, akkor megy az első pci-e slotra és az első m2 slotnak az új, amd esetében pl a chipset mindig eggyel korábbit tudott kezelni, kivétel volt az x570, intel esetében sem hiszem, hogy a chipset esetében ne lenne kisebb sávszél.
Mondjuk a z790 apexnél ez konkrétan le van írva:
De még mindig kártya van írva, ami a pci-e második foglalatba megy, akkor az első foglalat x8 lesz, mert a két pci-e foglalat osztozik az x16 sávon, még ott van az asus m2 kártyának is a linkje, ahol meg lehet nézni a leírást, ami linket még te is bemásoltad a korábbi hozzászólásodban.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
"De még mindig úgy írtad, hogy ha már 1 gen5 ssd kerül bele..."
Valóban rosszul rémlett 1 ssd esetén, de több ssd esetén van kompromisszum és tiltás, ami a 7.0ával csökkenhet/eltűnhet.Mondjuk a z790 apexnél ez konkrétan le van írva:
** When the PCIE 5.0 M.2 card is installed on the PCIEX16(G5)_2, PCIEX16(G5)_1 will run x8 only. -
Dragon3000
nagyúr
Intel® 13th & 12th Gen Processors*
2 x PCIe 5.0 x16 slots (supports x16 or x8/x8 modes)**Intel® Z790 Chipset
1 x PCIe 4.0x4 slot
1 x PCIe 4.0x1 slot
* Please check the PCIe bifurcation table on the support site (https://www.asus.com/support/FAQ/1037507/).
** When the PCIE 5.0 M.2 card is installed on the PCIEX16(G5)_2, PCIEX16(G5)_1 will run x8 only.
- To ensure compatibility of the device installed, please refer to https://www.asus.com/support/ for the list of supported peripherals.Ez a teljes leírás az alaplapnál, vagyis ha a második pci-e slotba kerül valami, akkor x8 lesz az első is, elvégre a leírásban is szerepel, hogy a két pci-e slot osztozik. Csak szerepelt ott az m2 kártya, amit az asus árul is, ha az kerül a második slotba, akkor csak x8 módban megy mindkét slot (de ha bármilyen másik kártyát teszel ebbe a foglalatba, akkor is feleződni fog az első pci-e), de az alaplapi m2 foglalatokhoz nincs köze.
Valóban van ahol 1 ssd felett van kompromisszum, de van.
Sehol nem szerepelt, hogy a pci-e csak x8 lenne, ahogy korábban írtad, máshol van a korlátozás.
De még mindig úgy írtad, hogy ha már 1 gen5 ssd kerül bele... -
fudi2002
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Intel® Z790 Chipset (apex)
1 x PCIe 4.0x4 slot
1 x PCIe 4.0x1 slot
* Please check the PCIe bifurcation table on the support site (https://www.asus.com/support/FAQ/1037507/).
** When the PCIE 5.0 M.2 card is installed on the PCIEX16(G5)_2, PCIEX16(G5)_1 will run x8 only.Amdnél még lehet, hogy 1 ssd belefér, de kettőnél már sztem vmi tiltás van.
B850 tomahawk
*PCI_E3 slot will run at x2 speed when installing device in the M2_3 slot. You can switch PCI_E3 slot to x4 in the BIOS, but this will disable the M2_3 slotX870e tomahawk
**USB 40Gbps Type-C ports on the back panel and M2_2 slot share PCIe 5.0 x4 bandwidth. Both run at PCIe 5.0 x2 when a device is installed in the M2_2 slot. You can switch M2_2 to PCIe 5.0 x4 in the BIOS, but this will disable the USB 40Gbps Type-C ports. The USB4 host controller supports up to PCIe 4.0 x4.X870 nova
M2_1 is the first priority for M.2 installation.
M2_1 will run at Gen5x4 with 9000 and 7000 series processors and Gen4x4 with 8000 (Phoenix 1 and Phoenix 2) series processors.
If M2_2 is occupied, both rear USB4 Type-C Ports and M2_2 will downgrade to x2 mode.
You can switch M2_2 to x4 mode in BIOS setting, but doing so will disable USB4_TC1 and USB4_TC2.
If M2_3 is occupied, SATA3_1 and SATA3_2 will be disabled.
If M2_5 is occupied, PCIE2 will downgrade to x2 mode.Valóban van ahol 1 ssd felett van kompromisszum, de van.
-
Dragon3000
nagyúr
Mit nézzek meg? Amd esetében az első m2 és az x16 slot közvetlen külön sávval rendelkezik a cpu felé, ez már am4-en is így volt, vagyis erre van 20 sáv, mellette van még 4 sáv a chipset felé, mivel gen5 a cpu-ban a vezérlő, így minden sáv gen5 benne, innen kezdve, ha gen5 ssd és gen5 vga kerül bele, azok mind a max sávot megkapják, mert egymástól külön vannak. Persze vannak alaplapok, amire több gen5 m2 slot kerül, ilyenkor a második m2 szokott osztozni az x16 slottal, de te 1 ssd-ről írtál.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Aha, akkor lesd meg légyszi a lapok leírásait

Nem tudok kivételről. -
Dragon3000
nagyúr
Az úgy megvan, hogy a jelen platformoknál ha használsz egy pcie5.0-ás ssdt akkor a vga slot már "csak" 8x tempóval megy.
Melyik platformra gondolsz? Mert szerintem amd és intel esetében is meg van oldva, hogy az első m2 és az x16 slot is megy 5.0-án és nem korlátozzák egymást, amd esetében eleve közvetlen bekötése van az első x16 slotnak és az első m2-nek a cpu-hoz, ha jól tudom az újabb intelek esetében is az első m2 közvetlen kapcsolódik a cpu-hoz.
-
fudi2002
nagyúr
Az úgy megvan, hogy a jelen platformoknál ha használsz egy pcie5.0-ás ssdt akkor a vga slot már "csak" 8x tempóval megy. A többi m2-es ssdt a lap kezeli, a processzoréhoz képest lassabban, esetleges sata vagy pcie slotok tiltása mellett.
Életszerűtlennek tartod, hogy valaki neadjisten 2-3 ssdt használ, pl pcie 4.0 vagy 5.0ást? Esetlegesen plusz pcie eszközt is szeretne használni alaplapi m2-es slotok mellett? Dedikált hangkártya, valós idejű capture kártya esetleg az alaplapi basic szintű hálókártya helyett magasabb kategóriás dedikált nic nem kellhet?
Nekem nem tűnik ördögtől valónak, de nyilván lehetőséged van maradni a fent említett limitációnál. Nekünk meg lehetőségünk lesz feljebb lépni. -
S_x96x_S
addikt
Én már várom a PCIe 7 -et ;
(+ Aki 2032-ben nem ilyet használ, az láma
)
De ma ez egy consumernek olyan mint egy autópálya a kertben:
szép, széles, és a kihasználtságot egy macska biztosítja,
napi három átkeléssel.
-
fudi2002
nagyúr
Nem értem a kérdést. Mindenki csak vga-ban gondolkodik. Ha van 7.0 mondjuk 24 sáv és az bontódik tovább 16x 7.0 sávra, meg mondjuk 2x4 pcie 7.0 sávra vagy mondjuk 3-4x pcie 5.0-ásra, akkor a gyakorlatban sokkal több ssdt fogunk tudni használni vga sávszélesség "korlátozása" nélkül. Nem a vga +2fps miatt fejlesztenek, ha ez így nem lett volna meg valakinek.
-
Ryan_Sanchez
tag
de minek?
Azért mert az rendszerek, alkalmazások komplexitása folyamatosan nő, ezért több adatot igényel egy adott időegység alatt.
-
hokuszla
senior tag
RTX 5070 672 GB/s
-
Stealth
őstag
Kell a pénz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Suzuki topik
- Yettel topik
- VLC Media Player
- Elemlámpa, zseblámpa
- Spórolós topik
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- További aktív témák...
- DELL Latitude 5420 Core i5-1135G7
- Eladó LG 43UN71003LB 43 4K UHD Smart TV
- Kicsibe van ennél jobb ár-ér arány? Phanteks - Enthoo Evolv ITX - PH-ES215P BK INGYEN Szállítva!
- A kis CUKISÁG! IWIN A1 ITX 600W PSU Ingyen MPL-el Érdekelhet?
- Eladó Sennheiser Momentum 3 bluetooth fejhallgató aktív zajszűréssel
- DDR5 8GB / 16GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- Honor 200 Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 12 256GB Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4462
- Részletre. Kingston FURY Impact 32GB DDR5 4800MHz KF548S38IB-32
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Sztem mégiscsak jól rémlett pl z790 esetén. Maga a proci tud 16 5.0-ás sávot.