Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• ArchElf
    addikt

nem vagyok fejlesztő. ez probléma? itt csak azok lehetnek tagok? mert akkor szorri, lelépek. autodidakta excel vba projekt író vagyok (mondjuk), félig kényszerből, félig szórakozásból. :B Az angolom is hagy kívánnivalót maga után, úgyhogy ha nagy ritkán végképp nem találok valamire megoldást, akkor szoktam jólelkű fórumozókhoz fordulni. nyilván valszleg magában az objektumorientált programozás alapjaiban is vannak hiányosságaim, ezt vagy elnézitek nekem, vagy nem. ha nem, akkor nem válaszoltok, volt már ilyen.
    ha egy többszázas google találati oldalt linkelsz, az nemigen ösztönzi az embert olvasásra. ettől függetlenül szemezgettem belőle, de az általad írtakat sajna pont nem találtam meg.

"- Ha egy függvény definíciójában van definiálva egy változó (vastaggal)
    Private Sub TextBox1_KeyDown(ByVal KeyCode As MSForms.ReturnInteger, ByVal Shift As Integer)
    azt hiába definiálod előre, az adott függvényben az itt definiált "változat" fog élni."
    most már érteni vélem (úgy látszik, mégis el tudod magyarázni ha van kedved, ugye nem is kellett hozzá olyan hatalmas energia). arra valóban nem gondoltam, hogy a KeyDown függvény paramétereiben voltaképp újradefiniálom a változót...
    de nekem úgy tűnik, a csakszam-hoz már elég ez is: Sub csakszam(KeyCode, Shift)

már látom, hogy mi volt a ByRef hiba oka; többféle változónévvel futottunk itt a példákban, aztán nem egyezett az átadott az átvettel. úgyhogy valóban, köszi, működik.

Az a GetActive nagyon frappáns ki hackelés :D, mélységes hálám a visszafejtésért (vannak benne önmagukban is új/hasznos dolgok számomra); de hogy miért (csak) így működik, azt nem tudod véletlenül? Szerintem az ActiveControl így elég használhatatlan/bacsapós önmagában... nincs olyan utasítás, ami ténylegesen, közvetlenül, azonnal azt az egy darab, fókuszban levő vezérlőt adná eredményül?

masked editre akkor semmi ötlet?

:R

Azért olvasgass utána, jó? :) Google keresést csak akkor szoktam linkelni, ha az első oldalon nagyrészt csak releváns találatok vannak. Ebben az esetben nem szükségszerűen VBA témakörben - mivel ez az alapelv majd minden fejlesztői nyelvre azonos.

Amúgy em nagyképű itt általában senki (legalább is itt a programozás fórumon talán nem azok a befordult kockák vannak csak, mint máshol...) Másrész nem kell offenzívnek venni azt, hogy egyből az a reakció, hogy "hülyeségeket kérdezel". Attól még, hogy megsértödsz, hülye a kérdés - legalább is azt mutatja, hogy az alpokkal nagyon nem vagy tisztában. Nem probléma magában ez sem - csak nem kell feltétlen arra várni, hogy valaki megoldjon helyetted mindent - és nem kell érzelmi irányba terelni a dolgot, hiszen gyakorlati kérdésben jöttél.
    Egy kis alázat nem árt, még ha nehezen is megy néha. Soha nem találkoztál az itt fórumozó emberekkel, és talán soha nem is fogsz - ha megvan a megoldás, vagy az oda vezető út, ne akadj fent azon, hogy valakinek rossz napja van. Itt mindenki önszántából magyarázná el (illetve - ha rossz napja van - éppen nem magyarázná el) 1001-szer az alapokat.

Ha hobbi szinten csinálod, szánj rá - még - egy-két órát, és máris csak annyi hátrányban leszel, hogy nem tudod egyből hogy merre indulj el (nem pedig alapvető problémáid lesznek).

GetActive - ha vannak benne új dolgok (a használt TypeName függvény kivételével) - pl. rekurzió, típusok, akkor tényleg mielőbb keríts egy (alapszintű, bármilyen nyelvet bemutató) programozási könyvet. Nem bántásból mondom: 20-30 oldal után kész megvilágosodásban lesz részed, ha van érzéked a témához.

Sub csakszam(KeyCode, Shift) - ebben az esetben u.n. Varian típusra deklarálod a változókat (típus nélküli változó), ami az értékadáskor pontosítja a változó típusát. Használata mellőzendő, hacsak nem elkerülhetetlen - mivel növeli a kód bizonytalanságát. Ugyanez vonatkozik az Option Explicit-re is: célszerű használni, mert rákényszerít a pontosságra.

MaskedEdit VB6 kontrol, nem VBA (VB 6.5 = Visual Basic for Applications = gyak. Office VB). Azért nem találtad, mert valami egységcsomagban lenne benne (asszem MS Common Controls, vagy valami hasonló) - neten rá kell keresni és lehetőleg MS oldalról letölteni.
    Azután ha megvan (feltelepítve), akkor először hozzá kell adni a References... hez, majd már használható lesz a kontroll-ok között.

AE

Új hozzászólás Aktív témák