Hirdetés
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- Fujifilm X
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #33437 üzenetére
"ha maradnék apple vonalon.a csere esetén a legfájóbb pont a tárhely szűkössége vagy borzalmas felára."
Nekem még fájóbb, hogy most, hogy már 16 GB RAM-ról indul az összes Mac eszköz (visszamenőleg is, már piacon lévő MacBook modellek is), gondoltam megnézem miből jönne ki egy M4-es MBP konfig, elvégre csak egy lépcsőre vagyunk így már a 32 GB RAM-tól.
Hát a nagy faszt. Az első lépcső csak 24 GB-ra upgrade +100 ezer forintért és újabb +100 ezer forint a 32 GB, miközben eddig ez csak egy lépcső volt. Én szeretem ezt a rohadalom MacOS-t használni, de annyira fel tud kúrni az Apple. Persze tök jó, hogy 2024-re eljutottunk odáig, hogy már nincsenek 8 GB-os gépek, de eddig 16-ról 32-re lépni 100 ezer forint volt (ami már akkor is arcpirító lehúzás volt), de most duplájára emelték, ami olyan variálás, amiről nekem a hátranyalt hajú, melegítő nadrághoz bőrcipőt és arany Rolex Submariner másolatot hordó murvás autónepperek jutnak eszembe.
Mindegy, majd tavasszal jön az M4 Air, ha a közben elszaródott forintunk ellenére az is tartja a nagyjából 500k indulóárat, akkor talán lecserélem rá az M1-est, ha lesz Media Marktban kicsit jobb áron 24/512-es modell (bár nekem egy 24/256-os is elég lenne, de Mac Miniből sincs olyan kész konfig, nekem nem fontos a nagy belső tárhely).
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #33435 üzenetére
nem tudják átírni a telefonosnál, iPhone 11-el szaladtam bele, hogy akkucsere esetén át kell szerelni a BMS (battery management system) vezérlőt a régi gyári akkuról az újra hogy a telefon ne dobja ki hogy nem gyári alkatrész van a telefonban.
Kérdés hogy az M4 is csak sipákol e, vagy bootolni sem hajlandó?
Magát a serialt egyébként az apple rendeli hozzá az adott Mac/iPhone serialjához és felhőben csekkolja az eszköz a dolgokat.Szerintem bármelyik felkészültebb műszerész meg tudja csinálni.
Az M1 óta lehet átforrasztani nandot, de itthon senki sem csinálja, sokat kerestem itthon, mert jó lett volna upgradelni az M1 Airt, megért volna nekem néhány tizezret egy 2TBs SSD csere...
A nem hivatalos apple szervizek sem csinálják sajnos.Most hogy 1TB van a gépben nem gond, de ha maradnék apple vonalon.a csere esetén a legfájóbb pont a tárhely szűkössége vagy borzalmas felára.
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #33428 üzenetére
Most raktam össze Iponon egy 12900+3060 12 GB ekvivalens konfigot, 466 ezerre jött ki. Nyilván használtazva, szar táppal, házzal, hűtéssel levihető 300 köré, de az nem sportszerű.
Ahogy most mennek a dolgok addig használom az M1-et amíg kap biztonsági frissítést.
M4 Max és hasonlókra rá sem nézek. Minek?
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #33427 üzenetére
M1 Pro teljesítményre képes kb a GPU, vagyis bár neked nagy upgrade az M1 Mac Miniről, a fiad gépével nem tud versenyezni, az meg hasonló liga /használt/ árban
mondjuk az M4 Max 40 magos az érdekes, 8K 30 fps Rawon tolnak 5 frames better zajszűrést és viszi real time a promó videóban. Kérdés be volt e kapcsolva a proxy timeline illetve valszeg 4K maga a timeline
-
hibavissza
veterán
válasz
nozs23 #33342 üzenetére
Ha igaz az 5 db TB4 teljes sávszélű csati akkor felőlem maradhat a 256 GB SSD. Veszek egy valóban TB4 tempót tudó külső M2 SSD házat.
M1 Miniben le van felezve az adatforgalom TB3-on keresztül. Csak videó jelnek adja ki a 40 Gbpst-t. Külső házam amúgy is csak papíron TB3. 12 Gbps a teteje. Le is írták. Apróbetűvel a spec alján....
Szóval az 5 db, de már a 3 db teljes értékű TB4 csati is triggerel. -
hibavissza
veterán
válasz
nozs23 #33213 üzenetére
Az a gondom a trackpaddel, hogy feketében nincs használt. Újonnan pedig mocskos drága. 58 ezret már nem ölök a rendszerbe. Ha eljön a csere ideje esélyes, hogy Airt vagy OLED paneles Snapdragon (remélhetőleg a másodig generáció valami használható cucc lesz) lapost veszek egy hasznátból összekukázott power PC mellé. .
Nem mostanában lesz ez a csere, mivel van itthon gémer pc, ha nagyon kevésnek érezném a minit.
Szerintem az Apple benézte, hogy mennyire népszerű a Mini. Az első M1 a nagy bányászláz idején jött. A legolcsóbb elérhető power "pc" megoldás volt a piacon. Sok csóringer –mint én is– megvette, felpörgetve az eladásokat.
Mostanra visszaálltak a pc árak. 350-ből olyan pc-t rakok össze ami reggelire megeszi a Mini Prot is. Meglátom milyen áron hozzák ki az M4 Pro Minit vagy a sima M4-et mennyire csonkítják. De nem fűzök nagy reményeket. Sokáig meglesz az M1-em sztán irány vissza PC-re plusz egy alap Ipad vagy budget MB Air/Snapis lapos. Power Mac a gazdagok sportja. -
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #33228 üzenetére
Hero 9-10-11-12-13-hoz már van régóta
Hero 7 tájékán még nem volt ekkora divat, nameg kell hozzá a Linear beállítás, mert a fisheye torzítással elég bután néz ki.
A komolyabb baj, hogy a képstabi nem stimmel vele, bár meg lehet erőszakolni, hogy gyroflowval stabilizálsz, akkor rendben lesz.Szerintem több értelme van ilyesminek telón.
section9: illetve ez egy szinte csak GPU-t terhelő task, nem mutatja a valós vágás experiancet, viszont szépen mutatja hogy viszonyulnak egymáshoz GPU intenzív használatnál az eszközök. Talán március tájékán kértünk rá mindenkit hogy futasson egy rendert hibavissza projectjével és szépen látszott hogy M1 = GTX1060, M1 Pro = GTX1070, M3 Max az a 3060 tájéka. Hibavissza egyébként M1 Minit használ és ezen kívül egyébként elégedett vele.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #33202 üzenetére
Szóval hibavissza kirakta végre az
Mac M1 vs Macbook M1 Pro vs Macbook M3 Max vs RTX3070 videót, érdemes csekkolni, sok érdekes infót tartalmaz, mint pl:
Nem mindenre megoldás a proxy, mennyit számít a timeline resolution, melyik effekt mennyire fogja meg a gépet. -
_q
addikt
Elnézve a 13-as gopro-t felmerült bennem a kérdés, vajon mikor várható valami nagyobb áttörés ezen a vonalon. Ez a mostani kis túlzással egy ráncfelvarrt 12, ami egy ráncfelvarrt 11 stb. A 6-osat szeretném lecserlni, de amennyivel többe kerül a 13-as úgy látom nem biztos, hogy megérné, akkor már egy régebbi modell használtan. Elég szomorúnak tartom, hogy ezért képesek kiadni egy "új" verziót, miközbe szinte minimális az upgrade az előző verziókhoz képest. Kicsit olyannak érzem, mint az apple vonalon az M1->M2->M3 vonalat, hogy nem éri meg csak több új verzió kiadása után váltani, mert az egyel újabb verzió szinte alig alig ad többet. Persze igaz ez a telefonokra is. Fogyasztói társadalmi nyomás...
Ezek tudatában, mire lenne érdemes leváltani a 6-os gopro-t?
-
Tuninger
Topikgazda
Ha valaki kiváncsi hogy a gépe hogy vinne 8K RAW-ot, erről a linkről le tud tölteni Canon R5 mark II 8K 50fps RAW-okat. Csak az első ami 26GB, a többi kisebb.
Nekem 18 fps-t megy az M1 Pro-val a lejátszás a color pagen 8K 50fps timelineon. -
Tuninger
Topikgazda
válasz
ooooobi #32827 üzenetére
Nagyon köszönöm hogy megnézted, mindig is kiváncsi voltam hogy az M1hez képest hol helyezkedik el a 1060. Csak azt reméltem hogy pariban vannak
Majd össze szeretném rakni egy táblázatba a mindenki által mért eredményeket, csak várom hogy hibavissza postolja a videót, amiért teszteltünk.
-
hibavissza
veterán
válasz
qnadam #32820 üzenetére
Maga az OS nem annyira érdekes ma már. Egyik sem fog korlátozni önmagában. M1-en még mindig bugzik pár Adobe app, vagy nincs natív support. (SilkipixSE)
Mai napig nincs rá normális egér. Főleg 60 Hz fölötti képernyőre. Béna ablakkezelés. Hirtelen. És a szarhalom csúcsán a 256 GB SSD áll. -
Stauffenberg
nagyúr
Az nem kérdés. A tervezett PC amúgy valahol 900 ezer körül állt volna meg, helyette 370-ért az M1 Air nem mondom, hogy ugyanolyan erős, de legalább a PC + laptop kombót össze tudtam vonni és mivel nem használtam előtte Mac-et életvitelszerűen, jó volt belépőnek. Mai tudásommal inkább elköltöttem volna a tervezett összeget egy bikább konfigra és a következő 5-6 évre le van fedve minden igényem.
Majd talán az M4-es konfigokkal már váltok és megnézem az akkori felhozatalt, most már nem invesztálok olyanba, ami nincs AI funkciókra kihegyezve.
-
Tuninger
Topikgazda
Azért hogy kicsit helyreállítsam az M1 renoméját (nameg jómagyar szokás szerint "nem lehet szr amiért pénzt fizettem"), itt egy screen recording hogy néz ki a timeline 12Mp felbontású 60fps-es 10bit h265 anyag esetén proxy nélkül. 55 pernyi felvételen rángatom a kurzort, betöltésre annyi időt kapott amennyi látszik.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
kovsol #32778 üzenetére
Vedd meg gyorsan a 18-as resolveot ott ahol Vond
Minden GPU eredménye érdekel.
qnadam: a 2óra 40 nagyon súlyos, legalább egyértelmű mi van VRAM limit esetén, csoda hogy végig tudott futni.
Vond: akkor ahogy azt eddig is tudni lehetett a 1660 = 1070, csak csökkentett VRAMal.
hibavissza: ne légy telhetetlen, örüljünk a render időknek
Van értelme a proxynak, hiszen sok gépen effektek nélkül sem instant a timeline! Pláne ha multicamot vágsz egy gyengébb gépen. Azért az a reakcióidő amit M1-el tapasztalsz messze nem általános, illetve ahogy Márton is rámutatott feljebb, nem minden codecre van GPU gyorsítás PC-n, ott muszáj az ember konvertálni ha használható szerkesztési sebességet akar.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
theporcupine #32770 üzenetére
Köszönöm hogy megnézted, hozza a várható számokat.
Elvileg 2x 3070 = 3080 Ti = 3090 = 4080.
102 mp a 3070es idő, a te időd meg a fele.
És ez alapján megelőlegezném hogy nincs VRAM limitálva a project a 8GBs kártyákon.Egy lelkes GTX 1060 / 1080 / 2060 /2070 user nem akar tesztelni?
Amit kb várnék hogy a 1060 megy annyit mint az M1, vagyis 7 percet.
A 1080 reálisan annyit kellene menjen mint az M1 Pro vagyis 4 percet
2070-nek kellene mennie kb 2 perc körül. -
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #32723 üzenetére
Ezért nézném meg, mert lehet számodra ami egyértelmű az külső szemlélő számára kusza, illetve lehet amit részletesen kifejtesz az nem annyira releváns információ. Oké hogy magadnak csinálod, de mégis egy kicsit a publikumnak, így jó ha könnyen érthető.
Más:
Már lassan kezd uncsi lenni, de még túráztatnám:
Lefuttattam a rendert M1 Pron low power módban is:
M1 Pro 220V: 246mp, 40W
M1 Pro Akku, low power: 276mp 34WDurván: 15%al kisebb fogyasztásért 10%al lassabb. Ezen a téren ugrottak óriásit az újabb generációk.
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #32692 üzenetére
Most én azt mondom hogy kell egy (használt )350K-s PC, mellé egy (használt) 200k-s M1 Macbook Air és bármit meg tudsz csinálni bárhol.
Elvileg a Mac Mini M1-em 2029-ig kap frissítést. Biztonságit lehet még tovább. Én egy második Ipadon, talán prón, gondolkozom a toll miatt. Mondjuk könnyen vagyok, a fiam szobájában mindig lesz egy up to date gémer PC ha úgy hozza a szükség
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg #32705 üzenetére
Nekem a legnagyobb ugrás a Luminar Neoval van. Az Airt egyszerűen kivégezte, addig exportált 3 képet amíg a lightroom 50et. Most a Proval olyan amilyennek lennie kell, így szokok át Lightroomról. Bár az LR még mindig sokkal gyorsabb.
qnadam álláspontján vagyok én is: egy mindenes gép legyen, a PC + laptop kényszermegoldás lenne nekem is.
szerk: de, az M3-nál korrigálták az SSD sebesség problémát ami az M2nél megvolt. De mégis az M1 tök jól elmegy 8 GB rammal míg az M3 nem. valami csalás van. M2 a legrosszabb a RAM + SSD kombó terén.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #32701 üzenetére
Én 370-ért vettem újonnan az M1 Air-t és akkoriban volt a nagy GPU válság. PC-t akartam építeni, de egy szaros RTX 3060 (nem Ti) került 370 ezerbe és ahol felbukkant, azt 5 perc alatt kapkodták el. Kellett volna új alaplap, új CPU, új RAM és egyebek is, aligha állt volna meg a történet 700 ezer alatt és akkor az egy PC, nulla hordozhatósággal.
Erre a laptopra és a PS5-re együtt nem költöttem ennyit és a játszós cucc is megvan.
Nekem nincsenek nagy igényeim, proxy nélkül tudom vágni a 4K 10-bit anyagokat, megy rájuk egy pár color grading node és csá. A Lightroom jobban le tud dadogni, főleg Fujifilm X-Trans RAW-val etetve, de az sem élhetetlen, csak akkor már tényleg kilövök minden háttérben futó dolgot (de ugyanezt mondják több RAM-mal rendelkező kollégák is, az egyszerűen egy optimalizálatlan foskupac szoftver).
-
válasz
Tuninger #32702 üzenetére
aprón árulnak egy meglepő konfigot, már lement az ára 900-ra: m1 max, 64 gb ram, 8 tb ssd. nagyon gondolkoztam rajta, de a cuccaimat nason tartom, az aktuálisan futó cuccaim meg sokkal kisebbek, így ekkora háttértár nagyjából feleslegesen lett volna nálam. cserébe gari nincs már rá, applecare nem köthető, zavarna, hogy gari nélkül vagyok egy egymillás géppel.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg #32699 üzenetére
De legalább M1-nél még nem herélték direkt az alapkonfigot. Az M2/M3-nál viszont felháborító hogy az alap és az egyel feljebb rakott ram + SSD között milyen bődületes különbség van erős terhelésnél. +200 ezerért.
-
Tuninger
Topikgazda
Én tartom hogy az M1 Air mindenre is elég és a 200-230as ára döbbenet jó most. Én mindent meg tudtam rajta csinálni amit csak akartam és ha nem elmebeteg módon effektezel mint én a gopro felvételeimet (na emiatt upgradeltem) vagy mint hibavissza mindenét, tökéletes és nincs alternatívája.
De pure számítási teljesítmény szempontól ma már lehet kicsivel többért jóval erősebb PCt építeni. Fontos hogy a Gamer notikban is az RTX3050 az csúnyán parasztvakítás (asztali GTX1070 teljesítmény, de csak 4GB ram, az M1 GTX1060-al egyenértékű, csak nincs ram limit), elképesztő mértékben ugrik a teljesítmény 3060/3070-re.
-
Stauffenberg
nagyúr
Az első generációs M1/M1 Pro gépek azért árban elég jók voltak, hogy felbolygassák a piacot, ma már drágultak annyit "plakát áron" dollárban is, hogy ez nem ennyire egyértelmű, viszont helyezzük másik síkra:
Fogyasztás/teljesítmény arányban továbbra is brutális a különbség. Vehetsz gamer gépet, de hangos lesz, búgni fog, melegszik mint a szubszaharai régió éghajlata, sokkal-sokkal-sokkal kevesebbet fog menni akkuról és kegyetlen fogyasztása lesz (egy barátomnak 240W-os töltője van valami ASUS géphez és ha nyélen fingatja, akkor éppenhogy tartani tudja az akkut az adott százalékon, beletöltést ilyenkor felejtsd el, de ennek hőmenedzsment okai vannak, nem az akkuból húzza ki ilyenkor a 240W-ot). Ráadásul akkor is fogyaszt (relatíve sokat), ha csak a böngészőben netezel, míg a MacBook nem kér ilyenkor enni, ha csak esténként 1,5-2 órát simogatod akkor hetente töltöd, de nekem simán lehoz egy egész munkanapot egy feltöltéssel és abban már egy kis Photoshop is benne van.Az egyetlen dolog, ami miatt haragszom a görvényképű Apple-re, hogy minden opcionális hardveres dolgot olyan keményen sarcol, hogy az már legalizált rablás, mert a rendelésnél kell eldöntened, nincs utólag bővítés. Tegnap volt a kezemben egy MacBook Pro 14" M3 Max 96GB RAM és 2TB SSD kombó (ez már a 2,2 milliós konfig). Ez ugye gyárilag 36GB és 1TB, szóval +60GB RAM-ért és +1TB SSD-ért 600.000 Ft-ot kérnek (HATSZÁZEZER, ízlelgessük). Sajnos nem az enyém lett (
) ment tovább egy külsős kollégához, de én már attól kivagyok, amikor az 500 ezres géped nagyon gyorsan 700 ezres lesz, mert kérsz bele +8GB RAM-ot és +256GB SSD-t.
Sőt, ettől jobban kivagyok, mert +8GB ugyanúgy 100 rongy, mint +16GB, csak utóbbihoz előbb meg kell venned a +8-at, így lesz a 8GB-os gépedből 200 ezerért 32GB-os. Ehhez képest a +60GB-ért 400-at kérni jobb ár/érték arány (6600 Ft / GB), mert előbbi esetben 8300 Ft / GB a bővítés ára. Ha kisebb alap konfigról indulsz, egy picivel mélyebbre tolják a dákót a garatod felé.
-
_q
addikt
válasz
Tuninger #32692 üzenetére
Ahogy olvastam az M1 mindenre is elég még se teljesen igaz (8/256GB), inkább vészmegoldás 16/512GB alatt, ami meg kb. nem elérhető vagy irreálisan drága. Persze 8/256GB-on legalább még mindig lehet vágni, ellenben egy hasonló laptoppal még nem annyira. Filmezésre és netezésre biztos luxus.
#32693qnadam
Hordozhatóság, komfort végülis ami nálad szempont volt. Magyarán spéci igényekhez jó a macbook, minden másra sima laptop + gamer PC jobb opció.Érdekesek ezek, mert úgy emlékszek 1.5 éve talán még ott tartottunk, hogy nagyon megéri a macbook még PC-vel szemben is, de azóta változtak a vga árak, használt piac stb.
-
Tuninger
Topikgazda
Jól is értelmezed meg nem is.
Bedugva egy (használtan) 500k-s gamer laptop lenyomja az (újonnan) 1.6 millás Macbookot.
Sőt egy 350 ezres asztali PC is.
Akksiról kb annyit megy a gamer gép mint a hasonló árú macbook.
ÁMDE a gamer gép mindegyik esetben csutkán pörgeti a ventiket és nem csak rendernél rántja meg csúnyán az aksit (konkrétan 80W fogyasztás mellett 1 óra alatt koppon van), hanem amikor csak vágogatnál Resolveban, akkor is sokat szipkáz az akkuból.Vagyis ha konnektortól távol akarod használni az eszközeidet és nem full rendert értek ezalatt hanem kis fotó szerkesztés, kis videó vágás, filmnézés, youtubeozás, a Macbook 2-3x annyi ideig elmegy aksiról. Ezt fizeted ki az applenél.
Minap megnéztem egy 50 perces sorozatrészt VLC playerben aksiról. 97%-ig merült a Macbook. Jó ez nem lineáris, de akkor is durva. Illetve a kanapén ülve is teljes értékűen tudom használni a gépet szinte néma csöndben.
Most én azt mondom hogy kell egy (használt )350K-s PC, mellé egy (használt) 200k-s M1 Macbook Air és bármit meg tudsz csinálni bárhol.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
qnadam #32680 üzenetére
Ez így nagyon király, köszönöm, melyik appal nézed a fogyasztást?
Az is beszédes hogy az M3 Max low powerben annyit fogyaszt mint nekem alapból, de hamarabb végez 1 perccel.
Kontextusba helyezném:
M3 Max: 75W 100% (128 mp render)
M3 Max Low Power: 40W 69% (186 mp render)
M2 Pro / M1 Pro 10/16: 40W 52% (246mp render)
M1 Mac Mini: 25W 29% (415mp render)RTX3070 / 3070Ti Laptop: 126% 225/240W illetve 150W (101mp render)
Lehet meg kéne futni a tesztet cloudban egy 3090-el. Meglátom még rálocsolok e pár forintot.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #32645 üzenetére
Bár megírtam privátban, legyen itt is meg:
14" Macbook Pro M1Pro 10/16:
DR_mac: 4:06 (40W fogyasztás)Gamer laptop i7 12700H + 3070Ti
DR_win, bedugva 220V-ba: 1:41 (150W)
DR_win akkuról: 4:31 (70W?)Meg kell néznem hogyan tudom bevinni a DR projectet FCPX alá.
BetterDisplay natívan hajtja 4K-t, tudtam is próbálni egy monitorral
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #32638 üzenetére
Nos most kezdtem összeszabdalni. Ahogy ígértem a render idők a mintaprojektre:
DR_mac: 6.55
DR_win: 1.55
FCPX: kb. 16.00
Te nem mérted le, ha megvan még és kirendereled kijelzőt rögzítve akkor +sör.FCPX durván fos. Még M1-es Minin is eltángálja a Resolve. DE.....
- szerintem egyszerűbb eyecandy színeket behúzni benne. Valamit hupákol a háttérben.
- behúzom a hangot és jó. DR-ben még pimpelgetni kell. Valamit ügyköd a háttérben.
- TL-on picit gyorsabban rendereli ki a Cache-t. De nem mindig. Van amikor belefagy -
Stauffenberg
nagyúr
Tudtok olyan videó lejátszót Mac-re, aminek van LUT támogatása? Néha jól jönne, ha a Log-ot visszanézve rá lehetne dobni egy BT709 LUT-ot.
Az IINA tud ilyet, de annyira beesik a teljesítmény M1-en, hogy ilyenkor jó ha megüti az 5 fps-t a playback sebesség.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #32588 üzenetére
580k. 10/16, 1TB. 61 ciklus.
De akitől vettem még nagyobbat húzott, ő 720ért vett M1 Maxot 32GB/1TB-s konfiggal.230-ba remélem elmegy az air, akkor 350 a rádobó. Ami az elmúlt 2 évben mindig 350 volt az a vicc, csak most a nagyobb procis, nagyobb tárhelyes fért bele a különbözetbe, azért ugrottam rá.
-
Tuninger
Topikgazda
Upgradeltem 13" M1 Macbook Air-ről 14" M1 Pro 10/16-os Macbook Pro-ra.
Most futtatom a resolve teszteket, vannak meglepő és vannak kevésbé meglepő eredmények.
Az Air-ben 7 GPU core és 8CPU (4 low power 4 performance) core van
A Pro-ban 16 GPU core és 10 CPU (2 low power 8 performance) core van.A GPU teljesítmény egyenes arányban skálázódik a GPU magok számával, vagyis 16/7 = 2,28x teljesítmény növekedésre számíthatok GPU intenzív taskok esetén.
Lássuk a számokat:
4K 60 forrás, 4K 60 timeline:
Air az első szám Pro a második szám
5 frame better TNR: 4-5fps vs 13-14fps
2 frame fast TNR: 10-11fps vs 27-28fps
Spatial fast: 17-18fps vs 40-41fps
Spatial better 4-5fps vs 10-11fps
Spatial Enhanced 1-2fps vs 4-5fps
Complex* : 5-6fps vs 10-11fps lenscorr/60-24fps/opticalflow fast/ grade
5 frame Better TNR: 20fps vs 43-44fps. 1080p timeline
1080 Complex: 30-31fps vs 59.94fps lenscorr/60-24fps/opticalflow fast/ grade
4K60render: 75mp vs 75mp. 100mp hosszú 5.3K60fps 1 LUT-tal 265 10bit
4k60+sharp: 143mp vs 75mp Mint fent, csak + sharpening
4K60+sharp+shadowlift: 216mp vs 86mp Mint fent + shadow liftComplex: az a grade ahogy a gopro videóimat feldolgozom, 4K60 4:3 forrásból 16:9 torzítás korrekció, 60fps-ből 24fps konverzió optical flow (faster), motion blur, élesítés, grade.
Látszik hogy 2-3x a gyorsulás GPU intenzív taskok esetén. Minél kevésbé használjuk a GPU-t annál kisebb a különbség. Az utolsó három mérés, amit nem értett hibavissza miért kérek tőle ami még érdekes: az Air-nél valamiért nagyot fog a sebességen egy egyszerű élesítés / shadowlift, míg a pronál nem.
További észrevételek:
Még eddig egyszer sem hallottam a ventiket felpörögni a Pro-nál. A low power mode az Airnél nagyon komoly, a fogyasztás 5W tájékára esik (20W-ról), a teljesítmény kb a harmadára.
A Pro-nál a low power mód 15% fogyasztáscsökkenés mellett 10% teljesítmény esést hoz, de pl a gpu/encoder teljesítmény alig változik, a nyers CPU erőt fogja vissza. Max terhelésen eddig 55W-ot tudtam kihozni belőle.Ugyanitt macbook air eladó olcsón.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
hibavissza #32572 üzenetére
Nekem egy ilyen átalakítóm van, de eddig nem volt rá szükségem semmihez. Mindjárt kipróbálom a Boya BY-M1-gyel, hogy milyen.
Szerk.: Redmi Note 7-tel szerintem nem is ment az USB-C-jack átalakító (OP8Pro-n nincs jack). Mintha ott csak a beépített mikrofonnal rögzített volna. Sokkal rosszabb minőségű volt a hang és halkabb is 7-8 dB-lel.
-
hibavissza
veterán
Olvasgattam a témában és lehet, h azzal lesz a gond. Fülhallgató normálisan szól vele, de tudom, hogy picit rosszabbul mint az előző telóm jack csatlakozójában.
Néztem, hogy a Boyanak van usb-c/jack átalakítója, de ugyan annyiért mint amibe a mikrofon került...van valami tipped mit érdemes?BY-M1 pro II-őt vettem meg. Tök jó a hangja, ennyit megért. Igazából out of mic is teljesen vállalható.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
FerNandor #32539 üzenetére
Ha amúgy is fogsz időt és energiát fektetni komolyabban a videózásba, akkor szerintem felesleges ilyen fakocka egyszerűségű szoftverekkel időt pocsékolnod. Ha csak az elejét-végét vágnád le a snitteknek, akkor (szerintem) ki lehet bírni, hogy nem fut szépen. Vagy nyesd le telefonon/tableten (meglepődnél milyen hatékonyak az ARM procik videóeditálásban).
Nem tudom milyen formátumban rögzítesz, de a H265 (HEVC) eléggé erőforrásigényesen szerkeszthető, rögzíts inkább H264-ben és ha már Resolve szóba került, próbáld meg a timeline megjelenítési felbontását jóval kisebbre állítani, arra a kisebb felbontás is bőven elég, hogy megtaláld mettől-meddig akarod megnyesni a klipet. Azt nem mondom, hogy egy-egy klip trimmeléséhez feltétlenül érdemes proxyt létrehozni.
Amúgy meg én sokáig vágtam a saját videóimat egy AMD X4 955 + GTX 750 Ti 4GB és 8GB RAM kombóval (még 2022 elején is), még 4K anyagokat is, csak erre proxyt használtam, ilyenkor létrehozol kisebb felbontású, kevésbé erőforrásigényes formátumba átkódolt másolatokat és azzal dolgozol, de a végső export az eredeti fájlokból történik majd.
Nem halál bonyolult timeline-on el lehetett lenni így, de untam a proxyzást és erre volt nekem hatalmas könnyítés, hogy vettem egy M1-es MacBookot, azóta egyszer sem proxyztam, pedig adok neki 4K 10-bit 4:2:2 H265 F-Log fájlokat is, pedig ez egy mezítlábas alap Air, amit egy külső 4K monitorra kötök. El lehet ennek is érni a korlátait, de a VGA válság idején vettem annyiból (370k), amiért egy normális VGA is csak nagyon nagy szerencsével jött össze (például ha imádkoztál, talán belefért egy RTX 3060, de a Ti-hoz már térdelni is kellett a nepper előtt mélytorkozva) és akkor még nincs hozzá semmi másod, se CPU, se alaplap, se RAM, semmi. Elengedtem a PC vonalat, játékra ott a PS5.
-
hibavissza
veterán
válasz
hibavissza #32537 üzenetére
Végeztem az FCP teszt felvételével. Ahogy várható volt összességében sokkal gyorsabb M1-en mint a DR. Revideálnom kell magam. Meg lehet kotlasztani, de sokkal gyorsabban végez a TL renderrel mint a DR.
Érdekes, hogy a TL felbontás sokkal kevésbé befolyásolja a teljesítményt, mint DR-ban.
FCP kicsit béna kacsa a DR-hez képest. Fusion Spine-hez hasonló pl. egyáltalán nincs benne. Teljesen más a GUI. Tudásban más liga a két program. Meg kéne nézni az FCP Montiont is....Az a gond, hogy nekem bőven elég, hogy DR-ban már tudom hova nyúlok és miért. Nem hiszem, hogy a plusz tempóért átszokom, de ha határidőre kéne dolgozni nem kérdés, hogy M1-en az FCP a befutó.Megnézzek még valamit? A YT tesztvideó nem tudom mikor lesz kész. Viszont Tuningerrel lektoráltatom a közzététel előtt.
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #32528 üzenetére
Winen 2 frames zajszűrés, minden kimaxolva és nem érzi. Megy mint a meszes. Macen minden faster és akad. Nyilván teljes felbontásnál. Halálba tömörített proxival nem látod a hatást, főleg Spatialnál.
Winene két egymás utáni +100 shadows és egy sharpening node. Megy mint a meszes. Ha beteszek elé 3 node grédet és egy zajszűrést (minden maxon) akkor 22 fps. Még használható. Itt is 4K timeline és proxi nélkül.
Timeline scroll mindkét rendszeren tökéletes. Bedobtam 26 GB 4K 100 Mbps anyagot, kb 15 klip és azonnal játszotta hanggal Win és Mac.
Super Scale nem fut le Macen. Nem tudja kirenderelni. Fehér képernyőt dob pacákkal.
Winen timeline-on kell hozzá Render Cache, de egész gyorsan végez vele. Kirenderelni szintén hamar megy. Macen helyettesítettem élesítéssel, de azzal is akad proxi nélkül.Kár volt összevetnem fiam gépével. Élesítés, zajszűrés, motion blur problémás m1-en, mivel ezeket teljes felbontáson lehet kontrollálni. Most az lesz, hogy nekifutok ugyan ennek az anyagnak FCPX-szel. Meglátom az mit dob.
Meg ránézek, mi lenne, ha Macen a proxit Fullra állítanám Half helyett. Lehet még lejátszaná, de részlet is maradna.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #32530 üzenetére
Azért kis optimalizálással az M1-en simán meg lehet mindent csinálni:
upscale helyett sharpening (nincs látványos különbség)
5 frame better TNR + Enhanced Spatial helyett 2 frame faster TNR + Better Spatial (lehet látványos különbség előbbi javára)
Speedwarp helyett Enhanced Better optical flow (a speedwarp annyira lassú h sosem próbáltam)Timeline proxy half/quarter rez (half általában elég)
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #32526 üzenetére
Azt is nézd meg hogy különböző taskoknál mekkora a sebességkülönbség.
az én feltételezésem az, hogy minél inkább a hardver encoder kell dolgozzon annál egálabb a sebesség (grade nélküli export), minél gpu intenzívebb (NR, superscale) annál nagyobbra nyílik az olló.Csak kérdés az arány:
pl egy 2 frames TNR faster 1080p timelineon az M1-et sem fogja meg, mekkora pl végső rendernél az fps különbség? M1 megy 30 fpst, 3070 77-et?
az M1-et már-már nevetségesen lelassítja két egymás utáni +100 shadows és egy sharpening node (4K esetén). 3070 szerintem meg sem érzi, ez tényleg így van? Egy képstabi hány fps-sel fut le?
timeline scroll milyen? Bedobsz 20 percnyi 4k anyagot ssd-rol, miutan betöltötte a hangsávot ha rángatod a headert mindkettő instant? Illetve tudom hogy az m1 instant, a kérdés a 12400 mennyire gyors.az 1 vs 8 fps egyébként azt vetítené előre hogy az M1 Max is kb csak a felét hozná a 3070 teljesítményének, vagyis 5 fpst, mivel a gpu teljesítmény lineárisan skálázódik a GPU magok számával ami 7-14-32 mag (M1/M1 Pro/M1 Max) Persze lehet a több ram, gyorsabb SSD nagyobb boostot ad ennyire számításigényes feladatnál, de kötve hiszem
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #32513 üzenetére
Előzetes az ígérthez híven: Maces rész felvéve, Winre exportálva, kipróbálva. Zajszűrés, Super Scale kb. nyolcszoros tempóval megy M1 Mini 8/256 vs Win10 12400/3070/16 GB RAM relációban. 1 fps vs 8 fps.
Annyit tesz, hogy Winen gyakorlatilag nem kell Render Cache-sel copkodni soha, miközben M1-en a workflow tekintetében belefagyott egy végtelen render cache gyurmázásba.Ez azért elgondolkodtató. Nem gondoltam volna.
Egy bug M1-en: hiába írja, hogy natív képkocka sebességgel játszik, be tud szaggatni. Windowson ezt nem tapasztaltam, de még nem értem a végére.
Megpróbálom logolni a 3070 ramját. Remélem feladatkezelő tudja. Folyt köv.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Grillo #32479 üzenetére
G9+60mm közelinek, S23 totálnak, aztán a képüket majd megpróbálod valahogy összehozni. Hangra meg minimál megoldásként vennék egy ötezres BOYA BY-M1-et, aztán egy (régebbi) telefonra rákötve felcsiptetném a riportalanyra.
Világítást úgy tudod megúszni, hogy például fehér függönyös ablak mellé ülteted, a másik oldalról meg kicsit megderíted valami otthon található világos cuccal (hungarocell tábla, lepedő, ilyesmi).
YouTube-on millió videó van ilyen minimál projektes interjúkról.
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #32456 üzenetére
M1-en nem tudom mennyi van allokálva a GPU-nak, de ott összesen van nyóc. Persze, tudom, hogy az SSD-ről megy, de Win-en is ott az adaptív SWAP+RAM. A Samsung 980 van a 3070 mellett, sokkal gyorsabb, mint a Mini beépítettje (ramról nem is beszélve). Nem akarok hülyeséget írni, olyan 3500-ra emlékszem. Plusz ott a 32 GB RAM. A Mini 2500-at tud 8 GB RAM-mal. Miért kellene kifogynia? Windowson nincs átjárás a tárhelyek közt? Szerintem ez alkalmazás függő. DR direkt lábon lőné magát Windows alatt?
Megcsinálom a tesztet... -
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #32454 üzenetére
Olyat nem csinàlok, h csak zajszűrés. Életszerűtlen. Nàlam a szokàsos: speedramp, optical flow, motion blur, maszk, masszív gréd plusz zajszűrésnél nem volt olyan opció, h 1070-nel nem omlott volna össze a Resolve.
M1-gyel még nem volt olyan, hogy összeomlott volna és most sikerült hasznàlhatatlanra lassítani az upscale, motion blur, speed warp segítségével.Làtom ebből a témakörből is nekem kell rendes tesztet csinàlnom.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #32453 üzenetére
Amikor én váltottam az i7 3770 + GTX1070-rol M1-re akkor csináltunk NR tesztet még itt a fórumon. A GTX 8 fpst ment, az M1 2-őt. Most újabb resolveal kicsit gyorsult az M1-en a zajszűrés, (lásd a videóban a 4-5 fpst) de lehet a GTX-el is gyorsabb lett
a rangsort honnan szedtem: colorgrading central tesztelte a macbookokat NR-re régebben, szépen látszanak az fpsek, illetve nekem a cloudcomputingnál pár klikkből tudok váltani videókártyát, és végigzongoráztam mivel hány fps a render. Persze nem 100% pontos, hiszen quadro kártyákat nézek (tehát alacsonyabb órajel mint az ekvivalens rtx, de több ram) és nem ugyanazzal az anyaggal mint a colorgrading central, de a codec fajtája keveset számít amennyiben az hardveresen gyorsított.
az arányok így adottak, max 20% bizonytalanság van benne.
a fő hasfájásom: 300 rugesz lenne az upgrade M1 Airről 14” M1 Prora. És annyiból kijön egy RTX3070 + i5 11400 PC is, ami erősebb mint akár egy M2 Max, nem kicsivel, erre a taskraugyanakkor pl egy shadow.tech PCből havi 14000ből megvan egy RTX3070 konfig a cloudban.
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #32452 üzenetére
Szerintem ez így nem igaz. Ahogy írtam i7 6700+1070-et többszörösen agyonveri a Mac mini M1. Stabilitàsról màr ne is beszéljünk. Ezek a netes benchek, Assasin Creed tesztek semmit nem érnek. Emlékszem, hogy 4k+zajszűrés teljesen lehetetlen volt 1070-nel. Hogy lehetne egàlban a Proval? Nem tudom ezt a rangsort honnan szedted, de sajàt tapasztalatom alapjàn nem tudom megerősíteni.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #32451 üzenetére
Minél inkább a nyers erő számít (NR/Speedwarp) annál nagyobb a különbség a dedikált gpu javára, míg pl hardver encoder sebesség szemszögéből (timeline smoothness, minimal grade export) annál inkább egyformát mennek.
gpu sebesseg terén nagy vonalakban:
M1: GTX1060
M1Pro: GTX1070
M1Max: GTX1080Ti/RTX2070
M3 kicsit elmarad az M1 Protól nyers erőben, M3 Max kb RTX 3070, M2 Ultra kb RTX3080.érdekes hogy a hardveres encoding viszont mekkora pofont kap sebességben a 4K feletti felbontásokkor. Bár lehet inkább a rammom fogy el..
-
hibavissza
veterán
Rájöttem mit rontottam el, miért sikerült lerohasztani az M1-es procit is.
Adj. clipben be volt pipálva a Motion Blur és ez alá kértem egy Speed Warpot.
Hülyeség ellen nincs orvosság. Csodálkoztam is, hogy évekig jó volt, most meg kinyúvad.
12400+3070-en mondjuk ez is ment, mint forró kés a vajban.Mindegy, arra jó volt, hogy hirtelen felindulásból utána néztem az Apple silicon benchmarkoknak. Onnan indultam, hogy 6700+1070. Ezt váltotta anno a Mac mini. Az M1-re váltást megváltáskén éltem meg.
Namármost az M1 papíron gtx1660 körül van GPU kraftban. Annál a 1070-em 20%-kal gyorsabb.
Ennyit arról, hogy mit érnek ezek a netes benchmarkok. Valós alkalmazásban lehet kimérni. Főleg, ha a feladat felől közelítünk és lehet egy dedikált Mac-es szoftver elég. Akkor főleg elhúz az Apple silicon.Lehet, csinálok egy részletes tesztet M1 vs 3070 vonalon. Adott feladatokat vizsgálva Davinci vs Davinci és Davinci on Win vs Final Cut Mac alapon.
-
hibavissza
veterán
-
nozs23
addikt
válasz
hibavissza #32436 üzenetére
Én már írtam ide, hogy én is belefutottam ebbe M1-en. Pro-val még nem. Persze ez az én anekdota alapú megítélésem, nem tudom, hogy elméletben mennyi különbségnek kellene lennie. Ha maradni akarsz a rendszeren, akkor próbálj ki egy Pro-t ugyanazzal a projekttel. De M2Pro mini vásárlást csak akkor javasolnék most ha kifogsz egy dealt. Szerintem pár hónapon belül jön az M3Pro gondolom változatlan áron.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #32436 üzenetére
Sem a speed warpot sem a superscalet nem tartom nelkulozhetetlennek, és ezek okozzák az artifactolást, nem a mac. A superscale csak egy okos sharpening, amit pont sharpeninggel tudsz kiváltani, a speed warp helyett meg sima enchanced better optical flow.
de ha mégis ezek az igények akkor az nem M2 Pro, hanem RTX4090 territórium.
egyébként az M2 Pro gpu teljesítmenyben kb az M1 2-2.5x-ét tudja, ami GTX1080 Ti szint. Ami 2.5x lemaradás az RTX3070-től. Szerk: 2.5x a 2070-től, vagyis 5x a 3070- De a 3070 meg a 8GB VRAM miatt együtt biztos hogy nem tudja leszámolni ezeket a memóriaigényes effekteket..
én cloudban próbálkoztam hasonlóan széteffektezett felvétellel, A6000-rel, vagyis 48GB-s 3090-el szépen szaladt.
-
hibavissza
veterán
válasz
hibavissza #32432 üzenetére
Oda jutottam, hogy kinőttem az M1-et. Zajszűrés, Motion blur, Speed Warp, Super Scale használhatatlanra akasztja és render alatt teledobálja artifactokkal. Márpedig ezek nélkül nem tudok meglenni.
Kérdés, hogy az M2 Pro elég lenne nekem vagy 14700+3070 az út. -
hibavissza
veterán
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #32429 üzenetére
Emelni kell az expón, akár iso árán is. Normális expo iso2000, mégis full zaj? Túlexpó iso12800, noise free.
az m1 teljesen mindegy milyen codecet kap, egyformán fog dolgozni velük. Állítsd lejjebb a project felbontást, 2560x1440 alig látható felbontás vesztéssel jár (elvégre zajszűréssel amúgy is kinyírjuk a részletet), de a 4K-hoz képest fele felbontás miatt élhető az NR sebessége.
raksz rá egy temporal faster 2-3 framest 15-20-as értéken és jó lesz.
ha nem elég, akkor a 2.5k is luxus, mehet a 1080p timeline és 5 frames better
ha az is kevés akkor fent felejtetted az objektív sapkát, de a spatial, better 24-30 közötti értéken (a temporal 5 frames mellé) tudja menteni a helyzetet, de az nem csak a zajjal lesz kíméletlen..
spatial enhanced meg nem M1-hez való, ahhoz masszív gpu kell, pedig nem ad látványosan jobb eredményt.én Waqas Qazitól lestem ezt a technikát, rámutatott hogy az 5 frames better TNR sokszor nem indokolt, mert nem/alig ad jobb eredményt mint akár egy kevésbé számításigényes 2 frames beállítás.
-
hibavissza
veterán
VLognál előjött az a problémám, hogy éjszakai felvételnél tenger zaj önti el a képet. DR-ban mi a normális workflow zajszűrésre? M1 teljesen kifagy. Már azon gondolkoztam, hogy elsőnek kirenderelem Proresbe zajszűréssel és utána állok neki.
-
nozs23
addikt
válasz
Stauffenberg #32308 üzenetére
Szoktak néha, tényleg ritkán "jó" CTO dealek lenni. Talán pont pár hete volt 470-ért iCentre-nél M1Air 16GB.
Ma már kicsit bánom, hogy amikor a Media Marktban kifutó modellként 750-ért szórták ki
iStyle pedig 640-ért szórta ki őket.
-
Stauffenberg
nagyúr
Igen M1 Air, 8/256GB konfiggal.
Nekem nincsenek őrülten bonyolult videós projektjeim, timeline-t megpakolom, kis color grade és csá. Inkább maga az alap M1 kevés, ha bármilyen GPU-t igénylő effektet, zajszűrést, ilyesmit raksz rá, akkor összeszarja magát, de Resolve-ban erre van a "Render in place" funkció. Semmit nem szoktam proxyzni, pedig 4K/50p 10-bites HEVC (H265) Fuji fájlokat is adok neki és még color grade node-okat rápakolva sem dob el egy képkockát sem, vajsima a playback.
A RAM inkább Lightroom alatt szokott elfogyni és akkor ledadog a teljesítmény, de erről leginkább az istenverte Lightroom tehet, ami egy optimalizálatlan elavult erőforráspazarló fostartály. A világ összes memóriája sem elég neki és nem tudja a műveleteket normálisan swap-ra párhuzamosítani. De összességében még így is fényévekkel gyorsabb, mint a PC amiről váltottam és abban is csak 8 GB RAM volt.
De őszinte leszek, 2024-ben már nem venném meg újra 8 GB RAM-mal, viszont 16 GB-al meg pokolian szar vétel. Elmondom miért: Miközben 380-ért utánad dobják hivatalos Apple viszonteladónál az alapmodellt (8/256GB), addig több RAM-mal csak az Apple-től tudod megvenni és ott eleve 500-ról indul, +8 GB RAM ára pedig 100 ezer forint, így a vége 600 ezer lesz, ami azt jelenti, hogy 220 ezer forintot fizetsz +8 GB RAM miatt.
Akkor sokkal inkább egy használt, de még hosszú ideig garis MacBook Pro 14" (M1 Pro, 16/512 GB alapkiépítésben) 650-700 ezer körül a Hardverapróról, az a gép brutálisan agyba-főbe veri az M1 Air-t minden tekintetben. Ma már kicsit bánom, hogy amikor a Media Marktban kifutó modellként 750-ért szórták ki, nem csaptam le rá, azzal megvolnék a következő 5 évre minimum és az M1 Air-t eladva kevésbé fájt volna az ára.
Én nagyon megszerettem ezt a laptopot, de inkább dadogjon néha a Lightroom, az Apple-t pedig továbbra is a világ legnagyobb seftes köcsögládájának tartom és sajnos az üzleti modellje terjed, mint a pestis.
-
nozs23
addikt
válasz
Tuninger #32303 üzenetére
Mindenre nem. Nekem anno 16GB-os M1-es is összecsinálta magát egy-két projekt alatt - konkrétan kiírta, hogy kifutott a memóriából, majd forgott a strandlabda 10 percig, amíg imádkoztam, hogy csak legyen mentve a munkám (4k/15p körüli, FCP-n).
Személy szerint nem vennék 16 alatt videót vágni (vagy esküvői mennyiségű fotószerkesztésre sem). Ha csak pár perces egyszerű projektekről van szó, akkor okés lehet, felette kompromisszumos. -
_q
addikt
válasz
Tuninger #32303 üzenetére
Gondolkoztam, hogy a 8. gen inteles laptopot le kellene cserélnem. Van egy asztali gépem, 3060Ti-vel, de mellette néha jól jön a laptop is. Mivel programozásra + videó vágásra is használnám, a mac jó opció lehet, viszont nem akarok szívni a hardverrel. Aprón szinte csak 8GB/256GB verziót látok és az se annyira olcsó ahhoz képest hány éves már az M1. 8GB/512GB már használhatóbb lenne?
-
válasz
Stauffenberg #32296 üzenetére
M1-es MacBook Pro-m volt viszont az utóbbi időben háttérbe szorult minden ami fotó és videóval kapcsolatos és ismét egyre többet ültem be játékok elé haverokkal..
Ezen kívül semmi különösebb oka nincsen, idővel veszek egyet újra szerintem, de jelenleg annyira csúcs PC-t raktam össze, hogy sajnálom eladni mellé pedig nem akarok még egy MBP-t is, mert az eléggé luxus lenne jelenleg.
Furcsa egyébként, hogy Mac oldalon vagy és nem FCPX-et használsz.Nekem az nagyon bejött. Régebben próbálkoztam a Premierrel (még régen-régen), de sokkal jobban bejött és be is vonzott az FCPX!
A magnetic timeline nagyon fog hiányozni, azt nagyon szerettem. -
Stauffenberg
nagyúr
Én FCPX-et sosem használtam (pedig Mac-en vagyok 2 éve), de igazából ami lényeges különbség a többi NLE vágó szoftvertől, hogy a Resolve eredetileg nem annak indult, csak color grade eszköz volt. Cserébe nagyon kiterjedt color grading eszközei vannak és layer helyett node alapú a color grading (ha simán láncba kötöd őket, akkor lényegében layerek, csak nem függőlegesen épülnek egymásra, balról van a bemenet, jobb oldalon a kimenet).
Amúgy miért jöttél el Mac-ről? Volt valami különösebb oka? Az M1 óta szerintem a leghatékonyabb videófeldolgozó rendszer.
-
Tuninger
Topikgazda
Úgy tűnik feltaláltam a spanyol viaszt.
Vagyis rájöttem hogyan lehet drasztikusan javítani a timeline performancet bármelyik NLE-ben, handbrakel constant qualityban kódolt videókkal.
Backstory: év elején kitaláltam hogy minden felvett anyagot tömörítek handbrakel, így az eredeti fileokhoz képest 1/3 fileméreten hasonló minőséget kapok, törlöm az eredeti fileokat és a tömörítettet vágom. A probléma az volt hogy a handbrakel tömörített videók 4K60 esetén már értékelhetetlenül darabosak lettek a timelineon. Eddig azt hittem a resolve nem szereti a Variable Bitratet, de nem ez lett a probléma.
A legtöbb kamera IPB tömörítést használ, ami leegyszerűsítve: minden sokadik képkocka csak az ami teljes értékű frame, a két teljes frame között pedig csak a különbözetet tárolja a codec. Ez kamerák esetén -hasamra ütök- minden másodpercben 1 teljes frame, a többi különbözeti. Handbrake esetén akár másodpercek is eltelnek két teljes frame között, vagyis sokkal több számítást kell elvégezni a processzornak hogy a megfelelő képet tudja neked mutatni a videószerkesztőben.
All-I kódolás esetén minden frame teljes frame ami nagyon gyors szerkesztést tesz lehetővé, de sokkal nagyobb (3x) sávszélességet igényel azonos minőséghez
Backstory vége.
A Resolveban és a Handbrakeben is paraméterezhető, hogy milyen sűrűn tároljon a codec I frameket. Minél sűrűbbre állítod, a végső file annál könnyebben olvasható a videóvágó számára, vagyis annál gyorsabb a timelineod ha ezeket a renderelt videókat akarod szerkeszteni.
A Resolve esetén itt állítod:
A handbrake esetén pedig az additional options alatt tudod paraméterezni:
M1 Macbookkal csináltam rengeteg tesztet:
1-8 keyframe között instant a timeline, akár 5K forrás esetén is, viszont 1-2-3 keyframenél drasztikusan emelkedik a fileméret érthető okokból.
8-16 keyframe között egy lehelletnyit érezni változást sebességben de még bőven hibátlan
30 keyframe tájékán kapod azt mint egy out of camera felvételnél.Az automata keyframe és mondjuk 12-es keyframe közötti méret különbség kb 10% Constant Quality beállításon, de a szerkesztési performance összehasonlíthatatlan. 500%on pixel peepeltem, egyforma képminőség.
Mi a lényeg? Ha van hardveres encodered, azaz Intel Quicksynces procid, AMD VNC-s procid, Nvidia NVENC-es GPU-d, AMD VCE GPU-d, Arm-os Macbookod akkor a handbrake segítségével a szerkesztéshez használt filejaidat újrakódolva szerkesztő barát, de kisebb filemérettel rendelkező videókkal tudsz dolgozni, közel azonos minőségben.
Hol van a kutya elásva: 10 bit LOG fileok esetén ha meg akarod tartani a gradelési potenciált, 10 bit h265-ön érdemes csinálni a kódolást. Ez viszont azonos paraméterezéssel 3x fileméretről indul, vagyis ugyanott vagyunk mint az eredeti filemérettel (de inkább felette). Igaz szerkesztő barátabb lesz az eredmény.
Még kísérletezem milyen büntetéssel jár így dolgozni, azon kívül hogy egyszer le kell számoltatni az összes videót. Természetesen ha valaki nem akarja bolygatni az eredeti fileokat, proxy generálásra is jó, mert ProRes/DNxHR sebességet lehet kapni töredék méreten.
-
vond
MODERÁTOR
Ha 4K-t akarsz, vegyél Elgato Cam Link-et. 50 körül megy újonnan, de pont van az aprón egy 35-ért. Ennyit bőven megér, ha nyomod a stream-et orrba-szájba.
Mikrofonokból meg talán a legolcsóbb normális a BOYA BY-M1 és MM1, attól függően, hogy magadra akarod csiptetni, vagy puskaként használnád.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
nozs23 #32056 üzenetére
Az nagyon kemény, azt gondoltam 100% green screen.
Az a baj hogy a grafikonok megint okosan vannak kirakva. Bár ha a GPU teljesítmény valóban ekkorát ugrik (2,5x?) az igen morcos. Csak mindig a "mihez képest" az erős kérdés, mintha az ekvivalenciát nem tartanék olyan feszesen.
1 hét és lesznek tesztek.
Egyébként az a 800k-s 14" MBP jó választás lehet ha hozza a 14" M1 Pro teljesítményét. Azok most 600 körül mennek használtan. Vagyis lejjebb nyomná az árát, ami tetszene. -
nozs23
addikt
válasz
hibavissza #32042 üzenetére
Én M1-es iMac-es set-up-ot váltottam MBP+Monitorra. Nekem az 5k egyáltalán nem hiányzik, most 31,5 colon sokkal jobban el vagyok, 3008x1692 skálázom, zéró teljesítmény különbséget vettem észre (4k munka közben sem kapcsolt be a gépen a venti). [link] Őt 200 körülre lehet kuponozni LG-nél, a panel nagyon rendben van, de nem 120hz, viszont a kontrasztarány 2000+:1.
-
hibavissza
veterán
Az M1 mini egér-billentyűzet kanossza-járásomnak egy teljes kiosztású magic keyboard és egy magic mouse lett a vége. Ezzel kellett volna kezdeni. Mindkét eszköz zseniális, csak ajánlani tudom.
-
hibavissza
veterán
Egér kálváriám újabb stációja. M1-en az egyetlen normálisan működő egér vertikális scrollal a Magic Mouse. Ehhez viszont pilótavizsga kell.
-
officeee
újonc
Panasonic GH5 M2 változatánál 6K anamorphic (4992 x 3774) videó mód csak anamorphic objektívvel működik?
Másik kérdésem GH5 M1 akkumulátoraim jók lesznek S5-höz? S5 akkumulátoroknál van plusz 4 kisebb csatlakozó de azok csak külső töltőben való töltésre szolgálnak?
Válaszokat előre is köszönöm. -
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #31777 üzenetére
Csináld meg a saját tesztjeidet, én nem láttam semmi különbséget a ProRes 422LT és a 422HQ között, méretben meg valami 4x....
Vagy simán proxyzol.Viszont az M1-nek lazán kéne vinnie a h264 422őt. Legalábbis 1080p timelineon, vagy 4K Timeline Proxy Half Rezzel, 4K forrás esetén. 6K-t még nem próbáltam.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #31671 üzenetére
Az alap Mac Studioban M1 Max van 32GB rammal, 3060Ti-nek megfelelő GPUval. Az, ha nem szűrsz zajt mindenre elég.
Mac Minivel nem fogyott el közben a tárhelyed? Mintha ram probléma lenne, a RAM meg ugye addig tart amíg van hely az SSDn.
Illetve a tutira menés ha átkódolod a forrásanyagokat ProResbe és azt szerkeszted.Én most az idei első esküvőnél futottam bele egy workflow hibába. Kitaláltam hogy mindent átzavarok handbraken, mert hamar átforgatja az anyagot VBR h265-be és sokkal kisebb helyet foglal az anyag amit szerkesztek.
De pl most a 1080p 50p VBR h265 anyag Resolveos timelineon darabosan scrubbol, pláne visszafele tekergetve. Így asszem FCPXben lesz ez most vágva, ott továbbra is vajsima a timeline.A nyereség DOF-os felvételnél valami egészen döbbenetes, ha valakinek ez mond valamit RF15 körüli beállítással ilyen 25Mbps-en megy a 1080p50.
A számok durván:
Nyers: 90GB (h264 422 10 bit 50Mbps 1080p 50p Slog3)
újratömörített nyers: 52GB (h265 RF15 ekvivalens 422 10 bit)
Gradelt vágásra váró: 16GB (h265 RF20 ekvivalens 420 8 bit) -
b.vr
őstag
válasz
Tuninger #31623 üzenetére
"Már van ára a 15"-ös Macbook Airnek, de ennyiért már akad használt 14" Macbook Pro HDR kijelzővel"
Nekem van 13as Macbook Air (M1 is meg egy nagyon régi is) meg 15ös Macbook Pro (régi, de már retina, itthon nagyon szeretem. Fizikailag persze a 16"os sem nagyobb, csak épp 8x annyiba kerül mint amennyibe ez került anno használtan
) Nyilván bárhová megyek a Macbook Air jön velem, de itthon meg sokkal-sokkal jobb a 15ös (de még így csak itthon is dögnehéz, amikor egy kézzel veszem föl az ágy mellől) Most is az első spec amit kerestem ezen az újon az a súlya, és csak 1,51 kg! Ez szuper! Most nyilván nem fogok még váltani, de főleg ha egyre többször laptopot is vinnem kell munka ügyben és nem lesz elég a tablet, nem kérdés hogy ez lesz az első amiben gondolkozni fogok.
(meg persze nyilván a valóságban is ki kell próbálni, hogy kézbe véve már a súlypontot is érezve milyen érzés lesz, de ez tippre már teljesen okés) -
hibavissza
veterán
Volt egy kis időm és megnézegettem az MLV appot a 700D anyagokkal. Messze nincs benne annyi mint egy normál RAW feldolgozóban, de így is szédítő. Lighten csúszka éri a legtöbbet. Nagyon könnyű egy tiszta, neutrális lookot kihozni belőle, pedig oda volt pirítva a dinamikának Tuninger tesztanyagával. Ez a semleges karakter a hátránya nálam. Nem lenne szívem mindenféle ták LUT-okkal szétverni. Viszonylag hamar elég csúnya és szűrhetetlen színzaj jelenik meg, ha húzogatjuk. Nem bolondbiztos, de aki nem akarja széttweakelni az anyagot annak teljesen elég az MLV akár.
Érdekes, M1-en az FCPX ledadog a DNG-től, ugyanott Resolve viszi mint kés a vajat. -
Tuninger
Topikgazda
válasz
Tuninger #31521 üzenetére
Bár nem látom hogy sok embert érdekelne, azért érdekesség:
Futtattam még pár Handbrake tesztet.
Forrás: 79 másodperc hosszú h265 8 bit 4K 50 fps
Cél: h265 8 bit 4K 50 fps, RF/CQ 20Nvidia NVENC
(RTX A5000) RTX 3070: 48,6 fps
(RTX4000) GTX1070 : 39,3 fps
Itt valószínűleg a kártya generáció + órajel dönt, ergo egy valódi GTX1070 lehet lassabb lenne.Videotoolbox:
M1 Macbook Air: 34,4 fps
M1 Macbook Air Low Battery mode (csak a high efficiency coreok mennek 4W fogyasztással): 15,8 fpsFileméret: az nvidia kártyáknál fixen 300MB
Macbook: 270MB
Forrásfile: 900MBSzerk: egyébként ma megjelent a Nikon Z8 ami mindössze 1.9 milláért tud 8K 60 fps internal RAWot, illetve tegnap kijött a Pana S5 II X, ami ugyanaz mint az S5 II csak tud ProRest, tud külső SSD-re írni és már tudja a RAW-ot HDMI-n keresztül. Geraldnak van jóféle tesztje róla
-
nozs23
addikt
FCP jön az iPad-ekre: [link] M1-től. 49USD/év, 4.99/hó
-
Tuninger
Topikgazda
Egy régi problémámat sikerült orvosolni M1 Mac alatt. Most már a handbrake is tud ugye NVENC-et használni, vagyis villámsebesen megy a videó kódolás variable bitratetel ha nvidia GPU-ja van az embernek.
Mac-hez idáig a hagyományos X265 / x264 codeceket használtam ami bár átlag processzorhoz képest gyors, azért a GPU kódoláshoz képest piszok lassú volt.
Kiderült hogy a 1.4.2-es verzió óta van a handbrakeben beépített hardveres encoder MAC-hez, Videotoolboxnak hívják szépen és gyorsan dolgozik:
A CQ beállítás hasonlóan működik mint a CRF a x264/265 esetében. Ergo kb azonos csúszka állásnál kb hasonló minőséget kapunk: CQ 60 = CRF 20
Cserébe ez megy 100 fpst 1080p-nél és akár 50-et 4K-nál.
Méretre azért az x265 felett megy, de nem vészesen.
Én mostanság mindent (még nyers fileokat is) CQ60-ban számoltatok át, fórumokon CQ 52-57-es tartományt ajánlják, a CQ70+ meg placebo állítólag.
Az MLRAW-is videóknál a 10 bit az CQ70 a 10bit 422 az CQ80-on készült ProRes422HQ forrásból.Szerk: MrChris: de mindenki tudja hogy attól lesz a kép szinematic ha a zöld levél az sárga
-
hibavissza
veterán
Nekem cache funkcióra kell. Vàgàsnàl horror méretűre tud hízni és rendszeresen van 4-5 futó projektem. Viszont ahogy kiderült, M1 TB3 port 1500 MBps-re van butítva íràshoz. És nincs olyan rack ami meg tudnà közelíteni a szabvàny felső hatàràt. Így nem érdemes dràga rackben gondolkozni. Nekem pl. annàl a Sandisknél nem is kellene jobb. Mondjuk az àra beteg. Gyors nvme SSD egyelőre DIY PC only.
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #31510 üzenetére
Van már három (+2 HDD-s). Most kéne a negyedik, de jelenleg nincs a piacon szabvány szerinti rack. Ráadásul úgy tűnik az alap M1 procis gépek alaposan kiherélt "TB3" csatikat kaptak.
[link]Most raktam össze egy Timelapse szoftvert. Elég volt az éjszakai-hajnali fázásból. Egyszerűen hihetetlen, hogy egyik fgép gyártónak sincs erre normális szoftvere. Ki is próbáltam a héten, úgyhogy a te anyagod már csak szúnyogcsípés a krokodil hátára
-
p_adam
addikt
Az igényes vlogok szinte csak ilyenekből állnak össze, 4k25p-t szerintem elbír sokáig.
Ha meg valakinek az a fontosabb, akkor van még 2 másik váz ezzel a szenzorral, használtan kb. ugyanannyiért.
Kíváncsi leszek, mennyire nyirbálják meg fotóra, továbbra is keresném az A7S utódját, utcára rendkívül jó volt apró manuális obikkal (mellette kb. az összes FF nehéznek hat, kivéve Canon RP ami elég limitált, ezért is érdekes az R8, vagy fekete Leica M11)
És ott még borzasztó rolling shutter-el kellett küzdeni.
A kihajtható LCD hátrány szinte az összesnél, ezt muszáj lenyelni... -
hibavissza
veterán
[link] M1 Macbook SSD csere 1 TB-ra. Nem egy nagy valami annak aki smd-t javít. Múltkor valaki aggodalmaskodott emiatt.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
MrChris #31319 üzenetére
Attól hogy most az árkádban az istyle nyitáskor 329 ezerért lehetett venni M1 Macbook Airt múlt pénzeken, a használt ára továbbra is 300-330k, mivel bárhol máshol 380k, hivatalosan pedig 500k.
GoPro Hero 11-et kb november vége óta 152-157 ezerért lehet venni a hivatalos oldalról, itthon használtan 180ért pillanatok alatt elkel a GoPro groupban ahol minden ilyen hirdetés alatt záporoznak az oltások hogy hivatalos oldalról 389 eur.
Szóval nem törvényszerű hogyha egyszer olcsó volt valahol akkor az az alap és onnan számoljuk a -27% áfa - 10% használt ár - alkut. Persze ha így tudsz találni az mázli, de lesz olyan vevő aki többet fizet érte és hoppon maradsz. Pl ha valaki felrak bécsben 400ért S5-öt biztos lehetsz benne hogy 1 órán belül nincs meg. Hiába gondolod hogy 330at ér.
Mintha rémlene hibavisszától hogy ő fel volt háborodva hogy a GX80 meg 75 ezret ér
.
"én cuccom, más szarja" nemigaz?
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
nozs23 #31189 üzenetére
a Macbook Proknál is jött upgrade, kb 60k-val olcsóbb és egy kategóriával magasabbra konfigolt mint az elődje.
Vagyis mondhatjuk hogy a CTO M1 Pro lett egy 160 ezerrel olcsóbb
Várjuk meg mondjuk a teljesítményteszteket, de ahogy az eddigi M2 tesztekből láttam, koppra annyival gyorsabb amennyivel több magos. Meg persze ott van a sávszélesség probléma az alapmodellnél, ami valószínűleg a Pro/Max-ot nem érinti -
Tuninger
Topikgazda
Kipróbáltam a cloud computingot és az első tapasztalatok pozitívak:
Röviden: Ha full effectel akarom a videóimat számoltatni, az M1 Macbook kevés. Cloudban viszont 380 forint / óráért kapok RTX 3080-as teljesítményt ami egészen hamar végez a feladattal.
Hosszan: A 4K Timeline + 5 frames Temporal NR + Motion Blur + optical flow kivárhatatlan render időket eredményez a Macbookon. Gondolkodtam asztali PC összerakásán most hogy a GPU árak rendeződtek, egy 3070-el korrekt sebességet lehetne elérni.
Szembejött a TensorDock mint szolgáltatás. Gyakorlatilag GTX 1070-RTX3090Ti-ig (x8) adnak teljesítmény szinteket, alá pedig 1-96 Epyc processzormagot, akár 960GB RAM-al, és ezt szépen be is árazzák.
A legolcsóbb setup kb 170 HUF / óra használati díjjal megy, míg a kimaxolt 8x 3090 Ti-s konfig az 6300 HUF / óra.
Kapsz egy VM-ben futó Win 10-et és azt raksz rá amit akarsz. Nekem mindenem fent van a Google driveban. Felmappeltem network driveként behúztam egy videót és gyönyörűen renderelte a davinci resolve a virtuális gépen..Mondjuk egy 3090-es 10 magos konfiggal is 8 fps-t ment csak a render full effektel, de az konkrétan meg sem mozdul a macbookon.
Lehet fogom 1x-2x használni, átszámoltatom a teljes felvett anyagot, visszatöltöm 10Gbps-en google drivera a rendert és a Macbookon megvágom.
Persze úri móka, mert csak a videók kis részére kell zajszűrés, a (számolt) motion blurral agyonvágott 4K anyag meg már nem is 4K...
1080p-ben meg a macbookon is élhető a render sebesség.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
hibavissza #30972 üzenetére
Majd az idő eldönti. 8 giga ram mellett azért nem elvitatható, hogy rendesen swapol ssd-re, főleg ha szerencsétlen géppel videót szerkesztenek.
M1 Mac Mini-ben amúgy ki vállal be ilyen melót Magyarországon? Meglepne, ha lenne rá vállalkozás. -
hibavissza
veterán
válasz
Teasüti #30955 üzenetére
Még egyszer, mindez mit számít? Ki lehet cserélni az SSD-t minden M1-es termékben. Bármelyik SMD javítással foglalkozó műhely meg tudja csinálni nem horror összegért.
Másrészt én még nem találkoztam olyan emberrel aki látott volna olyan embert akinek a nem dzsunka SSD-je elromlott volna. HDD viszont már nálam is döglött be.....
-
Teasüti
nagyúr
válasz
#82860288 #30954 üzenetére
Sok változós a dolog. De nagyrészt kijelenthető, hogy általában vezérlő hiba miatt döglenek az SSD-k. Azt meg leggyakrabban a firmware terület elfáradása okozza, ami miatt boot loop-ba kerül a meghajtó firmware-e és onnantól nem ismeri fel a BIOS. A firmware terület pedig a NAND chip-en van, méghozzá egy fixen címzett területen, ami kívül esik a wear leveling hatáskörén. Ezen a területen van az [ssd-nek megfelelő partíciós tábla, mint HDD-nél, csak nem tudom SSD-nél ezt hogy hívják], ami frissítésre kerül minden egyes fájlírás alkalmával, hogy fizikailag hol található az adat a NAND chip-ben. Könnyen belátható ezek után, hogy a sok apró írás hamar firmware hibát okozhat, jóval hamarabb, mint amit wear leveling védelme alatti várható élettartama a celláknak sejtetni enged. Legalábbis a konzumer piacra szánt meghajtók így működnek. Szerver SSD-knél nem tudom mennyiben más a meghajtó strukturális műküdése, amiket kifejezetten intenzív használatra szán a gyártó, mint mondjuk egy adatbázis futtatása.
Szóval így lehetséges az, hogy alig pár százalékos HD Sentinel szerinti fáradás után is bármikor bekrepálhat a meghajtód. Egyszer csak eltűnik az eszközkezelőből, vagy csak simán nem boot-ol a gép ha ott van az OS.
A sok apró írást pedig főleg rendszerlemezként való használatra kell érteni, amikor egyrészt állandó swap-olás zajlik (ugye, Apple M1 8 GB?), másrészt állandó cache-elés minden szoftver részéről. A Chromium alapú böngészőkben pl a mai napig nem lehet kiiktatni a videó cache írását amikor megnézel egy videó stream-et mondjuk Youtube-on. Ha te napi pár órát Youtube-ozol, akkor figyeld majd meg hogyan nő az összes írás a meghajtódon!
A torrent az OS-hez képest kismiska. Én a terabájtos SSD-n is alig egy-két év alatt ilyen 6-8 TB írást tapasztaltam Win10 alatt, ahol az OS partíció csupán 128 gigára volt partícionálva. A maradék meg videós scratch meghajtóként üzemelt, de ha teleraktam talán kétszer, akkor lehet sokat mondok. (Amióta hardveres dekóderrel üzemel a DR, azóta igazából scratch meghajtóra sincs szükségem, nem generálok bazi nagy proxi fájlokat.)Szóval a torrentezés ennek fényében egy kifejezetten lájtos felhasználás. A Steam könyvtár is az. A folyamatos apró swap és cache az, ami számít egy konzumer SSD-nél. És akkor a cellánkénti bitek számáról még nem is beszéltünk. A fájlírás módjától függ, hogy mennyire lesz tartós. A random írás nagyságrendileg gyorsabban végez a meghajtóval, mint a szekvenciális írás. Ha napi felhasználásban nagyrészt random írás zajlik és sok-sok újraírás, akkor hiába számítanál a wear leveling miatt arra, hogy kb egyenletesen fárad a NAND chip és így elvileg rendelkezésedre állna a kb hatszázszori teleírás (4 bites cellával a ~600 írás az általános), ami terás meghajtónál ~600 TB össz írásra engedne következtetni, ha közben a firmware terület meg piszok gyorsan eléri a ~600 újraírást, mert az a terület fixen kapja az ívet minden egyes írási műveletnél.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
hibavissza #30946 üzenetére
Aha, tedd hozzá azt is, hogy nem cserélhető a rendszer SSD és arra pakolja ki az M1 a cache-t ha nem fér el a 8 gigán. DR esetén meg elég könnyű kifutni a ram-ból. Ez a korai elhalálozás egyik receptje.
Persze addigra valószínűleg már M3-on fogsz vagdosni.
Nem véletlen, hogy a filmiparban se spórolnak a ram-mal még a profi iMac-ek esetén sem. -
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #30946 üzenetére
De te M1-et használsz, modern ARM-ot, nem elavult Intel/AMD x64-et
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Tuninger #30898 üzenetére
Resolve alatt a rendes Multicam fícsőrt használod? Hogy bírja az M1 a négy stream-et?
Hogy lesz ez profitábilis az órabért illetően?
Ohh, preview alapján ez nem kicsi rendezvény lehetett. Meglep, hogy videóra költenek a sulik, mikor a tanszer is több évtizedes lemaradásban van sok helyen. -
Tuninger
Topikgazda
válasz
Teasüti #30754 üzenetére
Mondjuk a ProRes RAW-ot is döbbenet jól viszi az M1, meglepő is lenne ha a saját termékkel lenne gond.
A DNG-t egyébként nagyon szuperül lehet tömöríteni, most hogy kísérletezek a OnePlus-szal, tapasztalom. De tény hogy sokkal köhögősebb 4K Timelineon M1-el mint a BRAW vagy a ProResRAW -
Teasüti
nagyúr
válasz
hibavissza #30752 üzenetére
Pl annyi, hogy egy középszar laptoppal is vígan szerkesztesz braw-t. Akár egy M1-el is szerintem. Míg a rendes raw formátumok alá azért oda kell pakolni vmi rendes vasat is. DNG-ben meg az áll neki egy hosszabb produkciónak, aki előtte Chia bányász volt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen videókártyát?
- Fujifilm X
- Google Pixel topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Futás, futópályák
- Tesla topik
- Ömlenek majd az iPhone-ok az indiai futószalagokról
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E5410 - i5-560M I 4GB I 250GB I 14,1" WXGA I Cam I W10 I Garancia!
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung S22 Ultra 12/512GB Szép Állapot! 6 hó jótállás!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest