Hirdetés
- DUNE médialejátszók topicja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- OLED monitor topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Gaming notebook topik
- Milyen monitort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Új hozzászólás Aktív témák
-
lackosing
csendes tag
Sziasztok.
Kicsit offtopik de kapcsolódik a videózáshoz erőteljesen.
Tehát. Váz váltás előtt leszek 1 éven belül (addig tudom még sok víz lefolyik a Dunán) és szeretnék valamilyen csúcskategóriásabb DSLR-t vásárolni. Ugye a fő szempont az maga a Videózás ezért is írtam ide, hogy a 3 mostani legjobbnak mondott váz közül: Canon 5dMKIII, Sony A7s, Panasonic GH4 közül mi az amit a legérdemesebb megnézni, megvásárolni?Köszönöm előre is a segítséget, még talán azzal egészíteném ki, hogy extrémsport videózása valamint autós rendezvények a fő témák.
-
MrChris
nagyúr
válasz
theporcupine #4296 üzenetére
Hát ezaz, én se értem...
-
theporcupine
tag
válasz
MrChris #4294 üzenetére
Ilyenkor csak leszedik a hangsávot, vagy kapsz valami levelet, ahol indokolják, esetleg bekérik az igazolást, hogy te ezt felteheted? Nekem csak a pénzszerzést tiltották le és kértek igazolást. Ami saját műnél kicsit nehézkes, ha ki sem volt adva, de van amikor elfogadják, van amikor nem. Ez utóbbi tényleg nagyon bosszantó. Ez ilyen "további információ szükséges" kezdetű levél. Amikor konkrét jogtulajdonost tudtak, akkor azt meg is nevezték pontosan és akkor is adtak lehetőséget magyarázkodni, ami sikerült és fent is maradt, sőt kereshetek is vele.
Amúgy én arra gondolok, hogy nem csak a szerzői jogot nézik, de az előadóét is, illetve az előadó kiadóját is. Mint korábban írtam, nálam hangmintát, konkrétan szélzajt tiltottak volna le.
Az is furcsa, hogy tele van a yt aktuális együttesek számaival, koncertfelvételekkel és nem a kiadójuk rakta fel ezeket és nem tiltják le, amit persze nem bánok, sokszor hallgatok így zenét, csak nem értem. -
MrChris
nagyúr
Nála furcsa lenne, 166 éve halott, tudtommal gyermektelenül. Alkotók halála után 70 évig szoktak terjedni a szerzői jogok, nem hinném hogy az idők végezetéig érvényesek lennének. Mégis nálam több videómnál ahol Chopin volt bejelentkeztek többen is és csak 'velük' engedett volna tovább, hogy elismerem a zenéhez való jogukat. Az egyiket egy közismert zongoraművész barátom játszotta fel.
Találtam egy ilyet a wikin:
A védelmi idő:
Magyarországon ez egységesen a szerző halálától (vagy több szerző esetén az utoljára elhunyt szerző halálától) számított 70 év.
Tosszákmeg -
*Ropi*
félisten
-
blkmrkt
csendes tag
Egy kis tanács kellene. Éppen leváltóban van a 18-55-ös kit obim és tanácstalan vagyok mi jöjjön helyette.
Melyik javasoltabb a Sigma 17-70 f2.8-4.5 (a régi fajta) vagy a Tamron 17-50 f2.8 (VC-nélküli verzió)? Árban nagyjából egy szinten mozognak használtan. A sigmában tetszik a nagyobb átfogás viszont a fix fényerő a tamron javára plusz pont.Főleg videózásra lenne használva (ezért is itt tettem fel a kérdést
).
60d-re jönne, ha esetleg tudtok ajánlani más alternatívát szívesen meghallgatom (árban nyilván megegyező, használtan 50ezer forint körüli nagylátó/alapzoom)
előre is köszi
-
-
taranis
addikt
Hamarosan jön a Samsung NX1-hez a második masszív firmware update, pedig nemrég jelent csak meg. Olyan tempóban és annyi mindent pakolnak bele ebbe a vázba, hogy az döbbenet. Mindezt úgy, hogy odafigyelnek, hogy mit kér a nép. Tanulhatna tőle a többi gyártó. Persze hozzá kell tenni az összképhez, hogy az NX1-re figyelnek ennyire, a régebbi vázakra úgy hallom nem feltétlenül ez a jellemző.
Színeiben a Canon világát idézi, élességben még a GH4 4K-nál is jobb: [link] Ez mondjuk érthető, a 28MP-s szenzoron full readoutot csinál 30fps mellett.
A folyamatos AF is jobb, mint a GH4-nél: [link]
Az új FW-ben ennek a sebessége is állítható. Aztán a fullhd 120fps sem rossz.
Egyedül a DR hiányzott belőle, de ha az új gamma módokkal ez orvosolható, akkor engem pl. már nem tartana vissza a Samsung név. -
blkmrkt
csendes tag
válasz
__H4X0R__ #4271 üzenetére
Köszi, de ez a maszkolás működik akkor is ha egy komplett megvágott videóról van szó és nem csak egy-egy felvételről? (ha ugyan azzal a kamerával van felvéve az összes felvétel, tehát a hibás pixeleknek elviekben ugyanott kell lenniük, ha nincs crop-os felvétel köztük)
-
lackosing
csendes tag
Nekem .mov-ba rögzít maga a kamera. Viszont nekem csak az WMV-t engedte valamiért akármilyen másik HD beállításban próbáltam renderelni akkor el kezdte csinálni megállt egy bizonyos %-nál ott állt kb 1 órát és ki írt egy hibaüzenetet majd bezárta a programot.
Ez miért lehet?
Illetve ha kérhetem akkor le tudnád írni, hogy melyik mp4 formátum vagy típus van ki választva mert abban is van ugye 1000 meg 1 fajta. -
lackosing
csendes tag
Akkor az estékre marad az 1080p 25 fps, amikor pedig nappal van akkor meg a 720p 60 fps.
Hogyan tudom kideríteni, hogy milyen bitsűrűséget érdemes választani rendernél? Mert egyáltalán a DSLR-nél meg sem találtam magát azt, hogy milyen bitsűrűséggel veszi fel.
és itt felmerül az újabb kérdés, hogy
Sony Vegasban illetve PP-ben hogyen lehet a bitsűrűséget állítani? -
.DLL
veterán
válasz
lackosing #4278 üzenetére
Először is, miért akarnál 30fps-el forgatni? Az totál nézhetetlen amerikai szappanoperás, strandkamerás, fíling. A mi szemünk jobban hozzászokott és profibb látványt nyújt a 25fps, a világ ezen felén ez a TV szabvány is.
60fps-ből különösebb fennakadások nélkül ki tud hagyni annyi képkockát a legtöbb vágóprogram, hogy 25 vagy 24 képkocka maradjon (nyilván 30 maradék nélkül meg van benne, de a 60fps-es képkockák között már nincs olyan nagy fáziseltérés ami zavaró lenne lehúzva.
Tehát ha van vegyes anyag, akkor célszerű mindenből a kisebbet választani: 720p és 25 (esetleg 24) fps.
(ha van 30p-s felvétel is közötte, pl. mobiltelefon, strandkamera, stb, az már elég nehezen hozható össze 24-25p-s felvételekkel)
-
lackosing
csendes tag
Köszönöm.
Akkor itt adott is a kérdés, hogy ha mondjuk nappalból éjszakába való forgatás van tehát változik a fény. Alapból a 720p-vel csinálom a forgatást és este váltok 1080-ra, a kérdés adott:
Hogyan tudom össze dolgozni a két külön felbontást? illetve melyik vágóprogram rontja kevésbé a minőséget ,mert gondolom az 1080p-ban a 720 képminősége megvan így azt le butítom viszont feljavítani már nem lehet . De ami a gondot okozza az FPS szám változása, mert míg 720-ban 60 FPS-el úgy esti jelenetnél csak 30 FPS-el fogok videózni.Tehát, hogy érthető legyen a kérdés
milyen videóadatokkal rendereljem ki a videót ha van benne 1080p 30 FPS illetve 720p 60 FPS?
(itt a végkimenetre gondolok, hogy milyen FPS-el legyen illetve 720 vagy 1080) -
MrChris
nagyúr
válasz
lackosing #4275 üzenetére
ha nincs, nem lehet több fényt előhozni akkor csak az obi és váz marad amit változtatni kell. A 2.8 is már elég fényerős. Nagyjából elérted a cucc határát. Isot nem növelheted, záridőt nem növelheted, fényerőt szintén. Ehhez már profi felszerelés kell, mint ami a sport videósoknak van. Vagy sony a7s, azzal a csillagokat is videózhatod
-
.DLL
veterán
válasz
lackosing #4275 üzenetére
Hát ja, 720p-ben inkább ISO800, esetleg 1000 a max. FullHD-ben a plafon 1600, felette már nagyon zavaró, főleg a színzaj.
Ha ilyen kevés a fény, inkább dobd a lassítást és forogjon 1080p-ben, akkor legalább a záridő lemehet 1/30-ig is, ha nagyon muszáj.
Zajszűréshez NeatImage.
-
lackosing
csendes tag
válasz
MrChris #4274 üzenetére
Köszönöm a segítségeket.
Egy újabb kérdés fogalmazódott meg bennem az esti videózással kapcsolatban.
A kamera nem változott tehát Canon 60D.
Tehát. Adott egy kevés fénnyel ellátott versenypálya ahol maga a pálya nincs ki világítva. A fényképezőn egy Tokina 11-16 f 2.8-as objektív van. A záridő 60-on, ISO 1600, videó: 720p FPS: 50. A probléma az, hogy zajos a kép.
1.Hogyan lehet ezt a dolgot elő segíteni?
vagy
2. Mi az a maximum érték ami fölé nem érdemes menni videózásnál egy ilyen gépnél?
vagy inkább
3. Mi az a "kombó" (ISO, záridő, rekesz) amivel ilyen esti kevés fényes helyszíneken még értelmesen lehet videózni?
Van segédfényem de az nagyon égeti a képet ha viszont a fényerejét kevésre veszem akkor viszont nem segíti elő, hogy jobb legyen a kép.
Tudom, hogy ezt ki kell tapasztalni, sokat gyakorolni de, hátha van valakinek egy már bevállt "kombó"
Illetve, a kérdés azért van fent mert a program amit használok: Sony Vegas 11-ben lévő noise reduction nevű plug-in annyira rontja a képminőséget illetve annyira mossa a képet, hogy az már nézhetetlen amikor a zajt szeretném le szedni.
4. Esetleg érdemesebb a PP-t használni ilyen esetekben?
Egy másik témával kapcsolatosan is lenne kérdésem.
Ha adott több fajta típusú videó pl. az egyik 1080p 30 fps a másik 720p 50 fps vagy az egyik telefonna készült a másik FullHD akkor
5. Hogyan tudom össze dolgozni a különböző típusú, videófájlokat?Előre köszönöm a segítséget ismét!
-
MrChris
nagyúr
válasz
lackosing #4272 üzenetére
1/a Fhd 50/60 Ha nem képes ennyire akkor 720p50/60
1/b Attól függ min játszod le, ez igazából nem képminőségi paraméter. Lassításhoz minél nagyobb képsebesség és felbontás jó.
2/b lehet segíteni, ajánlott is csökkenteni a záridőt!
2/c. élesebb azaz kevésbé mozdul be a kamera mozgástól és az alakok mozgása is kevésbé lesz húzott.
2/d. Ajánlott a fps*2/sec záridőt tartani, de ez vonatkozik a lassításra is, sőt! Ha 400%-ost tervezel és 50fps-re képes a kamerád, akkor 50*2*4= 400-as záridő kell legalább. És akkor még a playbacket viheted le 25fpsra. Mivel szoftveres a lassítás ajánlott minél diszkrétebb mosódás mentes videót készíteni ilyen célra, vagyis a lehető legrövidebb záridővel. -
.DLL
veterán
válasz
lackosing #4272 üzenetére
Nyugodtan használhatsz NTSC-t és 60fps-t akkor 10 képpel többed lesz másodpercenként, és mondjuk 24fps kimenetet használva az már 40%-os sebesség ami nem rossz.
Ha fontos a TV kompatibilitás, akkor persze marad a 25, illetve lassítás után vissza kell állítani PAL-ra, hogy 30 helyett újra elérhető legyen a 25p.A rövid záridő akkor hasznos, ha (1. ilyen darabos, ideges hatást akarsz) 2. ha twixtorral tovább akarod lassítani a videót, mert úgy a program könnyebben számolja ki a köztes képkockákat éles képekből.
-
lackosing
csendes tag
válasz
__H4X0R__ #4271 üzenetére
Sziasztok!
Lehet már ez a téma volt terítéken.
Lenne pár kérdésem záridővel és videóminőséggel kapcsolatosan.1. Kérdés, videó formátum.
Adott egy Canon 60D. A kérdésem pedig, hogy
a., 1080p vagy 720p-ben érdemesebb videózni ha az ember sokszor használ lassítást? valamint
b., az NTSC vagy a PAL kiterjesztést érdemesebb igénybe venni?
Itt ha lehet akkor ki térhetnénk arra is, hogy lesz-e kép minőségben romlás ha esetleg a 720p 50 FPS (PAL) helyett a 60 FPS (NTSC)-t használom.2. Kérdés, záridő.
A 2. kérdésem némileg kötődik az első kérdés lassításos részéhez.
Adott ugye a 720p 50 FPS videó amit jelenleg használok. Ennek a lassítása 50%-ig folyamatos mert az még 25 fps vagyis még nem akadozik.
a., Viszont lehetne-e segíteni a lassítás minőségén ha esetleg 200-400-as vagy nagyobb záridőt használnék?
Alapból ugye 50 FPS-nél 100-as záridő az úgymond "előírás".
b., Itt fel vetődik egy másik kérdés is miszerint (tudom, hogy stílustól meg ízléstől függ de)
c., ha folyamatosan magasabb záridővel dolgozom akkor mennyiben változik az összhatás?
Azt gondolom, hogy élesebb lesz a kép és némileg darabosabbnak tűnik (vagy javítsatok ki ha tévedek).
d., Mi az a záridő amit maximumnak mondhatunk adott fps számnál tehát,
e., 50 fps-nél mi az a záridő ami fölé nem érdemes menni mert már rossz minőségű lesz a kép, vagy hasonlók (ugyan ez a kérdés vonatkozik az 1080p, 24 és 30 fps-es változatára is)?Előre is köszönöm a segítségeteket!
(bocs a felsorolásos módszerért de így szerintem pontosabban tud valaki egy adott kérdésre válaszolni)Üdv!
-
__H4X0R__
senior tag
válasz
blkmrkt #4269 üzenetére
Sajnos a Vegas-hoz nem ertek, de Adobe termekeknel konnyen orvosolhatod a problemat, ha mondjuk AE-ben egy uj layeren kimaszkolsz a hot pixel mellett egy rendes pixelt, es azt rahelyezed az hibas teruletre. Ertelemszeruen ha csak 1-2 pixelnyi problemarol van szo, akkor igy konnyen orvosolhatod, mert ami 1 pixellel arrebb van az valoszinuleg rendkivul hasonlo a hibashoz kepest.
-
blkmrkt
csendes tag
sziasztok!
Adott egy 60d 2-3 kiégett (hot) pixellel, ami alapvetően nem is nagyon zavaró, de azért egy magas iso-s 720p felvételnél már irritálóan csúnya. Ahogy nézegettem a camera kft-nél 15-20ezer forint körül van a javítása, amit kicsit sokallok.
Tehát adott a kérdés, van valamilyen szoftveres megoldás erre?
Akár valamilyen plugin az utómunka során ami szépen kicseréli nekem a hibás képpontokat valami odaillőbbre (koordináták megadásával)?!
Az állóképeknél nem ügy, mert 2 kattintás photoshopban, de a videókhoz még nem találtam megoldást. (sony vegas-t használok egyébként vágásra)Előre is köszi
-
taranis
addikt
Na, úgy tűnik EOS utility-vel működik a downgrade, egy gonddal kevesebb.
-
taranis
addikt
Valószínűleg kint lesz majd ez az új firmware is, csak egyelőre valamiért még nem tölthető le. Viszont eléggé elhagyatott a fejlesztése az 5D3 ML-nek, szóval közel sem biztos, hogy lesz rá. Másrészt könnyen lehet, hogy nem csak a downgrade lehetőségét vették el, hanem beépítettek valamilyen encryptiont. Kinézem simán. Nademajd meglátjuk.
Kicsit továbbgondolva, valóban nem volt ML ellenes eddig a Canon. Ha továbbra sem az, akkor viszont az lehet, hogy a vázon változott valami apróság, ami miatt kellhet az új fw. Ebben viszont az a furcsa, hogy ilyet nem nagyon látni. Mármint, lassan 3 éves a váz, volt már ilyen módosításra példa? -
.DLL
veterán
válasz
taranis #4265 üzenetére
Vajon miért gondolták meg magukat így hirtelen? vagy mióta tervezgetik, hogy mit kéne lépni az ML korlátozására? Eddig nem volt ML ellenes a Canon politikája. Egyébként eddig is az ML csapatnak kellett lépnie, ha egy eszközre rá akarták tenni a programot, most csak annyit kell megoldani, hogy ezen a firmware verzión is fusson. (hacsak nem változtattak valamit a váz fizikai elektronikáján is; az egy picit nagyobb sz*pás lenne)
__H4X0R__ zsír!
-
taranis
addikt
A srác, aki ezt a fórum postot írta. Valószínűleg az új firmware blokkolja. Ez az üzenet fogadta downgrade-nél: "Firmware older than Ver. 1.3.0 is on memory card. Delete old file and update using later version." Eddig erősen úgy néz ki, hogy az ML ellen irányul az egész.
-
taranis
addikt
Hát ez kemény, egy srác belefutott Magic Lantern telepítés közben, hogy a frissen vásárolt 5D3-án 1.3.3-as firmware van. A Canon hivatalosan az 1.2.3-ast engedi letölteni, mint legújabb firmwaret. Erre létezik is Magic Lantern. Az újra, mivel le sem lehet szedni, nincs. Tudom, kicsit összeesküvés elmélet szagú, de simán kinézem a Canonból, hogy megemelték a verziószámot, hogy blokkolják az ML-t. Régebbit feltenni ugye nem lehet. Erről az 1.3.3-asról meg semmi infó sehol. Kíváncsi vagyok mi van a háttérben, gondolom hamarosan kiderül
-
__H4X0R__
senior tag
Kis showreel az elmult masfel ev munkaibol osszevalogatva
-
manokaj
tag
Köszi a segítséget.Roden belül,mennyivel jobb a videomic pro,mint a sima?Kb. 20 rugó a különbség.
-
manokaj
tag
Sziasztok.Nikon d5300-al szeretnék videózni.Nézegetem a külső mikrofonokat,de nem tudok dönteni.Vagy nikon me-1,vagy valamelyik rode legyen az.Rode-ról láttam sok videót,tetszik is,de me-1-ről nincs sok teszt..Valaki használ esetleg me-1-et?
-
-
.DLL
veterán
válasz
__H4X0R__ #4247 üzenetére
Én 480p-ben néztem, de semmi extra... kéne összehasonlítás, hogy mihez képest tűnik neked olyan nagy felbontásúnak. Sajnos ez a külön kalibrált Dell monitor eléggé kihozza a hibákat, ezeken a videókon is simán látszanak a tömörítési blokkok és nem csak megállítva Úgyhogy én kis ablakban is nagyobb felbontásra váltok, ha lehet/kell 360p, 480p sokszor nagyon gány, még ilyen "hivatalos" minőségi videók esetén is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÚJ Asus TUF Gaming FX707 - 17.3"FHD IPS 144Hz - i7-13620H - 16GB - 1TB - RTX 4060 8GB- 2 év garancia
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- TAVASZI RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest