Új hozzászólás Aktív témák
-
pIIrash
tag
Üdv!
Én a Quadro FX 1300-asomról kaptam le a bordát!
Először kézzel próbáltam lekapni, de talán a Fekete Lacinak jobban ment volna! Egyáltalán nem reagált sem a húzásra, sem a tekerésre!
Maradt a topik olvasgatás itt a pron.
Olvastam, hogy tegyen hűtőbe meg a lovak seggébe. De őszintén szólva nem igazán tetszett egyik sem, ezért maradt a gyári megoldás!
Fecskendővel nitrohiggítót fecskendeztem egy pontba a borda és a GPU közé! Bele is nyomta az anyagba valamennyire a tű végét. Előző nap 96%-os alkohollal játszottam el u.e-t, de akkor körbe mindenhol ''beoltottam''. Majd vártam, amíg hat a higgító (2 perc), és azon a ponton, ahova befecskendeztem, oda bedugtam egy ''svájci bicskára'' kevéssé emlékeztető, de félmerev kést, amivel gyakorlatilag 2 mp alatt felemeltem (NEM TEKERTEM!!!) a bordát a GPU-ról! Annyi nyoma maradt a GPU-t takaró fémlemezen, hogy látszik egy apró karcolásszerű vmi. (szóval semmi)
Összesen 10 percet vett igénybe a műtét!
A kellékek pedig igen egyszerűen beszerezhetőek! Fecskendőt adnak 20 kemény forintért a patikában, a tiszta alkoholt is ott lehet beszerezni, a higgitót meg kérsz valakitől!
Nem árt ügyelni arra, hogy a higító ne menjen semmilyen alkatrészre ha nem muszály, de az alkohol nem fog zárlatot okozni, ha esetleg egy két csepp rámegy vmelyik smd tranzisztorra! Utánna pedig nem árt hajszárítóval alacsony fokozaton megszárítani a kártyát! Persze nem nulláról! Mert így nem lesz higító szaga!
Nagyjból ennyi életem tőrténete! -
dchard
veterán
Lala6: köszi a segítséget: a hozzászólásoddal eszembe juttattad, hogy van nekem egy régi, csatlakozóhibás, alig használt mobil rackem, amiben van egy venti; tudtam hogy még hasznát fogom venni.
Most az hűti a GPU-t, és így már teljesen frankó. 5voltos ágra kötöttem és így halk is.
Üdv:
Dchard
Amúgy csak okulás végett: a Zalman chipsethűtő készletében (amit felhasználtam) található ragacsok nem károsítják a lábakat vagy a nyákot: nálam került egy kicsi pl. a VGA ramok lábaira, és semmi baja nincs. Valószínű, hogy így találták ki. Meg végül is a Northbridge pont ugyan olyan anyagokból van mint a GPU
[Szerkesztve] -
Lala6
őstag
-
dchard
veterán
Üdv!
Ma én is megszabadítottam az ATi Radeon 9100pro-mat régi ragasztott bordájától.
Hűtés nélkül, körülfeszegetős, óvatos, rájátszós taktikával.
Kicsit belémfagyott a sz@r mikor baromi nagy reccsenéssel elengedett...
És a java még hátra volt:
Felraktam a GPU-ra az ebből a topicból megismert Zalman NB32J típusú chipset hűtőt jobb híján ragasztásos módszerrel (nincs lyuk a 9100as radeonokon).
Majd a Thermaltake A1414-es memóriahűtő csomagból két különálló darab ment az egyik oldali 2-2 memóriára. (ugyan van hozzá ragasztó szalag, én még is hagytam egy kicsit a zalmanhoz adott ragacsokból, biztos, ami biztos). Ugyan ezzel a módszerrel csak a kari egyik oldalára jutottak termetes hűtők, de eddig egyiken sem volt, úgyhogy beljebb vagyunk.
Nah minden megszárad (közben a DDR RAM-ra is felkerült a T. A1414-es csomag rá vonatkozó része.
Egészet berakom a gépbe --> BooT --> se kép se hang. (szó szerint, no sípjel)
Na ekkor jött a para. De aztán kihúz kártyák, visszadug kártyák, s most minen jó.
Az előzetes tesztek azt mutatják megérte, mert a NFS Underground 2 vel egy kis játék is azt eredményezi, hogy a videoRAM-on lévő bordák erősen melegek, a GPU-n lévő borda viszont majdhogynem forró.
Elképzelni is rossz, hogy ezek a RAMok hűtés nélkül futottak 2 évig...
Viszont zalman ide, tiszta réz oda:
Kéne azért egy pici venti a GPU bordára.
Ilyet merre lehet kapni? Mert én sehol nem találtam ilyen 3-4cm átmérőjű mini ventit.
Előre is köszi, meg az eddigi infókat is!
ÜDv:
Dchard
Képek a kariról (after/bifór)
Bővebben: link
[Szerkesztve] -
tocsa
senior tag
-
tocsa
senior tag
Hogy ON legyek.
Matrox G400 MAX-on fogom kiprobalni a huteses megoldast. Van azonban egy masik karesz, ami problemasabb. Ez egy 3DLabs Oxygen GMX, 96 Megas, 3 huto is van rajta es a ventik hangosak, a G400-on kivul ezt is szeretnem passzivra atszerelni. Namosta G400 is olyan, hogy ugy fogok ra vigyazni, mint a szemem fenyere, de a GMX eseten nem is tudo szavakba onteni, hogy mennyire parazok, hogy esetleg baja lesz.
A GMX-el az a baj, hogy a 3 heatsink kozul ketto darab olyan tokozasu procin vannak, amelyek ha jol latom ''flip-chip''-ek, azaz a core felfele all, a hutoborda fele nez. Namost ott feszegetni... hat nem is tudom. Naggggyon kozkazatos. Raadasul a ragasztas olyan, hogy nincs is mellettuk 2-2 tarto pocok, szoval qrva massziv ragaszto lehet, mert siman rabiztak az egesz bordat. Mit ajanlanatok? Azert a gyarban is valahogy le kell szedniuk cserer eseten.
Szerintetek hogy szedjem le? Probaltam kerdezni a 3DLabs support forumon, de suket fulekre talaltam eddig. Arra meg nincs se lehetoseg, se zs, hogy csereltessem.
[Szerkesztve] -
Reac^
őstag
Ennyi, teljes leirás hasonló esettel kapcsolatbnan: 9000 bordacsere...
Bővebben: link -
Füly
aktív tag
-
Füly
aktív tag
lehet ez a ragsztó oldós dolog nem hülyeség de az ion cserélt az nem gáza a karesznak uganugy mint a sima viz?
-
Füly
aktív tag
Ez jo nekem ilyen pöckös 9800prom van ki vettem a pöckököt de ez még oda is van ragasztva...Bicskás módszertől kicsit ockodok basszus még is egy 100ruppos karesz
-
mura81
senior tag
Állítólag az is egy jó módszer ragasztott GPU hűtő eltávolításához, ha fog az ember egy erősebb cérnát, beáztatja ragasztóoldóba és azzal finoman ''levágja'' a bordát a GPU-ról.
Nekem eddig szerencsére csak a műanyag pöckös kivitelű bordákkal volt dolgom, melyeket könnyen el lehetett távolítani. -
mixyboy
tag
Üdv! Szal néztem Mistral-ban a Vantec IceBerq 4 VGA hűtőt! Speciel nincs rajt a listán a 8500-ös kari! Vki tett már fel ilyet rá?
Meg mintha a gyarto oldalan olyan lett volna, hogy a csomag tartalmaz 4 memoriahűtő modult? vagy csak rosszul értelmeztem a sort? Igaz ez?
Köszi a válaszokat!
Jah! És még egy kérdés!
Ha ragasztva volt a gyári hűtő, akkor én hogyan tegyem fel ezt???
[Szerkesztve] -
b0unCe
aktív tag
akkor elemegyek gyurni
es utana nekiesek
thx a segitseget -
b0unCe
aktív tag
probaltam kezel szemcsipesszel es ogoval. egyikel se okes a dolog
-
b0unCe
aktív tag
van egy inno3d ti4200 as kartyam
http://www.ixbt.com/short/2k2-11/G4_TI_4200_AGP8X-card_W.jpg
a helyzet hogy nem tudom leszedni a bordat rola. egy rugos pocokkel van rogzitve. az aljan velemenyem szerint ossze kell nyomni a kiallo valamit es akkor kijon a lyukbol. De en ezt nem tudom ossze nyomni. levagni meg nem akarom.
szoval hogyan tudnam leszedeni? -
haris
őstag
Hali
A Radeon 8500-re javaslom a Coolink Cool181-et. Ez Pentium 3-as hűtö, ugyhogy tuti elbánik a Radeonnal, mérete alig nagyobb mint a gyári hütő(50*53mm), viszont jo magas.(2 PCI helyet elfoglal). Olcso(kb700-800ft). A ventije normál fordulaton sem hangos(a Radeonéhoz képest), bár én egy Coolink potméterrel (kb500 ft) lecsavartam, igy szinte hangtalan.(kiprobáltam venti nélkül is, de akkor már eszméletlen forro volt ha játszottam)
Azt nem tudom, hogy a Ti200-ra jo-e, de ha te megvetted, mérjétek rá.
néhány kép:
http://kep.tar.hu/haris/index.phtml?aid=27614314
Nem 'tom miért ''feldolgozás alatt'' szöveg látszik a kép helyett? de katt rá. -
gro0ms
aktív tag
Én személy szerint aragasztó oldó mellet vagyok, amit simánle lehet mostni ioncserélt vízzel, miután feljött a borda
aztán száríthatod
-
ArmanD.
őstag
Na végre sikerült leszednem a bordát!!
A svájcibicskás módszer jött be méghozzá úgy, hogy a türelmes feszítéssel mindig beljebb nyomva a kés élétt szépen lepattant a picike
Most fent csücsül a szép új hatalmass borda és alig melegszik nagyon király!! -
Dufresne
addikt
Én mistralba vettem rá hűtőt Vantec Iceberq4 és ez jó a Ti200-ra, ami nekem van és jó a 8500-ra is akár, legalábbis ezt írják. Az ára olyan 3000huf, de adnak hozzá bőségesen cuccot és még szép kéken is világit, szal nekem teccik.
Haverom is 8500-ről pattintota le a bordát, ha jóltudom csavarhúzó segítségével és bár el volt vele 1 darabig, mégis sikerült lebírkózni, szal sztem azért annyira nem kell vele finomkodni. Vigyázni kell, de azért ez mégsem 1 szűzjány -
L3zl13
nagyúr
A fagyasztós módszerhez.
Ha gyors vagy akkor ki sem kell venned a kártyát a fagyasztóból mikor leszeded a bordát.
Berakod zacsiban. Vársz. Miután lehűlt, könyékig a mélyhűtőben kotorászva leszeded (feszíted/csavarod) a bordát, majd vissza a zacsiba. A zacsit lezárod és kiveszed a hűtőből.
Zacsiban hagyod felmelegedni. Mivel a zacskóban lévő levegő ugyanolyan hideg. A benne lévő víz már nem fog kicsapódni a kártyára. Miután pedig szobahőmérsékletre melegedett a kártya kiveheted a zacsiból. -
Borosz
őstag
A tapétavágó szike is elég vékony... bár az meg perforált és ott hamar törik.
A lényeg, hogy rövid ideig tartó óvatos mozdulatokkal kell ''vágni'' a csumiszt a borda és a mag között. A svájci bicska azért jó mert az élénél az anyag negyon vékony viszont kifelé vastagszik ~ kúpos. Ha ez befeszül a két anyag közé akkor a kés éle vág és feszít is egyben.
Fontos, hogy figyelj arra, mennyire haladtál már előre és ennek függvényében mennyi erőt kell kifejtened a továbbhaladáshoz úgy, hogy ne szaladjon túl a kés éle.
Tehát nyomni kell a kés élét és nem feszegetni mert ugyebár ahogy beljebb tolod úgy feszíti is a bordát.
Én is hasonló módszerrel szedtem le a GF2Ti-ről...
Hűtöttem is de nem jött le.
Sebész kéz kell hozzá az bitzos! -
Matr x
aktív tag
Vigyázni a mag takarításakor! Leszedni nekem még ment, de amikor ott megcsúszott a kés, akkor hazavágta a kártyát. Egy békebeli Gf2ti volt, de bordát visszaraktam, azt nem vették le, így gariban cserélték. Mázli.
Azóta az is túlesett a beavatkozáson, itt már vigyáztam.
Ja, és a hűtő alá egy darab papír, csavarhúzóval egy picit mozgatni, menni tovább, és körbe végig. Ezzel a ''magpucolás'' elkerülhetővé válik. -
ulmus
csendes tag
A múlt héten én is lekaptam a bordát végre a 8500ról némi hűtés után. Iszonyúan fogta az eredeti ragasztó, nem hittem volna, hogy életet lehet még bele csiholni, de láss csodát semmi baja nem lett. Most egy böhöm aluborda van fenn, nagyon
melegszik, de semmi képhiba.
Ha 3 év múlva tönkremegy az iszonyú lesz:-)) egy működésképtelen régiség... -
mixyboy
tag
Üdv!
VGA-ra hol lehet kapni hűtőventit?
Haverom keresett egy Geforce 3 Ti200-ra, de nem tudott venni...
És most nekem is nagyon fura hangot ad ki! RAdeon 8500 LE-m van, és szeretném még sokáig járatni, nemszeretném, ha megállna a hűtése...
Típust sem tudok, szóval aki vmit, tud mondani, az szóljon hozzám
Thx!
Üdv! -
mormota
senior tag
kérdezz meg vmi hozzáértő személyt (gépboltban) hogy hogyan lehet leszedni a bordát.. ők biztos tudják...
esetleg serkentőként azt is mondhatod, hogy hátha itt (a számtechboltban) találsz majd hozzá vmi bordát (persze ezt ők nem tudják, hogy neked már megvan a bordád) -
ArmanD.
őstag
Most mindent végigolvasva úgy érzem, hogy a hűtős dologtól végkép eltekintek! Még a telefonkártya csavarhúzós módszert kipróbálom, hátha hoz majd egy kis sikert. Hogy a bordát miért venném le?? Azért mert nagyon kicsi, nem látja el a feladatát és szeretnék többet kihozni a kártyából mert képes rá, valamint egész jó bordát szereztem hozzá, ami tökéletesen elvezetné a hőt és megfelelő lenne a hűtése a tuningoláshoz, hiszen akinek van gépe, a lehető legjobb teljesítményt szeretné kihozni belőle, valamint látom a tesztekben hogy jó hűtéssel mennyivel jobban tud teljesíteni a kártya! Csak tudnám már leszedni!!
-
vfo7
senior tag
A notebook azért nem megy tönkre, mert táskában viszik, ami jó ideig tartja a meleget.
A gép szállítására télen az autó a legjobb, ha van. Ha nincs, marad a kockáztatás.
Van még egy lehetőség: az egész gépet megmártod 98%-os alkoholban, mert az alkohol agresszív nedvszívó. Dehát ez hülyeség. Úgyhogy marad az óvatosság. -
vfo7
senior tag
Javaslom, hogy kérdezz utána pl. a GSM-szervízekben, hogy a víz milyen károkat szokott okozni a mobilokban. Van tapasztalatuk bőven.
Az oxidáció a rezet és a forrasztóónt érinti elsősorban. Nézd meg, mi lesz pl. egy réz nyomtatott áramköri lapból, ha rácsöppentesz egy kis vizet: a rézfólia rövid idő alatt elszíneződik, majd később ki is lukad. Próbáld meg ugyanezt egy forrasztással is: az összefüggő felületű ón a víz hatására láthatóan porózus lesz.
A hideg-meleg hatás következtében a levegőben mindig jelen lévő pára kicsapódik a nála hidegebb tárgyra (télen egyrétegű ablak belseje, szemüveg, stb.). Ugyanez történik egy lehűtött, majd hirtelen meleg helyre vitt eszköz esetében. Némely régebbi videomagnó használati utasítása is előírja, hogy hideg helyről való bevitel után min. 30 percig ne kapcsoljuk be a készüléket.
Az a baj, hogy az áramkörre így kicsapódott víz nem látható, mert minimális mennyiségű. De nem lehet tudni, hogy hol ül meg úgy, hogy elkezd vagy egy forrasztási ponttal (van elég!), vagy pedig egy fóliadarabbal reakcióba lépni. És ráadásul nem is hat azonnal, hanem lehet, hogy hetek kellenek neki. A mobiltelefonok esetében bőven van ilyen tapasztalat: pl. valaki esőben telefonált, egy kis víz bejutott és két hét után a készüléket szétszedve láthatóan szérohadt a panel ott, ahol bejutott egy vízcsepp.
Nyilván a lehűtésnél nem jut a nyákra annyi víz, mint esőben való telefonáláskor, hiszen csak párásodás és nem közvetlen vízbehatás éri. De a hatásmechanizmus ugyanaz és soha nem tudhatod, hogy ha lehűtöd a kártyát, majd kiveszed, a kicsapódott víz hová kerül és mit tud megtámadni.
Tény az is, hogy a nyákokat a gyártás során általában lefújják valamilyen védőlakkal, de van ahol csak a vezetékeket, a forrasztási pontokat nem, mert csak festés után megy a kari a forrasztógépbe.
Ami a fizikai folyamatot illeti:
1) A kártyára kicsapódott víz érintkezik a rézfóliával és/vagy a forrasztóónnal.
2) Mivel a kártyában kisebb-nagyobb elektromos feszültség van, a feszültség hatására a vízcseppben elektrolízis megy végbe.
3) Az elektrolízis során felszabaduló oxigénatomok azonnal elkezdenek oxidálni mindent, amit csak tudnak maguk körül. Mint tudjuk, a tiszta oxigén hihetetlenül felgyorsítja az oxidációs (égési) folyamatokat.
Ez nem gyors és nem látványos, mert kis mennyiségekről van szó, ezért a vizet kapot cuccos jó sokáig képes hibátlanul működni, majd egy idő után elkezd furcsa hibákat produkálni, egészen a teljes üzemképtelenségig. -
Tuvok
csendes tag
Ha már nem akrtok hűtőzni és nem megy a rézhuzal se akkor be kell szerezni pár lombfűrész lapot. Aki nem tudná ez egy nagyo vékony finom fa munkákra kitalált fűrészlap. Nagyon vékony egyes darabokat kézzel is el lehet tépni. Meg lehet próbálni fűrész nélkül a két kezedben fogva a fűrészlapot, de ha elfér a fűrész akkor pillanatok alatt végezhetsz.
A rézhuzal azért nem jó szerintem mert nem igazán tudsz vele vágni.
Azért nem azt mondom hogy próbáld is ki, mert én eddig még nem próbáltam. Szerintem nem lehet belőle baj de mondjuk el ne ferdüljön a fűrészlap mert akkor esetlegesen a kariba vágsz, bár ezt kétlem. -
Gonosz
csendes tag
Ez az oxidálás dolog szvsz hülyeség. Az ón nem lép semilyen reakcióba a vízzel. Gondolj bele, ma már mennyi olyan eszközben van elektronika, amit magunkal hordunk télen nyáron (pl mobil, laptop, walkman...). Szép is lenne ha egy kis párától mindezek behalnának. Ennek a ''szárítsuk ki dolognak'' max akkor van értelme, ha ez az eszköz egy vinyó (de ott ugye a fejek védelmében kell így eljárni), vagy ha nagyon nagy mennyiségű víz csapódik le (ami zárlatot okozhat).
Szóval ez így ebben a formában nem igaz.
Én személy szerint inkább a feszegetéstől félnék jobban. Ugyanis a GPU-k leginkább BGA tokozású IC-k, ami azt jelenti, hogy a nyáklap és a tokozás között kis óngolyócskák jelentik a kontaktust. Ha ezek közül akár egy is (akár egy legbelső) megsérül (a nyáklap vmilyen fokú rugalmassága miatt) akkor ez okozhat érdekes ''hol megy, hol nem megy'' hibajelenséget. És itt igazából az átforrasztás sem lehetséges.
De ez csak az én véleményem, lehet hogy azért annyira nem rossz a helyzet és annyira rugalmas ez a tokozási forma, hogy egy ilyen akciót kibírjon. Nem tudom, ez csak egy tipp. -
b.bone
senior tag
OFF
ejjha. érdekes. bár én is tisztában vagyok azzal hogy mikor csapódik le pára. Mondhatnám ugy tisztában vagyok a fizikai jelenséggel. (voltam én szemüveges is)
de. soha nem gondoltam még végig. szoktam járni lanpartira. cipelem a gépet meg minden.eset: tél. mínusz 15. mire bepakolok mindent a kocsiba simán lehül a cucc is. utána közel 25 fok a hejen. eddig ugyan mindig vártam nehogy zárlat legyen. ezekszerint ettől hosszútávon tönkremehet gép... sokat is szaladgálok a boltba garis cuccokat cserélni. eddig azthittem ennyire negativ a kisugárzásom
szóval. most igy egy megoldás jut eszembe. nem cipelni. az nem megy. van másik? mert ahogy te leirtad nincs.
meg ha belegondolok. vegyünk egy notebook-ot. akkor annak is tönkre kéne mennie. telefonok stb. szal hogy is van ez? mi is eszik szanaszéjjel a rozsda? smd-t? nincsenek ezek valahogy kezelve?
már az ablakomat sem merem kinyitni. még tönkre megy a drága tft-m.
na ON
üdv:b -
ptiboy
senior tag
BOLDOG KALÁCSOT MINDEN PROHARDWARE LÁTOGATÓNAK!!!
-
ptiboy
senior tag
egyáltalán minek akarod levenni?
8500LE?
na mind1 te tudod -
vfo7
senior tag
A fizika törvényei értelmében a lehűtős módszer használható. De a párásodás is a fizika törvényei alapján következik be.
Mint mondtam, a dolog kétesélyes: vagy elkezdi marni a kicsapódott víz, vagy nem. Előre nem lehet megjósolni, ezért azt sem lehet állítani, hogy ha X esetben sikerült, akkor az X+1-ik esetben is működni fog. -
Bally
senior tag
Akkor még egyvalamit nem próbáltál:
-egy telefonkártyát becsúsztatsz a borda alá, ameddíg bemegy (gondolom a GPU-ig), egy kis csavarhúzóval nekiállsz felfelé feszíteni a bordát, de ne feszítsd túl erősen, inkább kitartóan......
-ha megmozdult, akkor told beljebb a kártyát, és feszítsd beljebb is. -
ArmanD.
őstag
Lehet hogy kipróbálom a fagyót max utánna beteszem egy kicsit a sütőbe!!!
-
ArmanD.
őstag
Üdv!
Kicsit szomorúan kezdem a mondókám, ugyanis nem sikerült leszednem a bordát.
Kezdtem a huzallal a fűrészelgetést és úgy vettem észre hogy semmit sem haladok előre a rövidke 20 perc alatt, meg mivel vékony volt a huzal sokszor elszakadt, vastagabb meg nem fért közé.
A másik próbálkozásom meg egy zacskóba beletettem egy jégdarabot és ráraktam a bordára, ami csak úgy szívta magába a hideget és elég jól lehűlt, majd csavargatásos módszert alkalmazva b@szott lejönni a borda.
Nem tudom mi lesz vagy, hogy még mit lehetne kitalálni, de az a lónyál mocskosul fogja azt a nyamvadt bordát!
Várok még, hátha lesz még valakinek valami ötlete, de eddig is nagyon sokat segítettetek amit köszönök szépen! -
Bally
senior tag
Nem akarok kötekedni, de szerintem nincs igazad, már egy csomó emberke szedte le így a bordát a kártyájáról, szerintem, ha beteszi a kártyát ~1/2 órára, és utána leszedi, esetleg szárítgatja/hagyja száradni, akkor nem lehet gond, de meg kell próbálni máshogy, s ha nem megy, akkor jöhet ez a módszer
-
vfo7
senior tag
Ez így szinte biztos, hogy nem jó, ugyanis a pára abban a pillanatban kicsapódik a nyákra, hogy kiveszed a hűtőből, még csak el se kezdted levenni a bordát. Utána már tökmindegy, hogy hajszárítózod, golyózod, vagy bármi mást csinálsz.
Az effektus ugyanaz, mint amikor egy szemüveges bemegy a hidegről a melegre: egyíből bepárásodik. A kártya is tudja a fizikát. A szemüvegről is törölgetni kell, vagy megvárni, amíg megszárad, csak a plexivel szerencsére nem lép reakcióba a víz. De ha megvizsgálsz egy legalább egy éve használt szemüveget, kiveszed belőle a lencsét, akkor láthatod, hogy a fémkeret és a lencse között milyen mennyiségű zöldes színű oxid halmozódik fel. Na, erről beszélek. A nyákkal is ugyanez történik. -
burgatshow
veterán
ON!
-
burgatshow
veterán
Meglehet próbálni még hajszárítóval vagy hőlégfúvóval csak a bordát melegíteni hátha elengedi!
Várom az eredményt!!!
OFF
Én most raktam fel egy heatpipe-os cuccot a karimra! Tök csendes lett a gép! -
ArmanD.
őstag
Most értem haza és sikerült hozni magammal 0,13-as rézhuzalt, amivel kb fél óra múlva elkezdem elfürészelni a ragasztót vagyis valamennyi részét azt ha végig megy akkor így szedem le, ha nem a csavarós módszert még kipróbálom. hoztam speckó ragasztót amivel felragasztom az új bordát, bár nem hővezetős(amúgy középre pasztát teszek), gumi az alapanyaga nem tágul, de rugalmas és nem vezet!
Addig is imádkozzatok értem, meg a kártyámért! -
burgatshow
veterán
Esetleg kicsit meghajtod valami extrább game - val és menet közben óvatosan elkezded csavargatni a bordát miután már kellően meleg!
Sok sikert! -
Noo
csendes tag
Mellesleg ha a bordát nem felefele erőltetitek, hanem csavarjátok akkor előbb enged, mivel a ragasztóknak általában csavarásra kisebb az ellenállása mint húzásra.
-
Noo
csendes tag
A páralecsapódással kapcsolatban:
Ha hűtés után sikerült levenni a bordát, a kártyát ujra bedugod egy zacsiba melléraksz páraelszívó golyókat. Légmentesen lezárod és benne hagyod egy ideig,amíg a kártya fel nem melegszik. Azok a golyók rengeteg nedvességet tudnak elszívni, Így a kártyád csont száraz marad és páralecsapódásnak nyoma sincs. -
vfo7
senior tag
Az a helyzet, hogy a kártya nem a hűtőben lesz vizes, hanem akkor, amikor kiveszed belőle. Tökmindegy, hogy zacskóban, vagy anélkül teszed be, akkor jön a víz, amikor a lehűtött kártya találkozik a meleg szobalevegővel. Akkor már nincs se zacskóban, se páramentesítve, úgyhogy a silica-gel-es módszer egyszerűen fölösleges.
A víz a szemüvegedre is akkor csapódik le, ha a hidegről bemész a melegre. A videókártya sem csinál másként, ő is tudja a fizikát.
A hajszárítós módszer jó lehet, de tudni kell, hogy a víz és a forrasztóón találkozásakor azonnal megindul a korrózió, míg a hajszárítózás a legjobb esetben is csak a hűtőborda lefeszegetése után kezdődik, ami minimum 15 pec. Úgyhogy én továbbra sem ajánlom, mert kétesélyes a dolog. -
Noo
csendes tag
A frigós megoldás:VGA kareszt berakod egy műanyag tasakba, és mellé raksz még páraelszívó golyókat pl.amit a cipősdobozokba találsz vagy vinyócsomagolásban.
Másik megoldásogsz egy vékony drótszálat,egész vékonyat, és szépen ,,elfűrészeled'' a ragasztót.Óvatosan.
Amúgy a csavarhúzós mutatvánnyal igenis le lehet tépni a gpu tetejét.
gef 2MX ről sikerült. -
Yutani
nagyúr
Több oka is van (saját gondolatok):
- A ragasztóanyag a hideg hatására merevebbé, ridegebbé válik, így elveszíti rugalmasságát. Ezáltal könnyebb lepattintani a bordát egy vékony pengéjű késsel, amelyet a borda és a GPU közé kell illeszteni és óvatosan beljebb tolni, mintegy ''elvágva'' a ragasztóanyagot.
- Az alkatrészek a hőtágulás miatt összehúzódnak a hideg hatására, és ahol eddig nem volt rés a GPU és a borda között, ott így kialakulhat, és a vékony pengéjű késnek így lesz helye.
A lényeg, hogy a késsel nem lefeszíteni kell a bordát, hanem finoman beljebb tolni a borda és a GPU közé, így egy bizonyos pontnál lepattan a borda, és nem tépi le az ember a GPU tetejét (ami azért elég érdekes lenne...). -
ArmanD.
őstag
Még alszom rá egyet mert, valóban hajszárítóval talán páramentesíteni lehet a kártyát, majd meglátjuk, hátha addig is valaki kitalálhat valami más módszert!!
-
Yutani
nagyúr
Én egy jól lezárt műanyag zacsiban raktam be a hűtőbe a kártyákat, amelyeket megműtöttem, volt köztük egy 8500LE is. Természetesen ahogy sikerült leszedni a hűtőt, azonnal meleglevegős hajszárítóval alaposan átfújattam-melegítettem a kártyát, így a víz tuti elpárolgott róla, és az új hűtő felragasztásával 1 hónapot használtam, majd eladtam.
A vevő nem jelentkezett azóta sem, pedig nyár elején vette meg... -
ArmanD.
őstag
De jó hogy még nem álltam neki , mert még nem volt időm! Tényleg szar lenne kidobni az egy hete vásárolt kártyámat egy hónap múlva!! Sejtettem hogy valami nem frankó a hűtőzésben és köszi a pontos információt!
Barátaim senki ne tegye a hűtőbe a kártyáját, mert egy-két hónap múlva már csak fridzsideonnak becézgetheti a kipurcant kareszt!!
A leszedésre a tippeket azért továbbra is várom, mindörökké radeon! -
vfo7
senior tag
válasz
zsoltee10 #11 üzenetére
A hűtőbe nem jó betenni, mert a kicsapódó pára, ill. az abból származó víz néhány hét vagy hónap alatt képes oxidálni az SMD-forrasztásokat, úgyhogy életveszélyes művelet. Először nincs semmi, az ember azt hiszi, hogy minden OK, aztán egy hónap múlva csodálkozik, hogy a videokártyája hülyeségeket csinál.
Az SMD-nyákok legnagyobb ellensége a víz, és csak lassan hat, de biztosan. -
Tuvok
csendes tag
Na ez a topic nagy segítség nekem is. Ugyanis szintén egy ATI8500 boldog tulajdonosa vagyok. eddig én se tudtam hogy hogyan kell leszedni de asszem a közeljövőben megcsinálom. Majd leírom az eredményt
-
Skót
aktív tag
Úgy is meg lehet oldani, hogy a gpu kevésbé legyen veszélyeztetve, hogy a chip + a borda közé becsúsztatsz óvatosan 1 telefonkártyát vagy valami hasonlót, majd fogsz 1 csavarhúzót és elkezded lefeszegetni.
Nállam bejött -
zsoltee10
addikt
a topik hűtésről szól, miért a videokártyák között van? átrakom.
#2-ben van a jó megoldás. a pára lecsapódik, de nem lesz baja a kártyának. én 33fokban csináltam nyáron, és igen vizes lett a kártya, de semmi baja nem lett. -
vfo7
senior tag
A megoldás egy erős, de vékony késpenge, praktikusan svájcibicska: borotvaéles és meglehetősen merev. Finoman az egyik saroktól elkezdve befelé kezdd el feszegetni. Ne siess, csak lassan. KB. 10 perc alatt le lehet szedni bármilyen ragasztott bordát. Én a 9100-asról így vettem le.
-
ArmanD.
őstag
A kártya 8500LE bordacserére szorul, de sajnos nem tudtam leszedni a bordát rendesen oda van ragasztva!!! Próbáltam hajszárítózni kés alá dugni (de be se fért közé), valamint kézzel feszegetni, bár nem tudom erőbe meddig mehetek el annyira nem mertem megkínozni!! Segítsetek ha tudtok köszi!!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- PlayStation 5
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Yettel topik
- One UI zápor szórta meg Európát
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Háztartási gépek
- NBA és kosárlabda topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motoros topic
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple iPhone 12 Pro Max - Silver - Használt, megkímélt
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest