- Októberben kerülnek legacy státuszba a régebbi GeForce VGA-k
- A konkurens hardvereken is működőképessé tette az XeSS 2-t az Intel
- Rengeteg monitor kapott G-Sync Compatible hitelesítést az új GeForce driverben
- Kinyitja a pénztárcáját az Apple, hogy behozza a nagy lemaradását
- Kína bekérette az NVIDIA-t, de szerintük nincs hátsó kapu a chipekben
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hoffman_
nagyúr
Szia Mindenki(bocsánat a tegezésért),
Elszállt a BlueStorm II-es 500-as FSP-m már vagy fél éve. Most az az FSP beles 400-as is, ami helyette volt. De a BS II nagyon jó táp, és nagyon szeretem. Gariztatni nem tudtam. Hol tudnék javíttatni, ahol kifejezetten erre specializálódtak? Ha van ingyenes hiba-felmérés, az nem lenne épp rossz nekem. Valakinek valami ötlet?
Amúgy szerkesztés közben pont elcsíptem a kedvenc PC szaküzletes kolléga post-ját, miszerint FSP tápot szinte mindig, szóval érdemes... Mint szakmabeli nem tud tán helyet?
Ha nem (ezt most lehet, hogy hiba elmondanom), akkor kénytelen leszek egy HX450-et vagy Liberty-t venni, és a HX-et onnan, ahonnan, de amíg az FSP-ben van élet, vagy csak remény rá, nem akarok, tekintve, hogy 2 hónapig nem nagyon lesz rá keret, ami azt jelenti, hogy 2 hónapig gép nélkül leszek, csak egy laptop segít ki a bajban, de az nem olyan...
-
moha21
veterán
válasz
jaja1981 #6298 üzenetére
most az izzóra gondolsz, hogy nem ohm-os ellenállás? Vagy arra,hogy a tekercselt boltban kapható ellenálláson is van minimális kapacitás? Nem értem miért nem jó az izzó.
Amúgy mondja gép nem megyen róla ( köztudottan nem ajánlott táp), megterheli a +5V-ot x ellenállással a +12 meg felmászik az egekbe.. -
Iván7
tag
Helló mindenki
Valaki tudna segíteni abban, hogy kitaláljam mi lehet ezzel a táppal, érdemes e foglalkozni vele egyáltalán.
Ez egy Macron MPT 460EP, azt csinálja hogy elindul a gépben, de se hang se kép amúgy,
mértem multiméterrel terheletlenül volt feszültség a kábelekben.
Mi lehet a gondja?
Előre is köszi
Üdv -
csucsuka1
csendes tag
Üdv mindenkinek
Vettem egy corsair hx450-es tápot régi táp ki új táp be elindít egyet fordul kikapcs ugyanezt megcsinálom egy másik géppel eredmény még rosszabb mert ott elszállt az alaplap szerintetek mi a probléma vagy ilyenkor mi a teendő? -
rudeee
senior tag
Szétszedtem a tápot és kitakarítottam. Mintha látnék valami elszineződést az nyákra szitázott OCP írásnál az egyik ellenálásnál. Mintha fekete lenne az alsó szára amire rá van folyva az a sárga szarság (nem tudom mi a neve pontosan és mire jó). A többi rész szemre sértetlen.
Érdemes foglalkozni a táp javításával vagy egyszerűbb ha 6000 Ft-ért veszek egy újat? -
04ahgy
nagyúr
Ez inkább az, hogy az OS nem tud bootolni, és így indul újra. Lépj be a BIOS-ba, és hagyd ott. Ha a táp nem bírja, akkor kilép onnan is.
Habár az lehet, hogy a boot közbeni terhelés (CPU usage) magas, de ha a táppal van a gond, akkor az leold, reteszel, és csak áramtalanítás után kapcsolható vissza.
HGyu
-
cromex
aktív tag
sziasztok!
lehet tápprobléma a következő?:
gép bekapcsol...postscreen bejön, majd egyböl ujraindul a gép...ezt csinálja folyamatosan tizensok probálkozásra se hajlandó indulni.
már probáltam leszedni a hddket, de még kis se irja hogy nincs miröl bootolni, egyböl restartol.
cmos clear megvolt vagy 5x, boot sorrend jó, tuning nemvolt, bios nem lett frissitve.
a tápom ge-r460as -
rudeee
senior tag
Amelyik gépben ezt a jelenséget produkálta, abban ki lett cserélve a táp egy másikra és azzal egyből elindult a gép.
A hétvégén szétszedem majd a tápot, kitakarítom és rákötöm valamilyen deszkára megnézni mit csinál.
Lehetséges, hogy kontakthiba volt valamelyik csatlakozójánál vagy tudja a fene.
Mivel céges irodai gépből lett kivéve, ezért nem szórakoztak vele csak kiszedték és csapták bele az újat.
Bízom benne, hogy csak érintkezési hiba vagy hasonló lehet a baja, de ez majd kiderül.Köszi a választ!
-
04ahgy
nagyúr
Ha moccan csak a venti, az zárlat, és inkább alaplap, vagy VGA kártya hiba lesz, mintsem táp.
Húzz ki mindent és csak a 20 (24) tűs ATX csatlakozó maradjon csatlakoztatva, áramtalaníts 5 percre a konnektorból kihúzással, és utána próbálj indítani.
Ha indul, akkor dugd vissza az alaplapi 12V csatlakozóját, és ha ott a zárlat, ismét jelentkezik a "csak moccan" effektus.
Ha így is jó, akkor meg a PCIe 6 tűs csatlakozót is dugd vissza. Ahol a moccanós történet jelentkezik, ott a hiba.
HGyu
-
rudeee
senior tag
Sziasztok!
Kaptam egy FSP 350PNF típusú tápot ami hibás. Egyik nap tökéletesen ment, aztán másnapra a gép el sem indult vele. Csak annyit csinált, hogy kicsit megmozdultak a ventik a gépben és annyi, se sípolás se más furcsa jelenség nem volt.
Az lenne a kérdésem, hogy így látatlanban tudnátok-e mondani valamit mi hibásodhatott meg, illetőleg érdemes-e javíttatni?
Annyit még érdemes tudni róla, hogy kb. 1,5 évet működött minden munkanapon, napi 8 órában.
A tápegységet még nem nyitottam fel, de kívülről nem tűnik túlzottan porosnak sem.ui: Újonnan 6000-ért lehet kapni.
-
04ahgy
nagyúr
Primer főköri kapcsolótranzisztor zárlata esetén el tud pukkanni a két sorba kapcsolt nagyfeszültségű pufi?
HGyu
-
moha21
veterán
válasz
Goddyevil #6271 üzenetére
Nem tudod behatárolni, hogy mi ciripel? ( Én szoktam úgy csövön hallgatom, másik fülemet bedugom
). Kondi alulról is lehet púpos, illetve száradni kez akkor is "ciripelhet".
04ahogy:nem hozza be a linket. Ebéd előtt még ment.
LGLuke:ha a ventilátor zörög lehet cserélni, de didyman-t idézve:"A gyári ventillátort 20%-on belüli légszállítású másikra lehet cserélni többnyire gond nélkül. Ezen kívül lényeges a venti elindulása alacsony feszültségen. Mivel ti nem vagytok mérőlabor és a táp hátulján kifújt levegő hőmérséklete nem alkalmas pontos mérések helyett, így az ilyen mókolásokat nem lehet teljes felelősséggel vállalni a gyári, nem véletlenül odarakott megoldások helyett.
-
LGLuke
őstag
Sziasztok,
van egy ATX-350PNF típusú FSP tápom. Egyik alkalommal elkezdett zakatolni, mint egy traktor. Nagy nehezen rájöttem, hogy ő csinálja. Gép kikapcs, megfújkál, bekapcs és néma.
Viszont ma megint elkezdte. Ki- és bekapcsolás megint megoldotta, de kérdés, hogy meddig.
Lehet csapágyas a venti, vagy valami hozzáér?
Mennyire egyszerű ventilátort cserélni ebben, és hol lehet egyáltalán kapni bele hűtő ventit. Az elsődleges szempont a halkság, mivel nem egy tuning masina, így nagy hőt nem kell elvezetnie. Van esetleg valaki, aki foglalkozik ennek szerelésével vagy egyszerű kiszerelni és csak kábelt csatiról le kell húzni, és kész?Számomra az is furcsa, hogy amikor nem csinálja ezt a fura zakatoló/kattogó hagot, akkor pedig teljesen néma, tehát nincs semmi eltérés a régebbi tökéletes állapotokhoz képest.
Köszi előre is!
-
04ahgy
nagyúr
Van egy készenléti köröm, kis közelítéssel a képen látható kapcsolás, egy-két alkatrész-érték tér el csupán.
Nos, kb. az egész primerkört cserélnem kellett, és most megyen a gépezet. Azonban 5-8kHz a kapcsolófrekvencia, terheléstől függően. Az 5VSB stabil, mint a beton, a fő táp is indul, terhelhető. Mi okozhatja? Cserélem már optocsatolót, 10uF/50V kondit, de semmi.
A gate felhűzóellenállása rendben, 2,2nF rendben. Már csak arra tudok gondolni, hogy a visszacsatolótekercsre aggatott dióda záróirányban átvezet, és ezért csak lassan töltődik fel a gate-kör 2,2nF kondija. Egyéb ötlet estig valakinek?HGyu
-
Goddyevil
tag
Adott egy FSP ATX-300 PAF táp.
Bekapcsolás után pár perccel hangos "ciripelés" jön a tápból, néha halkul, néha erősödik.
Konfig:Abit is7,p4 3000,Radeon9200se, 80 sata, dvdrw.
Szétszedés után látványos hiba nincs.(se pupos kondi, se folyás)
Cseréljem, vagy menthető?
Mit kell még néznem?
-
moha21
veterán
válasz
Terentius #6267 üzenetére
Mivel a tápok nem csak ellenállásokat tartalmaznak, hanem például induktív ( tekercsek), és kapacitív (kondenzátor) elemeket is ki, illetve bekapcsoláskor ezeken átmeneti jelenség más néven tranziens jelenség megy végbe.
Az induktivitás árama, illetve a kapacitás feszültsége nem érheti el a bekapcsolás után azonnal, azaz ugrásszerűen az állandósult értéket, mivel ez végtelenül gyors energia-felhalmozódást jelentene. Ez meg végtelen teljesítményű generátort igényelne. Tehát a bekapcsolás és az állandósult állapot között egy átmeneti, tranziens folyamatnak kell lezajlania.
Átmeneti jelenségek nem csak ki és bekapcsoláskor jönnek létre, de például a fogyasztók új generátorra történő átkapcsolásakor vagy ha az áramkörbe új fogyasztót iktatunk ki/be.
Lényeg: Az átmenet során sok esetben jelentősen nagyobb áramok és feszültségek lépnek fel, mint az állandósult állapotban.
Szóval, ha ritkán is, de okozhat kárt a tápban(persze tápfüggő ez ellen mennyire tud védekezni), illetve más kérdés az is ,hogy "mezei áramszünet" vagy vihar(villám) okozta áramszünet. -
Terentius
őstag
Áramszünetektől lehet valami baja a tápnak?
-
moha21
veterán
Grat a türelemhez és a munkához!
Ilyenek amúgy velem is szoktak történni. Elhívnak Pc-t szerelni, mondom rossz a táp valószínűleg(mert el nem vihetem a gépet haza, ahol minden rendelkezésre állna), mondom tápcsere(Mercury 350w-os volt benne zörgő venti stb.. szóval nem kínlódtam vele), működik a gép. Akkor állítsam be rajta az op rendszert, internet-et, vírusírtót, iwiw legyen kezdőlap stb...ez is megtörténik. Értek -e a TV-khez? Mondom valamennyire. Digi TV-t kellene rákötni százlábún, de úgy, hogy a DVD lejátszó is ugyanarra a százlábúra menjen. Vettek egy csodafasza Scart elosztót amivel csak az a baj, hogy ha egyszerre megy a dvd, meg a digi beltéri(amin csak kimenet van, szintúgy, mint dvd-n) akkor a két jel megy össze vissza, ami sem a tv-nek nem jó se semminek. Nosza, mit nekem van ilyen otthon kapcsolós, mondom oda az kell csere. Működik. Ja csak másik Tv-re kössem már be és hangoljam be( semmi betű ki kivel van stb..), utána jön a villany, mert az nem forog( ventillátoros, de az majdnem csak dísz), van létra?Van. Na fel villanyszerelő pajtás azt mondta nekik ehhez több fázis kell....no comment, lusta volt bekötni másik kapcsolóra. Na csoki elő, blankolás, és tadabb megy. A végére maradt egy mikrohullámú sütő, amit össze vissza mértem( persze magnetron lehúzva) míg kiderült nagyfesz biztosíték elégett. Az is csere és ment.
Na és mennyi az annyi így egy déltől este fél tízig taró munka után. Tápot számítottam anyagárnak, neten mutattam nekik mennyi használtan annyiért adtam. 3500 ft-ot akartam kérni, sok volt nekik...ideadták nagynehezen így majdnem kijött a 380ft-os órabér, amit libaszállítással is megkeresek( ja nem ott többet kapok).. -
04ahgy
nagyúr
Gyerekek, ezt hallgassátok meg: hoztak egy villámcsapott tápot hozzám, hogy hát mégiscsak Chieftec, meg halk, meg minőségi, de nyáron belecsapott a villám, meg kéne javítani. Meg hát az új az drága is. Chieftec HPC-360-202 a pontos típusa.
Nem kapcsol be, nem sípol, nincs készenléti feszültség. Szakadt volt a készenléti trafó egész primerje. Nem csak a fő, hanem a visszacsatoló tekercselés is. Csere. Nem kapcsol be, nem sípol, 5V SB nuku: készenléti FET szétdurranva, csere. Egyúttal, ha a bordát ki kellett forrasztani, a főtranzisztorokra is rámértem: egy zárlatban volt, azt is cseréltem. Nem kapcsol be, nem sípol: olvadóbizti szakadt, Graetz-hidjának az egyik diódája zárlatos, nosza, azokat is cseréltem, Graetz-hídból egy 5A-est kapott a táp, ilyen volt itthon. Még ekkor sem kapcsolt be: zárlatos a G-S túlfeszvédő Zener, cseréltem, de a táp nem éled. A készenléti FET source ellenállása (két kétohmost kötöttek párhuzamosan) közül mindkettő szakadt. Csere, de nagyobbat kapott itt is. A visszacsatolásban levő PN2222A CB diódája zárlatban, ezt is cseréltem, de egyúttal ránéztem az optocsatolóra is, hát persze, hogy az is kapott egy szép impulzust, mert szépen sípolt a zárlatmérő.
Amikor az optocsatolót cseréltem, a hibáson fura foszlányok voltak. Elkóból származók. Az volt a fura, hogy semmi furcsaság nem volt, egyik kondin sem, amit a környékéről kitermeltem. Persze az egyik 22uF helyett 0,01-nek mutatta magát cselesen, hát ehelyett is egy újat kellett betennem, de biztos, ami biztos alapon a másikat sem tettem vissza, megfelelő mért értéke ellenére sem. Ez a nyomorék még mindig nem indult, de legalább már sípolt. Szekunder oldali 5VSB megszaladásvédő Zener zárlatban, az is kapott cserét.Voilá, a táp működik, mint újkorában. 180kHz a SB kapcsolófreki, 38kHz a main. Terhelésre stabil a jószág, reflektorizzóval terheltem.
Tulajdonost hívom, hogy elkészült, 6000Ft lesz az anyagköltség + munkadíj. Az infarktus kerülgette, a tápot rám hagyta, mert ennyiért (szerinte) újat kap garival. Hát vegyen, Codegent, vagy mittoménmit, de azzal a villámot sem kell megvárnia...
HGyu
-
Szocsi88
csendes tag
Na ez a konfig maga:
CPU típusa: DualCore AMD Athlon 64 X2, 2500 MHz (12.5 x 200) 4800+
Alaplap neve: MSI K9AGM2 (MS-7327) (2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 2 DDR2 DIMM, Audio, Video, LAN)Alaplapi lapkakészlet: AMD 690V, AMD Hammer
Rendszermemória: 2048 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM)
BIOS típusa: AMI (05/28/07)Videokártya: ATI Radeon HD 3800 Series (512 MB)
3D gyorsító: ATI Radeon HD 3870 (RV670)
Képernyő: Samsung SyncMaster 177N/710N/MagicSyncMaster CX701N/CX711N [17" LCD] (HMDL512272)Hangkártya: ATI Radeon HDMI @ ATI Radeon HD 38xx - High Definition Audio Controller
Hangkártya: Realtek ALC888/1200 @ ATI SB600 - High Definition Audio Controller
IDE vezérlő: ATI IDE Controller
IDE vezérlő: Szabványos kétcsatornás PCI IDE-vezérlő
Lemezes meghajtó: SAMSUNG HD200HJ (200 GB, 7200 RPM, SATA-II)
Optikai meghajtó: PIONEER DVD-RW DVR-111D (DVD+R9:8x, DVD-R9:8x, DVD+RW:16x/8x, DVD-RW:16x/6x, DVD-ROM:16x, CD:40x/32x/40x DVD+RW/DVD-RW)
SMART merevlemezek állapota OK -
moha21
veterán
válasz
Szocsi88 #6258 üzenetére
Multiméter jó lehet, de ha mérsz vele akkor tegyél be ellenállásnak pl egy autóizzót, ne üresjáratban nézd. Bár ha a géped megy vele akkor a táp megy
Szerintem csak a gyagyi tápok nem bírták amikor a VGA-nak kellett a kraft, de ennek vinni kéne simán(bár nem tudom a többi milyen alkatrész, de gondolom nem i7-es
)
-
moha21
veterán
-
Szocsi88
csendes tag
Helló.
Előzmény:
" épp játszottam a 3870-es Ati kártyámon. egyszer csak kikapcsol a gép és nem kapcsol vissza. Aztán kicseréltem a tápot mert volt nálam pluszba egy. Működött; a windows bejött azt csináltam amit akartam, aztán megint beléptem a játékba, ugyanúgy kikapcsolt, és nem kapcsol vissza.eddig nem volt semmi baja a gépnek. nem tudom hogy lehetséges ez. "A két táp egy 300-as Codegen, meg egy noname SL-450-es.
Az SL-450-es másfél éves volt, a Codegen meg már vagy 4hát konkrétan attól félek, hogy a mind a két táp egyazon játék alatt ment ki.
( A Dead Space alatt), és azért van bennem egy kis félsz bármilyen nagyobb teljesítményű játék, program elindításához...
Mondjuk a tapasztaltabbak azt mondták, hogy a két táp szart sem ért, főleg egy
Ati HD3870-hez. De semmi kedvem egy 3. tápot is kilőni.Szóval szoftveres mérés nem ér semmit se, akkor multiméter?
-
Szocsi88
csendes tag
Sziasztok!
Nekem volt a két táp egy nap esetemVégre sikerült beszereznem egy Gigabyte Superb 460 -as tápot.
Eddig fain, de mégis bennem van a félsz; az egy hónappal ezelőtt történtek miatt; és nem merek olyan progikat elindítani amiknek nagyobb teljesítmény szükséges. tudom hogy a puding próbája az evés , de van olyan progi amivel lehet figyelni a tápot vagy valami ilyesmi?Kösz a segítséget!
-
04ahgy
nagyúr
A készenléti körömnek semmi baja, ismerem a hibát, amit mondasz, a javításában rutinnal rendelkezem. A készenléti táp makulátlan már és terhelhető, itt a főtáppal van a baj.
Nekem is van 47 000uF 63V-os kondim, meg 100 000uF 100V is. Utóbbit a MÁV vonalain a Domino 70 típusjelzésű biztosítóberendezés üzemét áramszünet esetén biztosító nagyteljesítményű tirisztoros 75Hz-es inverterekben használják. Előbbi sima mezei Philips, boltban vettem 50Hz-es nem kapcsolóüzemű tápba pufferkondenzátornak.
HGyu
-
moha21
veterán
A készenléti táp primer oldalán szokott lenni a "kis" tekercsnél egy diódás egyenirányítás és egy puffer kondenzátor. Erről a pontról kap a kapcsolótranyó negatív előfeszítést. Ez a pufferkondi (22-47u) előszeretettel megszakad vagy kapacitáshiányossá válik, ami által a negatív előfeszítés elégtelen lesz, megnövekszik az áram a kapcsolótranyón és egy idő után elszáll. Sajnos van, hogy a túl áram viszi magával a készenléti trafó primer oldalát is.
-
Peter Kiss
őstag
Sziasztok!
Seasonic SS-300FS táp nem kapcsol be. Áramot juttat a gépnek, mert ég az alaplapon egy LED, de nem tud bekapcsolni.
Érdemes vele foglalkozni, illetve mi is okozza ezt pontosan?Köszi!
-
04ahgy
nagyúr
Az előzmények abban a hozzászólásban, amire válaszolok. WT7520, a 4-es lábon megvalósított járulékos túlfeszültségvédelemnek van gondja, az old le, azért nem kapcsol be a táp, csak pillanatokra. A középső, visszacsatoló trafótól van egy dióda-ellenállás kombó, ami az ott levő feszültségosztóra vezet. A TO-92-es meghajtótranzisztorok készenléti tápból kapott tápfesze 18-18,5V, a védelmi lábra vezető feszültségosztóban mért értékek alapján annyitól nem szabad leoldania. Akkor old le, mikor a fő táp indul. Ha a meghajtótranszformátor nagyfeszültségű oldalán egy lábat nem forrasztok be, akkor az IC rezeg, a védelem nem aktiválódik, de a tranzisztorok sem kapnak vezérlést.
Ha jól vettem ki a vezetősávokból, akkor a nagyteljesítményű trafó primer árama valamilyen módon a meghajtótrafón is átfolyik, mintha onnantól az is adna a meghajtótranzisztorok tápjába.
A lényeg, hogy a védelem nem aktiválódik 4 beforrasztott primer láb esetén, de vezérlés sincs. 5-nél van. Ha a védelmes lábat kiiktatom, akkor eldurran a primer kapcsolótranzisztor. Sorbakötött izzólámpával pedig oszcillálni kezd az egész: villog a lámpa szépen, kimeneti feszültség azonban nincs. További ötlet valakinek a hibaszűrésre?
A primer oldalon lesz valami, arra gyanakszom.
HGyu
-
Dezike
tag
válasz
szakalistvan #6248 üzenetére
Látatlanba nehéz megmondani, és csak amatőr szinten sejtem merre folyik az áram. Neked legalább forog a venti idegesítő elhiszem de hosszú távon nem okoz galibát ha hűvös marad a tápod. Hideg fej és biztos kéz meg ne csapasd magad a primer kondi(k) áramtalanítás után is tudnak meglepetést okozni !!
didyman : Nem tettem rájuk + anyagot csak átmelegítettem őket.
-
miami123
tag
válasz
didyman #6214 üzenetére
Üdv!
Kicseréltem a Nagy kondit de továbbra sem indult el a táp.
Volt egy pár repedt forrasztás a tekercsek lábainál, azokat átforrasztva láss csodát elindult.
Terhelésnek 2 vinyót és 1 autó reflektor izzót használtam.
Megrendelem a FET-eket és a továbbiakról irok majd.
Addig is köszönöm mindenkinek a segitségét.
Üdv - Robi -
dave93
őstag
Sziasztok!
FSP 500as ventillátorának fura hangja van, jóval hangosabb az átlagnál ás kicsit mintha kattogna. (Nem tudom máshogy leírni)
A táp garis 2010 márciusig. Kérdésem hogy szerintetek vigyem vissza gari (egyátalán visszalehet ilyen indokkal?) vagy szedjem szét és pucoljam ki a ventit, és vesszen a gari. -
Dezike
tag
válasz
szakalistvan #6239 üzenetére
A Chieftec (GPS 400aa) tápom alaposan meg szívatott. Fordítva dolgozott nem pörgött fel a venti terhelésre, a táp ház meg izzott a melegtől. Gondoltam magamba mit nekem táp nehogy már ki purcannak a kondik szétkapom. Első körben kikapom a külön nyákon helyet kapott vezérlést.
Szép szép de baromira nem lettem okosabb. IC-k nem füstösek nincs is közük a ventihet, kezdtem elgondolkodni hogyan is lehet akkor manuálisan de mégis csak állítani a fordulatszámot, mikor is megcsillant isteni sugallatra ugyan mérjek már rá a thermistorra az utolsó dologra ami szerintem meghibásodhat. Mérek a nyák beforrasztásának a helyén 0Ohm, nocsak, megkeresem a szekunder oldalon a thermistor beforrasztását mérek 0. Jól van meglehet a bibi de kapjuk csak ki.
A szekunder oldal hűtőbordáján jobboldal fehér műanyag takaró alatt lapul a tettes. Kiszerelni 1 mese.Kiküzdöm kikaparom a fehér szilóból ami a műanyag tokba rögzíti hátha találok rajta vmi használható jelzést. Hát nem, szép zöld alkatrész rajta 1 20-as szám meg 1 aláhúzás. Rendben ilyen alkatrész sem lesz többet ebben a tápban de azért rámérek már ha már annyit kínlódtam a kiszerelésével és a dög nem meg mozdult !
10KOhm szoba hön megfogom növekszik az érték, válogatott szidalmak, vissza forraszt megint mérek ok. Táp összerak. Minden ok.Konklúzió : a thermistor 1-ik lába kirohadt a forrasztásból minden látható ok nélkül.
-
szakalistvan
senior tag
Üdv!
Van egy FSP350Pnf-em,az a bajom vele h nem szabályozza ventit,vagy csak eleve ilyen hangos? Holnap rámérek multival a ventire,vajon javítható a dolog? Gariba nem viszem vissza,nincs másik tápom,meg amugy se cserélnék ki sztem. -
moha21
veterán
válasz
mclaren777 #6237 üzenetére
Ha megnézed ott is moha21 van
-
mclaren777
senior tag
Igen, nekem is van kb 10 éves AT tápom. Igaz gépbe már nem merném tenni, de még szépen elhajt kisebb cuccokat, külső DC tápegységként
Viszont újabb de mégis régi tápokba már nem bízom annyira, főleg ha a szóban forgó táp nem egy ajánlott márkaKondiformázás-ügyben én egy ilyet találtam például.:
KATT -
didyman
őstag
válasz
mclaren777 #6224 üzenetére
Szeretném, ha kérdésed csak egy helyen lenne olvasható. De leírom ide is, hogy a kondik állásban jobban öregednek, mint használatban. Ez elsősorban nem száradás, vagy gázfejlődés, hanem az elektródok eróziója, ami minden paramétert ront jószerivel. Hosszú állás után a konikat illene formázni, ami nem egy rádugás és mehet a táp megoldást jelentene. Mondjuk félévente illik rárakni a hálózatra és üzemeltetni.
-
didyman
őstag
Ilyet NEM ajánlunk. A gyári ventillátort 20%-on belüli légszállítású másikra lehet cserélni többnyire gond nélkül. Ezen kívül lényeges a venti elindulása alacsony feszültségen. Mivel ti nem vagytok mérőlabor és a táp hátulján kifújt levegő hőmérséklete nem alkalmas pontos mérések helyett, így az ilyen mókolásokat nem lehet teljes felelősséggel vállalni a gyári, nem véletlenül odarakott megoldások helyett.
-
moha21
veterán
azért az majdnem fele annyi légszállítás. Én nem raknám bele vagy akkor nagyobb rpm kell a Cooler Master-nak. Szvsz annyi levegőszállítás legyen, mint amennyi volt./persze nekem is van olyan tápom amiben még venti sincs, de az 1 486-os gép AT tápja és totál át van minden alakítva,mert nem csak a fet-eket hűti a venti hanem pl a kondikat is.
Mclaren777 Idő múlásával az elektrolit kondenzátorok kiszáradhatnak, de attól nyugodtan rakd félre nem hinném baja lesz.
-
aero.
veterán
válasz
mclaren777 #6224 üzenetére
Szia
Semmi baja nem lesz.
-
mclaren777
senior tag
Üdv!
Szerintetek ha kiszedek a gépből egy jól működő tápegységet és elteszem jó helyre tartaléknak, az évek alatt tönkre tud menni csak úgy magától? Vagy ha nem használódik akkor nem is púposodnak föl pl. a kondik sem?
-
aero.
veterán
Sziasztok
Van egy FSP 350PNF tápom, aminek ugyan baja nincs, de nem elég halk. Még nem néztem bele, de elvileg 1650rpm-es Yate Loon D12SM-12 ventinek kell benne lennie, ami ~70CFM-et teljesít.
Van nekem itthon egy Cooler Master R4-L2S-12FB-GP, ami 40CFM-et tud 1200rpm-en. A Yate Loon 24/7 után is hideg levegőt fúj, meg amúgy sem valami erőgépet kell ellátnia. Szóval szerintem mehet a csere, de azért meg szeretnék róla bizonyosodni.
-
IRON STORM
őstag
didyman: működik a táp, terheléssel is kifogástalan. Kösz a gyors szervízelést, akkor valószínű az öregedő forrasztások vicceltek meg. (Dújv)
-
pilu01
senior tag
Nagyon köszönöm a választ!
Sejtettem hogy így, fénykép alapján, sokminden nem fog kiderüln, gondoltam hátha!Hát akkor továbra is keresem azt a megbízható személyt, vagy boltot, lehetőleg Bp-en, vagy környékén, aki bemérné, esetleg hiba esetén a javítást is válalná (csak a munkaóra ne legyen nyolcezer)!
Ha ilyet tudtok ne tétovázzatok! -
didyman
őstag
válasz
miami123 #6211 üzenetére
Sininél kuvva drága, HQ-nál van alkalmas sokkal olcsóbbért: [link], csak kell csillám+hővezető paszta+gyűrű alá, mert nem szigetelt tok. Ezzel a típussal (20N60) létezik IGBT is, azt is lehet használni helyette. NYÁK-tól függően a nagyobb, TO247 tokok is beférhetnek ide, ez: [link]
Dekódolás: Ez egy 18A/500V-os, N csatornás FET volt leánykorában, a PFC döglött meg és a nagyméretű primer pufit is cserélni kell (cikk holnapután jelenik meg a logout-on!). Elvileg nem szokott mást elrakni maga előtt, de graetz hidat és a FET-eket meghajtó két-két tranzisztort is ki kell mérni. Ha meg nem akarsz sokat költeni rá, a PFC FET-jei nélkül, a kétlábú dióda visszaszerelésével üzemkész lesz a táp. -
miami123
tag
válasz
didyman #6205 üzenetére
Üdv.
Elvileg megtaláltam a hibát. Folyamatosan zárlatot jelzett a müszer. Miután kivettem egy hütőbordát rajta 2 egyforma Fettel és egy 2 lábu valamivel ,a zárlat eltünt. A 2 egyforma Fet közül az egyik totál zárlat minden irányba. Tipusa : PFV218N50.
Ezt hol lehet kapni vagy mivel helyettesithető ?
Én nem találtam a neten magyar boltot ahol kapni lehet. Az EBAY-en láttam de átszámolva 4500 forintra jön ki -
04ahgy
nagyúr
válasz
didyman #6205 üzenetére
Nálam is optocsatoló volt a ludas. Kicseréltem, nagy szenvedés árán. Persze a legnagyobb visszahajló borda alatt van, két trafó közé zsúfolva. Most már tudom, milyen lehet a nőgyógyászoknak.
Már "csak" 5,5V a stab. feszültség, tartós bekapcsolásra csökken 5V irányába, a készenléti kör sípol. Valamelyik kondi ott még ludas lesz, viszont az optocsatoló is hibás volt, biztosan.
HGyu
-
didyman
őstag
válasz
miami123 #6204 üzenetére
Köss sorba a táppal egy 60W-os körtét és úgy indítsd. Ha zárlat van, akkor világítani fog. Ha nincs, akkor nem és elindítható a táp, ekkor világítani fog az égő és sok másodperc mmúlva rendszerint elalszik (aktív PFC). De jó eséllyel már zárlatba vonult egy félvezető.
-
miami123
tag
Sziasztok!
Segitség kellene. Van egy FSP Bluestorm II 500wattos tápom, amiben kiégett a biztositék.
A kérdés az, hogy szokott-e ilyet csinálni és merjem-e kicserélni vagy van tipikus oka amiért ilyet csinál? Nem tudom, hogy mitől oldott le, igy kaptam.
A másik, hogy a nagy kondi 330u/400v teteje pupos egy picit de találtam egy pár képet a neten és azok is kb ilyenek. Aggódjak vagy ráérek még ? A többi kondi látszólag jó.
Köszi - Robi -
04ahgy
nagyúr
válasz
didyman #6196 üzenetére
Hűazannya. Köszi a visszajelzést. Én mostanában arra a tápra olyan mérges voltam, hogy nem is nyúltam hozzá.
Az optocsatolóm 100 ohmos áramkorlátozó ellenállását kimértem, az is rendben van, akkor nálam is csak az optocsatoló maradt, és nálam meg az elgyengülés az eset. Ugyebár a száriahiba pont azzal jár, hogy egy pillanatra olyannyira megemelkedik az 5VSB, hogy a 6,2V-os Zener is zárlatba megy. Itt ki tudja mekkora fesz fordulhatott elő, Zener nélkül 18V-ot is mértem
. Persze addig az IC-t lekötöttem, az optocsatolót szintén.
Nálad amúgy tényleg átvezetett a nyüves?
Az a bajom, hogy nincs optocsatolóm, és nincs most olyan tápom sem, amiben lenne optocsatoló, a Lomexbe ez évben már esélytelen eljutnom. Ami van másik táp, optocsatolós, az meg javítható. Szét is szedem a halomból az összes szutyok tápot, hátha lesz egyben optocsatoló. Feláldozom a Hiper élete oltárán.
A Gigabyte 800W az, ami még bothering me... Terheléssel sem megy másodperceknél tovább.
HGyu
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- DELL Precision 7540 i7-9850H Quadro T2000 16GB 512GB 1 év garancia
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest