Hirdetés
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Hobby elektronika
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- OLED TV topic
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Új hozzászólás Aktív témák
-
arcitec
addikt
A Cat5e kábelt szeretnék toldani. Ahhoz jó a Cat6 toldó is? Illetve toldásra a Cat6 kábel? Vagy legyen minden Cat5e? Azontúl léteznek viszonylag olcsó toldók mint ez is: [link]
vagy érdemesebb lenne fémházas árnyékoltat? 1GB/s a NET. Köszönve ... -
EpicLife
friss újonc
Lenne egy Kis kérdésem..
A már felhasznált UTP csatlakozót fel lehet használni Ujra ( azt a Pöckös müanyag dugót 😂)
-
gologolo
tag
Sziasztok!
Vettem a közelmúltban egy okostévét amit be szeretnék kötni a lakás falban futó UTP kábeles hálózatába. A problémám hogy a szobámban csak egy aljzat van amit jelenleg a PC-m kiszolgálására használok. Jól sejtem hogy az adatcsomagok rendezett továbbításhoz nem lesz elég egy egyszerű 1ből 2-őt varázsoló Y elosztó, kelleni fog egy switch is? Amennyiben így van milyet javasoltok? Sebesség, megbízhatóság területén nem szeretnék kompromisszumot kötni.
Köszi!
-
Joe fiú
senior tag
Sziasztok,
Gigabites Telekom netet szeretnek szétosztani, milyen switch es milyen kábelt vegyek? Valamint minden helyiségben ott van a hálózati aljzat, viszont ahogy néztem 4eres, talan telefonkábel van behúzva, gondolom ezt cserélni kellene? Hogyan, milyen sorrendben kellene az uj kábelt bekötni ?
-
viktor1001
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van kettő darab 4 eres CU telefon kábelem szürke piros fehért fekete színekkel, ezt teszterrel kimértem és bekötöttem, szerinte a jel jó a ledek szépen sorban fel is villannak. A problémám az, hogy hiába jó elméletben, a gépem azt írja, hogy egy hálózati kábel nincs bedugva. Tehát nem érzékeli, egy másik gépen is kipróbáltam ott viszont felfogta a kábelt de azt írja, hogy nem jó az ip cím. A hálló kártyát újra telepítettem, de semmi. Erre van valami megoldásotok, vagy ötletetek ?
-
fetyiszov
csendes tag
Hello,
Kérdésem: létezhet az, hogy egy sima utp kábel (cat5e) azért hibásodik meg, mert a ház falán (kint) van elvezetve?
Köszi -
+Techno+
tag
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem lakásomba egyik szobából a másikba átvittem a netet UTP-vel (40m)na most a kábel egyik végét bedugtam a routerbe a másikat a laptopba és nem volt net. Ezek után, a csatlakozó RJ45 őn van egy fémrész amit miután összekrimpeltem a csatlakozót rákel tenni. de ha ráteszem és úgy dugom be a laptopba nincs net ha leszedem akkor meg van. Na most csináltam olyat is hogy rajta hagytam és a kábelen belüli fémszálat hozzáérintettem ehhez a fémrészhez és akkor szintén volt net viszont ha a kábel másik felét is így oldottam meg hogy a kábelben lévő fémszálat hozzáérintetem a fémcsatlakozóhoz akkor meg nemvolt net szóval már frankón nem értem hogy milyen csatlakozó kellene és hogyan kéne megoldani ezt a problémát ez egy U / FTP CAT6 kábel (pontosan egy az egyben ilyen: [link]) Az a fém szál a földelés lenne vagy mi? vagy valaki tudja hogyan lehet ezt megoldani ? láttam olyan videót youtube-on ahol miután a kábelt megblankolták visszahajtották a folíát és rátekerték ezt a fémszálat de kipróbáltam és nálam nem vált be. (a szálak bekötése a csatlakozóba hibátlan szóval a sorrend teljesen jó legalábbis szerintem cat6 os színsorrend alapján kötöttem be (youtubeon találtam a videót) meg gondolom akkor nem lett volna netem ha hibás lenne a színsorrend )
Ha valakinek van valami ötlete akkor szívesen venném ha leírná! -
Primary92
senior tag
Van kb 15 m Cat5e kábel a falban. Megszeretném hosszabbítani kb 20 méterrel. Egyik járható út lenne, ha lenne krimpelő fogóm a szimpla toldóval való használat. Lehet mondjuk forrasztással toldani? Ügyelve a színekre, csavarodásra.
Az egész kicserélése nagyon körülményes lenne.Gigabites eszközök csatlakoznak mindkét oldalon. Ennél kellene mind a 8 ér?
-
andaman
tag
válasz
FrozenThrone #203 üzenetére
Ez jó hír nekem is
-
andaman
tag
-
-
-cobra-
aktív tag
Sziasztok!
Gyors segítségre lenne szükségem. Mehet 220v és utp kábel egymás mellett a falban kb 2m-es távolságon? Az utp a modemet és a routert köti össze.
Köszi!
-
regos
tag
üdv
két cuccot szeretnék csatlakoztatni a TP Link routeremhez UTP cat 5e kábellel.
az egyik egy Foscam IP kamera lenne
a másik egy Oplay air médialejátszó.
én tenném rá a vezetékekre a dugókat.
meg tudná valaki mondani pontosan a szálak bekötését?egyenes kell vagy kereszt?
thx
Bye -
válasz
the dealer #199 üzenetére
Ez engem is érdekelne
-
the dealer
tag
Sziasztok!
LAN versenyen a válaszidő szempontjából milyen UTP kábelt érdemes venni?
-gép és router közé-
Ha csak egy ms-t lehet nyerni a jó kábel választással már érdekel a dolog.
Gondolok itt ilyenre, hogy patch vagy crosslink vagy ezekre a jelölésekre:
-Cat.6E
-Cat.6
-Cat.5E
-Cat.5Esetleg a márka számíthat?
Köszi előre is a választ!
-
Bombolo
csendes tag
Köszönöm a választ.
A kábel nekem gyanús, van a vezetéken valami felírat, amiből kiderül, hogy milyen? Lengő vagy falba építendő? A fali aljzat is katasztrófa, kis zöld, ráhajtható műanyag retesz fogná a kábeleket, de nagyon úgy néz ki, hogy csak 4 kábel fogadására alakították ki, mert a 8 kábelnél nem lehet ráhajtani. Persze van 8 kábel érintkező, tehát LAN. A lakásban a kiépített 4 végpontból csak 1-nél jelenik meg a kapcsolati fény a hálókártyán (a másik oldalon rá van dugva a router mind a 4 UTP csatira, pont-pont párokat húztak ki a mesterek), az összes többinél sötét. -
nyunyu
félisten
Elso korben ellenoriznem, hogy nem-e szinvak a villanyasz, aki az aljzatot kototte (tobbseguk csak a fekete, barna, kek, piros, sarga+zold csikos szineket ismeri!), masodik korben meg a tulso vegere is aljzatot raknek.
Ugyanis ha fali kabelre sima RJ45 dugot raksz, azt akarhogyan krimpeled ra, nem fog rendesen erintkezni.
Szoval tomor rezdrotos, merev fali kabelhez ferde keses dugo kell, tobb szalbol sodrott, hajlekony patch kabelhez viszont olyan, amin merolegesen vannak a kesek az erekre. (ilyen a dugok 99%-a)
Egyebkent neked egyenes kotesu kabel kell az aljzat es a gep koze, felteve ha a fakezu villanyasz nem barmolta el az aljzatot.
-
Bombolo
csendes tag
Sajnos az ügyes villanyszerelők elkövették azt a merényletet, hogy a falba húzott UTP kábel egyik vége csatlakozó, a másik vége pedig aljzat. Milyen bekötést kell alkalmaznom, ha a csatlakozót közvetlenül a routerbe dugom, a fali aljzatból pedig normál UTP-vel kötném össze a gépet? Előre is köszönöm a segítséget.
-
flash-
veterán
sziasztok
routert szeretnék összekötni pc-vel
azt kérdezném hogy melyiket ajánljátok ezek közül?
[link] -
DJ WOKKY
addikt
érdekes kérdés
-
kidike
csendes tag
Sziasztok
olvasgattam az alabbi bejegyzeseket.Nekem a problemam a kovetkezo :Van egy kb 50
foldala lefektetett kabel egy regebbi tipusu multikabel(video kamarakhoz hasznaltak) Talatam benne 4db egymasba csavart ,sodort kabelt kulon arnyekolt harisnyaval. Szerintetek ezen mily sebessgi atvitelt hozhatnak ki esetleg jelerostovel? -
nolika
senior tag
Végül nem húztam be 220 mellett, mert én is olvastam hogy 20 centi távolság kell.
Így behúztam az koax rendszer mellett(azok most használaton kívül vannak), ami még árnyékolt is.
220 mellett csak kb 40 centin kellett volna mennie, de inkább nem kockáztattam.
Az egész kábelezés max 15-20 méterÉrdekes kérdés: Telefonkábel, ami 4 eres azon tudna menni LAN?(elméletben a csatlakozó felhasználható, és vannak kisebb szabványú UTP kábelek, mint a telefonkábel)
-
Atos23
senior tag
Sima 220-ról volt szó, nem alumíniumkohót akar szerintem a srác üzemeltetni 75 KiloVoltról. Akkor nem itt kérdezősködne.
Igen, futhat 30 centin 220 (230) mellett az UTP, semmi gond nem lesz, ezt továbbra is tartom.
Persze célszerű ilyenkor törekedni a távolságtartásra, illetve ha kicsi a tartható távolság a nagyfesz kábeltől, akkor SFTP kábel használatára.
De ha az a szitu, hogy van egy 30 centis vasbetonfal a Kovács család házában, amin egy lyuk van a 230-nak és az UTP-nek egyaránt, akkor görcsöljön új lyuk fúrásával a halál.
Én számos hálózati projektben még hozzá is gyorskötözőzném a kisujjaddal együtt, csak hogy dühöngj
-
nyunyu
félisten
Belefér bőven
Szabvany szerint minimum 20 centi tavolsagot kell tartani a 220V es az adatkabelek kozott.
Keresztezni keresztezhetik egymast, de kozos gegecsorol szo sem lehet.Exmelohelyem szivott egyszer, mert egy etetohelyen a 380V mellett vittek el a fakezu villanyszerelok az UTP-t, aztan harom ipariPC alaplap leegett, mire meg lett fejtve, hogy a 2+kW-os ipari suto bekapcsolasa rantotta meg a halozatot, aztan indukalt akkora lob*szo tuskeket a UTP-ben, hogy rossz volt nezni...
Villanyszerelo vissza lett rangatva, hogy akarmennyire nem tetszik neki, hogy meg ket helyen at kell furnia a beton fodemet, villany mellett NEM mehet az adatkabel...
Ja, meg jo lenne, ha kifizetne a nem megfeleloen kiepitett elektromos rendszer altal okozott tobbszazezres kart, mert a tajvani beszallito nem pusziert csereli a leegett cuccokat... -
GReddy
tag
Azért ha nagyon lassú, vagy lagozik a hálózat, akkor gondolj arra, hogy NEM ILLIK nagyfesz mellé rakni, főleg a 70+ méteres UTP kábelek háklisak rá. Azok közül is a sima egyeres (nem sodrott, mert az OFC-ből van, (oxigen free copper) az meg kevéssé háklis a zavaró erősáramú vagy nagyfrekis jelekre) falikábelre igaz. Márpedig falba nem illik lengőkábelt tenni.. (bár nem tudom, mennyire professzionális hálózatot építesz, én itthon behúztam dréncsőbe, (...220 mellé...
) kapott süllyesztett fali aljzatot, mint egy konnektor, csak CAT5-E kábel megy benne. De hát itt összesen 12 méterről beszélünk.. Egy közepes házban már simán gond lehet a 85 méteres limited.
-
nolika
senior tag
UTP kábel futhat a 220-szal együtt egy aprónyi szakaszon?(kb fél méter)
-
Roderic
tag
Sziasztok!!
Lenne 1 kérdésem..,Manapság melyik UTP-s kábellel lehet elérni a legnagyobb sebességet??
Amugy itthon igy van a sorrend, és nem tom h milyen kábelt mire használjak!!
telefonkábel-->modem-->router--> 1. gép ,2. gépVálaszokat előre is köszi!!
-
peppejoe
csendes tag
Helósztok. Hogyan tudok egy patch kábelből crosslink kábelt csinálni? A csatlakozót bontani nem lehet, a kábel megbontása meg eléggé... tehát van megoldás vagy a jó öreg boltba ballagás lenne a megoldás?
Válaszokat köszöni: Peppejoe -
johniee
senior tag
Üdv!
Routerre kötném itthon a két gépet. Egyik gép a router mellett lenne, másik a másik szobában. Fali csatlakozón vinném át a kábelt a másik szobába. Egy darab kábel az én szobámba, egy a másikba
Nem tud valaki szerezni olcsón 2x4m és egy 0,5m hoszzú UTP kábelt nekem?
Patch kábel kell csak, ugye?
vagy egy boltot ha mondana valaki Pesten a Nyugatinál ahol rohadt olcsó, az is jó lenneElőre is köszi
-
nyunyu
félisten
válasz
pentium4 #167 üzenetére
Emlekeim szerint a modem halozati kutyunek szamit, nem vegpontnak, igy modem+gep koze egyenes, modem+router/switch koze kereszt kellett. (vagy router/switch nem forditos uplink portja es modem koze egyenes.)
De most mar tokmindegy, mivel a routered eldonti, hogy forditson, vagy sem.
-
nyunyu
félisten
válasz
pentium4 #168 üzenetére
Gigabit ethernetnel egyenes ugyanugy nez ki, mint a 100Mbitnel (A-A vagy B-B), viszont kereszt kabelen a masik ket erparat is meg kell cserelni, vagyis a szokasos A-B kotes oda nem jo.
Igy persze ketfele kereszt kabel letezik GbE-hez, attol fuggoen, hogy A-val (zold-feher/zold...) inditottal vagy B-vel (narancs-feher/narancs...)Elvileg Cat5 helyett hasznalhatsz Cat6-ot, eszkozeidnek nem problema.
100Mbitnek meg az is mindegy, hogy melyik kereszt kotest alkalmazod a 3-bol. (2 fele GbE+hagyomanyos A-B) -
pentium4
senior tag
ja és mi a helyzet a cat6-os kábellel?
azt ugyan igy kell kötni mint a 5-st? egyenes és forditott vagy itt csak egy féle van?
azt tom hogy ez ténylegesen birja a gigabitet, mivel jobb minőség, és hogy ezt gép-gép vagy eszköz-eszköz esetleg eszköz-gép között lehet e használni?
kösziP4
-
nyunyu
félisten
válasz
pentium4 #165 üzenetére
2 vegpont kozott paratlan szamu adas es vetel erparcsere szukseges a kommunikaciohoz.
Erre az volt a szabaly, hogy egyenes kabel kell ket eltero halozati funkcioju eszkoz koze (pl. gep-switch), mivel nincs rajta megcserelve az adas es a vetel erparja, mig a kereszt meg ket azonos funkcioju koze (gep-gep, switch-switch), ezen meg van cserelve.
(switchek regen fixen forditottak, emiatt kellett ket switch koze kereszt, kulonben paros forditas=nincs forditas esete allt fenn.)De mivel most mar az egypalcas switchek is tudjak az auto-mdi/mdix-et, eldontik, hogy szukseges-e forditani, innentol kezdve neki tokmindegy, hogy milyen a kabel log rajta, igy a kereszt kabel mar csak a gep-gep felallashoz kell.
-
pentium4
senior tag
hali!
tom hogy láma vok de azért megkérdem
mi a szarra való a keresztkötés és miben külömbözik az egyenes kötéstől a kábelek sorrendjén kivül????
kösziP4
-
nyunyu
félisten
válasz
windhunter #161 üzenetére
Ossze tudod, ha a ket vege keresztbe van kotve. (egyik vegen zolddel, masikon naranccsal kezdodik a szinsorrend)
Ha egyenes (narancs/narancs vagy zold/zold), akkor csak hub/switch+megegy kabellel fog menni. -
windhunter
csendes tag
ja hogy ez a topik már off...
-
windhunter
csendes tag
Sziasztok!
Ne haragudjatok, hogy nem olvasok vissza, de lenne egy kérdésem:
Vettem egy utp kábelt. össze tudok kötni két gépet vele?
adatok mentése lenne a célom.
köszi
hello -
Móci
addikt
válasz
Armando_19 #159 üzenetére
Egyesével nézi végig, jófajta kis cucc.
Egy dugó lesz rá, mivel a másik fali aljzat, de majd áthidalom a problémát egy biztosan jó kábellel...
Kis reklám:
Innen való a teszter, ajánlom mindenkinek.
[link] -
Móci
addikt
válasz
Armando_19 #152 üzenetére
Megnézem a kábelt megint valamelyik nap, úgyis sikerült beszereznem egy tesztert.
Elméletileg végigérte, átvágták a lemezkék a szálakat.
A hálókari lol, azért az már alap...
Remélem kiderül a hiba oka, megint dugózok egy jót... -
szeva000
addikt
válasz
Armando_19 #155 üzenetére
ezen is agyalok,mert még nem vettem meg ezt a kombót,igaz olcsón jutnék hozzá aránylag.kb 3-3500ft.
nekem is volt síma 8-as fogóm,azzal semmi gond nem volt,de elhagytamDe tudom,azt sem vettem drágán.
-
Armando_19
őstag
válasz
szeva000 #153 üzenetére
A krimpelőknél nagyon érvényes a szabály, hogy ami csili vili, nem feltétlen hú de jó minőség. Nekem az alap 8-as krimpelőm van otthon, és mindenre hulla jó.
Van mellette egy Yato fogóm, amiben cserélhető a fej 4,6,8 szinteken, de 8ban annyira nem jó, 4(telefonban) hibátlanul működik. Sajna ebben a boltban nem nagyon fognak tudni neked segíteni szerintem, ha csak nem hálózatépítők voltak előtte.
Szerintem simán tudsz venni 2 mezei jó minőségű fogót az 1 kombós árából. Az egyiket simán 4re, a másikat 8as-ra. -
szeva000
addikt
üdv!
Krimpelőfogóból milyet érdemes venni ami nem nagyon drága?
Telefonra és UTP kábelre kellene.(az a baj találtam párat de semmi kép nincs róluk.ennyi van írva a katalógusban:6P4C, 6P6C, 8P8C moduláris dugók krimpelésére alkalmazható.A másik pedig 4p4C, 6P4C, 6P6C, 8P8C moduláris dugók krimpelésére alkalmas.) -
Armando_19
őstag
Ha mindkét oldalon ugyanúgy NF,N,ZF,K,KF,Z,BF,B-be kötötted, akkor mennie kellene.Nézd meg hogy nincs e letiltva a hálókártya.Ha engedélyezve van, nézd meg hogy látja e bedugva a gép a kábelt.
Ha nem, akkor nézd meg, hogy az RJ45-ben rendesen végig érnek e a szálak, és hogy a rézfogakat rendesen rányomtad e. -
Móci
addikt
Üdv!
Nekem is lenne egy problémám.
Rokonéknál kötöm be harmadik gépre a netet, s nem igazán akar jó lenni.
A fali aljzaton máshogy van a sorrend, nem a megszokott NF, N, ZF, K, KF, Z, BF, B.
Namármost mivel 1-8-ig szépen meg volt számozva, bekötöttem a fent említett módon, normálisan. Mint ahogy anno a másik kettőt, bár ez más fajta vacak. Ha jól emlékszem prodax gyártmány, a kábeleket úgy kell belepaszérolni a helyükre, nem csavaros, mint a régebbiek.
Működni nem akar, teszterem meg nincs. A kábelre is gyanakodtam, de lehet a sorrend a gond? Mondjuk érdekes lenne variálni, hiszen a gép-aljzat közötti kábel is a nemrég leírt sorrendet követi. -
kcs89
csendes tag
Hello srácok!!
Kéne egy kis segítség!! utp kábelt fogok szerelni és találtam egy oldalt [link] ahol leírják hogy milyen sorrendben kell a színeket bekötni, de az előző (ami bolti ) csatlakozójánál nem úgy vannak a színek.
Tudna vki segíteni hogy akkor melyik a helyes színkombináció -
morp
aktív tag
nos a házilag szerelt kábel kész, és működik
, de jó lenne valahogy tesztelni hogy mennyire stabil, nem zavarja e valami
. pl pingeljem a routert? vagy ez hülyeség?
-
morp
aktív tag
ha a fűtés csövön (fém cső és néha meleg
) vezetem el az utp kábelt, az jelenthet valami problémát?
-
morp
aktív tag
próbált már valaki krimpelő fogó nélkül szerelni utp kábelt? [link] vélemény?
tud valaki boltot bp-en ahol méterre lehet venni kábelt? -
holinorby
tag
Igen lecsupaszítottasm...sajna nem tudok képet adni...
típusa prodax classic Pid-C5 8 kb2
rajta vannak a színek 2 változattban is....de ettől tekintsünk el mert ha a szerint van bekötve akkor sehogy sem megy...
úgy kötöttem be, hogy amikor a régi dugúját bedugom tehát 1.2.3.6 akkor azok a színek ugyanott legyenek...
de semmi, próbáltam a színeket megfordítani úgy sem lett semmi... -
ngabor2
nagyúr
válasz
holinorby #134 üzenetére
no, így már más, tehát elvileg át kellene jönnie a netnek. egy fotót erről a fali aljzatról tudnál dobni? természetesen a belsejéről, ahova a vezetékeket húzod. késes érintkezőjűek? mert ezesetben lehet, hogy nem vágják át eléggé a szigetelést az ereken. vagy előtte az ereket lecsupaszoltad?
-
holinorby
tag
Igen, csak tudod én sztem én is és te is külön dolognál ragadtunk le...
megpróbállak meggyőzni az én értetlenkedésmeről...
Azt nem tudom h a varjálás hogy volt, de 3 évig mennt a net eddig.semmi baj nem volt vele
most vettem egy aljztatot és bele szeretném kötni, régi kábelen láttam h 1-2-3-6-ra volt kötve én ugyan úgy rádugdostam, de hosszas ip lekérdezés után azt írta ki h a hálózat le van korlátozva...
és asszem ponnt itt olvastam h ezek az utp aljzatok csak úgy működnek ha mind a 8 ér be van kötve, tehát akkor a kábel mind kettő végén be kéne h legyen kötve, de mivel ez nálam nem lehet, mert ugya a telefon is ezen jön...
szóval ezt a 4 db szálat be tudom-e úgy kötni ebbe az aljzatba h működjön vagy nem?
esetleg 1 szálat 2 helyére (az aljzatban)
tehát....
ugyan azt a 4 szálat használtam(nálam) amin 3 éve jön a net, de az aljzat vmiért nem adja tovább rendesen a jelet... -
holinorby
tag
basszus...érzem h ahoz h azt a tetves aljzatot használni tudjam, újra kell h kábelezzem az egészet
-
holinorby
tag
NA akkor 1.fehér-kék, 2.kék, 3.fehér nari, 6.nari
na de nálam meg úgy jött h 1.fehér-barna,2.barna, 3.fehér zöld, 4.zöld
én semmi mást nem csináltam csak elvágtam a vezetéket, azt a 4 színt kivettem belőple, éás úgy ahogy a kábel csatlakozik az aljzatba úgy bekötöttem azt a 4 színt oda.
azért én sem értem már, h a kék-ből és a narancsból hogy lett zold és barna...
de hát a tel szerelő bizti tudja...
a lényeg...
hogy itt nálam ez a 4 szín a tuti biztos, mert eddig is ez volt, csak én lecsíptem a végét és a falb akartam bekötni, de vmiért nem volt jó..
ja és még valami, itt nálam a fehér-narancson és a narancsona telefon van,ez tuti biztos a kék és a fehér kék meg üres
valószínűleg fennt a padláson át van valami varjiálva ott ahol belecsatlakozik a telefon is... -
ngabor2
nagyúr
válasz
holinorby #129 üzenetére
no, akkor végre leírhatnád, hogy a routerbe milyen színek mennek, szépen sorban. pl. a dugót szembefordítod magaddal, majd a hasánál (ahol az érintkezők vannak) szépen megnézed a színeket. utána megnézed, hogy hozzád milyen színek mennek.
ha szabványos bekötésű a vezeték, akkor neked a narancs, narancs-fehér, és a zöld, zöld-fehér pár kell. pontosabban az 1,2,3,6 erek. -
holinorby
tag
Szaisztok!
Hát ponnt az a baj, h sehogy sem akar mennia net, mert akárhogy kevrem meg azt a 4 szálat, sosem kap a gépem ip-t, mindig azt írja ki h hálózat korlátozva van...
Ez egy utp kábel, de félúton bele van kötve a telefon vonal és úgy oszlik szét..Értitek??Magán az aljzaton akárhogy varjálom a azt a 4 színt akkor nem megy sehogy... -
ngabor2
nagyúr
-
holinorby
tag
Sziasztok!
Hát szóval ez nálunk egy kicsit kacifántosan van megoldva...
Szóval...először is...
Van egy 8 eres kábel a tesóm és az én szobám között, tesómnál a ruoter, megy egy telefon a tesómhoz, onnan jön vissza hozzám+ a routertől is jön ide 4 ér és a másik kettő meg halott..
Próbálgattam a színeket mindenhgogy felcserélni, de a gép hosszas ip keresés után mindíg azt írta ki h korlátozva van a hálózat, a hámik helyekre kötöttem be akkor nem is mennt egyáltalán..
Vhol mintha azt olvastam volna h az utp fali csatlakozók csak akkor működnek ha mind a 8 ér be van köttve, de ide hozzám ugye csak 4 jön....
Be lehet azt a négyet úgy kötni h menjen az rendesen, vagy be kell húznom egy 8 ereset tőllem a routerig??? -
ngabor2
nagyúr
válasz
holinorby #122 üzenetére
ha nem akarsz szívni, akkor rendes 8-eres kábellel kösd össze. való igaz, hogy a 8 érből csak 4 van kihasználva, de azok sodort érpárok, aminek van jelentősége nagy sebességnél.
bekötési színsorrend a csatlakozó hasán nézve, balról jobbra:
narancs-fehér
narancs
zöld-fehér
kék
kék-fehér
zöld
barna-fehér
barna.
adat csak a narancs(-fehér) és a zöld(-fehér) párokon megy. elvileg a kék érpár telefonnak, a barna egyébnek van fenntartva, de még nem láttam olyan helyet, ahol ki lenne használva erre. -
holinorby
tag
Senki???
-
holinorby
tag
Sziazstok!
Próbáltam rájönni, de a leírtak alapján nem sikerült dűlüre jutnom..
Szeretnék egy kis tanácsot kérni...
Vettem va egy fali utp aljzatpt(Prodax Classic) és a 4 eres kábelt próbáltam belekötni, a routernél megnéztem h hogy helyezkednek el a szálak, én a szerint bekötöttem...
A gépen feltehetőleg észlelt vaéamit, de nem sikerült rendes kapcsolatot létesítenem..hosszas ip kérés után azt írta ki h a hálózat korlátozva van....
Mit lehet ilyenkor szerintetek tenni???
újra kell kábelezni rendes 8 eres kábellal, esetleg másik aljzatot kell vennem??
Köszi! -
frankie!
őstag
4 eres kábelt fel lehet használni patchkábelként? Valahol olvastam erről, de nem találom.
-
frankie!
őstag
Sziasztok!
Hol lehet Pesten vagy Győrben olcsón CAT5E UTP kábelt venni? kb 50 m kellene. (Lehetőleg Belden márkájú legyen, mert a maradékot felhasználnám hangfalkábelnek - ezt a márkát ajánlották hozzá.) -
supesz
aktív tag
Mindkét felét ugyanúgy kössed be! Ne variálj! Ahogy slayer írta az a szabványos és nem véletlenül.
Igazából akárhogy köthetnéd, mert az elektronok úgysem tudják milyen színű a kábel, de az érpárok össze vannak csavarva. Ez a lényege az UTP-nek. Szóval úgy kössed, ahogy le van írva! -
Finwe
őstag
válasz
slayer006 #102 üzenetére
Hello!
Patch (Gép - Hub/Switch közé):
------------------------------
narancs-fehér -- narancs-fehér
narancs -- narancs
zöld-fehér -- zöld-fehér
kék -- kék
kék-fehér -- kék-fehér
zöld -- zöld
barna-fehér -- barna-fehér
barna -- barna
-ehez a kötéshez kérdezném, h elég csak az egyik oldalon így kötni és akkor a másikon nem válaszom el a zöldeket egymástól, azaz nf-nf, n-n, kf-zf, k-k, zf-kf, z-z, bf-bf, b-b kötésbe rakom? Nekem most így megy, érdemes a másik csatlakozónál is megcserélni őket?
Finwe -
supesz
aktív tag
Hello,
ÁCSI. A kábel másik felén akkor kell megtartanom a sorrendet, ha ''egyenes'' kábelt azaz straightpatch kábelt szeretnék készíteni. Igaz? Egyébként mi köze van ennek a fali UTP aljzathoz. Igazából én csak szeretném megtudni, hogy miért kell: fb, b, fn, n, fk, k, fz, z (fentről-lefelé) szerint kötni a fali aljzatot? Mi közük van egymáshoz? Mifene alapján dől el, hogy hogyan kell kötni? Mi az elv? Szerintem egy leírás segíthetne nekem igazán. Abban tudsz vagy tud vki segíteni? -
supesz
aktív tag
Hello,
Hogy kell bekötni a fali UTP csatlakozót?[A kábeleimet én a fz,z,fn,k,fk,n,fb,b szerint kötöm (ez az A szerinti kötés EIA/TIA 586A).] -
Toness
őstag
Lenne egy kis problémám. Van egy utp kábel ami egy modemből jön ki és a másik vége soros kábelben végződik (mint a régi egerek dugója). Ez a rész teljesen ki van szakadva és vissza kéne forrasztgatnom a kábeleket csak nemtudom hogy hova.
Az utp-ben így néz ki a színsorrend:
fehér-barna-sárga-zöld-piros-fekete-narancs-kék
a soros kábel a forrasztási oldalról pedig így va számozva: -
Chieftec
őstag
Hello!
Vettem par (30) UTP csatit, ossze kene dobni 1 halot viszont krimpelo fogot nem kaptam. Anelkul meg lehet valahogy oldani? Ha jol latom akkor a rez erintkezoket meg azt a muanyag pockot kell benyomni ami a kabelt tartja. -
slayer006
addikt
Hátha kell még valakinek:
Patch (Gép - Hub/Switch közé):
------------------------------
narancs-fehér -- narancs-fehér
narancs -- narancs
zöld-fehér -- zöld-fehér
kék -- kék
kék-fehér -- kék-fehér
zöld -- zöld
barna -- barna
Cross-Link (Gép - Gép közé):
----------------------------
narancs-fehér -- zöld-fehér
narancs -- zöld
zöld-fehér -- narancs-fehér
kék -- kék
kék-fehér -- kék-fehér
zöld -- narancs
barna -- barna
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Keyboard Folio hibátlan működéssel garanciával
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B365M i7 9700F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Keresünk dokkolókat
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest