- Bemutatkoztak a be quiet! Pure Power 13 M szériás tápjai
- Miért nem működik a 4K 60 Hz minden HDMI kábellel?
- AI-ra, játékra, mindenre kiváló lehet a Gigabyte új PC-je
- Hamarosan kapható a Razer új, kábelmentes töltéssel kecsegtető egérpadja
- A Fehér Házban marad a Starlink Trump és Musk rossz kapcsolata ellenére
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házimozi haladó szinten
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- Miért nem működik a 4K 60 Hz minden HDMI kábellel?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kompakt MSI alaplap érkezett Ryzenek alá
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
Jó adatátviteli sebességhez megfelelő adatkábel is kell, nem elég a drága switch és hálókártyák. Ennek a kiválasztásában próbálunk segíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bgray
csendes tag
Sziasztok!
Vásároltunk egy lakást, ahol szeretnénk a lakást bekábelezni UTP kábellel, mert az áramhálózatot is most újítjuk fel. Cat 6a kábelre gondoltam vagy érdemesebb már Cat7 kábelt behúzni?
Tudnátok ajánlani jó minőségű kábelt és hozzá tartozó csatlakozókat, ami lehetőleg könynen szerelhető.
Patch kábeleket készen akarok majd vásárolni, ugyan úgy Cat6a minősítéssel. Jelenleg minden eszközünk 1 Gigabites.A TV adás Coax kábelen jön (Digi FTTH), esetleg ennél van bármiféle minőségbeli különbség márkáknál?
Tudtok ajánlani boltot is esetleg?
Előre is köszönöm a választ!Üdv.: Máté
-
inf3rno
Topikgazda
Olvastunk valami tesztről régebben, ahol bemérték, hogy mi van, ha nincs földelve, és az jött ki, hogy akkor is jelentősen csökkent a zaj. Szóval úgy is van valami értelme, ha nem földeled. A földelés szerintem akkor kellhet neki, ha tényleg valami olyan helyen megy a kábel, ahol közel van hozzá villany vezeték. Akkor sem biztos, hogy megvédi egyébként, de sokat számít a két réteg árnyékolás, főleg ha van hova elfolyni az indukált áramnak (földelve van). Egyébként földelés nélkül szerintem csak kisebb zajok ellen védhet. A tévedés jogát persze fenntartom. :-)
Amúgy ezen a részen van az árnyékolás: fali kábel->keystone->patch kábel. Utána a patch panel-ről kell levezetni a földbe. Nem tudom, hogy gyakorlatilag van e érintkezése a gépen a fémes résszel, illetve, hogy egyáltalán az jó e neki, vagy arra felére jobb lenne árnyékolás nélküli apát tenni. Sok a kérdőjel, és nem nagyon találni rá választ. Ha meg ilyen stack exchange jellegű oldalon teszel fel kérdést, akkor záporoznak a mínusz pontok, mintha valakinek az lenne a hobbija napi szinten, hogy kiszór párat.
-
Fjoe
tag
Az árnyékolásnak örülnék igazából, csak nem tudom, hogy akkor is van-e, tehát nem szakad meg, ha így épül fel a rendszer: optikai bejövő->ONT->router->switch->fali kábel->keystone->patch kábel->PC
Egyébként szerintem árnyékoltat veszek, láttam utp-t is a kábelfutáron cat 6a-ban, de már ilyen utolsó darabos. -
inf3rno
Topikgazda
Úgy nézem közben, hogy PsPing-el tesztelhető a sávszélesség is: [link]. Nem tudom, hogy mekkora jelentősége van ennek, mert úgyis Samba server-es másolást használunk belső háló tesztelésére, vagy internet speed test-et az internet sebesség tesztelésére. Az SMB-nél lehetnek anomáliák, amiket a szoftver hibái okoznak, nem a hálózat, és emiatt torzíthat. Pl Linux-nál Nautilussal nagyon kicsi a buffer méret ha SMB-t mountolunk be, és emiatt baromi lassú. Egyedül CIFS mount, ami megoldást jelent rá, nem tudok róla, hogy konfigurálható lenne a buffer méret. [link] Ezzel szemben, ha PsPing-el vagy ilyesmivel az SMB kikerülésével tudunk bandwidth-et tesztelni, az szinte biztosan a jó megoldást adja, mert nincs annyi extra réteg, mint hibaforrás ráépítve. Egyedül azt nem értem, hogy pontosan hogyan működik pl a TCP, UDP pingelés és a bandwidth mérése. Mert ezekhez elvileg kellene valami szerver, ami válaszol, meg amivel kommunikálunk. Nem igazán találok semmi infot arról, hogy minek kellene lennie a másik oldalon.
-
inf3rno
Topikgazda
1-2 éve még ritka volt az egybeépített cat6a aljzat. Nézz körül, hátha van. Szerintem az s és f keystone is ugyanúgy működik árnyékolás továbbvezetésére, de kérdezz rá a cégnél, hátha ők jobban tudják. Ami még szembe jutott, hogy S/FTP-nél úgy rémlik, hogy 2 réteg árnyékolás van, az egyik hálós, a másik fóliás. Én egybesodortam a kettőt, de nem vagyok benne biztos, hogy jó dolog összekötni a két réteget.
-
inf3rno
Topikgazda
Nem tudom van e különbség az s és f szerelése között. Én annak idején találtam egy jó videot arról, hogy audio erősítőknél hogyan szokták szerelni a csatlakozókat, én is úgy csináltam meg, de nehéz elmagyarázni, mert látni kell. Az a lényeg, hogy csinálsz egy lyukat az árnyékoláson, ott áthúzod a belsejét, aztán összesodrod az árnyékolást, és azt kötöd a csatlakozónál az árnyékolásnak megfelelő részre. A keystone-nál a fém burkolat a csatlakozó körül, ami továbbviszi az árnyékolást, tehát arra kell valahogy rácsatlakoztatni. Nem tudok tüske helyett más módszerről, ami garantáltan jó, én simán belehajtottam egy hosszú csavart a téglafalba, és arra kötöttem, de gondolom érzed, hogy ez már erősen a tákolás kategória. Azt mondják nem jó a villany földelésére kötni, de nem tudom, hogy miért. Talán mert ha a villany ott vezetődik le, akkor elképzelhető, hogy végigmegy a hálózati kábel árnyékolásán, ahelyett, hogy a föld felé venné az irányt és megsüti az elektronikát, vagy passz. Ha biztosan nem akarsz foglalkozni soha az árnyékolással, akkor simán levágod amikor a csatlakozót szereled vagy eleve u/utp kábelt veszel. Az utóbbi viszonylag ritka cat6a-nál, de úgy emlékszem, hogy létezik.
-
Fjoe
tag
Köszönöm az információkat, talán most már kezd tisztulni a kép
Viszont ha cat6a sftp kábelt húzunk be, akkor ahhoz milyen keystone lenne megfelelő? A kábelfutáron nézegettem őket, ott találtam kettőt, ami szerszám nélkül szerelhető, az egyik stp a másik ftp. Egyébként nálam 1 vagy 2 csatlakozó lenne csak szobánként, azért is gondoltam ilyen "egybeépített" aljzatra. Bocs linkelni most nem tudok, telefonról most vmiért nem jön össze.
-
inf3rno
Topikgazda
Arra kell nagyon odafigyelni, hogy ne ilyet vegyél, aminél 45°-ban megy be a falba:
Ezek lehet, hogy jók cat5e-re meg hasonlókra, de nálam cat6a S/FTP-nél nem volt hely a kábelnek, hogy elforduljon, annyira vastag volt.A 90°-os a jó, ami így szemből megy:
Én elsőre vettem egy 3-as Legrandot 45°-osat, aztán miután széttörtem a feszegetéssel, azután rendeltem Amazonról valami random 4-es 90°-osat. Gondolom kínai, legalábbis elég gagyi az anyaghasználata, de amire kell, arra működik. Ami nem volt egyszerű mutatvány, hogy szabvány szögletes szerelődobozt találjak hozzá. Végül sikerült netről rendelni, amire valahogy fel tudtam csavarozni, de szerintem ha megrángatnám egy kicsit, akkor simán ki tudnám szakítani falból az egészet. Ha találsz ennél jobbat, akkor mindenképp írj, hátha másnak hasznos lesz.
A 45° vs 90° érdekes amúgy. Kábelcsatornában elképzelhető, hogy a 45°-os bekötés a jobb, falba szerelődobozzal meg mindenképp a 90°-os.
Ha neked csak 2-es vagy 1-es kell, mert nem akarsz annyi kábelt vinni, akkor azt találsz itthon is. Google pl ezt dobta: [link] De nézz körül, szerintem még rengeteg webshop árul ilyesmit. Itt még Schneider is van, azt hiszem azt írtad, hogy neked az jön be: [link].
-
hutibo
újonc
Szia Inf!
Köszi a tanácsokat. Közben írtam a gyártónak is hogy mi a helyzet, válasza:
"Technically it is ok but i think it can be only use as Cat6A rate."
Hát az elég lenne a CAT6A rate
Akkor ezek szerint fittelnie kéne. Szóval sztem megrendelem...Te milyen fali aljzatot használsz hozzá? Tudsz linket, gyártót?
-
inf3rno
Topikgazda
Nem sok info van a neten, de a cat6a elvileg 7-9mm átmérőjű a cat7 meg 8mm, szóval akár még működhet is vele. Próbáld meg a boltot megkérdezni mielőtt megvennéd, hátha ők tudják. Nekem cat6a van itthon, még nem szereltem cat7-et.
Ami talán érdekes lehet, hogy "Termination accepts 22,24 26 AWG" és "CAT 7 S/FTP 4x2xAWG23". Az AWG ilyen amcsi mérce a kábel átmérőre, és ez alapján nem támogatja a panel a 23-asat, de a 22 és a 24 között van. Nem tudom, hogy a 23 meg a 25 ilyenkor tényleg nem hozzászerelhető e, vagy csak nem írják, de olyan 60%, hogy az előbbi, és nem fog menni vele. Majd írj, hogy mi lett a vége!
-
inf3rno
Topikgazda
Nem a kártya a drága a10g-nél, hanem a switch meg a router. Jelenleg többszázezerbe kerülnek, de vannak milliósak is. Egyelőre nem éri meg, de folyamatosan esik az áruk, ezért talán 10 év múlva már egy komolyabb belső hálózatra, vagy egy combos internetre ugyanúgy jó lesz a cat6a, ha most azt szerelsz be. Nem valószínű, hogy helyileg felváltja pl az optikai az UTP-t, én legalábbis nem tartom valószínűnek a következő 20-30 évben.
-
inf3rno
Topikgazda
Én cat6a-t tennék mindenhova, ha új házba kellene behúzni. 10 gigabites sebességet tud, ami szerintem egy 15-20 évig biztosan elég lesz. Árnyékoltat érdemesebb lenne venni (S/FTP), aztán eldönteni, hogy akarod e földelni az árnyékolását vagy sem. Bármi van, elvileg kevesebb lesz a zaj azzal. Csak az áramtól külön csatornában szabad vinni ezeket az adatkábeleket, az áram csatornájától meg jó, ha van fél méter távolság. A fali kábel a falba és a kábel csatornába kell, ahhoz csatlakozik az RJ45 anya, utána az aljzattól a gépekig patch kábel fog kelleni, ahhoz meg az RJ45 apa. A kettőt nem szabad felcserélni, mert a fali tömör rezes, a patch meg sodort rezes, és szerintem a tömör rezes törik ha sokat hajtogatod, a sodort rezeset meg nem lehet normálisan RJ45 anyára szerelni. Az aljzatnál én keystone-t javaslok. Nem igazán láttam semmi értelmeset kész aljzatok terén, a cat5e meg cat6 aljzat meg kompatibilis cat6a kávellel, de lehúzza a sebességét 1 gigabitre, szóval ha később jobb neted vagy belső hálód lesz, akkor cserélni kell az aljzatokat. A keystone-nál meg csak bepattintod a cat6a modult, aztán kész. Láttam itthon 1-es, 2-es, és nagyon ritkán 3-as keystone aljzatokat. Én magamnak 4-eset rendeltem külföldről. Nem valami masszívak sajnos, de karmosat (vagy körmöset?) nem találtam, csak ilyen szabvány szögletes szerelődobozba csavarozhatót, aminél ki tud szakadni a csavar a műanyagból, ha megtépem a kábeleket. Szerintem kábelcsatornához is biztosan van megoldás keystone-ra, sőt arra inkább jellemző, mint fali aljzatokra. Lehet koaxot és optikait is vinni egyébként keystone-on. A UPC nálunk koaxon jön, és szerintem máshol is azon mehet. A digi optikai sok helyen. Biztosat akkor fogsz tudni, ha rákérdezel a szolgáltatónál. Én azt csinálnám, hogy ahol behozzák, már onnantól én vinném tovább a falban vagy kábelcsatornában, mert elég ocsmányul gányolnak bármelyik szolgáltatóról van szó. Felszögelik a falra, átfúrják a falat, stb.
-
Fjoe
tag
Köszi szépen a tanácsokat és a segítséget, így már vmennyire megnyugodtam, de egy építkezésnél mindig történik vmi, ami felhúzza az embert
Megnéztem a Cat6-os panelt, az jó lehet Cat6A-s kábelhez is? Bár jelenleg még olyan 50 ezer körül mennek a 10 gbites ethernet kártyák, lehet hogy pár év múlva már sokkal olcsóbbak lesznek és talán a szolgáltatók is 10 év múlva elérik azt a sebességet
Igazából ezért gondoltam a cat6a-ra vagy esetleg cat7-re. Bár lehet addigra a fali kábelek is csereérettek lennének. A Diginek utánanéztem a szomszéd címe alapján, elvileg elérhető nálunk az ftth-s kiépítés. UPC is lehetne, de ott még nem sikerült kiderítenem a bejövő kábel típusokat, bár náluk talán "csak" 500mbites net van.
-
hutibo
újonc
Sziasztok!
Egy kábel-patchpanel dilemmában vagyok.
Cat 7-es kábelt szeretnék az éppen épülő házunkba, a jövőre való tekintettel.
Csak nem találok értelmes patchpanelt hozzá. Vagyis van, csak CAT6A kompatibilis.
Itt van pár adat, hátha ti meg tudnátok mondani hogy nem-e túl vastag a kábel a
panelhez, nehogy fölöslegesen vegyem meg. (A kábel már megvan)
Szóval kábel: CAT 7 S/FTP 4x2xAWG23/1 1000MHZ
Patchpanel: LINKBASIC Cat 6A UTP 24-port Patch panel PNA24-UC6A
Technikai paraméterei:Design to mount to any standard 19" rack or cabinet
24 -port Cat 6A non shielded Patch panel
Space saving, high-density 1U
Black Electrostatic Powder-Coated Steel: phosphor bronze with tinplating over nickel . Meet or exceed the requirement of SI /TIA/EIA568B.2
Use keystone jacks and keystone inserts to configure your panel to
accommodate a variety of schemes
Sturdy Aluminum Plate around RJ 45 Jacks
Phosphor bronze with 6-50 micro inches gold plated
Available with T568 A. T568 B wiring pattern and meeting the
requirement of Cat 6A standard
Color Coded TIA/EIA 568A (international) and 568B (AT&T Standard)
Wiring For Easy Installation
Termination accepts 22,24 26 AWG (0.64 ,0.5 and 0.4 )solid wires
Metal sheet: Corrosion resistant steel
Plastic: fire self -extinguish high impact plasticSzóval a kérdés az hogy bele tudom-e szuszakolni a kábelt ebbe a patch panelbe.
Jaj és ha tudtok vmi értelmes CAT 6A fali aljzatot (dupla), ne tartsátok magatokban.Köszi előre is sz infókat!
Üdv,
-
forten
aktív tag
Szia.
No para!
Cat5E típusú fali kábel az 1000Mbit/s sebességnél nagyobbra nem képes,ha Digis netet rendelesz annak jelenleg megfelelő.Később mit lehet tudni,lehet jobb lenne a Cat6.Hozzáteszem 1Gb/s nél nagyobb hálókártya még nem is létezik,max talán szervereknél.
Van a Schneider nek Cat5E,és van Cat6hoz külön aljzat.
Ez rá van írva,pl: ezt nézd megDigis hálózat országos szinten magánházaknál,90%-ban optikai hálózat.Tehát optikai kábel megy be a házba az eszközig,amit ők biztosítanak.Eszköztől a tv coaxon,net utp-n,telefon telefon vezetéken megy, működik.
A fennmaradó 10%pedig felvásárolt hálózat,ami még coax-os ,sajnos ott a sebesség mindenütt 4Mbit/s le,1Mbit/s feltöltés.Itt coax kábel megy be a házba ,kapsz egy modemot a netnek,s abból utp -s csatlakozzással tudod tovább vinni,a tv-k coaxon mennek.
Nagyon fontos,hogyha a digit választod,érdeklődd meg elötte ,hogy ahová költözől ott milyen hálózat él,a félreértések elkerülése végett!!
Upc-ről nem sok infóm van, viszont a helyzet ugyanez,ott is van többféle hálózat, optikai,coax-os is, tehát érdeklődj konkrét címre a szolgáltatótól.
Sok sikert!
-
Fjoe
tag
Sziasztok!
Olvasgattam a fórumot és egyre jobban úgy érzem, hogy teljesen megkeveredtem. Most épül a házunk, és szeretném a falban elvitetnii a hálókábeleket a szobákba, de nem igazán tudom eldönteni, hogy milyen kábelre lenne szükségem. A villanyszerelő cat 5e falu u/utp kábellel szerel, de mondta, hogy ha nem felel meg, akkor más fajtát is behúz, azt viszont nekem kellene vinnem. Ez nem is lenne probléma, de teljesen tanácstalan vagyok.
A rendszer úgy nézne ki, hogy lenne egy "rack szekrény" a szolgáltatói modem/HGW valaminek, plusz a routernek illetve a NAS-omnak az előszobában, ide futnának be a szobákból a kábelek.
A legnagyobb problémám az, hogy a jelenlegi netemet nem tudom majd a "célhelyre" átvinni, ott ugyanis nem szolgáltat a szolgáltató, így maradt a DIGI vagy az UPC. Úgy gondoltam, hogy ha már lúd akkor legyen gigabites net a házban, viszont azt nem tudjátok esetleg, hogy a DIGInél vagy az UPC-nél, milyen kábelt hoznak be a lakásba? Mert a villanyszerelőm kérdezte, hogy coax lesz-e.
De visszatérve a dolgokra, a fali kábelek külön csatornában futnának az erősáramtól, ezért szerintetek elég lehet a fali UTP vagy kellhet FTP kábel? Aljzatnak a villanyszereő a Schneider Asfora termékeket favorizálja, ott egyelőre olyan RJ45-ös fali csatlakozókat láttam csak, amire az van írva, hogy cat 5e vagy cat6. Ezekbe be lehet szerelni mondjuk Cat 6a-s kábelt is?
Bocs, ha hülyeségeket írtam, de már kezdek megőrülniVárom a tanácsaitokat.
+ a jövőre kitekintve melyik cat szabványt lenne célszerű alkalmazni hosszútávon? -
inf3rno
Topikgazda
válasz
Mulholland #643 üzenetére
Ha benne van mind a 4 érpár, akkor szerintem csak annyi a különbség, hogy nem viszi tovább az árnyékolást. Már ha patch kábelről van szó. Fotóval könnyebb lenne eldönteni, de egy sebesség teszt is megmondja, hogy jók e.
-
Mulholland
tag
Sziasztok, lenne egy láma kérdésem. Vásároltam Cat 7 szerelt kábeleket de Cat 5 végcsatlakozó van rajtuk. Ez jelent e valamiben hátrányt a normál Cat7 szabvánnyhoz képest?
Előre is köszönöm a választ.
-
inf3rno
Topikgazda
Angolul load(ing) bar néven fut.
-
zolka95
őstag
Igen, fordítva voltak a kábelek.
[link] Ezt minek nevezik? Összefogja a drótokat, mielőtt ráhúznám a fejet. ennél a cat7 kábelnél sokszor újra kellett próbálnom a fej ráhúzást, mert elmozdultak vagy nem értek a végébe.
Bosszantó volt.Angol neve is érdekelne, vennék egy párat ebay-ről.
-
inf3rno
Topikgazda
A fóliát, dróthálót, stb. össze kéne sodorni, amennyire lehet, és csatlakozó fémes részéhez kell hozzákötni azt a "vezetéket", amit így kapsz. Már ha tovább akarod vinni az árnyékolást és földelni valahol. Ha nem, és később sem, akkor akár le is vághatod.
Nem volt nekem még ilyen, hogy fordítva mentek volna a ledek, lehet, hogy felcserélted a vezetékeket? Általában szokott lenni színkód, vagy neten meg lehet nézni. Én sem tudom fejből, hogy mi a sorrend, mert csak itthonra csináltam meg, meg ismerősnél, egyébként nem sűrűn kábelezek.
-
zolka95
őstag
Sziasztok!
S/FTP CAT7 kábel szereléséhez kérnék segítséget, felvilágosítást.A régi CAT5,5e UTP kábelekre már könnyedén rá tudom rakni a fejet, de ezekre az újakra nem nagyon.
Szóval CAT7-nél a kábel 2 páronként fóliázva van és ezek köré még valami vékony drótháló van rásodorva.
Az érpárok nem ugyanolyan a színűek, mint CAT5-nél. Halványabbak, ami még nem is baj, de az egyik teljesen fehér, mindegyik érpárnál. Úgy gondoltam a narancs melletti lehet a narancs-fehér és így tovább. Szóval eszerint rendeztem őket sorba.Először a CAT5-re való műanyag fejet raktam rá, amivel ezelőtt már többször krimpeltem kábeleket. A kábel teszter ledje felvillant mindegyik érpárnál, de azt amelyiket én csináltam ott visszafelé ment végig (tehát a 8-astól 1-ig). A másik végén (amihez nem nyúltam) ott 1-től 8-ig.
Kétszer is megcsináltam és akkor is ugyanígy jelzett a teszter.CAT5 kábeleknél pedig mindkét végén 1-től kezd és 8-ig fut végig a led.
A másik kérdésem a kábelfejekről szól.
CAT5 műanyag fejnél a bedugott érpárok egymás mellett helyezkednek el vízszintesen.CAT7 kábeleknél már két variációt is láttam. Mind a kettőnél egymás mellett vannak az érpárok, viszont egyik variációnál az egyik érpár fentebb van mint a másik és így tovább, felváltva: alul-felül.
A másiknál pedig csak két érpár van fentebb a többinél. Mi ennek a jelentősége?
Mindkettőnek fém borítása van a műanyag fej körül.Krimpelésnél ugyanúgy dugtam bele az érpárokat, mint a régi műanyag fejnél. Aztán krimpelővel összenyomtam.
Az ereket ütközésig toltam. Láttam hogy a végük odaér a fej végébe.Mi lehet a hiba? A teszteren miért visszafelé futnak a ledek?
-
Tocso76
tag
Barátnőm gépén mértem a 400mbit/s-ot. Ami 2méterre van a routertól és kábellel csatlakozik, nem igazán gyenge gép, ssd is van benne. Az én gépem olyan helyen van, hogy fúrni faragni kellene, ezért wifi sticket használok ([link]), elvileg erőset, de csak 250mbit/s a sebesség.
Na most jön a poén, túrtam egy hosszabb kábelt és a gépemen leteszteltem így a sebességet.
Hozzáteszem, jóval erősebb gépem van mint barinőmnek.
900/930mbit/slett így, pofám leszakad. Megoldom valahogy kábellel.
Maximálisan elégedett vagyok.
Köszönöm mindenkinek a segítséget. -
inf3rno
Topikgazda
-
Tocso76
tag
Hálózat felújítás kivitelezve. Jobb, mint volt, de azért nem vagyok teljesen elégedett.
A bekötési ponton 970mbit/s a sebesség. Nálam 400mbit/s lett, előtte 95mbit/s volt, ahhoz képest jelentős a javulás, de én többre számítottam. Ez a sebesség bőven elég ugyan, azért megyek még egy kört.Tehát,
Távolság ~80méter
Ennek java része a föld alatt megy, nem fut mellette más kábel.
Kb. 5méteren levegőben áram kábel mellett. Többi padláson, stb.
Kábel típus: [link]
Keystone:[link]
B kötés használva mindkét oldalon.
Teszterrel leellenőrizve.
Kábel nincs földelve.Lekötési ponton: F@st 5655v2 AC router
Nálam: TP-Link Archer C7 router
Üdv. Tocso -
inf3rno
Topikgazda
válasz
Shanyiee #631 üzenetére
T568A vagy T568B szabvány szerint kell. Azt hiszem nálunk a B, ami szokásos, szóval ha vannak szerelt kábeleid is, akkor az fog kelleni. Érdemes azért ránézni, hogy azokon hogyan kötötték be. Ami a lényeg, hogy ne vegyesen használd a kettőt. Általában a színkódot adni szokták a csatlakozókhoz is. Pl szerszám nélküli keystone anyán én már láttam, meg talán az apához is adják valami mellékleten, passz.
-
Shanyiee
csendes tag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem! A közeljövőben cserélném le a régi kábelem ami már használhatatlan. A problémám annyi, hogy a fél házat körbehálózó csatornában kell át húznom. Vettem fogót is kábelt is csatlakozókat is.
A kérdésem lényege kellően balga lesz! Ha a csatlakozót levágom milyen sorrendbe kell a drótokat össze raknom, hogy hibátlan legyen a kábelem?!
CAT6-os kábelről beszélek.előre is köszönöm!
-
Tocso76
tag
No itt vagyok. Jelenlegi cat5 hálózat tökéletes szinte, él mind a 8 szál, ~90méter. Tehát nincs 100m, az új nyomvonal 1-2 fúrással rövidíthető ~80méterre.
Kábelt megrendeltem villanyszerelő havertól, cat6A vagy cat7 falikábel lesz, amelyiket tud szerezni.
Gondolok a jövőre is 5000ft pluszt megér szerintem, bár nem tudom mennyil lesz, de boltitól jóval olcsóbb.
Most várás van, addig valahogy csak kibírom 95Mbit-tel. -
inf3rno
Topikgazda
A cat5 csak 100-at tud max, szerintem az a 95, ami van az korrekt neki. Igy, hogy közel 100-on megy szinte biztosan nem kell erősíteni az új kábelhez, mert nincs 100m felett a hossz. A cat5e, ami 1000-et tud. Ha 1000-es netet akarsz, akkor mindenképp át kell húzni. Viszont aljzat vagy keystone is más kell hozzá, azt is vegyél. A cat6 egy fokkal jobb, mint a cat5e, de az is 1000-et tud. A cat6a 10.000-et tud, a cat7 még többet, de azokhoz baromi drágák most még az eszközök. Legalább 10 év, mire átállunk 10 gigabites netre, úgyhogy a cat7, amit linkeltél jóval időt állóbb lenne, mintha cat6-ot húznál bele.
-
Tocso76
tag
Gigás hálókártyák vannak.
Szerintem, ha belegebedek se lesz a jelenlegi cat5-el az elvárt 500-1000Mbit.
Akkor a cat6 fali kábel is elég lesz szerintetek?
Holnapra felmérem a terepet.
20000-nél nem szívesen költenék amúgy többet kábelra.
Bár kicsit olcsóbban hozzá tudok jutni a kanóchoz, villanyszerelő haveron keresztül. -
inf3rno
Topikgazda
Ami még lemaradt, hogy a falira nem biztos, hogy tudsz apát krimpelni, vagy szerelni, az újabbak elég vastagok, főleg az árnyékoltak. Az inkább arra van, hogy keystone anyát vagy aljzatot szereljenek rá. Elképzelhető, hogy nagyobb hosszon a falival jobb a jel, mert általában a fali megy nagyobb hosszon a patch meg csak a fali aljzatból a gépig, de a 100m sebesség garancia a patch-re ugyanúgy vonatkozik, úgyhogy csak akkor érdemes falival kísérletezni, ha 100m-nél nagyobb a táv.
Amit linkeltél Draka az jó kábel, szerintem erős túlzás, de ha hajlandó vagy rá költeni, akkor időtállóbb, mint a cat6. Nem derült ki, hogy tömör rezes e, de annak tűnt a kép alapján. Max beteszel egy-egy keystone anyát a végére, vagy kiépítesz keystone bepattintós aljzatot, hogy kinézzen valahogy. Nem annyira drága az sem.
-
forten
aktív tag
Szerintem szerencséd lesz.Ugyanis a felső grafikon,a letöltést mutatja ,ami nyíl egyenes.Normál esetben hullamvonalnak kellene,hogy legyen benne.Valami vágja a sebességed!!
Én a helyedben kábelcsere elött ,kicseréltetném a kábel két végén a csatlakozókat, hogy mind a 8ér meglegyen.Hálókártyád gondolom gigabites?Acher C7 kitünő választás,erős procija van.
Azt nem is kérdeztem ,hogy a kapott eszköznek ,a gigabit és portjába van-e dugva?!
Szóval ,ha nem a csatlakozó,és nem a hálókártyád,akkor marad a kábel csere.Wifis megoldást ne is erőltesd.
-
inf3rno
Topikgazda
Na jó, én közben újra elolvastam az eredeti kérdést. Persze, hogy cat5-ön 95 jön, az csak 100Mbit-et tud. Ha áthúzod cat6-al, akkor szerintem menni fog az 1000MBit-hez közeli sebesség. A földbe szerintem felesleges árnyékoltat tenni, ha nem megy áram hozzá fél méteren belül vele párhuzamosan. Esetleg ha nagyon necces a hossz, akkor jobban jársz árnyékolttal és valami komoly kábellel, egyébként szerintem felesleges.
Nem tudom, hogy van e különbség a fali és a patch kábel között ebből a szempontból. Ismerős patch-el csinált 70m-t, és az is megy, bár ott csak 100MBit kellett. A gyakorlat szempontjából még a cső lehet érdekes. Ha beázós ilyesmi, akkor talán jobb a kültéri kábel.
-
inf3rno
Topikgazda
Nézegetem, sem range extender, sem repeater néven nincs semmilyen kütyü. Csak wifihez szoktak ilyet árulni sajnos, de azért érdemes keresgélned még, hátha. Ha mást nem, akkor rá lehet tenni egy használt gigabites routert vagy switch-et bridge mode-ban valahol félúton, hogy erősítse fel a jelet. Ami még szóba jöhet, hogy valami más módon viszed át, pl optikaival, vagy elektromos hálózaton. Az utóbbiban én annyira nem bízok, de állítólag működik az is, pl: [link]
-
forten
aktív tag
Azért javasoltam neki,hogy nézze meg a grafikont mit mutat,lehet valami fizikai korlát lehet.És ,akkor nem neki kábelt cserélni.
Volt már ,hogy villanyszerelőnek szereltünk, ragaszkodott a cat5e hez,de azért megmutattam neki,sima cat5-n is ment a 100Mbit, persze azért kicseréltük neki,ahogy kérte.
1000Mbit,nél meg tipikus hibák,ha nincs meg a sebesség:
-toldás,hiányzik egy ér,vagy több
-sérülés hiányzik egy ér vagy több
-hálózati kártya csak 100Mbit/s-es
-utp csatlakozó valamelyik végén,nincs meg mind a 8 ér
-saját router alkalmatlanBár itt legtöbb esetben 40-50m ről volt szó.Jelen esetben adnék egy esélyt neki, kábel csere elött.
Nyílván kábelteszter azonnali választ adna,de neki gondolom nincs. -
inf3rno
Topikgazda
Hát ezek a kábelek 100m-t bírnak. Gondolom minél jobbat és minél jobban árnyékoltat veszel, annál több fog átcsorogni. Próbáltam keresni, hátha van valami aktív jelerősító, amit esetleg félútra betehetnél, és mégsem egy switch vagy hasonló árú cucc, de nem nagyon találok ilyet.
-
forten
aktív tag
Szia.
Volt már,hogy cat5e vel építettünk hálózatot,100Mbit-est,és 110m felett már szakadozás volt tapasztalható.
De,mivel azt írtad,hogy Neked 95Mbit,símán lehet az is ,hogy van egy toldás,vagy egy olyan csatlakozó, amiben nem ér végig mind a 8 ér.Ugyanis gigabit nél mind a 8 érre szükség van.Meglehet,nincs is az 110m.Teszteld le,egy méréssel,és nézd meg,hogy ami viszintesen megy grafikon,az csont egyenes vagy van benne hullám,törés.Utána írj vissza.
-
Tocso76
tag
Sziasztok.
Hálózatot szeretnék gyorsítani. 1000/1000Mbit-es optika netet kötötöttek be.
Na most a lekötési ponton 950/700 körül jön az anyag, ami rendben is van.
Itt a kapott „F@st 5655v2 AC” dolgozik. A másik pont ahova szeretném elvinni kb. 110 méterre van kábelon.
Ide vettem egy „TP-Link Archer C7” routert. Előzőleg 20 Mbit-es netünk volt, kb. 12éve leástam a földbe egy cat5 FTP kábelt, ezen most csak 95Mbit körül jön.Ezt a kábelt gondoltam kicserélni egy cat6-cat7 félére.
Falkábelt földben vezetni kóklerság?
Tudnátok ajánlani kábel típust.
Mennyi jön át a 950Mbit-ből szerintetek?
Vagy egy ilyen lenne a tuti: [link]
Esetleg vezeték nélküli megoldás is szóba jöhet. Távolság légvonalban kb. 60m. -
forten
aktív tag
Nem tudom pontosan ,hogy működik.Ha,ezen múlik én ajánlak.
Némi közöm van a utp hez, régen csak azzal dolgoztam, gyakorlati tapasztalatom így van.Ma már javarészt optikával dolgozom szinte.
Jól sejted egyébként ez egy jó üzlet,lenne.A tudást kell megfizetni,még ha 5perces is Neked,más aki nem ért hozzá annak ,ennyi-az annyi.
Múlt nyáron volt szerencsém,több ízben együtt dolgoznom régi ismerőseimmel,akik hálózatokat építenek ki.800-900,volt ahol 1500 végpont kiépítésével.Utp faliajzatok+cat7, helyenként csatornázás,több szerver szoba optikával összekötve.Mit mondjak 7 nulla volt a végösszeg ,de nyílván,az emberek napi bére,benzinpénz,az anyagot ők állták+asszem 5 garanciát adtak.
Summa summarum,megéri,de jó kapcsolat az alapja.Ha,nincs megrendelésed,hiába van tudásod.Nekik még megy a szekér,de már ők is visszább vették a bérezést,nem véletlen. -
inf3rno
Topikgazda
Van, de ha írtam is, már 1 éve volt. Azt hiszem kell ajánlás is hozzá, különben nem adnak jogot. Maximum ha ajánlanál, akkor esetleg történne valami. Én sem vagyok amúgy szakértő a témában, de az elmúlt 2-3 évben nem jelent meg olyan itt, aki minden nap ezt csinálja. Biztos dolgoznak.
Elég komoly összegeket elkérnek amúgy. Ismerősnek csinálnak most a házában hálózatot, aztán 200k anyagköltség, abból 70k egy 20 portos switch, aztán jó ha 5-10 kütyü rá lesz kötve. Meg emellé 200k munkadíj, úgy, hogy a ház felét fedik le kb és kábelsín lesz. Ilyen "hálózat élesztés" címszóra elkérnek 15-öt. Kíváncsi vagyok, hogyha rákérdeznék, akkor mit mondanának, hogy mi az, mert nem tudtam rájönni magamtól. Mellette még van switch meg router "programozás" tételenként 20k körül, az is ilyen 5 perces munka. Fogalmam sincs arról se, hogy mi programozás abban, ha bemész egy menübe, aztán beleírsz néhány értéket. Elég derogáló így, hogy szoftverfejlesztő vagyok, de gondolom így jó magas összeget el tudnak kérni, mert annyira bonyolultnak hangzik. Gondolkodok, hogy érdemes lenne céget csinálni nekem is, ha már ilyen könnyű melóval napi 200-at össze tudnék kanalazni...
-
inf3rno
Topikgazda
Na látom megint elszabadult a spam bot. Gondolom ezt is törlik majd egy napon belül.
-
inf3rno
Topikgazda
Sodort beltéri UTP lenne jó szerintem, ha védett az időjárástól. Mindegy, hogy cat6 vagy cat5e. A villannyal kapcsolatban árnyékolt kell, de lehet, hogy az sem lesz elég, és megsüti majd az elektronikát. Nekem vízforraló és TV mellett megy 2m-en, annyi nem számít neki, de 35m baromi sok. Igazán az lenne a jó szerintem, ha bemérnéd multiméterrel, hogy biztonságos e mielőtt bármit rádugnál.
-
PodMAN
senior tag
Sziasztok,
Saját családi ház IP kamera rendszerét építeném ki. A kamerák kábeleit eresz alatt, kábelcsatornában vezetve vinném. Mivel a kamerák megtáplálása 48V-os aktív POE rendszerű switchen keresztül volna megoldva, így ha jól hallottam inkább ajánlott a tisztán réz kábel használata, hogy a 40-50m-en minél kisebb legyen a feszültségesés. Kérdés viszont, hogy:
- tömör vagy sodrott kábeleket használjak ilyen célra?
- UTP/FTP/SFTP ? melyiket?
- kábelcsatonában használva kell a kültéri PE köpenyes kábel?
- AWG24-es CAT5e vagy AWG23-as CAT6 ?Az egyik ethernet kábel kerti faházba volna átvezetve, föld alatti symalen csőben, hálózati 230V kábel mellett vezetve 35m távolságra. Tudom ez nem előnyös, de ez kényszer sajnos. Ide árnyékolt kábel kellene? Vagy ez a távolság nem probléma a sima UTPnek?
-
inf3rno
Topikgazda
Jó lenne már ide egy összefoglaló, mert mindig ugyanazok a kérdések.
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
balazska92 #600 üzenetére
Cat5e vagy cat6 elég. Jó a sima UTP is, az árnyékoltnál valamivel kisebb a zaj, de nehezebben szerelhető. Ne nagyon vidd villannyal párhuzamosan fél méternél közelebb. Ha csak át akarod húzni a falon, mint a koax-al szokták mindenféle aljzat nélkül, akkor patch kábel fog kelleni. Ha aljzatot akarsz, akkor jobb keystone-al megcsinálni, és ahhoz fali kábel kell. Márkában nincs nagy jelentősége, hogy melyik, nekem az jött le, hogy előfordul a selejt mindegyiknél. Azért én meg szoktam nézni, hogy a cég elsősorban kábelt gyárt e vagy valami viszonteladó szerűség.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik elsősorban hálózati kábelekkel és szerelésükkel foglalkozik, úgymint árnyékolt és árnyékolatlan csavart érpáras kábelek (S/FTP, UTP), SFP+ optikai (OM3, OM4) valamint DAC kábelek, de érintőlegesen szóba kerülhetnek más adatkábelek is, mint koax, USB, SATA, stb...
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- A Fehér Házban marad a Starlink Trump és Musk rossz kapcsolata ellenére
- Motoros topic
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Google Pixel topik
- Házimozi haladó szinten
- Peugeot, Citroën topik
- Villanyszerelés
- További aktív témák...
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 OC 8GB NZXT H400 fekete Enermax 750W
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest