- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- UHD filmek lejátszása
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Milyen monitort vegyek?
- Példátlan a 2 nm-es TSMC node iránti kereslet
-
PROHARDVER!
Jó adatátviteli sebességhez megfelelő adatkábel is kell, nem elég a drága switch és hálókártyák. Ennek a kiválasztásában próbálunk segíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Anonymus23
veterán
válasz
pellesmartin #449 üzenetére
De mennyi a net elérésed feltöltése?
Olyan mintha a neten keresztül használnád az FTP-t
-
pellesmartin
tag
válasz
Anonymus23 #448 üzenetére
Routerem 300mpbs TP-link,Netem 10mpbs kábeles, Wifi adapter 150mpbs,Ps-ben 100mpbs.
Most UTP-vel összedugtam a router 2 Lan portján keresztül,így is max 2mbps-al másol -
Anonymus23
veterán
válasz
pellesmartin #447 üzenetére
Ha egy belső hálózaton vagytok, akkor a hálózatban részt vevő eszközök sebességétől függ, az esetedben ez a wifi lesz, kivéve ha véletlenül nem a neten keresztül töltesz felfelé, mert akkor az adatot először kiküldöd a netre és onnan vissza.
Ha a net kapcsolat szabja meg, akkor is a feltöltési sebesség lenne az elvi max.Bár pont a fontos adatokat nem írtad le, hogy milyen neted van, és milyen sebességű wifi, milyen sebességű router. stb...
Kábellel mindenképpen gyorsabb, főleg mivel a wifi kapcsolati sebességének megfelelően csak a fele effektív sebességet tudja az oda-vissza nem párhuzamos kapcsolat miatt.
-
pellesmartin
tag
Sziasztok! Egy gyors kérdés. Ftp kapcsolat sebessége függ az internetem sebességétől? Ps3-ra akarok fájlokat másolni Pcről,egy routeren vagyunk vezeték nélküli kapcsolattal,és pont annyival másol,amennyivel a netem tölt,szóval elég lassan. Ha kábellal kötöm össze a pc-t,ps-t a routerral akkor lesz megfelelő sebesség?
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
Anonymus23 #444 üzenetére
No akkor küldheted a nyereményt.
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
Anonymus23 #442 üzenetére
Nézd meg cat6-al is, én kíváncsi vagyok. Arra tippelek, hogy valami a cat5e kábeleiddel nem stimmel.
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
Anonymus23 #440 üzenetére
Hát lövésem sincs. Nem lehet, hogy mégiscsak számít a bekötés és a cat5 máshogy van kötve? Más tippem nincs, hacsak nem valami gagyi cat5e kábel és nem tudja ami rá van írva. Egyébként rövid távon természetes, hogy a cat5 is tud gigabitet.
-
Anonymus23
veterán
Megnéztem egy másik CAT5e hosszabb kábellel (~15-20 m között valahol), azon is csak 100 Mbites a kapcsolat, idehoztam most a másik router mellé, és egy méteres sima CAT5 kábellel pedig Gigabites lett azonnal a kapcsolat, pedig ez egyértelműen csak CAT5.
A poén az, hogy 2 router között 100 Mbites a kapcsolat, azaz itt nincs driver, meg egyebek. LAN-LAN kapcsolat van, a "repeater" router fix IP-n van.
A teszter nem jelez szakadást, szépén együtt futnak a ledek, van rossz kábel tesztelni a tesztert, ott egyértelműen látszik, hogy melyik érpár nem jó, mert ott kimarad a led villogása.
Ez látszik a router menüjében:
WAN - modem - LAN 1 asztali gép, LAN 2 NAS, LAN 3 a másik router.
De tök mindegy melyiket hova dugom, a kábellel ami a másik routerbe megy, azzal mindig 100 Mbitesre vált a kapcsolat, azaz az új Asus routerben jók a portok. -
inf3rno
Topikgazda
válasz
Anonymus23 #438 üzenetére
Úgy rémlik mindegy melyik amíg mindkét végét ugyanúgy csinálod. Azt hiszem nálam "A" szerint van kötve minden, de már nagyon régen csináltam. Ha van tesztered, akkor nézd meg, hogy nincs e benne szakadás, elvileg annak ki kéne jelezni. Ha nincs, akkor valamelyik router-el, modemmel, stb. lesz a gond, esetleg valami rendszer beállítással, driverrel.
-
Anonymus23
veterán
Megnéztük, CAT5e kábel (legalábbis felirat szerint) a bekötés is színre szín, azaz a sorrend egyforma a két végén, annyi, hogy nem e szerint a szín séma szerint van bekötve, ami elvileg standard:
Van ennek egyáltalán jelentősége?
Azt is látom, hogy van T-568B szerinti bekötés:Most így van, de mindkettőben így van:
Narancs+fehér
Kék
Kék+Fehér
Narancs
Zöld
Zöld+fehér
Barna+fehér
Barna -
inf3rno
Topikgazda
válasz
Anonymus23 #436 üzenetére
A 720p olyan 5Mbit körül van emlékeim szerint, nem para a 100 csak ha sok adatot akarsz mozgatni gyorsan.
-
Anonymus23
veterán
Minden esetre egyszerűbb lenne ha csak elkötés lenne, közben utánakérdeztem, hogy melyik kábeleket kell lecsekkolni (nekem nem lesz egyszerű színtévesztőként, de lesz segítség), de első úgyis a kábel ellenőrzése a felirat miatt.
De előveszem a tesztert is, meglátjuk mit mutat az is.Igazából nem nagy gáz a 100 Mbit sem, mivel csak egy média lejátszóhoz és a TV-hez van odatéve a +router, és abból megy kábelen a net/hálózat (NASból a filmek) és 2,4/5 GHz-en a wifi tovább a telefonoknak és laptopnak netezni, erre mind elég a 100 Mbit.
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
Anonymus23 #434 üzenetére
Szerintem létezhet, bár gyanúsabb, hogy sima cat5.
-
Anonymus23
veterán
Sziasztok,
Adott egy hálózat, ahol az egyik szobából a másikba egy patch kábelen van átvezetve a net a routerből egy másikba, ami repeaterként működik.
Új fő router lett véve, és eddig nem tűnt fel, de az új router már mutatja, hogy mekkora a kapcsolati sebesség, és akkor vettem észre, hogy ami átviszi a netet, az csak 100 Mbites kapcsolat.
A fogadó routeren is gigabites portok vannak (TP-Link WDR4300), és tudtommal a kábel is CAT5e (legalábbis ilyet kértem a boltban anno, persze nem ellenőriztem le). A múltkor néztem, de nem volt rajta felirat (vagy nem jól néztem). A kábel hossz max olyan 10m lehet.Létezik olyan, hogy rossz bekötés miatt (a 2 végén nem egyformán lennének bekötve a vezetékek), és mégis működik a hálózat csak kisebb sebességgel?
Tudom, hogy először a kábelt kellene fixen kizárni, csak kérdezem, hogy egyáltalán ilyen lehetséges-e
Mondjuk van otthon egy ilyen teszter, lehet azt is ráengedem, hogy mit mond: -
gyulank
addikt
CAT5E Solid UTP vezeték vagy CAT5E PATCH UTP vezeték a jobb? Kint is-bent is húzva.
-
-
K.Tamas89
aktív tag
Üdv.
Szerelt kábelt néztem ki, mivel nincs időm most szerelésre elvinni, illetve nekem nincs szerelő készletem hozzá.
Két 15m-es kábelre volna szükségem, az egyik router és média lejátszó közé, a másik router és asztali számítógép közé, sajnos hosszúságból ennyi kell.
A kábelek amiket kinéztem, falon kívül tudnám elvezetni műanyag elvezetőben.Jó vagy felesleges ilyen értékben? Az árnyékolás végett?
Nagyon nem értek a témához hogy melyiket érdemes...köszi előre is.
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
Madarassy #424 üzenetére
Valszeg cat5 lehet, ha csak 100-at bír. Meg kéne nézni, hogy sodort vagy tömör rezesek benne az érpárok, mert fali aljzatra csak az utóbbi jó. Eleve csőbe kellett volna behúzni, hogy később cserélhető legyen. Árnyékolás akkor kell, ha vele párhuzamosan villany vezeték fut 1m-en belül hosszabb szakaszon, különösen, ha valami nagyobb több ezer wattos fogyasztó van rákötve arra a vezetékre. Mivel a falban megy, így nehéz megmondani, hogy mi a helyzet ezzel kapcsolatban. Arra mondjuk kíváncsi lettem volna, hogy az említett telekomos hol földelte volna az árnyékolást. Nézz kicsit körbe, hogy hol mennek a vezetékek a lakásban, de én arra tippelek, hogy elmegy ezzel a vezetékkel is.
-
Madarassy
csendes tag
Sziasztok,
Egy laikus kérdésem lenne. Beköltöztünk új lakásunkba, internetre fizetnénk elő. A társasházban Telekom érhető el, 250 mbites netet igényeltünk. A lakásban kb 5 éve szereltek villanyt, akkor elvileg előkészitették az internetnek megfelelő kábelt is, tehát az a falakban fut. Jött ki Telekomtól müszakis kolléga, jelzi, hogy nem jó a falban futó kábel, mert "nem árnyékolt". Feleségem volt otthon, sok infot nem tudtam meg, de abban maradtunk, hogy ránéz villanyszerelő mennyire gázos lenne új kábelt vezetnünk a falba, addig szünetelik a bekötést. Villanyszerelő elmondása szerint sokat kéne bontani, stb, ezért úgy döntöttünk, hogy jöjjön be új kábel, falon kivül, majd elvezetjük. Kijön újabb telekomos muszakis kolléga, aki nem érti, hogy elődje miért mondta ezt, ránézett a kábelre, müszerével letesztelte és mondta, hogy jó az. Sumákolt valamit, hogy hivatalosan talán nem, ezért mondhatta a kollegája, de jó lesz ez. Sok infot nem nyertem ki belőle. Aztán mikor meg ment, mondta, hogy inkább 100 mbitest válasszunk, mert annyit bir a kábel. Fejem felett a kérdőjel, hogy akkor most jó-e a nem árnyékolt kábel, vagy mi az igazság. A mostani tagon látszott, hogy nem akar falat furkálni vagy foglalkozni vele. Viszont nekem is jobb lenne ha a falban lévő kábel megfelelne.
Net jelenleg nincs, mert más miatt jelenleg a szolgáltatás még nem él.
Tudtok tanácsot adni?
Köszi -
inf3rno
Topikgazda
Az UTP-ben az U jelentése unshielded, árnyékolás nélküli. Igazából ez arra utal, hogy nincs érpáronkénti árnyékolás. Az F/UTP-nél a 4 érpár köré tesznek egy fólia réteget, ami valószínűleg nem ér annyit, mint a külön érpáronkénti árnyékolás az S/FTP-nél vagy SFTP-nél. [link] Az árnyékolás földelése - már ha egyáltalán megcsinálták náluk a központban - a router-ednél megszakad, szóval nincs értelme foglalkozni a kérdéssel, mehet U/UTP-vel.
-
ignaczg
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Következő a szituációban kérném a segítségeteket!
Egy panel lakásba beköttettem DIGI 500-at.
A lakásba Cat5e kábellel hozták be az utp kábelt és állítólag árnyékolt (kábelen az áll hogy UTP Cat5e 4x2x24AWG solid cable, nem tudom lehetséges-e ebből kitalálni, a szerelő állítása szerint az, de nem volt túl egyértelmű a fickó).
Ez a kábel routerbe lesz csatlakoztatva és onnan osztom további kábelekkel szét a szobák között a kijelölt pozíciókhoz ahol lesz valami (tv/pc). A kábelek nem falba mennek majd, hanem "lengő"/patch kábelekként: átfúrt falakon, előre lerakott kábelcsatornákon, parketta mögött és a végén krimpelem őket. Nem futnak majd párhuzamosan 220V-os kábellel.
A kérdésem az volna, hogyha netán valóban árnyékolt a kábel ami bejön, akkor nekem is olyannal kéne folytatnom a routeren túl (azaz F/UTP-vel)? Vagy mehet sima U/UTP-vel?g
-
inf3rno
Topikgazda
Vannak kettes előlapok, azokat lehet kapni itthon is. Nem tudom, hogy létezik e a hagyományos karmos megoldással ilyesmi. Elvileg ezek az előlapok szabvány szerelődobozokkal működnek felcsavarozással. Én kipróbáltam kerek és szögletes szerelődobozt is, és a 4 keystone csak szögletesbe fért bele, úgyhogy azt gipszeltem be a falba. Talán ha nagyon utána jársz, akkor találhatsz karmosat is, passz.
-
sony309
őstag
Köszönöm a választ!
Nem foglalkoztam hálózati szereléssel, nem ismertem, de könnyen szerelhetőnek tűnik.
Mivel a régi fali süllyesztett aljzatot akarom lecserélni, ebből is van olyan előlap, amit be tudok tenni a régi helyére és ugyanúgy körmökkel rögzül a fali doboz oldalához?
Tehát kell 2 db modul és egy előlap? -
inf3rno
Topikgazda
Én keystone modult használok. A végeredmény kinézetre hasonló, de olcsóbb, mint kész aljzattal, és később cserélhető más adattovábbítási módra pl optikai, ha megunod az UTP-t. Nekem konkrétan most 2 UTP és egy koax megy egy négyes panelről a szobában.
Szerelhetőség szempontjából nem tudom mihez hasonlítani, soha nem volt kész aljzatom. Nekem a keystone rászerelése a kábelre közepes nehézségűnek tűnt. Netes videokból elég jól meg lehet csinálni, ha valakinek van hozzá technikai érzéke, még árnyékolt kábellel is. Az egyedüli, ami gondot okozott a bepattintása a modulnak a panelbe. A 45°-os panelt kukáztam, mert nem volt elég hely rajta, hogy elférjen mindegyik modul, és a végén a nagy erőlködésben el is tört, a 90°-os viszont már jó volt.
Talán még annyi hátránya lehet a kestone-nak, hogy könnyen kiszakad a falból, ha olcsó a panel és a szerelődoboz, illetve, hogy 4-es panelt csak az USA-ból tudtam rendelni, de nekem megérte így is, hogy nem kellett külön aljzat a koaxnak.
-
sony309
őstag
Sziasztok!
Könnyen szerelhető fali (süllyesztett) aljzatot keresek, de nem találok, csak számomra nehezen szerelhetőeket, ahol a fali csatlakozó hátulján kell becsiptetni az UTP kábelt.
Valami hasonló érdekelne (mint a fotón), de ha tudtok jobbat, akkor megköszönöm!
-
inf3rno
Topikgazda
Nekem a 45°-os Legrand nem jött be keystone modullal. Egyébként elmegy, amit linkeltél, az nem keystone-os, UTP-hez való aljzat. Nem értek a földeléshez, nézz utána jobban, ha árnyékoltat akarsz, mert én is csak azt tudom, amit olvastam. Azt írták emlékeim szerint, hogy a padlóba kell ütni. Ha visszakeresed, linkeltem valahol az angol nyelvű forrást. Én cat6a keystone-t vettem cat7 kábellel, hosszú távon lesz 10g belső hálóm, ha olcsósodik a switch meg a hálókártya, de nekem csak egy kis szakaszra kellett, szinte mindenki más a wifit használja, egyedül én kábelezek. Arra figyelj oda kimondottan, hogy tömör rezes fali kábelt vegyél, akkor nagy baj nem lehet a szereléssel.
-
Elar
senior tag
Szia
Köszönöm választ
Én ilyeneket terveztem a végpontoknál:
https://legrandaruhaz.hu/Legrand_valena_1_RJ45_LCS2_Cat6_UTP_aluminium
(Értelemszerűen, ha S(F)TP akkor olyat)
Ez jó?A "központ" egy ajtó feletti nagyobb polcon lenne. Tehát ha oda beütük a téglába egy réztüskét, az jó, mint földelés?)
A szerelést majd megcsinálja a riszatós
Én inkább nem erőltetem magamnak
A Cat7 - már túlzás?
-
inf3rno
Topikgazda
Ha fali aljzatot akarsz, akkor tömör rezes fali kábel kell, mert csak az szerelhető anyára. Ha gigabites sebesség, akkor cat5e vagy cat6, ha gyorsabbat tervezel hosszú távon, akkor cat6a fog kelleni. Ha fél-egy méteren belül fut vele párhuzamosan villany másik csőben, akkor árnyékoltat érdemes venni (STP,FTP), viszont annak az árnyékolását akkor földelned kell a szerver szobádban egy földbe vert réz tüskén. Összekötőnek switch panel-t szoktak használni a router/switch és a falból jövő kábelek között. Ebbe pattintják be a kábelre szerelt keystone modulokat, amikbe aztán a patch kábeleket dugják, ami a router/switch-el összeköti őket. Keystone-t használhatsz a fali aljzatoknál is. Kell neki szerelődoboz meg kell neki 90°-os wall plate. Árulnak 45°-osakat is, de nekem abban nem fért el rendesen a cat6a-s modul. Ha árnyékolást akarsz, akkor legalább a falban futó kábel árnyékolt kell, hogy legyen, és a switch felőli keystone fém borítású kell, hogy legyen. Ez a borítás vezeti az árnyékolást a switch panel-re, ami szintén fémből van, aztán onnan meg már le tudod vezetni a földelésre. Sokszor fém rack szekrényt használnak, és annak a lábán földelnek, de az inkább nagyobb szervertermekre jellemző. Kicsiben érdemesebb lehet rátákolni a vezetéket a switch panel-re, bár ez ízlés kérdése. A szereléshez kelleni fog valamilyen hálózatos szerszámkészlet (minimum teszter, krimplelő és vágó), illetve keystone-nál érdemesebb szerszám nélkülit venni. A szerelésről van rengeteg video, nem annyira bonyolult. Talán az árnyékolás elvezetése egy kicsit, én azt erősítőhöz való kábeles videoban néztem meg. Egyébként volt már ezekről szó, nézd vissza. Nem olyan nagy téma az egész, már amilyen szinten nekünk kell otthonra. :-)
-
Elar
senior tag
sziasztok
Bocsánat, ha már volt róla szó
Építem a házam és szeretnék egy megfelelő vezetékes hálózatot beletenni internethez illetve filmnézéshez egy központi szerverről.
Az elgondolás, hogy lesz egy központi hely ahová megérkezik a net és tv (PR Telecoml)
A tervezőm kitalálta, hogy legyen itt egy NAS szerver amin tárolom majd a ... tárolok majd mindent. Filmeket, dokumentumokat, zenéket.
Innen húzom majd ki a szobákba a kábeleket, amik változó távolságra vannak. A legtávolabbi rész kb 30m kábelhossz.
A tervem, hogy a nappaliban lévő TV-n, a szerveren lévő filemeket nézem. Plusz ne adj isten az mp3 zenéket is innen hallgatnám a lakásban.A kérdésem. Milyen kábelt húzassak be? Én elvesztem a CAT, STP, UTP jelöléseknél
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
morpheus133 #407 üzenetére
Ha aljzatot akarsz, akkor ezt [link] vagy ezt [link] érdemes. Ha csak apát akarsz rászerelni, akkor itt [link] és itt [link] nézz körül, elvileg ezekből is adnak méretet. Az U/UTP-vel jobban jársz, ha nem akarsz az árnyékolás földelésével szórakozni, és nem viszed közvetlenül villany vezeték mellett.
Nem tudok más webshopról, ami bontana gurigát, esetleg ha valaki erre jár, és tud másikat, akkor írja meg. Ha mindegy a gyártó, akkor obiban vagy számtech boltokban is adnak kimérve cat5e-t bizonytalan minőségben. Ismerős olyat vett 100mbit-es hálózathoz.
-
forten
aktív tag
válasz
morpheus133 #407 üzenetére
Szia.
Alapból,a Cat5e-s kábel is megfelelő(az olcsóbb,mint a cat6),az 1000Mbit/s-es net átvitelét.De, ha anyagilag megengedhetek magadnak,a linkelt kábel is tökéletes.
Azt Te tudod,hogy a hosszabb,de olcsóbb, vagy a pontos méret , drágább éri meg.
Csatlakozóknak jelen esetben,semmi jelentősége! -
morpheus133
tag
Sziasztok!
Házba szeretnék az emeletre is felvinni egy routert, illetve az ottani TV-hez is kihúzni kábelt.
Alapból a netem is gigabites, igy a belső hálót sem méretezném kisebbre.Ez a kábel szerintetek megfelel:
[link]Illetve ezek a csatlakozók jók hozzá:
Azért kérdezem mert igazából a ~35m is eléglenne de úgy csak sokkal drágábban láttam kábelt, mint ez a 100m-es.
Thx
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
Energie X #405 üzenetére
Innen esetleg: cat5e [link], cat6 [link], U/UTP kell neked és patch, nem fali (a tömör rezes fali abból a szempontból számít, hogy anyára csak azt tudod szerelni). A BT, Draka, Belden mind jó márkák, de gondolom a noname-ek sem totál gagyik náluk. Kérdezd meg email-ben, hogy tudnak e levágni neked 100m-t valamelyik tekercsből, vagy csak simán rendeld meg a 100-at beírva a mennyiséghez.
Az antenna kábel nem gond, ha mellette megy. A 220-ra érdemes odafigyelni, ha nagyobb fogyasztó van rajta és szorosan egymás mellett mennek párhuzamosan. Vehetsz S/FTP-t is, de elméletileg ugyanott vagy, mint U/UTP-vel, ha nincs földelve az árnyékolása, és egy picivel macerásabb a szerelése.
Nem hiszem, hogy sokat számítana a MHz érték, a sávszélet mindegyik tudja, böngészéshez, letöltéshez, video stream-eléshez annyi elég. Ha online játékhoz kell, akkor lehet, hogy számít, de még nem hallottam erről, hogy magasabb MHz-el jobb lenne a válaszidő. Persze ez nem azt jelenti, hogy nincs így.
-
Köszönöm!
Azért lenne jó a Cat6 mert 250Mhz-es elvileg rövidebb a válaszideje és ha minden jól megy 10 évig biztos nem lesz cserélve
De már kezdek elbizonytalanodni, annyiféle kábel van sodrott, solid (elvileg nekünk ez kell majd ha jól gondolom).
A dolog úgy nézne ki, hogy a bejárati ajtónál jön be egy pici elosztó dobozka (DIGI) abból jön ki a telefon és a lan. Onnan egyenesen menne a kábel kb 5m-t majd a falon fúrt lyukon át becsatlakozik 2 db antenna kábel is jobbra 20-22m. Itt be a routerbe, ez a főszoba!
Majd a routerből vissza az egyik szobába további 20-22m (tudom ez így hülyeség de akkor is ezt kérték, ide lesz egy tp-link AP csinálva). Felmerült hogy a TV-be is kéne hálókábelt kötni, ez kb 18m a routertől ugyanez a szoba..
lletve egy közelebbibe kb 10-12m kábel kell ez is a routerből megy.. Ez a kívánság amit meg kell valósítani. Szekrények mögött megy majd a földön a fal mellett (panel), nem tudom, h szekrény mögött nincs-e esetleg 1-2 220V.
Már csak az a két kérdés van, hogyha megy mellette TV antenn kábel akkor is jó-e az utp? Földelni nem tudom hova lehetne egy ftp/stp-t
A másik, h konkrétan melyik 100m-eset vegyem meg plíz adj egy linket ipn-ról vagy valahonnan, mert a 4 napos szünetbe már szeretnék ha be lenne húzva...Köszönöm!
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
Energie X #403 üzenetére
Érdemes valami ilyesmit venni hozzá: [link] Tulképp nektek a krimpelő kell, amin általában szokott lenni vágóél is, illetve a teszter is kell. Ne nagyon rángassátok a kábelt, meg az gondolom evidens, hogy úgy könnyű átküldeni a falon, hogy csak utána teszitek rá a csatlakozót. A márka szerintem tökmindegy, nekem eddig legalábbis nem volt rossz tapasztalatom egyikkel sem, amit vettem (mondjuk egyik se volt totál gagyi). Én általában a kabelfutar.hu-n szoktam venni, mert náluk normális márkák szoktak lenni, meg adnak méterre is, nem csak teljes tekercset, de máshol is ugyanúgy találsz jót. Árban a cat5e-vel jobban járnál, ugyanúgy tud gigabitet 100m-ig, a cat6 csak annyival jobb, hogy emlékeim szerint rövidebb távon 5-10m-en tud gigabit feletti sebességet, de lehet, hogy ezt rosszul tudom. Cat5e-t lehet kapni obiban meg számtech boltokban is, de fogalmam sincs, hogy az milyen minőség, illetve hogyan kezelik, nem e törik meg. Ha véletlenül megtört, akkor sem kuka az egész, ha ki tudod vágni a hibás részt és UTP toldóval megtoldani. Amire még figyelni kell, hogy elektromos vezeték mellett ne menjen hosszan párhuzamosan fél méteren belül. Ha több ezer wattos dolog megy a vezetékről, pl porszívó, vízforraló, villanysütő, mosógép, stb. akkor meg pláne ne.
-
Akkor maradunk a sima UPT Patch kábelnél. A CAT6-osok közül melyik gyártóé jó? Ja igen falakon keresztül lesz áthúzva. Nem lesz fali aljzat, közvetlen megy routerbe, illetve majd routerből 1 PC-be, illetve majd 1 kábel megy tovább a egy másik routerbe amiből majd AP lesz konfigurálva
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
Energie X #401 üzenetére
Ha nem tervezitek, hogy földelitek az árnyékolást, akkor teljesen felesleges árnyékoltat venni, jó az UTP. Árnyékolthoz az RJ45 csatlakozók is fém borításúak, hogy tovább vigyék az árnyékolást a földelés felé. A cat5e is elég 1000-ig. Nem tudom milyen a nem hagyományos csatlakozó, RJ45 apát lehet csak a patch kábelekre rászerelni, ha a falban akarja vinni szerelődobozig és fali aljzatot akar RJ45 anyával, akkor fali kábel kell. Ha csak lyukat akar fúrni a falon és áthúzni rajta, akkor elég ez is. A Gembird nem egy csúcsminőség, viszont olcsó, és nekem eddig működnek a cuccaik (kábelt mondjuk még nem vettem ilyet).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik elsősorban hálózati kábelekkel és szerelésükkel foglalkozik, úgymint árnyékolt és árnyékolatlan csavart érpáras kábelek (S/FTP, UTP), SFP+ optikai (OM3, OM4) valamint DAC kábelek, de érintőlegesen szóba kerülhetnek más adatkábelek is, mint koax, USB, SATA, stb...
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
- Milyen légkondit a lakásba?
- DOOM - The Dark Ages
- EAFC 25
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- AKCIÓ! ASUS Z170-DELUXE Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo Tab M10 HD 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T590 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Dell Optiplex MT/SFF/Mini 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest