Hirdetés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fujifilm X
- Gaming notebook topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Plazma TV topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Mini-ITX
- nVidia GeForce RTX 2070 (TU106)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Frawly #38320 üzenetére
Megértelek. és el is fogadom amikt felhoztál.
Csak Te, és mások is 1 dolgot értsenek meg velem kapcsolatba.
Nekem az OS, se a Linux, sem a Windows, sem az Android nem hobbim.
Hanem használati eszközöm, olyan mint az autóm vagy a bármi más.
Ennek ellentmondani látszik hogy évek óta nyűglődök, pontosabban fogalmazva nyűglődtem több fórumon, itt is. Viszont ez a megszűnt.
És ennek oka hogy sok-sok szívás után (amit nem érzek önhibámnak erről sokszor írtam hogy egy teljeséggel érthetetlen és magmagyarázhatatlan hardver inkompatibilitás miatt nem ment nálam 6 disztró, és az Ubuntu pedig a 7. hónapja tökéletesen megy, úgy vigyázok rá mint szűz lány a lábaközére) a Linux beállt nálam egy olyan állapotra ami nekem teljességgel megfelel.
És én ezek után nem fogom babrálni, nem akarok vele semmit bütykölni mert nekem ez nem hobbim vagy kielégülésem hanem nekem egy használati tárgy.
Ugyanez volt androidon. Első ilyen eszközömnél mindennapos vendég voltam az Android szakmai topikba, megtudtam hogyan lehet rootolni stb.
Jelenleg 3. éve élek egy Xiaomi telefonnal.
Az első hónap eltelt azzal hogy megkértem a hivatalos, legális bootloader nyitási engedélyt, majd kipróbáltam 4 custom romot.
(MIUI nekem nem, azzal nem tudok együtt élni, se a Google kötelező szarságaival és erőszakosságával)
Majd a 4 közül választottam, ennek 3 éve és azóta 1x fordultam elő a szakmai topikjába kérdéssel.
Mert nekem így jó a telefon, teljesen azt és úgy csinálja ahogy nekem tetszik. Éppen ezért hozá sem nyúlok, nem kotorászok benne adb-n, nem babrálom a systemet, nemt urkálok benne terminál emulátorral. Mert jól működik.
Ugyezt játszottam el az eddigi összes Windowsommal is.
Megcsináltam ahogy nekem jó, a mostani W10-be nem épp egyszerű néhány dolgot beállítani, rendszeres látogatója és kérdezője voltam a W10 topiknak.
Miután mindent belőttem ahogy nekem kell, azóta nem voltam abba a topikba. Mert minek?
És a mostani Linux, az Ubuntu.
Eddigi írásomból lejöhetett hogy általánosságba kedvelem a stabil megoldásokat.
A fél tucat disztrót sem disztróhuszárságból próbálgattam 2 év alatt hanem azért mert mindegyik szépen csődöt mondott a hardveremen és nem hittem el hogy egyedül én vagyok ennyire nyomorék.
Miután az Ubuntu felkerült a gépemre, először el se hittem hogy nem produkálja a megszokot anomáliákat, a fagyásig terjedő napi szopatásokat.
Kezdtem tesztelni, kapott mindent, gyilkoltam. Miután mindent hiba nélkül, békésen tűrt, elkezdtem belakni.
És kb. 1-2 hónapja volt az utolső hogy itt, és más topikokban tanácsot kértem, egy kis szkript megírásához ami a kényelmemet szolgálja.
Ez is megszületett, és ezzel a rendszer beállt a 100%-ban nekem elvárt és megfelelő formájára.
És én innentől kezdve békén hagyom. Nekem nem kell a terminál, se semmi piszkálgatás. Mert jól működik. Innentől kezdve bekapcsolom, használom, ennyi.
És tudom hogy itt sokan nem rekednek meg ezen a szinten. Piszkálgatják, élvezik hogy valami újat kicsalogatnak belőle, faragják.
Másik fórumon valaki hatalmas örömmel jelemtette be hogy sikerült lefaragni a RAM használatból DE cserékkel meg minimal koncepciókkal 50-100MB-ot, így feláll a rendszere 500 megával.
Megemeltem neki a kalapomat, elismertem a munkáját.
Másik oldalról meg picit megmosolyogtató. Nekem 8GB ramom van. Most őszintén, nem azért vettem a gépbe hogy az használja...?
Nekem meg feláll a rendszerem 660 megával. Ki a lőtéri sánta kutyát érdekli? Ha van még 7340MB ram?
Meg minek farigcsáljak bármin, ha van egy 1TB ssd-m, amin nem mindegy hogy a Win, vagy a Linux épp 26, csak 18, vagy épp 100GB helyet foglal?
Azért tettem a gépbe hogy használjam, swappoljon rá, tegye a dolgát.
Amiket leírtam, azzal az átlagos felhasználók 99,9999%-a így van ahogy én. A maradék mérési hiba.
Elhiszem hogy ez egy szakmai topik. Elhiszem, hogy itt az átlagnál többen vannak fúr-farag alkatok, akik szeretnek bíbelődni a rendszerükkel.
Elhiszem hogy a terminál nagyon-nagyon jó célszerszám mert magam is tapasztaltam néhányszor.
De ez nem az átlag. Az átlag hozzám hasonlóan belakja a tendszerét és 5-10 évig használja utána.
Nem fog man parancsokkal meg leírásokkal bíbelődni. Majd jön ide a topikba ha belefut egy-egy számára megoldhatatlan hibába, pl. új nyomtatót nem tud használni stb.
Aztán gépiesen copi-paste a terminálba, működik az új nyomtatőja megköszöni a segítségeket és évekig ide se néz.
Kb. átment amit szerettem volna kifejezni?
Kérdezhetitek, akkor miért is vagyok még itt, ezekbe a Linuxos topikokba?
Talán, mert itt egészen jó fej emberkék vannak (pl. a W10 topikba elszabadult már rég a kivagyiság, van ott 4-5 valóban nagytudású emberke és azok a kiskirályok, ez nem jó), ezt az Ubyval és néhány más emberkével lefolytatott többszörös csatározásaim ellenére is állítom, Ő is teljesen jó fej csak talán nem találjuk a hangot egymással de ez nem gond.
És mégegy, az évek alatt talán valami ragadt rám a koszon kívül, és ha alapfokú, egyszerű kérdéssel talál ide valaki, próbálok segíteni. Amit tudok. Én is sok segítséget kaptam és jó érzés valakinek továbbadni.
Hát kb. ennyi.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3312, 94% Akkumulátor
- Dell Optiplex MT/SFF 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4770 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Eladó szép állapotban levő Asus VivoBook 17 S712F / 12 hó jótállással
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U904 - i5-4G I 10GB I 256SSD I 14" QHD+ I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest