- Eldurvul a Nova Lake-kel az Intel-féle hibrid dizájn
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Bluetooth hangszórók
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- A GravaStar analóg klaviatúráira nem mondható, hogy konformisták volnának
- Itt vannak az ASUS legszerényebb NVIDIA Blackwell architektúrás VGA-i
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Silicon Power XS75: Játékosoknak, DRAM nélkül
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ubyegon2 #40051 üzenetére
Nem vagyok paranoias, nyitott konyv az eletem, azt vallom ha nagyon meg akarnak rolam minden adatot szerezni azt ugyis siman megtehetik barmikor. Nem sok takargatnivalom van, nezd meg a nicknevemet. Tobbszor leirtam a lakhelyemet is.
Ugyanez a velemenyem a virusirtokrol, jelszavakrol. Betegesen fel kehet fokozni ezek hasznalatat de nem lesz soha 100% a vedelem, ezokbol en ezeket nagy ivben letojom, minek gorcsoljek ilyenekkel, csak a sajat eletemet nehezitem meg.Vagonnyi szolgaltatast hasznalok tobb szolgaltatonal, van Megasync, Dropbox, Google, Microsoft fiokom, Opera,Firefox, Edge szinkronom meg meg a fene tudja bova regeltem be.
Megse zaklatnak, nem tunik fel nekik hogy ezek egy felhasznalohoz tartoznak.
Nekem ez igy teljesen bevalt. -
válasz
ubyegon2 #40046 üzenetére
A telefonomon nyilt forraskodu RR rom van. Ennek telepitese soran a TWRP, ami szinten egy Wolf nyilt forrasu szoftver, legyalul mindent ami eredeti Xiaomi es MIUI volt. A systemet, azaz magat az os-t, torli a data, cache stb. particiokat.
Erre irtam peldanak hogy ez olyan szintu full reinstall mint amikor egy Windowsos pc-t gyalulsz, azaz nullara torlod es feltelepitesz egy Linuxot.
Vagyis maradt eredeti a csupasz hardver. Ebben az esetben a leghalvanyabb lehetosege is megszunik a regi rendszer barmilyen osszetevojenek mukodesere, pl. bloatware, hazapofazas, statisztikak gyujtogetese es elkuldese stb.Igy teljesen tiszta a telefonom, erre a nyakamat teszem.
Google profilom, pontosabban accountom 10+ eve van.
Viszont a telefonomon nincs telepitve a GAPPS es nincse Google Services. Vagyis bar hasznalom a Google nehany szolgaltatasat de a telefonom NINCS osszekozve a Goovle accountommal. Kulso mail klienssel nezem a mailjaimat, az appok kezelesere nem a Google Playstore hanem kulso alternativ appáruház van, Aptoide, stb. stb.
Hasonlatkent, mint mikor neked van Microsoft accountod, Onedrive, Teams stb. de nem a Microsoft megoldasait hasznalod a Wines gepeden hanem Linuxon hasznalsz kulso szoftvereket ezek eleresere.Kb. atment mit akarok kidadogni ebbol az egesz leirasbol?
-
válasz
ubyegon2 #40044 üzenetére
Cáfolom. A legteljesebb egyetértésben élek bensőséges, mármár intim kapcsolatba egy Xiaomi telefonnal 3 éve.
Semmi ilyenre utaló jelet nem tapasztaltam.
Hogy rootolt és egy custom Resurrection Remix rom van rajta, nem a MIUI...? Ja erről én tehetekHa egy laptopot Winnel megveszel, és az neked nem szimpi, mi akadályoz meg abban hogy gyalu és Linux?
Ugyanezt tettem a Xiaomival. Hardvert vettem, kifizettem, azt pakolok rá amit akarok. A hardver, esetünkben a Xiaomi által gyártott telefon magától az életbe nem fog sehova pofázni. Ha olyan szoftver van rajta, akkor igen. De ez kiküszöbölhető. -
Elviekben a Windows 2019 óta támogatja a többpartíciós hordozható tárolóeszközöket. Azaz többpartíciós pendrájvokat.
Lemezkezelőbe lehet törölni az összes partíciót, majd újraformázni FAT32 fájlrendszerre. Vagy ntfs vagy exfat de ez most nem lényeg.
Ha a Lemezkezelőbe nem egedi törölni, nem aktív a Paríció törlése lehetőség akkor marad a parancssor.Keresőbe cmd, futtatás rendszergazdaként, UAC leokéz.
A megnyílt ablakba (értelemszerűen minden sor után enter és megvárod míg visszatér a diskpart prompt, ez jelenti hogy végrehajtotta de tájékoztat is egyébként):diskpart
list disk
Itt megjelenik a pendrájv pl. disk 2 névenselect disk 2
clean
create partition primary
format fs=fat32 quick
ha rögtön fel is akarod csatolni betűjellel, pl. H akkorassign letter H:
Lehetőleg ne nézd el a disk számát mert ez kérdés nélkül gyalul bármit a C meghajtón kívül.
Vagy bedugod egy linux alá a pent, nyitsz egy Disks alkalmazást és grafikus felület alatt törlöd a partíciókat majd újraformázod a pendrájvot.
-
-
válasz
#63718632 #40011 üzenetére
Nagyon-nagyon jól csinálod.
Én meg máshogy, Winen, Linuxon autologin, Androidon még zárképernyőm sincs, egyből a főképernyőre dob duplakoppra.
Az utcai nagykapu ha otthon vagyok, nyitva, a kocsimat se zárom be ha a faluba leugrok valamiért a boltba, otthagyom lehúzott ablakkal, ordít benne a Retro rádió, benne a kulcs.
Még soha nem loptak meg, nem kaptam vírust, nem törték fel a facebookomat, se a mailomat, nem törtek be, nem rabolták ki a putrimat.
Ez nem azt jelenti hogy bárkit erre rábeszélnék!!! Csak leírtam hgy én 57 éve így élek és szerintem nem fogok már megváltozni. -
Nincs semmi baj az uac mukodesevel.
Ha felugrik es leokezod az annyit tesz mint sudo utan beirni a jelszot.
Mivel ha az uacot le tudod okezni akkor rendszergazda vagy az akkori munkamenetbe.
Probalj meg rendszergazdai jogok nelkul mint user fiokboll barmit is telepiteni vagy olyat vegrehajtani amihez admin jog kell. Nem megy.
Azert "szar az uac" mert csak le kell okezni de minek meg jelszot is potyogni hisz eppen egy rendszergazda van bejelentkezve.Az valoban Win es redmond hiba hogy az alapertelmezett felhasznalo telepites utan azonnal a rendszergizda csoport tagja. De halistennek hogy igy van, nem kell potyoreszni a passwordot. Nekem igy jobb.
Az egyertelmu hogy a ket rendszer jogosultsagkezelese teljesen eltero alapokon mukodik.
-
-
Inditsd el a livet es nezz bele az energiagazdalkodasaba.
Lehet shutdown van beallitva 1-2-akarhany ora mulva.
Ne livet hasznalj hanem egyik penrol telepits egy masik pendrajvra egy komplett rendszert, az teljes erteku es tesztelni jo lesz ha ritkan hasznalod. Birja egy normalis usb3 pen egy darabig. Usb3 portba teljesen gyors. Es mindent ment, frissul stb. 32G boven eleg. -
-
-
válasz
gyulank #39945 üzenetére
EFI rendszernél ez nem meglepő, az efi partíción a win update semmit nem változtatott, az ugyanúgy
\EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi
Ez meg kisebb kóválygások, BCD után ugyanoda lyukad ki, a
\windows\system32\winload.efi és a
\windows\system32\winload.exe a végállomás.
Ez W11 alatt is így megy, mármint a boot folyamata.
A grub ezért tudja indítani. -
válasz
gyulank #39942 üzenetére
Magyarra fordítva címtárszolgáltatás.
Nagyszámú felhasználó kezelését, jogait, adathozzáférését, autenthikációját, akár nyomtatók hozzáférhetőségét lehet könnyen, akár domainokba szervezve ellátni a segítségével.
Lelke a a tartományvezérlő, ehhez csatlakoznak a kliensek.
Nem jellemző otthoni felhasználásr átlagusernek.
Vagyis de ha a munkahelyeden működik a szolgáltatás és otthonról vagy bárhonnan dolgozni akarsz.Ha érdekel, alapfokon itt olvashatsz mi is ez. [link]
Szerk hcl már linkelt egy leírást. -
Először futottam bele egy számomra érthetetlen hibába ma délután.
Ismerősöm Samu telefonjára kellett volna felhúznom pár képet.
Usb-n összeköt, mtp engedélyez, Ubuntu jelezte hogy talált egy telefont, mit csináljon?
Nyisd meg a fájlkezelővel.
Eddig jó, és innentől semmit nem engedett a telefon belső tárhelyre írni.
Tallózni, olvasni lehet, mappákba lépkedni de a telefonról se lehet semmit átmozgatni a pc-re.
Mindent elkövettem, 10x engedélyeztam a telefonon a fájlátvitelt, semmi.Átpattantam W10-be, simán írtam-csomót kötöttem a Samu belső tárhelyre.
Áthúztam a képeket, kíváncsiságból vissza Ubi, ugyanaz.
A fájlkezelő szerint vagy nincs jogosultsága, vagy nem is találja a mappát, amibe állok, nincs ilyen könyvtár.
Erre valaki tud magyarázatot? Legalább 50 telefon, tablet csatlakozott már hiba nélkül az Ubuntumon. Mi lehet a Samsung gondja? -
-
-
válasz
gregory91 #39894 üzenetére
Azért nem ennyire fapadosan
Hanem így, ez amunkahelyi MBR-os gépem Windowsra vonatkozó része, otthoni gépen megnézemha hazaértem melóból hogy mi az eltérés az efi indításnál.
menuentry 'Windows 10 (ezen: /dev/sda1)' --class windows --class os $menuentry_id_option 'osprober-chain-B264E25064E2173F' {
insmod part_msdos
insmod ntfs
set root='hd0,msdos1'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,msdos1 --hint-efi=hd0,msdos1 --hint-baremetal=ahci0,msdos1 B264E25064E2173F
else
search --no-floppy --fs-uuid --set=root B264E25064E2173F
fi
parttool ${root} hidden-
drivemap -s (hd0) ${root}
chainloader +1
-
-
Csak a poén meg az én szokásos grub határok feszegetése
miatt kérdem,
ha belekontárkodja a grub.cfg-be az efis nvme paramétereit a win chainloaderrel együtt uuid eléréssel, akkor vajon mi lenne? Elindítaná?
Nem tudjuk meg mert a kolléga közben újrahúzta a Linuxát gpt/efi módba csak a kíváncsiság. -
-
válasz
#63718632 #39867 üzenetére
Olyannal még nem találkoztam hogy egy Windows update törölné majd újra létrehozná az efi partíciót de még olyannal se hogy saját maga bejegyzését törölné, még a sajátját se törli hanem átírja vagy beleírja. Pl. ha 2 Win vagy VHD diszkes rendszerindítás van.
Telepítettem nemegyszer teljesen újra Wint, Linux mellé úgy hogy a saját telepítőjével töröltem a C meghajtót és utána erre ment az új Win. Annyira butus hogy ekkor sem törölte a régit hanem belepakolta az új Win indítót, és a bootnál 2 lett, a régi ami már nem is létezik és az új. A Linux is megmaradt természetesen.
Arrra hogy egy Win update ne kapcsolja vissza a Gyors rendszerindítást update esetén, 5 évet kellett várni de a 20H1 azaz a 2020-as kiadás óta végre megoldották Redmondba hogy békén hagyja.
Csak Ubuntu vonalin mozgok, nagyritkán Manjaro.
A Zorin, Puppy egyéb rendszert nem ismerem, a rendszerindítója működését sem. -
válasz
#63718632 #39863 üzenetére
Manuálisan telepítek mindig dualbootnál de ha úgy van ahogyan írod, akkor se történik semmi egy uefi rendszerbe mert csak beteszi a bejegyzést az EFI partícióra. Bármelyik indítható marad így is.
MBR-nál van gond ha gyalulják a Linuxot akkor a Win vagy az elsőnek telepített OS bootképtelen lesz. -
válasz
Rick3D #39861 üzenetére
Nem, nem bios, dehogy!
Windowsba Vezérlőpult, Energiagazdálkodás, Főkapcsoló funkció, a jelenleg el nem érhető beállítások módosítása
Itt a Gyors rendszerindításból pipa ki.
Ha ez megvolt, reboot Win majd leállít Win, Linux boot és terminálba futtasdsudo os-prober
Látszik a Winloader?
Ha igen,sudo update-grub
Innentől a Linux bootnál választható lesz a Windows is. -
-
válasz
#63718632 #39856 üzenetére
Ez az ő szempontjából mindegy mert ha 2 külön lemez van, ráadásul uefi, akkor a Linux a saját lemezére, annak az efi partíciójára pakolja a rendszerindítót. Nem kotorászik bele a másik lemezbe, ezután lesz 2 teljesen külön telepített rendszer és az uefibe lehet majd választani melyiket indítsa.
Illetve a Linuxba lehetne választani a Wint de mint feljebb írtam, szerintem azért nem lehet mert nem is látja a Wines ssd-t, ezért az os-prober meg se találja a winloadert. -
válasz
Rick3D #39855 üzenetére
NVME ahhoz teljesen tök vagyok de nagyon máshogy nem működhet mint a mezei.
A baj az hogy nem látja másik lemezt a LInux. A bios, illetve az uefi se látja a Wines ssd-t ha bennt van a Linuxos. Ezért a Linux fel se tudja venni a grubba mert nincs róla tudomása.
El kéne érni azt hogy az uefi lássa mindkét ssd-t. Gondolom a bebootolt Linux se látja ilyenkor a Wines lemezt. Ez valami uefi gond lesz. -
Hű ezt a funkcióját a telepítőnek én még életembe nem használtam, köszönöm a felvilágosítást hogy tud ilyet.
Viszont magánvéleményem hogy egy partíció átméretezést sokkal egészségesebb az átméretezendő OS alól végrehajtani, azért ő csak jobban tudja mi mekkora és hol helyezkedik el mint egy külső szoftver.
Off mert ez egy Linuxos topik, de hátha valakinek hasonló esetben nagy segítség lesz:
W8-8.1-10-11,
hibernálást kikapcsolni
gyors rendszerindítást kikapcsolni
Lapozót levenni fix 1-2GB-ra
Lemezkarbantartót teljes körűen futtatni, a rendszerfájlokat is belevéve a takarításba, ez amúgy is 5-10 gigákat szabadít fel, nem árt
Ha HDD akkor ezek után egy defrag, SSD-nél isten ments, nem!
És mehet a zsugorítás, ha kész reboot, hibernálást, lapozót visszaállítani, a gyors rendszerindítást nem!! mert akkor a Linux majd nem fér hozzá semmihez amit a Win felcsatolt, meghajtó-partíció. Csak olvasni tudja majd.
És mehet a szabad területre a Linux, mehet a linux-swap partíció is ha kell, lehet méretezni a maradék területet, csomót lehet rá kötni, adatpartíciót kialakítani amit a 2 os a legteljesebb egyetértésbe használhat stb. stb. -
válasz
batyuska100 #39845 üzenetére
Bocs elsiklottam az XP felett, abban tényleg nincs még ez a funkció.
Minden bántás nélkül, mire használsz 2022-ben XP-t mivel semmi olyan szoftver nem fut rajta amivel egyáltalán böngészni vagy bármit is lehet csinálni. A biztonságról még szó se esett.
Én is használok egy lebutított W10 2016-os kiadást de az egy célgép és 1 szoftver futtatása a feladata, netre az életbe ki nem látott , izolált könyezetben van. -
válasz
batyuska100 #39841 üzenetére
Természetes, ha Linuxot raksz fel automatikus telepítéssel az is ellepi az egész merevlemezt. Így hova települjön a másik OS? Semmi szabálytalan partíciós tábla.
Mekkora lemez?
A Windows saját beépített, remekül működő eszközével zsugorítsd le a C meghajtót.
Kereső, Partíciók létrehozása, ez megnyitja a Lemezkezelőt.
Ott jobbklikk a C-re, Kötet zsugorítása.
Meg fogod látni mennyire engedi, 100GB bőven elég (nekem W11 elvan 44 gigán) és a felszabaduló szabad területre telepíthető a Xubuntu.
Ez erősen függ a jelenlegi használt mérettől , ha a lemezed 500GB és abból 490 foglalt akkor eleve felejtős.
Linuxnak 40-50 giga elég, swap nem kell, swapfájl lesz majd. -
válasz
gregory91 #39823 üzenetére
Idezem magamat:
"Ami fontos az az UUID és a kernel meg az initrd száma"Persze hogy nala, nalad vagy akarkinel mas lesz az uuid es ezert irtam hogy annak az inditando rendszer part uuid-ra kell hivatkoznia.
Amiket en felhoztam peldanak ott egyezik az uuid de azert mert a gyari, rendes, a lemezre telepitett rendszerekrol van szo, lathato hogy legutoljara egy blackPanthert telepitettem.
A masik amit a hsz. vegen emlitettem az meg a az usb-s 1 teras ssd-n hordozhato rendszerem grubcfg-je.
Nem zavarja semmi, ha bemasolnam a megfelelo sorokat a munkahelyi vagy egy akarmilyen, akarhol levo szabvany grubot hasznalo linux grubcfg-be es bedugnam a hordozhato ssd-t akkor bootnal szo nelkul megjelenne az inditomenube es enterre siman elstartolna.
Az hogy sdc4 vagy sdx123 az nem zavarja, part uuid alapjan megtalalja es elinditja.
Azt nem tudom mit szolna az msdos/mbr es a gpt azonositok osszekeveresehez de szerintem az is hidegen hagyna.Ugyanigy mukodik a Ventoy. Bedugom barmilyen pc-be es vegigsopor a lemezeken, particiokon es ha van a pc-n Windows meg 5 Linux telepitve, barmelyiket kepes elinditani minden hokuszpok nelkul mert a megfelelo particio megfelelo kernelet es a hozzatartozo initrd-t inicializalja. Azaz ha en most a gpt-s gepemrol letorlom az efi particiot, ahol az osszes os, Win, Manjaro, Ubuntu meg a blackPanther inditobejegyzese benne van, akkor bar a pc meghalna, bootkeptelen lenne de a Ventoyt bedugva barmelyik telepitett os-t egy enterrel el tudom inditani.
Ugyanezt csinalja egy bootpendrajv is csak az ugye nem tud keresni oprendszereket. hanem te adod meg neki a rajta levo grubnak a parametereket. -
A kolléga legnagyobb gondja hogy valamilyen verzió felett nincs os-prober, illetve nem veszi figyelembe a grub update. Nem egyszerűbb esetleg rávenni ezt az újabb verziós Linuxot hogy használja ugyanúgy mint eddig az os-prober kimenetét? Hogy ezt hogyan erről fogalmam sincs.
Mivel ezeket a kézimunkákat kernelfrissítésnél mindig el kell majd játszani hisz a régit akarná indítani. -
válasz
gregory91 #39816 üzenetére
Nekem hogyan indul el 1 éve minden nap az Ubuntu?
A grub.cfg-ből kopiztam, ahol a "Kxubuntu portable by sufnituning 18.04" van. A hekkelt, másolt-tákolt beillesztett grub.cfg.
Az uuid megmondja hova menjen, ott meg a boot alatt keresi a neki megadott számú vmlinuz meg az initrd-t. Ha ezek megvannak akkor elindul.
Legalábbis nálam többszöri gyilkolászások után is.
Amit piszkálok, az nem a saját grub.cfg! Hanem azé a rendszeré AMIRŐL indítani szeretném a másikat. Kézzel belepiszkálva. Az os-prober meg az update-grub hajszálpontosan ugyanezt csinálja csak gépesítve. -
Ha tudod futtasd le másik Linuxon és a megfelelő sorokat copy-paste a a grub cfg-be.
Működik, nálam évek óta. Azért kell ezt kernelfrissítésnél megcsinálni mert logikusan nem kerül be az új kernel a grub.cfg-be.
Én is manuálisan csinálom ha frissítit a kernelet.
Itt kutakodj a vendég os grub cfg-be, a amiből most kivágtam az egy blackPanther EFI grub.cfg, de mindegy mert minden linux grub2 így néz ki.
Énnekem a menuentry utáni Ubuntu 18.04.6 LTS rendszeremet klónoztam és ezt tettem be a másik grubba kézzel, hibátlan, most is erről írok.menuentry 'blackPanther OS (desktop) 18.1 (recovery mode)' --class blackpanther --class gnu-linux --class gnu --class os --unrestricted $menuentry_id_option 'gnulinux-desktop-recovery-37d7e501-bb3d-4a7b-ace6-9316d4e918d5' {
set gfxpayload=text
insmod gzio
insmod part_gpt
insmod ext2
set root='hd0,gpt8'
search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,gpt8 --hint-efi=hd0,gpt8 --hint-baremetal=ahci0,gpt8 37d7e501-bb3d-4a7b-ace6-9316d4e918d5
else
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 37d7e501-bb3d-4a7b-ace6-9316d4e918d5
fi
linuxefi /boot/vmlinuz-desktop root=UUID=37d7e501-bb3d-4a7b-ace6-9316d4e918d5 ro failsafe
initrdefi /boot/initrd-desktop.img
}
}
### END /etc/grub.d/10_linux ###
### BEGIN /etc/grub.d/20_linux_xen ###
### END /etc/grub.d/20_linux_xen ###
### BEGIN /etc/grub.d/20_ppc_terminfo ###
### END /etc/grub.d/20_ppc_terminfo ###
### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ###
menuentry 'Windows Boot Manager (on /dev/sda2)' --class windows --class os $menuentry_id_option 'osprober-efi-6A73-D9E1' {
insmod part_gpt
insmod fat
set root='hd0,gpt2'
search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,gpt2 --hint-efi=hd0,gpt2 --hint-baremetal=ahci0,gpt2 6A73-D9E1
else
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 6A73-D9E1
fi
chainloader /EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
}
menuentry 'Ubuntu 18.04.6 LTS (18.04) (on /dev/sdb4)' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-simple-696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd' {
insmod part_gpt
insmod ext2
set root='hd1,gpt4'
search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd1,gpt4 --hint-efi=hd1,gpt4 --hint-baremetal=ahci1,gpt4 696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd
else
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd
fi
linux /boot/vmlinuz-4.15.0-169-generic root=UUID=696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd ro quiet splash $vt_handoff
initrd /boot/initrd.img-4.15.0-169-generic
}
A chainloader windows sorok után jön nekem az Ubuntu amit én kikopiztam és a másik grub.cfg-be beillesztettem. Ha neked máshol, más os után fog következni és más a linux os neve sem baj mert logikusan kell gondolkodi és kopi-pasztázni.
Elmented és bootnál már fel fogja dobni annak az indíthatóságát.
Ami fontos az az UUID és a kernel meg az initrd száma. Ha ezek stimmelnek akkor elstartol.
Kernelfrissítésnél kézzel át kell írni a vmlinuz és az initrd számát.Lehet poénkodni is , nekem az Ubuntu így jelenik meg a bootnál:
menuentry 'Kxubuntu portable by sufnituning (18.04) (/dev/sdc4)' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-simple-696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd' {
insmod part_gpt
insmod ext2
set root='hd2,gpt4' -
válasz
tordaitibi #39802 üzenetére
Megtaláltam. Köszi!!
-
-
Hol találom meg a fájlszerkezetbe Kubuntuba az ikonokat?
-
És growler,
lelőttem, majd megint elindítottam.
A linux-firmware már nem volt ott a frissítendők között azaz azt megcsinálta rendesen, viszont a Compact Shutdown amibe belehal, 2x is ugyanez az eredmény.
Mivel ez egy KDE kisalkalmazás amit életemben nem használtam és szerintem nem is fogok, töröltem és így már minden oké.Köszönöm a segítségeket.
-
Kubuntu18.04,
2 tételt 3 órája frissít, a frissítéskezelőt nem engedi bezárni, azt írja vannak befejezendő feladatok.
Holnap reggel 8-ig vagyok éjszakai műszakba, addig hagyhatom de szerintem ez itt meghalt. Minden más működik, erről a gépről írok.
Hard reset, konnektorból kihúzni? Nem akarnám. Valami tipp?
-
-
Alul, "A rendszerbetolto erre az eszkozre kerul", ott valaszthato az sda1?
Megcsinaltad neki az akarhany gb ext4-et, amire a rendszer kerul? En csak ntfs particiokat latok. En nem latom a kepeken azt amire a linux kerul, a / Azt latom hogy nincs szabad terulet.
Ez meg az a valasztomenu ahol a rendszert kerdi, hova tegye.
Az efi particiora akarod telepiteni -
-
-
Szerintem nincs megoldás, SDDM az tényleg hozza magával a fél internetet.
Plasmáéknál a függőségek néha 500 megákban mérhetőek, minden mindenre keresztbe-kasul rá van utalva.
Én már ezt megtapasztaltam, eltávolítottam a KDE vágólap kezelőt és reboot után szembesültem hogy gyakorlatilag nem maradt oprendszer, mindent ami grafikus elvitt magával.
Bootnál F3-mal ki tudtam lépni konzolba és ott fél nap guglizás után sikerült visszapakolászni mindent. Kb. 600 megát huzigált le magának akkor. -
-
válasz
tordaitibi #39556 üzenetére
A hír igaz.
Az efibootmanager-be ragyogóan látszik a gépem EFI partíciójába kézzel betett Ubuntu, az előbb tettem be, persze maga az Ubuntu sehol nincs a gépen.tibi@TibiXubuntu:~$ sudo efibootmgr
[sudo] tibi jelszava:
BootCurrent: 0001
Timeout: 1 seconds
BootOrder: 0001,0000,0002
Boot0000* Windows Boot Manager
Boot0001* UEFI OS
Boot0002 ubuntu
És semmi módon nem tudom előcsalogatni magába az efi bootmenübe pedig ott van az efi bejegyzésben.
Valószínűleg az uefi program se teljesen hülye mert az ubuntunál nincs csillag, ez szerintem azt jelenti hogy lecsekkolta, a boot bejegyzés sehová nem mutat.
Most eléggé álmos vagyok már de holnap kipróbálom a fennti linkelt cikkbe leírt timeout nulláról 5 másodpercre átírását, így elvileg meg kell jelennie az efi választómenünek 5 másodpercig és benne a fantom Ubuntunak.sudo efibootmgr -t 5
Mivel nincs sehol, telepítve sincs, én lennék a legjobban meglepődve ha elindulna
A kolléga először fussa meg egy live rendszerről az alábbiakat, persze csak ha nincs gyárilag a live rendszerbe az efibootmanager:
Indítsa el a megfelelő parancsot az EFI indítókezelő telepítéséhez a használt Linux-terjesztés alapján:
Ubuntu, Linux Mint, Debian és Zorin esetén használja az apt-get parancsot:
sudo apt-get install efibootmgr
Fedora és CentOS esetén használja a yum parancsot:
sudo yum install efibootmgr
Az openSUSE esetében:
sudo zypper install efibootmgr
Az Arch, Manjaro és Antergos esetében használja a pacman parancsot:
sudo pacman -S efibootmgr
És sasolja meg egyáltalán látja-e a uefi az Ubuntuját és az hányadik a sorban. -
válasz
tordaitibi #39555 üzenetére
Es megegy, nalam okosabbak kukkantsak meg ezt, nem ez a baj?
[link] -
-
-
válasz
afi0903 #39534 üzenetére
Live Linux alól nézd meg légyszíves a lemez és partíciószerkezetet.
Az Ubuntunak érintetlenül ott kell lennie ha jól emlékszek sda5-ön vagy ha rosszul emlékszek akkor valamelyik partíción. A Windows nem ismeri az ext fájlrendszert ezért arról 1 bájtot sem tud törölni, olvasni se tudja ezért felesleges visszaállítani a mentést.Ha megvan az Ubuntu, nézz bele az efi partícióba. Ilyesmit kell látnod,
A grub.cfg fájlba pedig ennek kéne lenni,search.fs_uuid 26138c93-66a6-468e-ad7b-8344360c468c root hd2,gpt2
set prefix=($root)'/boot/grub'
configfile $prefix/grub.cfg
Az UUID természetesen nem ugyanez lesz hanem a Te Ubuntu partíciódé.
Ha ezek megvannak akkor egyelőre nincs ötletem, meg kellene jelennie a boot választómenübe és el kéne startolnia az Ubinak, pontosítva a grub menünek kéne bejönni.
Én bár kedvelem és nagyon sokat használok Windowst, a redmondiak nagy gyökérségének tartom hogy nem képesek egy olyan Windows bootloadert megcsinálni mint a grub, felvenné az elérhető OS-eket a BCD-ba és választható lehetne.
Mivel ezt a funkciót tudja minden eddigi Win verzióval, akkor tudná bármilyen az efibe bejegyzett OS-sel. Csak bunkóságból nem teszik be a lehetőséget. -
Igazad van az fel se megy MBR/Bios-ra, a megszokás...
afi0903
Akkor átvette a bootsorrendbe az első helyet,
a Windowsba
shift+újraindításon egérkatt
advanced
uefi firmware settings
Így újraindul az uefibe és ott be lehet állítani a grub vagyis a Linux elsőbbségét.
Ha elindult a Linux biztos kell egysudo os-prober
sudo update-grub
Ez a módszer W10-be így működik, nem tudom a 11-be is, ezen nem váltztattak szerintem.
Még nem volt dolgom a 11-el mert sajnos az otthoni gépeim nem alkalmasak rá, a munkahelyiek meg még nem ajánlották fel a rendszer upgradet. -
-
-
-
Jogos, viszont van aki idegenkedik a symlinktől.
Viszont így frissül a yt-dlp, ebben teljesen igazad van.
Legjobb lenne az eredeti felállás, viszont a youtube-dl 2021. 6. hónapba volt utoljára frissítve, csak nem lesz elárvult projekt belőle.
Vagy ami mégjobb lenne, magába az Smplayerbe, pontosabban valahol az mpv motor paramétereibe átírni.
Ez viszont meghaladja a képességeimet. -
válasz
peterattila #39387 üzenetére
Ha még aktuális, illetve olvasod a topikot,
másik fórumon favágó meogoldás született de ideiglenesen használható, jól működik.
Megnézed hol van neked a youtube-dl,
which youtube-dl
[ide kattintva letöltöd a youtube-dlp fájlt]
Az eredeti youtube-dl-t átnevezed pl. youtube-dl.old -ra
Bemásolod a könyvtárba az előbb letöltött yt-dlp fájlt és átnevezed youtube-dl -re. Azaz kicseréled.
Ezután Smplayer 1920x1080 FHD videókat reccenésmentesen streameli a Youtube-ról.
Csak el ne feledkezzünk erről a gányolásról, ha frissítik végre a youtube-dl -t akkor vissza az egész.
Vagy így marad az idők végezetéig, vagyis amíg jól működik, viszont így manuálisan kell majd keresgélni és a procedúrát megismételgetni. -
"hogy 827 megát fog letölteni, 2,7 gigát a lemezen foglalni. "
Mert ilyenkor elsőre a teljes telepítő és futtatókörnyezet lejön és települ.
Pl. mint a net framework vagy a java.
Nem rossz mert izolálva, sandboxokba futnak az alkalmazások ha elindítod de épp ezért erősen korlátozott több funkció.
Én magam nem kedvelem, ez nem zárja ki hogy sokan szeretik és használják ezt a fajta megoldást.
Szerintem akkor már inkább appimage bár az sok tekintetben teljesen más elveken és alapokon működik. -
-
válasz
peterattila #39366 üzenetére
Masik forumon feldobtam ugyanezt, majd magamtol rajottem a valaszra egy letoltes soran, beidezem,
Mégegy ebben a témában, mára belassult a 4Kvideodownloader is, de ez legalább van annyira kommunikatív hogy kiírja az okát:
"There are current issues with the YouTube videos download speed due to changes in YouTube algorithm. We are aware of the issue and are working on fixing this."
Azaz magyarul,
A YouTube algoritmus változásai miatt jelenleg problémák vannak a YouTube -videók letöltési sebességével. Tisztában vagyunk a problémával, és dolgozunk a megoldásán.
Yutubék megint apit csereberélnek ezekszerint.Azaz varni kell amig frissitik a playert meg yt-dl-t.
Van altrnativ megoldas, friss yt-dl fork, allitolag mukodik, este ranezek, kaptam tanacsokat ezugyben.
Tudositalak majd higy mire jutottam. En is igy nezek yt es mas videokat is. Csk a yt erintett, a kedvenc pornooldalaimcsont nelkul jol mennek a kulso playerbe.
-
-
válasz
ubyegon2 #39357 üzenetére
Uby nem hanem valami daemonját kellett kivenni vegy letiltani.
Ha főbelőnek se tudok pontos választ adni erről de megcsináltam és lassan 2 éve jó így nekem.
Gnome Tweaks-re nem tudok mit mondani, tudod hogy KDE fan vagyok és ami abban nem állítható vagy kivitelezhető max. 6-8 kattintással az nem is létezik. -
válasz
#63718632 #39351 üzenetére
Oks, amúgy énnálam amikor xfce volt, ez a seahorse daemon a legelsők között volt amit agyonütöttem, erős kezdőként mert agyamra ment.
Nem emlékszek a menetére több mint másfél éve volt, asszem pont itt PH-n magyaráztátok el hogyan kell.
De a kollégának akkor tényleg nem kéne ebbe belemászni. -
Alkalmazások telepítésekor nem lehet megkerülni, viszont pár hét alatt ha belaktad a rendszert, ezután csak nagyon ritkán vagy sose kell majd a jelszó mert megszűnik a turkálás a rendszerben.
Én is autologinnal vagyok és kb. 2-3 hete nem kellett a jelszavam, akkor is egy Opera bug miatt, újra kellett telepítenem az Opera böngészőmet.
A frissítéshez se mert beállítottam automatikusra.A böngészők és egyéb idegesítő állatfajták sem kérik, nálam KDE alatt a KDE Wallet kikapcsolása megoldotta.
Talán seahorse vagy mi a fene a neve natúr Ubuntu alatt. Valami keyring vagy kulcstartó...? Nem tudom pontosan. ezt kell kikapcsolni és azonnal élhetőbb lesz a rendszer.
Abban maximálisan egyetértünk hogy a rosseb a jelszavakba, én is a pokolba kívánom a mai napig, nekem se tetszik, egy nyamvadt fájl másolása is jelszavas de ez van. -
válasz
growler #39338 üzenetére
Ez a "jövő héten" eléggé relatív.
Ha 1év múlva olvasom, akkor is "jövő héten...
Ismered az anekdotát,
a halál kopogtat Józsi bácsinál hogy itt az idő.
Az öreg aszongya, várjál holnapig, még van elintéznivalóm. Halál rábólint, és az öreg kérésére, hogy el ne felejtse semmiképp, felírja az ajtóra hogy "HOLNAP"
Józsi bácsi azóta is él, ugye mikor jön a halál, csák rámutat a felirásra, Te írtad oda hogy holnap!
Kb. mint a manjaro.hu, 2 éve "Hamarosan! Addig is manjaro.org" felirat fogadja az arra tévedőt.
Pár hete meg már semmi, nincs is a domain, vagyis hát ők akkor hazudtak... -
válasz
afi0903 #39319 üzenetére
fstab-ba csak a kulso lemez csatolasi parameter lett atirva.
Ennek nem szabadna semmi kozenek lenni semmi mashoz, a rendszert lehetetlen ezzel elrontani. Max. nem bootol de az adatokhoz nem nyul egy szerkesztes.
Fstabot kivulrol is vissza lehet szerkeszteni, ez csak egy beallito fajl ami megmondja mit hova mountoljon. -
-
válasz
afi0903 #39301 üzenetére
UUID alapján csatoltasd és használd a "nofail" opciót.
Így ha jelen van a lemez, csatolja, ha nincs akkor átugorja, nem áll meg hibával.
Pl. az én fstab-om, első logikusan a /, utána a swap, ez érthetően fix hisz mindig jelen van a swap partíció.
A többi adatpartíciók/leválasztható lemezek uuid alapján a nofail opcióval.
Külső tárhelyet miért kell bedrótozni amúgy az fstab-ba?
Azokat amúgy is mountolja indulásnál, bagy bedugáskor.
KDE alatt meg 1000féleképp megedhatóak a leválasztható eszközök paraméterei.
UUID=696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd / ext4 errors=remount-ro 0 1
UUID=88f52991-dca1-4802-9b82-ad545fdd8514 swap sw defaults 0 0
UUID=44FD52AA01B5FE7D /media/tibi/ADAT_1TB auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
UUID=27BE34407CC7DA8A /media/tibi/Mindenes auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
-
válasz
MostaPista #39281 üzenetére
Hulye otlet de nincs a biosba eldugva valami videocard sleep vagy energiatakarekos beallitas?
Ha tobb OS alol is ugyanez van akkor en nem tudok masra gondolni. -
Nem errol beszeltem. Hol volt itt rendszerparticio emlitve?
Vettem egy kulso 500 gigas usb lemezt, a haverokkal filmeket csereberelunk majd. Vagy meg ez se kell, mivel en vagyok az uberkiraly linuxos manusz, a pendrajvomat is ext-re formazom. Es pislogok mint hal a szatyorba mert nem tudom hasznalni.
Szo se volt a felhasznaloi fiokokrol. Mezei lemezek, meghajtok, kulso tarakrol irtam. -
" Pl. a mai napig nincs megoldva a jogosultságkezelés."
Hála a jó Istennek!
Windows mentéseknél live Linuxról aranyat ér.
Meg, nem a kötözködés végett de a Linuxokon falra mászok hogy Én létrehoztam épp most egy ext fájlrendszert, az én gépemen, az én vinyómon, az én Gpartedemmel ami bekérte az én rendszergazdai jelszavamat és a kész partíció nem az enyém, egy bájtot nem írhatok rá ...?
még sudozni meg chmodozni kell?
Ezt egy marhaságnak találom és nem csak én hanem nagyon sokan mások is.
Kezdő linuxosok hülyét kapnak ettől és szerintem jogosan.
Aztán, ha ez egy hordozható tár, akkor a szomszédba megint szórakozni meg mindenhol.
Emiatt én minden nagyobb hordozható tárat ntfs-re formázok.
Miért nincs ez úgy megoldva hogy az elkészült fájlrendszerhez mindenkinek joga van, és ha valaki sajátnak akarja AKKOR kelljen molyolni meg pilótavizsgázni? -
válasz
yusukee #39266 üzenetére
Onedrive fapad (terminalos) nalam tokeletesen mukodik 2 eve.
Van szuper GUi is, sajnos az fizetos, Insync.
A.parancssoros, abraunegg-onedrive ha jol emlekszek, Githubos.
Terminalos, kismillio parameter megadhato, pl. proba sync, il,enkor csak mutatja mit csinalna, fajlok megtaetasa felhobe, pc-n, csak le csak fel.sync, a pc az alapertelmezett stb stb.
Hej ha ehhez lenne egy gui...A gdrive meg nagyon sok rendszerbe alap, ennekem KDE alatt par kattintas meg potyoges.
Ha 2FA van neked akkor kicsit bonyisabb de ez nem linux hanem G. fasz....sag. -
válasz
Necroman_Mk2 #39249 üzenetére
Nem tudom mekkora a lemez.
Menteni kéne mindent, ez nem elcsépelt közhely és utána átméretezni.
Én. kb. 15x használtam a gpartedet átméretezni, sose volt gubanc de sose tudni.
Nálam a 18.04 és az arra ráfrissített 20.04 is 22 és 30GB között mocorog évek óta. A 40 gigás partíciót sose növik ki.
Én a szorosan vett rendszeren kívül mindent háttérmeghajtókon tárolok.
Így a / kicsike is lehet. -
válasz
GreenGoblin #39205 üzenetére
Ezt most nem ertem.
Verziovaltasnal 2 lehetoseg van.
Egyik a minden megy a levesbe es szuz telepitese az uj verzionak.
A masik meg a verziofrissites amikor a regebbire raereszted az ujabbat. Igy (ha nem is minden 100%-ba) megmaradnak a beallitasok, programok, egyeni dolgok.Igy amit kerdezel azt nem ertem, illetve talan megis.
Ha rafrissitesz a regire akkor a tiszta lap ertelmet veszti mert egy belakott rendszerre frissitesz. Megmarad annak minden egyeni beallitasa, a szoftverek nagy resze.
Backupolni lehet de ne ra a regire.
A regirol mentesz, megmarad vesztartaleknak ha befullad a verzio upgrade.
Ha sikeresen lefutott, a backup szoftvernek (Timeshift) megadsz egy masik mentesi utat, ez egy masik ext particiot jelent.
Es arra iranyitod az ezutani backupokat.
Nalam van egy linuxsave_1804 es egy linuxsave _2004 particio. Ubuntu 18.04 es 20.04.Arrol halvany gozom sincs, nem tudom megmondani neked hogyha rafrissitesz a regire, a Timeshift ezt le tudja-e ugy kezelni hogy innentol tovabbra is az eredeti helyre/particiora menteget de teljesen uj mentesi konyvtarat hoz letre a frissitett rendszernek. Vagy siman elkezdi felulirogatni. Errol gozom sincs.
Valoszinuleg uj konyvtarat hoz letre mert megvaltozott a verzioszam.
De ehhez hely is kell.Jovo heten ki fogom probalni a melohelyi gepemen mert azon van dupla backup es ha barmit elbaltazok vissza tudok allitani mindent ha valami felremenne.
-
válasz
GreenGoblin #39198 üzenetére
Fel de értelme nem sok, elvileg akkor kapsz egy olyan rendszert mint amiről a Timeshift pillanatképet rögzítetted.
Vagyis downgradelted az updatet.
Valamint nagyon nem egészséges így használni, kiszámíthatatlan lesz a végeredmény.
Most pontosan nem tudom hogy a Timeshift a helyreállítandó rendszeren törli-e a pillanatképben nem létező fájlokat pedig kb. 40 ilyet néztem végig nemrég.
Ha igen, akkor megkapod a mentett rendszert egy az egybe,
ha nem akkor elképzelhetetlen katyvasz is lehet a végeredmény. -
Leírnám az én eddigi Ubuntus "életutamat".
Nem részletezett okokból kb. 2 éve az Ubuntu felé fordultam, egy Xubuntu lett az áldozat, a unity az valahogy brrr, aki ezt kitalálta...
Mivel előtte aktívan Manjaroztam, egy kissé, hogyan is mondjam finoman, szegényes volt nekem.
A Xubuntura rátelepítettem a teljes KDE Plasmát.
Ez, ha jól emlékszek, ennyiből állt:sudo apt-get install plasma-desktop
Így van egy KXubuntum. Annak minden előnyével.
Ha a Plasma rakoncátlankodik, volt már rá példa, átmegyek XFCe-re, a KDe alatt is működnek az eredeti Xubuntus alkalmazások, itt most nem térek ki az egyik kedvenc megoldásomra mert esetleg azonnal főbelőnek.A telepítés után kicsit el kell szórakozni a beállításokkal, a displaymanagerrel, hogyan, mit csináljon bootnál, rebootnál, kijelentkezéskor hogy választható legyen bármelyik munkamenet.
Nálam így 3 van,
Unity
XFce
Plasma.Maga a KDE valahogyan külön frissülget, néha agyfrász módon mert van hogy 1 nap 2x is bombázott hogy Halló, találtam frissítést, ezért átálltam automata frissítésre.
Így csak egy szoftverem, az Opera böngésző igényli a manuális frissítést, ezt még nem jöttem rá hogyn automatizálhatnám.
Az egész rendszer tokkal vonóval KDE-vel mindennel szépen frissítgeti magát.Valóban jól írták feljebb hogy az Ubi megbízhatósága+az Arch naprakészsége, és eddig soha nem hibázott a frissítéskezelő, én még nem nyúltam bele kézzel sose a folyamatba vegy nem kellett javítgatni.
Valamint az egyik gépemen ráeresztettem a dist-upgrade-t, zökkenőmentesen frissített 18.04-ről 20.04-re.Én nagyon meg vagyok ezzel a kevert rendszerrel elégedve.
-
Teljes sikerrel applikáltam egy Ubuntut egy Z8300 alapú mini pc-re.
Ez egy eredetileg mobil platformos mini alaplap, W10-el előtelepítve, igencsak egzotikus hardverekkel.
Gondolom emiatt, az eredetileg laptopba való mobil használat miatt van egy szoftveres akkumulátor szimulátor benne, nem tudom hogyan mondjam másképp.
Bár hálózatról megy, teljesen szabványos laptopnak ismerik meg az operációs rendszerek és akkus táplálást írnak ki.Namost itt a bibi mert a Windows a virtuális akkura 70%-ot ír ki, a Linux meg 10% alattit és emiatt 5 percenként bombáz egy rendszerüzenettel, a lényege:
Kritikus akkuszint, cseréljen akkut vagy váltson hálózati tápra.
Ezt hol, hogyan lehet átírni vagy megváltoztatni hogy ne 10%-nak hanem többnek érzékelje? -
válasz
V.Stryker #39159 üzenetére
Persze, elég a / alatt minden, a swapfájl is és akkor nem kell swap partíció.
Más biztosan máshogyan vélekedik, én a swapfájlt preferálom.
nálam 8G ram mellett 2Gb swapfile.
Meg a külön adatpartíciót, sőt inkább a külön adatlemezt. Ha beüt valami akkor mehet az újratelepítés és minden adat megmaradt.
Bár egy Linuxot jellemzően a halálból is vissza lehet hozni.
A /-ről meg napi mentés automatizálva Timeshift-tel, szintén másik lemezre.
Atombiztos, ha véletlenül legyalulod a Linuxot, vagy lemezt csrélsz, Live alól visszateszed a Timeshift mentést akár üres partícióra is, icipici grub babrálás és onnan folytatod ahol abbahagytad. -
-
Ennek most mi a baja?
[innen puskáztam ] de nem akar települni.
Mondom én hogy ez a ppa nekem nem gyerebe, de nincs máshol csak flatpakba a HmTimer.tibi@TibiXubuntu:~$ sudo add-apt-repository ppa:cges30901/hmtimer
Cannot add PPA: 'ppa:~cges30901/ubuntu/hmtimer'.
The user named '~cges30901' has no PPA named 'ubuntu/hmtimer'
Please choose from the following available PPAs:
* 'app': app
* 'mupdf': mupdf
-
Ha mégse válnak be a kapott tanácsok, ebből kellene elindulnod:
pactl set-card-profile 0 output:hdmi-stereo
Nekem a 0 az az Intel gpu hangkártya és a hdmi kimenetem a hdmi-stereo ra állítva adja ki a hangot.
Ezek nálad szinte biztosan mások lesznek, hacsak nem Intel N3150 soc van és 2 hdmi kimeneted, akkor talán.
Ha sikerült azonosítani mindent, a fennti parancsba átírva a te gépedhez valókat, akkor ha átváltasz a másik, vagy az analóg kimenetre, és utána ezt a parancsot terminálba lefuttatod, vissza kell jönnie a hdmi-re a hangnak.
Ha ez már működik, mentsd el a parancsot egy tetszőleges néven, nálam a neve
hdmi_audio_restore.sh
Ezt futtathatóvá téve, majd keresel nekii egy neked tetsző ikont és kiszögezed a panelra.
Így ha mégis elmenne a hdmi hang, az ikonra kattintva máris visszajön.Ha automatizálni szeretnéd, azaz minden monitor-off/on esetén lefusson, akkor ezt szabd át a te igényeidnek, a te gépedre az előző szerint, mentsd el bármi.sh néven, tedd futtathatóvá, és tedd bele Autostartba vagy tedd valahogy a rendszerrel indulóvá egy sleep 15-20 késleltetéssel.
#! /bin/bash
function wait
{
sleep 10
}
function monitor
{
xset q | grep -q "Monitor is On"
}
while true
do
while monitor
do
wait
done
while ! monitor
do
wait
done
pactl set-card-profile 0 output:hdmi-stereo
done
Nálam mióta ez a leírtak szerint meg lett csinálva, ennek kb. 10 hónapja, egyszer sem kellett babrálnom semmit, mindig a hdmi szól.
Előtte meg 1 évig szenvedtem a problémával.
A leírt probléma az én gépemen 5 év alatt Windowson soha nem fordult elő, viszont előjött 2 Minten, 2 Manjaron, Ubuntun és Debianon.
Mindent elkövettem amit csak a neten találtam de valami kéjes szenvedély fűzi nálam az Analóg sztereo kimenehez a Linuxokat. -
-
válasz
gyulank #39123 üzenetére
Akkor nálad más a gond, mert lefut a parancs csak nem talál mást, nem találja a Windowst.
Ezért nincs benne a grub listába se mert nincs is.Ez pontosan hogyan, mikor, miután jelentkezett?
A Win megvan fizikailag, fel tudod csatolni a partícióját, látod a mappaszerkezetet?
Ugyanazon a lemezen van mint a Linux, nem lett biosba letiltva a lemeze, ha külön van?
Megvan a Win bootloadere is? ez egy külön kis partíció a Win lemezén legelöl, a Linuxok "Rendszer számára fenntartott" néven jelenítik meg.
Bios/mbr vagy efi/gpt a rendszer? -
-
-
Én ugyanezzel szenvedtem Intel N3150 SOC alatt Ubuntuval és minden más Linuxszal 1 évig.
Nem segített a fentebb leírt beállítás sem, bele van szerelmesedve az Analóg sztereo kimenetbe néha.
Akkor fordul elő mikor a tételenség miatt a monitor, illetve a hdmi kimenet a beállított idő múlva kikapcsol.
Ilyenkor mikor visszakapcsolt nálam 10-ből 5x az Analóg sztereo lett az alapértelmezett.Ha a leírtak nem segítenek, jelezz vissza és segítek megoldani a problémát.
Cucuska2,
ha átváltott hdni-ről akkor (legalábbis nálam) az se segített ha a mediplayert beállítottam hogy a hdmi-re küldje a hangot.
Mivel az a kimenet Pulseaudióba elérhetetlen ha épp az Analóg sztereo az alapértelmezett kimenet. -
válasz
lionhearted #39086 üzenetére
Kicsit elengedtem a projektet mert teto felujitas van ezerrel es nem volt sok idom pc-vel molyolni.
Ezt az isorespint tudnad nekem szajbaragosan elmagyarazni?
Nekem erdekes rendszerem van, egy usb ssd-n van a hordozhato Ubuntum. Addig nem akarok telepiteni a mini pc-re stabil linuxot amig minden nyavajajat ki nem kuszoboltem. Es melle nem tudom elferne-e, egy 5 eves W10 fut a kis gepen, belove az n-edik fokig.
Es ezt csak akkor cserelnem le a Linuxra ha az is mindenben megfelel. Erre tokeletes tesztalany a kulso hordozhto Linuxom. Ha valamit nagyon elbaltazok, az se erdekes mert 20 perc alatt visszallok egy elozo napi Timeshift mentesre.
A wifit sikeresen kipipaltam, most par napja a kis szabadidomba probalok ra hangot varazsolni. Eddig a Pulse meg az Alsamixer is ures volt, addig eljutottam hogy megjelenik a hangkartya de az Analog sztereo jack csatlakozon nem ad hangot, meg se mukkan, a hdmi meg se jelenik a valaszthato listaba.
Namost elo, futo rendszerre ra lehet ereszteni ezt az isorespint, vagy ez abszolut felejtos, ebben kernem a segitsegedet.
Es amkor meg ott a bluetooth amit nem is lat a Linuxom. A BT. hardvert se latja, csak a Manjaro 21, de hasznalni az se tudja.
Nem egyszeru ez. -
válasz
ubyegon2 #39082 üzenetére
Nem az volt a baja hogy nem volt driver, hanem valami más.
Kellett neki egy txt fájl amibe gondolom az van leírva hogy milyen módon kommunikáljon a rendszer a wireless konrollerrel.
Miután ezt a txt fájlt bmásoltam a /bin/firmware/brcm könyvtárba, reboot és lőn wifi.
Csak mire ezt megtaláltam, nem kevés külső segítséggel, az volt hosszú idő.
brcmfmac43430a0-sdio.txt ez a fájl neve és működik. -
Köszönöm a válaszokat, ezzel az isorespin-nel el fogok szórakozni egy darabig. Bár lefordítózam, valahogy nem vágom mit is kell csinálni de majdcsak sikerül.
Growler,
azért nem szöszmötölök az ilyen driver szögelésekkel mert bár tényleg a Manjaro a legígéretesebb, bluetooth sincs és egyéb anomáliák is vannak még bőven.
Meg most látom, kb. másfél év Arch kihagyás után (Ubuntun tolom régóta, nagyon ritkán indul a Manjaro) hogy mennyire más is ez a vonal. Csomagkezelésbe pl. vissza kellett rázódnom, teljesen idegennek tűnt az első félórában pedig az aur nagyon nagy találmány.
Megpróbálom az ajánlott Linuxium megoldást. -
válasz
growler #39075 üzenetére
kiegészíettem a hsz-t, megtalálta a Synaptic.
Kezddem az elején mert nem könnyű meccs.
Van egy 2015-ös Cenovo noname mini PC Intel Z8300 SOC.
Ez egy icipici, másfél cigisdoboz nagyságú gép, akit érdekel, [link]
Előtelepített W10-el jött, 4évig szinte nonstop ment az egyik munkahelymen, nagyon meg voltunk vele elégedve, nem atoemrőmű de FHD-t és még a HEVC-et is viszi, Bt, wireless, usb3, audio ki-be, hdmi és fogyaszt 6 wattot.
A W10 frissítéseivel kezdett lassulni, még visszahúztam rá a 1607es buildot de aztán kiváltottam egy szintén mini de kicsit nagyobb teljestményű PC-vel.
Namost, a hardverfelépítése szerintem egy Android alapó cuccra hajaz, W10 alatt olyan driverek vannak rá hogy égnek állt a hajam, életembe nem láttam még ilyeneket, szerencsére az volt az első hogy lementettem róla az összes drivert, nagyon jól jött újratelepítésnél.
Öszvér megoldásokkal van tele, pl. az ethernet adapter meg a BT. az egy belső USB-re csatlakozik, a wifi meg ha jól emlékszek pci-re, van egy usb3 luka is e az pl. biosba bár látszik de ebbe dugva semmit nem érzékel sak ha az OS felállt már. És van kamera drivere is, meg kamera port, ebből gondolom hogy valami Androidos lapot alakítottak át a kiskínaiak, talán tablet lehetett lánykorában.
Namost mondom kiveszem a fiókból, leporolom és teszek rá Linuxot.
Viszont, nem rendes ugye a lemezkiosztása sem mert emmc van, a lapon van integrálva a lemez, 64GB.
Nagyon normális UEFI biosa van, komolyan mondom neves gépek gyártói megirigyelhetnék, fapad de minden ami kell beállítható.
Nem merek rá addig Linuxot telepíteni amíg Live módban minden nem múködik mert a fene tudja, olyan érzésem van hogy tégla lesz belőle.
Van egy usb-s ssd-re telepített portable, teljes értékű Ubuntu 18-am, ezzel kísérleteztem, és még sok mással is.
Tapasztalatok.
Portable és Live Ubuntu 18-04-- halál, nincs audio, egyáltalán semit nem ismer fel, meg se mukkan, nincs wifi, nincs ethernet.
Ubuntu és Mint 20 -- úgy tűnik hogy van audio, minden oké, DE egy mukkanás nincs a kimeneteken. Nincs wifi, van ethernet.
Arch Manjaro, van audio, tökéletesen jól. Van ethernet, nincs wifi.
Debian, halál, semmi sincs, se hang, se ethernet, se wifi
A blutuszt mindegyik linux felismerte, kidobta az ikont, de egyik sem képes kommunikálni, nem talál meg egyik linux se semmit blutuszon. Se telefont, se egeret, se fejhallgatót, semmit csak karikázik órákig vagyis a BT is szar ahogy van.
És mégegy, lshw-re az Ubuntuk, Mint és a Debian ki se listázza a Broadcom wifit. Nem is látják.
A Manjaro az egyedüli amelyik kiírja, így jöttem rá hogy ez egy Broadcom BCM 4312 wireless kártya. Már ha a Manjaro jól látja.
A Windows "Broadcom 802.11n Wireless SDIO Adapter" -nek látja.
Ezek után amíg live módba nem tudok úrrá lenni a problémákon, addig szerintem felesleges telepíteni. Marha nehéz egy minden kapcsolat nélküli pc-n a kapott tanácsokat kivitelezni, kell még egy pc amin letöltögetek, pendrive aztán átdugdos, ehhez 2 monitor, 2 egér, 2 bill. stb. ezt előzném meg a Live próbálkozásokkal.
Live módba próbáltam a leírtakat, ki majd bejelentkeztem mert reboot ugye értelmetlen.
A portable Ubuntumon természetesen volt reboot is a firmware telepítése után de wifi az nincs.
Hogyan tovább, erről gőzöm sincs. -
-
Valaki segítene nekem [ennek a kivitelezésébe?]
Fordítózgatok de nem megy bele a fejembe sehogysem.
Az oldal negyede körül van az offline megoldás, az kéne nekem mert ugye a pc-n amit szeretnék életre kelteni, csak wifi van, de a Broadcom driver hiánya miatt jelenleg nincs netelérés csak az offline mód marad.
Csak nem tudom értelmezni, honnan, mit kéne előtte letöltenem és átvinni a Broadcom wifis gépre, és utána konkrétan mit is kéne csinálni. -
válasz
sittes79 #39069 üzenetére
Szia,
a disks (gnome-disks) lemezkezelőbe van guis megoldás hogy sose pihentesse a lemezt.
Lemezre katt, és jobb oldalt fönnt a 3 csík, ott a Meghajtó beállítások.
Be kell kapcsolni a funkciót és teljesen jobbra húzni a csúszkát, így tiltva van a lemez standby.
Deviszont.
Ha valami green szériás külső hdd, pláne USB tokban, akkor ez semmit nem ér mert a lemez firmware határozza meg, és ezt így külsőleg nem lehet befolyásolni.Nekem volt egy hasonló szituba egy usb-s lemezem és Linux és Win alatt is napi 200 feletti felpörgés volt mert a maga a lemez ment el alvóba, nem az os küldte el.
Megoldottam egy usb3-M2 tokba egy M2 ssd-vel. Hogy ez alszik vagy sem azt nem tudom de nem is érdekel mert soha nem kellett még várni rá, ha alszik is, ezredmásodperc alatt ébred. -
válasz
tvamos #39043 üzenetére
Ez egy komplett rendszermenő alkalmazás Linuxra.
Olyan mint a Windows beépített rendszervisszaállítása.
Csinál egy pillananatképet a rendszerről, és erre bármikor, bármilyen gebasz esetén vissza lehet állni.
Automatikusan teszi, bármilyen ütemezést beállíthatsz neki.
Nálam napi 1 mentés, és 2 darab mentési pont megtartása van beállítva.
Nemegyszer segített már, pl. valamit eltelepítgettem, és még+ jól el is állítgattam terminálba a Pulesaudióba.
(nem való nekem a terminál, mindig is hangoztattam)
Ezektől a mutatványoktól meghalt a mikrofonom, és a BT. mikrofon is.
1 nap guglizás meg fórumozás sem segített, nyomtam egy 2 napos visszaállítást a Timeshiftnek és problem solved.Nem a Te kedvedért, hanem mert egy váratlan áramszünet ma 18.40-kor agyonvágta a pendrájvról futó Ubuntumat, gyorsan ráklónoztam a jelenlegi stabil endszeremet.
Megvolt hamar, azonnal bootolt, és ennyi.Stabil rendszerről készíts egy TELJES Timeshift mentést egy olyan eszközre, lemezre, patíciór amit el tudsz érni majd a klónozandó gépről, nekem több lemezem és ezeken tucat partíció van+félmarék pendrájvom.
Neked a pendrájvot ajánlo,m, a menés akkora helyet igényel mint a mostani rendszered+legalább 30%
Vagyis ha most 50GB akkor kellegy 64-es pen.
Telepítsd fel a Timeshiftet, ere neten bőséges leírás van, és van disztró aminek benne is van a tárolókba.Indítsd el. A beállításoknál add meg a pent mentési útnak, majd mindent jelölj be, mentse a /, a boot és a home helyeket is.
Beállítóablak:
Típus---rsync
Hely---itt megadod a pendrájvot
Ütemezés---tökmindegy mert egyszer használod, most
Felhasználók---itt hülyén lett lefordítva magyara, a JOBBOLDALT az "Alkalmazások kihagyása", itt mindent pöttyözz be. NE baloldalt! Mondom rosszul lett fordítva az applikáció.
Szűrők---itt mindent pöttyözz be a + jel alatt.
Misc-- nem érdekes,ne babráld.Leokézod, visszadob a fóoldalra és itt katt a Létrehozás-ra.
indul a mentés.Ha kész, átszereled az új lemezt, bebootolsz szinte bármilyen Live linuxról.
A live rendszerre rátelepíted a Timeshiftet.
A liverendszer beépített lemezkezelőjével (gparted, disks, KDEdisk stb.) megcsinálod az új lemezen a neked tetsző partíció szerkezetet, arra nagyon ügyelj hogy ha eddig mbr volt akkor azt, ha gpt/efi akkor azt.
nálad mbr van ha jól emlékszek.Elindítod a live rendszeren az előbb feltelepített Timeshiftet, a bejövő tündérnek kinyomod a szemét és ráböksz a Visszaállítás menüpontra.
Itt a logikát kell követned de adja is magát, kiválasztod hogy mit és hová állítson vissza.
A pendrájvról, pl. sdb1-ről a lemezre, annak megfelelő partíciójára, pl. sda1.És most olyan jön amiben viszont nem tudok tanácsot adni, mivel én nem használom a klónozott rendszer grubját, én egy ventoy rendszert használok indítónk, az ő saját grubjába drótoztam bele a portable Ubuntut, sdc4 és a kernel és az initrd pontos verziójával egyetemben.
Szerintem neked az a pont kell hogy telepítse újra a grubot is és asszem van még egy pötty lehetőség, azt is be kell jelölnöd.
Ha kész, mindenből kilépsz, reboot, pendrájv kihúz és elindul a klónozott rendszered.A Timeshift van annyira intelligens hogy fstab-ba az új uuid-t írja be, ezzel nem kell foglalkozni, és így, ha benntmarad is a régi rendszer lemeze, nem lesz uuid ütközés,
valamint átviszi a swapfájlt is, és természetesen használja is az új rendszer.Egyetlen egy sor terminál nem kell, végig GUI alól simán meg lehet csinálni, célapplikációkkal.
Köszönet érte a Timeshift teamnak.
Gyakorlatilag dd-vel dolgozhat a szoftver szerintem de mégsem áll fennt a veszélye egy terminálos elírásnak, egy apró baki, pl. sda-sdb elírása és dd-nél ugrott is a partíció, vagy az egész lemez. -
válasz
tvamos #39039 üzenetére
Akkr ne telepíts hanem vagy klónozz, vagy,
telepíts egy UGYANOLYAN disztrót, teljesen frissítsd fel,
majd a régiről készíts egy Timeshift mentést,
és ezt a mentést húzd rá az új telepítésre. Ezt megteheted live rendszerről.
Így ugyanaz lesz minden.
Nekem így sikerült egy pendrájvra áttenni a komplett, belakott másfél éves rendszeremet.
Nem mondom hogy nincs közbe pár buktató de ha nekem sikerült ezeken úrrá lenni akkor másnak simán menni fog.
Fstab macera, esetleges grub újratelepítés, ilyesmi. De a megoldás valószínűleg jó mert hónapok óta így használom a portable Ubuntumat, frissít, szoftverezhető, minden ok. -
válasz
tvamos #39037 üzenetére
Attól függően hogy mbr vagy efi, ha nem másolod/klónozod/újratelepíted a grubot /mbr-t/efi partíciót akkor nem fog bootolni.
Külső eszközről igen mert elég neki ehhez a kernelt és az initrd-t megmutatni, ezekkel már elstartol de ez nem jellemző házi használatra.
Ezektől megmenekít a Sytembeck, elvileg tudja a komplett klónozást.
Azért írtam hogy elvileg mert ezt a funkcióját nem használtam még sose. -
válasz
Marcsello31 #39007 üzenetére
Jaa leesett.
Hátizsákkal járkálsz és ahol gyors a mobilnet, ott lehúzod amit akarsz.
Telefon, otg, usb-to-m2 ssd átalakító?
Bár akkor meg nem tudod közbe tölteni.
Vagy az eredeti felállásod és így valahogy összehozni a telóra a mini pc távoli asztalt.
Hogyan, na arról gőzöm sincs... de érdekel a téma, utána fogok nézni.
Jééé... gyorsan ment, a szokásos alkalmazásokon kívül ez úgytűnik bolondbiztos és faék egyszerű, aki utálkozik a guglitól, annak any desktop, remmina, rdp, vnc-féleségek egyebek, de ez állítólag működik nyasztatás meg terminálozgatás nélkül is azonnal és konyhakész: [Chrome távoli asztal] -
válasz
Marcsello31 #39005 üzenetére
Egy szóval sem mondtam hogy hülyeség, én már számtalanszor erőszakoltam meg mindenféle rendszert, nemcsak IT vonalon, pl. a saját fűtésrendszeremet mert megdöglött karácsonykor a cirkóm és a szükség nagy úr. Ha egy gázos-cirkós szaki meglátta volna, azonnal főbelő de fűteni kellett.
Csak azt írtam hogy máshogyan is lehetséges, talán egyszerűbben.
Pl. a melóhelyemen Voda és Tkom szinte nulla, nemhogy mobilnet de a gsm beszéd is akadozik.
Viszont a Digi meg hasít, a fene se érti ezt.
Így minden melós Digis szolgálati telefont kapott.
Ez egszerűbb volt, mint az eddig meglévő, folyamatosan döglődő, a Tkom saját telepítésű és jó sz...ar helyi gsm repeatere.
Csak arra célzok hogyha ennyire messze van, el is lophatják, télen megfagy a technika, stb.
Amúgy megvalósítható de a Linux távoli asztal elérést egyszer próbáltam, de helyi hálón sem sikerült, nemhogy távolról, ezért ebben nem tudok tanácsot adni.
A többi az gyakorlatilag dobozolás, mechanikai munka, madzagolás és a rendszer szoftveres beállítgatása, semmi több.
Jelenleg is mobilneted van a házba csak? Semmilyen madzagos szolgáltató nincs?
Háztetőn sem jó a térerő?
Létezik simes router, erre találták ki, és van külső gsm antenna csatija is, a router a padláson, az antenna kinnt. -
válasz
Marcsello31 #39002 üzenetére
Ízlések és pofonok de én nem így oldanám meg az biztos.
Dobozba a telekom modem, mellé egy AP client módba, és lankábellel bemennék a házba.
Ha nagyon messze van, és esetleg a modemnek van külső antenna csatlakozója, akkor egy wireless yagival vagy lapantennával belőném a házba a wifit.
Munkahelyemen 100 méternél messzebb van a wifi hozzáférési pont, bokrok, 2 fal+20 centi grafitos hőszigetelés és egy wireless yagival tökéletes a vétel.
A modem meg a mini pc saccolásom szerint minimum 5 wattot kérne, azaz 1 ampert.
Egy napos folyamatos működtetéshez így 25-30Ah akku kéne, ezt egy powerbank nem fogja tudni kiszolgálni.
Ha telefonról vezérelnéd, ezt nem értem, akkor Te bennt vagy a házba a gagyi neteddel, ezen keresztül lépnél ki a netre, onnan a Telekom modemen érnéd ek a pc-t, és full remote kéne ahogy értelmeztem, azaz képernyőtartalom átküldése is? -
-
válasz
tvamos #38986 üzenetére
A partíción, a linuxoson?
Ha Te 1,77 centi magas vagy, akkor egy 1,77 centi magas szobába a lábujadat se tudod kinyújtani, a hajad se nőhet mert ekkora.
Kb. ez van ha pontosan ugyanakkorára zsugorítottad mint az os mostani mérete, egy bájtot se tud írni mert tele a hely.
Jártam hasonlóan, megszaladt a numpadon a nulla és 20 helyett 200GB-ot adtam meg egy virtuális gépnek. Rögtön mirelitre fagyott,
F3 konzol, töröltem a fájlt és máris bootolt rendesen.
Szerintem a lehetséges minimumra lett zsugorítva, akkorára mint maga a rendszer.
Törölgessél konzolba legalább 1-2 gigát, inkább többet és nézd meg, elindul-e.
Vagy, nem tudom milyen külső programmal csináltad, töröld a swap partíciót és növeld vissza a linuxosat. -
válasz
gregory91 #38984 üzenetére
Ezek a "partíció összenyomások" nem mindig jók.
Pláne külső eszközökkel. Winen a saját Partíció zsugorítása még nem hagyott cserben, bár nagyon ritkán használom, nem sokszor kellett.
Da az mégiscsak az os saját célprogramja és többet tud az épp futó os-ről mint a külső programok.
Kolléga jobban járt volna ha swapfájlt csinál, szerintem a külön swap partíció lejárt lemez. Én sokkalta praktikusabbnak találom a saját partíción belül a swapfájlt, sokkal homogénebb a lemezszerkezet, pláne nálam mekkora katyvasz lenne a több os miatt, még + partíciók, így is néha 17 van felcsatolva. :-)
És megoldható a swapfájlba hibernálás is, bár az nekem pilótavizsgát igényelt + OKJ gyorstalpalót és tanulmányutat Linushoz eszmecserérede ha nekem sikerült, akkor egy középső csopis ovis gyerek is megoldja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Autós topik
- Bittorrent topik
- BestBuy topik
- Eldurvul a Nova Lake-kel az Intel-féle hibrid dizájn
- PlayStation 5
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest