- Milyen TV-t vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 10***(X) "Zen 6" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- Milyen egeret válasszak?
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Milyen monitort vegyek?
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
celafat
tag
válasz
lev258 #37013 üzenetére
Semmit sem próbáltam még a gépen, nekem csak ezt az egy (vagyis utána lenne még 1, de már itt megakadok) scriptet kellene lefuttatnom. Most használok először linuxot. Mindent egy leírás alapján csinálok, amihez a szükséges fájlokat is mellékelték a megadott linux verziószámmal együtt. Mást eszembe sem jutott kipróbálni.
-
celafat
tag
válasz
lev258 #37008 üzenetére
A kilistázott bill. parancsok után arra már rájöttem, hogy a q leütése után visszakapom az irányítást, ott már kiírja, hogy a scriptben végrehajtandó parancsokra sorban a nem lehet feloldani a következőt "hu.archive.ubuntu.com"
A scriptben a következő van pontosan:
#!/bin/bash
# -*- ENCODING: UTF-8 -*-
echo Step 1 For Mod Wii Mini by Consoleinfo.be - BlueBomb Exploit by FullMetal5
sleep 2s
echo Start the script...
sudo apt update
sudo apt install make gcc libbluetooth-dev libglib2.0-dev libdbus-1-dev libudev-dev libical-dev libreadline-dev
mkdir bluebomb
cd bluebomb
wget http://www.kernel.org/pub/linux/bluetooth/bluez-5.51.tar.xz
tar -xvf bluez-5.51.tar.xz
cd bluez-5.51
./configure --enable-deprecated && make
sudo systemctl disable --now bluetooth
cd tools && sudo ./btmgmt
infoNem tudom, hogy elavult-e, de a leírásban meg volt adva minden szükséges fájl, meg a szükséges linux verziója is, mindent az szerint csinálnék, de nekik eleve nem is kér jelszót, simán lefut a script.
-
celafat
tag
válasz
lev258 #37006 üzenetére
Ha beírom a jelszót, akkor sem megy tovább, hanem lefuttat több oldalnyi szöveget, gondolom valami bill. parancsok meg a magyarázatai, de a végén a kurzort sem kapom vissza. Nem lehet valahogy kikapcsolni, hogy ne kérjen jelszót sehol? A példa videóban sem kér nekik ilyet.
Nem a monitor a probléma, hanem pont a script futtatása volna a fontos. Ráadásul a leírás is pont ehhez az ubuntu verzióhoz készült, nem tudom miért kéri nálam a jelszót, nekik meg nem. -
Frawly
veterán
válasz
lev258 #36993 üzenetére
Így van. A snap, flatpak hozza magával az összes függőségét az adott progiknak, amik akkor is felkerülnek, ha az adott rendszeren már fent vannak ezek a függőségek, ugyanis a verziószámban eltérés lehet, ami a verziófüggőségeknél gond lehet. Emiatt ezeknél a snap, flatpak megoldásoknál nem csak maga az univerzális csomagkezelő szolgáltatás fut extraként, hanem egy csomó extra lib is, ami extra CPU/RAM-ot fogyaszt.
A snap annyival súlyosabb is még, hogy ott az egész alkalmazás konténerként fut.
Persze ha egy korszerű gépről van szó, valami i5-ös, 8 GB RAM, vagy ennek megfelelő AMD rendszer, akkor végül is lehet nem érezhető egy sima Ubuntuhoz képest, amin nem használnak ilyeneket.
-
válasz
lev258 #36987 üzenetére
Köszi!
Végül felment a 20.04 developer verzió.
Egy számomra fura dolgora lettem figyelmes:Selecting previously unselected package chromium-browser.
(Reading database ... 154105 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack .../chromium-browser_80.0.3987.87-0ubuntu1_amd64.deb ...
=> Installing the chromium snap
==> Checking connectivity with the snap store
==> Installing the chromium snap
Warning: /snap/bin was not found in your $PATH. If you've not restarted your
session since you installed snapd, try doing that. Please see
https://forum.snapcraft.io/t/9469 for more details.
chromium 80.0.3987.162 from Canonical✓ installed
=> Snap installation complete
Unpacking chromium-browser (80.0.3987.87-0ubuntu1) ...
Setting up chromium-browser (80.0.3987.87-0ubuntu1) ...
Mi ez a snap dolog?
Lemaradtam valamiről?
-
growler
őstag
válasz
lev258 #36914 üzenetére
Eddig úgy tudtam hogy a Lubuntu LTS lóg ki a sorból a 3 éves támogatásával
de tényleg, a Mate is ilyen !
" ne ess pánikba! 2021 áprilisáig a rendszer továbbra is olyan biztonságos lesz, mint az Ubuntu bázis, de kérjük, ne feledje, hogy egyes csomagjai és alkalmazásai már nem kapnak frissítéseket." [link] -
törölt tag
válasz
lev258 #36910 üzenetére
Jó én ezt megértem. Mi van olyankor ha a 3év után az alap repóból jön valami dependencia vagy biztonsági path. Ami mondjuk érinti az LXDE-t, azt nem kéne hozzáreszelni és teríteni?
Elhiszem, hogy egy kis közösség csinálja, de ha nincs kapacitás a teljes LTS időszak direkt supportálására, akkor miért engedik tovább élni?
Nem használnám biztos, ha a kérdező helyében lennék. -
Gyurka6
őstag
válasz
lev258 #36898 üzenetére
Működik, mást nem akartam, rhythmbox, qasmixer, van hangerő szabályzó, balansz, hangszín szabályzó lehetne még.(halkan megjegyzem, ezek szerint nem ezzel a verzióval vagy nem ez a hdd volt benne, a vlc volt letöltve és csak a lejátszó csík/idő haladt előre. Itt hiányolt egy pár dolgot, de letöltötte, lejátszik. Ez már túl windozos lett.)
-
Gyurka6
őstag
válasz
lev258 #36894 üzenetére
Vissza kellett raknom a gépet.... és most már itt van, köszönöm!
root@gy-desktop:~# lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 4 Series Chipset DRAM Controller (rev 03)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 4 Series Chipset PCI Express Root Port (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation NM10/ICH7 Family High Definition Audio Controller (rev 01)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 1 (rev 01)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #1 (rev 01)
00:1d.1 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #2 (rev 01)
00:1d.2 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #3 (rev 01)
00:1d.3 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #4 (rev 01)
00:1d.7 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB2 EHCI Controller (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev e1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GB/GR (ICH7 Family) LPC Interface Bridge (rev 01)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 01)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation NM10/ICH7 Family SATA Controller [IDE mode] (rev 01)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation NM10/ICH7 Family SMBus Controller (rev 01)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GT218 [GeForce 8400 GS Rev. 3] (rev a2)
01:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation High Definition Audio Controller (rev a1)
02:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetLink BCM57780 Gigabit Ethernet PCIe (rev 01)
03:02.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8169 PCI Gigabit Ethernet Controller (rev 10)
root@gy-desktop:~# -
Zsötie
tag
válasz
lev258 #36445 üzenetére
HP Microserver Gen8-n fut a Xigmanas. 4db HDD van benne.
Azt a két HDD-t más célra is használom, amin a VM fut.
Más hibajelenséget nem tapasztalok.
A Xigmanas hetek óta megy hibátlanul. Minden teszi a dolgát.
HA adatbázisa, torrent, stb. hiba nélkül, csak ezzel az eggyel van gondom.
Nem zárom ki a hardver hibát, de pl. a négyből akkor három kábelnek lenne baja.?
Memóriákat már kicseréltem.
Ha tényleg hardver hiba, akkor vagy táp, vagy alaplap. A táp még nem is, inkább az alaplap lenne nagy baj.
De akkor máshol hiba miért nem jelentkezik?
Valamint ha egyszerűen csak újra indítom a VM-t, akkor miért indul el minden gond nélkül, fsck meg minden nélkül? -
ftamas0201
senior tag
válasz
lev258 #36349 üzenetére
Gondoltam kipróbálom, igazából pár napja van fent :)
De este vissza teszem munka után szerintem az lts verziót a 18ast. Muszáj erre valamit kitalálnom, amúgy semmi gond de letöltésnél egyszerűen a Qbittorrent és a mount.ntfs leterhel fullra és vissza veszi a sebességet. -
Szokenesz
senior tag
válasz
lev258 #36308 üzenetére
Erre telepult fel anno szo nelkul a zart driveruk, 19.04 alatt mindig hibara szaladt, csak mikor majusban egy 19.04-es kitero utan visszatettem a 18.04-et akkor mar fel sem telepitettem, egyszeru felhasznaloknak tenyleg tokeletesen megfelel az alap driver.
Tehat akkor proba cseresznye, mint minden egyes koztes verzio, ha jo akkor lehet orulni, ha megsem akkor varni, hogy hatha jon frissites vagy elengedni es visszaterni a bevalt verziora. :)
-
bringasisti
őstag
válasz
lev258 #36030 üzenetére
Már itt vagyok elakad a hogy mikor a hplip lett letöltve akkor mint lehetséges nyomtató fel volt sorolva. Mikor a beállítások> nyomtató automatikus keresés sikertelen akkor feldobja hogy a lehetséges adatbázisból jelöljem ki. Itt viszont nincs felsorolva. Lehetőségként PPD fájl telepítése de az még nincs. A legnagyobb gond hogy felhívtam a vevő szolgálatot és megmondták hogy magasról leszarják a Linux támogatást
-
Formaster
addikt
válasz
lev258 #35994 üzenetére
Elképzelhető, hogy a program nem normális, vagyis több memóriát kell rakjak alá. A kérdés viszont az lenne, hogy elképzelhető az, hogy soft reset sem üríti ki? Vagy én használok rossz parancsot?
Mert, ha ez a tényállás, akkor viszont nagyobb gondot látok ubuntu téren mintsem, hogy egy memória éhes alkalmazás felzabálja a ramot idővel.
-
Formaster
addikt
válasz
lev258 #35992 üzenetére
Ezt hogy érted? Adott egy program ami fut a rendszeren, adatbázisokat, ügyfelek kezel, viszonylag memória igényes, de megtévesztett a beépitett remdszer figyelője, ezért nem gyanakodtam kevés memóriára.
Szóval, ha 2-3 nap alatt elér egy szintet, akkor sem zabálhatja fel a memóriát, ha kevés neki? Teljes egészében nem fogy el, megáll olyan 95-98% körül, gondolom onnantól már a lapozót használja, amo viszomt lényegesen lassabb.
-
Formaster
addikt
válasz
lev258 #35929 üzenetére
Cat6-osat vettem, de már rendben fut gigabiten. Lesz még egy másik projekt, abban kérném majd a segítségeteket, vettem egy Intel PRO/1000VT Quad Port kártyát, majd levadászom a driverét és meg kellene csináljak hozzá egy bondingot, de ilyet még az életben nem próbáltam
-
dark2
tag
válasz
lev258 #35802 üzenetére
Igen, megnéztem több drivert is, ott a minimum kernel volt megadva, de azok még 2.6-októl indultak. De mikor próbáltam a 7300gt-nél a 18.04-ben ugyan látszó 304-es drivert feltenni, az nem sikerült.
Úgy nézem 410-es driver támogatott hardver kell ide, az a biztos.
Szerk: közben látom, az előzőleg linkelt oldal szerint nincs 410-es, csak 415 és 430... Érdekes.
-
gyulank
addikt
válasz
lev258 #35791 üzenetére
sudo parted -l
Error: Invalid argument during seek for read on /dev/sdb
Retry/Ignore/Cancel? c
Model: ATA TOSHIBA HDWD130 (scsi)
Disk /dev/sdb: 3001GB
Sector size (logical/physical): 512B/4096B
Partition Table: unknown
Disk Flags:
Warning: The driver descriptor says the physical block size is 2048 bytes, but
Linux says it is 512 bytes.
Ignore/Cancel? c
sudo fdisk -l
Disk /dev/sdb: 2,7 TiB, 3000591900160 bytes, 5860531055 sectors
Disk model: TOSHIBA HDWD130
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0xba095505
Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdb1 1 4294967295 4294967295 2T ee GPT
Partition 1 does not start on physical sector boundary. -
gyulank
addikt
válasz
lev258 #35791 üzenetére
Azt én nem tudom, hogy tavaly Windowssal csináltam-e a partíciós táblát, de akkor még a Linux, és a Windows is az SSD-n volt. Aztán a Windows sose tudott frissülni, szerintem a szabad hely miatt, ezért az egész SSD-re Linuxot tettem. Szóval a Linux már akkor is látta, mikor mindkettő az SSD-n volt, meg azóta is.
Tegnap volt az, hogy de mégis vannak dolgok, amikhez Windows kell, hát fel kéne tenni valahova, így még a működő Linuxban GPARTED-el kissebbre vettem a 3TB ntfs-t, hogy legyen mögötte 150GiB, mert 3TB-ot arrébb rakni 150GiB-al tovább tartott volna. Aztán megcsináltam a partíciókat, átmásoltam a home-ot, már amit engedett, majd ezután töröltem az SSD partícióit, és tettem rá Windowst, majd ez után telepítettem a Linuxot a HDD-re. Azután indítottam újra, és akkor nem talált rendszert. Az után húztam ki a HDD-t, és telepítettem cleaneléssel a Windowst az SSD-re, ami azóta elindul, és azóta akár hogy állítom le a gépet, a Linux telepítő nem látja a HDD adatait. Van értelme a sudo-nak bootpenmdrive-on? De lényeg, hogy a Windows telepítésnek semmi köze a HDD-hez, mert az az SSD-n van. -
Frawly
veterán
válasz
lev258 #35754 üzenetére
Ha EFI partícióról van szó, akkor GPT-UEFI bootról beszélünk, ebben az esetben meg a GRUB-ot valóban nem lehet a meghajtó elejére írni, csak az EFI partícióra. Ez nem a Mint hibája, így van szabványosítva az UEFI boot protokollja.
GPT-nél ugyanis nincs Master Boot Record. Ezt a szerepet az EFI partíció váltja ki, pont ez a lényege az egésznek. Pont emiatt kulturáltabb is, hogy az EFI partíción .EFI fájlokat indít az UEFI rendszer, így multiboot esetén az OS-ek nem rondítanak bele egymás rendszerindító kódjába, hanem ugyanazon a FAT32 partíción lehet több .EFI fájl is, normálisan megférnek egymás mellett és te választhatsz, hogy melyik induljon.
Egyébként az UEFI bootban az a poén, hogy GRUB sem kell hozzá, hiszen az UEFI önmagában egyben boot manager is. Ez a Minteseknél egyfajta berögződés, hogy UEFI bootnál ragaszkodnak a GRUB-hoz.
-
csixy
addikt
válasz
lev258 #35754 üzenetére
A mintet a kolléga említette. Én sem értettem pontosan, hogy miért ebben a topicban tárta fel a témáját. De végül is ubuntu leszármazott, ha jól gondolom a Mint. Mintet már többször telepítettem UEFI-ben és eleinte nekem is összeakadt a két szemen, hogy miért ilyen furcsán írja a mint telepítője, de így működik.
-
dark2
tag
válasz
lev258 #35533 üzenetére
Köszi a véleményt.
Ha a másik oldalról nézzük a problémát: tudható, hogy ez az új 18.04.2 és az utánajövő frissítések milyen videókártyát igényelnének a problémamentes működéshez? AMD/Nvidia? Mennyire friss szériából lenne jó? Nvidiából vagyok kicsit jobban képben, mondjuk GTX6XX-GTX7XXek? Vagy még frissebb, az ezres széria? Mivel ez a lap nem UEFI-s, sajnos lehet, hogy az igazán új kártyákkal nem boldogul, legutoljára GTX650 és 650Ti volt benne.
-
dark2
tag
válasz
lev258 #35527 üzenetére
ubyegon2: köszönöm szépen, ki fogom próbálni! Bár most kb 2 hétig nem lesz kézközelben ez a gép...
Szóval: ez az alaplap nem tud UEFI-t, ez öreg ahhoz, secureboot nincs. (Win7 van az ubuntu mellett, annál nincs gondom, megy a youtube rendesen, nvidia driver fenn...)
A zártból a 304.137-et ajánlja, de nem teszi fel. Továbbra sem, pedig már állítottam a gépen, kivettem a ramokból, hátha nem szeretik egymást és az alaplapi hangkártya helyett betettem egy PCI-os CMI8738-ast.Visszatérve a videókártyára: persze, értem én, hogy az nvidia nem támogat már ilyen öreg, tízéves kártyákat (ha nem több) és a linux se támogatja a régi drivereket, de ha nem is játszok, netezni azért még engedhetne. Tegyek fel régebbi ubuntut? A 14.04.5 támogatása nemsoká lejár, a 16.04.5 még tovább bírja.
Amit ma próbáltam:
- A CMI8738 ment egyből, mikor a gépbe raktam, sőt a youtube akadások is picikké váltak, tizedmásodpercesekre - de továbbra sem olyankor, mikor a vinyó aktivitásjelzője felvillan.
- Kivettem 2 ramot, csak 2x2GB kingston maradt benn, amik korábban is benne voltak (igaz, régebben 4x2GB volt benne). Most auto-n 800MHz-re állt az órajele.
- Dugtam a gépre egy pendrive-t, elindítottam egy avi-t, megnyílt a VLC, a lejátszás nem indult el, semmire nem regált a gép, csak az egeret tudtam ide-oda mozgatni... (Ekkor még lehet, hogy benn volt a másik két ram is.)
- Elindítottam zenét a rhythmbox-on, ment is, de ha a jobb felső sarokban az "X"-xel kinyomtam az ablakot, a zene ment tovább. Csak úgy lehet rendesen kilépni belőle, hogy a tálcaikonon jobb gomb -> leállítás és kilépés?Ennyi ma estére fáradtan elég is volt, már nem babrálok ma vele, visszajöttem win7-re, itt nincs semmi gond. Nem adom fel, de csak kb 2 hét múlva tudom újra próbálni.
Régebbi linuxxal menne rendben? Mert a "rendes" gépemen (amiben frissebb hardver van, de az se a legújabb, csak a videókártya) a LAthronos féle 14.04.5-tel szépen megvan. -
gyulank
addikt
válasz
lev258 #35484 üzenetére
Most nem stúdióm van, hanem Ubuntu 18.04, és Firefoxban teljes képernyős módban akartam csinálni. És azon amiről képet akartam, nem jön ki semmi se a jobb gombra. De chrome-ban működött a PS. Azért ha nálam nem működik firefox teljes képernyős módjában, szerintem másnál sem. Vagy valamiért a firefox azt nem tudja, és azért nem jön ki menü sem a jobb gombra?
-
cigam
titán
válasz
lev258 #35456 üzenetére
A GMT teljesen másra vonatkozik.
Tuti? Az rendben van, hogy máshonnan származtatják, de időzóna tekintetében - és itt most erről van szó - ugyanazt jelenti."A Föld időzónáit az UTC-hez viszonyítva állapítják meg és mivel a greenwichi középidőt váltotta, az az időzóna maradt a viszonyítási pont."
-
pinnacle
nagyúr
válasz
lev258 #35454 üzenetére
UTC-t hol lehet beállítani? Nekem GMT-t van mindenhol. Egyébként lehet, hogy megjavult. Valahogy megjelent Set a Budapest mellett, rákkattintva lett ez a házikó, és úgy néz ki ez pontos. Sorry, Linux alól nem tudom vágni a képet.
Bios-t sem változtatta meg, betöltés után egy ideig 1 órával többet mutat, de utána beáll.
-
pinnacle
nagyúr
válasz
lev258 #35441 üzenetére
Köszi lev258, hcl! Úgy néz ki, hogy a linuxmint-19-mate-64bit-v2-vel minden működik.
Csak ezt a kodeket telepítette magától. Korábban problémás Youtube is 1080p-n indul alapból, nekem az első videó Facebooknak látszódik, azt is lejátszotta. LiLi reklamált az elején, lehet ezért nem futottak le a frissítések. Mondjuk én nem is indítottam, lehet ez automatikus. Szerintem nagyon jó ötlet ez a perzisztencia, másnak nincs ilyen telepítője? Persze lehet sok gond van vele azért. Már késő van, valószínűleg azért nem találom, hol van az állandó telepítés leírása? Február elejéig néztem vissza.
Mindkettő Live Linux után az idő 1 órával korábbra áll a Windows. Ez mitől lehet, Linixon is helyi időt állítottam be.
-
pinnacle
nagyúr
válasz
lev258 #35437 üzenetére
Erre nem is gondoltam, hogy az Intel VGA ment. Hol tudom ellenőrizni melyiket használja?
Frawly Köszi! Akkor kipróbálom a Mintet. Innen bármelyik mehet, vagy van ajánlott? Live, perzisztens mód gondolom ezzel sem probléma. Utóbbi azért kell, hogy a Firefox jelszavaim, könyvjelzőim megmaradjanak.
Innen a Facebook videó nem indult el, RTL videó sem indult el. Egyébként mivel tudom ellenőrizni, hogy a megfelelő dekóder fent van-e? Van valami tesztoldal? Ezzel a H264 (szerintem ez magától települt), Flash, OpenGL-el igazából gond nélkül kellene működni mindennek?
-
pinnacle
nagyúr
válasz
lev258 #35435 üzenetére
Köszi! Firefoxhoz mit kellene telepíteni az online videók lejátszásához?
Egyébként nincs olyan Linux, amiben ezek az alapdolgok eleve benne vannak? Régebben valamelyik Linux fórumban (csak most nem találom), adtak olyan képfájlt, ami általános használatra jó volt. Szerintem akkor valaki a sajátját töltöttem fel nekem. Ilyen "kiegészített" Linuxoknak nincs valami gyűjtőoldala? -
-
-
válasz
lev258 #35310 üzenetére
OK, de addigra ez a pendrive is várhatólag megszűnik
Most ott tartok, hogy nem szórakoztam további írással, fogtam egy GRUB rescue leírást, és szépen rápakoltam egy GRUB-ot kézzel a Live CD-ről. Bootol, de az initramfs Busybox shelljébe esik, mert nem találja a / -t.
Talán rosszul van megadva a GRUB konfignak a root (egy meghajtóval mintha odébb lenne), de ugyanaz a eredmény.Ezért kérdeztem, hogy van-e valakinél már bevált módszer...
-
-
gyulank
addikt
válasz
lev258 #35294 üzenetére
Olyankor olvasni se tudja, vagy lakatokat tesz minden ikonra. Most nem ez a helyzet. De az is igaz, hogy legutóbb egyszerűen nem lehetett mást csinálni, minthogy gombbal nyomom ki, mert ha rámegyek a kikapcsolásra, visszalép a belépésre, és soha nem kapcsol ki. Szóval valami más megoldás kéne.
-
válasz
lev258 #35288 üzenetére
Az Nvidia zárt driver nagyon érzékeny a kernelre.
Igen, erre emlékszem. (amikor kijött egy-egy új régebben, akkor pl. Mandriváéknál ment szépen az utánhegesztés, hogy frissítéskor ne legyen halál)Friss 18.04 esetén rögtön, tiszta telepítés után, több felhasználót hozzáadva jelentkezett a gond. Ezért is álltam (illetve ültem) bambán, hogy ez most mi... egy user tudja a zárt drivert használni, utána senki más.
Inkább visszaraktam a 16.04-et, lokkoltam a kernelfrissítést - így béke honol. -
gilfoyle
őstag
válasz
lev258 #35281 üzenetére
Attól, hogy közösségi támogatást kap nem jelenti, hogy rossz lenne sőt...
Jó eséllyel valami nvidia gubanc lesz, ahogy olvasgatom a fórumokat.
Utoljára a 17.10-es ubuntu volt a gépemen, nem emlékszem, hogy ott ennyire lassú lett volna a beindulás. Most még megnézem a támogatott gnómmal, hogy mit produkál.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bomba ár! HP ZBook FireFly G8 - i7 I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD Touch I Nvidia 4GB I Cam I W11 I Gar!
- AKCIÓ - 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Asus ROG G20AJ - Intel Core i7-4790, GTX 980
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest