Hirdetés
- Pánik a memóriapiacon
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Projektor topic
- Mini PC
- Milyen alaplapot vegyek?
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
Aktív témák
-
-
válasz
(Bundás)
üzenetére
Laptól függ, de nagyrészt szokott működni másik lappal is. Mondjuk ha csak a winyó megússza, akkor még egy windózos gépen is le tudod szedni a cuccokat róla, mivel pl. a Total Commanderhez is létezik olyan plugin, ami Ext és Reiser filerendszereket olvas.
@MacCaine : Kékhalál az windóz
Linuxon az a kernelpánik, de sokkal ritkább 
Nagyobb HDD : Akartam, csak jött az árvíz.
Mondjuk asszony gépéből kijön egy 500-as winyó nemsokára, akkor arra költözök, a 400-as eladódik. -
válasz
üzenetére
A Kde-low-fat pont az Akonadit és tettestársait gyilkolja ki

Amúgy nem hinném, hogy csak a ramot érinti, mert ha nincs Akonadi, akkor nincs adatbázisa sem, ha nincs Nepomuk, akkor nincs Nepomuk cache...Egyébként nekem csak indításkor dobja a Nepomuk a hibát, de akkor mindjárt hármat együtt. Eltűnik, utána nincs vele gond.
-
-
-
válasz
üzenetére
ezek már mind ki vannak, és a 30Gb-os partíción alig fér el (jó, nem csak egy alaprendszerről van szó, az is igaz).
De a fullra telepített Ubi a 3Gb levelemmel is csak 12Gb...
És ha telepítéskor tudok a KDE-low-fat-settings -ről, akkor még kisebb lenne, mert az idióta Akonadi zabálja le a helyet (részben). -
válasz
üzenetére
Telefontól függ, a 6300 már működött pendrive-ként, de talán az 5800 is. Bedugod a telót, usb mód, és meghajtóként látszik. Milyen telefonod van?
@sheratan : A Win7 azért követel magának helyet :S
Nyilván nem XP-t tennék, mert az régi. Ha Win7 specifikus dolgot kérdeznek tőlem (ismerősi körben ugye az használatos), akkor szeretek tudni válaszolni, illetve melóhelyen is Win7-eket supportálok, tehát kell tapasztalat
-
válasz
üzenetére
@rybank : OK, de 30Gb hely a winyóról, és egy 400-ason azért az nem mindegy

Jó, mondjuk virtuálison is megenne ennyit.@sheratan : Az ubi látja a hardvert, pl. USB meghajtóként. A Nokiás proginak sem kell több. A Vmware meg képes átcsatolni az USB eszközt a virtuális gépre, szóval azzal nincs gond (nemrég olyan cuccot kellett telepítenem ismerősnek, ami HW kulcsos volt, és azt is át tudta adni a host USB-jéről).
A teló meg egy C5, ami Symbian oprendszeres (Ubira van S60-hoz progi, de még nem volt ingerenciám kipróbálni.)
Mondjuk térképeket ritkán frissítek, mert macera, és igazából még mindig vannak olyan dolgok (M6, meg mondjuk Igal környékén egy körforgalom), amiket 1-2 éve építettek, és marhára nincs rajta a legújabbon sem
-
válasz
rybank
üzenetére
-Asszony néha Maya-zik az én gépemen is (hálózati render), bár Maya van Linuxra is (szívmelengető, ahogy render sebességben elkalapálja a winnyózost).
-Nokia térkép kezelő progik pl.
-Tényleg apróságok amúgy ezek, meg a másik, amiért van, hogy ha windózost kérdeznek tőlem (ismerősök mind windózt használnak) akkor tudjak utánanézni. De ilyen havi 1-2 alkalommal van elindítva, pont emiatt. Mondjuk szerencsére már a legtöbb dolgom megy wine-n.Igazából virtuális gépre kellene költöznie a dögnek... :S
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
Thusor
üzenetére
Ha van neki, akkor magától használja, ugyanis az X szerver az az alja annak, amitől az ablakok megjelennek a képernyőn
Márpedig te mdost gondolom grafikus felületen vagy 
Tehát ha egy program grafikus felületet akar használni, akkor egy grafikus felületen futó terminálból indítva szépen fel tudja dobni a saját ablakát.
Konkrétan mit telepítesz amúgy?
-
válasz
Kendek
üzenetére
Ja, azt mondjuk nem tudtam, hogy a grub MBR-ben levő része pontosan mit tartalmaz. De akkor nyilván semmit az indítandó rendszerekről.
Ha valakinek nem megy az Abevjava Oneiric-en (hamarosan szükség lesz rá :S ) :
- Jar file letölt
- terminálba java -jar abevjava.jarA NAV/APEH oldalon a telepítővel csak letöltötte a progit, telepíteni nem tudta.
-
-
-
Abevjava-t tett már valaki 11.10-re?
A Java elszáll (1.7-es icedtea van fent, azt mondja, nem tudja indítani a JNLP file-t), a RPM csomag meg közli, hogy 1.5-nél nagyobb JRE kell neki, meg /bin/sh... -
-
válasz
MacCaine
üzenetére
Ja, csak mivel pl. egy T-Home -s, ADSL-es gép IP-je naponta cserélődik, el kell helyeznie egy scriptet, ami küldi neki az IP-t, hogy elérje a gépet pl. Macera neki is.
Meg amúgy is, ha már spamet akar küldeni, akkor is egyszerűbb ezt egy winnyózos gépen tenni, mert azokra könnyebb bejutni. -
Igen. Versenyeken hackerek törik fel a cuccokat (bármit) és nem rosszindulatú programok, amik azért nem annyira intelligensek, mint egy ember. Ráadásul ha router mögött vagy (általában), akkor nem is közvetlenül a gépedet látják.
És akkor most jön az, hogy mégis miért akarná egy hacker a dinamikus IP-n lógó, naponta változó című gépedre bejutni, ha azt se tudja, hogy mi van rajta? Egy szerver más tészta, de ott a védelem is jobbnak kell legyen, mint egy asztalin.
-
-
válasz
tropico
üzenetére
Mondjuk ott lehet különbség, hogy azért a winnyózon futó kód meg a Linuxos különbözhet, mert más oprendszerre írják. A pluginekben, meg mondjuk a HTML motorban levő sebezhetőségek már más kérdés, azok lehetnek ugyanazok, de még ott is beleszólhat az oprendszer, csak kevésbé.
Én elég sok meredek oldalon járok Linuxról, és nem van semmi gondom
-
-
-
-
válasz
Dead Zone
üzenetére
Az egy dolog, ettől még nem mondanám, hogy sokat értenék a Linuxhoz, mert élesben sajnos nem sok tapasztalatom van vele, az itthoni meg nem sokat ér.
Az Avast oldala :
http://www.avast.com/en-eu/indexAVG :
http://www.avg.hu/De amúgy miért akarsz ilyet? Linuxon nem futnak a windózos vírusok, azaz gyakorlatilag semmilyen vírus.
-
válasz
Dead Zone
üzenetére
Őszintén szólva az átlag infós sem Mac OS-hez, sem Linuxhoz nem ért. És általában hülyének is néznek, ha közlöm, hogy hova mehet a winnyóz
(De azt eltaláltad, hogy az egyik szakmám az infós mérnök
) (Ja, és néha jól jönne, ha tudnék hegeszteni
)De még ha értenék is az Avast Linux verziójához (nem használom), nem tudom, hogy valaki más gépé mit ír ki (elég sok hibalehetőség van egy bármilyen operációs rendszeren is)..

(Amúgy én sem vagyok olyan hű de otthon Linuxon, pedig már sok éve használom, de nem mondanám, hogy nagyon értenék hozzá.) -
-
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Nekem pl. ez nem jött be, ugyanúgy nem találta meg a root filerendszert. Igaz, Ubi patch mentes kernel volt, az Ubi patches simán met, szal lehet a kollegának is bejönne.
@ Dead Zone : Konkrétan mit hisztizik, és hogyan?
A Linux hibaüzenetei nem annyira semmitmondóak, mint a winnyózosak, ahhoz, hogy segíteni tudjunk, legtöbbször kell a hibaüzenet, lehetőleg pontosan
-
Hát azt tényleg nem tudom, miért nem kerül be hamarabb, erről a Canonical biztos tud mondani valamit.
De gondolom nekik is idő, amíg kitesztelik.Patchelt kernelt meg, ha nagyon ráérsz, te is tudsz fordítani, csomagot gyártani belőle, és kipróbálni. Sok kárt nem tudsz vele okozni, max. időd fogy, meg helyed a lemezről.
Mondjuk a 2.6.37 -et a 3.0 helyett én nem tenném fel, de igazából nem hiszem, hogy nagyon sok baj lehetne abból is.@Kendek : Hm, akkor nem én vagyok a hülye, hogy nem ment a vanilla lefordítva... De a legjobb az, hogy a Linux topicban mit küzdöttünk vele :S
-
Hát, mondjuk Google.
Hogy miért nem települ automatikusan - gondolom mert még annyira sem stabil, mint amit az Ubuntu fejlesztők be szoktak pakolnia tárolókba, így nincs fent az official tárolókban
Ha valaki valahol csinált belőle .deb csomagot, vagy feltette PPA-ba, akkor lehet neki örülni, ki lehet próbálni. Ha nem, akkor forrásból lefordítani. -
-
Ha van az általan emlegetett 3.2 -es kernelből debian csomag, akkor lazán fel tudod tenni, ha nincs akkor kell csak fordítanod, de akkor nem ártanak hozzá az Ubuntu patchek (nemtom pontosan mit patcheltek rajta, de valószínű nem hülyeségből vannak az Ubuntu disztróknak saját patcheik...)
-
-
válasz
rybank
üzenetére
Én ez alapján csináltam :
http://www.howtoforge.com/kernel_compilation_ubuntu_p2Annyi különbséggel, hogy
- előtte fel kell tenni a kernel-package és a fakeroot csomagot
- A szoftverközpontból (na jó, Synaptic) tettem fel Ubuntu patches kernel forrást (mással ha le is fordult, nem bootolt be)
- nem make menuconfig -ot használtam, hanem xconfigot (ez grafikus)
- 2 napi hideg élelem a konfiguráláshoz
meg az lspci -v intenzív használata 
De egyébként csak ha nagyon ráérsz, gyorsulást nem hiszem, hogy észre fogsz venni.
@aag : Nem tudok, mivel az öreg HP-m nem megy akkuról, ilyesmivel nem foglalkoztam. Az APM működésre bírása (hogy ki lehessen kapcsolni pl. a gépet
) sokkal jobb lenne 
-
válasz
rybank
üzenetére
Hú de jól lemaradtam itt a témákról.

A Linux kernele ugye nyílt forrású. Ez azt jelenti, hogy leszedheted magadnak a forrást, és akár te is lefordíthatod magadnak, mint egy bármilyen programot, persze a saját igényeidhez alakítva. Gyorsabb nem lesz olyan hű de nagyon egy amúgy erős gépen, inkább csak adott feladathoz lehet optimalizálni. Ha van valami speckó hardvered, akkor pl. beleteheted a driverét a kernelbe, stb.
(Linux alatt alapból azért nem kell driver a legtöbb dologhoz, mert a kernel tartalmazza, vagy befordítva, vagy modulban.)
A legtöbb gépen tök felesleges kernelt fordítani, mert macera, és a gyári teljesen jól működik -> frissítéseket meg kapod hozzá, nem kell neked mindig beletenni az újabb dolgokat. (Az asztalimon nekem sem sok haszna lenne pl.)
Én azért akartam a HP laptopomra sajátot, mert az egy Pentium 3, 256Mb RAM-mel, és öreg winyóval. Ezen a Lubuntu is nagyon döcög, pl. egy Blackbox/Fluxbox ablakkezelővel is. Pl. Youtube el lehet felejteni (és pl. szeptemberben majdnem végig ez volt az egyetlen gépem). Szóval ezen minden lehető eszközzel kéne gyorsítani. Korábban már próbálkoztam fordítással, 1-2 évente rám jön
, de nem nagyon sikerült, most gondoltam ráérek, lássuk.Közben kiderítettem, hogy volt e téren fejlődés, a kernel-package csomagot kell feltenni, és az szépen alkot telepíthető Debian csomagokat a lefordított kernelből -> ha elrontod, sem lesz baj, mert a GRUB-ban kiválasztod a gyárit, és bootol azzal, lehet újra próbálkozni.
A lényeg, hogy kidobáltam azokat a dolgokat, amik úgy sincsenek a gépben (PCIE, NVIDIA+ATI VGA driverek, felesleges hangkártya driverek, SATA cuccok, rakat flashchip driver, TV tuner driverek, stb felesleges dolgok,amiket nem használna soha. Meg beállítottam, hogy preemtív legyen.
Persze ez sokadik próbálkozásra jött csak össze (szegény vasnak egy fordítás fél nap volt
)Most a saját fordításúval érezhetően gyorsabb egy kicsit, mint a gyárival, és valamivel kevesebb ramot is eszik.
-
-
-
-
-
válasz
kiskaktusz
üzenetére
Nem tud bebootolni CD-ről. Mivel írod, és hogyan?
(Bocs, dupla...)
-
-
-
válasz
kiskaktusz
üzenetére
Ja, csak azért írtam, hogy valószínű a gépnek van valami eltérése a szabványoktól, és azért nem ment, csak alternatív telepítővel.
-
válasz
kiskaktusz
üzenetére
Telepítő=Live CD.
Semmi, Live letöltve 2x, nem megy, alternatív, az megy.
De az a gép valami elfajzott (HP Onibook XE3), mert ugye ACPI-t nem tud, Apm-et igen -> ACPI-s kernellel nem kapcsol le poweroff-ra. Most került rá APM-es kernel, azzal se :S
Mondjuk ez a legnagyobb bajom, mert korához képest tök használható. Windózból a 2000 az utolsó, ami megy rajta... -
-
válasz
kiskaktusz
üzenetére
Nekem utoljára a Pentium3-as HP laptopon kellett az alternatív telepítő, mert nem bootolt be rajta... de az azért 12 éves gép...
Próba alternatívval, az remélem, menni fog. -
-
-
válasz
kiskaktusz
üzenetére
Akkor ott valami nem jó a lemezzel, vagy hibásan töltődött le... Nekem akkor szokott ilyet (elég sokszor előfordul, hogy hibásan jön le a CD).
Ja meg nézd meg a CD image-t, CD-re írva (nekem erre rendszeresítve van 1-2 CD-W és DVD-RW
)@Rybank : Ja, azt hittem, van tapasztalatod.
Sikerült közben kernelt fordítani a HP P3-as laposra, preemptív kernellel egész jól megy, vagy legalábbis érzésre gyorsabb, mint az alapbeállítás. Ennek ellenére ha lehet még gyorsítani rajta, akkor sok mindent elkövetek vele

-
-
válasz
kiskaktusz
üzenetére
Hát, ezt meg lehet valósítani LXDE-vel, de az jelentős mennyiségű túrást fog igényelni
Mondjuk nem vagyok oda az ennyire minimálért, de nem rossz 
-
-
válasz
kiskaktusz
üzenetére
A telepítő CD-ről bootolva megkérdezi, hogy telepíted, vagy Live CD-ként induljon el.
-
válasz
kiskaktusz
üzenetére
A telepítője a Live CD. De csinálhatsz a saját telepítettedből is a Rendszerment + Unetbootin kombóval.
-
válasz
kiskaktusz
üzenetére
A parancssor nem programozás, még véletlenül sem, és nem is kellenek hozzá programozói ismeretek (egyébként winnyózon is egy csomó dolog egyszerűbb parancssorból, mint grafikusan, meg van, amit másképp nem is lehet).
Sok esetben én sem értem pl. teljesen, hogy az adott parancssoros cucc mit csinál, de tudom használni (értsd crtl-c a böngészőből, beilleszt a terminálba, lefut, örül).
-
válasz
kiskaktusz
üzenetére
Parancssorból sok minden egyszerűbb, nem kell tőle félni.
-
válasz
kiskaktusz
üzenetére
Igazából driverre a VGA kártyák szoktak szorulni, a legtöbb egyéb cucchoz semmit nem kell tenned, hogy működjön.
A VGA drivert meg leszedi magának, van egy kis progi a menüben (verziótól függően), ami hardver driverek címén leszedi és felteszi a VGA drivert. (Amúgy enélkül is frankón megy a Linux, csak nem lesznek asztali effektek). Szóval nincs olyan, mint Winxp-n volt, hogy amíg nincs VGA driver, addig görgetésnél is szaggat a kép... -
Az, hogy nálad nem működik valami, nem azt jelenti, hogy működésképtelen. Nálam sem működik pár dolog (pl. VDPAU), de kicsit utánanézve a neten, azt találom, hogy kb. mindenki másnál megy, és jól is csinálok mindent -> x-akta, nem tudok mit kezdeni vele.
Sajnos mindn oprendszeren vannak hibák, amikkel vagy megszoksz, vagy megszöksz. A dolgok nagy részéban amúgy az ilyesmi vagy bugból adódik, vagy a user a béna.Egyébként szerintem próbáld meg, hogy leszeded a szükséges csomagokat, és csomagkezelővel megnyitod, illetve parancssorból apt-vel, vagy dpkg-val megnézni, hogy felmennek-e.
-
válasz
Dead Zone
üzenetére
Akkor ügyes vagy, mert annyira kinyírni, az nehéz
(Azaz nekem is inkább az szokott lenni, hogy nem tudom visszaállítani az eredeti állapotot
)Különben gúgli intenzív használatával hamarabb jutsz előre, mint ha itt kell néha várni a válaszokra - nem mintha nem segítenénk, csak nincs mindig nagy tömeg

-
-
válasz
Dead Zone
üzenetére
A programokat a szoftverközpontban tudod telepíteni és törölni (kivéve, ha valami nagyon extrára vágysz, mert azt parancssor, vagy csomagkezelő). A szoftverközpont valahol a rendszermenüben lesz, kiadástól függően. (És a neve is változhat, de oda van írva mellé, hogy szoftverközpont).
Telepíteni, vagy törölni úgy tudsz, hogy beírod annak a nevét, amit keresel, és ha telepítve van, akkor törlés gomb lesz mellette, ha nincs telepítve, akkor telepítés
A csomagkezelő kicsit bonyolultabb, de az is grafikus, és abban is csak pár kattintás valamit felrakni, de a cuccok nagy része simán megy szoftverközpontból.
@RBJ : Igazából én nem vettem észre, hogy lassabb lenne a Muon... Meg mi legyen benne lessabb? A letöltés sebessége a nettől függ, a háttérben meg ugyanaz a dpkg/apt dolgozik, mintha terminálból telepítesz

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
MacCaine
üzenetére
Nyilván túl magas a PCI órajel az alaplapi hangkártyának, mivel az is PCI eszköz, csak nem csatlakozóban ül.
Nekem is előfordult ilyen nem egyszer.
Nem tudod a PCI órajelet visszaosztani?
Mert ha igen, akkor lődd be 33MHz köré. Ha nem tudod, akkor ott a tuning felső határa... -
-
-
-
-
-
válasz
Babetta-X
üzenetére
Ha simán az Ubunturól, akkor az Unity lesz... Na akkor ne csodálkozz, hogy tetű.
A Lubuntu kevesebb RAM használat, meg kevesebb csicsa, de sokkal több sebesség
@Rybank : Azért ahol alalpból a Printscreen is hiányzik, az szerintem fapad. De ugyanakkor nagyon jól használható, nekem nagyon bejött. (Konkrétan Printscreen -t meg lehet rá csinálni, meg sok minden mást is.) Aki nem pakol ki 86 gadgetet a desktopra, az tuti szereti

-
válasz
Mtbsrác
üzenetére
A Virtualbox az egy másik gép
A tiédbe épített hardvereket nem fogja látni. USB-t is csak azért, mert a virtuális gépnek nincs USB csatija, ahova dugdozd a pendrive-t, meg egyebeket.
Kipróbáltad, amit küldtem?
(Nézd meg egy Everesttel a virtuális gépet, hát valószínű nem a saját hardvered fogod azon látni
)Ha a virtuális gép videokártya driverére gondolsz, akkor az van neki saját, legalábbis a Vmware-nek, azzal megy a 3D gyorsítás is.
@McCaine : problémás lejátszók eltávolít, visszarak, vagy mondjuk terminálból megnéz, hogy mit írnak ki, amikor nem jól működnek...
-
-
-
-
válasz
Babetta-X
üzenetére
Akkor arra (szerintem) tehetsz akár 64 bites Lubuntut. Igaz, 1Gb RAM-mal a virtualizálás elég felejtős (bár ha csak KRESZ progi miatt, akkor Virtualbox, és 512Mb-al elvan egy SP nélküli XP is). Az Lubuntu meg nagyon szépen megy a (32 bites) 1.7-es Pentium M-es laptopomon, 1,5Gb RAM-mal, amiből alapjáratom eszik vagy 300-at. A lényeg, hogy ne Unity vagy KDE felület legyen, mert az alapon ezsik 1Gb RAM-ot.
-
-
válasz
Mtbsrác
üzenetére
Az, hogy honnan kapja a jelet, nem jelent semmit. A Tvtime-al frekvenciatábla kérdése is lehet, meg PAL normáé.
Felvenni szerintem igazán egyszerű program nincs Linuxra. OK, a Kdenlive meg a Cinelerra tud felvenni, de ezek komplett videovágók.
Igazából VLC-vel is lehet felvenni, meg Mencoderrel, de utóbbi parancssoros. Ennek a frontendje az mtvcgui, de gyakorlatilag ott is te állítgatod be a parancssori opciókat, meg van pár extra szolgáltatása (időzít).Nekem most olyan megoldásom van, hogy írtam pár scriptet, ami mindegyik más adót vesz fel, szépen terminálból elindítom, és csók. (Ha gondolod odaadom.)
(Amit továbbra sem értek, hogy 10.04 alatt semmi gond nem volt a sebességgel, de 11.10-en bűn lassú a kódolás... OK, tud 25fps-sel kódolni, de nem értem, mi baja.)Mondjuk ez is eléggé hiányzik a Linuxból, egy olyan felvevő, amivel maceramentesen lehet rögzíteni (A MythTV kicsit azért durvább cucc.)
-
Aktív témák
- Apple iPhone 13 Pro Max Graphite ProMotion 120 Hz, Pro kamerák 128 GB-100%-3hó gari!
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue - 1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor,MS3379
- iPhone XR 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3993, 100% Akkumulátor
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

ndíthatót csinál

Meredek.