Új hozzászólás Aktív témák
-
privacy99
senior tag
válasz
colker #41461 üzenetére
Köszi
Megcsináltam, a CPU-Z alapján mostmár minden rendben van. A proci tuningot inkább hagyom a francba egyelőre, 1 hónapon belül beújítok egy jó hűtőt rá, aztán már csak azt kell feljebb húzni. Bár azt nem értem, hogyha auto-ról manual-ra állítom az Ai Tweaker-t, akkor miért nem lehet 1600Mhz-et választani, csak elég furcsa (nem kerek) értékeket.
Most auto-n van, 1600Mhz-re van állítva a memory freki, a timingoknál pedig 9-9-9-27-et állítottam be, ami elvileg a gyári érték. A proci így 3,8Ghz-ig tud "felpörögni", ez az alap Turbo órajel, később pedig majd feljebb veszem új hűtővel olyan 4,6 - 4,8 környékére. Csak az a gond, hogy akkor mindenképp manual-ra kell állítanom az Ai Tweaker-t, mert ha jól tudom csak úgy húzhatom a procit, akkor viszont a RAM-ot nem tudom 1600-ra tenni. Fúú de bonyolult ez
Még megnézem, hátha lehet a procit húzni úgy, hogy az auto beállítás megmarad. Az lenne a legjobb.
Csak kényelmesebb lett volna, ha a TurboV EVO normálisan állítja be a dolgokat. Egy kattintás..
-
privacy99
senior tag
válasz
colker #41458 üzenetére
Köszi! Az a gond, hogy a ramot nem tudom 1600-ra tenni, mert ha a proci húzva van, akkor ugye manual módban van, és akkor csak 15xx-et enged meg 17xx-et tehát ilyen teljesen indokolatlan frekvenciákat ajánl fel, ha visszateszem auto-ba, akkor felajánlja az 1600-at, de akkor meg 11-13-13-35-be teszi. Ahogy néztem külföldi fórumokon, ez elég erős visszafogása a ramnak. Ugyanezeket a ramokat feltolták 6-6-6ra is.
-
priti
addikt
válasz
colker #41343 üzenetére
De ez bazi hosszú, hogy mi mit jelent, mit miért állítasz, mit miért tiltasz stb. Olvass a témáról kész cikkeket, mert mindenki el fogja nagyolni, senki nem veszi a fáradtságot, hogy egy hsz-ben kitérjen mindenre. Szerezz hozzá háttérismeretet vagy ha nem érdekel annyira a téma, akkor szerintem kérj meg valakit az alaplapod topicjában, hogy listázza neked ki a BIOS-át és másold le. Csak mivel gondolom négyfél alatt senki nem pörgeti a procit a feszt inkább ne másold. Feleslegesen ne adj sok feszt a CPU-nak mert fűteni fog csak a világba, én inteles vagyok, kérdezz rá a topicjában ott majd megmondják létezik e belőle olyan szar, ami 1,25V-al nem megy 4GHz-en stabilan, azt a feszt meg már csak elviszi a barkács léghűtőd tekintve, hogy kevesebbet fog enni, mint most turbo-val.
-
priti
addikt
válasz
colker #41341 üzenetére
A CPU hűtő lesz a szűk keresztmetszet, ha nem gondoltál rá korábban és nem vettél rá valami a gyárinál jobb hatásfokút. Az a baj a CPU tuningal, hogy megnöveli a fogyasztást, tehát kell egy jó táp (a tiéd elég jó ezzel a kis fogyasztású VGA-val) kell egy alaplap, ami a vonatkozó fogyasztást nem veszi zokon (ez is adott) meg kell a jó hűtő, mert nagyobb teljesítményt disszipál el a proci. Az elektromos energia hőenergiává alakul. Azt el kell tudni vezetni. Ez kérdéses, hogy adott e. Egyébként 4100MHz a turbo frekije annak a procinak, így a 4GHz nagyon minimális túlhajtás lesz, gyakorlatilag max amiatt érdemes kézzel beállítani, mert az ilyen turbo csodák engedélyezése elég rizikós. Én inkább inteles vagyok, de elég gyakran indokolatlanul magas feszt adnak a procinak ezek az instant bios beállítások, hogy standard-ról átnyomod turbo-ra és annyi. Jobb inkább kézzel beállítani a feszt. Nincs két egyforma, monitorozni kell szoftverrel. Első körben alapfeszen terheld le mondjok az AIDA64 rendszerstabilitás teszttel és nézd meg hány fokos. 60fokosan még simán mehet, 70-ig ne engedd fel, ha 65 fölé felmegy akkor vagy indokolatlanul magas feszt adtál neki, vagy nagyon gyenge a hűtő, ami rajta van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest