-
PROHARDVER!
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Cs1csó #24195 üzenetére
Követik a brit modellt, mostmár nyomják a természetes immunizációt, ráadásul duplamutánssal. A halálos áldozatok száma - amire talán még kattan a választópolgár - valószínű a tavaszi alatt lesz jóval, long meg lesz.rva.
Haszon: jövőre, választási évben a túlnyomó többség így v úgy immunis lesz.
-
Ringman
félisten
[link]
Israel continues to see a high 91% rate of vaccine efficacy in preventing severe disease, even against Delta There does seem to be a reduction in the efficacy against preventing infections
viszont a tünetmentesség hatékonysága 40%, és annak a hatékonysága 39% hogy elkapod.-> maszkhordás visszaállítása erősen javasolt lenne tömegközlekedésben/boltban/postán/hivatalban, stb.
-
-
Ringman
félisten
válasz
Tigerclaw #24192 üzenetére
a levezetésen egy fiktív szcenárió van, csak szemléltetésnek: várható, hogy az oltottak lesznek többen a kórházban.
kórházba jellemzően a +60-asak kerülnek, ott az angoloknál ~95%-os a 2. dózissal is oltottak aránya, a teljes +18-as lakosságnál ez a szám 70% + ott vannak azok akik átestek már a fertőzésen.
eddig 1 (egy) ilyen, kis mintás study volt, és az 50% a tünetmentességre vonatkozott.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
Ringman #24183 üzenetére
A kiindulo arany meg nagyon mas jelenleg. Nalunk is, meg Angliaban is kb. 60% korul a lehet a duplan oltott es meg vedettnek is nevezhetok aranya + akiknek maradt vedettsege a betegseg utan. Az onmagaban ijeszto hogy a duplan oltottak miert kerulnek korhazba, de az aranyuk is furan magas. Ez azt jelenti hogy a korabbi szamolt, megjosolt, vagy csak behasalt hatekonysagi szamok sokkal alacsonyabbak tobb, vagy az osszes vakcina eseten, mint amit allitottak.
Ugye volt valami Izraeli meres ami a Pfizert is mar csak 50%-ra tette. Valoszinu a moderna alatta van, mondjuk 45% az Az sokkal alatta 30% korul. Igy mar kijon az ami az Angol statisztikakban latszik. Pontosabb kepet latnank, ha tudnank, hogy a duplan oltott korhazasok kozott milyen a vakcina arany.
-
-
Tigerclaw
nagyúr
A vakcinak keveresenek tesztelese azert is problemas, mert a gyartok valoszinuleg ellenerdekeltek benne. Ha mindketto kulon kulon biztonsagos es van egy 1-2 honapos kihagyas, hogy ne terhelje tul a szervezetet valoszinuleg nem jelent majd tobb komoly mellekhatast, mintha csak egynel maradtak volna. Egyebkent lehet hogy mar van tobb olyan orszag is ahol mar nagyobb szamban keverik a vakcinakat valamilyen okbol, csak globalis szinten nincs aki osszegyujtse, rendszerezze a tapasztalatokat.
-
Sir Pocok
őstag
🦠Mire képes a Delta-variáns, mit tud erről most a tudomány?
📈Egy új variáns akkor kerül a figyelem középpontjába, amikor a járványügyi adatok és az adott variáns megjelenése/térnyerése összefüggést mutat. Tehát ha azt látjuk, hogy a variáns aránya és a megbetegedések száma egymással kapcsoltan növekszik, ott összefüggés sejthető. Ekkor a járványügyi fronton megindul a védekezés, míg a laboratóriumi fronton az adott variáns részletes vizsgálata. Az utóbbihoz sokszor jelentős idő kell.
🤔Sokan próbálják megérteni, hogy mitől lesz valami „jobb terjedési képességű”, „jobban fertőző” és ezáltal kockázatosabb. Általában ehhez olyan tulajdonságok járulhatnak hozzá, mint a nagyobb számban sokszorozódás (többet tudunk üríteni belőle), jobb receptorkötő képesség (erősebben „kapaszkodik” a sejtjeinkbe és könnyebben be is jut), lappangási idő megváltozása és ezeken keresztük úgy általában a fertőzőképesség javulása. A járvány elején, az első számontartott variáns, a D614G is nagyobb vírusszámot ért el fertőzéskor a felső légutakban, majd az Alfa (brit) variáns esetében is ezt láthattuk.
📑A Delta esetében egy nemrég közölt tanulmány is erről számol be: egyelőre annyit tudni, hogy a Delta variánssal fertőzöttek esetében több mint ezerszeres vírusmennyiség sokszorozódhat fel a légutakban és ezzel együtt a megfertőződést követő lappangási idő is csökken az eredeti, járvány elején ismert változathoz képest.
☝️Tehát a fertőzés pillanatától számítva hamarabb és több vírust ürítenek a fertőzöttek.
Ez egyszerűen fogalmazva „messzebbre juttathatja” a fertőzési láncolatokat, tudományosan fogalmazva pedig a szuperterjesztési eseményeknek kedvez és a sokat emlegetett nyájimmunitási küszöböt is emeli.
Az, hogy a betegség súlyosabb-e vagy sem, az új variánssal történő fertőzés rosszabb kimenetellel fenyeget-e még nem tisztázott, több adat szükséges.☝️☝️💉💉Javaslatok, melyeket nem győzünk elégszer ismételni:
Oltassunk, mert az oltás a Delta esetében is rendkívüli mértékben növeli az esélyeinket, magas védelmet nyújt a súlyos megbetegedés kialakulása ellen. Fontos ugyanakkor a két dózis felvétele, egy dózissal csak fele olyan hatékony a vakcina!😷A maszkok helyes használatáról és szükségességéről frissítsük fel a tudásunkat, mert a következő hullám során ennek is fontos szerep jut majd a védelemmel nem rendelkezők megvédéséért és a járvány fékentartásáért. A maszk helyes és megfelelő szintű használata a jobban terjedő variánsok ellen is fontos, sőt fontosabb mint valaha.
ℹ️Források:
https://www.nature.com/articles/d41586-021-01986-w
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2108891 -
-
-
Csatravi
senior tag
Sarkadi Balázs orvos-biológus és Ferenci Tamás biostatisztikus.
Érdemes rászánni azt a 12 percet. -
Ringman
félisten
válasz
t72killer #24182 üzenetére
A "sok oltott a kórházban" effektus mögött szimplán a matematika áll.
nincs energiám lefordítani a rajzot (ha valaki megteszi: köszi):
[link]
If 95% of a population is fully vaccinated and vaccines reduce hospitalizations by 90%, you'd expect ~2/3 of hospitalizations to be among vaccinated people. -
válasz
Tigerclaw #24173 üzenetére
A "sok oltott a kórházban" effektus mögött szimplán az áll, hogy az érzékeny populáció 90+%-a oltva van a briteknél, így alig van egyáltalán oltatlan ember köztük.
A korábbi, oltatlan hullámokkal hasonlítva: az utazók szivatását leszámítva full nyitás van, maszk nélküli grand prix, kocsmák, tömött strandok, napi 50e dokumentált eset. Kijelenthetjük, hogy a briteknél a vírus a teljes terjedési képességét ki tudja használni és a hullám meglehetősen előrehaladott, több hónapos állapotban van, esélyesen tetőzik. Ennek ellenére a súlyos/halálos esetek száma kb egy nagyságrenddel elmarad a "kenti" variáns alatt tapasztaltéhoz képest.
-
Ringman
félisten
az nfl nem aprózza el: [link]
So to recap, if an outbreak of unvaccinated NFL players causes a game to be canceled:
- Infected team forfeits, takes a loss for playoff seeding, faces financial penalties and possible additional sanctions if protocols violated
- Players on both teams don't get paid
úgy érzem, hogy meglesz a 100%-os oltottsági arány náluk. -
válasz
kolopele #24176 üzenetére
húgom biológus, anyám orvos, kellően képben vagyok. nem csak az nehéz, hogy egyértelműen kizárjon az ember minden más tényezőt, az is nagyon nehéz, hogy tényleg az oltáshoz kösse, amit pedig tényleg az oltás okoz.
kalkulálható ám az is, hogy ha elég sok ilyen mikrokörnyezeti feedback jön egy oltásról, akkor mennyi az esélye annak, hogy mind valami szuperritka esemény.
mondom, a hivatalos kezdeti számok alapján EGY DARAB astrás eset lehetne itthon. az azóta egy nagyságrendet romlott valódi számok (!) alapján is nagyon maximum 10-15. mivel nincs a birtokomban olyan statisztika, amivel ez bizonyítható lenne, maradok annál, aminél eddig: érzésre még az is lehet, hogy idővel meglesz (meglenne, ha foglalkozna vele bárki) a következő nagyságrend is.
-
törölt tag
válasz
Tigerclaw #24173 üzenetére
Igazából UK szinte fej-fej mellett az mRNA és AstraZeneca. 40 alatt mRNA-t is felkínálnak. Booster tartaléknak a normál szerződésen felül extra 60 millió Pfizert is rendeltek.
As of 14 July, an estimated 20 million first doses of the Pfizer/BioNTech vaccine and 24.7 million first doses of the COVID-19 Vaccine AstraZeneca had been administered, and around 12.1 million and 22.8 million second doses of the Pfizer/BioNTech vaccine and COVID-19 Vaccine AstraZeneca respectively. An approximate 1.3 million first doses of the COVID-19 Vaccine Moderna have also now been administered. [link]
AZ két dózis közti 3 hónap dolog pedig kiderült menetközben tanulmányokból, hogy hatásosabb úgy. Nem kizárólag kényelemből adagolták így.
-
kolopele
nagyúr
A Pfizer és a Moderna a delta ellen is hatékony lehet, ahogy az Astra is. Az mRNS nagy előnye, hogy könnyen módosítható a fehérjeszerkezet egy mutáció esetén. Sajnos valóban virulensebb a delta az eddigieknél. Az oltásellenesekkel meg nehéz mit kezdeni, nagyobb szigor kellene kormány oldalról. Az emberek valóban felelőtlenek, mert mindennél fontosabb volt idén nyáron is a bulizás, fesztiválozás, stb., mint vigyázni, sokan csak ezért oltatták be magukat, ráadásul sokan csak egyszer, mert hamarabb kiküldték a védettségi igazolásokat mint kellett volna. A vakcinák keverése abban az esetben lehet indokolt, ha előzőleg vektor alapú oltást kapott valaki, fordítva viszont nem ajánlatos keverni.
-
mpo
veterán
Aki olvassa a híreket, tudja, hogy minden más fontosabb most a politikai vezetésnek a járványkezelésnél.
Akinek eddig a feladata volt, az maradt a helyén, mert világszínvonalú munkát végzett.Miért nem vagyok az itteni helyzetet nézve optimista?
- nem jelentik a mutánsok adatait (vagy nem is vizsgálják), lásd a korábbi térképet,
- az összes vakcina gyengébben teljesít a delta ellen (olvastam a Janssent, Sinopharmot),
- a delta gyorsabban és erősebben fertőz,
- az oltásellenesek maradnak,
- a korlátozásokat addig nem veszik komolyan, amíg a közvetlen környezetben nincs haláleset,
- a vakcinák keverése szembemegy a tudománnyal,
- a felelősséget lepasszolják a háziorvosokra, a kötelezővé tételt az iparkamarára,
- az eü dolgozókkal szórakoznak, kórházátszervezés zajlik,
- a jövőbeni vakcinabeszerzés kétséges,
- a tájékoztatást nem minősítem, mert még arra sem érdemes. -
kolopele
nagyúr
Az egy a millióhoz mégis csak vizsgálatok alapján történik, ugyanez igaz a gyógyszereknél is. Én azt gondolom ez sokkal reprezentatívabb, mint amikor egy topicban vagy különböző médiákban írják le emberek azt, hogy a szomszédomat tegnap oltották, azóta beteg. Annyi minden lehet az oka. Egyébként éppen ezt írtam, hogy kicsi annak az esélye, hogy kizárólag az oltás lenne az oka a tragédiáknak, mindezek megelőzhetőek lennének, amennyiben a beteg kórelőzményében pl. szerepelne az, hogy milyen gyógyszereket szed, milyen betegsége van, és akkor annak megfelelően lehetne oltani. Gondolom tudod, hogy a gyógyszereket sem lehet kevergetni egymással, sőt még bizonyos gyógynövényekkel sem. Például 60 év felett a Sinopharm nem is lett volna adható, főleg ha mellette még krónikus beteg is az illető. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy sógornőm Pécsen professzor, immunológus, a tüdőrák kutatás vezetője, egyetemi tanár, aki a vírusokról és az oltásokról is tartott előadást (a neten is megnézhető), bátyám pedig biológus, így elég sűrűn tájékoztatnak az eseményekről. Jobb így sokkal, mint különböző oldalak híreit olvasni, ami vagy igaz, vagy nem. Nyilván a hosszú távú hatásokat még vizsgálni kell, bár az mRNS technológia (ami a jövő) azért már nem annyira új keletű, mint sokan gondolják még mindig.
-
válasz
kolopele #24171 üzenetére
persze, hogy bizonyítani kellene. csak amikor a gyártó elkezdi mondani, hogy egy a millióhoz, akkor az ugye gyakorlatilag maximum kettő esetet jelentene itthon. csak a környezetemben és innen a topikból össze lehet szedni egy tucatot.
ezek mind egyenként vizsgálandók, és egy részüknél majd kiderülhet, hogy nem az oltás okozta, vagy nem önmagában. de ez utóbbi már véleményes ügy, mert oltás nélkül mégsem térdelt volna le.
és azért a gyártó is kénytelen volt már lemenni 1:70000-ig, pedig "nagy volt a szája" az elején. érzésre (ami nyilván nem egy bizonyító erejű valami semennyire) ennél is rosszabb az arány.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
#32839680 #24151 üzenetére
A gond az, hogy volt egy problema, amire kellett volna megoldas, a kormany meg mar a problemat is "modositotta", hogy letagadjak amit csinaltak, igy a megoldas nem lesz jo a tenyleges problemara.
Sino eseten sem emlekezteto oltas kellene, hanem ujrakezdeni a vedekezeset egy masik vakcinaval.
AZ eseten nekem nem azert kellene, mert nincs eleg antitestem, hanem mert az AZ a deltaval szemben elegge hulladek vedelmet ad a hirek szerint, sot mas hirek szerint a Pfizer sem olyan jo mint allitottak. Ezert is van hogy a statisztika szerint tobb duplan oltott kerult be korhazba Angliaban mint oltatlan. Ott szinte csak AZ-t hasznaltak es lathatoan elbukott bizonyos szempontbol.
A vege ennek az lesz, hogy akinek szuksege lenne meg egy kis boostra, vagy nagy boostra, azokat pont kirostaljak, akinek meg nem kell az nem fogja kerni. Aztan a kormany meg jon majd azzal, hogy minek kellett felfujni a dolgot, ha amugy senki sem keri. Eleve az AZ-nal a 3 havi kivaras sem tudomanyos alapokra epult, hanem logisztikai kenyszer, amire utolag gyartottak egy gyartoi beleeggyezest.
-
Rates of double-jabbed people in hospital will grow – but that does not mean Covid vaccines are failing
Sok új ebben sincs. Szerintük egy 75 évesnek egy 25 évessel szemben legjobb esetben 10-szeresen, legrosszabb esetben 25-szörösen rosszabbak az esélyei. Felvetik, hogy a vakcinák csökkenő hatásossága is faktor lehet (az idősebbeket oltották legrégebben). Majd kiderül. -
kolopele
nagyúr
Sajnálatos, de azt még bizonyítani kellene, hogy valóban az oltás volt e az oka, vagy volt ott a háttérben bármilyen hajlamosító tényező, amiről maga az oltott sem tudott, netalán az orvos sem. Az Astra okozhat vérrögképződést nagyon ritka esetben, de leginkább akkor, ha mondjuk hemofíliás a beteg, esetleg szed olyan gyógyszert (pl. fogamzásgátlót), amelyek eleve okozhatnak ilyet. Ebben az esetben ajánlottabb a Pfizert vagy a Modernát adatni. Nekem pl. veleszületett szívizom vastagodásom van, ezért Moderna lett, nejem mint pedagógus meg Pfizert kapott (plusz tavaly magát a vírust, 4 hét volt, nem kívánom senkinek).
-
Ringman
félisten
Human subjects were immunized with one of five different COVID-19 vaccines including inactivated virus vaccines (CoronaVac from Sinovac, BBIBP-CorV from SinoPharm. and one from Inst. Med. Biol. Chinese Acad. of Med. Sci.), Adenovirus vaccine (Ad5-nCoV from Cansino) and recombinant protein vaccine (ZF2001 from Zhifei Biol.).
Even though the S1 antibody level in 88% of human subjects vaccinated with inactivated virus dropped below the detection 2-6 months later, one boost could quickly raise the S1 antibody titer above 50 IU/mL of PVNT, indicating that the initial vaccination was successful and immunization memory was developed.
ebből nem tudom mennyi volt a sinopharm, de a 88%-nak nem volt elegendő antitestje 2-6 hónap után, az nem egy jó eredmény. -
-
BlackV
őstag
Egyetértek meg nem is. Jó cucc a B sejt aktiváció, de az adatok azt mutatják, hogy tünetes megbetegedés ellen:
- minél magasabb szérum antitest, annál jobb, mert annál jobb a neutralizáció. Lsd pfizer vs astra.
A kérdés mi a preferencia? Halál-kórház elleni védelem, vagy a megbetegedés elleni? Nagyon más az ár-érték (kockázat-haszon) arány a kettő között. Utóbbit mégis sokan csinálják minden évben az influenza oltással, mert megpróbálják elkerülni a megbetegedést, mert van jobb dolguk is, mint egy hétig fetrengeni. Pedig annak a dobozára is rá van írva, hogy lebénulhatsz gerincvelő gyulladás miatt, mégis bevállalják/juk évente, mert megérheti. Ha autóba ül az ember lebénulhat ritka esetekben, de mégis megéri beülni.
A koronavírusnál egyelőre több a szezon mint az influenzánál, ezért gyakrabban megérheti beülni a kocsiba. Szerintem ezt mindenkinek egyénileg kell meghatároznia.Én örülök, hogy 2. shot után mérettem egyet, mert tudok következtetéseket levonni hol tartok. Október körül csinálok még egyet.
- Ha kicsit növekedik majd az IGG, akkor még dolgozik/dolgozott sokáig az oltás, nincs további tennivalóm.
- Ha megugrott, akkor beleslukkoltam, megint nincs teendőm egy darabig.
- Ha lecsökkent küszöbérték közelébe, akkor elgondolkozom egy sino vagy pfizer boosteren. -
HÁZIORVOSRA ÉS SEGÍTŐJÉRE CSAPTAK LE A SZABOLCSI RENDŐRÖK
A gyanú szerint 50 ezer forintért oltás nélkül is védettségi igazolványhoz lehetett náluk jutni.
Sittre vágnám az összeset. Azokat is, akik védettségit kaptak ilyen módon. -
válasz
Elektrosokk #24161 üzenetére
akkor a "másik kollégámmal" vagy egy kalapban, ő is erős immunrendszerű, jellemzően sosem beteg, még a koronás párjától sem kapta el. kért most két kínait, aztán azt mondta, hogy egy darabig nem kér semmit.
-
mpireb
csendes tag
Sziasztok! Mi most a hivatalos állásfoglalás abban az esetben, ha valaki elsőre Astrát kapott, de másodiknak Pfizert szeretne? Lehet ilyet kérni?
-
Sir Pocok
őstag
Értelek. Részemről tényleg csak arról van szó, hogy az AZ mellett több a breakthrough esemény (ami nálam kockázat) és az angolok amúgy is tervezik az AZ esetében a plusz boostert mert úgy néz ki indokolt.
Egyébként szerintem se szabad ezt cukorka boltként kezelni, mert az ember az immunrendszerével játszik.
-
Elektrosokk
veterán
a kollégánk tudtommal picit jobban van
Örülök hogy minden oké Vele, azért durva élmény lehet egy ilyet átélni...Én biztosan nem fogok harmadik oltást kérni. A fő oka az hogy el sem kaptam a vírust pedig elég későn kezdtem el a maszkot hordani, minden ismerősöm elkapta akivel beszéltem, szóval ez kb csoda számomra. A másik ok hogy eleve nem kérnék kínai oltást, illetve év végéig el leszek látva adatokkal a védelmemmel kapcsolatban.
-
válasz
Sir Pocok #24158 üzenetére
erre az egyre (egy astra, egy pfizer) van irodalom, én is bevállalnám (a második astra helyett, aminek szintén megvan a maga kockázata).
annyit akartam mondani, hogy a vakcinákkal is kockáztatsz, picit, hogy komoly bajod lesz. nagyon picit. amíg a mérleg túloldalán a vírus van, a szuri a sokkal kisebb rossz. amikor már oltott vagy és számháború végett csinálod
, akkor a fene tudja, ismeretlen terület.
-
UK scientists back Covid boosters as study finds post-jab falls in antibodies
De nincs benne semmi új... -
a kollégánk tudtommal picit jobban van és fel fog épülni, nem viszi el/trottyra az astra. közben egy másik kollégám mesélte, hogy a húgának egy volt osztálytársa (fiú, 30, egészséges) megkapta az astrát, majd másnap meghalt.
na, szóval, ezekből nem kell önmagában megfejteni semmit, de picit legyetek már óvatosabbak az "én jövő hónapban ráoltok egy modernát, aztán várok két hónapot, elkapom a deltát, majd rögtön rá egy dupla pfizert, utána hiperszuper lesz nekem" vonallal.
ezek az oltások is kockázatosak. az összes. vagy négy nagyságrenddel kevesebb kockázatuk van, mint a vírusnak, tehát amíg az "oltassak-e vagy sem" volt a kérdés, addig evidens volt a válasz. most viszont, hogy kérjek-e minden létező végtagomba két oltást megy, picit árnyaltabb a kép.
picit várjatok. úgy is védettek vagytok.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HTPC (házimozi PC) topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen TV-t vegyek?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Vicces képek
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte H510M Intel i3 10100F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB GDDR5 Rampage Shiva 500W
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 650W
- Honor X8c 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest