- RX 6600 Aktív Displayport-VGA átalakító probléma
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Hisense LCD és LED TV-k
- Steam Deck
- Dell notebook topic
- Házimozi belépő szinten
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vhiktor
nagyúr
Még 1-2 nap és fent lesz a C728-ról a teszt a youtube csatornámon.
Elnézést, de a sok munka miatt elhúzódott -
Vhiktor
nagyúr
válasz
Brandynew #7916 üzenetére
ha messzebbről nézed, mint az optimális, akkor nem a 100% előnyét látod, csak mondjuk a 80-70-60 stb. százaléknyi előnyét.
Ezzel meg is válaszoltad pontosan ugyanazt amit én mondok, hogy távolabbról is látod az előnyét, max nem a 100%-os előnyét.
De az már ugyanúgy sarkítás amit a cikkek állítanak, hogy az Ő általuk megadott távoilság határtól már nincs előnye a 4K-nak, mert ez nem igaz.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
Brandynew #7913 üzenetére
Attól, hogy Kis Pista ír valamit még nem feltélenül van is úgy akármiylen tudományosnak is tűnik.
Akkor én miért látom 2.5 méterreől a 4K előnyét?
Nyílván minél távolabb megyünk annál jobban eltűnik az előnye.
Inkább itt arról van szó, hogy a tv gyártók ezzel próbálták rávenni az embereket a nagyobb készülék vásárlásra mert így egyszerűbb volt mint a látótér lefedettséggel jönni.
Én nem azt mondom, hogy végtelen távolságból is látni a 4K előnyét az FHD felbontáshoz képest, de azért egy kicsit távolabbról is lehet látni mint ahogy ezekben a cikkekben írják (függ attól is kinek milyen jó a szeme).
Arról nem is beszélve, hogy ne ez alapján (felbontás) válasszon az illető méretet, ha az esetek 90%ban alacsony felbontású tv adás fog rajta menni.
Sokkal reálisabb a látótér lefedettség alapján méretet választani, mert valaki szereti a nagy képet míg mást meg zavar, 4K/8K ide vagy oda.
Nem egyforma az emberi szem, különben nem kellene senkinek sem szemüveg, az az egzakt ha kipróbálja, hogy Ő meddig látja a 4K előnyét.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
Brandynew #7905 üzenetére
A szakirodalmat nem kell nekem bemuatnod, nézd meg az aláírásomat.
2 féle megközelítés van a nézési távolságra:
1. a látótér lefedettség alapján
2. a felbontás alapjánDe az nettó hülyeség, hogy 2,5 méterről nem látod a különbséget egy 55 colos készüléken 1080p és 4K között, én bőven látom (sokkal élesebb a kép 4k esetében 4k forrással 4k tv-n), max az nem látja akinek rossz a szeme.
Ami a hivatalos és a léyneg, az az SMPTE és THX ajánlás, a többi maszlag
Hozzáteszem 100 collt nézek 2,5 méterről.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
Brandynew #7903 üzenetére
Bőven lehet látni 2,5 méterről is a 4k felbontás előnyét 55 coll esetében is.
A nagy méret és a nézési távolság inkább a látótér lefedettség miatt fontos, ami elengedhetetlen a mozis élményhez.
Arra azért figyelni kell, hogy nem mindenkinek jön be a nagy látótér lefedettség.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
rajzinho #7901 üzenetére
Az LG ips paneles tv-ktől bármi jobb ami nem ips panelt használ
Nem fogsz csalódni benne, szép kontrasztos képe van, HDR nem lesz annyira látványos rajta mint egy 1.000 nites csúcsfényerővel rendelkező tv-n, de még így is éálvezhető.
Hiába van mondjuk egy ips paneles csodának dupla akkora fényereje, ha mellette a kontraszt aránya csak az 5-öde.....Esetleg még a hisense Q8F ajánlható ami megint csak egy nagyon jó tv, és HDR-hez is kellően nagy a fényereje (1.000 nit körüli), viszont van blooming míg a TCL C728-nál nincs.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
tozso76 #7873 üzenetére
A színtérnek semmi köze a fehér egyensúlyhoz és a 20 pontos wb állításhoz, az csak és kizárólag a színekbe szól bele és nem a szürkeskálába.
Illetve az is fura, hogy az erősítésnél mind 3 értéket állítod, gondolom az eltolásnál is csak azt nem látom a képen.
Van egy szép black crushod, valószinűleg azért mert túl levetted a feketeszintet. -
Vhiktor
nagyúr
-
Vhiktor
nagyúr
Régebben emlékeim szerint olcsóbb volt a TCL.
Személyesen nem találkoztam azzal a Hisensel így nem tudom objektían összehasonlítani őket, de a tesztben látszódni fognak a mérési eredmények, így egyértelmű lesz mindenkinek, hogy mire képes a tv, akármit is mondokHa csak a nyers adatokat nézzük és elhiszem, hogy a külföldi oldalak nemm kamulnak, akkor a Hisensenek dupla a fényereje és local dimminges, ezért a kontrasztja jobb lehet (cserébe blooming), viszont csak HDMI 2.0 van rajta ezzel szemben a TCL-en 2db 2.1.
Attól függ kinek mi a fontosabb. A valószinűsíthetően jobb kép a magasabb fényerő és a local dimming miatt(a mozgás megjelenítést most nem veszem ide) vagy a modernebb csatlakozók és android megléte (TCL).
Ha kapok egy U8Qf-et akkor objektíven össze tudom hasonlítani, így viszont csak óvatosan teszem.
Nálam az értékelés alapja a színhelyes kép, kalibráltan pedig még nem láttam a Hisenset, hogy mire képes.
Felőlem lehet rohadt magas a féynereje, ha cserébe full zöldes vagy kékes minden, hatalmas eltérésekkel a színhelyességben, akkor az számomra nulla pont. Elnézve az avsforumos tesztet viszont nem rossz kalibrálás után.
-
Vhiktor
nagyúr
-
Vhiktor
nagyúr
Persze ezt értem amit mondasz, hogy jobban tetszik, de ha műszerrel kimérnéd, akkor látnád, hogy nem a szabványt követi, sokkal világosabb nála és a színek is el vannak csúszva, kb minden esetben.
Nyílván ez a teszteknél fontos, hogy objektíven össze lehessen hasonlítani a tv-ket.
Pl most hétvégén kalibráltam egy 83 collos Sony A90J oledet és ott kalibráltan a HDR-nek kb 10-20%al nagyobb volt a fényereje a Dolby Visionhöz képest és színhelyesebb lett a végeredmény mint DV módban.
Igen a player és TV led az amire gondolsz.
De vannak olyan sony tv-k amik nem tudják a tv ledet (kb egyisk sem, az A90J pl tudja). -
Vhiktor
nagyúr
válasz
Zoli1222 #7673 üzenetére
Sajnos U8QF nem volt nálam, de az ha jól emlékszem local dimminges tv ezért bekapcsolt local dimming mellett mélybb lehet a feketéje, de ugye HDR esetben meg ott van a blooming, illetve SDR-ben is ha nagy fényerőn nézed. Kikapcsolt local dimming mellet nem lehet sokkal jobb (esetleg egy kicsit) a fekteszintje mint a 728nak aminek VA panel révén eléggé rendben van a fekete szintje.
Szerintem az U8QF előnye a 728-hoz képest nem is feltétlenül a feketeszint hanem a jobb HDR a jóval nagyobb fényerő miatt (kb 4-szerese).
Még annyi, hogy U8QF-en csak hdmi 2.0 van és nem 2.1. Ez az xbox miatt fontos lehet.
Látatlanban azt mondanám, hogy az U8QF-nek dinamikusabb képe lehet, de cserébe "elavultabb" csatlakozók vannak rajta.
Ha csak a képminőség (dinamika) a fontos, lehet jobban jársz az U8QF-el, ha birod a bloomingot (én nem bírom elviselni), local dimming nélkül meg nem tudom mire lehet képes HDR esetében. De a HDR mindenképpen látványosabb lesz rajta.
Esetleg opció lehet LG CX is a jobb ár miatt, képminőségben meg kb hajszál pontosan ugyanaz mint a C11.
-
Vhiktor
nagyúr
Az ok, hogy sok mindennel le lehet játszani dolby visiont. Én csak azt mondom, hogy tapasztalataim szerint nem olyan szinhelyesek a TVK dolby vision módban mint hdr esetében. Nem véletlenül nem látni sehol tesztekben dolby mérési eredményeket. Majdnem ugyanez igaz a hdrre is mert kb mindenhol csak azt mutogatják hogy mekkora a színtér lefedettség, de arról nem esik szó hogy a köztes pontokon rohadtul nem szinhelyes az egész.
Szabvány szerint a dolby vision es a hdr10+ tok ugyanaz. Ugyanaz a színtér, ugyanaz az eotf, ugyanaz a fehér pont, ugyanaz a fényerő. Az hogy az egyik 10 a masik 12 bit jelenleg tok mindegy amíg azon megy a szenvedés hogy a dci p3 szinteret sem tudjuk lefedni, nemhogy a bt2020-at, na meg 10 bites panelek vannak jó esetben a készülékekben.
Dolby visonnél meg ráadásul ott van a player led és tv led probléma is. Nyilván a tv led a jobb, mert akkor a tv-be épített dolby vision engine végzi a megjelenitest és jó esetben az adott tv képességei alapján. Ezért jó ha a tvre feltoltheto dolby vision config file ami megmondja pontosan hogy az adott készüléknek mekkora a maximális fenyereje és a színtér lefedettség és akkor erre jöhet rá a tone map.
De rendes hdr esetében nem kellene tone map sem, csak jelenleg attól még rohadtul messze vagyunk.
Egy, kicsit elkalandoztam
-
Vhiktor
nagyúr
Lehet, hogy Te a nagyon túlszarturált túl kontrasztos, túl hideg képhez vagy hozzá szokva.
Volt egy ügyfelem akinél kalibráltam, de nem szabványra, hanem spéci igénye volt, mégpedig, hogy van neki egy LG Oled-je aminek tetszenek neki a színei és lőjjem be pont ugyanolyanra a Sony Oledjét.
Na a sony képét nem lehetett anyira elrontani, hogy hozza az Lg színtjét ezért el is adta és vett egy másik LG Oledet helyette, azon már be lehetet lőni ugyanazt ami Neki tetszett. -
Vhiktor
nagyúr
Pedig attól a Phillipstől jobb képe kell, hogy legyen már csak a 4-5ször akkora kontrasztarány miatt is.
HDR-ben és Dolby visionben nem nagyon lesz előrelépés, mert a max fényerejük kb egyforma.
De itt is látni kellene a sokszoros kontrasztot, már ha nem világosban nézed a tv-t, hanem sötétben. -
Vhiktor
nagyúr
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
Kiskutya #7580 üzenetére
Erdekes, hogy nem lehet állítani részletesen. C728on ezen belül van vagy 3 különböző opció több beállítási lehetőséggel. Blur reduction, judder 0-10 skálán, bfi (led mozgás törlés) ki és be kapcsolasa.
A led mozgás törlést ne kapcsold be mert csökkenti q fenyerot a mozgason viszont szinte semmit nem javít.
A kép tisztaság vagy be vagy ki ahogy tetszik.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
kecsawi #7569 üzenetére
Lehetséges, de nem lehet teljesen megbízni az oldalban, mert van amikor nagy marhaságokat állít.
Pl én már láttam olyat, hogy odaírta, hogy 1000 feletti local dimming zóna szám, miközben a tv abszolút nem tartalmazaott egy 1db zónát sem. Vagyis egyet igen ami a komplett héttérvilágítás volt -
Vhiktor
nagyúr
válasz
Kiskutya #7522 üzenetére
Igen mert kontraaztosabb lesz a kép, a fekete közeli dolgokat feketén a fehér közeliket meg fehéren jeleníti meg és ugyanez igaz a közép tónusokra is. Tehát kontrasztosabbnak fogod látni a képet, de cserébe részletek vesznek el. Viszont a max fenyeron nem segít vagy csak nagyon minimalisat.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
Kiskutya #7505 üzenetére
PH oldalon nem is tesztelnek HDR-t
, mindig csak az SDR-re vonatkozó méréseket adják meg.... Arról nem is beszélve, hogy icc profilt hoznak létre a tv-hez.
Gondolom megadták a gyári értékeket.
Tegnap mértem ki HDR és Dolby Vision esetében is a maximális fényerőt (temészetesen mindekét esetben teljesen ugyanaz) és köze nincs a 600-hoz.
De ettől függetlenül szerintem jó a HDR teljesítménye.A 600 nagyon esetleg csak úgy lehet meg, ha a leghidegebbre van állítva a színhőmérséklet, és dinamikus képmódban van a tv valamint az összes dinamikus cucc be van rajta kapcsolva.
Ezt én nem szoktam mérni, mert hiába nagy valaminek a fényereje, ha közben meg nem színhelyes és nézhetetlen a kép.
De kiváncsiságból megfogom nézni így is.
Rtings-en is sokszor hamukálnak a maximális fényerőt illetően, de ők legaalább odaírják, hogy milyen beállítások mellett mérték és sokszor a legszínhelytelenebb, dinamikus módban adják meg ezt az értéket ők is, de legalább feltüntetik, hogy ez nem színhelyes állapot.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
mikrofon #7484 üzenetére
Nincs sok értelme beállítani azokat az értékeket mint amik nekem ki fognak jönni, mert minden panel más és más ezért 99% hogy nem lesz jó.
Viszont alapbeállításokat megosztok majd, hogy műszeres kalibráció nélkül mi az ami a legszínhelyesebb képet adja.
Köszi, igyekszem
-
Vhiktor
nagyúr
Kaptam tesztelésre egy 55 colos C725 modellt a TCL magyarország jóvoltából.
Kb 3 hét múlva felkerül a youtube csatornámra egy mindenre kiterjedő profi teszt róla
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090
- Napirajz könyv
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest