Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• batagy

őstag

válasz brugo #2954 üzenetére

Megnéztem (#2949) ludla képét, azon a "gyorsítótár" és a "cserefájl" fogalmak szerepelnek, mondjuk nem tudom ki fordította a SWAP-ot cserefájlnak, de mindegy. :)

Na a lényeg az, hogy szerintem keverted a gyorsítótárat a SWAP-pal.
    "Gyorsítótár" = Cache, ez a RAM része tényleg. Őneki 4 GB RAM van a gépében, ebből 1.5 GB a ténylegesen szabad, és 1.6 GB, ami cache-elve van a ram-ban.

"Cserefájl" = SWAP, ez van a vinyón, őneki 2 GB.

Ugyanaz, amikor kiírod a "free" parancssal, "free -m" az Megabyte-ban írja ki, "free -g" Gigabyte-ban. Nálam:

gyurinas:~ # free -m
    total used free shared buffers cached
    Mem: 3952 3811 140 0 1156 2317
    -/+ buffers/cache: 337 3615
    Swap: 7904 15 7889
    gyurinas:~ #

A második sor mutatja hogy a RAM-ban mennyi a szabad és mennyi a cache, nálam a 4GB-ból 337 MB a cache és 3615 MB teljesen szabad.
    A harmadik sor a SWAP használat.

A kérdésedre válaszolva, ha XFCE-t raksz fel, valszeg nem fogsz sok ramot fogyasztani, kérdés hogy mit fogsz futtatni, és az is kérdés hogy mennyi RAM-od lesz?

Én azon az állásponton vagyok, különösen SSD esetén, hogy ne legyen SWAP (ne írja a vinyót), viszont helyette legyen ZRAM virtuális SWAP. Ezt nagyon egyszerű bekonfigolni, ha érdekel, jelezd. Van systemd scriptem is hozzá. Én belemásznék a telepítésbe, és a SWAP-ot kivenném, de ez csak a saját javaslatom.

Új hozzászólás Aktív témák