Hirdetés
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- Dollármilliárdokért csábított el Zuckerberg egy kínai Manust
- Új versenyző áll rajtvonalhoz a tápok világában
- Tiltott témává tenné Kína az öngyilkosságot az AI számára
- Hálózati sebességre gyúrt a Minisforum új mini-munkaállomása
- Fujifilm X
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Philips LCD és LED TV-k
- Majdnem megfelezi a GeForce GPU-k gyártókapacitását az NVIDIA?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
Aktív témák
-
karib
addikt
válasz
Athanáz99
üzenetére
Az adatvesztésért nem hibáztathatod, legfeljebb azért, hogy nem íratott alá egy munkalapot, ami ez rajta volt - azonban a legtöbb garjegyben is benne van ez a kitétel, semmilyen szerviz nem vállal garanciát az adataidért. Ettől függetlenül valszeg nem ez volt a legnagyobb gond. Sajnos a használt cuccok sorsa már csak ilyen.
-
karib
addikt
válasz
balage81
üzenetére
Jaja, ez van nekem is. A második IDE csatorna van kivezetve a külső optikai egysgéhez, tehát én is úgy tippeltem, hogy cserélhető. Jó kis gép, egyedül az akkuideje nem korszerű már.
Létezett amúgy S1300N is, ami ennek a centrinós változata volt. Esetleg nézz meg egy M2400N vagy C-t, most elég jó árban vannak, nagyon hasonlít erre, és alig nehezebb.
Amúgy pedig jönnek az új Asusok, W3 és V6 - ígéretesnek néznek ki, csak valszeg drágák lesznek. -
karib
addikt
válasz
svédcsepp
üzenetére
Az Intel is leszáll a GHz hajhászatról és most modellszámokat vezet be, mert mégis h. Az Intel Celeron M 320 processzor egy Banias magra (130 nm gyártástechnológia) épülő chip, 512 kB L2 cache, 1,30 GHz, 400 MHz FSB.
Celeron M-ből a 350-es és nagyobb számúak Dothan magosak, esetükben ez 1 MB L2 cache-t jelenet (mindig a vonatkozó Pentium M fele). Kivével az Ultra Low Voltage Celeron M 353, ami 90 nm-es Dothan, de csak 512 kB L2 cache - csak hogy minden könnyen követhető legyen
More info Bővebben: link -
karib
addikt
válasz
svédcsepp
üzenetére
Igen.
Van:
- Pentium M (Banias 1 MB cache 400 MHz FSB, Dothan 2 MB cache 400 MHz FSB, Sonoma 2 MB cache 533 MHz FSB)
- Celeron M (mint a fentiek, fele cache-sel, kevesebb energiagazdálkodási funkcióval)
- Centrino platform: Pentium M proci + valamilyen meghatározott Intel chipset (pl. i855) + Intel WLAN adapter összessége, ha ezek megvannak, használható a Centrino márkanév, ha valamelyik hiányzik, akkor nem
- Mobile Pentium 4, Mobile Pentium 4-M, Mobile Celeron: különféle P4 és P4 alapú Celeron procik, amik az asztalinál némileg takarékosabbak, de ma már felejtősek
- asztali P4 és Celeron: szintén előfordul notebookban, szintén általában kerülendők
- Mobile AMD Athlon XP-M, Mobile AMD Sempron és Mobile AMD Athlon 64: az AMD kínálata, mobilfelhasználásra optimalizálva - nem rosszak, olcsók, de egyelőre a Pentium M (Centrino) az igazi mobilplatform ma
- asztali AMD procik: nem jellemzőek noteszekben, mert a mobil verziók is elég olcsók, de azért nem árt résen lenni
-
karib
addikt
válasz
svédcsepp
üzenetére
A Centrino név használatához Pentium M procit kell rakin a gépbe (plusz Intel chipset és Intel WLAN). Ettől függetlenül az achitektúra ugyanaz a Celeron M-nél is, és ahogy előttem mondták, annyi a differencia, hogy kevesebb benne a cache és az energiagazdálkodási funkciók részben le vannak tiltva.
-
karib
addikt
Mennyi az a kevesebb? Valami garancia? Sokan vállalkoznak a felújításra, de az eredmény kétséges. Még profi tudással is lehet, hogy egyes akkuk jól sikerülnek, más típusok viszont nem. Persze ez csak hónapok múlva derül ki.
Külföldön már 20k körül lehet kapni teljes utángyártott akkukat, én inkább arra kacsintgatnék. -
karib
addikt
Az akksi felújítás elég rizikós dolog, semmi garancia nincs arra, hogy jól sül el. Persze lehet szerencséje is az embernek, de lehet, hogy pár hónap alatt megdöglik a felújított stuff. Egyszerűen bonyolult dolog, és ezt szervizesektől tudom. Egy felújítás is kb. 20 ezer körül van, tehát nem olcsó móka - továbbra is az utángyártott utáni keresést javallom.
-
karib
addikt
Igen, az ember ma már abban a tudatban él, hogy minden kijelző 16m színre képes, pedig nem... Az Asus M3 SXGA+ kijelzőjére is azt írják, hogy 256k szín... Jó lenne tudni, hogy melyik kijelző milyen - bár igazából most már noteszekben is jönnek a koszerűbb panelek, és inkább arra kell gyúrni, pl. IBM T42p

-
karib
addikt
IBM-hez általában már CD-t sem adnak, minden egy erre elkülönített partíción van. Ha esetleg legyalulva kaptad a gépet, vagy mezei oprendszerrel telepítve, akkor látogass el az IBM weboldalára és le lehet tölteni kismillió dolgot, többek között a recovery programokat és minden egyéb utilityt. Notebooknál nem olyan egyszerű, hogy feltolod a Windowst meg pár drivert, oszt csók, jobb gépeknek nagyon komoly testreszabott szoftverarzenálja van, és csak azzal együtt lesz teljes a funkcionalitás. Doksi is asszem csak online verzió kell legyen a gépen.
Kijelző: a T-k sajnos ebben nem erősek, legfeljebb az esetleges SXGA+ felbontásnak lehet örülni. A T42p IPS panelje már izgalmasabb
Könnyen lehet, hogy csak nagyon lassú a kijelző, ezért maradnak ott a karakterek.
IBM Servicable: létezik-e hozzá pótalkatrész vagy sem. Lehet, hogy kijelzőhibánál az egészet küldik a kukába és cserélik? Passz. -
karib
addikt
Egy biztos, hogy nem szubnotebookok

Ha nem zavar, hogy nagy darab, nehéz és potenciálisan hangos (meg kell hallgatni, nem ismerem), akkor bármelyik asztali procis csoda megteszi. Még egész bika grafikával is tűrhető árban van. De ha hordozni is akarod, akkor inkább a kompaktabb cuccok felé kacsingass - az Asus M6000N pl. Centrino + MR9600 és még bőven 3 kg alatt van, mindenféle bazinagy kijelzőkkel. Persze az ára már erős középkategóriás. Én személy szerint nem vagyok oda a Gericomért, de árban tényleg nagyon jók, és rossz tapasztalatról sem feltétlen tudok beszámolni.
Az egész notebook téma erősen hasonlít az igazi terepjáró - hobbiterepjáró vitára. Az igazi sárdagasztók és terepesek lenézik a városi terepes járgányokat, közben azokból is fut jó sok darab és a gazdáik elégedettek. -
karib
addikt
Nem hinném, hogy orbitálisat esne a gyengébb 3D-s gépek ára, inkább csak szépen eltűnnek. A legtöb gyártó most már MR9600-at nyomja, már csak elvétve van MR9000-es - valszeg nincs nagy differencia a beszerzési árban, viszont az újabb sokkal gyorsabb és kelendőbb... Ha nem akarsz játszani, vagy csak régi cuccokkal, akkor bőven megteszi a MR7500 is, ami az alap T40-esekben van.
-
karib
addikt
Nem rossz gép. FireGL T2 = MR9600, tehát bika a grafikája is, SXGA+ kijelző, és az egész egy IBM. Fél milla azért nem kevés, de újonnan hivatalos forrásból 700e alatt nem kapod meg, de inkább a br. 1 milliót súrolja-ugorja táskával

Viszont elképzelhető, hogy nyomódik majd lefelé az áruk a T42/T42p duó megjelenésével.
Garancia: legcélszerűbb felhívni egy márkaszervizt és megkérdezni, de azért az IBM-nek illendő lenne tényleg ''világgaranciát'' vállalni. -
karib
addikt
Igen, ez könnyen megoldható, és az akku életképességéről elég sokat elárul, ráadásul a leggyorsabb is, mert nem szöszöl, hanem meríti, ahogy tudja.
Viszont a matatás is fontos, inkább a gép+akku duó szempontjából, mert az energiagazdálkodási bűvészkedés miatt mint látható, nagyon eltérő eredményeket tud produkálni a gép. Egy Centrino előnye itt tud kijönni, mert okos, szemben a desktop cuccokkal, amik csak futnak ész nélkül. Kihajtva viszont egy Pentium M is ugyanúgy zabál, mint minden gyorsan futó proci. Szóval azért bonyolult a helyzet, de neki lehet állni
-
karib
addikt
Az ideális notebook teszter több szimulációs üzemmódot tartalmaz, a Battery Eater Pro egy egész jó közelítés, csak hát Windows alapú. Alapvetően a két véglet kellene, az egyik a teljes terhelés (CPU, RAM, grafika), a másik a ''matatás''. Ez utóbbit talán nehezebb szimulálni, mert a Windows átlagos szüttyögését valahogy bele kellene kalkulálni, viszont hagyni kellene a gép energiagazdálkodását is érvényesülni, amihez viszont nem tudom, hogy nincs-e szükség külön spéci szoftverekre...
-
karib
addikt
Esetleg nagytudású emberek írhatnának egy egyfloppys, oprendszert nem igénylő akkuteszt programot, mint a Memtest86 a memóriateszthez
Az eleáns megoldás persze az lenne, ha ismerné az adott gép energiagazdálkodási profiljait is, és úgy tudna rendesen tesztelni 
-
karib
addikt
Nem tudom - sokszor oprendszer sincs a gépeken... akkor Windows telepítés, teljes akkutöltés, majd Battery Eater... szép kis délutáni program. Nem hinném, hogy ilyesmivel foglalkoznának. Viszont én eddig azt tapasztaltam, hogy ha rossz volt a gép akkuja, pedig jóként adták el, akkor szó nélkül kicserélték, amíg volt másik hasonló gép raktáron (általában nem csak 1-2 db. van ezekből) - vagy amikor utolsó darabról derült ki utólag, hogy mégis halott az akkuja, visszavették és vihettem valami mást (ez a konkrét tapasztalat a Hadrianusra vonatkozik, és a képhez hozzátartozik, hogy viszonteladóként vásároltunk, bár közel sem tízesével állandóan, szóval én betudom az általánosan korrekt hozzáállásnak).
-
karib
addikt
-
karib
addikt
A Compaq régen nagyon masszív gépeket csinált. A HP-k szerintem újonnan mindig is drágák voltak ahhoz képest, amit nyújtottak. Használtan már jó vételek, főleg hogy addigra kiderül, hogy melyik megbízható. Amióta a HP megvette a Cpq-t, azóta az is ''HP minőség'', azaz jó esetben középszerű. Presario és Pavilion, de még a low-end Evók sem tartoznak a legjobb gépek közé. De mint mondom, személyesen egyelőre én is csak működő HP-Cpq noteszeket ismerek.
Nem győzködlek, próbálok feldobni pár alternatívát, hogy tudj miből választani
A Metro most akciózik Acer Travelmate 240-esekkel. Celeron 2,6 GHz, 256 MB, combo drive stb. 200 + áfa. Tegnap lőttem be egy ilyet egy ismerősnél, elviselhető gép. Bár összességében speckó szinten a HP ütősebb és kiegyensúlyozottabb.
Autótörés szar ügy, részvét. Egy hónapon belül még sokminden változhat gépeket illetően. -
karib
addikt
Az ATI IGP320 asszem ALI southbridge-et használ, talán ezért hívják így is, úgy is a notebook.hu speckólistáján.
Az ECS-nek érdemes utánakérdezni, ez elég régóta üldögél a Depón ennél a cégnél, de máshol nem látom. Ha van, akkor én nagyon alaposan megnézném és valszeg inkább ezt venném a HP helyett. A 256 MB RAM pedig legfeljebb kicsit később bővíthető, viszont ott a 2 év garancia és a rendes grafika.
Amúgy kapható Gericom Beetle Advance néven is, de csak egy év garanciával és még drágább is: www.acomp.hu -
karib
addikt
Minden riogatás és rosszhír mellett el tudom mondani, hogy ismeretségi körömben is van 2 db. Cpq Presario 900, amik hasonló paraméterekkel bírnak és hiba nélkül futnak. Ettől függetlenül, én nem szimpatizálok ezekkel a low-end szériákkal, a neten is lehet sok rosszat hallani és pláne szervizesektől, de mint mondtam, van pozitív ellenpéldám is.
Még egy apró elbizonytalanító tényező: a ''remarketed'' Hp-Cpq cuccok döntő többsége ezekből a desktop v. AMD procis gépekből kerül ki. Most ezeket vagy nem tudták eladni, vagy gyári javítás után kerülnek újraértékesítésre - egyik sem túl bíztató, pláne az a gondolat, hogy ezek akár mind egyszer már döglöttek voltak valami kisebb-nagyobb hibával (notebooknál egy kisebb hiba is már szinte döglöttet jelent, mert nem egyszerű és nem olcsó ilyet javítani).
Az IGP320 egy integrált VGA-t tartalmaz, ne feledd. Rendben, valami 3D-t lehet játszani, de abban sem vagyok biztos, hogy egy Radeon 7500 szintjét megüti. Érdemes utánaolvasni, az Anandtechen szokott lenni mobil cuccokról is cikk. Az már erősen behatárolja a teljesítményét, hogy jó esetben egy 64 bites DDR333 memóriabuszon kell osztozzon a gép többi részével, míg egy jobbfajta Radeon 9200-on is 128 bites, dedikált DDR300+ busz van.
A notebook.hu-nál is van egy rakás HP Renew Blue, ha náluk még nem nézted volna.
Esetleg ezt meg lehet még nézni: ECS G713. Athlon XP-M + MR9000, tehát rendes 3D grafika, ráadásul új és 2 év garanciával. Ezeknél a HP-knél nagyságrenddel rosszabb nem lehet, sőt akár jobb is.
Bővebben: link -
karib
addikt
Gondoltam, hogy nem hibátlan, vagy van pár idegesítő hülyesége - tökéletes gépet még nem alkottak
Ettől függetlenül, érdekes ajánlat, mert más hasonló méretű gépet nem nagyon tudok itthon.
Ami neked viszont tetszhet: Toshiba Portégé R100 - az újabb kivitel ULV Dothannal, 12,1'' kijelzővel, 1,09 kg
Csak 656.700 Ft + áfa a Technotrade-nél
(szerk: ez még csak a Banias procis előd itthon...)
Egy ilyet meg egy IBM T42p-t kérek és nem szólok többet
-
karib
addikt
Egy érdekes gép azoknak, akik kompakt, de korszerű gépet szeretnének: Fujitsu-Siemens Lifebook S-széria. Eddig nem nagyon ismertem a F-S gépeket, véletlenül botlottam ebbe is egy árlistán, de ezek szerint lehet itthon kapni, legalábbis az S6120-at:
Bővebben: link
Ami jó: 1,7-1,8 kg, ami nagyon kedves, továbbá Centrino platform, tehát energiatakarékos, nagy üzemidejű, van benne minden, ami a régi gépekben, pl. az én Toshiba Portégémben nincs, pl. USB 2.0, WLAN, sőt Bluetooth is. Kijelzője lehet 13,3'', vagy a nagyobb tesónak 14,1'' (S7010). A kistesó kisebb, de vastagabb, míg a nagytesó korrekt vékonyságú. Természetesen combo drive is van bennük.
Hátrány: csak az integrált grafika van, de úgy néz ki, hogy 2-2,5 kg alá nem lehet normális grafikát tuszkolni - pedig igazán összekaphatnák már magukat a nagyobb gyártók.
Ára: nettó 400-500e között típusfüggően.
Az Asusnak is van egy hasonló masinája, az S1000N , ez azonban itthon nem kapható. Kicsit nehezebb is, 1,9 kg, ami a F-S fényében már nem olyan szuper.
Bővebben: link -
karib
addikt
A G550-re 2 óra fölötti üzemidőt írnak, ami már so-so.
Komoly szubnoteszben tényleg az Asus a legolcsóbb és nem is rosszak. Mondjuk azért ha választhatnék, inkább IBM X vagy Dell X300.
A régi gépeknek általánosan sok rákfenéje van: lassú HDD, korszerű portok és hálózati csatlakozások hiánya, gyengébb energiagazdálkodás - a kérdés az, hogy a vevő miből tud/akar engedni a kedvezőbb árért, illetve melyik engedmény mekkora áldozat. 100e körül azért nem rossz egy T20 vagy egy Dell Latitude LS. -
karib
addikt
Sajnos a Goggle-nél most én sem tudok jobbat mondani.
Az asztali Duron-Celeron duóról volt egy összehasonlításunk anno: Bővebben: link
Ezek desktop procik, de a lényeg kb. látható.
A Duronnál mindig a valódi frekvenciáját adják meg, tehát az 1,2-es Duron ezek közül a legizmosabb. A Tualatin magos Celeronok (256k L2 cache) szintén nem rossz, a Coppermine (128k) valamivel gyengébb, ráadásul notebookban nem tuningolható, ami ezeknek az asztali prociknak a legnagyobb varázsa volt. A mobil Celeronból voltak érdekes darabok is, amik 256k L2 cache-sel és 133-as FSB-vel futottak, ami más olvasatban simán P3-ként szerepelt volna (pl. 1066-osból volt ilyen és nem gyenge).
WinXP és Word, net futtatására bőven elég bármelyik gép, kellő RAM-mal (és egy viszonylag gyors HDD-vel) egy P2-366 is teljesen megfelelt (192-256 MB). Filmezésre nem árt egy kicsit erősebb, de 1 GHz körül bárminek illene megbírkóznia ilyesmivel. -
karib
addikt
Az eNote-ról már volt egy rövid fórumtéma: Bővebben: link
Nekem alapvetően tetszik, bár azóta sokat estek a noteszárak. Viszont újonnan továbbra sem kapsz ekkora gépet, a teljesítménye pedig valszeg minden hétköznapi munkára elég, nekem a P3 600 jól kiszolgálja az igényeimet.
Az ECS G550-ről is volt már szó: Bővebben: link
Bár nem kedvelem a low end noteszeket, ez egész szimpatikus, mert 2,5 kiló körül viszonylag könnyű. Érdemes körülnézni, mert asszem 170e körül is kapható volt.
Ha használt gép is érdekel, akkor a könnyű 14'' kategóriában az IBM T20-21-22-23 szériát érdemes nézegetni, ezekből P3 600-800 körüliek már úgy 120e tájékán hozzáférhetőek.
Használtan most én Dell Latitude LS-t és Compaq M300-at láttam 120e körül. Ezek 1,5 kg alatti, 12''-os szubnoteszek, a Dell nagyon baba darab, én inkább azt venném a Cpq fölött.
Ha esetleg 2 kiló alatti, viszonylag nagy kijelzős gépet szeretnél, akkor a Toshiba Portégé 7xxx széria és az IBM Thinkpad 570 jöhetnek szóba a 13,3'' TFT-jükkel. Nekem egy Toshi 7200 van, P3-600, nagyon kellemes, ritka darab. P3-ból általában 500 MHz-esek kaphatóak, bár szintén nem gyakoriak, bármelyiket tudom ajánlani, elpusztíthatatlan darabok.
Külső CD már nem drága, de sokmindent megold a hálózat és a pendrive is. Érdemes figyelni, hogy még nem mindegyik gépben van Ethernet alapból.
Aktív témák
- Öreg harcos Dell és Hp laptopok
- Lenovo i7 laptop, viseletes, üzemképes.
- HP ProBook 450 G6, 15,6" FHD IPS kijelző, I5-8265U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11, Számla, 1 év garan
- HP ProBook 445 G8, 14" HD kijelző, Ryzen 5 5600U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, W11, Számla, 1 év garanc
- HP ProBook 445R G6, 14" FHD IPS kijelző, Ryzen 5 3500U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11, Számla, 1 év g
- Lenovo ThinkPad X1 Yoga G6 (6th Gen) - i7-1185G7, 32GB, 512GB SSD, multitouch + TOLL
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Dell Latitude 7410 Intel I7-10810U Refurbished - Garancia
- 5G LTE! Microsoft Surface Pro 8 i7-1185G7 16GB 256GB 1 év garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3756, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Sokkal elegánsabb megoldás, mint CD-kkel vacakolni manapság.