Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Taci

addikt

Lenne egy egyelőre csak elméleti kérdésem.

Ha jól tudom, valahogy összefüggésben van az indexelt mezők száma, illetve az adatbázisba való írás sebessége: minél több mező van indexelve, talán annál több idő a rekordok adatbázisba való írása. Ezt jól tudom?

Azt szeretném kideríteni, van-e olyan "váltópont", ahonnan már annyira belassulna az adatbázisba való írás, hogy nem érné meg az indexelés használata.

A kérdés háttere:
    5 percenkénti kb. 100-400 új rekorddal számolva (még ezt nem tudom, mennyi lehet valósan, de itt körül, szóval legyen ennyi a példa kedvéért) megéri-e full text search-re átállnom a gyorsabb keresés kedvéért?
    Ehhez ugye be kell állítanom full text indexet azokra a mezőkre, amiben keresni akarok. Pl.:
    ALTER TABLE feed ADD FULLTEXT(title)
    ALTER TABLE feed ADD FULLTEXT(description)

Viszont mivel elég sok rekord kerül a táblába folyamatosan, azt szeretném kideríteni, hogy emiatt (és a többi) indexelés miatt lehet-e gond később (bármikor, akármikor) a teljesítménnyel, esetleg belassulhat-e annyira az adatbázisba való írás, hogy az 5 percenkénti cron job "túl sűrű" lesz, mert ennyi idő alatt nem végez az új rekordok tárolásával?

Lehet, hogy teljesen alaptalan a "félelmem", de ez a kérdés bennem van már egy ideje, de még csak most jutottam a keresés rendbe tételéhez.

Jelenleg jobb híján a LIKE %%-os keresést használom, kb. 1 mp a lekérdezési ideje egy 300e-res táblánál, szóval nem vészes, úgyhogy az sem tragédia, ha ez marad egy ideig. Plusz a full text search-keresés amúgy sem olyan egyszerű, mint jó lenne.

Új hozzászólás Aktív témák