- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már kevés lehet!
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Mini-ITX
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hobby elektronika
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pitti79
újonc
Sziasztok...
Egy régi Scsi vinyót kellene lementenem. 50 tűs. Keresgéltem a neten usb Scsi átalakítót, de olyat ami hamar megjön nem találtam... Gondoltam össze dobok valami egyszerű pc-t... Ehhez keresnék Scsi vezérlő kártyát.
A vinyó típusa : IBM Dnes-309170 9Gb
Ha valakinek van valamilyen működő kártyája amivel ezt le tudnám menteni Linux alatt, azonnal megvenném..
-
Calimtr7
újonc
Sziasztok! Egy DB 25-pin - HD 50 Pin Apa kábelt keresnék.
A csatolt képen a 2-es és a 4-es számú csatlakozók kellenének.
-
envagyok
veterán
Beírtam már a hdd probléma topikba, de most találtam ezt a scsi topikot, talán relevánsabb, így ide is beírom:
SAS HDD-vel van egy érdekes dolog.
Vezérlő nélkül vettem, egy lsi vezérlőm van, ami SAS vezérlő.
Indításkor szépen indul a hdd, nem klattyog, nincs fura hangja, vezérlő felismeri, hdd sentinel látja, 100%-osnak látja.
Viszont ha felület irás tesztet indítanék, vagy partícionálnám, i/o eszközhibát ír
A win 10 partícionálni se tudja ott is azt írja ki.
Most a vezérlő biosában kezdtem egy formázást, ott úgy tűnik halad, igaz nagy a lemez, holnap reggel körül végez.
A lemez nagy 6 terás 2016-os, a vezérlő egy 2012-es gépből lett kivéve, egy s1150 i3-as 4.g rendszeren próbálom win10-el.
Sas lemezeknél minden vezérlő igényel biosos formázást, vagy mi lehet vele? -
-
fatpingvin
addikt
válasz
turorudi #275 üzenetére
hasonló kártyám van nekem is. valójában ez is egy PCI-X kártya, csak rajta van egy PLX protokollfordító chip. ez viszont hogy nincs BIOSa ez nagyon furcsa. egy valamirevaló SCSI vezérlőnek kéne lennie setup utilityének.
ami a kábelt illeti, az mindegy. legyen összekötve és ennyi. -
turorudi
aktív tag
válasz
fatpingvin #274 üzenetére
Köszi a választ. Ez egy LSI Logic LSI20320IE kártya, aminek különlegessége, hogy PCI-E csatlakozása van. Win10 alá kerestem kártyát egy samplerhez, és a sampler fórumában ezt ajánlották, de nem is nagyon van más ebben a felállásban. Állítólag ugyan nem készült hozzá már Win10 driver, de másoknak megy a 2008 serverhez kiadott driverrel.
Amúgy nincsen BIOS-a, a leírása szerint 7-esen van és nem lehet elállítani.
Szalagkábelt írsz, de nekem fordított az irány: külső hurka kábellel mennék be a PC házába, de gondolom, az mindegy. -
fatpingvin
addikt
válasz
turorudi #273 üzenetére
áh. ért
én azt mondanám, hogy ha meg tudod oldani akkor maradj ennél a megoldásnál, a SCSI2 szalagkábelt ki tudod hozni egy üresen hagyott PCI bracket helyen.
hogy külső vagy belső eszköz az tökmindegy, a SCSI az SCSI, esetleg a physical layerben a jelszintek lehetnek eltérőek, de az 50 és a 68 ugyanazt tudják.
két dolgot nézz meg: egyrészt hogy a JAZ drive SCSI ID-je mire van állítva, igazából tökmindegy mi csak ne 7-es legyen mert az a vezérlőnek van fenntartva. a másik amit nézz meg az a vezérlőkártya BIOS-a, lépj be és ellenőrizd, hogy egyrészt a saját ID-je a 7-esen van-e, másrészt hogy a SCSI BIOS látja-e a driveot mint eszközt, harmadrészt ha a vezérlőnek van valami beépített RAID funkciója az ki legyen kapcsolva. Milyen vezérlőkártya amúgy ez? sima HBA vagy van rajta RAID koprocesszor is? -
turorudi
aktív tag
válasz
fatpingvin #272 üzenetére
Úgy van a kábel, hogy 50--50 scsi2 és van egy 50-->68 átalakító. Így aztán rá is megy a belső csatlakozóra. A külső U320 lapos csati a kártyán, ami a PC-ben van, erre nem tudom rádugni a Jaz drive-ot (csak ugye a belsőre).
-
fatpingvin
addikt
válasz
turorudi #271 üzenetére
windows terén semmilyen szinten nem tudok neked segíteni, sajnálom. egyáltalán nem értek hozzá (ezt viszont nem sajnálom
)
ami a két csatit illeti, elvileg kompatibilisnek kell lenniük.
a JAZ driveon jól értem hogy SCSI2 50 pin csati van? a SCSI HBA-n meg belül a szokásos 68-as? van ilyen kábeled? -
turorudi
aktív tag
válasz
fatpingvin #269 üzenetére
Köszi a választ. Akkor még egy olyan kérdésem van, hogy a külső Jaz Drive 50pines scsi2 csatlakozóját egy 68-as átalakítóval rá lehet-e dugni a scsi vezérlő belső csatlakozójára. Vagyishát rá lehet, mert rámegy, de nekem nem látja a külső jaz drive-ot a Win10. Viszont nem tudom megállapítani, hogy azért nem megy, mert külső eszközt nem dugunk belső portra, vagy azért, mert a kártyát nem jól látja a gép. (Win10 alá szereztem nagy nehezen PCI-e vezérlőt, de nem vagyok meggyőződve róla, hogy a hozzá javasolt [2008 server] driver jó-e. Sárga felkiáltójelet tesz az eszközkezelő, de van, aki szerint az nem lenne baj).
-
fatpingvin
addikt
saját kérdés: van nekem egy LSI SAS HBA-m, aminek van egy külső SFF-8470 csatlakozója (Infiniband style).
Ezen kívül van nekem 4 darab SAS lemezem. Mi lenne a legértelmesebb módja ezt a két dolgot összekötni? mert SFF-8470-ről 4x SFF-8482-re átalakító kábel az szállítással együtt közelebb van a 20 mint a 15e forinthoz, ennyit meg még nem vitt rá a lélek hogy ráköltsek, az az 5 TB tárhely nem biztos hogy ér ennyit.
Amiket találok alternatívaként, gépházba építhető ilyen kis adapterpanel ami kifelé Infiniband-style csati (SFF-8470), befelé meg 4 darab SATA. ezzel már el tudnék indulni, ennek emészthető az éra is, de a SFF-8470 kábel ugyancsak rendkívül drága, valamint akkor a vinyó doboz belseje felé még mindig ott tartunk hogy van 4 SATA aljzat és 4 SAS csati a vinyókon.
Erre van bárkinek értelmes javaslata, hogy hogyan lenne célszerű megoldani? a SAS HBA-t egyelőre nem szeretném cserélni, elég macerás volt rátenni a hákolt firmware-t, szval ez legyen az utolsó resort.
Köszi előre is! -
fatpingvin
addikt
válasz
turorudi #268 üzenetére
létezni elvileg létezik, ebayen legalábbis én találtam ilyet, cirka 16e királyi magyar forint... (elnézést az ebay linkért, csak mutatni szeretném hogy van ilyen)
ennyiért lehet jobban jársz ha veszel egy 50pin SCSI2 kábelt, egy 68 pines VHDCI csatlakozót a mousertől vagy nemtom és nekiállsz forrasztani. -
turorudi
aktív tag
Létezik olyan kábel, aminek egyik fele 50pin scsi2 fiú (lapos, pattintós szélű), a másik pedig vhdci 68 pines (kicsi, lapos csatlakozó, nem tüskés, hanem ilyen lap van a közepén)? Az is jó lenne, ha scsi2 50pin-->vhdci68 pin átalakító volna. Egy külső Jaz drive-ot kellene rádugni egy ultra 320-as kártyára kívülről.
-
Atrosz123
újonc
Sziasztok lenne egy Yamaha CDR400 as cd íróm és egyszerűen nem tudom rajta frissíteni a firmwaret. Találtam a rajta lévőnél újabb verziót, de ami 'telepítő'-t adtak hozzá nem érzékeli, csak az író típusát és a rajta lévő firmware verzióját. Valaki tudna küldeni egy ilyen 'telepítő'-t? Köszi előre is.
-
Showhai
tag
Hello.
Használtam a keresőt ("SAS"), nem igazán jutottam dűlőre, ezért feltenném kérdésem.
Kaptam 2 db 1TB-os Seagate Constellation ST1000NM0023-as vinyót. Örültem mint majom a farkának, de itthon kiderült, hogy sajnos nem SATA, hanem SAS.
Az a kérdésem, hogy
a.) lehet-e ezt szabányos PC-s alaplapon valamilyen módon használni?
b.) ha valami olcsó vezérlőkártya/kábel párosítás mellett döntök, akkor az úgy mennyiben jó nekem? Értve jobb, mint ha SATA-t használnék?
c.) megéri ez nekem, vagy vegyek egy normál SATA 5400RPM 2TB-os csodát?
Windows 10 64 biten, mert átlaguser vagyok...Köszönöm előre is!
-
Aureal
őstag
Sziasztok!
PCI SCSI kártyát téve egy régebbi PC-be, az külső (SCSI) eszközről tudna adatot másolni, menteni egy pendrivera mondjuk vagy a SCSI kártyák csak SCSI HDD-re tudnak dolgozni?
(Aki eladná a SCSI kártyáját, ő ezt mondja, mert SCSI HDD-t is árul...)
-
hbhofi
újonc
Sziasztok!
Ha valaki még olvas itt segíthetne nekem egy picit!
Van egy hp visualize p3 gép a kezemben. mit lehet vele kezdeni, mire jó kinek mennyit érne meg.
Memória nincs benne azt látom, az lcd működik amit kihámoztam az egy gloria II kártya meg egy Adaptec SCSI Card 29160.
Ezek mire jók mire való és mennyiért és kinek lehetne esetleg eladni.
A válaszokat előre is köszönöm!!! -
.:Secur:.
tag
Üdvözletem!
Adott 2db 36.4GB-os HP Ultra320 SCSI vinyó.
Sajnos az egyik szállítás közben megsérült.
Képek:Mit lehetne kezdeni vele? Nem szeretném kilökni... van aki meg tudná csinálni?
-
.:Secur:.
tag
válasz
Predator666 #260 üzenetére
Így van 1 szabad PCI slotra és egy SCSI vezérlő kártyára lesz szükséged.
-
R.Zoli
őstag
válasz
Predator666 #257 üzenetére
Nincs átalakító, SAS (serial attached SCSI) vinyót vagy SSD-t csak dedikált SAS kártyával tudsz meghajtani, sőt olyan kábel is kell hozzá mert a sima SATA kábel sem lesz jó...SATA vinyót tud kezelni a SAS vezérlő de fordítva nem....
-
Predator666
aktív tag
Sziasztok!
A cégben leselejzetésre került egy szerver gép és engem kértek meg, hogy nézzem meg mik vannak a vinyókon és potenciálisan mentsem le az adatokat. Na most, van két Serial SCSI vinyó is. Van elképzelésetek arról, hogyan tudnám lementeni az adatokat úgy, hogy nincs elérhető szerverház (tehát ahova be lehetne építeni)?
Arra gondoltam, hátha van egy scsi-sata átalakító és akkor belemegy egy külső sata vinyó rackbe. De ilyen serial scsi - sata átalakítót nem találtam egyelőre.
Mi a véleményetek?
Köszi szépen.
-
SZKEBE75
senior tag
Szevasztok.
SCSI 50pin-es cd íróval csatlakoznék alaplapra,amin sata csati van.
Hogyan kellene megoldanom,pls HELP.üdv,
szkebe75 -
R.Zoli
őstag
Üdv!
Egy gyors kérdés: A micro sas meghajtók kompatibilisek a micro sata to sata átalakítókkal? Magyarul ha belerakok egy micros sas meghajtót egy micro sata to sata átalakítóba utána sima sas kábellel csatlakoztathatom a vezérlőhöz? Elvileg a lábkiosztás ugyan az minden serial ata és sas kábelnél....
-
izriot
tag
Update#1:
Tovább nyomoztam és megint okosabb lettem, de kb ugyanannyi kérdésem van.
Ide gyűjtöttem a releváns infókat:
[link]Volt egy ilyen feltétezésem (bár lehet hibásan), hogy a system BIOS majd csak akkor fog megjelenni, ha már van bekonfigurált bootolható HDD-m a HBA-n, úgyhogy elvetettem azt, hogy a kontroller a hibás IRQ ütközés miatt és rákoncentráltam arra, hogy mégis rosszul van terminálva a SCSI rendszer, úgyhogy elkezdtem megint túrni a datasheet-eket.
Lényeg a lényeg, úgy néz ki a backplane-t és a HBA-t össze kell kötni még egy kábellel, mert lehet nem elég a kártyának csak a SCSI kábeles kapcsolat, hogy a SAF-TE (a HDD cage környezetmonitorzó IC-jét) adatokat kinyerje a blackplane-től, ezért valószínűsítem, hogy a ráaggatott HDD-k SCSI ID-jét sem tudja a backplane-ből kiolvasni és emiatt nem tudja felismerni azokat.
Szerelt már itt össze valaha valaki nem gyári alkatrészekből backplane-es SCA80 SCSI rendszert? Kellett hozzá I2C management kábel, hogy a backplane firmware-jét elérje a HBA?
Én a WebBIOS-ban nem is láttam még eddig a backplane-t kilistázva, nem is tudtam, hogy ilyen létezik.Lehet kéne küldenem egy levelet az LSI-nek, hogy WTF. A manual nem ír procedure-t / principle-t SCA80-hoz / backplane-hez, csak 68 pines internal rendszerhez.
-
izriot
tag
Sziasztok,
Próbálok már napok óta fejleszteni egy öreg P4-es gépet egy SCSI RAID0 tömbbel és most teljesen elakadtam.
A konfighoz első körben hozzáadtam a SCSI kártyát, majd a HDD-ket az SCA80 backplane-el, inicializáltam a tömböt, beállítottam a bootsorrendet is, látszólag minden rendben ment, kész voltam a telepítésre, a windows 7 telepítő fel is ismerte a kártyát.
Viszont a telepítést nem folytattam, mert gondoltam, hogy ezek után hozzáadom a rendszerhez azt a pár komponenst, ami ekkor még kimaradt: több memóriát és egy új videókártyát is. Elkezdtem a BIOS-t is optimalizálgatni és ekkor nyomtam egy "Reset Configuration Data: Enable"-t a PnP/PCI Configurations BIOS menüben, ami az AutoESCD-vel újrakonfigurálja az erőforrásokat és újra kiosztja az IRQ-kat.Nos, valszeg ezt nem kellet volna, mert akkor szétesett a következő indításnál a tömb. Azt jelezte a vinyók felismerésénél, hogy a channel 1-en az egyik fizikai vinyó "Failed", viszont, amint beléptem az adapter WebBIOS felületére kiderült, hogy minden klappol. Kicsit (sokat) még nyomoztam, hogy mi lehet a hiba, de rájöttem, hogy a konfignak semmi baja, ugyanis a kártya üresen is hülyeségeket csinál.
A SCSI konfig a következő:
LSI MegaRAID 320-2 (518) HBA (LSI-s alap gyári 1F42 firmware verzióval), ugyanez a Dell kínálatában PERC 4/DC
GIGABYTE GC-BCT4E-RH SCA80 4 csatornás backplane egy Acer Altos G5350-es WS-ből
2db 147GB U320 10 kRPM IBM HDDA HBA-nak 2 két féle BIOS-a áll rendelkezésre, a System BIOS és a WebBIOS, ami az előbbinek egy csicsásabb változata. A helyzet az hogy az alaplapnak ki kell tudnia olvasni a System BIOS-t, mert különben a boot sorrend állításnál nem is jelenik meg a RAID HBA. Jelenleg ez a helyzet, nem tudom felvenni a boot sorrendben, nem tudok belépni a System BIOS-ba sem. A HBA hátulján lévő LEDsor pedig pirosan világít folyamatosan, ha nem volna kikapcsolva a kártyán az alarm csipogó, akkor biztos visítana is.
Először kiszedtem a PCI hangkártyát és a videókártyát is, hátha valamelyik cuccal ütközik egy IRQ-n, de nem segített. 3db PCI csatlakozó áll rendelkezésre, mindegyikben ugyanezt produkálja.
Próbáltam a BIOS-ban IRQ-t rendelni hozzá, de úgy néz ki nem lehet. Csak ilyet találtam, hogy:
"INT Pin 1 Assignment: Auto", az ehhez tartozó hardvereket a bal oldali Item Help menüben ki is írja, pl ezen az interrupton osztozik a Display Cntrl, 2 USB vezérlő, meg egy Dev29-es eszköz.
A probléma, hogy ennek a menüjében csak ilyet tudok állítani, hogy: Auto, 3,4,5... egészen 15-ig. Tehát, hogy melyik interrupthoz hányas szám tartozzon, azt viszont nem tudom force-olni, hogy a RAID Cntrl-hez csak egy interruptot használjon.
Próbáltam letiltani minden integrált perifériát, de a rohadék alaplap BIOS akkor is egy közös IRQ-ra osztja ki a RAID kártyát, ha csak 4-5 erőforrás marad a gépben, jelen esetben a 15-ös megszakításon osztozik az integrált VGA-val meg valami más eszközzel.A kérdés a következő:
1. Tudom-e így újraflashelni a HBA firmware-jét. Lehet ez megoldaná a problémát, ugyanis a legrégebbi gyári BIOS van a kártyán, ezért úgy gondolom a legújabb le tudná kezelni magát az alaplap felé, akkor is ha több más eszközzel osztozik egy IRQ-n. Csak nekem elég félő, hogy a flash nem működne, ha egyébként alacsony szinten az alaplap nem is tud kommunikálni a HBA System BIOS-ával, lehet el is rontaná a kártyát.
2. Van-e valami trükk, amivel egy IRQ-t le tudnék dedikálni a vezérlő kártya számára az alaplap BIOS-ában (a végtelen próbálkozáson kívül).Minden ötletre nyitott vagyok.
Előre is köszönök minden választ.Ja igen, az alaplap egy Acer Veriton 7600G WS cucc, az MSI gyártotta az Acer számára, MSI terminológiában a PN: MS-6772 (tudok adni schematic-ot is ha kell teljes huzalozással).
-
Core2duo6600
veterán
válasz
Lemaitre #249 üzenetére
Egy SAS kártyára kell kapcsonod a winyot.
A SAS vezrélő driverét fel kell telepíteni az oprendszeredre és utána látni fogja.(#247) ca-tv
Nekem is van egy ilyen.
Olyan kábelt kell venni, ami belemegy a külső ház hátuljába, és a és a kártyára is.
Legjobb esélyel használtan találsz ilyen kábelt.
Újjonan már alig van, de ha van csillagászati az ára. -
Lemaitre
tag
-
ca-tv
csendes tag
Sziasztok,
Kaptam egy használaton kívüli HP LTO-2 Ultrium 448 SCSI External Tape Drive (DW017C) szalagos tárolót és szeretném kipróbálni.
Adott hozzá egy Adaptec PCI-os SCSI kártya.
Az SCSI interface-hez ezek az adatok vannak megadva:
Wide Ultra3 SCSI (LVDS) or 3 Gb/s SAS
SCSI internal: 68-pin LVDS
SCSI external: 68-pin High Definition (HD) LVDS
SCSI array module: 80-pin SCA (SCSI and power)
SCSI rack-mount: 68-pin High Definition (HD) LVDSSzerintetek ha ki szeretném próbálni milyen kábel szükséges hozzá? Hol kaphatok ilyet??
köszönöm!
-
margit14
csendes tag
sziasztok!
még kezdövagyok a scsi terén.Lenne egy oljan problémám hogy van egy Adaptec AHA-2940w/2940UW
scsi kártya erre 50 eres kábel van dugva,és a kábelre egysca-term b0ard 50/80 as átalakitó van jópár vinyo amit rádugtam és inditáskor a kártya biosza látja a vinyot (hp 36.4 bg 15000 rmp wide ultra320 scsi atlas15k II )
de a windows nem.ezt több vinyoval csinálja ami 80 pines.ha 68 eres kábelel dugok rá egy 68 pines vinyót azt gond nélkül látom windows alat és használni is tudom.de a 80 pines vinyokat nem birom láthatóvá tenni.
ha valaki tudna segiteni az privátot irjin. fontos lenne mert van jópár (4db300gb,6db72gb pár 36gb és 18 gb-is)
de igy nemtudom hogy jók e vagy nem,sos kéne segitség
elöre is köszönöm mindenkinek aki tud segiteni vagy tanácsot adni,
ÜDV:János
-
nazar
csendes tag
Sziasztok!
Sejtem, hogy ezt a problémát nem itt kellene taglalnom de nem találtam neki megfelelő teret és reménykedek már mindenben. hátha sikerrel járok
Adott egy céges laptop mindenféle beállítással, egy kb 3 éves xp-vel de minden tökéletesen fut rajta HA az ember nem matat bele. Nem is szabad nagyon belenyúlni mert még nincs "kivonva a forgalomból" viszont már itthon van használva. Fel szeretnék rakni egy játékot amihez Deamon tools vagy Alcohol 120 vagy valami hasonló kellene de nem megy mert amikor virtuális meghajtót szeretnék létrehozni akkor mindig hibát észlel ráadásul a gép úrjaindítás után be sem kapcsol csak előhoz kék alapon sok-sok mindent ami meghajtó és egyéb lehetséges változások visszacsinálását kéri ahoz, hogy a windows felálljon. A "virtuális meghatjó csináló" progik törlése után újra minden tökéletes.
Hogyan tudnék feltelepíteni egy játékot CD képből erre a rendszerre?
Amikor a Deamont telepítem az installáció elején erre figyelmeztet:
gondolom ezek azok a változások amiket a gép nem szeret
Légyszives segítsen aki tud!
-
janpier
tag
Helló,
Lenne egy kis gondom, amire nem találtam megoldást. Lehet hogy más valaki már bele futott...
Van egy M4A785TD-V EVO alaplapom, melyen egy DELL 5i SAS/SATA2 vezérlő teljesít szolgálatot. 2 db. Seagate 15k SAS HDD van rá kötve.
Win7 64bit / Sp1. -t használok.
A problémám az, hogy indításkor nem tölti be a vinyókat; viszont restart után látja az op. rendszer.
Kb. 2-3 hete kezdte, addig minden rendben volt.
Ha valakinek van valami tippje, azt előre is köszönöm.
üdv.: janpier -
Core2duo6600
veterán
Én úgy tudom, hogy a sas hdd ét nem tudod rákötni a sata ra, de fordítva igen
A sas vezérlő elboldogul a sata val !Egyben egy kérfésem is van :
Ln ezek közül egy Hp Ultrium LTO 3 assal szemezgetek !
Vagy SAS, vagy SCSI van belőle !
Lévén a gépemben egyik sincsen, vezérlő karit kellene v enni hozzá !1. Sas vagy SCSI
2. Ez a drive milyen SCSI kártyát igényel azt írja, hogy :Interface : Ultra320 SCSI (LVDS) ? -
snake1977
őstag
Biztosan ritka lehet, nagyon kevés készülhetett belőle, ez esetben indokolhatja részben az árat, viszont ránézésre MFM csatlakozós vinyónak tűnik, bár a korabeli scsi-val nincs tapasztalatom. Nekem 80megás seagate volt, MFM csatival, ami pont így néz ki mint a képen, egy széles egy keskenyebb.
Ennyiért nem hiszem hogy megveszi bárki is... -
Viktoár
addikt
Sziasztok
Kiváncsiságból teszem fel a következő kérdést.
Már többször találkoztam vele a neten,de nem tudok rájönni hogy miért képvisel ekkora értéket.Annyit értek belőle hogy egy 160mb-os hdd. -
Ghandi
aktív tag
Sziasztok!
Lehet rossz helyre írok,de egy kérdést megér.Kaptam egy Hitachi Ultrastar 200GB-os SSD-t.
Szép is,jó is,állitólag isznyat gyors is de csak SAS csatlakozó van rajta.Mivel nincsen szerverem,csak rendes PCm,igy SAS csatlakozásom nincsen.
Meg lehet oldani hogy rendes PC SATA portra rákössem valahogy?Sima SAS/SATA átalakító kábel elég,vagy mindenfélaképpen kell hozzá pl PCI-os SAS vezérlő kártya?
Nem akarok RAID-et,csak egy ilyen vinyóm van.Sajnos rendes SATA csatlakozású SSD-re mostanában nem lesz pénzem,ez az SSD meg ingyé volt,sajnálom hogy csak itt áll és nem lehet semmire se használni. -
snake1977
őstag
Köszönöm! Sajnos a vezérlő biosában semmilyen disk kezelő funkció nincs, illetve logikai disknek sem látja, de nincs is rá mód hogy bármit is kezdjek vele, maximum a drive adatait engedi importálni, de semmi nem történik, windows alatt sehol sem lát újabb lemezt, a szoftver akkor megpróbálom leszedni hozzá, hátha azzal lát majd valamit.
-
brd
nagyúr
válasz
snake1977 #237 üzenetére
Kell készíteni egy logikai meghajtót, vagy az is lehet, hogy most ún. foreign disknek (vagy configurationnek) látszódik, ekkor importálni kell (vagy ugyanott törölni a tartalmát, ha lehet ilyet, és ez is megfelel neked). A vezérlőnek van Windows alatt is működő management software-e, azt telepítsd fel, és akkor nem kell újraindítgatni a gépet a beállításokhoz.
-
snake1977
őstag
Sziasztok! Laikusként, szeretnék segítséget kérni.
Van egy IBM Serveraid 4Lx U160-as vezérlőm, 5.1-es firmware-el, megtalálja a vinyót induláskor, ám windows alatt nem látja a gépem, és belépve a csatoló bios-ába, látja hogy van egy eszköz, de 0 logikai meghajtót jelez. Amire figyelmes lettem hogy a vezérlő bios-ában van egy ilyen kitétel, a prticiókról, normal 2Gb extended 8Gb..a vinyóm meg 36Gb-os, tudom nem egy nagy cucc, de szeretném használni. Ötleteket várnék, mi lehet a megoldás. -
istumiskolc
csendes tag
Egyrészt azért ragaszkodnék hozzá mert a jelenlegi dinoszaurus kori winyóm meghalt vagyis már eléggé bad-sectoros és a winchester katedrán az olvasó fej miközben dolgozik már lassan működés közben lejátsza 6 különböző ütemben Beethoven IX. szimfóniáját.Olyan a hangja mint a régi betárcsázós net-nek miközben kapcsolódik a modem :-)Pénzem most nincs rá ,hogy egy értelmes vinyót vegyek meg nem is akarok most erre költeni.Lehetséges ,hogy az lesz ,hogy egy átalakító adaptert keresek a már meglévő vezérlőhöz ahogyan említetted.
-
istumiskolc
csendes tag
válasz
istumiskolc #234 üzenetére
-
brd
nagyúr
válasz
istumiskolc #231 üzenetére
Teljesen mindegy a vezérlő, ha "Ultrax SCSI" (x=tetszőleges, de 20-szal osztható szám) van a nevében, azzal működni fog. Viszont úgy látom, a HDD 80 tűs (vagy eres, vagy ki hogy szereti), ilyen kábelt nehezen fogsz találni, mert ez a csatlakozó arra lett kitalálva, hogy hot-swap-képes legyen a HDD (persze normáliséknál ezt egy "szakadt" fiókkal oldják meg, amibe a teljesen kommersz HDD-t beleteszed, és azt tudod könnyen dugdosni a gépbe, de valószínűleg úgy voltak vele, hogy hot-swap SCSI kell, paraszt? akkor fizessé'). Létezik átalakító (a "belső" 68 tűs SCSI kábelhez), de nehezen, és/vagy aranyáron (annak ellenére, hogy semmilyen elektronika nincsen rajta, csak sima átkötések) fogsz csak találni.
Egyébként az egész orális alárendeltséget ezzel a SCSI HDD-vel csak akkor ajánlom, ha részben csak hobbiból foglalkoznál az egésszel, mert semmilyen észérvet nem tudnék felhozni a HDD használata mellett: hiába gyors seekben - legalábbis egy olcsó S-ATA HDD-hez képest -, mert itt vége is az előnyöknek, pl. szekvenciális olvasásban jelentősen lassabb, viszont hangosabb, melegebb..., pláne most, hogy szinte kabátgombokért kapni már ekkora méretű SSD-t. -
macko20
őstag
válasz
istumiskolc #231 üzenetére
Igazán csatlakozó részen múlik ,egy kép sokat segítene ,vannak az ide csatlakozóra hasonlító sok tűs ,és lapos csatlakozós ami a szerverekben van...
-
istumiskolc
csendes tag
Sziasztok!
SCSI problémám lenne.Kaptam egy Seagate "Cheetah" ST173404LC sorozatszámú winchestert.Már jó ideje keresek hozzá SCSI vezérlőt.De sajnos még SCSI vinyóval nem volt dolgom így kissé laikus vagyok a témában.Próbáltam már mindenhol keresgélni hozzá(e-bay,tesz-vesz,vatera...stb).
A linken található paraméterekkel rendelkezik a winchester:
Ha valakinek már volt dolga ilyen vinyóval kérem segítsen.De akik csak szurkálódnak az kérem kíméljen.Előre is köszönök minden segítséget.
-
dani003
csendes tag
Hátha valakinek szüksége van rá... ha nem akkor a kuka martalékává válik
Szigorúan csak tesztelés után adnám el mert nem szeretek átb***ni másokat csak hát itthon a tesztelése nem igazán megoldott sajnos ...
Megtartani nincs szándékomban ezért tettem fel a hirdetést hát ha valakinek így is érdekes...
De ha kifogástalan akkor szted mennyit érhet már, hogy ne csináljak annyira szar boltot ha valaki jelentkezne rá -
dani003
csendes tag
Sziasztok egy kérdéssel fordulnék hozzátok
Kutakodtam itthon és ráleltem egy Fujitsu 73 GB-os SCSI U320 MAP3735NP 10K rpm 68 tűs merevlemezre rákerestem és azér külföldi oldalakon néhol van azért ára.
Szerintetek van ennek még értéke és megéri foglalkozni az eladásával ?
Illetve ha igen akkor mennyit kérhetnék érte ?Válaszotokat előre is köszönöm
-
TESCO-Zsömle
titán
Sziasztok.
Létezik olcsó megoldás arra, hogy egyetlen scsi 50-es vinyót kártya nélkül dugjak a gépre?
USB, FireWire, SATA. Ezek jöhetnének szóba.
Nézelődtem, de a legolcsóbb amit találtam 99$...
Ennyit meg nekem nem ér... Inkább csak látványosság lenne, mert egy régi MFM méretű vinyóról lenne szó...
-
janpier
tag
Köszönöm a választ... sejtettem, de így legalább, biztosan tudom.
Nincs véletlenül valamilyen átalakító, amivel a SATA vezérlő felismerné a SAS HDD-t?
Mint a PATA to SATA / SATA to PATA átalakító... ( van egy ilyenem és nem került sokba, ill. működik is.... ha gondolod küldhetek erről képet is, hogy milyen ) -
macko20
őstag
A sas-hoz kell vezérlő kártya ...sas-os..
de azt hogy ezzel az eszközzel melyik kompatibilis? -
janpier
tag
Hello...
Remélem itt választ kapok, a rack topik már kihalt... Lehet hogy nem ide tartozik, de ...
Adott egy Icy Dock MB991IK-B típusú rack. Az érdekelne, hogy ha beleteszek egy sas hdd-t, akkor tudom használni a normál pc-ben?
Nem kell neki valamilyen vezérlő kártya?üdv.: janpier
-
khorvat
senior tag
Hi!
Megpróbálom itt is feltenni a kérdésem hátha vki tud segíteni.
Adott egy PC Windows XP Prof 32bit oprendszerrel, benne egy PCI-os SCSI adapter Mylex (vagy újabban LSI) DAC 960 PRL tipusú ezt szépen felismeri és működik is boot alatt keresi a hozzácsatlakoztatott eszközöket.
A kártya egy külső 68pines és egy belső 68pines csatlakozóval rendelkezik, mind2 csatlakozón keresztül próbáltam már egy 80/68as átalakító segítségével rákötni egy 80pines IBM 73,4 GB 10k rpm SCSI U320 winchestert, de sajnos "undefinied device" üzenetet kapok csak bootoláskor, azaz nem ismeri fel a HDD-t.
Kipróbáltam egy félig haldokló 4,5GB-os 68pines HDD-t ezt pedig rendben felismeri, tudok utáni írni rá és törölni is róla!
Mi lehet a probléma? Túl régi a SCSI adapterem és a 8GBnál nagyobb HDDket nem kezeli, vagy pedig az U320as 80pines csatlakozó felülettel van a baj és ezzel nem boldogul?Minden ötletet, tapasztalatot szívesen várok.
Illetve ez úton keresek PC-be használható U320as 73,4GBos HDD-t megbízhatóan kezelő SCSI adaptert!
-
macko20
őstag
Keresek vkit aki ki tudná próbálni ezt az IBM server HDD-t ami eladó is...
Csatlakozó
Címke -
macko20
őstag
Sikerült kipróbálni,és el is kelt.
-
macko20
őstag
Keresek olyan személyt akinél esetleg ki lehetne próbálni a SAS-os hdd-met,lehetőleg Bp.-n.
-
kraftxld
félisten
De a lenyeg:
The SAS backplane connector was designed to accept either a SAS drive or a SATA drive, while making provisions for a dual-ported SAS drive. SAS connectors add a notch to the SATA connector to ensure that SAS drives can only be plugged into SAS systems. This is required because SATA host controllers do not understand SCSI protocols and will not recognize a SAS drive. Notching the SAS drive connector prevents a SAS drive from being plugged into a SATA host controller, which would result in a non-functioning drive. -
macko20
őstag
Sziasztok olyan kérdésem lenne ,hogy van egy SAS hdd ,és sima SATA-ra szeretném kötni a csatlakozokat "átalakitóm" így mködhet?
Válaszokat ide vagy privibe.Üdv.: M20
-
brd
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
- PlayStation 5
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Az Amazfit GTR és GTS 3 is szemrevaló lett
- Interactive Brokers társalgó
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Autós topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Redmi Watch 4 - olcsó hús, sűrű a leve
- EAFC 25
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- További aktív témák...
- Hikvision 512GB nvme ssd
- BESZÁMÍTÁS! 500GB Samsung 980 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1TB WD Black SN750 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 380GB Intel Optane 905P NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- 4TB Seagate HDD / Kingston NV2 1TB SSD
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- iPhone 15 128GB, Újszerű, Független, 88%, Garanciával!
- iKing.Hu - Apple Retina Macbook Pro 16 - 2019 - Használt, megkímélt
- Csúcsteljesítmény? Igen! Kattints és rendeld meg MOST! 0% THM-re is!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest