- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
Új hozzászólás Aktív témák
-
F_Zolee
nagyúr
Igen, részletesen leírva a te meghatározásod a megfelelő. De lusta voltam keresgélni.
LLC nélkül voltak nála gondok de valóban fesz emeléssel is lehet orvosolni. Próbát megér bár belegondolva a -0.15 az "sok" lehet az üresjárati fesz miatt. -0.110-el még lehet próbát tenni.
-
rtitusz
őstag
Igen, én is erre jutottam, de köszi a megerősítést. Most levettem 4.4GHz-re a biztonság kedvéért, most lesz 4 éves a proci.
Ha meghal a proci, akkor az egy 200 ezres mulatság, mert lap+cpu+ram kell új, mivel akkor már újítok is, mondjuk egy 6700K-ra. A 6-8 magosok még mindig irgalmatlanul drágák.
-
NandorHUN
addikt
Nagyon köszönöm a segítséget.
Sok órás próbálkozás után végül feladtam... 4,3 Ghzig eljutottam rendes manuális értékekkel, felette meg mintha megboldonulna a gép. 1,25 ön és 1,4 -en is összeomlik.
Egyetlen oka, hogy nem törödtem bele az elején, hogy másfél éve még 5,1-et is el tudtam ugyanezzel a konfiggal érni.Végül szerencsére találtam egy sima OC "kapcsolot" a bioszban ami beállított nekem mindent. (részben úgy ahogy leírtad, részben máshogy, de ezt már nem akartam tovább piszkálni).
Most megy stabilan a 4,6Ghz is a Vcore meg "manual - automaticon" van, akármit is jelentsen ez.Prime95- "Blend" (torture teszt) nem megy feljebb 76C-nál, remélem ez elég jó.
-
NandorHUN
addikt
Sajnos ez se vált be, 1,35-ön jött a kék képernyő Prime95 torture teszen. Felmentem egészen 1,45-ig, de még itt is. Nem értem. Feljebb nem mertem menni. Prime95 benchmark az rendben volt, de torture teszten néhány másodperc után megadta magát.
Azért se értem, mert 1,45-en 84 C ugrott, tehát elvileg a fesz az sok volt, de még se bírta. Ötletek? Mit csináltam rosszul?
Lőttem néhány képet még egyéb beállításokról, hátha ott kéne valamit átállítanom.
-
NandorHUN
addikt
Köszi, magyarul legtöbb feszültség mehet manuálisra? Utánaolvasva legtöbb helyen nem nyulnak pl. RAMhoz, azt meg nem is piszkáltam. Ha ennek ellenére RAM marad automatikusan az is okozhatta, hogy a rendszer nem volt stabil?
Ezeket beállítom utána 1,25 től megyek felfelé amíg stabil nem lesz?
-
ffodi
veterán
Bár most így utólag belegondolva a megjelölt i5-tel lehet csak 1333 MHz lesz a max RAM órajel bármit raksz alá.
04ahgy:
Én is így emlékszem, azért is írtam elsőre ezt, de mintha találkoztam már volna olyannal, hogy Z-s lapban hasonló i5, és csak 1333 MHz ment max, azért a helyesbítés.
-
Hmmm, akár igazad is lehet, fakk....
Megpróbálok utána ovasni, hol sikerült magam félrevezetni. Ebben az esetben azonban ez egy rém ragadós félrevezetés, mert rengetegen hivatkoztak rá évekig és sose hallottam, hogy hülyeség. Akkor merre jártatok?ui. : a vtt-t valóban vccio-nak hívják jobb helyeken. Továbbra sem értem mire jó az össze - vissza terminológia, a felhasználók megzavarásàn túl...
-
F_Zolee
nagyúr
Most nyomattam 1szálasba 1600-on azzal már nem állt meg szokásához híven, hogy másik slotba vannak. Viszont 1866-ba ugyanúgy levágta szóval lehet a lap nem bírja akkor ezzel a ramokkal.
Úgyhogy ennyi volt, nem szarakodok vele már, mert felesleges. Köszönöm azért mindenkinek. -
-
gtamate2
veterán
Lehet hogy igazad van és a ddr3 szabványban van, konkrét utalást nem nagyon találtam de itt a dokumentáció. Még az 1.5 v-ot se említik, ellenben a 4. generációsokkal de ott se írtak semmi konkrétat.
-
gtamate2
veterán
Persze, csak mivel ugyebár 1333-ig támogatja a processzor, csak ugye a többlettel nem tud mit kezdeni a proci gondolom, hiszen csak az 1333-ig támogatja azt. Lekezeleés alatt ezt értettem
A hivatalos dokumentum szerint pedig az 1.57 v-nál nagyobb feszültség károsíthatja a memóriavezérlőt.mod: az 1600-at meg elírtam hirtelen én is
-
Prosector
addikt
Offset modban volt, csak a +/- ertekre nem emlekszem. A Cpu-Z szerint 1,25 es 1,27 kozott ingadozott a fesz.
Egyebkent most adtam el, amikor a vevonek elinditottam a Linxet ugyanezekkel a beallitasokkal, termeszetesen fel perc utan BSOD...
... mondtam is neki, h persze nem muszaj megvenni
Egyebkent offsetnél mitol fugg ez a +/- beallitas? Visszaraktam a 2500K-t és ugy szeretnék egy 4,6-4,7 koruli erteket.
Hátha osszejon...
Linxben ennyi a difi koztuk(a 2500K csak 4400-en ment, 4500-nel BSOD):
-
asus1
aktív tag
Jéték majd este a + feszt meg nem adom meg neki mert windows élményindex közben 1,360v-t vett fel ami szerintem bőven elég mindenre ugyanis linx alatt volt 1,328
De ha szerinted még így is kell akkor rádobom még azt a 0,005 pluszt
Nagyon köszönöm szépen a segítséget mindenkinek -
asus1
aktív tag
Na szóval 4,5Ghz:
alapból már 1,040v kell neki az eddigi 0,9xx helyettennyire van szüksége linx mellett: 1,328v
Ha a linx lefutott akkor stabil lesz? (ugye a többit már beállítottuk, gondolom azok maradnak)
Megláttam, hogy 85 fok levettem a porszűrőt és nyertem 5 fokot... szóval olyan 80 fok volt max linx alatt.
Futtassak még valamit? Vagy jó lesz ez így?
Offset egyébként azt hiszem +0,40-en van.
Ha hirtelen váltogatja a feszültséget már nem kéne kék halált kapnom nemde? -
asus1
aktív tag
Itt van még ez a teszt is, de a loop-ok elég változóak voltak(véletlen le okéztam és az eltűnt)
Átrakom 4,5-re és az offsetet beállítom -0,030-ra, most 0,045-ön van, és mehet a linx
Ez a második teszt program eléggé fagyott, meg eltűnt néhamflex: Hol vetted a Krakent, ha szabad tudni?(Én is néztem és gondolkodtam is rajta, csak nem tudom hol lehet kapni sajnos
)
-
asus1
aktív tag
Régen több fesz kellett neki egy P8Z77-v LK lapban.
Kell neki ennyi, mert random kék halálozott a rendszer.
Viszont mikor manualon volt a fesz akkor 1.3v vagy 1,35 volton stabil volt 4.4GHz-en, és az a régi lapba volt(amit most gariztatok).
Mi legyen akkor menjen a 4,5 és adjak egy kis feszt neki, aztán linx ismét?(#33288) mflex: Ennyit tud a corsair H80i, de ezt cserélni fogom H105-re vagy H110-re szóval a hőfok nem izgat igazán, meg játékok alatt soha nem lesz ennyi.
Csak a linx-nél ennyi. -
diegho
nagyúr
aida64 stabilitás teszt alatt 4.2-n 1.232V-al 61 fokig melegszik. Játékok alatt 52 max, akkor akár 1.3V-ot is adhatok neki stabilan? A hűtésről egy Hyper212 Evo gondoskodik 2db brutál légszállítású ventivel a 2. legjobban szellőző házban. (csak a házcsere 8 fokot hozott és még megy bele venti).
-
gtamate2
veterán
-
-
katt777
félisten
Tudom, hogy nem kellett, de azért pár találatot kihoz rá a kereső.
Nem számít, az Intel szerzett az AMD-nek szerintem egy rakás vevőt. Nekem pl. tökéletesen bevált az A10, le van szabályozva, és nem érezni semmiféle lassúságot, mint attól tesztek alapján tartottam. Az összes "hátránya", hogy a videó kódolás az időigényesség miatt valóban mérhetően lassabb, de ezzel tudok élni. Na, nem akarok nagyon offolni, csak mint volt (és reményeim szerint leendő) inteles megosztottam e tapasztalatomat.
-
-
katt777
félisten
Hát, most mégis szépen leírod, hogy igazam van.
?x is mondtam el, hogy LLC és egyebek miatt magasabb a fesz?
Akkor miért bizonygattad, hogy -0,1V offsettel csak kevesebb lehet, mint ami a gyakorlati tapasztalat?
Egyébként pedig de, volt ott nekem még néhány vezérlési beállításom, amelyek mind hatottak a feszültségre, és a másik táblázatomban láthatod a honlapomon, hogy FSB emeléssel, meg más egyéb fesz- és egyéb beállításokkal is ki lehet hozni ugyanazt a tuningot, ezért szoktam javasolni, hogy elsőre tegyük maxra az LLC-t és a fázisvezérlést, aztán lehet offsetet levinni, és csak ezután próbálkozni a túlhajtással (így simán meglesz min. feszen 4.1GHz körüli eredmény). Ha az ember offset-tel kezdi, annak tutira a ma tapasztaltakhoz hasonló, stabil, de gazdaságtalan tuning lesz a vége. Ha csak gyári órajelek kellenek alapfeszen, még mindig vissza lehet venni az LLC-t és társait.
Másikban is uazt. mondod, amit én. Nem is vitázom tovább. -
katt777
félisten
Ezt megmagyarázhatnád az ASUS mérnökeinek, esetleg a volt lapomnak, mert az csak megadta -0.1V offsetre a max. 1,336V-ot, ergo rosszul számolsz (vagy hülye a lap, de tényleg). Ha lejjebb vettem az extrém vezérléseket, egyre kevesebb feszt adott. Ennyire egyszerűen működik. Egy kevesebb fázissal felszerelt lapban nem ilyen kifinomult a szabályozás, ahogy te is tudod, viszont éppen ezért magasabb feszt kell megadni a stabilitáshoz. Nem lesz minden fázis aktív, a fogyasztás pedig így a legkevesebb.
Pár szónál többet nem tudnál elolvasni 1-1 mondatomból, ha az egészet nem is?Szerintem éppen elégszer leírtam ma is, hogy az alacsonyabb offset magasabb LLC-vel és egyéb energiaellátási beállításokkal érhető el.
Nem lehet komoly az a terheléses teszt, amely közben lehet netezni.
Nem inkább a rossz tuning miatti hibajavítások vitték el a rendszerteljesítményt?
CsonkaImo: Az a néhány 1000 említés bizonyosan elkerülte a figyelmedet.
-
ffodi
veterán
Már nem tudtam szerkeszteni: nem néhány század Volt, hanem néhány ezred Volt.
Illetve közben megnéztem a weboldalad, és már látom mit értesz fázisvezérlés alatt. Ott csak arról van szó, hogy adott esetben hány fázis legyen aktív, etc. Ha feltolod maxra, akkor mind aktív lesz folyamatosan. Itt max energiát spórolhatsz, de kevesebb fesz nem fog kelleni. (tekintsünk el az extrém és hülye esetektől)
-
katt777
félisten
Előfordulhat, de még nem nagyon láttam a topicban olyat, akinek ne lett volna meg -0.1V körül 4.6GHz.
Egyébként egészen rosszul számolsz, nem ilyen egyszerű, mivel AMD-vel ellentétben itt sokkal több szereplő játszik a végső feszben. Nálam -0,1V-tal az offset max. fesz. 1.336V volt 4.6GHz-en, de ide csak elvétve ugrott fel LLC pontatlansága miatt, stress teszt maximuma 1.328V maradt, és ez már biztonsági ráhagyással. Nem véletlenül mondtam, hogy rosszul állította be a tuningot, hiszen, mint azt szintén nem is tudom, ?x említettem már: egy adott órajel stabilizálása többféle módon is lehetséges, és ezek közül meg kell találni a leggazdaságosabbat. A procit agyonfeszelni nem az.
-
HCsaba87
tag
igen én is rájöttem
inkább kérdezek mert nem nagyon vágok sok mindent.... azért mert túl nagy a proci hűtőm és nem fér be alá a másik slotba ram
ezért gondolkodom most erősen egy corsair hydro h110 en. Valszeg ez a tuningnál is gondot okoz sejtésem szerint. De majd te megerősíted mindjárt...mármint a single chanel
-
katt777
félisten
Az egy másik dolog, amikor egy lap nem ismeri fel a RAM-okat, ezért teszteli a beállításokat. ASUS-nál ez asszem a MEMOK (gombnyomásra megcsinálja), de más lapoknál is van. Ha viszont az újraindítás többszöri és szükségszerű, akkor ott hibás a beállítás. Mint kiderült, itt nem erről volt szó.
atish15 :Én úgy értettem, hogy minden indításnál ezt csinálja.
Erdei88: Össze-vissza valóban nem, amúgy viszont érdemes.
-
katt777
félisten
Bakker, ilyen régen volt már i5-öm?
Akkor én vittem le 1.65-re, vazze.
Gondolhattam volna, hiszen semmit nem hagytam érintetlenül; alighanem már öregszem.
De, hiba, ha újra előjön, elsőre sem leállnia kéne, hanem restartolni. Ha újra kell indítani, már gáz van.
atish15: Kicsit?
-
katt777
félisten
Ezért írtam a választ, sztem abból egyértelmű.
szacsee: Akkor úgy volt, alapon hagytam, mert nem kellett a tuninghoz. Valamit olvastam róla a kézikönyvben egyébként, azért sem aktiváltam. Ha meg úgyis elqrná a tuningot, miért kapcsoljam be?
C3/C6-t sem a stabilitás, hanem a sebesség miatt tiltottam le. Mindegy, akkor NX OFF a stabil tuninghoz, ez a lényeg. -
katt777
félisten
Mire érted? Ha a takarékosságra, akkor természetesen az ingadozás jobb, ha a (akár automatikusan, vezérlésnek megfelelően) beállított, aktuális órajelre, akkor az, hogy ha nem.
szacsee: Fingom nincs, mi az "NX". Az biztos, hogy én soha, semmilyen védelmi funkciót nem kapcsolok ki, éppen azért, mert ezek védelmi funkciók.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Elemzés Intel Sandy Bridge teszt
- Intel Core i7-12700KF
- Intel Core i7-13700KF - 16-Core 3.4GHz LGA1700 Box
- Intel Core i9-14900K 24-Core 3.2GHz LGA1700 oem(36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i9-11900KF 3.5GHz LGA1200 (16M Cache, up to 5.30 GHz) Processzor!
- Dell OptiPlex MT/SFF 3040, 3050, 7050, 3060, 3070, 5070, 7060 /WIN 11 - SZÁMLA- GARANCIA
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged