Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
gorbep
senior tag
válasz
MaCS_70 #2174 üzenetére
Gondolom a legtöbb dokkoló III. ÉV osztályú, így a legtöbbször galvanikusan független ( bár ha jól emlékszem a Parkside tápja bemeneten I. ÉV osztályú volt, úgy emlékszem volt védőföldje, de gondolom a kimenete törpefeszültségű, tippre SELV, de lehetne akár PELV is. Ez magas frekvencián jelenthet föld felé szivárgó áramot, ha megszakad a hurok a vezeték föld felé fennálló kapacitásán, ha PELV akkor akár jelentőset is... a kolléga által csatolt EU direktíva szerint 100 kHz nagyságrendben vagy alatta várható a vivő...
Más: Mérj hurokellenállást a kerítésen, engem az LX egyszer már megtréfált ilyen rejtélyes hibával, a hurok ellenállásom 500 Ohm volt, csere után 1 Ohm...
-
gorbep
senior tag
válasz
MaCS_70 #2171 üzenetére
Tesómnál akkor kellett kézzel is beleavatkozni, ha kb 1 percen túl dugtam vissza... rövidebb tápelvétel esetén magától indult tovább.
Ha csak bontod a hurkot, a kapacitív áram miatt lehet gyenge tered, amit korlátozottan érzékelhet.... különösen ha jó hosszú a kerítés...
Lehet meg kéne nézni milyen jelalakkal táplálja a kerítést, és megcsinálni egy ESP32-vel jóval robusztusabb (nagyobb áramú, esetleg áram generátoros) kivitelben...
Ha még aktuális lesz szeptemberben kiírom diploma témának, vannak érdekes felderítendő kérdései a technológiának... biztos lehetne javítani rajta...
Szerk: biztos valami ingyenes sávban megy (433 MHz?) lehet hogy sokaknál zavarja valami más kütyü... pl nálam a 433MHz-es hőmérő szenzorok mind meghaltak, a kapu távirányítóm, ami 20 éve 200m-ről ment, néha úgy kapcsol csak ha kiszállok a kocsiból, és 1m közel viszem a motorhoz... esőben nagyon bosszantó tud lenni...
Ismerősnél szoptam a 2,4 GHz-es WiFivel, mire megtaláltam hogy van egy vezeték nélküli video (CVBS) továbbítója, ami 20m-en belül mindent lenyomott a sávban...
-
noorbertt
őstag
válasz
MaCS_70 #2169 üzenetére
Akkor ne is baszakodj vele, intézd a garit. Nézd meg a matricát, ha Grizzly tools akkor nyert ügyed van, mert kapsz egy új gépet és ezt meg is tarthatod. = https://openmower.de/
Ha a másik akkor csere és vagy pénz vissza… -
gorbep
senior tag
válasz
MaCS_70 #2164 üzenetére
A kerítés egy 1 menetes tekercs, és a mágneses tér merőleges a felületre!... a felfele/lefele irányú teret érzékeli, eredeti ötlet... Simán észreveszi a mező közepén, hogy elmegy a kerítésből az áram, és leáll... ha nem, akkor hibás, cseréltesd ki... ha kívül keveredik a kerítésen, ellenkező irányúra vált a tér.... onnan tudja, hogy kívül van
Tesómnak szombaton üzemeltem be a kis Parkside-ot, a vezetéktől 5 m-re simán megállt, ha kihúztam a dokkolót a konnektorból... visszadugva csippant egyet és nyírt tovább... ezért írtam, hogy teszteld le, lehet kifogtál egy hibásat. Sajnos ott 15m-es távot nem tudok tesztelni, mert nincs akkora a füves terület...
-
gorbep
senior tag
válasz
MaCS_70 #2162 üzenetére
Teret érzékel.... nem tudom milyen az alaprajz, de egy másik vezeték terét érzékelheti akkor ott, de ahhoz elég ágas bogas kontúr kell. 15m távolságból is simán érzékeli egy vezeték terét... Egy óriási négyzet közepén az enyém simán megáll, ha megszakítom a hurkot, pedig minden vezeték minimum 10m-re van onnan (LX790).
Próbáld meg megszakítani a hurkot de még az se kell, húzd ki a dokkoló tápját a konnektorból... ha attól megáll, akkor az érzékelője jó... és akkor tuti ott a kerítésen kívül is van tér egy másik szakasztól...
Tegyél be egy felülnézeti rajzot ....
-
mikrofon
veterán
válasz
MaCS_70 #2114 üzenetére
Bosch-t miért Parkside-re cserélted?
Ez azért jelentős visszalépés.
Parkside egy alap, jól működő robotfűnyíró egy egyszerű és jó elrendezésű kertbe könnyű tereppel.
Ha több kell akkor megfelelő technológiával felszerelt robot kell, ami jóval drágább...
A fényképek alapján a te kerted nem parkside kategória. -
süti5
őstag
válasz
MaCS_70 #2136 üzenetére
Nem igazán értem, nálam soha, egyszer sem lépte át a vezetékét, pedig használom már egy ideje. Egyszer volt egy olyan, hogy pont a vezetéknél túrt egy bazi nagyot a vakond, mikor odaért most nem emlékszem, hogy elakadt azon vagy túlment volna rajta, de ezt értékelve leállt és ennyi.
Tegnap is ment 8 órát bármi gond nélkül, nem értem ezt a sok hibádat😢 -
wik_406
tag
válasz
MaCS_70 #2121 üzenetére
Nekem akkor csinalt ilyet (hogy elvetette a dokkolot), amikor rajtahagytam a maradek kablet szepen feltekerve. Most kb 5-5m van pluszban talan, 90 fokban elhuzva a dokkolotol a fal fele, azota nem volt gondom ezzel.
Egy kanyarban akadt el neha hazafele menet, oda szortam meg foldet, azota rendben volt, illetve amikor kicsit magasan volt a drot (nem volt megfeszitve rendesen), akkor akadt el benne az elso kerek.
En ugy tapasztaltam, ha par napig nem indul el valamiert (pl eso), akkor kikapcsol, es ilyenkor nem fog elindulni a megadott idoben.
Wik
-
válasz
MaCS_70 #2120 üzenetére
Na, sikerült körbeérnie. Szépen rá is mászott a dokkoló lapjára, aztán elvétette a csatlakozót, kicsit balra tért ki előtte, visszapattant róla. Hátrált egy kicsit, és még kétszer megismételte ezt a kapufás akciót. Aztán elindult egy újabb körre és félúton lemerült...
MaCS
-
Yellow73_a
tag
válasz
MaCS_70 #2114 üzenetére
Sajnálom, hogy neked nem jött be a Parkside robot.
Nekem ez az első robotfűnyíróm, és sok gondom eddig nem volt vele. Kétszer akadt el (persze amikor nem voltunk itthon), de ez a terepnek köszönhető, átmenet nélküli túl hirtelen emelkedő esetén elakadt az orra. Ezt a terepakadályt kiküszöböltem, azóta elakadás-gondom nem volt. De valóban nagyon érzékeny az akadályokra, az orr részén túl mélyen van a szoknyája. Talán szerencsésebb lenne, ha a nagy kerekek lennének az elején, a kicsik meg hátul, szerintem akkor kevésbé lenne érzékeny, illetve könnyebben mászna meg emelkedőket.
Ezen kívül kétszer volt olyan, hogy a beprogramozott időpontban nem indult el, nem tudom, miért.
Nekem tökéletesen hazamegy a dokkra, és az ajánlott 35 cm szegélytávolság is rendben van.
Mivel már a vásárláskor tudtam, hogy a kábel nincs spulnin és könnyen összeakad, így PET palackból és kartonpapírból pillanatok alatt összedobtam egy spulnit. De valóban kicsinyes dolog ezt kispórolni -
válasz
MaCS_70 #2113 üzenetére
Első tapasztalatok a Parkside 1000 m2-es gépével:
Mindenek előtt: rettenetesen csalódott vagyok. Lehet, hogy el lettem kényeztetve a térképes Boschsal, de ekkora minőségi különbségre azért nem számítottam.
Az mondjuk szubjektív, hogy a szisztematikus működéshez szokott szemem számára kifejezetten bántő nézni az össze-vissza kóválygást, de ez ugye vele jár. Az már egy kicsit többet számít, hogy úgy tűnik, hogy vannak számára kedves helyek, ahol már egy fél nap alatt is szinte legyalulta a füvet, míg a kert egy jelentős részébe konkrétan el sem jutott. De ehhez azért több idő kell.
A konkrét problémáim:
1.
A Bosch által hetekig elakadás, sőt, legérzékenyebb fokozaton is szinte akadályérzékelés nélkül kezelt területen az első nyolc órában a Parkside 14 alkalommal akadt el, magát elásva, és 1-2 percenként akad meg akadályt érzékelve. Ennek két oka van: egyrészt nagyon érzékeny az akadályokra. Már egy fűcsomó is megfutamítja. Másrészt kicsit a kerék kapaszkodó képessége. Simán a kert közepén is el tud kaparni, és a hülye kiszabadulási algoritmus miatt gyorsan el is ássa magát. Mindezt pedig okozza és súlyosbítja az, hogy nagyon alacsonyan van a gép eleje, ami miatt sokkal nagyobb ellenállást kell leküzdenie.2.
Sokkal komolyabb és kimondottan veszélyes probléma a kábelkezelés.
Simán át tud lépni a vezetéken! Ennek tipikus formája az, hogy merőlegesen ér el hozzá, a géptest nagyobbik része áthalad fölötte, és ekkor érzékeli, hogy meg kéne fordulni. És itt jön a probléma, ha bejön az 1. pontban jelzett elakadási hajlam. Ha ugyanis a vezeték feletti megfordulás közben első kísérletre akadást érzékel (ami ugye nagyon könnyen megy), akkor elkezdi riszálni magát, miközben lassan, de biztosan átküzdi magát a kábel fölött. Ilyenkor jó esetben simán visszafordul, mintha mi sem történt volna, de el is akadhat, és legrosszabb esetben a tiltott zónában folytatja az útját.
Öt alkalommal horgásztuk vissza arról a rézsűről, amelynek a szélétől jó fél méterre futott a vezeték.3.
A megadott biztonsági távolságok túl optimisták. Az előző ponthoz kapcsolódóan: a kábel mentén végig találtunk nyomokat 40-60 centire a tiltott területen. Vannak oszlopok a kertben, amelyeket bő 50 centis rádiusszal kábeleztünk körbe, mégis rendszeresen nekik meg a gép.4.
A hazatérés nem megy neki. A dokkoló felé menet rendszeresen letér a kábelről és elmegy világgá, és mindezt ismételgeti az akku lemerüléséig. Legalábbis egyszer ezt a forgatókönyvet követte.Az már csak nyafogás, hogy a hozzá adott 200 méter vezetékhez már nem fért bele egy spulni, csak két nylon madzaggal volt összekötve -- és persze összegubancolódott. Majdnem másfél óráig bogoztuk, pedig a nejem ebben nagy.
MaCS
-
Speederer
senior tag
válasz
MaCS_70 #2100 üzenetére
Ugyan nem sarokba raktam, tehát konkrét tapasztalatom nincs az általad gondolt verzióval, de valamelyik youtube videóban láttam, hogy mondhatjuk sarokba rakta a parkolóját és működött.
Egyébként szerintem elég arra figyelni, hogy a bejárati oldalán legyen meg az előírt 2 méter, hogy rendben rá tudjon fordulni, a másik oldalt nem gondolom fontosnak.
Én mondjuk a leírás szerinti faltól 2 méter távolságot sem értettem, sőt azóta sem értem.Ez szerintem hülyeség.
Annyi tanács még, hogy a kihúzott vezeték vonalán fog minden alkalommal végigmenni, ezért nem árt, ha jó a terep ezen a nyomvonalon is, illetve ennek a távolságát szintén illik tartani a tereptárgyaktól, mert különben nem fog gördülékenyen visszatalálni.
-
-
Yellow73_a
tag
válasz
MaCS_70 #1981 üzenetére
Ha jók az infóim, a lightosabb Parkside az alábbiakban különbözik a múltkori nagyobbtól:
- 500 m2 vs 1000 m2 ajánlott felület
- 18 cm vs 22 cm vágásszélesség
- 2 Ah vs 4 Ah akku
- 130 m vs 200 m határoló kábel
- 200 db vs 350 db leszúrótüske
- a kisebbikben nincs bluetooth és wifi -
mikrofon
veterán
válasz
MaCS_70 #1867 üzenetére
Amikor valaki leírja, hogy rendszeresen elakad, elkapar a Worx Landroid-ja és erre panaszkodik, vagy kialakul egy ilyen vita hogy az tűrhetetlen. Akkor azt előtte végig gondoljátok, hogy ez vajon a robot, a szoftver, a gyártó, a felhasználó vagy a kert hibája?
Azon elgondolkodtok, hogy vajon ha ott nem egy Worx Landroid lenne, hanem mondjuk egy Bosch, egy Gardena vagy Husqvarna, vagy egy prémium robot akkor az mit tenne? Biztos hogy bármelyik jobban megoldaná a helyzetet az adott terepen adott feltételek mellett? Szerintem nem, mert pont ez az előnye a Worx Landroidnak.... De ő sem egy varázsló.... -
gorbep
senior tag
válasz
MaCS_70 #1779 üzenetére
bármelyik tekercselőnél... ha sok kell, akkor akár webáruház, de akkor megvetetik veled az orsót is...
https://www.hestore.hu/cat_405.html
Neked legegyszerűbb a kádártai motorjavító...
-
WiZARD
veterán
válasz
MaCS_70 #1730 üzenetére
érdekes ez a kés téma
Anyósnál Husqvarna 105 a gyári késeivel megy tavaly nyár közepe óta, és még mindig egész vállalható állapotúak a kések.
Nekem a lidl robot kései 1 kör után tompák voltak, a Gardenan a netről rendelt ilyen-olyan kések változó hogy meddig voltak élesek, leginkább pár hét. Most a Bosch gyári kése egész jól bírná, ha nem kellene 1-2 naponta leszednem, hogy a vastagon ráépült anyagot leszedjem róla. Pedig nem megy vizes fűben. -
frenk74
tag
válasz
MaCS_70 #1727 üzenetére
Az enyém nem felügyelhetö távolról. A beépített panelen lehet programozni a hét napjaira, és teszi a dolgát. Kb 800-1000 m²-t tart rendben, ez a 3. szezonja. 2 év alatt nem koptatta el 1 garnitúra (3db) pengéjét, pedig napi minimum 5 órát nyír. Sokan írják, hogy hetente-havonta pengét cserélnek, na itt nincs ilyen, max néha megélezem.
-
frenk74
tag
-
WiZARD
veterán
válasz
MaCS_70 #1707 üzenetére
igen térképes, nekem egy aránylag egyszerű T formájú terület, de a Gardena hajlamos volt a T egyik végébe beragadni, a vékonyabb szárból meg nagyon könnyen kikerülni, így félig kihagyni.
Anyósnál egy alap 105ös Husqvarna van, mert sokak szerint (pl a kertész aki csinálta neki) a H az isten. Egybefüggő egyszerű terület (bár szabálytalanok a szélei), ~150-170m2, napi 4-5 órát megy a robot, de simán vannak darabok amiket kihagy 1-2-3 napon keresztül.
-
süti5
őstag
válasz
MaCS_70 #1663 üzenetére
Pont mint előttem írta kolléga, nyomon követhető, de sok értelme nincsen. Nem akad el gyakran, de előfordul, azt meg távban nem tudod megoldani. Mindennapos használatra úgy, hogy 1-2 hétig magára hagyod, lehet nem ez a legjobb. Nyilván tükörsima gyepen semmi akadállyal még ezzel is vállalható, de ez a ritkább eset. Esőnél nekem úgy menekült vissza a helyére, hogy csak na👏 Félig fedett helyen van egy bokor takarásában, eddig nem ázott be.
-
WiZARD
veterán
válasz
MaCS_70 #1663 üzenetére
Azért nagy csodát ne várj a távoli eléréstől.
Ha nincs gond, akkor anélkül is teszi a dolgát, ha meg bármi közbejön akkor úgyse tudsz mit tenni vele távolról. Annyit ad hogy látod megy/nem megy és lehet bosszankodni ha nem megy. Távoli elérés nélkül pedig nem lesz 1-2 heted mérgelődni azon hogy miért nem megy, mert csak akkor szembesülsz vele amikor odamész(nekem nagyon elvette a kedvem a lidl robottól, hogy első esőnél beázott, nem volt kedvem garis témához, nem bíztam benne hogy cserélt darab örökké tart, inkább visszavittem)
-
Leon77
őstag
válasz
MaCS_70 #1600 üzenetére
Nekem bosch indego 500+ van és sajnos a 2g-s modem van benne. Parázok is, mert jó fűnyíró. Például érdekes, de a töltő és a fűnyíró között fent áll valamiféle rádiós kommunikáció. Történt tavaly, hogy időről időre megállt a gyep közepén és kiírta, hogy nincs vezeték jel. Töltőt újraindítottam, visszavittem a töltőre (ilyenkor vissza kell) és jó volt, de pár nap múlva újra. Aztán már naponta. Rajottem, hogy a kábel egy toldásnál elkezdett szétcsúszni a földben. Napról napra nőtt a kábel ellenállása. Megjavítottam, azóta jó. De azért az menő, hogy a fűnyíró ahelyett, hogy megszökött volna, megállt egyből a kábelhjbánál.
Jól teszi a dolgát évek óta, szeretem. Gyakorlatilag sosem akad el, maximum user error, vagy túl nagy sár esetén a házikója előtt. De oda tettem műfüvet, úgyhogy azóta ott sem (egy bokor alatt lakik).
-
süti5
őstag
válasz
MaCS_70 #1558 üzenetére
A sarokban picit elhagy talán, de lehetne még szórakozni a kábelelhelyezéssel, csak nincs kedvem😉 A nogo zónát nem tudom, nekem nem kell. Esőnél hazamegy és be lehet állítani mikor hányadik méternél induljon, kB ennyit használok az extrákból, de vannak még beállítások.
-
noorbertt
őstag
válasz
MaCS_70 #1539 üzenetére
Én most kapom az előzőévben beharangozott tesztgépet és ha az ára normális lesz akkor a PDF alapján nagyon nyerő gép
Lidarr és tárgy felismerés is van benne, plusz több zónát lehet létrehozni. 1000m2 -t lefed elvileg
Kepet majd rakok fel sunyiban cenzúrázva. Csak okosan kell mert szerződés szerint még egy technikus is jön majd Kínából helyszínre -
Keef_Lee
őstag
válasz
MaCS_70 #1226 üzenetére
Szerintem, aki nem vár tőle többet, mint amit tud annak jó.
Nincs programozási lehetőség és manuálisan indítva teszi a dolgát, max 250 négyzetméter. Ha ez megfelelő, ezt megcsinálj én úgy gondolom. Árarányos (pl. lehet venni 100 m határoló kábelt 9ezer Ft-ért . LUX OBI saját márkásat. Ehhez meg adnak 80 métert. Szóval így is lehet számolni
De csak külföldi tapasztalatok vannak az OBI honlapon. -
válasz
MaCS_70 #1176 üzenetére
Azért az nagyon nem mindegy, hogy miben van az az aku, és mennyi ideig van kültéren. Ha 7/24-ben van fagyban, ráadásul ott kellene tölteni is, adott esetben a fagypont alatt levő akkut magát, akkor illene valami védelem, temperálás, stb... (lásd elektromos autók), mert biztosan nem tesz jót neki.
Ha más nem, akkor a folyamatos üzem ezt képes megoldani, mert termel annyi hőt az eszköz, hogy ne legyen ezzel semmi gond, de a robotfűnyírónál ez sem játszik, mert éjszaka teljesen le fog fagyni. Szerszámok és egyebek meg jellemzően olyanok, hogy kimész, dolgozol vele, beviszed, töltöd, stb..Gondolom ezért küldte az alerteket.
-
válasz
MaCS_70 #1046 üzenetére
próbáltam a kábel szakadást megkeresni akusztikus kábelteszterrel is (elvileg 400m-t tud tesztelni) ilyet vettem úgy néz ki aki véleményezte az eszközt annak igaza volt, hogy nem egy jó eszköz
szóval ha egyik ágra rakom rá a vezetéket akkor max 1 méterig "hallom" a vezetéket... ha viszont mind a két ágra akkor mindenhol hallom... a vezeték amúgy szakadt folyamatossági vizsgálatnál nincs hangjelzés...
viszont továbbra se tudom megkeresni, hogy hol van szakadás -
tannoyfan
tag
Hirtelen kellett valami, tavasszal felülvetem, és a kábelt igazítom majd, nem végleges megoldás. Valójában csak egy ötlet azoknak, akik hasonló cipőben járnak. Tavasszal vettem mosott homokot, mert az egyik terület kicsit megsűllyedt, azt gondoltam kompenzálni vele. Volt, ahol sikeres lett a beavatkozás, ebben a sarokban túltoltam, megfojtottam a füvet. Azóta folyamatosan ásás volt, ez most megoldotta, tavasszal az újrainduláskor már rendben lesz, nem marad a háló.
A kábelt is el kéne ásnom, jelenleg a szellőztetés sem megoldható miatta, én az évente egyszer szellőztetek csoportot képviselem, így még ráér a dolog -
Leon77
őstag
Nekem indego s 500+ van. Az igazi különbség itt a +, mert ehhez van app is. De a többi lényegében ugyanaz, csak az 500 az 500 nm-re van. Írtam róla itt a topikban már tapasztalatokat, keress rá a nevemre.
Összességében én nagyon elégedett vagyok vele, gyönyörűen rendben tartja a kertet. Tényleg nem kell füvet nyírnom, kéthetente megyek a szegélynyíróval, de ennyi.
-
tannoyfan
tag
A szegély melletti kábellel keríted körbe az akadályt, fontos, hogy az oda / vissz vezető kábel egymás mellé legyen fogva. Így kioltják egymás jelét, tehát a szegélynél egy pontból indul, egy pontba érkezik vissza, ugyanez az akadály oldalon is, de ott szétválik, és megkerüli az akadályt. Lehetőség szerint egymáson ne csavarodjanak meg ott, ahol együtt fut az oda / vissza irány. A fűnyíró a szegélynél erzi a jelet, az akadály körül érzi a jelet, a kettő közt pedig simán átmegy rajta anélkül, hogy észrevenné. Tudományos, de működik. A vezeték irány így a szegéy mentén óramutatóval ellentétes, az akadály körül óramutatónak megfelelő irányban kerül lerakásra.
-
tannoyfan
tag
A legtöbben van riasztó, ha le van zárva (pin kóddal védve, és talán plusz locked a menüben), akkor sípol, ha kiviszik a határoló kábelen kívülre. A pin kódos védelmet elvileg csak a szakszervizek tudják feloldani, illetve a gyári support, ha igazolni tudod, hogy a tied. Ha ez megnyugtató, akkor így lehet használni. Én szkeptikus vagyok kicsit.
-
tannoyfan
tag
A Worx-be lehet tenni modult (Find my Landroid), a Bosch "+" jelű gépeiben van SIM, a Husqarna "X" gépeiben is van valami, de ez utóbbiak ára szemmel már igen jól látható. A tesó Gardena is tud "smart" funkciókat, de ott nem láttam, hogy ez kimerül a BT és WiFi kapcsolatban, vagy mobilhálózatra is tud csatlakozni.
DE
Úgy vélem, kis hazánkban mindez lónemiszervet nem ér, ha Kalányoséknak megtetszik, viszik, nagyjából az aksi merülési idejéig van lehetőséged megtalálni, ha szolgáltat megfelelő GPS adatokat. Ez ugyan a személyes véleményem, de olyan helyre, ami időszakosan van csak látogatva, nem nagyon vennék ilyen technikát. Tőlünk kicsit nyugatabbra jó esetben kerítés sincs a házak körül, ott talán fejlettebb a "ami nem az enyém, nem veszem el" mentalitás.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- LG L192WS monitor eladó: 19" 1440 900
- 8 GB-os GeForce RTX 2060 SUPER (OEM HP) - garanciával
- ŐSZI BOMBA AKCIÓK! PSN, STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő