Új hozzászólás Aktív témák
-
Mister_X
nagyúr
válasz
<stdio.h> #34 üzenetére
"ezt az alja szektás marhaságot" - lol bazdmeg, nem szcientológiát oktatnak hittanórán
De látszik te az a fajta elfogult ateista vagy, akinek lehet bármit mondani...
"mendemondákkal meg mesékkel is hülyíteni őket." - esti mesét se olvass fel a gyerekeidnek, mert milyen ostoba balf*sz talált ki történeteket beszélő farkasokról, akik élve esznek meg nagymamákat vagy olyan hercegnőket, akik száz éven át alszanak, mert megszúrta az ujjukat az orsó...
-
Mister_X
nagyúr
I. Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!
II. Isten nevét hiába ne vedd!
III. Az Úr napját szenteld meg!
IV. Tiszteld atyád és anyád!
V. Ne ölj!
VI. Ne paráználkodj!
VII. Ne lopj!
VIII. Ne hazudj, és mások becsületében kárt ne tégy!
IX. Felebarátod házastársát ne kívánd!
X. Mások tulajdonát ne kívánd!Ami ebből valóban idejétmúlt, az az I., III. és talán a X. parancsolat. A II. az vehető egy szimpla etikai "útmutatásnak", mert a hétköznapi a k*rva Isten b*ssza meg nem éppen ízléses. A X. parancsolat konkrétan az irigységtől int óva, azt pedig nehezen lehet kikerülni.
Tudjátok, hogy nekem hogyan teltek a hittanórák? Beszélgetéssel. A tanár arra ment rá, hogy megismertesse a kereszténység történetét és ki is tárgyaltunk mindent. Kezdve attól, hogy miféle isten az, aki egy ember hülyesége miatt több ezer másiknak okoz fájdalmat járványokkal, elsőszülöttek meggyilkolásával, valamint miféle "hívők" azok, akik a Bibliában is tökéletesen bemutatják, hogy mit nem szabadna tenni, az Úr meg mégis pártolta őket. Aztán rátértünk az egyház fejlődésére, az erkölcstelen papokra, püspökökre, pápákra, a borszorkányégetésekre, eretneküldözésekre, keresztes háborúkra és a Szent földön elkövetett bűnökre. Bár én a Bibliából csak az Ószövetséget olvastam el, az Újszövetség túl nyers volt, az órákon azt is átvettük. Jézus élete, az ókori Palesztina, stb. Érdekes volt. Nálunk a hittan óra lényege pont az volt, hogy megismertesse a kereszténység minden oldalát, nem az, hogy hívőket faragjon belőlünk. Mit nyertem vele? Tágult a világnézetem.
Az meg hogy jössz, ma már 50% alatt van a keresztények aránya, megnevettet.
@kraftxld: ezekre ott volt a történelem óra. Több óra lett szentelve az Iszlámra, egybevéve Mohameddel és az arab birodalom terjedésével, valamint ugye a törökökkel való háború tananyaga is tele volt muzulmán vallási ismeretekkel, információkkal. Szintén nem egy óra volt a buddhizmus, a kínai univerzizmus (konfucianizmus, taoizmus) tananyaga, valamint átvettük a japán shintoizmust is. Meg a brahmanizmust, India kapcsán és az afrikai, valamint Dél-kelet Ázsiai és Óceániai törzsi vallásoknak is volt óra szentelve. Akkor érezném jogosnak a "lehessen hittanórán tanulni az indián törzsi vallást" kijelentést, hogyha egyáltalán 1%-ot meghaladná a népesség arányában a magát indián törzsi vallást követőnek valló ember, mert akkor lehetne mondani, hogy van igény az oktatására.
-
Mister_X
nagyúr
Én támogatom a hittan oktatását, megfelelő körülmények között. Ha a hittan célja a fiatalok világnézetének tágítása, a régi elkölcsi alapok megismertetése (hahó, történelem!), a Biblia értelmezése (én a mai napig úgy tekintek rá, mint egy érdekes sztorikat összegyűjtő regényre), nem pedig, hogy hithű keresztényeket faragjon a diákokból, akkor ugyan mi a baj vele? Muszáj köpködni, csak mert régi, "elavult"? Ez egy keresztény ország, történelmünkhöz baromi szorosan hozzáfűződik a vallás, én kötelezőnek tenném a hit- és erkölcstant. Az más persze, hogy nem ebben a formában, ami most van. Azt kifejezetten gáznak tartom, hogy a mai fiatalok, de még a felnőttek többsége sem tudja felsorolni a tízparancsolatot, amire viszont mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy idejétmúlt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó Logitech G735 gyári dobozban, kiváló állapotban!
- Eladó RODE NT-USB Mini gyári dobozban, megkímélt állapotban!
- Eladó ASUS ROG FUSION II 500 + ASUS ROG THRONE QI gyári dobozban, kifogástalan állapotban!
- Xiaomi 13T Pro 12/512GB Jótállás: 2026.10.24.-ig Állapot: 10/10 Független
- Gigabyte B550M K épített PC Ryzen 5 5600G 64GB RAM
- HPE Aruba PoE+ L3 switch raktárról azonnal elérhető!
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B550M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Intel ES Core i5-3470 4-Core 3.2GHz LGA1155
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest