Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Rickazoid

addikt

válasz Gregorius #297 üzenetére

Egyrészt: végig OEM gyártók által előtelepített op.rendszerről volt szó, a Developer Preview nem az, az egy alpha verzió, semmi köze az OEM-ekhez, ráadásul bőven nincs kész. Én is telepítettem azt VBox-ban, csak feltűnt volna, hogy jéé települt, pedig secure boottal nem találkozhatott. De a végleges verzió követelményeiről és a végleges szerződésekről ez ügyben nem tudni semmit. Másrészt elolvastam az eredeti forrást, de nem találtam arra vonatkozó információt, amiről beszélsz. Itt arról van szó, hogy az OEM gyártók által előtelepített Windows mellett lehet nem lesz kikapcsolható a secure boot. Végig ott van mindenhol, a Microsoft nem mondja ki konkrétan, hanem úgy nyilatkozik, hogy flexibilis marad a dolog, az OEM-ek beállíthatják saját elvárásaik szerint (ebben már benne van a lehetősége, hogy nem tudod kikapcsolni) és hogy a felhasználó kezében is lehet meg lesz a lehetőség a kikapcsolásra, ha nem a Windows 8-at akar használni. Ebből viszont nem következik, hogy ezen nem támogatott tevékenység után a W8 további használata legális marad-e. Ezt senki nem cáfolta eddig, az általam is hivatkozott forrásban két dolgot írnak, hogy egyrészt kikapcsolható, ha valaki régebbi vagy más op.rendszert akarna használni, másrészt a Dev. Preview mellett is kikapcsolták a fejlesztői eszközön, ami nem egyenlő azokkal a számítógépekkel, amiket OEM gyártók fognak előtelepített Windows-zal árulni. A keynote transcripionban meg még csak említésre se kerül a secure boot. A Windows boot experience újratervezésében meg épp hogy csak érintik a témát.
    Harmadrészt a saját felelősségre alkalmazható módosítások eddig a szerződések szerint mindig minimum garanciavesztést okoztak a hardverek és a szoftverek esetében, ellenpélda még a nyílt forráskódú szoftverrel működő eszközök esetében sincs. És itt a secure boot kikapcsolása csak saját felelősségre történhet majd, vagyis ha követik az eddigi gyakorlatot, akkor minimum garanciavesztést, maximum illegális Windows 8-at fog eredményezni az OEM-ek gépein. Azt meg főleg nem cáfolta senki, hogy egy OEM és előtelepített Win8 legális vagy működőképes marad-e, ha kikapcsolod a secure bootot. Márcsak azért sem, mert még nem létezik ez a rendszer, csak egy alpha verzió, amit bárki tesztelhet.
    A kérdések adottak, válaszokat csak te magyarázol bele a közzétett, hiányos és ellentmondásos információkba. És még egyszer megjegyzem, egy alpha verziós szoftvert és egy fejlesztői eszközt nem lehet példaként felhozni a jövőben elkészülendő eszközökre és rendszerekre vonatkozó kérdések és aggályok megválaszolására és eloszlatására.

• dabadab

titán

válasz Gregorius #290 üzenetére

Az a programmatic cucc szerintem arra utal, hogy fizikai jumpert vagy ilyesmit kepzeltek el, mert hat a BIOS setupja is program, ha az ki tudja kapcsolni, akkor mas is. Marpedig egy ilyen jumper egyreszt megdobja a gyartasi koltsegeket, masreszt meg laptopban meg hasonlo helyeken a bizeralgatasa sem trivialis, szoval nem ugy tunik, hogy egy ilyen kapcsolo nagyon nepszeru lenne a gyartoknal.

• Rickazoid

addikt

válasz Gregorius #290 üzenetére

Végig erről van szó, hogy a Windows 8-hoz szükséges a secure boot. Hol olvastad, hogy nem kell hozzá?
    "UEFI secure boot is part of Windows 8 secured boot architecture". Miből gondolod, hogy a kész Win8 esetében ez nem lesz igaz és ezzel fog működni? Abból, hogy egy fejlesztői változatban bemutatták gyorsan, hogy kikapcsolva is működik?
    Még a bejegyzésben is az szerepel, hogy kötelező lesz bekapcsolnia a gyártóknak.
    Az összeesküvés-elmélet-teóriádról meg annyit, hogy amit leírtam, egy gyakorlatban alkalmazott megoldás és minden jel arra utal, hogy itt is be fogják vezetni, mert már minden kész hozzá, csak be kell írni a szerződésbe.

(#289) David75: javaslom ne nyugat felé nézelődj, hanem kelet felé.

• tuser

aktív tag

válasz Gregorius #126 üzenetére

Hmm ... nem rossz ötlet ... ember megveszi a gépet, ráflashel egy blacklisten lévő key -es UEFI -t és no problem ... csak akkor megint semmi értelme az egésznek.

A GPL csak egy példa volt arra hogy míg egyik oldalon a zártság bevállalhatatlan, addig a másik oldalon a nyíltság. ;)

Hájpörvííí ... király ... te bevállalnál egy HDD/ODD/SSD/RAID/... FW frissítést vagy rendszerhelyreállítást ha tudnád hogy mégegy ( amúgy köztudottan nem valami megbízható ) réteg van közted és a céleszköz között ? :U

#124: Atom atom hátán ... Ha kérhetnék egy E350 vagy E450 APU -val szerelt Sony netbookot mondjuk Gbit LAN -al értelmes áron ... jaaa .. hogy amit a HW -e miatt vennének az nem nagyon van plusz adó nélkül ...

• sh4d0w

félisten

válasz Gregorius #126 üzenetére

Továbbra sem érted: W8 mellé/helyett a matricás gépeken nem tudsz Linuxot rakni. Ha használni akarod, akkor marad a virtualizáció - aminek az ára benne van a desktop OS-ében. A virtualizációval azonban teljesítményt is veszítesz - és erre senki nem kötelezhet.

• moonman

titán

válasz Gregorius #79 üzenetére

szerintem sem lesz kötelező, max táblákon, ahol az ember úgysem cserélget OS-t. most szabadultak a trösztellenes elnyomás alól, nem hüjék, hogy újra magukra borítsák az asztalt.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés