Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Tim82

  nagyúr

  Sajnos a "régi üzleti gépen a Linux is jobban futna"-poént már elsütötték a topikban. :DDD

  *
  De amúgy pár gondolatot én is hozzáfűznék, "just my 2 cents"-alapon. Annak ellenére, hogy tizenegy éve használok Thinkpad-eket, nem vagyok "business class-nazi", nem gondolom úgy, hogy "csak az üzleti". Az én esetemben tudatos választás volt, hogy az első ilyen notim (még egy Pentium M-es T40 2007-ben, talán emiatt is regisztráltam a PH!-ra, hogy az itt hirdetett gépet megvegyem) után maradok ezen a vonalon. Erre olyan okaim voltak, mint a viszonylag sok generációig kiterjedő alkatrész- és tartozékkompatibilitás (legextrémebb példa: töltő a 2006-os, első kétmagos Core Duo-s T60-tól a 2012-es, Ivy Bridge generációs T430-ig ugyanaz, ami hat generációnyi hardvert jelent, de pl. dokkolók is jellemzően 3 generációnként kerülnek váltásra), az utólagos alkatrész-ellátás és a példás szervizdokumentáció. Szubjektíven én a dizájnt, tartósságot, jó pár modellnél az IPS kijelző opciót, valamint a 2012-ig meglévő "régi" billentyűzetet is szeretem. Mivel szűkebb családomban rám marad az "informatika", a barátnőmet leszámítva mindenki más "Marikanéni", ezért Thinkpad-eket szereztem be, mert ezekhez értek, ezekre álltam rá, ezekhez vannak újra felhasználható alkatrészeim stb. Ja, meg kispénzű is vagyok és a beszerzés is rám marad.

  Finoman fogalmazva nem vagyok early adopter, egyelőre le vagyok ragadva a Sandy/Ivy Bridge vonalon mind laptopnál, mind asztali gépnél, mint "csúcstechnika". A "fő gépem" (úgy értve, hogy mi az, amihez reggel-este leülök itthon, legtöbbször használom) egy Thinkpad X220, i5-2520M procival, IPS kijelzővel, 16 GB RAM-mal, 240 GB SSD-vel. A "másodgépem" egy 4:3 képarányú kijelzős 15" Thinkpad R61, szintén IPS kijelzővel (gyárilag nem volt ilyen opció, de Thinkpad T60-ból plug'n'play volt áttenni egyet), Core 2 Duo T9300 procival (nem sokkal lehet teljesítményre az asztali E8200 alatt), Intel GMA X3100 videólassítóval, 8 GB RAM-mal, szintén 240 GB SSD-vel. Van desktop is (ez egy Ivy Bridge alapú SFF ThinkCentre gép), ez lenne a "játékos gép", ha több időm lenne játékra. (Mivel legfeljebb némi casual RPG-zés fér bele idén, így szerintem kb. 3 hónapja kapcsolhattam be utoljára, így blicceltem el sikeresen a legutóbbi, a lapcsalád cikkei alapján sok galibát hozó őszi W10-frissítést. :) )

  Windowst már csak a "játékos gépen" használok (W10), a laptopokon Linux (a szerkesztő ajánlata: Ubuntu MATE LTS, az X220-on 18.04, az R61-en 16.04) fut. Néhány játékot leszámítva mindent meg tudtam oldani eddig, amit szerettem volna, még nem hivatalos OneDrive-kliens is van, igaz, nem GUI-s. Nem hibátlan a felhasználói élmény, de összességében stabilabb. Az X220-on nagyjából 2016 tavaszától számítva úgy két évig bírtam a W10-zel, aztán ott is megérett a váltás, az R61-et eleve Linuxos gépnek szántam és a 15" 4:3 kijelző IPS-re cserélése volt egy fontos szempont még. (A családban van még T60, T500, X301 - ezek mind Core 2 Duo érás Thinkpad-ek, jellemzően Linuxszal vagy Windows 7-tel, a T500-at hamarosan egy T420 váltja.)

  Alapelv, hogy legális operációs rendszert és programokat használok, szóval nem ilyesmi gondom volt a W10-zel. Engem inkább olyan dolgok bosszantottak, mint a frissítési metódus, mely gyakran indokolatlanul hosszú időt vesz igénybe és gyakran 50-50% eséllyel megy egy-egy frissítési csomag telepítése (sikeres vagy nem, jól működő netkapcsolattal is), vagy hogy a mai viszonylatban is alapvetően teljesen használható mobil Sandy Bridge-s notinak kb. nem létezik gyártói támogatása W10 alá, mókolni kell, hogy jó pár (nem életbevágó, inkább kényelmi) dolog működjön vele és így tovább. Így írtam egy képzeletbeli listát, hogy mit használok Windows alatt és mi az, amit nem tudnék kiváltani Linuxszal. Mivel meglehetősen kicsi lista lett, nem igazán fontos dolgokkal, a váltást meglépni nem volt nehéz. A tanulási időszak persze hosszabb ideig tart, nehezebb (mint minden Windows-on szocializálódott embernek, gondolom), de eddig úgy gondolom, hogy megérte.

  Most amúgy az R61 előtt ülök és gépelem a hozzászólást. Első körben Fedora 26 volt rajta, ez a disztró több ok miatt is elhasalt rajta (részben azért, mert alvó állapottal voltak gondjai ezen a gépen, részben azért, mert sokkal nehezebb rajta azt a pár, most már Linuxra is elérhető, klasszikusnak mondható vagy indie CRPG-t feltenni, mint az Ubuntu-vonalra, főleg meg azért, mert valamilyen oknál fogva a release-frissítés 27-re nálam elhasalt tárhelyproblémákra hivatkozva úgy, hogy volt bőven szabad tárhely). Aztán Ubuntu MATE és ez eddig teljesen rendben van. Fut egy Vivaldi, 1-10 közötti lapszámmal rajta (azért h264ify és valamilyen blokkoló addon nagyon nem árt), egy Thunderbird, egy Spotify, külső USB hangkártyáról épp zenét hallgatok fejhallgatóval. Idén tavasszal ugyanezen a gépen (csak akkor még 4 GB RAM-mal és 120 GB SSD-vel) begépeltem két szakdolgozatot, akkor volt ugyanígy a Vivaldiban 25-30 nyitott fül, nyitva volt a Thunderbird, LibreOffice-ban szerkesztgettem egyszerre 6-8 szövegdokumentumot és 3-4 táblázatot DropBox-ba mentegetve, mellé 15-20 db pdf-et olvasgattam egyszerre, vegyesen 3-400 kByte és 100-150 MB közötti terjedelműeket, a háttérben itt is időnként vagy Spotify, vagy a helyi NAS-ról DeadBeef-ről zene. Bírta, a RAM bizonyult időnként kevésnek és akkor belassult, ekkor be kellett zárni pár pdf-et vagy LO doksit, utána megint lehetett folytatni. Ami a szórakozást illeti, nyilván 4K videót vagy 1080p 60fps-t nem ezen nézek, 720p HEVC-vel elboldogul viszont, az említett klasszikus CRPG-k (mint a Baldur's Gate, Planescape Torment, Icewind Dale széria és ezek Enhanced Edition változatai) jól futnak rajta és így tovább. A billentyűzete és a kijelző miatt meg imádok előtte ülni és még nem "kevés" a fenti használatra.

  Igen, az R61 mindezt jóval több fogyasztásból oldja meg, mint egy 3-4 éven belüli Bay Trail vagy annál újabb Atom, Celeron, Pentium alapú kisgépecske, meg nem is ezt a gépet csapnám a hónom alá utazáshoz; nem is ezért írtam - csak érzékelem és jogosnak gondolom, ha valakinek ez a tudás "elegendő", akkor minek válasszon erősebb hardvert. (Van nekem is egy Lenovo Miix 300-am, ami nem volna rossz, ha a 2 GB RAM és az eMMC miatt nem szenvedne rajta a W10 32 bit, meg hát nem nagyon jó az a billentyűzetes dokkoló, mint beviteli eszköz.) Hogy ez most milyen csomagolásban, milyen egyéni preferenciák alapján kerül kiválasztásra, az szerintem mindenkinek a magánügye, én csak kihasználtam az alkalmat, hogy leírjak egy logikus okfejtést, hogy (az én szubjektív szempontjaim alapján, nekem) miért érte meg egy üzleti noti termékvonalon maradni eddig. :)

  "You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - JVC HA-S500 fejes, desktop DDR2 modulok, mobil i3-4000M proci eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

 • Tim82

  nagyúr

  válasz hcl #519 üzenetére

  Erre milyen remek példa az Ubuntu Studio. ;]

  "You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - JVC HA-S500 fejes, desktop DDR2 modulok, mobil i3-4000M proci eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés